A húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását, azaz pünkösd napját. A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, és minden évben május 10-e és június 13-a közé esik. Pünkösdöt a keresztény egyház születésnapjának is tartják.
Balassi Bálint verse:
"Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje
Mindent egészséggel látogató ege,
Hosszú úton járókat könnyebbítő szele"
24. HÉT
HÉTFŐ | |
Reggeli: | sajtkrém, 1 sz. rozskenyér, uborka |
Ebéd: | (bográcsozás, grillezés), vagy sült oldalas, hagymás tört burgonya, párolt zöldségek |
Vacsora: | csőben sült karfiol |
KEDD | |
Reggeli: | zabpelyhes natúr joghurt |
Ebéd: | 100 %-os gyümölcslé, zöldséges-halas tészta |
Vacsora: | zöldfűszeres túró, 1 sz. rozskenyér, paprika |
SZERDA | |
Reggeli: | 2 db füstli, 1 kifli, mustár |
Ebéd: | zöldség leves, rakott tejszínes-gombás burgonya |
Vacsora: | párolt brokkoli, fokhagymás sajtmártással |
CSÜTÖRTÖK | |
Reggeli: | 1 db kifli, 5 dkg kolbász, paprika |
Ebéd: | spenót, tükörtojás |
Vacsora: | grillezett sajt, paradicsom saláta |
PÉNTEK | |
Reggeli: | 1 sz. teljes kiőrlésű kenyér pirítva, pici vaj, méz |
Ebéd: | karfiol leves, tojásos mustármártás, spagetti |
Vacsora: | gombás tojásrántotta |
SZOMBAT | |
Reggeli: | 2 dl tej, müzli |
Ebéd: | húsleves (pulykanyakból) főtt pulykanyak, zsemlemártás |
Vacsora: | melegszendvics gépsonkával |
VASÁRNAP | |
Reggeli: | 1 sz. kakaós kalács pirítva, pici vaj, 2 dl tej |
Ebéd: | erőleves májgombóccal, baconba tekert, csirkemájjal töltött csirkecomb, párolt cukkini, zöldséges- töltött dagadó, rizs |
Vacsora: | 1 doboz paradicsomos hal, 1 sz. magos kenyér |
25. HÉT
HÉTFŐ | |
Reggeli: |
1 db kefir, 1 db kifli |
Ebéd: |
gyümölcsmártás, darafelfújt |
Vacsora: |
1 sz. rozskenyér, tükörtojás |
KEDD |
|
Reggeli: |
2 dl tejeskávé, 1 db kifli, 1 db mackósajt |
Ebéd: |
2 dl 100 %-os gyümölcslé, hagymás tojásos nokedli, saláta |
Vacsora: |
cukkinis lecsó |
SZERDA |
|
Reggeli: |
1 db zsemle, 1 tk. vaj, 1 sz. pulykalöncs |
Ebéd: |
sóska leves, buggyantott tojás, pizzás csiga |
Vacsora: |
karfiolpüré, virsli |
CSÜTÖRTÖK |
|
Reggeli: |
2 sz. magoskenyér pirítva, vaj, paprika |
Ebéd: |
100 %-os gyümölcslé, paprikás burgonya |
Vacsora: |
árpagyöngye fasírt, almás cékla saláta |
PÉNTEK |
|
Reggeli: |
2 dl tej, gabonapehely |
Ebéd: |
gombócos paradicsom mártás |
Vacsora: |
ruszli, 1 sz. teljeskiőrlésű kenyér |
SZOMBAT |
|
Reggeli: |
bundás kenyér |
Ebéd: |
gyümölcsleves, fűszeres hekk, párolt zöldséggel |
Vacsora: |
diós-almás zeller saláta |
VASÁRNAP |
|
Reggeli: |
joghurt, müzli |
Ebéd: |
karalábé leves húsgombóccal, zöldborsós szelet, bulgur |
Vacsora: |
padlizsánkrém, pirítós, paradicsom |