Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

10. HÉT

lencsefozelek.jpg Lencsefőzelék: fél kg lencse, 1 fej vöröshagyma, 3-4 db babér levél, 1 ek. őrölt paprika, só, 4 ek. mustár, 2 dl tejföl, 1-2 ek. liszt, pici ecet, cukor, olaj.
A lencsét átválogatjuk, alaposan átmossuk. A hagymát apróra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a paprikát és felöntjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a lencsét. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet, mustárt és a cukrot. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk. A tűzről levéve tejföllel és hideg vízzel csomómentesre keverjük. Besűrítjük vele a főzeléket. Ízlés szerint cukorral, ecettel még ízesíthetünk rajta.

Virsli saláta: 4 pár virsli, 1 dl majonéz, 1 pohár tejföl, só, bors, 1 kk. citromlé, 1 ek. fehérbor.
A lilahagymát karikára vágjuk, besózzuk, kevés ideig állni hagyjuk. A hozzávalókból tartármártást keverünk, hozzáadjuk a hagymát és a megfőzött virsliket belekarikázzuk. 

Paradicsom leves: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/26/receptek-78-het

Bolognai spagetti: 40 dkg darált hús (vagy löncs), 1 nagy doboz paradicsompüré, 4 ek. olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy kevés  cukor, vagy édesítő, bazsalikom, oregánó, só, sajt.
A hagymát apróra vágjuk és egy kevés olajon megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a darált húst és megpirítjuk. Felöntjük egy kevés vizzel elkevert paradicsompürével, ízesítjük a fűszerekkel, adunk hozzá zúzott fokhagymát, ha túlságosan savanyú lenne egy kis cukrot, vagy édesítőszert, majd puhára pároljuk. Spagettivel, reszelt sajttal tálaljuk.

zoldborsos_rizscukkini.jpg  Zöldborsós rizs: olajon megdinsztelünk 1 kis fej vöröshagymát, hozzáadunk kb. 2 maréknyi zöldborsót, 1 csokor finomra vágott petrezselymet és a rizst. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 1 ujjnyira ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk. Rántott gombával, karfiolal tálaljuk.  

turoval_toltott_zsomle.jpg Túróval töltött zsemle: 6 db zsemle, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3,5 dl tej, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 2 cs. vaníliáscukor, 0,50 dkg tóró, 1 db citrom, mazsola.
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk és összekeverjük a túróval, 1 cs. vaníliáscukorral, tojással, tejföllel, cukorral és a citrom reszelt héjával, mazsolával. A tejet felmelegítjük a másik vaníliáscukorral, meglocsoljuk a zsemléket. Kivajazott tepsibe tesszük, megtöltjük a túrós töltelékkel, rátesszük a tetejüket, meglocsoljuk tejjel, majd vaj-darabokat teszünk rá és előmelegített sütőben megsütjük.

karalabe_fozelek_halrudacska.jpg Karalábé főzelék: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/36/receptek-1314-het

majpuffancs.jpg  Májpuffancs: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/38/receptek-1516-het

tonhal_salata.jpg  Tonhal saláta: 1-2 doboz natúr lében eltett tonhal, vagy olajos, mint a képen füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A tonhalat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük.  A kefirt a borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük  a halra, hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, majd összekeverjük a salátával. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.

100_5418.jpg  Fűszeres hekk: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/30/receptek-910-het

Burgonya saláta: fél kg burgonyát  héjában megfőzünk, megtisztítjuk, majd hűlni hagyjuk. 1-2 fej lila-hagymát karikára vágunk, besózunk, állni hagyjuk. Elkészítjük az ecetes saláta levet, majd a karikára vágott burgonyát és hagymát belekeverjük.

Kelbimbó sült sonkával: 1 csomag fagyasztott kelbimbó, 1 sz. szalonna, sonka vagy füstölt tarja, friss fűszernövények, petrezselyem.
A kelbimbót sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A szalonnát kis kockára vágjuk, megsütjük, majd a kelbimbót beleforgatjuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és friss fűszerekkel. A sonkát, vagy tarját kisütjük, a kelbimbóval tálaljuk.

100_6345.jpg  Gulyás leves: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/38/receptek-1516-het

100_3270.jpg  Hagymás lepény: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/18/receptek-34-het

mozzarellaparadicsom.jpg Mozzarella paradicsommal: 1 cs. lében elbett mozzarella, 2 db paradicsom, só, bors, bazsalikom, majoránna
A mozzarellát leszűrjük és a paradicsommal együtt vékony karikára vágjuk. Egy tálon elrendezzük, megszórjuk a frissz fűszernövényekkel, sóval, borssal. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

100_6031.jpg Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.

pikans_sertesszelet.jpg    Pikáns sertésszelet: 40 dkg sertéscomb, 1 szál póréhagyma, 1 közepes fej vöröshagyma, nyáron 2-3 db paradicsom, télen 1 doboz hámozott paradicsom, 8 dkg márványsajt, vagy füstölt pizza mozzarella, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, 1 dl főzőtejszín,  1 dl tejföl, só, bors.
A szeletekre vágott húst sóval, borssal elkevert lisztben megforgatjuk. A felkarikázott pórét és a kockára vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, beletesszük a szintén kockára vágott paradicsomot és 5 percig főzzük.  Hozzáadjuk a tejszínt és a tejfölt, felforraljuk és megolvasztjuk benne a sajtot. Sóval, borssal ízesítjük. A hússzeleteket tűzálló tálba tesszük, leöntjük a mártással, majd előmelegített sütőben megsütjük. Rizzsel tálaljuk. 

Joghurtos gyümölcssaláta: tesztőleges gyümölcs, darabolva, vagy a kisebbek egészbe. Fahéjjal ízesített joghurttal leöntve.

11. HÉT

macsik.jpg Házi készítésű "mácsik"tészta: 45 dkg liszt + 1-2 kanál a deszka szórásához, gyúráshoz, kb. 1,5 dl víz, 1 kk. só, 1 db tojás.
A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd 5 cm-es csíkokra szeljük.  Belisztezve egymásra teszünk 3-4-et és vékony csíkokra szeljük. Kezünkkel szétrázzuk, majd egy kicsit száradni hagyjuk. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Tetszőleges feltéttel (darált dió, mák, túró-szalonna) tálaljuk.

Sóskamártás: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/9/28-napos-dieta-receptjei

100_6954.jpg  Rántott leves: kevés olajon pirítunk egy kiskanál köménymagot. Ha már pattog, beleteszünk 2 ek. lisztet kicsit pirítjuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd megszórjuk őrölt paprikával és vízzel, vagy burgonyalével felötjük. Ha felforrt, cérnametéltet főzünk bele.

dodolle.jpg  Dödölle: 1 kg burgonya, só, 4-5 fej vöröshagyma, 1-2 ek. zsír, rétesliszt.
A megtisztított burgonyát annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi épp ellepi. Ha megpuhult, leszűrjük, levét félretesszük és a rántott levest felöntjük vele. Burgonyanyomón átnyomjuk és annyi réteslisztet keverünk bele, hogy kemény tésztát kapjunk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, olajban megpirítjuk, tepsibe öntjük és a burgonyás tésztát beleszaggatjuk. Óvatosan átkeverjük és sütőben, néha megkeverve, kissé ropogósra sütjük. Tejföllel tálaljuk.

Paradicsomos krinolin saláta: fél szál póréhagyma, 1 ek. olaj, 1 tk. ételízesítő, 3 ek. borecet, 1 tk. mustár, fél kg apró paradicsom, 1 kis szál uborka, fél fej saláta, 20 dkg krinolin, 1 cs. snidling,  kevés petrezselyemzöld, friss bazsalikom, só, bors.
A hagymát vékony karikára vágjuk és üvegesre pároljuk, majd 2 dl vízzel felöntve felforraljuk. Beletesszük az ételízesítőt, félrehúzzuk, végül belekeverjük az ecetet és a mustárt. Kihűtjük. A paradicsomokat daraboljuk, az uborkát félbevágjuk, majd szeleteljük. A krinolint a héj lehúzása után vékonyan felkarikázzuk. A metélőhagymát, petrezselymet, bazsalikomot apróra vágjuk és a kihűlt öntetbe szórjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A saláta hozzávalóit összekeverjük, közvetlenül tálalás előtt a salátát is belevegyítjük. Pirítóssal, vagy rozskenyérrel tálaljuk.

tejszines_husgombocpenneteszta.jpg   Zöldséges penne, húsgombócokkal: fél cs. penne tészta (durum), 2 sz. sárgarépa, fél sz. póré hagyma, 2 ek. olaj, 50 dkg sütni való kolbász, zöldséglé, 2 dl tejszín, fél cs. petrezselyem.
A tésztát kifőzzük. A sárgarépát nagyobb hasábokra vágjuk, a pórét vastagon felszeleteljük. A kolbász tölteléket kinyomjuk, kis gombócokat formálunk belőle, majd az olajon kevergetve megsütjük, kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon a zöldségeket megpirítjuk, felöntjük a zöldséglével és a tejszínnel. Sóval, borssal ízesítjük és puhára pároljuk. A húsgombócokat a tésztával együtt a hagymás-répás mártásba vegyítjük és összemelegítjük. Felaprított petrezselyemmel megszórjuk.

Gyümölcsös túrókrém: 30-40 dkg sovány túró, fél pohár sovány tejföl, 1 doboz mélyhűtött, piros gyümölcs, 1 csomag vaniliás cukor, 2 csapott evőkanál cukor, vagy édesítőszer.
A mélyhűtött gyümölcsöt szűrőbe tesszük és hagyjuk teljesen felengedni. A túrót simára keverjük a vaníliás és a rendes cukorral, vagy édesítővel és a tejföllel, majd a gyümölcsöt is beleforgatjuk. 

Burgonya főzelék (nem tejfölös): fél kg burgonya, majoránna, babérlevél, ecet, só, 3 ek. liszt, 1 kk. őrölt paprika 1,5 dl olaj.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd a fűszerekkel együtt puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi.  Az olajból és a lisztből rántás készítünk, megszórjuk paprikával, felengedjük egy kevés vízzel, majd besűrítjük vele a burgonyát. Ecettel ízlés szerint savanyítjuk, sült kolbásszal tálaljuk.

Grillezett mozzarella: személyenként egy-egy ujjnyi szelett mozzarellának mindkét oldalát száraz teflon serpenyőben megpirítjuk.
Retek saláta: 2 db fekete retek, 1 tubus natúr krémsajt, snidling, 10 dkg gépsonka.
A retkeket meghámozzuk vékonyan felszeleteljük, majd csíkokra vágjuk. A krémsajtot elkeverjük snidlingel, majd hozzáadjuk a retket és a szintén csíkokra vágott gépsonkát.

Karalábé krémleves: 2 db zsenge karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 db közepes burgonya, 1 ek. vaj, 1 l húsleves alaplé, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt,  só, bors, 1 kis csokor kapor aprítva.
A megtisztított hagymát, karalábét, burgonyát felkockázzuk. A karalábé kockák kb. negyed részét sós vízben puhára főzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük szét, majd félretesszük. A hagymát a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a burgonyát és a maradék karalábét. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 5 percig pároljuk. Ezt követően felöntjük levessel és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor a lisztet elkeverjük a tejszínnel és besűrítjük vele a levest. Botmixerrel turmixoljuk, ha túl sűrű lenne vízzel hígítjuk, vágott kaporral megszórjuk és a félretett karalábét belekeverjük.

csirkemaj_rizotto.jpg  Egyszerű csirkemájas rizottó: 40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg kukorica, 2 sz. sárgarépa, só, bors, olaj, 30 dkg rizs, 10 dkg reszelt sajt.
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a szintén kockára vágott sárgarépát, sózzuk, és néhány percig nagy lángon, állandóan kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a csirkemájat is, és kissé megpirítjuk.
Másik lábosban, olajon üvegesre hevítjük a megmosott rizst (de nem pirítjuk). Ekkor a rizshez adjuk a májas keveréket, felöntjük 6 dl forró vízzel, átkeverjük, és lefedve, további keverés nélkül, kis lángon 40 percig pároljuk. Ha megpuhult, villával fellazítjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét, és tálalhatunk is. (Tálaláskor szórjuk rá a sajt másik felét).

Cézár saláta (egyszerűen): 1 kisebb csirke mell, 1 fej saláta (én a jégsalátát, roppanóssága miatt, jobban szeretem), só, bors, olaj, 2 sz. kenyér, 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 nagy pohár joghurt, 1-2 cs. öntetpor (kapros, fokhagymás, joghurtos, csak ezersziget ne!), sajt.
A csirkemellet kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben az olajon megsütjük. Kiszedjük, majd a serpenyőbe öntünk még egy kevés olajat, beletesszük a szintén kockára vágott kenyeret, megpirítjuk, végül zúzott fokhagymával átkeverjük. A joghurthoz adjuk az öntetport, majd félre tesszük. A salátát megmossuk, a nedvességet leítatjuk róla, majd falatnyi daraborka tépkedjük. Tálalás: egy marék saláta, pirított kenyérkocka és a csirkemell, frissen megöntözve az öntettel. Tetejére nagylyukú reszelőn sajt reszelve.

100_6026.jpg Padlizsánkrém: lásd. lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

Velőscsont leves: 1,5 kg velőscsont, 0,70 dkg sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 1 db kis karalábé, kevés zellergumó, 1 db vöröshagyma, paprika, paradicsom, 1 kis csokor petrezselyemzöld (csomóra kötve) só, szemesbors.
A velőscsont mindkét végét sóba mártjuk, hogy a velő ne jőjjön ki, majd feltesszük főni, ha felforrt habját leszedjük, bezöldségeljük, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot és készre főzzük. Egy kicsit várunk, majd leszűrjük. Cérnametélttel és külön a zöldségekkel, csonttal tálaljuk.

vadas.jpg  Vadas: 1 egész pulyka felsőcomb, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyem gyökér, 5 szál nagyobb sárgarépa, 3 dl olaj, 3 ek. liszt, só, bors, babérlevél, 1 ek. mustár, 2 kicsi citrom leve, 1 ek. cukor, 2 dl tejföl.
A hagymát aprítjuk, majd kb. 1 dl olajban, kicsit megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott zöldséget, majd pár percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet, citromlevet adunk hozzá, majd a szeletekre vágott húst. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, a húst kiszedjük, félre tesszük, majd a zöldségeket a lével együtt leturmixoljuk. Egy ek. cukrot barnára pirítunk, hozzáadjuk a zöldségpépet, majd 2 dl tejföllel simára keverjük. Ha kell, kevés húslével hígítjuk, majd visszatesszük a húst és még pár percig együtt forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.

Zsemlegombóc: kb. 30 dkg liszt, 2 db zsemle, 2 db tojás, víz, só, néha petrezselyemzöld.
A zsemléket kis kockára vágva megpirítjuk. A többi hozzávalóból nokedli tésztát készítünk, beleforgatjuk a zsemlekockákat. Petrezselyemzölddel ízesítjük, majd kanállal kiszaggatva, forró vízben kifőzzük, leöblítjük. Kevés olajjal összeforgatjuk, hogy ne ragadjon.

Tojássaláta: 8 db kemény tojás, 30 dkg alma, 20 dkg uborka, 10 dkg póréhagyma, 4 kk. citromlé, snidling, 1 kk. őrölt paprika, kevés kapor, só, bors.
A megtisztított tojásokat karikákra vágjuk,  az almákat meghámozzuk és apróra szeleteljük, az uborkát legyaluljuk, a pórét karikára vágjuk. Az egészet összekeverjük. Citromléhez hozzáadjuk az apróra vágott snidlinget, sózzuk, borsozzuk, majd lazán a saláta alaphoz keverjük. Tetejét mehintjük őrölt paprikával és megszórjuk kaporral. Lehűtjük, hogy a hozzávalók összeérjenek

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 181
Tegnapi: 637
Heti: 818
Havi: 9 540
Össz.: 2 620 534

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 10-11. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »