Juhász Gyula
Húsvétra
Köszönt e vers, te váltig visszatérő
Föltámadás a földi tájakon,
Mezők smaragdja, nap tüzében égő,
Te zsendülő és zendülő pagony!
Köszönt e vers, élet, örökkön élő,
Fogadd könnyektől harmatos dalom:
Szívemnek már a gyász is röpke álom,
S az élet: győzelem az elmúláson.
Húsvét, örök legenda, drága zálog,
Hadd ringatózzam a tavasz-zenén,
Öröm: neked ma ablakom kitárom,
Öreg Fausztod rád vár, jer, remény
Virágot áraszt a vér verte árok,
Fanyar tavasz, hadd énekellek én.
Hisz annyi elmulasztott tavaszom van
Nem csókolt csókban, nem dalolt dalokban!
Egy régi húsvét fényénél borongot
S vigasztalódott sok tűnt nemzedék.
Én dalt jövendő húsvétjára zsongok,
És neki szánok lombot és zenét.
E zene túlzeng majd minden harangot,
S betölt e Húsvét majd minden reményt.
Addig zöld ágban és piros virágba,
Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!
16. HÉT
HÉTFŐ | |
Reggeli: | 1 sz. barnakenyér pirítva, tojáskrém, paprika |
Ebéd: | zöldbab leves, virslis lángos |
Vacsora: | gombakrokett, kapros-savanyú uborkás joghurt |
KEDD | |
Reggeli: | 1 sz. vajas-mézes pirítós, tea |
Ebéd: | 100 %-os gyümölcslé, csirkepaprikás, nokedli |
Vacsora: | 1-2 sz. hamburgerhús, cékla-alma saláta |
SZERDA | |
Reggeli: | 1 db magos kifli, 2 sz. gépsonka |
Ebéd: | karalábé főzelék, halrudacska |
Vacsora | kolbászos lecsó, 1 sz. rozskenyér |
CSÜTÖRTÖK | |
Reggeli: | joghurt, friss gyümölccsel, 1 ek. müzlivel |
Ebéd: | 100%-os gyümölcslé, csőben sült makaróni, sonkával, tojással |
Vacsora: | padlizsánkrém, pirítós |
PÉNTEK | |
Reggeli: | 1 db magos kifli, avokádó krém, paradicsom |
Ebéd: | csík leves, zöldséggel töltött gombafejek |
Vacsora: | sajtsaláta |
SZOMBAT | |
Reggeli: | zöldfűszeres vaj, 1 sz. teljes kiőrlésű kenyér |
Ebéd: | rebarbara krémleves, rizskoch, gyümölcszselével |
Vacsora: | fűszeres hekk, párolt zöldség |
VASÁRNAP | |
Reggeli: | Főtt tarja, kenyér tésztában sült sonka, medvehagymás sós kalács, friss torma, retek, főtt tojás |
Ebéd: | cserépben sült nyúl (további nyúlból készült receptek: Vadhúsból készült ételek fejezetben), vagy kacsa, vele sült zöldségekkel, steak burgonyával |
Vacsora: | francia saláta tojással, őzgerincbe dermesztve, fűszeres csirkemell, pirított kalács |
17. HÉT
HÉTFŐ | |
Reggeli: | töltött fonott kalács, sonkakrémmel töltött tojás, sós kalács |
Ebéd: | tárkonyos raguleves, töltött tarja tekercs, besamelles hús (vagy lehet válogatni a Bogrács, grill, vedégvárás fejezetből, esetleg jó idő esetén grillezés), Húsvéti csirkemell tekercs, rizi-bizi, hasább burgonya, fejes saláta |
Vacsora: | sonkával, zöldséggel töltött zsemle |
KEDD | |
Reggeli: | 1 db sajtos stangli, 2 dl tej |
Ebéd: | medvehagyma főzelék, tojásos-, virslis burgonya |
Vacsora: | mozzarellás sült brokkoli |
SZERDA | |
Reggeli: | 1 sz teljes kiőrlésű kenyér, 1 tk. margarin, 2 sz. gépsonka |
Ebéd: | 100 %-os gyümölcslé, sertéstüdő-, szív-, nyelv vadas mártásban, petrezselymes zsemlegombóc |
Vacsora: | olasz cukkinis szendvics |
CSÜTÖRTÖK |
|
Reggeli: | gyümölcs turmix |
Ebéd: | becsinált leves, diós-almafelfújt, karamell sodó |
Vacsora: | tojásos lecsó |
PÉNTEK | |
Reggeli: | 1 sz. kalács, 2 dl kakaó |
Ebéd: | babfőzelék, pirított hagyma, kolbász |
Vacsora: | camemberes saláta |
SZOMBAT | |
Reggeli: | 2 dl kefir, 2 ek. müzli |
Ebéd: | sajt leves, rántott máj-, gomba-, karfiol-, zöldséges rizs |
Vacsora: | sonkás, rakott brokkoli |
VASÁRNAP | |
Reggeli: | maffin sütőben sült tojásos "mindenféle" |
Ebéd: | gombaleves, sertés comb a' la Szroganoff |
Vacsora: | parajpüré virlslivel |