2. HÉT
Sóskamártás: 450 g mirelit sóska, 2 dl tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, só, édesítőszer.
A sóskakrémet fagyosan, 4-5 dl vízbe tesszük és felengedésig főzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sózzuk, ha savanyú lenne, édesítővel ízesítjük. Ha kész, beleütünk személyenként 1 vagy 2 tojást, pár percig lassú tűzön főzzük, majd lezárjuk és pár percig még hagyjuk. Aki nem szeretné így, az külön is elkészítheti az alább leírt készítési móddal!
Buggyantott tojás: 1 l víz, 2 ek. ecet (vagy citromlé),fejenként 12 db tojás.
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkába, vagy csészébe ütjük és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.
Orosz hússaláta:2 db burgonya, 1 alma, 10 dkg ecetes uborka, 15 dkg sertéssült vagy maradék fõtt hús, 2 db fõtt tojás, 1 tubus majonéz, kevés só, bors, 1 kk. mustár, 1 citrom leve, 1 kk. porcukor.
A burgonyát fõzzük meg héjában, hütsük le, hámozzuk meg és vágjuk apró kockára. A meghámozott kimagozott almát, az uborkát, főtt tojást és a húst ugyanígy daraboljuk fel. A majonézt sóval, borssal, citromlével és a porcukorral keverjük el. Ezután a felvágott hozzávalókkal keverjük össze és 1-2 órára tegyük hűtőbe.
Túrógombóc: 50 dkg tehéntúró, zsemlemorzsa, 3 db tojás, 2 dl búzadara, 2 ek. vaj, tejföl, só, porcukor.
A túrót simára dolgozzuk, a tojásokkal, csipet sóval és a búzadarával. Hagyjuk állni 3-4 órán át, hogy a búzadara megdagadjon.
Ezután vizes kézzel gombócokat készítünk és sós vízben kifőzzük (akkor jó, ha már feljöttek a víz tetejére). Pirítsuk meg szép barnára a zsemlemorzsát, tegyünk hozzá vajat és keverjük el benne. A lecsepegtetett gombócokat forgassuk meg benne. Porcukorral elkevert tejföllel kínáljuk.
Gyors túrógombóc (14 db közepes méretű): 0,5 l víz (lehet tej is, de felesleges, mert így is finom) 20-25 dkg búzadara (2,5 dl), pici só, cukor, vagy édesítőszer, 50 dkg túró, kb. 20 dkg zsemlemorzsa, 1 ek. vaj.
A forrásban lévő vízbe beletesszük a sót, cukrot, majd a búzadarát belefőzzük, lefedjük, hogy még gőzében kicsit puhuljon. Addig a zsemlemorzsát szárazon megpirítjuk, beletesszük a vajat és olvadásig keverjük. Ha a dara langyosra hűlt, a túrót beletörjük, vizes kézzel gombócokat formálunk és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tejföllel tálaljuk.
Frankfurti saláta: 4 pár virsli, 4 db burgonya, 1 kis fej kínaikel, vagy jégsaláta, 2 db lilahagyma, 2 dl tejföl, mustár, majonéz, só, bors, édesítő.
A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt kockára, a főtt virslit karikára, a lilahagymát és a kínaikelt/jégsalátát szeletekre vágjuk. A hozzávalókból tartármártást készítünk és a zöldségekhez keverjük. 1-2 órát hűtőben érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Sütőtök krémleves: kb. 60 dkg sütőtök, 1 szál póréhagyma, 3 db burgonya, 2 db erőleveskocka, gyömbér, só, bors, 2,5 dl főzőtejszín, tökmag, bacon szalonna.
A sütőtököt és a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk, egy fazékba tesszük és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadjuk az erőleves kockát és fedő alatt, takarék lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáreszelünk egy kis gyömbért. Tálaláskor pirított tökmaggal és sült, csíkokra vágott bacon szalonnával díszítjük.
Töltött- rántott gombafejek: 0,5 kg gomba (csiperke), 2 db szikkadt zsömle, 2 db tojás, 1 cs. petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, kevés olaj, liszt, tojás, zsömlemorzsa.
A gombát megtisztítjuk, szárát kitörjük. A vöröshagymát apróra vágjuk és a petrezselyemmel, darabokra vágott gombaszárral együtt olajon megsütjük. A zsömléket tejbe beáztatjuk, kicsavarjuk, beleütjük a tojásokat, hozzátesszük a petrezselymes keveréket, jól összedolgozzuk és a gombák kalapjába töltjük. Szokásos módon bepanírozzuk, majd olajban kisütjük. Rizzsel, tartárral tálaljuk, de lehet salátával vagy... apróra vágott kaporral, és savanyú uborkával ízesített joghurttal is fogyasztani!
Paradicsomos káposztafőzelék: 1 kg fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 2-3 ek. liszt, 5 dl paradicsom ivólé, vagy paradicsompüré, 1 kg hús (lehet a malacka füle, farka, körme is)
A húst darabolom és felteszem főni. Amikor felforrt, a habját leszedem és hozzáadom a csíkokra szelt káposztát és az egészben hagyott vöröshagymát. Sózom, borsozom és puhára főzöm. Az olajból és a lisztből rántást készítek, felöntöm a paradicsomlével, simára keverem és a káposztához öntöm. Kevés édesítőt teszek hozzá.
Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával, petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.
Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Stíriai metélt: 5 dkg mazsola, 1/2 kg túró, 2,5 dl tejföl, 4 db tojás, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, porcukor, reszelt citromhéj. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A túrót áttörjük. Fél dl tejfölben elkeverünk 1 tojást és 1 csipet sót. Felteszünk forrni 4 l vizet. A lisztet elmorzsoljuk 5 dkg margarinnal, összegyúrjuk a túróval, 2 dkg porcukorral, és a tojásos tejföllel. Cipót formálunk belőle, lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, 3 cm széles csíkokra, majd 1/2 cm széles metéltre vágjuk, lisztezett tenyérrel, egyenként, könnyedén, nudliformán megsodorjuk. Felolvasztunk 5 dkg margarint. A tésztát a forrásban lévő vízbe dobjuk, és amint a víz színére emelkedik, szitakanállal kiszedegetjük, az olvasztott margarinba forgatjuk. A sütőt előmelegítjük. A krémhez kettéválasztjuk a 3 tojást. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék 6 dkg porcukorral, 2 dl tejföllel és a reszelt citromhéjjal. A tésztára öntjük, lazán összekeverjük a mazsolával és a tojáshabbal. Nem túl mély tűzálló edényt kikenünk diónyi margarinnal, meghintjük a zsemlemorzsával, beleszedjük-simítjuk a tojásos metéltet, és 25-30 percig sütjük. Megszórjuk vaníliás porcukorral.
Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.
Párolt brokkoli: A friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek. Fokhagymával, vagy zöldhagymával ízesített joghurttal leöntve tálaljuk.
Töltött tojás: 8 db tojás, 10 dkg gépsonka, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 4 dl tej,10 dkg sajt, petrezselyem, só, bors, 1 ek. tejföl, pici mustár.
A kemény tojásokat hosszában kettévágjuk. A sárgájukat kivesszük, villával összetörjük, majd elkeverjük a darált sonkával, tejföllel, mustárral és az apróra vágott petrezselyemmel. A masszát visszatöltjük a tojásokba és tűzálló tálba tesszük.
A vajból a liszttel világos rántást készítünk, fölengedjük tejjel. Sózzu, borsozzuk, felforraljuk, és reszelt sajtot keverünk bele. A tojásokra öntjük, sütőben megsütjük.
Padlizsánkrém: a padlizsánt megmosom, egészben jó puhára sütöm (nyáron grillen, vagy télen a kandalló parazsában, de lehet sütőben is sütni, akkor nincs az a kicsit füstös íze). Hideg vízbe szedem, lehúzom a bőrét, a húsát szűrőbe teszem, megsózom /így kifolyik a kesernyés leve/ és pár percig állni hagyom, majd aprítógépbe teszem, kevés vöröshagymával és készen vásárolt majonézzel vagy házi készítésűvel, pici mustárral együtt pépesítem. Hűtőben érlelem, majd pirítós kenyérrel, paprikával, paradicsommal tálalom.
Csontleves /húsleves/: a karaj csontot hideg vízben felteszem főni, amikor felforrt, a habot leszűröm és beleteszem a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé, 1 tv paprika, 1 paradicsom, nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzöm.
Karajszelet szépasszony módra: 1 kg sertés karaj (vagy marha rostélyos), 0,5 dl olaj, 15 dkg vöröshagyma, 16 dkg sárgarépa, 2 dl fehérbor, 2 dl víz, 3 ek. paradicsompüré, kakukkfű, babárlevél, petrezselyem, só, bors.
Forró olajban a hús mindkét oldalát barnára sütjük, kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a hagymát, a felkarikázott sárgarépát. Felengedjük a borral és a vízzel. Beletesszük a paradicsompürét, a babérlevelet, kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, majd visszatesszük a húst és lassú tűzön puhára pároljuk. Apróra vágott petrezselyemmel megszórhatjuk, burgonya krokettel tálaljuk.
Burgonyakrokett (kb. 24 db): 80 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 2 db tojássárgája, só, pici szerecsendió. Panírozáshoz: 2 db tojásfehérje, 1 db egész tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, só, olaj.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, állni hagyjuk. Ha lehűlt, hozzáadjuk a vajat, 2 tojássárgáját, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük. Lisztezett deszkán rudat formázunk belőle, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk. Kézzel megsodorjuk, szokásos módon bepanírozzuk, majd forró olajban kisütjük.
3. HÉT
Kínai kel főzelék kolbásszal: 1 fél fej kínai kel, vagy 1 fej kelkáposzta, 4 db burgonya, őrölt kömény, só, bors, majoránna, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl 12 %-os tejföl (elhagyható), 1 dl olaj, 2 ek. liszt.
A burgonyát megmossuk, kockára vágjuk és feltesszük, főni. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, a fűszerekkel és zúzott fokhagymával. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra szelt kínai kelt. Ha már minden megpuhult, az olajból és lisztből rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, majd besűrítjük vele a főzeléket. A végén karikára vágott kolbászt főzünk bele. Aki szereti, 2-3 kanál tejföllel is ízesítheti.
Paprikába töltött kőrözött: személyenként egy-egy db TV-paprika, 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.
Csirkemáj a'la carbonara: 50 dkg csirkemáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, só, bors, kakukkfű vagy majoránna, 1 cs. Tesco Trattoria Verdi Carbonara mártás alappor.
A hagymát vékonyan félfőre szeljük és a karikára vágott paprikával együtt elősütjük. Hozzáadjuk a megmosott, kisebb darabokra vágott csirkemájat, fűszerezzük és készre sütjük. A végén kissé megsózzuk, majd tejjel elkevert carbonara mártás alapporral felöntjük. Snidlinggel, vagy apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, spagettivel tálaljuk.
Káposztás gulyás virslivel: fél kg savanyú káposzta, 2 pár virsli, 1 pici fej vöröshagyma, 1 tk. olaj, só, bors, köménymag, babérlevél, őrölt paprika.
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk a paprikával és elkeverjük a káposztával. Fűszerekkel ízesítve majdnem puhára pároljuk. Beletesszük a karikára vágott virslit, kevés vizet öntünk alá, majd készre főzzük. Magában, tejföllel, de sült burgonyával is tálalhatjuk.
Rántott leves: 3 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, 1 púpos mokkáskanál egész köménymag, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, só, fokhagyma
Az olajat felforrósítjuk, majd beleszórjuk a köménymagot és megpirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet és barna rántást készítünk belőle. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, nyomunk bele egy 1-2 gerezd fokhagymát és kb. másfél liter vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük. (Ne hagyjuk ott, mert könnyen kifut) Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Burgonyás galuska: Kb. 1 kg liszt, 3 db tojás, só, 4 db nagyobb burgonya lereszelve és annyi víz, hogy sűrűbb állagú massza legyen. A hozzávalókat összekeverjük, majd nagyobb lyukú nokedli szaggatóval, vagy deszkáról vagdosva, forrásba lévő vízbe szaggatjuk. Leszűrjük, kicsit leöblítjük, majd kefirrel és pirított hagymával tálaljuk. Akinek van otthon, kockára vágott, pirított szalonnával összeforgathatja, de túróval is finom.
Gombás melegszendvics: 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csipet morzsolt kakukkfű, 1 ek. petrezselyem, 1 tömlős natúr krémsajt, só, bors, 4-5 szelet kenyér, 10 dkg Edámi, vagy Trapista sajt, pici mustár.
A gombát felszeleteljük és a vajon megpirítjuk. Zúzott fokhagymával, kakukkfüvel és apróra vágott petrezselymmel ízesítjük. Ha elfőtte a levét, hozzákeverjük a krémsajtot is. Sózzuk, borsozzuk, pici mustárt is keverünk hozzá.
Elosztjuk a kenyérszeleteken és grillsütőben megsütjük.
Csicseriborsó főzelék: 40 dkg száraz csicseriborsó, 1 db babérlevél , 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, tk. őrölt paprika, 1 ek. mustár, 2 sz. újhagyma.
A csicseriborsót egy éjszakára, de akár kettőre is, bő vízbe áztatjuk. Az áztató levet leöntjük róla, majd feltesszük főni, annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Egészben beletesszük a vöröshagymát, zúzott fokhagymát, a babérlevelet és puhára főzzük. Ha megpuhult, kidobjuk belőle a babér levelet, az egészet pürésítjük. Rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, kevés vízzel simára keverjük, majd besűrítjük vele a főzeléket. Karikára vágott újhagymát adunk hozzá. Tálalhatjuk, pirított hagymával, sonkával, de fasírttal is.
Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van, egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is, vagy szalámiféle). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.
Daragombóc párolt almával: 8 ek. búzadara, 0,5 l víz, 1 db tojás, 5-10 dkg margarin vagy vaj, só, porcukor, kb. fél csomag zsemlemorzsa.
Először a zsemlemorzsát szárazon világos barnára pirítjuk, majd még forrón hozzákeverjük a margarint, vagy vajat. Porcukorral ízesítjük.
A búzadarát belefőzzük a forrásban lévő vízbe, amelybe egy kis kanál vajat, kevés sót teszünk. Állandó keverés közben sűrűre főzzük és még forrón beledolgozzuk a tojást. Ha már langyos, vizes kézzel kis gombócokat formálunk és forró vízben addig főzzük, amíg a víz felszínére feljönnek. Leszűrjük és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Párolt alma: 4-5 db alma, 1 ek.cukor, vagy méz, csipet fahéj+őrölt szegfűszeg.
Az almákat meghámozzuk, apró kockára vágjuk, megpároljuk. Fűszerezzük, majd mézzel, vagy cukorral (édesítőszerrel) édesítjük.