46. HÉT
Gombakrémleves: 70 dkg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, petrezselyemzöld, 2 dl tejszín
A margarint felolvasztjuk és a vöröshagymát megdinszteljük benne. Hozzáadunk fél kg darabokra vágott gombát. Petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. Közben a gomba másik felét is felszeleteljük, megpirítjuk. A gombalevest összeturmixoljuk, 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel sűrítjük, majd a pirított gombát is belekeverve tálaljuk.
Paradicsom szószos, gombás spagetti: 40 dkg durum spagetti tészta, 25 dkg gomba, 4 db nagyobb paradicsom héj nélkül, vagy 1 doboz konzerv, hámozott paradicsom, 1 ek. olaj, só, bors, bazsalikom, fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, mozzarella golyók.
A makarónit forrásban lévő, sós vízben megfőzzük, leszűjük, vízzel leöblítjük. A finomra vágott vöröshagymát felmelegített olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát, tovább pirítjuk, majd enyhén megsózva megpároljuk. Közben belekeverjük a cikkekre vágott paradicsomot, vagy beleöntjük a hámozott paradicsomot, fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük és kevés vízzel felengedve puhára pároljuk. Ha kész a tésztával összekeverjük, hozzáadjuk a mozzarella golyókat és aki szeretné egy kis reszelt sajtot is tehet rá.
Kínai kel főzelék kolbásszal: 1 fél fej kínai kel, vagy 1 fej kelkáposzta, 4 db burgonya, őrölt kömény, só, bors, majoránna, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl 12 %-os tejföl (elhagyható), 1 dl olaj, 2 ek. liszt.
A burgonyát megmossuk, kockára vágjuk és feltesszük, főni. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, a fűszerekkel és zúzott fokhagymával. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra szelt kínai kelt. Ha már minden megpuhult, az olajból és lisztből rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, majd besűrítjük vele a főzeléket. A végén karikára vágott kolbászt főzünk bele. Aki szereti, 2-3 kanál tejföllel is ízesítheti.
Zöldségleves brokkolival: 50 dkg brokkoli, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyem gyökér, 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 ek. olaj, 1 tk. liszt, só, bors, 1 kk. őrölt paprika.
A brokkolit rózsáira, a sárgarépát, petrezselyem gyökeret karikára, a vöröshagymát kis kockára vágjuk és a brokkoli kivételével az olajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk liszttel és az őrölt paprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Amikor már majdnem minden megpuhult, hozzáadjuk a brokkolit és készre főzzük.
Vargabéles: 50 dkg tehéntúró, 10 dkg cérnametélt, 1 csomag réteslap (8 lapos), 3 db tojás, 1 db citrom reszelt héja, 3 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 15 dkg cukor, vagy édesítő, 2 cs. van.cukor, 6 dkg vaj.
A mazsolát meleg vízbe beáztatjuk. A tésztát sós vízben kifőzzük. A túrót szitán vagy tésztaszűrőn áttörjük. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral és a kristálycukor 2/3 részével, vagy az édesítővel, habosra keverjük. Hozzáadjuk a mazsolát, a reszelt citromhéjat, a tejfölt és az áttört túrót. Összekeverjük, és beleforgatjuk a kifőtt tésztát. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához keverjük. Egy tűzálló tálat olvasztott vajjal megkenünk, beleteszünk egy lapot, megkenjük olvasztott vajjal, magy így teszünk a maradék 3 lappal is. Rásimítjuk a túrós masszát, majd befedjük a maradék réteslappal, melyet szintén laponként megkenünk olvasztott vajjal. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt, készre sütjük. Porcukorral, vagy bármilyen gyümölcs öntettel tálalhatjuk.
Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.
Kapormártás: 1 dl olaj, 1 l víz+2 dl a habarás lazítására, 5 ek. liszt, 5 ek. tejföl, vagy egy kis doboz, 2 tk. folyékony édesítő, 0,5 dl citromlé vagy ízlés szerint cukor és citromlé, pici só.
Az olajon kissé megfuttatjuk az apróra vágott friss (lehet szárított is) kaprot, majd felöntjük 1 l vízzel. Sózzuk, forrásig főzzük. 4-5 ek. lisztet simára keverünk kb. 2 dl vízzel és egy kis pohár tejföllel, majd besűrítjük vele a kaprot. Édesítővel és citromlével ízesítjük. Halrudacskával, natúrszelettel, főtt burgonyával, főtt tojással, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.
Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprított vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.
Töltött karalábé: 6 db kisebb, zsenge karalábé, 0,5 kg darált hús (lehet löncshús is), 1 db zsemle, 1 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, apróra vágott vöröshagyma, kevés reszelt sajt, tejföl.
A karalábékat tisztítás után egészben puhára főzzük. A zsemlét beáztatjuk és a tojásokkal, vöröshagymával, fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Jól eldolgozzuk, majd fűszerezzük. A karalábét kivájjuk (én inkább az alját, főleg, ha kicsit fásabb), a kivájt részt apróra vagdossuk és a húshoz adjuk, elkeverjük, majd a karalábéba töltjük. Tetejére reszelt sajttal elkevert tejfölt teszünk és megsütjük.
Lencseleves: 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem+zöldje+zellerzöld, 20 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, só, fél dl olaj, 1 tk. liszt, őrölt paprika, 4 ek. tejföl.
A lencsét megválogatjuk, majd vízzel öntjük fel. Amelyik szem feljön a víz tetejére azt kidobjuk, majd leöntjük róla a vizet, fazékba rakjuk és felengedjük kb. 2 l vízzel (ha van füstölt levünk, akkor 1 l víz és 1 l füstölt lével.) A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk és a petrezselyem- zellerlevéllel, egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával együtt a lencséhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk és készre főzzük. Ha minden megpuhult, rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, kb. 2 dl vízzel és a tejföllel simára keverjük, majd lassan a leveshez adjuk.
Csirkemáj-zúzás rizottó: 30 dkg zúza, 30 dkg csirkemáj, 2 db vöröshagyma, 30 dkg mexikói zöldségkeverék, 2-3 db nagyobb (barna) csiperke, 30 dkg (kb. 1 nagy bögre) rizottó rizs, vagy gömbölyű szemű rizs, 2 ek. vaj, vagy olaj, 1 csokor petrezselyem, só, frissen őrölt bors, 1 tk. majoránna, 1 tk. kurkuma, vagy ételízesítő,10 dkg reszelni való sajt.
Először a csirkezúzát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, daraboljuk, majd sóval, borssal ízesített vízben majdnem puhára főzzük. A vöröshagymát aprítjuk, 1 ek. vajon megdinszteljük. Rátesszük a megmosott, kisebb darabokra vágott májat, sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával megszórjuk, majd megsütjük és félre tesszük. 1 ek. vajat felolvasztunk, rátesszük a rizst, a csirkezúzát, a szeletelt gombát, az apróra vágott petrezselymet és a zöldségeket. Pár percig együtt pirítjuk, majd felengedjük annyi csirkezúza leszűrt főző levével, hogy kétujjnyira ellepje (kb. 0,5 l). Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kurkumával és fedő alatt puhára pároljuk. (Még finomabb, ha a főzőléhez 1 dl fehér bort is adunk.) Ha megpuhult, a sült csirkemájat, és a reszelt sajtot is hozzákeverjük.
vagy...
Serpenyős (10 perces) pizza: 4 ek. majonéz (nem vicc, tényleg azt tettem bele, így szólt a recept, de azt írta a hölgy, hogy 8 kanál tejföllel is működik. Legközelebb úgy próbálom ki.), 4 ek. tejföl, 2 db tojás jól összekutyulva, bele pici só, oreganó (elhagyható) és 9 ek. liszt, de nem púpozott, amivel simára keverjük. Teflon! serpenyőbe simítjuk, feltétnek bármit tehetünk rá (a képen gépsonka, zöldfűszeres camembert rátördelve és reszelt sajt) és fedő alatt addig sütjük, amíg a tésztája meg nem sül (kb. 10-15 perc tészta vastagságától és feltét bőségétől függően).
Ráksaláta tojással: 1 tk vaj, 1 gerezd fokhagyma 40 dkg koktélrák, 1 közepes lilahagyma, 10 dkg savanyú uborka, 10 ek. light majonéz (vagy bármilyen), 4 ek. tejföl, 1 ek. ecetes torma, só, frissen őrölt bors, egy kis csokor friss petrezselyemzöld, vagy snidling, 4 db tojás, főzéshez esetleg 2 dl fehér bor.
A rákot pár percre forró vízbe, vagy fehér borba dobjuk, csak annyira, hogy kiengedjen. A tojást megfőzzük. Közben a vajat felolvasztjuk, belenyomjuk a fokhagymát és a leszűrt rákot is hozzákeverjük. Picit pirítjuk, majd félretesszük. A majonézt elkeverjük a tejföllel és a tormával. Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel, vagy snidlinggel ízesítjük. Hozzáadjuk a kis kockára vágott lilahagymát és az uborkát, ezután belekeverjük a rákot és óvatosan a negyedelt főtt tojást is.
Zsömlefánk: személyenként egy-egy darab zsömle 3 felé vágva, tej, tojás, 1 cs. vaniliás cukor, édesítőszer, olaj, porcukor.
A zsömle szeleteket először a cukorral ízesített tejbe forgatjuk, majd felvert tojásba és forró olajban kisütjük, porcukorral megszórjuk.
Csontleves /húsleves/: a tarja csontot hideg vízben feltesszük főni, amikor felforrt, a habot leszűrjük és beletesszük a zöldségeket /petrezselyemgyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük. Ekkor lezárjuk alatta a tüzet, kicsit állni hagyjuk, majd leszűrjük. A csontot és a zöldségeket külön tálaljuk a cérnametélttel együtt.
Barbecue tarjaszelet: 1,5 kg tarja, 1 üveg készen kapható barbecue szósz, só, bors, 2 nagyobb fej vöröshagyma.
A húst kb 1 cm vastagra felszeleteljük, de nem klopfoljuk ki. Mindegyik szeletet megkenünk szósszal és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap egy nagyobb, magasabb peremű gáztepsibe tesszük, mindkét felét sózzuk, borsozzuk, majd előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 40 perc sütés után a szeletelt vöröshagymával befedjük és tovább sütjük. Ha már puha, minden szeletet úgy fordítunk meg, hogy a hagyma alulra kerüljön és még 10-15 percig pirítjuk. Ha nagyon sülne, alufóliát, vagy sütőpapírt tegyünk a hús tetejére. Burgonyapürével tálaljuk.
47. HÉT
Zöldbabfőzelék: 0,5 kg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, fokhagyma, esetleg kapor, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk és körülbelül egyenlő méretű darabokra aprítjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, fűszerpaprikával meghintjük és a zöldbabot beletesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát és lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a zöldbab puha nem lesz. A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt és a babhoz keverjük, rottyantunk egyet rajta és kész is. Aki szereti a kapor ízt, kevés aprított kaporral is ízesítheti.
Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 doboz kefir, petrezselyem, snidling, kapor, újhagyma, fokhagyma.
A túrót kikeverjük a kefirrel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük.
Körte leves: 4 db körte, 1 citrom, szegfűszeg, fahéj, édesítőszer, vagy 3-4 ek. cukor, 2 dl joghurt, 1 dl tej, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt.
A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kiszedjük, húsát kockára vágjuk, majd kb. 1 l fűszerezett, citromlével, citromhéjjal ízesített, sózott, édesített vízben feltesszük főni. Ha a körte még roppanós, de puha, joghurtos habarással besűrítjük.
Kanál fánk (kb. 20-25 db kisebb fánkhoz): 1 kis pohár joghurt, 10 ek. liszt, 1 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, 1 kk. sütőpor, reszelt citromhéj, sütéshez olaj.
A joghurtba belekeverjük a tojás, vaníliás cukrot, sót, citromhéjat, majd a sütőporral elkevert liszthez adjuk. Összekeverjük és amíg az olaj megmelegszik, pihentetjük. Ezután kanállal a forró olajba szaggatjuk.
Sajtkrémes sonkatekercs: 1 doboz ömlesztett sajt, 2 doboz (500 g Hajdú) tejszínes krémsajt , 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor snidling, vagy újhagyma, esetleg apróra vágott lilahagyma, 1 tk. puha vaj, 4 ek. majonéz, 2 db főtt tojás, 1 ek. ecetes torma, só, frissen őrölt színes bors, egy kis csokor medvehagyma, kb. 12 szelet gépsonka. (Ha kevés lenne a töltelék, kevés sűrű besamellel dúsíthatjuk.)
A kockasajtot villával összetörjük, hozzákeverjük a krémsajtot, az aprított snidlinget, vagy újhagymát, a medvehagymát a majonézt és a tormát. Ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A tojásokat kockára vágva óvatosan beleforgatjuk a krémbe, majd a gépsonka egyik oldalára csíkban rátesszük, feltekerjük, két végét nyomózsákkal díszítjük.Vajas, párolt kelbimbóval, vagy pirítóssal tálaljuk.
Vajas kelbimbó: 1 csomag fagyasztott kelbimbó, 1 ek. vaj, friss fűszernövények, petrezselyem.
A kelbimbót sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A vajat felolvasztjuk, majd a kelbimbót beleforgatjuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és friss fűszerekkel.
Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával, petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.
Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Rakott káposzta: 50 dkg darált hús, 4 ek. olaj, 1 kg savanyú káposzta, 15-20 dkg rizs, 2-3 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, őrölt paprika, só, bors, 450 g tejföl.
Az egyik vöröshagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, megszórjuk sóval, őrölt borssal, ízesítjük zúzott fokhagymával, majd puhára főzzük. A rizst kevés olajon kissé megpirítjuk, felöntjük forrásban lévő vízzel, úgy hogy kb. egy ujjnyira ellepje. Sóval, borssal, majoránnával és pár gerezd fokhagymával ízesítjük, majd lefedve puhára pároljuk. Ha minden elkészült, tűzálló tálba rétegezve (káposzta-rizs-pörkölt-rizs-káposzta) lerakjuk. Szaftosabb lesz, ha a rétegek közé is egy kis tejfölt locsolunk. Az utolsó réteg káposzta legyen, erre bőségesen tejfölt simítsunk és ha van otthon egy kis reszelt sajt azzal is megszórhatjuk, de anélkül is jó.
Tepsiben sült bundás kenyér: a kenyérszeletet beleforgatjuk sóval, borssal ízesített tojásba, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megsütjük. A tojásos kenyér tetejére tehetünk gépsonkát, kockára vágott szalonnát, hagymát, mint a képen. Erre reszelt sajtot szórunk és így sütjük meg.
Spenót: 2-3 db zsömlét kockára vágva, kevés olajon megpirítunk, felöntjük kb. 2 dl tejjel. 2-3 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. A friss spenótot megpároljuk, leturmixoljuk és a tejhez adjuk. /Készülhet fagyasztott parajpüréből is./ . Lényegében itt a zsömle sűrít, így nem kell bele rántás, főleg, ha több a parajpüré.
Májfasirt: 30 dkg sertésmáj, (vagy csirkemáj) 3 tojás, 3 nagy szem burgonya, só, törött bors.
Ledaráljuk a májat, hozzáreszeljük a meghámozott nyers burgonyát, beleütjük a tojásokat, jól összedolgozzuk, sóval, törött borssal ízesítjük, majd evőkanállal szaggatjuk a forró zsírba vagy olajba, és hirtelen tűznél kisütjük.
Karfiol leves: 1 db kafiol, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, őrölt paprika, só, bors. 1 mk. liszt, kevés olaj.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az előzőleg karikára vágott sárgarépa és petrezselyemgyökeret. Sózzuk, borsozzuk és amikor már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a karfiolt is. Rántást készítünk, kevés őrölt paprikával elkeverjük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveshez és készre főzzük. Tetejét apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk. Aki dúsítani akarja, tejfölt is tehet bele.
Sonkás-tejszínes tészta: 500 g penne tészta, 4 szelet (házi) füstölt sonka, vagy 4 szelet füstölt angolszalonna, 4 szál újhagyma (eredeti recept póréhagymát ír), 3 dl tej/tejszín, só, bors, 1 levél zsálya (elhagyható), egy kis csokor petrezselyem és snidling, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1 tk. liszt.
A sonkát apró kockára vágjuk, az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, pár percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, belenyomjuk a fokhagymát, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, zsályával és snidling felével. Sózzuk, borsozzuk, majd a liszttel elkevert tejjel felöntjük. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. A tésztát közben kifőzzük és forrón a szószhoz keverjük. Tálaláskor reszelt sajttal és a maradék apróra vágott snidlinggel megszórjuk.
Székelykáposzta: 1 kg lapocka, vagy comb, 50-60 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, őrölt paprika, só, bors, babérlevél, kevés lecsó, vagy zöldpaprika, paradicsom, kb. 2 l. víz. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük és rátesszük a kockára vágott húst (ízesíthetjük egy ek. lecsóval, vagy zöldpaprikával, paradicsommal) és addig sütjük, amíg levet enged. Ekkor megszórjuk őrölt paprikával, őrölt borssal, sóval és felöntjük vízzel, lefedjük, közepes tűzön tovább pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a savanyú káposztát. Beletesszük a babérlevelet és készre főzzük. Liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. Van, aki a tejfölt csak tálaláskor teszi a tetejére és főz bele egy maréknyi rizst... én nem.
Túróval töltött zsemle: 6 db zsemle, 10 dkg cukor, vagy édesítőszer, 5 dkg vaj, kb. 3,5 dl tej, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 2 cs. vaníliáscukor, 0,50 dkg tóró, 1 db citrom, mazsola.
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk és a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával, a tejföllel, cukorral, vagy édesítővel és a citrom reszelt héjjával együtt a túróhoz keverjük. A tojások fehérjét felverjük habnak, majd lazán a túrós masszához vegyítjük. Kivajazott tepsibe tesszük, megtöltjük a túrós töltelékkel, rátesszük a tetejüket. Cukorral, vagy édesítővel elkevert, langyos tejjel megöntözzük a zsemléket, mindegyik tetejére egy kis darab vajat teszünk, majd előmelegített sütőben megsütjük. Félidőben újra meglocsoljuk egy kis tejjel, majd készre sütjük.
Csirke becsinált leves: 1 csirkeaprólék, májával együtt (40-50 dkg) 25-30 dkg vegyes zöldség, 1 kicsi karalábé, 1/2 zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 ek. olaj, 1 tk. citromlé, 1 kk. őrölt paprika, só, bors.
A csirkeaprólékot megmossuk, kis darabokra vágjuk. A megtisztított zöldségeket keskeny hasábokra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk a és felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. A lángról félrehúzva belekeverjük az aprólékot és fehéredéséig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig tovább pirítjuk. Ráöntünk kb. egy liter vizet, sózzuk, borsozzuk és felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel és a citromlével, végül behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk és megszórjuk nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel.
Tojásos lecsóval töltött csirkecomb: 6 db egész csirkecomb, 15 dkg füsölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, fél kg paprika, 2 db paradicsom, vagy eltett lecsó, 3 db tojás, só, bors, friss- vagy szárított zöldfűszerek.
A csirkecombokat megtisztítjuk. A szalonnát és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, megsütjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát és a darabolt paradicsomot. Ha kissé megsült, felvert tojást adunk hozzá ezzel is kicsit összesütjük, fűszerezzük, majd kanállal a csirkecombok bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük, majd pirosra sütjük. Rizzsel, vagy vele sült, karikára vágott burgonyával tálaljuk.
Rizi-bizi: 1 csésze rizs, kb. 2 csésze víz, 20 dkg zöldborsó, kb. 1 dl olaj, petrezselyem, só, bors, 1 kis fej vöröshagyma.
A rizst, a zöldborsóval és az apróra vágott vöröshagymával együtt, olajon kissé megpirítjuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majd apritott petrezselyemmel elkeverjük, fedő alatt puhára pároljuk.