Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

31. HÉT

finomfozelek.jpg  Finom főzelék: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!

Virsli saláta: 4 pár virsli, 1 dl majonéz, 1 pohár tejföl, só, bors, 1 kk. citromlé, 1 ek. fehérbor.
A lilahagymát karikára vágjuk, besózzuk, kevés ideig állni hagyjuk. A hozzávalókból tartármártást keverünk, hozzáadjuk a hagymát és a megfőzött virsliket belekarikázzuk. 

Paradicsom leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

Bolognai spagetti: 40 dkg darált hús (vagy löncs), 1 nagy doboz paradicsompüré, 4 ek. olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. cukor, bazsalikom, oregánó, só.
A hagymát apróra vágjuk és egy kevés olajon megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a darált húst és megpirítjuk. Felöntjük egy kevés vizzel elkevert paradicsompürével, ízesítjük a fűszerekkel, majd puhára pároljuk. Spagettivel tálaljuk.

zoldborsos_rizscukkini.jpg  Zöldborsós rizs: olajon megdinsztelünk 1 kis fej vöröshagymát, hozzáadunk kb. 2 maréknyi zöldborsót, 1 csokor finomra vágott petrezselymet és a rizst. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 1 ujjnyira ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk.  

Karalábé főzelék: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

majpuffancs.jpg  Májpuffancs: lásd. 2011. 15. hét receptjei között!

100_5418.jpg  Fűszeres hekk: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!

Burgonya saláta: fél kg burgonyát  héjában megfőzünk, megtisztítjuk, majd hűlni hagyjuk. 1-2 fej lila-hagymát karikára vágunk, besózunk, állni hagyjuk. Elkészítjük az ecetes saláta levet, majd a karikára vágott burgonyát és hagymát belekeverjük.

100_6345.jpg  Gulyás leves: lásd. 2011. 16. hét receptjei között!

100_3270.jpg  Hagymás lepény: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!

Tárkonyos burgonyaleves: 40 dkb burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, 2 ek. tejföl, só, bors, tárkony, citromlé.
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, amikor felforrt, beletesszük a kis kockára vágott burgonyát. Puhára főzzük. Hozzáadjuk a tárkonyt és citromlével ízesítjük, majd a tejföllel behabarjuk.

Pikáns sertésszelet: 40 dkg sertéscomb, 1 szál póréhagyma, 1 közepes fej vöröshagyma, 2-3 db paradicsom, 8 dkg márványsajt, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, 1 dl főzőtejszín,  1 dl tejföl, só, bors.
A szeletekre vágott húst sóval, borssal elkevert lisztben megforgatjuk. A felkarikázott pórét és a kockára vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén kockára vágott paradicsomot és 5 percig főzzük.  Hozzáadjuk a tejszínt és a tejfölt, felforraljuk és megolvasztjuk benne a sajtot. Sóval, borssal ízesítjük. A hússzeleteket a paradicsomos-sajtos mártással együtt tűzálló tálba tesszük és előmelegített sütőben megsütjük.

32. HÉT

macsik.jpgHázi készítésű "mácsik"tészta: 45 dkg liszt + 1-2 kanál a deszka szórásához, gyúráshoz, kb. 1,5 dl víz, 1 kk. só, 1 db tojás.
A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd 5 cm-es csíkokra szeljük.  Belisztezve egymásra teszünk 3-4-et és vékony csíkokra szeljük. Kezünkkel szétrázzuk, majd egy kicsit száradni hagyjuk. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Tetszőleges feltéttel (darált dió, mák, túró-szalonna) tálaljuk.

tejbedararibizlimartas.jpg  Tejbedara: 3 dl tej, 2 ek. búzadara, édesítőszer, a tetejére ízlés szerint kakaó, vagy gyümölcszselé.
A tejet édesítjük, majd a búzadarát puhára főzzük benne. Tetejére kakaópor, fahéjas cukor, de gyümölcszselével is finom.

Gyümölcszselé (mártás): tetszőleges apró gyümölcs (ribizli, málna, szeder, áfonya, egres stb.), 1 kis tasak tortazselé,  fahéj, szegfűszeg, citromhéj+egy pici leve, édesítő.
A gyümölcsöt az ízesített vízben megfőzzük, majd hozzáadjuk a zseléport  és sűrűsödésig keverjük benne.

Sóskamártás: lásd. 28 napos diéta receptjei között!

100_6954.jpg  Rántott leves: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!

Rakott cukkíni: 40 dkg cukkíni, 25 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 3 dl főzőtejszín, 2 dl víz, 10-15 dkg reszelt sajt, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors.
A vastagabb karikára vágott cukkinit besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Közben a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, zúzott fokhagymát és a fűszereket. Kicsit pirítjuk. A tejszínbe elkeverjük az őrölt paprikát és a vízzel együtt hozzákeverjük a húshoz. Pár percig főzzük. A cukkíniről ezután leöntjük a levét. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, majd rétegezve a hússal lerakjuk. Tetejére reszelt sajtot szórunk és forró sütőben megsütjük.

Paradicsomos krinolin saláta: fél szál póréhagyma, 1 ek. olaj, 1 tk. ételízesítő, 3 ek. borecet, 1 tk. mustár, fél kg apró paradicsom, 1 kis szál uborka, fél fej saláta,  20 dkg krinolin, 1 cs. snidling,  kevés petrezselyemzöld, bazsalikom, só, bors
A hagymát vékony karikára vágjuk és üvegesre pároljuk, majd 2 dl vízzel felöntve felforraljuk. Beletesszük az ételízesítőt, félrehúzzuk, végül belekeverjük az ecetet és a mustárt. Kihűtjük. A paradicsomokat daraboljuk, az uborkát félbevágjuk, majd szeleteljük. A krinolint a héj lehúzása után vékonyan felkarikázzuk. A metélőhagymát, petrezselymet, bazsalikomot apróra vágjuk és a kihűlt öntetbe szórjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A saláta hozzávalóit összekeverjük, közvetlenül tálalás előtt a salátát is belevegyítjük. Pirítóssal, vagy rozskenyérrel tálaljuk.

tejszines_husgombocpenneteszta.jpg   Zöldséges penne, húsgombócokkal: fél cs. penne tészta (durum), 2 sz. sárgarépa, fél sz. póré hagyma, 2 ek. olaj, 50 dkg sütni való kolbász, zöldséglé, 2 dl tejszín, fél cs. petrezselyem.
A tésztát kifőzzük. A sárgarépát nagyobb hasábokra vágjuk, a pórét vastagon felszeleteljük. A kolbász tölteléket kinyomjuk, kis gombócokat formálunk belőle, majd az olajon kevergetve megsütjük, kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon a zöldségeket megpirítjuk, felöntjük a zöldséglével és a tejszínnel. Sóval, borssal ízesítjük és puhára pároljuk. A húsgombócokat a tésztával együtt a hagymás-répás mártásba vegyítjük és összemelegítjük. Felaprított petrezselyemmel megszórjuk.

Karibi saláta: 3 dkg napraforgómag, 1 kicsi sárgadinnye, 15 dkg koktél paradicsom, 1 kisebb uborka, fél fej saláta, 2 ek. olaj, 4 ek. balzsamecet, 2 ek. méz, só, őrölt fehér bors.
A sárgadinnyét megtisztítjuk, magját kikaparjuk, majd egyik felét a paradicsommal együtt vékonyan felszeleteljük. Az uborkát legyaluljuk, a salátát apróra tépkedjük. Az előkészített hozzávalókat összekeverjük. A dinnye másik felét botmixerrel pépesítjük és az olajjal, balzsamecettel és a mézzel összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A salátát adagoljuk, kevés dinnyemártással meglocsoljuk és a pirított napraforgóval megszórjuk.

Burgonya főzelék (nem tejfölös): fél kg burgonya, majoránna, babérlevél, ecet, só, 3 ek. liszt, 1 kk. őrölt paprika 1,5 dl olaj.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd a fűszerekkel együtt puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi.  Az olajból és a lisztből rántás készítünk, megszórjuk paprikával, felengedjük egy kevés vízzel, majd besűrítjük vele a burgonyát. Ecettel ízlés szerint savanyítjuk, sült kolbásszal tálaljuk.

Cukkini tekercs: 1 nagyobb cukkini, 20 dkg csirkemell sonka, 1 doboz zöldfűszeres krémsajt, 1-2 db paradicsom.
A cukkiniből zöldséghámozóval vékony szeleteket vágunk, száraz serpenyőben "meggrillezzük", hűlni hagyjuk. A felvágottat és a paradicsomot apró kockára vágjuk lazán a krémsajtba vegyítjük, majd cukkíni csíkokra kenjük. Felcsavarjuk és önállóan, vagy pirítóssal kínáljuk.

Karalábé krémleves: 2 db zsenge karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 db közepes burgonya, 1 ek. vaj, 1 l húsleves alaplé, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt,  só, bors, 1 kis csokor kapor aprítva.
A megtisztított hagymát, karalábét, burgonyát felkockázzuk. A karalábé kockák kb. negyed részét sós vízben puhára főzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük szét, majd félretesszük. A hagymát a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a burgonyát és a maradék karalábét. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 5 percig pároljuk. Ezt követően felöntjük levessel és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor a lisztet elkeverjük a tejszínnel és besűrítjük vele a levest. Botmixerrel turmixoljuk, ha túl sűrű lenne vízzel hígítjuk, vágott kaporral megszórjuk és a félretett karalábét belekeverjük.

Vadászkáposzta: 1 kg fejes káposzta, 3 dkg húsos, füstölt szalonna, 10 dkg virsli, 1 dl kefir, só, bors, babérlevél.
A káposztát vékonyan felcsíkozzuk, besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Az apró kockára vágott szalonnát megpirítjuk, rátesszük a kinyomkodott káposztát, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, majd saját levében puhára pároljuk. Ha majdnem puha, beletesszük a karikára vágott virslit, majd az egészet összekeverjük a kefirrel.

Vagdalthús: lásd. 2011. 2. hét receptjei között, azzal a különbséggel, hogy a masszát kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt őzgerinc formába tesszük és sütőben megsütjük.

100_6026.jpg Padlizsánkrém: lásd. lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

Velőscsont leves: 1,5 kg velőscsont, 0,70 dkg sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 1 db kis karalábé, kevés zellergumó, 1 db vöröshagyma, paprika, paradicsom, 1 kis csokor petrezselyemzöld (csomóra kötve) só, szemesbors.
A velőscsont mindkét végét sóba mártjuk, hogy a velő ne jőjjön ki, majd feltesszük főni, ha felforrt habját leszedjük, bezöldségeljük, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot és készre főzzük. Egy kicsit várunk, majd leszűrjük. Cérnametélttel és külön a zöldségekkel, csonttal tálaljuk.

vadas.jpg  Vadas: 60-70 dkg marhahús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyem gyökér, 5 szál nagyobb sárgarépa, 3 dl olaj, 3 ek. liszt, só, bors, babérlevél, 1 ek. mustár, 2 kicsi citrom leve, 1 ek. cukor, 2 dl tejföl.
 A hagymát aprítjuk, majd kb. 1 dl olajban, kicsit megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott zöldséget, majd kb 15 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet, citromlevet adunk hozzá, majd a szeletekre vágott húst. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő alatt puhára pároljuk. 2 dl olajba teszünk 1 ek. cukrot, barnára pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet majd világos barna rántást készítünk. A húst kiszedjük, félre tesszük, majd a zöldségeket a lével együtt leturmixoljuk és a pépet a rántáshoz keverjük. Adunk hozzá 2 dl tejfölt, simára keverjük, visszatesszük a húst és még pár percig együtt forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.

Töklepény: a cukkinit, vagy tököt legyaluljuk, sózzuk, szűrőtálban kicsit állni hagyjuk. Leve nélkül tálba tesszük, beleütünk 1-2 tojást és annyi lisztet adunk hozzá amennyit felvesz. Borsozzuk, apróra vágott petrezselymet és 2-3 gerezd zúzott fokhagymát keverünk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd megsütjük. Zúzott fokhagymával ízesített kefirrel, vagy joghurttal tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 660
Tegnapi: 582
Heti: 2 397
Havi: 9 105
Össz.: 262 038

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek 31-32. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2014 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

EladoDomain.NET támogatásával a HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: diétás receptek fogyókúrázóknak - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »