Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

52. HÉT

karfiol_leves.jpg  Karfiol leves: 1 db kafiol, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, őrölt paprika, só, bors. 1 mk. liszt, kevés olaj.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az előzőleg karikára vágott sárgarépa és petrezselyemgyökeret. Sózzuk, borsozzuk és amikor már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a karfiolt is. Rántást készítünk, kevés őrölt paprikával elkeverjük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveshez és készre főzzük.  Tetejét apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk. Aki dúsítani akarja, tejfölt is tehet bele.

kaposztas_palacsinta.jpg Káposztás palacsinta: 1 kg káposzta, 15 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dl tej (vagy ásványvíz), fél dl olaj, só, bors, pici cukor.
A palacsinta hozzávalóit simára keverjük. A káposztát lereszeljük, picit megsózzuk, állni hagyjuk 10-15 percig. Kevés olajon aranysárgára pirítjuk a cukrot, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a kinyomkodott káposztát, sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk.
I. változat: a palacsintákat kisütjük, a káposztából 2-3 evőkanálnyit teszünk egy-egy palacsintába, majd a palacsinta két szélét felhajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki, feltekerjük és sorban beletesszük egy kivajazott tepsibe, tejföllel megkenjük a tetejét és forró sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
II. változat: a kész palacsinta tésztába belekeverjük a káposztát és a szokásos módon kisütjük. Tejföllel, de fahéjas porcukorral is finom.

parolt_zoldbab_sajtmartas.jpg Párolt zöldbab sajtmártás: 1 cs. fagyasztott ceruzabab, vaj, só, bors, petrezselyem.
A babot enyhén sós vízben előfőzzük, majd az olvasztott vajon tovább pároljuk. Fűszerezzük, sajtmártással tálaljuk.
 
Sajtmártás: 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 5 dl tej, 5-10 dkg sajt, 20 dkg gépsonka, vagy füstölt tarja.
A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és zsemle színűre pirítjuk. Ekkor tejjel felöntjük, kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve először a reszelt sajtot, majd a vékony csíkokra metélt sonkát adjuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük és kb. 5 perc alatt összefőzzük.
 
tokfozelekcsirkepori.jpg Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, pirospaprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő,  2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk,  beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.
 
Csirkepörkölt: 1 kg csirkehús, 2 fej vöröshagyma, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 2 ek. őrölt paprika, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj.
A hagymát üvegesre pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a felaprított paprikát és a hámozott, felkockázott paradicsomot (lecsós alap). Ha megpárolódott, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük az őrölt paprikát, majd beletesszük az összedarabolt csirkét. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük. Ha elfő a víz, akkor utána öntünk egy keveset, hogy le ne égjen, de ne is legyen túl bő szaftja.
 
toltott_bundaskenyer.jpg Töltött bundáskenyér: kenyér, tojás, gépsonka, vagy más felvágott, szeletelt sajt, olaj, só, vaj.A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük vajjal. Ráfektetünk egy szelet felvágottat és sajtot. Jól összenyomkodjuk, tojásba beleforgatjuk, majd forró olajban kisütjük.
 
100_6866.jpg Ham & eggs: személyenként egy-egy szelet sonka, 1-2 db tojás, só, bors.
A sonka egyik felét megsütjük, majd megfordítjuk és a tojásokat is ráütjük. Lefedjük, egy kicsit így pirítjuk, majd lezárjuk a tüzet alatta és még pár percig gőzében hagyjuk. Sózzuk, és frissen őrölt borsal megszórjuk.
 
paradicsomos_teszta.jpg Paradicsom szószos, gombás spagetti: 400 gr. durum spagetti tészta, 20 dkg gomba, 2 doboz hámozott paradicsom, 1 ek. olaj, só, bors, friss bazsalikom, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 cs. mozzarella golyó, vagy 2 cs. nagy mozzarella golyó. A makarónit forrásban lévő, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, vízzel leöblítjük. A finomra vágott vöröshagymát az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a vékonyra szelt gombát, tovább pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, megpároljuk. Hozzáöntjük a paradicsom konzervet, belenyomjuk a fokhagymát, majd pépesre főzzük. Ha kész belekeverjük a spagettit és a mozzarella golyókat. (Ha egész sajtunk van, azt csíkokra, vagy kockára vágva keverjük a tésztához). Azonnal tálaljuk.
 
zoldseges_tojas.jpg Zöldséges tojásrántotta: személyenként 2-3 db tojás, 15-15 dkg brokkoli, karfiol, 2 db kaliforniai paprika, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, 1 ek. vaj (margarin), só.
A vöröshagymát négyfelé vágjuk, majd felszeleteljük, vajon lesütjük. Hozzáadjuk a kisebb rózsákra szedett karfiolt és a brokkolit, sózzuk, megpároljuk. Ha már majdnem puha, a kockára vágott paprikát is beletesszük. Amikor már minden enyhén roppanósra párolódott, zúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, felvert tojást öntünk rá és készre sütjük.
 
zellerkrem_leves_sargarepaval.jpg  Zellerkrémleves: 10 dkg sárgarépa, 25 dkg zeller, 5 dkg petrezselyemgyökér,  5 dl húsleves alap, (kockából is jó), só, 5 dkg vöröshagyma, 1 tk. vaj/margarin, 2 dl tej (0,1 %-os).
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, majd a vajon egy picit megpirítjuk. Felöntjük a húsleves alappal, majd puhára pároljuk. Sózzuk, majd az egészet a tejjel együtt összeturmixoljuk. Tetejére apróra vágott zeller zöldet, vagy petrezselymet szórunk. Aki nem szereti a zellert, ugyanígy készítheti karalábéból is.
 
medvehagymas_tojaslepeny.jpg Tojáslepény: 1 kg burgonya, 5-6 db tojás, 2 dl tejföl, 1 cs. újhagyma, vagy póréhagyma, só (nem diétázók és nem böjtölők tehetnek bele szalonnát is),
A burgonyát vékony karikára vágva, margarinnal kikent tepsibe rakjuk. Az újhagymát karikára vágjuk, a burgonyához keverjük. Sózzuk, sütőbe tesszük és majdnem puhára megsütjük. Ekkor a felvert tojáshoz hozzáadjuk a tejfölt, majd az egésszel leöntjük a burgonyát és készre sütjük.
 
Aranygaluska: 50 dkg liszt, 7 g szárított élesztő, 10 dkg cukor, 2 tojássárgája, 10 dkg margarin, 1 cs vaniliás cukor, 3-3,5 dl langyos tej, 10 dkg darált dió, vagy diópótló, de lehet mák is, só.
A lisztbe belekeverjük a szárított élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, vaníliás cukrot, olvasztott margarint, majd a tejjel sima tésztává dagasztjuk. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Egy tortasütőt megkenünk vajjal, majd olvasztott vajas kanállal galuskákkal kirakjuk. Megszórjuk darált dióval és addig rétegezzük, amíg a tortasütő háromnegyed rész meg nem telik. Tetejére durvára vágott diót szórunk, újra kelni hagyjuk (kb. 30 perc) és előmelegített sütőben megsütjük.
 
Most így készült: 30 dkg zabpehelyliszt, 30 dkg durumliszt, 1 ek. eritrit, 1,5 cs. (kb. 10 g) szárított élesztő, 5 dkg Ráma margarin, csipet só, 2 db tojás, kb. 4-4,5 dl tej (fokozatosan adagolva), mivel a zabpehelyliszt jobban beszívja a folyadékot, 1 db citrom reszelt héja, szóráshoz: 20 dkg darált dió, 1 tk. eritrittel keverve, olvasztott margarin.
A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálba tesszük és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük...a többi megegyezik a fent leírtakkal.
 
borhab.jpg Borhab: 3 dl fehérbor, 5 ek. cukor, vagy fele mennyiségű eritrit, 3 db tojás (ha előtte elkészítjük az aranygaluskát, akkor a maradék tojásfehérjét is hozzátehetjük a habhoz), 1 ek. liszt, reszelt citromhéj (ha többet szeretnénk készíteni, akkor ahány dl bor, annyi tojás és ízlés szerint cukor).
A tojássárgáját csomómentesre keverjük kb. 1 dl hideg borral és a liszttel. A maradék bort 3 ek. cukorral, csipet fahéjjal, szegfűszeggel és a citromhéjjal felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, leszűrjük, majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk a kikevert tojássárgához. Visszatesszük a tűzre, forrásig kevergetjük és a maradék cukorral felvert tojásfehérjét is óvatosan hozzávegyítjük.
 
 
 100_5279.jpg  Halászlé: 1 db nagyobb, vagy 2 db közepes méretű ponty, (ha van, apró hal, kárász, keszeg,), 4-5 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2-3 evőkanál őrölt paprika, 2 db paradicsom, só, hal belsőségek (ikra, máj).A nagyobb halat kifilézzük, a szeleteket sűrűn beirdaljuk, sózzuk és felhasználásig hűtőbe tesszük. A fejből farokból, halgerincből és az apró halból vöröshagymával, paprikával, paradicsommal, sóval, frissen őrölt borssal alaplevet főzünk. Miután a hal(alkatrészek) teljesen szétfőttek, leszűrjük és átpasszírozzuk. Ezután az alaplevet visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a halszeleteket az ikrával, májjal együtt. Lassú tűzön főzzük. Miután a tetején összegyűlt a halzsír, rászórjuk az őrölt paprikát és 10-15 perc alatt készre főzzük. (Ha már a halhús fehér jó is!)

Sókéregben sült pisztráng: 4 db pisztráng, egy kis csokor kakukkfű (lehet 1 ek. szárított is), vagy kapor, 2 sz. citromfű, frissen őrölt bors, 1 db citrom, 2 kg só, 1 db tojás.
A citromfüvet egy kés lapjával nyomkodjuk szét, hogy az illóolajok jobban kijöjjenek, majd a kakukkfűvel/kaporral együtt aprítsuk fel. A citromot alaposan mossuk meg és héjával együtt felét keverjük a fűszerekhez. A hal belsejét enyhén sózzuk meg, majd töltsük bele a hasüregbe a fűszerkeveréket. A maradék felaprított citromot, fűszereket és a tojást keverjük össze a sóval és felét terítsük a tűzálló tál aljában. Erre fektessük a halakat, majd fedjük be teljesen a többi fűszeres sóval. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig süssük, majd vegyük ki és még további 10-15 percig tartsuk a sókéregben. Tálaláskor a sóréteget óvatosan törjük le róla, a halakat óvatosan vegyük ki egy tálra. (Picit söprögessük le a maradék sót.) Köretként sült burgonyát, párolt zöldségeket vagy egy egyszerű majonézes burgonyát is adhatunk hozzá.

rantott_ponty.jpg  Rántott pontyszelet: 1 db közepes méretű ponty, 10 dkg liszt, 3 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa..., de különlegesebb, ha a morzsához adunk 1 pohár durvára vágott diót, vagy napraforgó magot, fél pohár szezámmagot is, olaj a sütéshez.
A halat patkó szeletben is kiránthatjuk, de finomabb, ha kifilézzük és így vágjuk ujjnyi darabokra.
Filézés: a pontyot konyharuhával fogjuk meg, így nem csúszik ki a kezünkből, majd éles késsel a gerincénél vágjuk végig. Ezután az oldalán fejtsük le a húst a csontjáról (ez is jó lesz a halászlébe). Tegyük a kifilézett halhúst bőrével lefelé egy vágódeszkára, majd egy éles késsel egy-két milliméterenként vágjuk át egészen a bőréig, vigyázva, hogy a bőrét ne vágjuk át. Ezután vágjuk ujjnyi csíkokra és panírozzuk be, forró olajban süssük pirosra.

Majonézes kukorica saláta: 50 dkg csemegekukorica (lehet fagyasztott, és konzer is), 1 fej lilahagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 fél flakon (light) majonéz, vagy házi kikevert, 1 kis pohár tejföl, só, frissen őrölt bors.A fagyasztott kukoricát enyhén sós vízben megfőzzük. A majonézt elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, petrezselymet, sót, borsot. A megfőtt kukoricát leszűrjük, kihűtjük, majd hozzákeverjük a majonézes alaphoz. Megkóstoljuk, ha kell még utána ízesítünk.

zabkasa.jpg Zabkása: 1 csésze zabpely, 2 csésze víz, vagy tej, 1 tk. méz, 1 nagyobb alma, csipet só.
A zabpelyhet a sóval ízesített vízben megfőzzük, majd fedő alatt állni hagyjuk. Addig az almát meghámozzuk, lereszeljük és a még meleg zabkásába keverjük. Mézzel és fahéjjal ízesítjük. Lehet kókuszreszelékkel és őrölt fahéjjal is ízesíteni, de finom mazsolával és különböző magokkal is pl. mandula, dió, mogyoró, de akár különböző apróra vágott gyümölcsöt is lehet bele keverni.

ujhazi_tyukleves.jpg Gazdag tyúkhúsleves: 1 db tyúk, 4 nagyobb sárgarépa, 2 db petrezselyem gyökér+zöldje, 1 kis karalábé, 1 kis zeller, 10 dkg gomba, kevés kelbimbó, 10-15 dkg zöldborsó, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 db zöld paprika, só, egész bors, gyömbér.
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, daraboljuk, majd kb. 3 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt, lassú tűzön főzzük tovább. Közben a megtisztított, nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét kevés olajon megdinszteljük, majd a kelbimbóval együtt a leveshez adjuk. Ha túl sűrű lenne ekkor adjunk hozzá  még vizet. Sózzuk, egész borsot, kevés gyömbér darabot teszünk bele, majd készre főzzük. Külön kifőzött kis kocka-, vagy eperlevél levestésztával tálaljuk.

sajttal-gombaval_toltott_hus.jpg Sajttal-gombával töltött hús: 1 kg sertés tarja, vagy comb, 10 dkg sajt, 15-20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, pár szál petrezselyem, só, frissen őrölt bors, 2-3 gerezd fokhagyma.
A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, enyhén besózzuk, félre tesszük. A gombát megtisztítjuk, szeleteljük, majd kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, aprított petrezselymet és zúzott fokhagymát adunk hozzá, majd kissé lesütjük. Egy-egy kanál gombapéppel megkenjük a hússzeletet, ráteszünk egy hasáb sajtot, feltekerjük és bacon szalonnába csomagoljuk. A tekercseket sütőpapírral bélel tepsibe tesszük, előmelegített sütőben megsütjük.

kremsajtos-zoldseges_csirkemell.jpg Krémsajtos-zöldséges csirkemell, szezámos bundában: kb. 1 kg csirkemell, 20 dkg 2 tubus natúr, vagy zöldfűszeres krémsajt, 2-3 gerezd fokhagyma, esetleg snidling, petrezselyem, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, 250 g mexikói zöldség keverék.
A zöldséget, kicsit megpároljuk. Közben a csirkemellből vastagabb szeleteket vágunk, középen felszúrjuk, sózzuk, félretesszük. A sajtot összekeverjük a párolt zöldséggel, a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Tehetünk bele apróra vágott snidlinget, vagy petrezselymet is. Ez után mindegyik szelet hús nyílásába töltjük, hústűvel összetűzzük, majd a szokásos módon bepanírozzuk és forró olajban kisütjük. A szeleteket megtölthetjük fűszervajjal is (lásd. Fűszervajak, mártások fejezetben!). Burgonya krokettel, vagy rizzsel tálaljuk.
Ha marad egy kis krémsajttal kevert zöldség+a panírozásból is liszt, tojás, morzsa, összekeverve mindent puffancsnak kisüthetjük.

Hercegnő burgonya: 60 dkg burgonya, 6 dkg vaj, 2 tojás sárgája, pici só.
A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és megfőzzük. (Én pároló edényben szoktam készíteni.) Amikor megfőtt sózzuk és a vajjal együtt simára keverjük. Ha langyos, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd újra átkeverjük. Habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe rózsákat formálunk. Előmelegített sütőben kissé pirosra sütjük. (Aki nem akar vele vesződni, lehet fagyasztva is kapni.)

toltott_bagett.jpg Töltött bagett: 2 db elősütött (vákumos) bagett, 4 db tojás, 1 ek. tejföl, 10 dkg parizer, 10 dkg szalonna, 10 dkg lángolt kolbász, egy kis darab póré-, vagy vöröshagyma, de bármi más, ami otthon található, 10 dkg reszelt sajt.
A bagettek tetejét levágjuk, kimélyítjük. A tojást felverjük a tejföllel, majd a többi hozzávalót apróra vágjuk és belekeverjük. Hozzácsipkedjük a bagett kiszedett belsejét is, összekeverjük, majd a bagettekbe töltjük. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk, alufóliába csomagoljuk, majd kb. fél órát sütjük. Ekkor kibontjuk a fóliát és negyed óra alatt megpirítjuk. Önállóan, de főzelék, vagy saláta mellé is fogyaszthatjuk.

Természetesen készíthetjük, elősütött zsemléből is és ragunak bármi mehet bele.

Vegáknak, vagy gombakedvelőknek a következő krémmel is finom: 50 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 2 dl tej, vagy főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld.
A gombát tisztítás után felszeleteljük és a vajon megpároljuk. Fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük, apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és felengedjük a tejjel, vagy főzőtejszínnel.

100_5249.jpg Töltött káposzta: kb. 15 nagyobb levél, (amit a kelkáposztás tekercsekben leírt módon lefejtünk), 1 kg darálthús, 20 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, só, bors, őrölt paprika, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 db tojás, füstölt kolbász, vagy füstölthús, kapor, kevés liszt, olaj.
A hagymát és a szalonnát kis kockákra vágjuk, megpirítjuk, a rizst megpároljuk.  A fele pirított hagymát a pörccel együtt a darált húshoz adjuk. A másik felét lehúzzuk a tűzről, meghintjük őrölt paprikával, teszünk bele kaprot (aki nem szereti el is hagyhatja), zöldpaprikát, paradicsomot (ez is elhagyható, de nyáron szeretem vele megbolondítani az ételt). A maradék fejes káposztát laskára vágjuk, összekeverjük a savanyú káposztával és a felét a lábos aljára terítjük. A kolbászt kb. 5 cm-es darabokra vágjuk (füstölt comb is jó helyette, vagy mindkettőt el is hagyhatjuk) rátesszük a tetejére. A darált húshoz adjuk a párolt rizst, a tojást, fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, majd jól összedolgozzuk. A töltelékekből gombócokat készítünk, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. Ezután rátesszük a lábosban lévő káposztára. Befedjük a maradék káposztával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha van füstölt szalonnabőrkénk, felcsíkozva azt is hozzáadhatjuk. Fedő alatt, lassú tűzön, kb 1 óra alatt  puhára főzzük. Ekkor a töltelékeket óvatosan kiszedjük, félretesszük. Olajat melegítünk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük kevés hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, jól elkeverjük és még 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.

Néha szoktam római tálban is készíteni. A különbség csak annyi, hogy nem a végén rántom be, hanem amikor befedem káposztával, így kerül a tetejével lezárt tál a sütőbe.

12388114_996808200378314_1232758313_n.jpg Mézes-narancsos csirkecomb: 8 db egész csirkecomb, 4 db narancs, só, frissen őrölt bors, 2 kis csomag aszalt szilva, 2 ek. méz, 1/2 fej fokhagyma
A csirkecombokat megtisztítjuk, tűzálló tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk. A mézet összekeverjük 3 narancs kifacsart levével, majd megöntözzük vele a húst és jól "belemasszírozzuk". A megtisztított fokhagyma gerezdeket is közé szórjuk, majd lefedve kb. 1 órát hűtőben pácoljuk. Előmelegített sütőben sütjük kb. fél órát. A maradék narancsot vékonyan felszeleteljük és az aszalt szilvával együtt a combokra szórjuk. Időnként saját levélel locsolgatva pirosra sütjük. Mazsolás, currys rizzsel tálaljuk... persze aki nem szereti, sima, vagy kukoricást rizst is készíthet hozzá.

Ez a hús-étel kicsit édeskés, ezért nagyon jó illik hozzá a...

curryskukoricas_rizs.jpg Currys, mazsolás rizs: 1 szál póréhagymát, vagy újhagymát olajon üvegesre párolunk, hozzáöntünk 1 csésze rizst és tovább pirítjuk pár percig. Megszórjuk 1 tk. curryporral és hozzáadunk egy kis csomag mazsolát. Kb. 2 csésze forrásban lévő vízzel felöntjük, de legalábbis annyival, hogy bő másfél ujjnyira ellepje. Fedő alatt addig pároljuk, amíg a vizet be nem szívja. Ekkor átkeverjük, fedő vissza, lezárjuk a tüzet alatta és ruhával letakarva tálalásig még gőzében pároljuk.

kortes_tesztasalata.jpg  Tésztasaláta körtével: 30 dkg tészta (fusilli, penne), 1 db csirkemellsonka, só, bors, 3 db érett körte, 12 dkg krémsajt, 1 kis pohár tejföl, 1 cs. újhagyma, 2 ek. dió, 3 ek. hideg víz.
A körtéket félbevágjuk, magházukat kivágjuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Az újhagymákat is felaprítjuk, a diót kis darabokra vágjuk és serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk. A csirkemellsonkát apró kockára vágjuk. A krémsajtot simára keverjük a tejföllel, a vízzel, és kevés borssal. A tésztát, csirkemellsonkát, körtét, hagymát, diót és a tejfölös krémet egy tálban összeforgatjuk és jól lehűtve tálaljuk.

Sajttal, sonkával töltött leveles tészta:  1-2 cs. fagyasztott leveles tészta, gépsonka, vagy más felvágott, reszelt sajt.
A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, kihajogatjuk, majd 4 felé vágjuk. egy-egy szeletet felmelegített gofrisütő lapjára helyezünk, megszórjuk felcsíkozott gépsonkával és sajttal. 4 szélét ráhajtjuk, hogy befedje, majd lecsukjuk a gofrisütő tetejét és pirosra sütjük.

leveles_almas.jpg Gofrisütő nélkül készíthetjük úgy is, hogy 10x20 cm-es téglalapot vágunk, egyik felére halmozzuk a tetszőleges tölteléket, felcsavarjuk, két végét összecsípjük, tetejét ferdén bevagdossuk, majd előmelegített sütőben megsütjük, vagy csak egyszerűen pitesütőbe tesszük, megtöltjük és megsütjük. (Készíthetjük édes töltelékkel is, pl. reszelt alma, puding stb.)

husgomboc_leves.jpg  Egyszerű húsgombóc leves: 1 db vöröshagyma, 1 sz. petrezselyemgyökér+levele, 2 szál sárgarépa, 1 db karalábé, egy kis darab zeller, só, bors.
A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, kb. 2 l vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, majd a gombócokat is belefőzzük. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Húsgombóc: 1 db kisebb vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 25 dkg darálni való hús (lehet csirke is), 1 tk. őrölt paprika, só, bors, 2 db tojás, 5 dkg búzadara.
A hagymát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük. Belenyomjuk a fokhagymát, majd az apróra vágott petrezselymet is elkeverjük benne. A darálthúst sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a búradarát is és a tojással összedolgozzuk.  10-15 percig állni hagyjuk, majd ezután kis gombócokat formálva belefőzzük a levesbe.
 
hurkapetr.burg..jpg I. Hurka, kolbász, petrezselymes burgonyával: aki olyan szerencsés, hogy vág disznót, annak ugye adott ez a finomság, aki nem, az készen is vásárolhat, de sült oldalast is készíthetünk helyette.
Petrezselymes burgonya: a burgonyát kockára vágva, egyhény sós vízben megfőzzük, vigyázva, hogy ne főjjön szét. 2 ek. margarinon megpárolunk egy kis  apróra vágott petrezselymet, majd a főttt, leszűrt burgonyát beleforgatjuk. Egy kis olajjal, zúzott fokhagymával ízesített savanyú káposztával tálaljuk.
 
Természetesen a párolt káposzta is illik hozzá. Ilyenkor egy kis aszaltszilvával és vörösborral is megbolondíthatjuk.
 
100_6760.jpg  Aszalt szilvás párolt káposzta:  1 kisebb fej lila káposzta, 1 fej vöröshagyma, olaj, pici cukor, só, pici ecet, kb. 2 dl. vörösbor.
A káposztát vékonyra gyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk. A vöröshagymát karikára vágjuk és az olajban megdinszteljük, megszórjuk cukorral és még egy kevés ideig pirítjuk, majd ráöntjük az ecetet és a vörösbort. A káposztát kicsavarjuk, rátesszük a hagymára és fedő alatt puhára pároljuk. Félidőben hozzáadjuk az aszalt szilvát is. Nem csak hurkával, de sült húsokkal, kacsával is nagyon finom.

oldalashagymasburg..jpg II. Sült oldalas: 1,5 kg sertés oldalas, só, bors, fokhagyma.
Az oldalast a csontok mentén daraboljuk, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával megtűzdeljük, tepsibe tesszük. Öntünk alá egy kis vizet, főliával lefedjük (de tehetjük sütőzacskóba is), majd a sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ekkor levesszük róla a fóliát, és pirosra sütjük. Hagymás törtburgonyával, párolt zöldséggel, vagy almás dinszteltkáposztával is tálalhatjuk.

Hagymás törtburgonya: 0,5 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, só, 1 ek. vaj, vagy olaj.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, megfőzzük. A vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd a leszűrt burgonyával összetörjük.

parolt_zoldseg.jpg Párolt zöldség: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. vaj, petrezselyemgyökér.
A vöröshagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, majd a vajon kicsit megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és a párolt zöldségeket hozzákeverjük. 

dinsztelt_kap.almas.jpg Dinsztelt káposzta: 1 kg fejes káposzta, 2 db alma, cukor, kevés ecet, 2 dl fehér bor, 2 fej vöröshagyma, só, őrölt paprika.
A káposztát vékonyra szeljük, vagy gyaluljuk, besózzuk, állni hagyjuk. A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, olajon megdinszteljük, majd megszórjuk egy kevés cukorral és addig kevejük míg a cukor karamelizálódni nem kezd. Ekkor felöntjük kb. 2 dl ecettel elkevert vízzel, majd hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát és egy kevés őrölt paprikával megszórjuk. Ha már majdnem puha, a gerezdekre vágott almát is hozzáadjuk, felöntjük a borral és gyakran kevergetve, fedő nélkül, készre sütjük. 

Bajor virslisaláta: 8 db füstölt virsli, 2 fej apró lilahagyma. Vinaigrette-mártáshoz: 2 ek. ecet, só, 1 tk. mustár, 4 ek. olaj, bors, apróra vágott snidling.
A virslit és a hagymát karikára vágjuk és egy lapos tálra tesszük. A mártáshoz az ecetet sóval és a mustárral habverővel addig keverjük, amíg a só feloldódik benne. Ezután az olajat is belekeverjük. A mártást ráöntjük a salátára, meghíntjük frissen őrölt borssal és a vágott snidlinggel. Magos pirítóssal tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 239
Tegnapi: 461
Heti: 1 602
Havi: 8 376
Össz.: 2 724 046

Látogatottság növelés
Oldal: RECEPTEK: KARÁCSONY
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »