Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

8. HÉT

finom_fozelek.jpgFinomfőzelék: 450 g mirelit zöldségkeverék (amibe zöldborsó, kukorica sárgarépa és krumpli kockák vannak), 4 ek. liszt, kb. 6-7 dl tej, só, bors, petrezselyem, 1kk cukor, vagy édesítőszer, 5 dkg vaj.
A vajat felolvasztjuk, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, cukorral megszórjuk és saját levében, fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, felöntjük a liszttel elkevert tejjel és gyakran kevergetve készre főzzük. Főtt tojással tálaljuk, de illik hozzá a hal és a fasírozott is.

Vajba forgatott kelbimbó, sült sonkával: 450 g fagyasztott kelbimbót enyhén sós vízben megfőzünk, leszűrjük. 1 evőkanál olvasztott vajban apróra vágott petrezselymet megfutatunk, majd a kelbimbót megforgatjuk benne. Sült sonkával tálaljuk. 

Tárkonyos burgonyakrémleves: 20 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma,  2 dl tejföl, 1 ek. tárkony, 1-2 db babérlevél, 1 csipet szerecsendió, pici citromlé, olaj, só, bors.
A burgonyát kockára vágjuk és megfőzzük, majd saját levével együtt  áttörjük. A hagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az áttört burgonyát, a tárkonyt, babérlevelet, szerecsendiót. Felöntjük 5-6 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, beleteszünk pár csepp citromlevet és jól felforraljuk. Pár kanál levet kiveszünk, elkeverjük a tejföllel, majd a leveshez adjuk.

kaposztas_palacsinta.jpg Káposztás palacsinta: 1 kg káposzta, 15 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dl tej (vagy ásványvíz), fél dl olaj, só, bors, pici cukor.
A palacsinta hozzávalóit simára keverjük. A káposztát lereszeljük, picit megsózzuk, állni hagyjuk 10-15 percig. Kevés olajon aranysárgára pirítjuk a cukrot, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a kinyomkodott káposztát, sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk.
I. változat: a palacsintákat kisütjük, a káposztából 2-3 evőkanálnyit teszünk egy-egy palacsintába, majd a palacsinta két szélét felhajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki, feltekerjük és sorban beletesszük egy kivajazott tepsibe, tejföllel megkenjük a tetejét és forró sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
II. változat: a kész palacsinta tésztába belekeverjük a káposztát és a szokásos módon kisütjük. Tejföllel, de fahéjas porcukorral is finom.

100_5324.jpg Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró (250 g), 1 kis doboz kefir, vagy 3-4 ek. tejföl, petrezselyem, snidling, kapor, újhagyma, fokhagyma, kevés só.
A túrót simára keverjük a kefirrel, majd az apróra vágott zöld-fűszereket és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Sózzuk, új-hagymát karikázunk bele, friss, vagy pirítós kenyérrel tálaljuk.

rizseshus.jpg Rizseshús: fél kg lapocka, vagy comb, 1 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, fél kg rizs, 1 l víz, só, bors, petrezselyem.  
A vöröshagymát  apró kockákra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szintén kockára vágott húst és fedő alatt addig pároljuk, amíg majdnem megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a zöldségeket, a megmosott rizst, sózzuk, borsozzuk jól összekeverjük és felöntjük forrásban lévő vízzel. Fedő alatt készre pároljuk.

100_6707.jpg Spenót főzelék: 1 cs. fagyasztott spenótkrém, kb 4 dl tej, 4 dl víz, 4 ek. liszt, 1,5 dl olaj, só, kevés őrölt bors, szerecsendió, fokhagyma, 1-2 db szikkadt zsemle.
 A zsemléket kockára vágjuk és szárazon megpirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, majd felöntjük a  vízzel elkevert tejjel, beletesszük a még fagyos spenótkrémet, majd addig főzzük, amíg krémes nem lesz.  Lisztből és olajból készített rántással besűrítjük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, ha kell még egy kis zúzott fokhagymát is adunk hozzá, majd addig keverjük, amíg besűrűsödik.

Milánói makaróni: 1 cs. makaróni tészta, 10 dkg gomba, 15 dkg füstölt sonka, vagy tarja, 1 nagy doboz paradicsompüré, 10 dkg reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 marhahúsleves-kocka, 1 teáskanál cukor, vagy édesítőszer, 1-1 púpozott mokkáskanál szárított bazsalikom, rozmaring és kakukkfű, só, bors, olaj.
A makarónit a szokásos módon megfőzzük. Olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk és fedõ alatt, saját levében, puhára pároljuk. Ha már zsírjára sült, hozzáadjuk a paradicsompürét és a kockára vágott sonkát, ezután együtt pirítjuk tovább még néhány percig. Belekeverjük az összes fűszert, és kb. másfél dl vízzel felengedjük. Kevergetve összeforraljuk és a kifőtt makarónival összekeverjük. Reszelt sajttal tálaljuk.

100_6454.jpg Joghurtos gyümölcssaláta: Tetszés szerinti gyümölcsöket apróra vágunk, megszórjuk kevés fahéjjal, majd 2 dl joghurttal elkeverjük. Mézzel édesítjük.

csikleves.jpg  Csíkleves: 3 db marhahúsleves kocka (kb. 1,5 l ), 10 dkg póréhagyma, 10 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 10 dkg zeller, 1 ek. vaj, só, bors
A megtisztított zöldségeket finom csíkokra vágjuk, a póréhagymát karikára és az egészet addig pároljuk a vajon, amíg megpirulnak. Ez után felöntjük a marhahúslevessel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt kb. 20 perc alatt készre főzzük. A főzés végén apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

tejszines_maj.jpg Fokhagymás-tejszínes sertésmáj: fél kg máj, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 2 dl tejszín, friss, vagy szárított petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 kk. étkezési keményítő, vagy liszt.
Olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott májat és rózsaszínűre pirítjuk. Majoránnával, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. A tejszínt elkeverjük az étkezési keményítővel és a petrezselyemmel, majd ráöntjük a májra és besűrítjük vele. Pennetésztával tálaljuk.

100_7068.jpg Zöldséges árpagyöngye fasírt, almás céklasalátával: 10 dkg árpagyöngye (gersli), 25 dkg csiperkegomba, 2 szál újhagyma, 1 db tojás, 1 ág rozmaring, olaj a sütéshez, só, bors, 1 db cukkíni, 4 dkg túró.
Főzzük sóval ízesített vízben puhára az árpagyöngyét, majd ha elkészül szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel, és hagyjuk jó alaposan lecsöpögni.
Míg az árpagyöngye puhul, pároljuk le a zöldségeket. Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a finomra összevágott hagymát, és a rozmaringleveleket. Pároljuk néhány percig, utána tegyük hozzá az apró darabokra felvágott cukkinit és gombát. Ízesítsük sóval, borssal és pároljuk addig, míg a saját levét el nem főtte és a zöldségek pirulni nem kezdenek. Tegyük egy nagy tálba a megfőzött árpagyöngyét, adjuk hozzá a túrót, a megpárolt, zöldségeket, üssük bele a tojást. Ízesítsük sóval, borssal, majd jó alaposan gyúrjuk össze. Ha túl lágy,  kevés zsemlemorzsát is tegyünk hozzá. Vizes kézzel készítsünk lapos korongokat, majd forró olajban, mindkét oldalát, süssük pirosra.

Almás céklasaláta: 40 dkg cékla, 40 dkg savanykás alma, citromlé édesítőszer, pici só.
A céklát nagy lyukú reszelőn nyersen lereszeljük, pici sót teszünk rá. Az almát szintén lereszeljük és citromlével megöntözzük. Kicsit állni hagyjuk, majd mindkettőt összekeverjük. Kevés édesítőszerrel ízesítjük.

100_6866.jpgHam and eggs: személyenként egy-egy szelet sonka, 1-2 db tojás, só, bors.
A sonka egyik felét megsütjük, majd megfordítjuk és a tojásokat is ráütjük. Lefedjük, egy kicsit így pirítjuk, majd lezárjuk a tüzet alatta és még pár percig gőzében hagyjuk. Sózzuk, és frissen őrölt borsal megszórjuk.

100_6501.jpg Zöldségleves: lásd. 2011. 14. hét receptjei között! Leves betétként daragaluskát adhatunk hozzá!

100_5418.jpg Fűszeres hekk, párolt zöldséggel: 1 csomag apró hekk, 1 cs. halfűszerkeverék, só, liszt, kevés víz, olaj, bármilyen zöldség.
A halat kiolvasztjuk, megtisztítjuk, sózzuk. Ropogós bunda készítése: a lisztbe elkeverjük a fűszerkeveréket, a halat beleforgatjuk, majd vízbe mártjuk és újra a fűszeres lisztbe forgatjuk, kicsit "rátapicskoljuk", forró olajban kisütjük. A zöldséget csíkokra vágjuk, megpároljuk, vajban megfuttatot petrezselyemmel összeforgatjuk, frissen őrőlt borssal fűszerezzük. Rízzsel tálaljuk.

100_6026.jpg Padlizsánkrém: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

9. HÉT

100_5941.jpg Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, pirospaprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő,  2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk,  beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.

100_5358.jpg Frankfurti saláta: lásd 2011. 8. hét receptjei között!

100_6880.jpg Lebbencs leves: lásd. 2012. 43. hét receptjei között!

100_5994.jpg Töltött gomba: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!

tesztasalata.jpg Tésztasaláta: 25 dkg durum, vagy fusilli 10 dkg füstölt sajt, 20 dkg gépsonka, 1 doboz kukorica, 5 dl tejföl, majonéz, mustár, pár csepp citromlé, só, bors.
A tésztát sós vízben megfőzzük. A tejfölt, a majonézt, a borsot, pár csepp citromlevet, a mustárt,  összekeverjük. A sajtot és a gépsonkát kisebb kockára vágjuk és a kukoricával együtt összekeverjük a tésztával és az öntettel. Lehűtve tálaljuk. (Tehetünk még bele: apróra vágott savanyú uborkát, almát, lilahagymát)

hagymas-rakott_burgonya.jpg Rakott burgonya (kicsit másképp): 1,5 kg burgonya, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 1 pár kolbász, 8 db tojás, 1 nagy pohár tejföl, só.
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. A tojásokat szintén megfőzzük, karikára vágjuk. A hagymát szeleteljük és a karikára vágott kolbásszal együtt elősütjük. A tepsit kiolajozzuk, lerakunk egy sor burgonyát, majd a hagymás kolbászt elterítjük rajta. Ezt követően a karikára vágott tojások következnek, majd befedjük a maradék burgonyával. Tetejére tejfölt simítunk, majd sütőben megsütjük.

Sárgaborsó főzelék: lásd. 12. hét receptjei között!

Karalábé leves: 1 db fiatal, nagyobb karalábé, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér+zöldje, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, 1 tk. piros őröltpaprika, só, bors.
A zöldségeket megtisztítjuk, és vékony hasábokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, majd forró olajon megfonnyasztjuk. Ezután a karalábét és a zöldségeket is rátesszük, picit pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük kb. 2 l vízzel. Közben a tejfölt, egy kis vizet a liszttel simára keverjük. Ha minden megpuhult, a forrásban lévő levesbe öntjük és kevergetve összeforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, végül beleszórjuk a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet. Jól összekeverjük, de már nem forraljuk tovább.

Gombás- hagymás galuska: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

Hagymakrémleves: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!

toltott_burgonya.jpg Töltött burgonya: lásd. 2011. 18. hét receptjei között!

Jégsaláta dresszing: 1 kis doboz kefír, édesítőszer, kevés olívaolaj, pici ecet, só 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld. Mindezt alaposan összekeverjük és a csíkokra vágott salátalevelekkel finoman összeforgatjuk. Cikkekre vágott főtt tojással tálaljuk.

Magyaros gombaleves: 1 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 40 dkg gomba, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, só, őrölt paprika, 2 ek. liszt.
Az olajon megpirítjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, rátesszük a felkarikázott zöldségeket. Beletesszük a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk és együtt puhára pároljuk. Liszttel, pirospaprikával megszórjuk, majd felengedjük 3 l vízzel  és összeforraljuk. Apróra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk. Levesbetétnek csipetkét vagy vajas galuskát adunk hozzá.

Káposztás palacsinta tésztában sült csirkemell: 15 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dl tej (vagy ásványvíz), fél dl olaj, só, bors, pici cukor, 1 kg káposzta, 2 db nagyobb csirkemell.
A palacsinta hozzávalóit simára keverjük. A káposztát lereszeljük, picit megsózzuk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd kevés olajon megpirítjuk.
A kész palacsinta tésztába belekeverünk kb. 5 ek. káposztát (a többit vagy lefagyasztjuk, vagy másnap káposztás kockának felhasználjuk) sózzuk, borsozzuk. A csirkemellet vékonyra szeleteljük, ököllel kissé ellapítjuk, majd a káposztás palacsinta tésztába mártva, forró olajban kisütjük. Kefires salátával, vagy párolt zöldséggel tálaljuk. Ha marad tészta, kisütjük és csíkokra metélve köretnek tálalhatjuk.

Kefires saláta /idény szerinti zöldségek, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszünk, majd lazán hozzákeverjük a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe tesszük. /Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit./

Tzatziki: 1 nagy pohár natúr joghurt, 1 db uborka, 2 gerezd fokhagyma, só, kapor.
Az uborkát durvára reszeljük, sózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a zúzott fokhagymát, apróra vágott kaprot és az uborkát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 436
Tegnapi: 637
Heti: 1 073
Havi: 9 795
Össz.: 2 620 789

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 8-9. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »