Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

41. HÉT

Paradicsom mártás: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

Húsgombóc: fél kg darálthús, vagy 1 doboz löncshús, 2 fej vöröshagyma, 2 db tojás, 10 dkg rizs.
A rizst megfőzzük, ha kihűlt, hozzáadjuk a darálthúst, sót, borsot, tojást. Jól összedolgozzuk, gombócokat formálunk belőle, majd a paradicsommártásba belefőzzük. 

100_6026.jpg  Padlizsánkrém: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

Mallorcai zöldségleves: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!

Káposztás kocka: lásd. 2011. 17. hét receptjei között!

Grillezett sajt: lásd. 28 napos diéta receptjei között!

Szezámmagos sült zöldségek: lásd. 2011. 1 hét receptjei között, azzal a különbséggel, hogy pirított szezámmaggal összekeverjük!

zoldborsos_csirkemaj.jpg  Zöldborsós csirkemáj: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

Gersli: lásd. 15. hét receptjei között!

Halkrém: 1 doboz olajos hal, 2 ek. majonéz, 1 kk. mustár, só, bors, 1 pici fej vöröshagyma.
Az olajos halat leszűrjük, villával összetörjük és a többi hozzávalóval összekeverjük és egy kevés vöröshagymát reszelünk bele.  Pirítóssal tálaljuk.

Sóskamártás: lásd. 28 napos diéta receptjei között!

Karalábé leves: 1 db fiatal, nagyobb karalábé, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér+zöldje, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, 1 tk. piros őröltpaprika, só, bors.
A zöldségeket megtisztítjuk, és vékony hasábokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, majd forró olajon megfonnyasztjuk. Ezután a karalábét és a zöldségeket is rátesszük, picit pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük kb. 2 l vízzel. Közben a tejfölt, egy kis vizet a liszttel simára keverjük. Ha minden megpuhult, a forrásban lévő levesbe öntjük és kevergetve összeforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, végül beleszórjuk a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet. Jól összekeverjük, de már nem forraljuk tovább.

Gombás galuska: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

Csirkehúsos rakott tészta: 1 cs. makaróni, 6 db felsőcomb, 2 fej nagyobb vöröshagyma, só, bors, kakukkfű, rozmaring, 2 dl tejszín, 1 db tojás.
A makarónit megfőzzük, a csirkecombot bőrétől megszabadítjuk, kicsontozzuk és kockára vágjuk. Egy serpenyőben a karikára vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a csirkehúst, fűszerezzük, majd készre sütjük. A tojással elkevert tejszínt ráöntjük a ragura és összekeverjük. Egy jénai tálat kivajazunk beleterítünk egy réteg makarónit, megöntözzük a raguval. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalókból van. Tetejére makaróni és sajt kerül. Forró sütőben megsütjük.

Sült burgonya, hagymás sonkacsíkokkal: 1 kb burgonya, 20 dkg combsonka, 2 fej vöröshagyma, só, rozmaring.
A burgonyát meghámozzuk, négyfelé vágjuk, összekeverjük az apróra vágott rozmaringgal, sózzuk és sütőben megsütjük. Közben a sonkát csíkokra szeljük és az elősütött hagymával kicsit megpirítjuk. A burgonya tetejére tesszük és összesütjük.

Csíkleves: lásd. 2012. 4. hét receptjei között!

Tarjás batyu: lásd. Bogrács, grill, vendégvárás fejezetben!

Zsebes hús: 1 kg sertés comb, vagy karaj, 10 dkg húsos szalonna, 4 fej gomba, 5 dkg reszelt sajt, só, bors, zöldfűszerek (snidling, petrezselyemzöld, zsálya, tárkony stb.), liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj.
A húst vágjuk vastag szeletre és mindegyik szeletre vágjunk zsebet. A szalonnát, gombát, a finomra vágott zöldfűszerekkel keverjük össze. Ízesítsük sóval, őrölt borssal. Töltsük meg a "zsebeket" a töltelékkel, majd a húst fogpiszkálóval tűzzük össze és hagyományos módon panírozva, bő olajban süssük ki.

Jégsaláta tojással: jégsaláta, lilahagyma, újhagyma, Feta sajt, 4 db főtt tojás. Öntet: 1 tk. mustár, 1,5 dl olívaolaj, 1 ek. balzsamecet, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors.
A salátát kisebb darabokra tépkedjük, az újhagymát karikára, a lila hagymát karikára vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk, vagyis egy kicsit "megdöglesztjük". Ha már megfonnyadt, kinyomkodjuk és az egészet összekeverjük, majd a tetejére morzsoljuk a Feta sajtot.  Az öntethez valókat botmixerrel vagy turmixgéppel az olívaolajat apránként hozzáadva összekeverjük, majd frissen meglocsoljuk a salátát vele. Főtt tojással tálaljuk.

42. HÉT

finomfozelek.jpg  Finomfőzelék: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!

Pásztor tarhonya: 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg tarhonya, 80 dkg burgonya, 1 nagy fej hagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 szál füstölt kolbász, vagy 2 pár virsli.
A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük, félre tesszük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a tarhonyát. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, a felkockázott burgonyát és a karikára vágott kolbászt. Picit pirítjuk még, majd a tűzről levéve rászórjuk az őrölt paprikát is és felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy 1 ujjnyira ellepje. Sózzuk, majoránnával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Időnként megkevergetve puhára főzzük. Tálaláskor a félretett szalonnapörccel megszórjuk.

Paradicsomos krinolin saláta: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

Karfiol krémleves: 1 kg karfiol, 1 kis pohár tejföl, 1 ek. liszt, só, bors petrezselyemzöld, tárkony.
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük. Fazékba tesszük és annyi vizet engedünk rá, ami bőven ellepi. Sózzuk, borsozzuk esetleg egy kis tárkonyt adunk hozzá, majd puhára főzzük. Ekkor néhány karfiolrózsát félreteszünk belőle, a többit pedig botmixerrel pépesítjük. A tejfölből készített habarással besűrítjük. A kiszedett karfiolrózsákat visszatesszük a levesbe, tetejét tálalás előtt apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Levesgyönggyel, vagy fokhagymás pirított zsemlekockával tálaljuk.

bolognai.jpg  Bolognai spagetti: 50 dkg lapocka, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 5 db paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, apróra vágott friss bazsalikom-, kakukkfű, vagy majoránna (lehet szárított fűszer is), 40 dkg spagetti tészta, 10 dkg reszelt sajt.
A húst megmossuk, ledaráljuk. A paradicsomot forrásban lévő vízbe dobjuk, majd kivesszük és a héját lehúzzuk. A vöröshagymát és a kockára vágott szalonnát megpirítjuk. Rátesszük a darált húst is, majd együtt pirítjuk tovább. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, pépesre főzzük, fűszerezzük, zúzott fokhagymát adunk hozzá, majd készre főzzük. Spagetti tésztával és reszelt sajttal tálaljuk.

100_6454.jpg Joghurtos gyümölcssaláta: lásd. 2011. 18. hét receptjei között!

Sárgaborsó főzelék: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!

Tepsiben sült krémes- sonkás- spenótos tészta: fél kg mángold, vagy spenót, 2 db tojás, 4 dl tejszín, 10 dkg sajt, sonka (lehet pulya, vagy gépsonka is), só, bors, szerecsendió, 1 cs durum pennetészta.
A mángoldot megmossuk, majd forrásban lévő vízbe pár percre beledobjuk. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk és felcsíkozzuk. A tojást, tejszínt, reszelt sajtot és az apróra vágott sonkát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele (jó az őrölt is), majd a mángold csíkokat beleforgatjuk. A tésztát kifőzzük, lecsepegtetjük, majd a sonkás szósszal rétegezve tepsibe rakjuk, tetejére sajtot szórunk és fél óra alatt aranybarnára sütjük.

Petrezselyem krémleves: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!

100_5994.jpg Töltött gomba: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!

Ratatouille (francia lecsó): lásd. 2011. 6. hét receptjei között!

Kelkáposztás tekercsek: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!

Paradicsomos halas tészta: 1 db paradicsomos hal, 2 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, durum spagetti.
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk majd pépesre főzzük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, aprított bazsalikomot és a paradicsomos halat beletörjük. A  kifőzött tésztával összekeverve tálaljuk.

Diétás ham & eggs: személyenként 1-1 szelet sovány sonka és 1-2 db tojás, 1-1 szelet rozskenyér.
A kenyérszeleteket sütőpapirral kibélelt tepsibe tesszük, mindegyik szeletre teszünk egy-egy elősütött sonkát, majd ráütjük a tojásokat és forró sütőben megsütjük.

100_6038.jpg  Májgombóc leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

100_6069.jpg  Budapest szelet: lásd. 2011. 10. hét receptjei között!

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 193
Tegnapi: 637
Heti: 830
Havi: 9 552
Össz.: 2 620 546

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 41-42. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »