Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

 

                                                                                                                                        SÓS-, KELT VENDÉGVÁRÓ FALATOK, KENYÉRFÉLÉK
 
EGYSZERŰ KENYEREK, SÖR-, ÉS BORKORCSOLYÁK...
 
hagymas_bagett.jpg Hagymás bagett: 25 dkg teljes   -kiőrlésű tönkölyliszt, 20 dkg sima liszt, 1 cs. szárított élesztő (7 g-os), 1 kk. só, 1 tk. méz, 2 ek. olaj és 3 dl víz. Kenéshez: 2 db nagyobb fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 tk. szárított bazsalikom, só, frissen őrölt bors.
A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, sót, mézet, olajat, majd 3 dl langyos vízzel  simára dagasztjuk. Kétszeresére kelesztjük. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, megdinszteljük a vajon, sózzuk, frissen őrölt borssal és a bazsalikommal megszórjuk. Amikor a kenyértészta megkelt, picit átgyúrjuk, kétfelé osztjuk, kb. fél cm vastagra nyújtjuk, elosztjuk rajta a fele hagymát, felcsavarjuk, mint a bejglit, tetejét bevagdossuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk köménymaggal (aki nem szereti mást is használhat, de el is maradhat), sütőformába tesszük. (2 db bagett jön ki, de én a tészta másik feléből, briós alakú zsömléket készítettem. Először kerekre nyújtottam, 4 felé vágtam, szélesebb felétől kezdve felcsavartam, mint ha kiflit készítenék, majd csiga alakban összetekertem, így sütöttem meg. Tetejét tojással megkentem, köménymaggal megszórtam.

komenyes_kifli-sajtos_rud.jpg Sajtos, szezámmagos rudacsak: 45 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg sajt+5 dkg a szóráshoz, 1 kk. só, 1 kis pohár tejföl (legalábbis annyi, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk), 1 db tojás a lekenéshez.
Fenti hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. Fél centi vastagra nyújtjuk, kivajazott tepsibe tesszük, lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és szezámmaggal, majd derelyevágóval felszeljük és előmelegített sütőben megsütjük.

fetas_csiga.jpg Fetasajtos csiga: 60 dkg liszt, 7  g szárított élesztő, 1 ek. puha margarint, 1 ek. tejföl, 1 csapott ek. só, 3,5 dl langyos víz. Töltelék: 20 dkg feta sajt, 2 ek. tejföl, 1 szál újhagyma, frissen őrölt bors, fokhagymapor és apróra vágott zöldfűszerek (oregánó, bazsalikom, kevés rozmaring, lehet szárított is). Tetejére reszelt füstölt sajt.
A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót, majd a margarinnal, a tejföllel és a vízzel könnyű tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük. Amíg kel, elkészítjük a krémet. A fetát és a tejfölt simára keverjük, apróra vágott újhagymával és zöldfűszerekkel ízesítjük. Ha a tészta megkelt, kétfelé vágjuk, az egyik felét félretesszük, a másik felét kinyújtjuk. Megkenjük a fetasajtos krémmel, felcsavarjuk, mint a bejglit, kb. 1-2 cm-esre vágjuk, tepsibe tesszük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben megsütjük.  A tészta másik feléből más ízesítésűt készítünk... pl.

barbecue_csiga.jpg Barbecue, "mindent bele" csiga: fenti tészta másik fele, barbecue szósz, maradék szalámi, trapista sajt, uborka, kukorica, szalonna, újhagyma (amit találunk).

Páran kérdeztétek miben szoktam sütni a kenyeret... ebben a tepsiben. Sütőpapírt teszek bele és félig töltöm a kenyértésztával.

tepsi.jpg

teljes_kiorlesu_tonkolykenyer.jpg Aszalt paradicsomos, teljes kiőrlésű tönköly kenyér: 30 dkg teljes kiőrlés tönköly búzaliszt, 20 dkg fehér liszt, 7 g szárított élesztő, 1 kk. cukor, 1 tk. só, 10 dkg aszalt paradicsom, 3,5 dl langyos víz.
A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, sót, cukrot és a vízzel simára dagasztjuk. Amikor kétszeresére kelt, átgyúrjuk és meleg helyen újra kelesztjük. Ha hólyagos, egy gyúródeszkán kezünkkel szétlapítjuk, megszórjuk az aszalt paradicsommal, feltekerjük, mint a bejglit, tepsibe tesszük, előmelegített sütőben megsütjük.

tonkoly_kenyeraszaltpar.hagyma.jpg Aszalt paradicsomos-lilahagymás kenyér, tönkölyliszttel: 60 dkg sima liszt, 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 cs. (11 gr-os) szárított élesztő, 2 tk. só, 1 kk. cukor, 2 ek. margarin (sima csészés margarinból tettem bele), mindezeket összekevertem, majd 6 dl vízzel sima tésztává dagasztottam. Amikor megkelt, még egyszer átgyúrtam, kelesztettem. 2 db fél kg-os vekni lett belőle. Az egyiket simán sütöttem meg, a másikat kezemmel kilapítottam, megszórtam az aszalt paradicsommal és apróra vágott lilahagymával, felcsavartam, mint a bejgli, bele a tepsibe, tetejét megkentem tojással és előmelegített sütőben megsütöttem.
Páran kérdeztétek miben szoktam sütni... ebben a tepsiben. Sütőpapírt teszek bele és félig teszem a kenyértésztával.

sam_5929.jpg Briós: 50 dkg liszt, 2,5 dl langyos tej, 1 cs. szárított élesztő (7 gr-os), 1 db egész tojás, 2 ek. cukor, vagy édesítőszer (én simán folyékony édesítőt tettem bele), 5 dkg olvasztott vaj/margarin, 1 cs. van. cukor, fél citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája a kenéshez, kristálycukor a szóráshoz, én darált dióval kevertem. A szárazanyagokat összekeverjük, hozzáöntjük az olvasztott vajat, beleütjük a tojást és a langyos tejjel sima tésztává dagasztjuk. A cipót 3 részre vágjuk, egy-egy darabot 4 felé osztunk, egy-egy darabot hosszú rudakra sodorjuk, majd feltekerjük, mint a csiga-bigát. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük, duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, megkenjük a másik tojás sárgájával, tetejét megszórjuk kristálycukorral (én darált dióval kevertem), előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

toltott_bagett.jpg Töltött bagett: 2 db elősütött (vákumos) bagett, 4 db tojás, 1 ek. tejföl, 10 dkg parizer, 10 dkg szalonna, 10 dkg lángolt kolbász, egy kis darab póré-, vagy vöröshagyma, de bármi más, ami otthon található, 10 dkg reszelt sajt.
A bagettek tetejét levágjuk, kimélyítjük. A tojást felverjük a tejföllel, majd a többi hozzávalót apróra vágjuk és belekeverjük. Hozzácsipkedjük a bagett kiszedett belsejét is, összekeverjük, majd a bagettekbe töltjük. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk, alufóliába csomagoljuk, majd kb. fél órát sütjük. Ekkor kibontjuk a fóliát és negyed óra alatt megpirítjuk. Önállóan, de főzelék, vagy saláta mellé is fogyaszthatjuk.
Vegáknak, vagy gombakedvelőknek a következő krémmel is finom: 50 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 2 dl tej, vagy főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld.
A gombát tisztítás után felszeleteljük és a vajon megpároljuk. Fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük, apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és felengedjük a tejjel, vagy főzőtejszínnel.

tenger_gyumolcsei_pizza.jpg Pizza tészta: 50 dkg durum liszt, 40 dkg sima liszt, 2 ek. só, 1 mk. cukor, 6 dl langyos víz, 0,5 dl olaj. A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, kelesztjük. Levegősebb lesz, ha kelés után újra átgyúrjuk, majd még egyszer kelesztjük.

Pizzaszósz: 1 konzerv, aprított paradicsom, 4 ek. ketchup, só, frissen őrölt bors, friss oregánó, kakukkfű (lehet mindkettő szárított is), 4 gerezd fokhagyma.
A paradicsomot lábosba öntjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a ketchupot, az aprított oregánót és a kakukkfüvet, belenyomjuk a fokhagymát, majd addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.

A tenger gyümölcseit és a koktélrákot leöblítjük, lábosba tesszük, annyi fehérbort öntünk alá, hogy éppen ellepje, majd megfőzzük. Serpenyőben 1 ek. vajat olvasztunk, 2 gerzd fokhagymát nyomunk bele, majd a leszűrt, tengeri "herkentyűket" átforgatjuk benne. Egy rész tésztát gáztepsibe (vagy amibe szeretnénk) teszünk, kinyújtjuk, villával megszurkáljuk, pár percig elősütjük, majd megkenjük a paradicsomos szósszal, megszórjuk a "herkentyűkkel" és reszelt sajttal, majd
visszatesszük a sütőbe és megsütjük.

tejszines-gombas_pizza.jpg Gombás: 50 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, kb. 2 dl főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld.
A gombát tisztítás után felszeleteljük és a vajon megpároljuk. Fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük, apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és felengedjük a főzőtejszínnel. A tésztát itt is megszurkáljuk, elősütjük, majd megkenjük a gombás raguval, főtt tojás és lilahagyma karikákat teszünk rá, megszórjuk reszelt sajttal és készre sütjük.
 
teljes_kiorl.kenyer.jpg Egyszerű teljes kiőrlésű kenyér: 0,40 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg tönköly fehér búzaliszt, 1 ek. margarin, 1 cs. fél kiló liszthez való szárított élesztő, 1 tk. só, 1 tk. cukor, kb. 3,5-4 dl langyos víz.
A szárazanyagokat egy kelesztőtálban összekeverjük, majd a vízzel kissé lágy tésztát dagasztunk (robotgép spiráljával... smile hangulatjel ), duplájára kelesztjük, majd újra átdagasztjuk. Amikor még egyszer megkelt, tepsibe, vagy jénaitálba tesszük, megsütjük.
 
kukoricas_kenyer.jpg  Kukoricás kenyér:
A száraz hozzávalókat összekeverjük és az olajjal elkevert vízzel simára dagasztjuk. Kb. 1 órát kelesztjük, majd átgyúrjuk, így levegősebb lesz, hengert formálunk belőle, kiolajozott sütőformába tesszük, majd újra 30 percig kelesztjük, tetejét vízzel lekenjük, kevés liszttel meghíntjük, előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
 
kifli-zsomle_teljeskiorlesu.jpg   Kifli-zsömle:
25 dkg tönköly fehér búzaliszt, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, kb. 2 dl langyos tej, 2-2,5 dl langyos víz, 2 csapott kk. só, 1 kk. cukor, 7 gr. szárított élesztő, 1 ek. margarin, magvak, reszelt sajt, vagy durvára őrölt só.
A lisztet egy mély tálba öntjük. Belekeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót. A vizes tejjet adagolva sima, az edény falától elváló tésztát dagasztunk. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. Ha a tészta túl kemény, még egy kis folyadékot öntünk hozzá.
A tésztát konyharuhával letakarjuk, vagy kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átdagasztjuk, így levegősebb, majd újra kelesztjük.
A kiflikhez két cipót formálunk, a cipókat egyenként körlappá nyújtunk. A körlapot átlósan hat vagy nyolc körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közepén levő csúcsuk felé feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük. Ezután tepsibe tesszük. A másik cipót is körlappá nyújtjuk, 4 felé vágjuk és egy-egy cikk sarkait a tészta alá hajtjuk, gömbölyítjük, tepsibe tesszük. Tetejüket megkenjük felvert tojással, megszórjuk magokkal (szezám, len, kömény, tök, napraforgó, mák), vagy sajttal és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
 
aszaltparadicsomos_kenyerke.jpg Aszalt paradicsomos kenyérke: 50 dkg liszt, 1 tk. só, 1 tk. cukor, 4 ek. olaj (én az előzőleg fűszeres olajban eltett paradicsom olaját használtam fel), 1 cs. szárított élesztő (7 gr), kb. 3 dl langyos víz, friss oregánó, friss bazsalikom, kb. 10-15 dkg szárított paradicsom, 2 gerezd fokhagyma.
A hozzávalókból sima tésztát dagasztunk, majd kelesztőtálba, vagy tálba tesszük, tetejét megkenjük olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük. Közben az aszalt paradicsomot, oregánót, bazsalikomot apróra vágjuk, a fokhagymát pedig vékony cikkekre szeljük és egy kis tálba összekeverjük. Ha a tésztánk megkelt, kétfelé vágjuk, kinyújtjuk, fele keveréket elosztjuk rajta, feltekerjük mint a bejglit, egy rudat 4 részre vágunk, mindegyik tetejét mélyen átlósan bevágjuk, a két szélső részt kicsit széthajtjuk, megkenjük tojássárgával, majd még kb. fél órát kelesztjük és előmelegített sütőben megsütjük.

 
"Finn cipócska": 4 dl rozsliszt (kb. 25 dkg), 4 dl zabpehely (kb. 17-18 dkg), 1 tk. só, 7 dl víz, 3 ek. méz, 5 dkg friss élesztő, 8-9 dl (kb. 45 dkg) finomliszt.
A roszlisztet meg a zabpelyhet összekeverjük, megsózzuk, majd 6 dl forrásban lévő vízbe szórjuk. A tűzről lehúzzuk, megvárjuk amíg kihűl. A maradék vizet meglangyosítjuk a mézet kevergetve feloldjuk benne és az élesztőt belemorzsoljuk. Mindezeket a finom liszttel együtt 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg helyen letakarva 1 órát pihentetjük. Lisztezett deszkára borítjuk, hengerré formáljuk és 24 egyenlő részre vágjuk. Zsömle formájúra gömbölyítjük, majd kikent tepsire egymás mellé rakjuk. Meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben nagy lánggal kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Vendégváró sóskifli: először 1 db margarint habosra keverünk 1 ek. sóval. Ez után a tésztát állítjuk össze a következő hozzávalókból: 70 dkg liszt, 2 db tojás, 2 kefir, 1 dl olaj, fél pohár tejföl, 1 dl tej, 1 csomag szárított élesztő, 1 ek. cukor + 2 db tojássárgája a kenéshez.                 A hozzávalókat összegyúrjuk, 8 egyenlő részre osztjuk. Tányér nagyságúra nyújtjuk. Az első lapot megkenjük a sós margarin egynegyed részével és egy másik kerek lappal beborítjuk. Négyfelé vágjuk és minden cikket még 3 felé. Szorosan feltekerjük és kifli formára hajtjuk, tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgával. Tetejére lehet köményt, reszelt sajtot, szezámmagot szórni. Egy órát pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 25-30 percig zsemle színűre sütjük.

virslis_batyu.jpg Virslis batyú:  1 cs. leveles vajastészta, 2 doboz (20 dkg) krémsajt, virsli, 1 db tojás a kenéshez.
A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük vékonyra kinyújtjuk, majd kb. 10x10 centis négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére teszünk 1 tk. sajtkrémet, majd egy kb. 1 cm-es karabra vágott virslit. A négy sarkát megkenjük felvert tojással, összefogjuk, majd batyút formálunk, a sarkait kissé kihajtjuk és sütőpapírral bélelt gáztepsire tessszük. Előmelegített sütőben megsütjük.

virslis_falatok.jpg     Virslis falatok (30 db-hoz): 1 cs. leveles vajastészta, 2 doboz (20 dkg) krémsajt, 1 tubus pizzakrém, 6 db virsli, 20 dkg gomba, snidling, újhagyma.
A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük vékonyra kinyújtjuk, majd kb. 10x10 centis négyzetekre vágjuk. Muffinsütőbe belenyomjuk (én kupicával illesztettem bele), a sajtkrémet apróra vágott snidlinggel, vagy zöldhagymával ízesítjük, mindegyik mélyedésbe teszünk egy kiskanálnyit, erre egy vastagabb karika virslit, majd megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben megsütjük. A virsli alá lehet pizzakrémet is tenni, de a virsli helyett gombát is tehetünk bele.


toltott_kifli.jpg  Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van, egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is, vagy szalámiféle). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.

bundas_kenyer_gazdagon.jpg Tepsiben sült bundás kenyér, gazdagon: (nem régen kaptam ezt az ötletet és nagyon tetszett, ezért gondoltam megosztom veletek): egy tepsire való szikkadt kenyérszelet, 1 kis doboz tejföl, 2-3 db tojás, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 15 dkg sajt (tehetünk még a masszába: reszelt parizert, szalonna kockát, apróra vágott lila-hagymát... amit csak szeretnénk).
A tepsibe belerakjuk a kenyérszeleteket. A tojást összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal és zúzott fokhagymával, majd amivel szeretnénk azt is hozzáadjuk. A masszát elosztjuk a kenyereken, megszórjuk reszelt sajttal, majd forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (Na, nekem jó ropogós lett az alja, ezért a második adagot, úgy készítettem, hogy az alját is belemártottam a tojásba, így tettem a tepsibe (sütőpapírra, mert leragad és vakarhatjuk a tepsit napokig). Így sokkal puhább és jobb lett.
Én ezt a változatot úgy szoktam készíteni, annak aki nem akarja "cifrázni" leírom, hogy a kenyeret beleforgatom fűszersóval, borssal ízesített tojásba, így teszem a tepsibe. Tetejére reszelt sajtot szórok és megsütöm. Sajt alá néha szeletelt parizert, vagy gépsonkát teszek.

vendegvaro_sajtos.jpg Sajtos háromszög: 80 dkg liszt, 1 ek. só, másfél dl étolaj, 5 dkg élesztő, fél liter tej - jól kidolgozzuk, 4 cipóra osztjuk, egy-egy cipót gáztepsi méretűre sodrunk. 
1 db margarint, 2 db tojássárgával, pici sóval kikeverünk és 4 részre osztunk. A kinyújtott tésztára kenjük, felsodorjuk és háromszögletű formára vágjuk. Tetejére 1 db tojássárgájával kikevert tejfölt kenünk, megszórjuk reszelt sajttal. Fél óra pihentetés után előmelegített sütőben megsütjük.

Sörkifli: 70 dkg liszt, 1 kis doboz tejföl, 1 dl olaj, 1 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 ek. cukor, 1 ek. só, 25 dkg margarin.
A margarint habosra keverjük 1 ek. sóval. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert tejben. A lisztet, tejfölt, olajat, felfuttatott élesztőt összegyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, letakarva kb. fél órát pihentetjük.  A cipókat kerek lappá nyújtjuk, megkenjük a sós margarinnal, majd nyolc cikkre vágjuk, mindegyiket egyenként felcsavarjuk, tetejüket tojással megkenjük, durvára őrölt sóval, szezámmaggal, vagy köménymaggal megszórjuk.

komenyes_kifli.jpg           Köményes, vagy szezámmagos kifli: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 2 db tojás,  7 g szárított élesztő, só, tejföl.
A hozzávalókat annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. 4 cipóra osztjuk, pihentetjük. Lapostányér nagyságúra nyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük, majd 4, vagy 8 cikkre vágjuk. Kívülről befelé feltekerjük, tojással megkenjük, sóval és köménnyel, vagy szezámmaggal megszórjuk.

I. Sajtos pogácsa: 1 db tojás, 20 dkg kemény sajt, 2 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 15 dkg margarin, lisz, só.
A tojássárgáját, a margarint, a tejfölt, a reszelt sajtot az elmorzsolt élesztőt (lehet szárított is) kis sóval és annyi leszttel összegyúrjuk, hogy könnyen formálható tésztát kapjunk. 30 percig állni hagyjuk, majd 15 percenként kétszer kinyújtjuk, majd meghajtogatjuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét a tojásfehérjével megkenjük. Sajtot reszelünk rá, vagy megszórjuk köménymaggal, szezámmaggal és szép pirosra sütjük. 

II. Egyszerű sajtos pogácsa: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 db egész tojás+1 sárgája, 7 g szárított élesztő, 10 dkg reszelt sajt, csipet só, mert a sajt is sós. Tetejére: 1 tojásfehérje és 5 dkg reszelt sajt.
A lisztbe elkeverjük az élesztőt, hozzámorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval sima tésztát gyúrunk.  30 percig letakarva állni hagyjuk, kinyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe tesszük. Tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben megsütjük. 

III. Sajtos pogácsa: 60 dkg liszt, csapott ek. só, fél cs. sütőpor, 1 db margarin, 1 kis pohár tejföl, 1 tojás. Tetejére: reszelt sajt, tojás.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, beletesszük az élesztőt, tejfölt, tojást, majd összegyúrjuk. 1-2 órát pihentetjük, kisodorjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, tetejére tojást kenünk és megszórjuk reszelt sajttal.

Sajtos rúd: http://www.receptlap.hu/recept/sajtos_rud_10636

100_6597.jpg Vajas pogácsa: 22 dkg liszt, 2 db tojás, 12 dkg vaj, 1 ek. tejföl, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, só, pici cukor.
A lisztbe belemorzsoljuk a vajat. A tejbe teszünk egy csipet cukrot és hozzákeverjük az élesztőt (a liszthez keverve, itt is lehet szárított élesztőt használni). Ha megkelt, beleöntjük a vajas lisztbe, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, pici sót és jól összedolgozzuk. (Ha száraz tegyünk bele még egy kis tejet. Lehet hajtogatni is, közte egy kis olvasztott vajjal megkenni a tésztát, így leveles lesz!) Kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét tojásfehérjével megkenjük, megszórhatjuk szezámmaggal, tökmaggal, lenmaggal, sajttal. Közepesen meleg sütőben kisütjük.

 100_6018.jpg Lángos: 1 kg liszt, 2 db kefir, 1 cs. szárított élesztő, 1 mk. cukor, 1 púpozott tk. só, langyos víz.
A lisztbe elkeverjük a cukrot, sót, szárított élesztőt, majd hozzáadjuk a kefirt és annyi langyos vízzel dagasztjuk meg, hogy jól formálható legyen. Megkelesztjük, ha duplájára kelt, kézzel kis darabokat szaggatunk a tésztából, kerekre formáljuk, forró olajban kisütjük. 

100_5966.jpg  Virslis-sajtos lángos: lángos tészta, személyenként 1 pár virsli, sajt.
A virsliket hosszában bevágjuk, egy vékony hasáb sajtot nyomunk a nyílásba és a lángos tészta egyik felére tesszük, ráhajtjuk a másik oldalát, összenyomjuk és forró olajban kisütjük.

kaposztas_langos.jpg Káposztás lángos: 0,50 kg liszt, 2 dl kefir, 1 dl forró víz, 1 cs. szárított élesztő, 2 tk. só, 1 tk. cukor, egy kis fej káposzta, 1 ek. cukor, só, bors, olaj.
A káposztát lereszeljük, sózzuk és egy kicsit állni hagyjuk. Közben az olajhoz hozzáadjuk a cukrot, karamellizáljuk, majd a kinyomkodott káposztát hozzá adjuk. Borsozzuk, barnára pirítjuk. Ezután a liszthez keverjük az élesztőt, sót, cukrot, majd a forróvízzel elkevert kefirt. Megdagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. Ezután egy-egy darabot kerekre formálunk, megtöltjük kb. 2 ek. káposztával, félbehajtjuk, lenyomkodjuk, majd forró olajban kisütjük.

kaposztas_batyu.jpg Káposztás táska: 1 kg liszt, 40 dkg zsír, 2 db tojás, só, 350 g tejföl, 1 kg káposzta.
A káposztát lereszeljük, sózzuk és egy kicsit állni hagyjuk. Közben az olajhoz hozzáadjuk a cukrot, karamellizáljuk, majd a kinyomkodott káposztát hozzá adjuk. Borsozzuk, barnára pirítjuk. A tészta hozzávalóit, annyi tejföllel összegyúrjuk, amennyit felvesz. 2 cipóra osztjuk. Kisodorjuk vékonyra, 3 széles csíkra vágjuk. Megtöltjük a káposztával (lehet reszelt alma töltelék is), tejföllel meglocsoljuk, összehajtjuk, szélét lenyomkodjuk és kb. 4 ujjnyi széles darabokra vágjuk. Forró sütőben megsütjük.

Virsli "köpenyben": virsli, 1 db tojás, 15 dkg főtt, áttört burgonyából, 15 dkg vajból és 15 dkg lisztből kevés sóval burgonyás tésztát készítünk. Kinyújtjuk kb fél cm vékonyan és megfelelő nagyságú négyzeteket vágunk belőle. Közben a virsliket megfőzzük, bőrüket lehúzzuk és minden négyzetre egy fél virslit teszünk.  Összesodorjuk, két végét benyomkodjuk, tojással megkenjük és a sütőben megsütjük. Ha maradna tészta, pogácsának megsüthetjük.

Kelt tészta alaprecept: 1 kg liszt, 1 púpos tk. só, 1 mk. cukor, 3 dl langyos tej, 2,5 dl víz, 1 cs. szárított élesztő (1 kg liszthez való) 2 ek. olaj. A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, kelesztjük. Levegősebb lesz, ha kelés után újra átgyúrjuk, majd még egyszer kelesztjük.

100_6904.jpg  Pizza: fenti kelttészta...

Gombás: 50 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 2 dl tej, vagy főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld.
A gombát tisztítás után felszeleteljük és a vajon megpároljuk. Fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük, apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és felengedjük a tejjel, vagy főzőtejszínnel. Rákenjük a pizza tésztára, megszórjuk reszelt sajttal, majd megsütjük. (Persze nem csak gombát, bármilyen ragut tehetünk rá.)

Magyaros: 2 fej vöröshagyma, 4 vékony szelet szalonna, 1 szál füstölt kolbász, pizzaszósz, reszelt sajt.
A hagymát félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A szalonnát felkockázzuk, majd a hagymával együtt kicsit megpirítjuk. A kolbászt nagyon vékony karikára szeljük. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a pizzaszósszal, ráterítjük a szalonnás hagymát, egyenletesen elosztjuk rajta a kolbászt, megszórjuk a sajttal, majd megsütjük.

Még több eredeti olasz pizza: http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/pizzateszta-recept
                                                                            
100_6380.jpg Virslis: virsli, sajt.  Az alaptésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk és 10X10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyikbe teszünk egy fél virslit, felcsavarjuk, kicsit megnyomkodjuk, hogy szét ne jöjjön. Egymás mellé tepsire fektetjük, tetejüket megkenjük tojássárgájával, reszelt sajttal, vagy szezámmaggal megszórjuk, előmelegített sütőben megsütjük.

100_6148.jpg Gombával töltött, rántott palacsinta: (tésztához) tej, tojás, liszt, pici só, pici cukor, (töltelékhez) fél kg gomba, bors, só, petrezselyem, fokhagyma, (panírozáshoz) liszt, tojás, morzsa (öntethez) natúrjoghurt, fokhagyma, kapor, savanyú uborka.                                Szokásos módon palacsintát sütünk. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk és margarinon megpároljuk. Ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával és petrezselyemmel. Megtöltjük vele a palacsintákat, majd két szélét ráhajtjuk a töltelékre, felcsavarjuk, lisztbe, tojásba és morzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük. Elkészítjük az öntetet. A joghurtba elkeverjük a zúzott fokhagymát, apróra vágott kaprot- és uborkát. A palacsintákat tálra rakjuk és az öntettel tálaljuk.

Gombás batyu: 80 dkg leveles vajas tészta (mirelit is lehet), 50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, pici tárkony, 1 dl tejföl, őrölt paprika, 2 ek. liszt, 1 szál póréhagyma, olaj.
A leveles tésztát kiolvasztjuk, lisztel meghintjük és vékonyra nyújtjuk, majd 12x12 centis négyzetekre vágjuk. A hagymát apróra aprítjuk, megdinszteljük és a szeletekre vágott gombát hozzáadjuk. Fűszerezzük, megszórjuk petrezselyemzölddel és puhára pároljuk. A tejfölben elkeverjük a lisztet (én burgonya, vagy kukorica keményítőt használok) és behabarjuk a gombát. Hagyjuk kihűlni. A gombás raguból minden tésztanégyzetre teszünk egy evőkanálnyit, majd batyuszerűen felhajtjuk. A batyu szárát hosszában felvágott vékony póréhagymacsíkokkal kötözzük meg. Forró sütőben pár perc alatt pirosra sütjük.

pizzas_csiga.jpg  Pizzás csiga: fenti alaprecept, pizzakrém, tömlős sajt, vagy tetszés szerinti töltelék, 1 tojás a kenéshez, reszelt sajt a tetejére. 
A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk, majd rákenjük a tölteléket. Szorosan feltekerjük, 2-3 cm darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mint a kakaós csigát. Megkenjük tojással, sajttal megszórjuk, kb. még 15 percig így kelesztjük, majd megsütjük.

Paprikás kelt tekercs: 60 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dl tej, őrölt édes paprika, 20 dkg vaj, 5 dkg élesztő (lehet szárított) cukor, só.
Az élesztőt kevés cukros tejben megkelesztjük. A liszttel elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt és közepes keménységű tésztát gyúrunk. Lisztezzük meg a kelesztő edény alját, tészta tetejét, oldalát, takarjuk le és kelesszük kétszeresére. Ha megkelt, belisztezett deszkán 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megsózzuk, megszórjuk a paprikával, feltekerjük, mint a bejglit. Kb. 2 centis darabokra szeljük, kicsit megnyújtjuk a korongokat, megtekerjük középen, majd egymás mellé rakjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, szép pirosra sütjük.

Kaszinótojás: 4 db ecetes uborka, 3 db alma,  negyed kiló sárgarépakocka-, zöldborsó-, kukorica, 6 db tojás, majonéz, újhagyma, snidling, petrezselyem, só, bors, tartármártás, (díszítéshez) Pirosarany, apróra vágott snidling, két kicsi, vékony sárgarépa.
A tojásokat keményre főzzük, félbevágjuk, sárgájukat kikeverjük sűrűbb majonézzel, kevés sóval, borssal, snidlinggel és apróra vágott petrezselyemmel, majd ezzel a krémmel a fél tojásokat megtöltjük. A zöldségeket megpároljuk, lehűtjük. Az ecetes uborkát és 2 db almát kockára vágunk, 1 db almát a tartármártásba reszelünk. Egy tálat kibélelünk a franciasalátával, megszórjuk a snidlinggel, majd a töltött tojásokat körberakjuk a szélén. Pirosarannyal vékonyan 1-12-ig megszámozzuk a tojásokat, középre mutatónak berakjuk a sárgarépát és kész is van az "óra"

100_6457.jpg        100_6998.jpg     Töltött kenyér (nem csak Húsvétra, pl. szilveszterre virslivel): fenti kelt tészta alaprecept, sárga- piros- zöld kaliforniai paprika, sonka, főtt tojás, újhagyma és még ami eszünkbe jut, 1 db tojás, a kenéshez.
A paprikákat, sonkát, tojást kockára, az újhagymát karikára vágjuk, összekeverjük. A megkelt tésztát, két részre osztjuk, mindegyiket fél cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a keveréket, feltekerjük, mint a rétest, kicsit összenyomjuk, tepsibe rakjuk, még egy kicsit kelesztjük, tetejét megkenjük tojással és megsütjük. Ha van leeső tésztadarab azzal díszíthetjük a tekercseket.

Húsvétkor szoktam készíteni a következő receptet oly módon, hogy előző nap puhára főzöm a sonkát és elkészítem a tésztát. Nem kelesztem meg, csak egy tálban, letakarva beteszem a hűtőbe. Másnapra megkel, ekkor becsomagolom a sonkát és 30-40 perc alatt készre sütöm.

100_6997.jpg    Kenyértésztában sült sonka: fél kg liszt,  1 mk. só , 1 tk. cukor, 1 cs. szárított élesztő (fél kg liszthez) 3 dl víz (meleg, de nem forró), 1 db tojás, 70-80 dkg házi füstölt sonka, vagy kötözött sonka.
A hozzávalókból megdagasztjuk a kenyértésztát. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a főtt sonkát kényelmesen belecsomagolhassuk. (Csak akkor csomagoljuk, ha a sonka már teljesen kihűlt, leszikkadt!) A cipóvá formált tésztát tepsibe tesszük, majd előmelegített forró sütőbe megsütjük. Sütés előtt díszítjük, tetejét tojással megkenjük. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, csak azután vágjuk fel.

medvehagymas_kenyerben_sult_sonka.jpg  Medvehagymás kenyértésztában sült sonka: fél kg liszt, 1 mk. só , 1 tk. cukor, 1 cs. szárított élesztő (fél kg liszthez), 1 kis fej vöröshagyma, vagy újhagyma, medvehagymás pestó, vagy sima medvehagyma, 3 dl víz (meleg, de nem forró), 1 db tojás, 70-80 dkg házi füstölt sonka, vagy kötözött sonka.
A hozzávalókból megdagasztjuk a kenyértésztát. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a főtt sonkát kényelmesen belecsomagolhassuk. (Csak akkor csomagoljuk, ha a sonka már teljesen kihűlt, leszikkadt!) A cipóvá formált tésztát a leeső darabokkal díszítjük, megkenjük tojással, majd tűzálló tálba tesszük és előmelegített sütőben megsütjük. Teljesen kihűlve szeleteljük!

100_6995.jpg Húsvéti sós kalács: 1 kg liszt, 5 dkg friss élesztő, 7 dkg cukor, 1 púpozott ek. só, 2 db tojás, kb. fél liter tej, aprított medvehagyma, 2 ek. olaj, 1-2 db tojás a kenéshez.
10 dkg lisztből, cukorból, élesztőből, 1-2 dl tejből kovászt készítünk. Ha kész, hozzáöntjük a liszthez, és a többi anyaggal együtt jó fényesre dagasztjuk. Meleg helyen 1-1,5 órát kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk kétfelé vesszük, mert két rúd lesz belőle. Egyik adagot annyi felé vesszük, ahányas fonatot akarunk (3-5-6). Megfonjuk és zsírozott tepsibe tesszük és még egyszer kelesztjük (kb. fél óra). Tojássárgával megkenjük, esetleg magokkal is megszórhatjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük.

Pita: 45 dkg liszt, 1 kk. só, 2,5 dkg élesztő, 3 dl víz, 1 ek.  olaj, 1 mk. cukor.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót. Langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. (Ha szárított élesztővel dolgozunk, akkor a liszthez keverjük, majd hozzáadjuk a cukrozott, langyos vizet). Ha felfutott az élesztő, a liszthez adjuk és fényesre dolgozzuk. Kelesztőtálban, vagy konyharuhával letakarva kétszeresére kelesztjük. Ezután kis cipókat formázunk, majd kb. 1 cm vastagságú kerek lapokká nyújtjuk. Előmelegített sütőben megsütjük.

Tortilla (kb. 10 db-hoz): 10 dkg búzaliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 1,2 dl natúr joghurt, 3 dkg vaj, só, 3 g szárított élesztő.
A hozzávalókat összekeverjük és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható, a pizza tésztánál kicsit keményebb tésztát kapjunk. Kelesztjük kb. másfél órát.Zsiradék nélkül felforrósítunk egy teflon serpenyőt, majd a kis gombócokból formált vékonyra nyújtott, kerek lapokat,nagy lángon süssük, először az egyik, majd a másik oldalát is. Tetszőleges töltelékkel felcsavarva, szósszal tálaljuk.                         

Hamburger zsömle: http://www.limarapeksege.hu/2009/06/hamburgerzsemle.html 

Vízes zsemle kezdőknek: http://lacitromkonyha.blogspot.hu/2011/09/vizes-zsemle-kezdoknek.html

Háromszéki pogácsa: http://karcsi.eu/sutemeny/64-haromszeki-pogacsa

Puha kakaós kifli: http://www.mindenegybenblog.hu/teszta-felek-receptjei/puha-kakaos-kifli-reggelire

Ha marad egy kis burgonyapüré... 

 (Kép: Limara péksége)             Töltött zsemle: http://www.limarapeksege.hu/2012/09/toltott-zseml  ek-batyuk.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 317
Tegnapi: 461
Heti: 1 680
Havi: 8 454
Össz.: 2 724 124

Látogatottság növelés
Oldal: KENYEREK, SÖR- BORKORCSOLYÁK
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »