Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

2014. 1 HÉT

Zöldborsófőzelék: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!

korozott.jpg Körözött: 25 dkg túrót elkeverünk 1 kis pohár tejföllel, vagy joghurttal, sóval, őröltpaprikával, 2-3 gerezd zúzott fokhagymával, vagy apróra vágott lilahagymával. Pirítssal és zöldbaprikával tálaljuk.

parolt_zoldbab_sajtmartas.jpg Sült zöldbab: 1 tk. vajon megpirítok 2 szelet, kockára vágott szalonnát, pörcöt kiszedem, félre teszem. A visszamaradt zsiradékban megdinsztelek 1 fej apróra vágott vöröshagymát, majd a ceruzababot is hozzáadva, sózom, borsozom, bazsalikommal, apróra vágott petrezselyemmel és zúzott fokhagymával ízesítve, puhára párolom. Ha kész, a szalonnapörcöt is hozzákeverem. Sajtmártással tálalom.

Vendégváró falatok, töltött tojás: http://konyhabirodalom.hupont.hu/11/kenyerek-sor-borkorcsolyak

Savanyú káposztás-babos raguleves: 1 db nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20-30 dkg lapocka, 20 dkg savanyú káposzta, 2-3 db babér levél, 20 dkg szárazbab, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, só, bors, őrölt paprika, kevés olaj.
A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a babot és a kockára vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk, majd fölengedjük vízzel és félpuhára főzzük. Ekkor beletesszük a savanyú káposztát, babérlevelet, a karikára szelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret+apróra vágott zöldjét. Ha minden megpuhult kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.

sult_csaszarveg.jpg Ropogós császárvég: 1,5 kg bőrös császárhús, 1 fej fokhagyma, só, bors.
A húst megmossuk, bőrös felével felfelé fordítjuk és rácsosan jó mélyen bevagdossuk. A húsos részt besózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával bekenjük és ugyanígy tesszük a tepsibe. (Só ne érje a bőrét, mert akkor nem lesz ropogós). Fólia alatt majdnem puhára megsütjük, majd a fóliát levéve, zsírjával öntözve pirosra, ropogósra sütjük.

100_6761.jpg Hurka, kolbász...

fenyezett_oldalas.jpg Fényezett oldalas: 1,5 kg oldalas, só, durvára őrölt citrombors, 2 ek. kechup, 1 ek. méz, 1 ek. szójaszósz, 2 duci gerezd fokhagyma.
Az oldalast megmossuk, egészben hagyjuk. Sóval, citromborssal mindegyik oldalát bedörzsöljük, majd fólia alatt, kevés vízet öntve alá, puhára pároljuk. A ketchupot, mézet, szójaszószt és zúzott fokhagymát összekeverjük, a húsról levesszük a fóliát, majd a mártással leöntjük és bele is forgatjuk. Visszatesszük a sütőbe és pirosra sütjük.
 
100_6455.jpg Mézes-narancsos lencsesaláta: 2 ek. olívaolaj, 1 ek. balzsamecet, 2 fej lilahagyma, 2-3 narancs, 1 jégsaláta, 20 dkg vöröslencse (lehet konzerv, akkor nem kell beáztatni és főzni), ízlés szerint egy kis méz.
A lencsét pár órára beáztatjuk, majd megfőzzük. Ha puha, leszűrjük és megvárjuk míg kihűl. A narancsokat meghámozzuk, gerezdekre szedjük, hártyáitól megszabadítjuk, a lilahagymát és a jégsalátát kockára vágjuk, végül mindent összekeverünk.  Az olívaolajhoz adjuk a balzsamecetet, kevés mézet és a narancsos lencséré öntjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.
 

100_6498.jpg  Kocsonya: 1db csülök, 2 db első köröm, bőrke, esetleg farok, füstölt hús=kb. 2,5 kg bőrös hús, 1 fej fokhagyma, 15 szem egész bors, 1 fej vöröshagyma, 1-2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 ek. só, kb 3,5 l víz. A csülköt és a körmöket is alaposan mossuk le akár többször is forró vízzel, ahol szükséges kaparjuk le. Ehhez legjobb eszköz egy éles kiskés, esetleg csak erre a célra "egyszer-használatos" borotva. A csülköt és a körmöket tegyük fel 3,5 l vízzel főni (legjobb, ha annyi vizet teszünk hozzá, amennyi a húsféléket ellepi). Ha felforrt a víz, szedjük le evőkanállal a habot. A zöldségket egészben tegyük bele, úgyis amire a húsok megfőnek, az is puha lesz. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a fokhagymát és nagyon lassú tűzön, fedő nélkül legalább 3-4 órát főzzük.
Ügyeljük arra, hogy a habot az elején akár többször is szedjük le, így szép tiszta lesz a kocsonya. Ne öntsünk hozzá utólag vizet. A főzési folyamatot akkor fejezzük be, ha a bőrös részek teljesen puhák, a csontok maguktól kijönnek a körömből, illetve elválik a csülökcsont a hústól. Ha egy kistányérra teszünk egy kevés levet és az hideg helyen pár perc  alatt megdermed, vagy beledugva az ujjunkat a félretett lébe, azt tapasztaljuk, hogy ragad, akkor jó már a kocsonya.
Tálalás: szűrőlapáttal szedjük ki a húsokat, tetszés szerint daraboljuk, csontozzuk ki, majd osszuk el a tányérokba. A levet szűrjük le óvatosan, majd egy kicsit pihentessük és szűrjük rá a húsokra. Hideg helyen hagyjuk megdermedni. Ehetjük citrommal, karikára vágott lila hagymával, de sült burgonyával is nagyon finom. Tetejét őrölt paprikával is megszórhatjuk.

Virslis lencsesaláta: 40 dkg lencse, babérlevél, só, bors, 1 fej lilahagyma, 2 pár virsli (lehet füstölt), 4 db tojás, 2 dl majonéz, 1 dl tejföl.
A lencsét sóval, borssal, és a babérlevéllel, ízesített vízben feltesszük főni. Ha a lencse megpuhult, leszűrjük, kivesszük belőle a babérleveleket, és hideg helyre tesszük. Amíg lehűl, a lilahagymát apró kockákra vágjuk, a virsliket megfőzzük, felkarikázzuk. A majonézt összekeverjük a tejföllel, a tojásokat pedig keményre főzzük.  A tojások kivételével a hozzávalókat összekeverjük, majd a negyedelt tojásokkal tálaljuk.

Sonkás, zöldséges tészta: 1 cs. masni tészta (durum), 2 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg gomba, 2 sz. sárgarépa, 1 db kisebb cukkini, 2 ek. vaj, vagy margarin, só, bors, kakukkfű, 15 dkg főtt sonka, vagy tarja, 2 dl főző tejszín, sajt.
A vajat felolvasztjuk beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, megdinszteljük, beletesszük a vékony karikára vágott sárgarépát, fűszerezzük, aláöntünk egy kis vizet, hogy le ne égjen és kb. 15 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a gombát a kockára vágott cukkinit és a kisebb darabokra szelt sonkát. Ha minden megpuhult, tejszínnel összeforraljuk, főtt tésztával, reszelt sajttal tálaljuk.

Parajpüré: 1 cs. fagyasztott paraj, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl tej, 1 db zsömle.
A zsömlét kockára vágjuk, kevés vajon/olajon megpirítjuk, felöntjük tejjel, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a parajpürét is hozzáadva készre főzzük. Rántottával tálaljuk.

Zellerkrémleves+kukoricaprósza: http://konyhabirodalom.hupont.hu/108/receptek-4950-het

Olajos káposzta: fél kg savanyú káposzta, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tk. őrölt paprika, kevés őrölt kömény, olaj.
A káposztát összekeverjük az apróra vágott hagymával, ízesítjük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, őrölt paprikával és meglocsoljuk egy kevés olajjal.

toltott_burgonya.jpg Töltött burgonya:  12 db nagyobb burgonya, szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 db tojás, kevés reszelt sajt, 2 dl tejföl, só, bors.
A burgonyákat egészben megfőzzük. Ha megpuhultak, héját lehúzzuk, pici talpat vágunk, majd belsejüket kikaparjuk úgy, hogy maradjon mindegyiknek pereme. A szalonnát és a vöröshagymát kockára vágjuk, együtt megsütjük, kicsit hűlni hagyjuk, összekeverjük a burgonya kikapart belsejével, majd beleütjük a tojásokat. Tűzálló tálba egymás mellé tesszük a burgonya "csónakokat" majd mindegyikbe teszünk a töltelékből. A tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal, majd mindegyik burgonyára teszünk belőle
.

Virslis burgonya saláta: fél kg burgonya, 2 fej lilahagyma, 2 pár virsli, 4 db tojás, só, bors, majonéz, 1 kis doboz tejföl.
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, ha kihűlt, kis kockára vágjuk. A virslit szintén megfőzzük, kihűtjük karikára szeljük. A vöröshagymát negyedeljük nagyon vékonyra gyaluljuk. Kb. 2 dl majonézt összekeverünk a  tejföllel, sózzuk, borsozzuk, kevés mustárral és cukorral ízesítjük, majd a hozzávalókkal összekeverjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Orja leves: 1 kg sertéstarja csont, 3 sz. sárgarépa, 2 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 2-3 db kelbimbó (elhagyható), 1 db zellergumó, 2 db közepes méretű karalábé, 1 fej vöröshagyma, 4-5 szem gomba, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, só, egész bors, kevés gyömbér, szerecsendió.
A megmosot, darabolt csontot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, habját leszedjük, hozzáadjuk a darabolt zöldségeket, egészben a vöröshagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot. Fűszerezzük, majd lassú tűzön puhulásig főzzük. Kb. 15 percig pihentetjük, majd leszűrjük. A zöldségeket, cérnametéltet és a csontot külön tálaljuk. 

100_3662.jpg Hagymával, almával sült pulykacomb, currys, mazsolás rizzsel: sütőzacskó, 1 db felsőcomb, 2 db alma, 4 fej vöröshagyma, só, bors, fűszersó /ki, mit szeret/. 
A pulykacombot, jól megmossuk, bőrét bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, kevés fűszersóval bedörzsöljük /lehet majorannával, vagy bazsalikommal is/. Sütőzacskóba tesszük az alma- és hagymagerezdekkel együtt. Lezárjuk, tepsibe tesszük és készre sütjük. Ha már puha (tűpróba) szétnyitjuk a zacskót és pirosra sütjük.

Currys, mazsolás rizs: 1 szál póréhagymát, vagy újhagymát olajon üvegesre párolunk, hozzáöntünk 1 csésze rizst és tovább pirítjuk pár percig. 2 csésze forrásban lévő vízzel felöntjük, teszünk bele egy kevés curryport és fél csomag mazsolát, átkeverjük és fedő alatt addig pároljuk, amíg a vizet be nem szívja. Ekkor átkeverjük, a fedőt vissza tesszük, lezárjuk a gázt alatta és ruhával letakarva még gőzében pároljuk. 

Aki nem szereti a curry ízét, kukoricás rizzsel is fogyaszthatja! 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 290
Tegnapi: 683
Heti: 2 069
Havi: 11 600
Össz.: 2 638 392

Látogatottság növelés
Oldal: 2014. RECEPTEK: ÚJÉV
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »