Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

4. HÉT

lencsefozelek.jpg Lencsefőzelék: fél kg lencse, 1 fej vöröshagyma, 3-4 db babér levél, 1 ek. őrölt paprika, só, 4 ek. mustár, 2 dl tejföl, 1-2 ek. liszt, pici ecet, cukor, olaj.
A lencsét átválogatjuk, alaposan átmossuk. A hagymát apróra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a paprikát és felöntjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a lencsét. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet, mustárt és a cukrot. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk. A tűzről levéve tejföllel és hideg vízzel csomómentesre keverjük. Besűrítjük vele a főzeléket. Ízlés szerint cukorral, ecettel még ízesíthetünk rajta.

camamberes_salata.jpg Saláta, grillezett camembert (2 főre): 1 cs. saláta keverék, 1 db zöldfűszeres camembert, 1 pár füstölt virsli, 1 nagy pohár joghurt, 1 cs. fokhagymás-joghurtos öntet por.
A camembert elfelezzük, egyik részét kb. 1x1 cm-es kockára vágjuk, a másik felét egészben hagyjuk. Serpenyőbe kevés olajat cseppentünk, majd a kockákat kissé megsütjük, ráöntjük a salátára. A virsliket felkarikázzuk, szintén megsütjük és a camembert kockával együtt a salátához keverjük. Az öntet port elkeverjük a joghurttal, tálaláskor megöntözzük vele a salátát, majd a mindkét oldalán megpirított maradék sajttal tálaljuk.

Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy fél, kis fej reszelt vöröshagymát, a citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, a tejfölt is hozzákeverjük és jól összeturmixoljuk. Pirítósra kenve ehetjük. Aki dúsítani szeretné, tehet hozzá 1 db keményre főtt tojást. 

100_5332.jpg Sült milánói makaróni: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

100_6501.jpg  Zöldség leves:  2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.

100_2860.jpg Gombapaprikás: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!

Nokedli: 30 dkg liszt, 2 db tojás, só, víz.
Lisztet, a tojást és kb. 1,5-2 dl vizet, nem túl sima tésztává keverünk, majd forrásban lévő vízbe szaggatjuk.

parolt_halkelrepa.jpg Párolt hal, pirított kel és párolt sárgarépa: 1 cs. tonhal, egy kisebb fej kelkáposzta, 50 dkg sárgarépa, só, bors, fokhagyma, citrombors, őrölt kömény, vaj, petrezselyem.
A halat felengedés után jól megnyomkodjuk, hogy a víz kijöjjön. Sózzuk, zúzott fokhagymával bedörzsöljük és citromborssal megszórjuk. Kevés vajon mindkét oldalát  megpároljuk. A kelkáposztát megmossuk, felcsíkozzuk, majd fél ek. vajon, fokhagymával, köménnyel, borssal ízesítve megpirítjuk. A sárgarépát megpároljuk, majd petrezselymes vajban megforgatjuk. 

100_6176.jpg I. Burgonyafőzelék: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-1 db paprika, paradicsom, só, őrölt paprika, babérlevél, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő.
A kockára vágott hagymát megdinszteljük, beletesszük a darabolt paprikát, paradicsomot, megszórjuk őrölt paprikával, majd felöntjük kb. 1 l vízzel. A karikára vágott burgonyát, babérlevelet beletesszük, sózzuk és puhára főzzük. Étkezési keményítővel elkevert tejföllel behabarjuk. Tetszés szerint ízesítjük. Szafaládéval, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.

II. Burgonyafőzelék: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, só, babérlevél, pici ecet, liszt, olaj.
A kockára vágott burgonyát kb. 1 l vízzel feltesszük főni. Ízesítjük sóval, babérlevéllel. Ha megpuhult rántással sűrítjük és egy kevés ecettel savanyítjuk.

Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprított vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.
 

egyszeru_virslis_salata.jpg   Egyszerű virslis saláta: 1 cs. Eisberg Bolero-mix saláta keverék, 1 db füstölt virsli, 1 kis pohár kefir, 1 cs. tzatziki öntetpor. 
A joghurttal elkeverjük az öntetport, teszünk egy marék salátát a tányérra, megöntözzük az öntettel, majd a főzött, füstölt virslit rákarikázzuk.

Zellerkrémleves: 1 db közepes sárgarépa, 1 db nagyobb zeller, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje,  2 dl húsleves alap, (kockából is jó), só, petrezselyem, olaj.
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, majd olajon egy picit megpirítjuk. Felöntjük 1 dl vízzel és puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a húsleves alapot, sózzuk, majd az egészet összeturmixoljuk. Tetejére apróra vágott petrezselymet szórunk és pirított zsemlekockával tálaljuk. Aki nem szereti a zellert, ugyanígy készítheti karalábéból is. 

Sonkás-burgonyás rakott palacsinta: (előző este a palacsintákat kisüthetjük), 35 dkg burgonya, 2 db tojás, 25 dkg liszt, 2 dl tej, 3 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is), 20 dkg csirkemellsonka, olaj. 
A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és összetörjük. A tojásokat egy csipet sóval, a liszttel, a tejjel és kevés vízzel palacsintatésztává keverjük. Amikor elkészült, belekeverjük a főtt burgonyát is. Ha nagyon besűrítené a tésztát, pici vizet tehetünk még bele, de ne túl sokat, mert ennek a tésztának sűrűbbnek kell lennie a szokásosnál. Vékonyan kiolajozott palacsintasütőben egyesével hagyományos palacsintákat sütünk. A csirkemell sonkát kockára vágjuk, megpirítjuk. Vékonyan kiolajozunk egy hőálló tálat, amire rétegezzük a palacsintákat, mint egy tortát. Megkenünk minden réteget pici tejföllel. A rétegek közét megszórjuk kevés sajttal, sonkával, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

tonhal_salata.jpg Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk. 

100_6508.jpg Savanyú toros leves: 1 db sertés nyelv, 1 db sertés szív, 1 fej vöröshagyma. 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis karalábé, 1 db burgonya, 2 db babérlevél, só, bors, 1 kis pohár tejföl, 1 ek. étkezési keményítő, vagy liszt, pici ecet vagy citromlé.
A nyelvet és a szívet először hideg vízbe feltesszük főni. Amikor a nyelv kifehéredik kivesszük, kicsit leöblítjük és a nyelvet megtisztítjuk, majd a szívvel együtt apró kockára vágjuk és tiszta vízbe újra feltesszük főni.  Belerakjuk a babérlevelet, tisztított, aprított zöldségeket, fűszerezzük és puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük az étkezési keményítővel, vagy a lisztel, majd behabarjuk vele a levest.  Ízlés szerint citromlével, vagy kevés ecettel besavanyítjuk.

kremsajtos_pulykamell.jpg Krémsajtos-göngyölt pulykamell: 4 nagyobb szelet pulykamell filé, 20 dkg sajt, 20 dkg krémsajt, 2 szál újhagyma, 10 dkg füstölt sonka, 1 cs szeletelt bacon, só, bors, szárnyas fűszerkeverék.
A pulykamell szeleteket kiklopfoljuk ,sózzuk, megszórjuk szárnyas fűszerrel. A sajtot lereszeljük, a hagymát karikákra, a sonkát apró kockára vágjuk. A krémsajtot összekeverjük a sonkával, hagymával, reszelt sajttal. Ízesítjük sóval, borssal. A tölteléket a hússzeletek egyik oldalára halmozzuk, felgöngyöljük. Minden tekercset mérettől függően 2-3 szelet baconba burkolunk. Tepsibe vagy jénaiba tesszük, fóliával lefedjük, majd puhára pároljuk. Ez után a fóliát levéve pirosra sütjük. 

sajtos_karaj.jpg Sajtos karaj szelet: 1 kg karaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, petrezselyemzöld, szerecsendió, só, bors.A hús szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd  megszórjuk sóval, apróra vágott fokhagymával és annyi tejet öntünk rá hogy ellepje. Lefedjük és egy éjszakát így pihentetjük.  Másnap a tejből kivéve, egy hőálló tálba tesszük, szerecsendióval megszórjuk a hús szeleteket. Apróra vágott petrezselyemmel ízesített tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, lefedjük, majd sütőben megsütjük. Zöldséges rizzsel tállajuk.

tzatziki.jpg  Tzatziki:1 db kígyóuborka, 1 fej fokhagyma, 2 dl  joghurt, egy kis citromlé, só, kapor.
Az uborkát lereszeljük, enyhén megsózzuk és kb. fél órát állni hagyjuk. Ha levet engedett, kinyomkodjuk és a joghurthoz adjuk. Ízlés szerint fokhagymázzuk, kevés citromlevet, borsot és kaprot keverünk bele.

 

5. HÉT

zoldbabfozelek_krumplival.jpg Zöldbab főzelék /kicsit másképp/: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 2 db burgonya, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, kapor, só, pirospaprika, fél paradicsom, 4-5 karika paprika, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő.
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, paprikát. Miután kissé sütjük, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük kb 1,5 l vízzel. Beletesszük a babérlevelet, a kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Sózzuk, zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük. Ha megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a főzeléket besűrítjük vele. Virslivel, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.

Tojás pörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprított vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.

gepsonkabrokkoli.jpg  Sonkás-tejszínes rakott brokkoli: 50 dkg brokkoli, 15 dkg sajt, 2 dl tejszín, 8 szelet gépsonka, ízlés szerinti fűszerek, só, bors
A brokkoli sós vízben, rózsáira szedve megfőzzük és kivajazott jénaiba terítjük. Megfűszerezzük, sonkaszeletekkel betakarjuk. A tejszínt ráöntjük, reszelt sajttal megszórjuk és megsütjük. Ha marad még alapanyagunk tovább rétegezzük.

Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 3 ek. liszt, egy kisebb vöröshagyma,  só, bors, édesítő, friss bazsalikom, zeller levél.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, zeller levelét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük. Apróra szaggatott nokedlival tálaljuk. vágott, friss bazsalikommal megszórjuk.

100_6523.jpg       Zabpelyhes túrógombóc: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg zabpehely,      3 db tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 2 dkg Rama margarin, 1 dl 12%-os tejföl, reszelt citrom héja, folyékony édesítőszer.
Az áttört túrót összekeverjük a zabpehellyel, az egész tojásokkal, a reszelt citromhéjjal és 8-10 csepp folyékony édesítőszerrel, majd félóráig pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk, forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A zsemlemorzsát egy teflonserpenyőben enyhén megpirítjuk, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a margarint és ebben forgatjuk meg a jól lecsurgatott gombócokat. Tejföllel tálaljuk. (Cukorbetegek is fogyaszthatják!)

cukkinis_tojas.jpg Cukkinis rántotta: a cukkinit hasábokra vágjuk. Kevés olajon megdinsztelünk 1 fej karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a cukkinit és kissé megpirítjuk. Zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel ízesítjük. Ezután a  felvert tojásokat ráöntjük és készre sütjük.

karalabe_fozelek_halrudacska.jpg Karalábéfőzelék: 3 db zsenge karalábé (nyáron a zsenge levelét is felhasználhatjuk), 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük rádobjuk az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele  a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével. Panírozott halrudacska, főtt tojás, sült virsli illik hozzá.

Kínai kel saláta: 1 db kisebb kínai kel, 1 fej lila hagyma, 1 kefir, vagy joghurt,1 ek. mustár, pici citromlé, só, bors, fokhagyma, kapor, petrezselyem zöld, 1 kk. olíva olaj.
A tejfölt a mustárral, olíva olajjal, citromlével, fűszerekkel kikeverjük. A hagymát és a kínai kelt felkockázzuk, sózzuk. Az egészet egy tálban összekeverjük tálalásig hűtőbe tesszük.

csirkemaj_rizotto.jpg  Egyszerű csirkemájas rizottó: 40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg kukorica, 2 sz. sárgarépa, só, bors, olaj, 30 dkg rizs, 10 dkg reszelt sajt.
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a szintén kockára vágott sárgarépát, sózzuk, és néhány percig nagy lángon, állandóan kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a csirkemájat is, és kissé megpirítjuk.
Másik lábosban, olajon üvegesre hevítjük a megmosott rizst (de nem pirítjuk). Ekkor a rizshez adjuk a májas keveréket, felöntjük 6 dl forró vízzel, átkeverjük, és lefedve, további keverés nélkül, kis lángon 40 percig pároljuk. Ha megpuhult, villával fellazítjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét, és tálalhatunk is. (Tálaláskor szórjuk rá a sajt másik felét).

Mallorcai zöldségleves: 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 25 dkg paradicsom, 1 paprika, 2 ek. olaj, kb 20 dkg fejes káposzta, 1 babérlevél, kakukkfű, só bors.
Az olajat megforrósítjuk, a vöröshagymát megpirítjuk benne, hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és az aprított fokhagymát. Néhány percig állandó keverés mellett pároljuk, majd bele tesszük az előzőleg felcsíkozott paprikát és a héjától megszabadított paradicsomot (forróvízbe mártva könnyen lejön a héja) tovább pároljuk. Hozzáöntünk kb. 2 l vizet, beledobjuk a csíkozott káposztát és a fűszereket, megsózzuk és fedő alatt megfőzzük.

toltott-rantott_gomba.jpg Töltött- rántott gombafejek: 0,5 kg gomba (csiperke), 2 db szikkadt zsömle, 2 db tojás, 1 cs. petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, kevés olaj, liszt, tojás, zsömlemorzsa.
A gombát megtisztítjuk, szárát kitörjük. A vöröshagymát apróra vágjuk és a petrezselyemmel, darabokra vágott gombaszárral együtt olajon megsütjük. A zsömléket tejbe beáztatjuk, kicsavarjuk, beleütjük a tojásokat, hozzátesszük a petrezselymes keveréket, jól összedolgozzuk és a gombák kalapjába töltjük. Szokásos módon bepanírozzuk, majd olajban kisütjük. Salátával tálaljuk, vagy... apróra vágott kaporral, és savanyú uborkával ízesített joghurttal!

 

100_5190.jpg  Ropogós zöldséglepény: 4 db tojás, 1 púpozott ek. liszt, 2 sz. sárgarépa, 2-3 nagyobb burgonya, 1 kisebb cukkini, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, só, bors, olaj.
A cukkinit és a sárgarépát megtisztítjuk, a burgonyát meghámozzuk, mindhárom zöldséget durvára lereszeljük, összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával, majd a felvert tojásokkal, a liszttel.  Sózzuk, borsozzuk, forró olajban kisütjük.

100_5198.jpg  Sajtos brokkolikrémleves: 0,5 kg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 1 db húsleveskocka, vagy 2 dl húsleves, 2 dl tejszín, 15 dkg cheddar, vagy gouda sajt.
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, a burgonyát meghámozzuk és kis kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, rövid ideig kevergetjük. Fél liter vízzel felöntjük a leveskockát beledobjuk és a tejszínt hozzáöntve, lefedve puhulásig főzzük. Ez után mixerrel pépesítjük, sózzuk, borsozzuk és 10 dkg reszelt sajtot hozzáadunk és olvadni hagyjuk. A levest maradék sajttal megszórjuk és pirított kenyérrel tálaljuk.

 

csongradi_pecsenye.jpg Csongrádi tekercs: 1 kg csont nélküli karaj, 50 dkg lángolt kolbász, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, aki szereti csípős, vagy édes paprikakrém.
A karajból kb. 12 szeletet vágunk, vékonyra kiverjük, megkenjük paprika krémmel, sózzuk, borsozzuk, félretesszük. Az apróra vágott vöröshagymához,  hozzáadjuk a bőrétől megfosztott, szétnyomkodott kolbászt, belenyomjuk a fokhagymát, majd az így elkészített ragut rákenjük a hús szeletekre, felcsavarjuk, majd bepanírozzuk, majd bő olajban kisütjük. Lehet úgy is, hogy sütőben egymás mellé rakva, fólia alatt sütjük meg, félidőben pedig fólia nélkül lepirítjuk.

 

Tepsiben sült burgonya: 1 kg burgonya, 2 dl tejszín, só, bors, friss rozmaring.
A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk, tepsibe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott rozmaringgal megszórjuk, majd megsütjük. Ha megpuhult tejszínnel megöntözzük és pirulásig sütjük.

 

gombas-brokkolis_tojas.jpg        Gombás-brokkolis tojás:    1 kisebb brokkoli, 20-30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 4-5 db tojás, olaj, só, petrezselyem.
A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és forrásban lévő vízben kissé megfőzzük. A gombát is megtisztítjuk, szeleteljük és az előzőleg apróra vágott, megdinsztelt vöröshagymán megsütjük. Hozzáadjuk a brokkolit, egy rövid ideig együtt sütjük, majd felvert tojást öntünk hozzá és készre sütjük.
 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 243
Tegnapi: 637
Heti: 880
Havi: 9 602
Össz.: 2 620 596

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 4-5. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »