Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

31. HÉT

finomfozelek.jpg  Finom főzelék: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!

Virsli saláta: 4 pár virsli, 1 dl majonéz, 1 pohár tejföl, só, bors, 1 kk. citromlé, 1 ek. fehérbor.
A lilahagymát karikára vágjuk, besózzuk, kevés ideig állni hagyjuk. A hozzávalókból tartármártást keverünk, hozzáadjuk a hagymát és a megfőzött virsliket belekarikázzuk. 

Paradicsom leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

Bolognai spagetti: 40 dkg darált hús (vagy löncs), 1 nagy doboz paradicsompüré, 4 ek. olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. cukor, bazsalikom, oregánó, só.
A hagymát apróra vágjuk és egy kevés olajon megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a darált húst és megpirítjuk. Felöntjük egy kevés vizzel elkevert paradicsompürével, ízesítjük a fűszerekkel, majd puhára pároljuk. Spagettivel tálaljuk.

zoldborsos_rizscukkini.jpg  Zöldborsós rizs: olajon megdinsztelünk 1 kis fej vöröshagymát, hozzáadunk kb. 2 maréknyi zöldborsót, 1 csokor finomra vágott petrezselymet és a rizst. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 1 ujjnyira ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk.  

Karalábé főzelék: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

majpuffancs.jpg  Májpuffancs: lásd. 2011. 15. hét receptjei között!

100_5418.jpg  Fűszeres hekk: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!

Burgonya saláta: fél kg burgonyát  héjában megfőzünk, megtisztítjuk, majd hűlni hagyjuk. 1-2 fej lila-hagymát karikára vágunk, besózunk, állni hagyjuk. Elkészítjük az ecetes saláta levet, majd a karikára vágott burgonyát és hagymát belekeverjük.

100_6345.jpg  Gulyás leves: lásd. 2011. 16. hét receptjei között!

100_3270.jpg  Hagymás lepény: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!

Tárkonyos burgonyaleves: 40 dkb burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, 2 ek. tejföl, só, bors, tárkony, citromlé.
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, amikor felforrt, beletesszük a kis kockára vágott burgonyát. Puhára főzzük. Hozzáadjuk a tárkonyt és citromlével ízesítjük, majd a tejföllel behabarjuk.

Pikáns sertésszelet: 40 dkg sertéscomb, 1 szál póréhagyma, 1 közepes fej vöröshagyma, 2-3 db paradicsom, 8 dkg márványsajt, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, 1 dl főzőtejszín,  1 dl tejföl, só, bors.
A szeletekre vágott húst sóval, borssal elkevert lisztben megforgatjuk. A felkarikázott pórét és a kockára vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén kockára vágott paradicsomot és 5 percig főzzük.  Hozzáadjuk a tejszínt és a tejfölt, felforraljuk és megolvasztjuk benne a sajtot. Sóval, borssal ízesítjük. A hússzeleteket a paradicsomos-sajtos mártással együtt tűzálló tálba tesszük és előmelegített sütőben megsütjük.

 

32. HÉT

macsik.jpgHázi készítésű "mácsik"tészta: 45 dkg liszt + 1-2 kanál a deszka szórásához, gyúráshoz, kb. 1,5 dl víz, 1 kk. só, 1 db tojás.
A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd 5 cm-es csíkokra szeljük.  Belisztezve egymásra teszünk 3-4-et és vékony csíkokra szeljük. Kezünkkel szétrázzuk, majd egy kicsit száradni hagyjuk. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Tetszőleges feltéttel (darált dió, mák, túró-szalonna) tálaljuk.

tejbedararibizlimartas.jpg  Tejbedara: 3 dl tej, 2 ek. búzadara, édesítőszer, a tetejére ízlés szerint kakaó, vagy gyümölcszselé.
A tejet édesítjük, majd a búzadarát puhára főzzük benne. Tetejére kakaópor, fahéjas cukor, de gyümölcszselével is finom.

Gyümölcszselé (mártás): tetszőleges apró gyümölcs (ribizli, málna, szeder, áfonya, egres stb.), 1 kis tasak tortazselé,  fahéj, szegfűszeg, citromhéj+egy pici leve, édesítő.
A gyümölcsöt az ízesített vízben megfőzzük, majd hozzáadjuk a zseléport  és sűrűsödésig keverjük benne.

Sóskamártás: lásd. 28 napos diéta receptjei között!

100_6954.jpg  Rántott leves: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!

Rakott cukkíni: 40 dkg cukkíni, 25 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 3 dl főzőtejszín, 2 dl víz, 10-15 dkg reszelt sajt, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors.
A vastagabb karikára vágott cukkinit besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Közben a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, zúzott fokhagymát és a fűszereket. Kicsit pirítjuk. A tejszínbe elkeverjük az őrölt paprikát és a vízzel együtt hozzákeverjük a húshoz. Pár percig főzzük. A cukkíniről ezután leöntjük a levét. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, majd rétegezve a hússal lerakjuk. Tetejére reszelt sajtot szórunk és forró sütőben megsütjük.

Paradicsomos krinolin saláta: fél szál póréhagyma, 1 ek. olaj, 1 tk. ételízesítő, 3 ek. borecet, 1 tk. mustár, fél kg apró paradicsom, 1 kis szál uborka, fél fej saláta,  20 dkg krinolin, 1 cs. snidling,  kevés petrezselyemzöld, bazsalikom, só, bors
A hagymát vékony karikára vágjuk és üvegesre pároljuk, majd 2 dl vízzel felöntve felforraljuk. Beletesszük az ételízesítőt, félrehúzzuk, végül belekeverjük az ecetet és a mustárt. Kihűtjük. A paradicsomokat daraboljuk, az uborkát félbevágjuk, majd szeleteljük. A krinolint a héj lehúzása után vékonyan felkarikázzuk. A metélőhagymát, petrezselymet, bazsalikomot apróra vágjuk és a kihűlt öntetbe szórjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A saláta hozzávalóit összekeverjük, közvetlenül tálalás előtt a salátát is belevegyítjük. Pirítóssal, vagy rozskenyérrel tálaljuk.

tejszines_husgombocpenneteszta.jpg   Zöldséges penne, húsgombócokkal: fél cs. penne tészta (durum), 2 sz. sárgarépa, fél sz. póré hagyma, 2 ek. olaj, 50 dkg sütni való kolbász, zöldséglé, 2 dl tejszín, fél cs. petrezselyem.
A tésztát kifőzzük. A sárgarépát nagyobb hasábokra vágjuk, a pórét vastagon felszeleteljük. A kolbász tölteléket kinyomjuk, kis gombócokat formálunk belőle, majd az olajon kevergetve megsütjük, kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon a zöldségeket megpirítjuk, felöntjük a zöldséglével és a tejszínnel. Sóval, borssal ízesítjük és puhára pároljuk. A húsgombócokat a tésztával együtt a hagymás-répás mártásba vegyítjük és összemelegítjük. Felaprított petrezselyemmel megszórjuk.

Karibi saláta: 3 dkg napraforgómag, 1 kicsi sárgadinnye, 15 dkg koktél paradicsom, 1 kisebb uborka, fél fej saláta, 2 ek. olaj, 4 ek. balzsamecet, 2 ek. méz, só, őrölt fehér bors.
A sárgadinnyét megtisztítjuk, magját kikaparjuk, majd egyik felét a paradicsommal együtt vékonyan felszeleteljük. Az uborkát legyaluljuk, a salátát apróra tépkedjük. Az előkészített hozzávalókat összekeverjük. A dinnye másik felét botmixerrel pépesítjük és az olajjal, balzsamecettel és a mézzel összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A salátát adagoljuk, kevés dinnyemártással meglocsoljuk és a pirított napraforgóval megszórjuk.

Burgonya főzelék (nem tejfölös): fél kg burgonya, majoránna, babérlevél, ecet, só, 3 ek. liszt, 1 kk. őrölt paprika 1,5 dl olaj.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd a fűszerekkel együtt puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi.  Az olajból és a lisztből rántás készítünk, megszórjuk paprikával, felengedjük egy kevés vízzel, majd besűrítjük vele a burgonyát. Ecettel ízlés szerint savanyítjuk, sült kolbásszal tálaljuk.

Cukkini tekercs: 1 nagyobb cukkini, 20 dkg csirkemell sonka, 1 doboz zöldfűszeres krémsajt, 1-2 db paradicsom.
A cukkiniből zöldséghámozóval vékony szeleteket vágunk, száraz serpenyőben "meggrillezzük", hűlni hagyjuk. A felvágottat és a paradicsomot apró kockára vágjuk lazán a krémsajtba vegyítjük, majd cukkíni csíkokra kenjük. Felcsavarjuk és önállóan, vagy pirítóssal kínáljuk.

Karalábé krémleves: 2 db zsenge karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 db közepes burgonya, 1 ek. vaj, 1 l húsleves alaplé, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt,  só, bors, 1 kis csokor kapor aprítva.
A megtisztított hagymát, karalábét, burgonyát felkockázzuk. A karalábé kockák kb. negyed részét sós vízben puhára főzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük szét, majd félretesszük. A hagymát a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a burgonyát és a maradék karalábét. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 5 percig pároljuk. Ezt követően felöntjük levessel és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor a lisztet elkeverjük a tejszínnel és besűrítjük vele a levest. Botmixerrel turmixoljuk, ha túl sűrű lenne vízzel hígítjuk, vágott kaporral megszórjuk és a félretett karalábét belekeverjük.

Vadászkáposzta: 1 kg fejes káposzta, 3 dkg húsos, füstölt szalonna, 10 dkg virsli, 1 dl kefir, só, bors, babérlevél.
A káposztát vékonyan felcsíkozzuk, besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Az apró kockára vágott szalonnát megpirítjuk, rátesszük a kinyomkodott káposztát, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, majd saját levében puhára pároljuk. Ha majdnem puha, beletesszük a karikára vágott virslit, majd az egészet összekeverjük a kefirrel.

Vagdalthús: lásd. 2011. 2. hét receptjei között, azzal a különbséggel, hogy a masszát kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt őzgerinc formába tesszük és sütőben megsütjük.

100_6026.jpg Padlizsánkrém: a padlizsánt megmossuk, egészben faszénen, jó puhára sütjük (ettől lesz egy kicsit füstös íze. Lehet gázsütőben is készíteni, de az ízre nem az igazi), ha nem kint faszénparázson, akkor gázelosztón (sajnos akkor a lakás egy kicsit füstös lesz, de az eredményért megéri). Télen én fóliába csomagolom és a kandallónk parazsán sütöm meg pár perc alatt. Hideg vízbe szedjük, lehúzzuk a héját, a húsát szűrőbe tesszük, megsózzuk (ettől kifolyik a kesernyés leve) és 10 percig állni hagyjuk. Aprítógépbe tesszük (nemesacél penge, nem barnítja meg!), 2 db tojás sárgáját, mustárt, olajat, kevés tejfölt, édesítőt, frissen őrölt borsot, vöröshagymát teszünk hozzá, (nyáron, inkább kész majonézt, amit beízesítek, még egy kis borssal, mustárral). Az egészet pépesítjük, hűtőben érleljük, majd piritóskenyérrel, paprikával, paradicsommal tálaljuk.

Velőscsont leves: 1,5 kg velőscsont, 0,70 dkg sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 1 db kis karalábé, kevés zellergumó, 1 db vöröshagyma, paprika, paradicsom, 1 kis csokor petrezselyemzöld (csomóra kötve) só, szemesbors.
A velőscsont mindkét végét sóba mártjuk, hogy a velő ne jőjjön ki, majd feltesszük főni, ha felforrt habját leszedjük, bezöldségeljük, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot és készre főzzük. Egy kicsit várunk, majd leszűrjük. Cérnametélttel és külön a zöldségekkel, csonttal tálaljuk.

vadas.jpg  Vadas: 60-70 dkg marhahús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyem gyökér, 5 szál nagyobb sárgarépa, 3 dl olaj, 3 ek. liszt, só, bors, babérlevél, 1 ek. mustár, 2 kicsi citrom leve, 1 ek. cukor, 2 dl tejföl.
 A hagymát aprítjuk, majd kb. 1 dl olajban, kicsit megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott zöldséget, majd kb 15 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet, citromlevet adunk hozzá, majd a szeletekre vágott húst. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő alatt puhára pároljuk. 2 dl olajba teszünk 1 ek. cukrot, barnára pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet majd világos barna rántást készítünk. A húst kiszedjük, félre tesszük, majd a zöldségeket a lével együtt leturmixoljuk és a pépet a rántáshoz keverjük. Adunk hozzá 2 dl tejfölt, simára keverjük, visszatesszük a húst és még pár percig együtt forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.

Töklepény: a cukkinit, vagy tököt legyaluljuk, sózzuk, szűrőtálban kicsit állni hagyjuk. Leve nélkül tálba tesszük, beleütünk 1-2 tojást és annyi lisztet adunk hozzá amennyit felvesz. Borsozzuk, apróra vágott petrezselymet és 2-3 gerezd zúzott fokhagymát keverünk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd megsütjük. Zúzott fokhagymával ízesített kefirrel, vagy joghurttal tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 516
Tegnapi: 637
Heti: 1 153
Havi: 9 875
Össz.: 2 620 869

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 31-32. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »