32. HÉT
Joghurtos őszibarack leves: 8 db közepes őszibarack (ha nincs befőttből is finom) 2 dl joghurt, szegfűszeg, fahéj, citromhéj, 1 ek. étkezési keményítő.Az őszibarackot kockára vágjuk és a fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal együtt feltesszük főni. Amint megpuhult a barack, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és besűrítjük vele a levest. Apróra vágott mentalevéllel megszórjuk és hidegen tálaljuk.
Tejbedara: 3 dl tej, 2 ek. búzadara, édesítőszer, a tetejére ízlés szerint kakaó, vagy gyümölcszselé.
A tejet édesítjük, majd a búzadarát puhára főzzük benne. Tetejére kakaópor, fahéjas cukor, de gyümölcszselével is finom.
Gyümölcszselé (mártás): tetszőleges apró gyümölcs (ribizli, málna, szeder, áfonya, egres stb.), 1 kis tasak tortazselé, fahéj, szegfűszeg, citromhéj+egy pici leve, édesítő.
A gyümölcsöt az ízesített vízben megfőzzük, majd hozzáadjuk a zseléport és sűrűsödésig keverjük benne.
Körömpörkölt, csülökkel: 4-5 db köröm (első), 1 db kisebb csülök (80-90 dkg), 3 db közepes fej vöröshagyma, 10 dkg szalonna, fél mk. őrölt kömény, só, bors, őröltpaprika, kakukkfű, majoránna, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 db paradicsom, 1-2 db sárga paprika, 2 dl vörösbor (elhagyható).
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra szeljük és a szintén kockára vágott szalonnával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a darabolt, paprikát és paradicsomot. Levéve a tűzről, belekeverjük a köményt, borsot, sót és az őröltpaprikát. Hozzáadjuk a húst, jól átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A kuktát lezárva, egy órát főzzük, ekkor ellenőrizzük, hogy mennyire puhult meg a hús. Amennyiben jó puha, ráöntjük a vörösbort, és még egy negyedórát főzzük, hogy az aromája jól belefőjön. Sós vízben főtt burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Természetesen lábosban, de bográcsban is főzhetjük, csak akkor több főzési idővel számoljunk.
Rókagombás-cukkinis rántotta: 1 db közepes cukkini (nekem sárgahéjú termett), 50 dkg rókagomba, vagy csiperke, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, só, bors, 2 ek. olaj. A vöröshagymát szeleteljük, az olajon megsütjük. Hozzáadjuk a darabolt cukkinit és a rókagombát. Miután elfőtte a levét, sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel, zúzott fokhagymával ízesítjük és ráöntjük a felvert tojást. Lazán átkeverjük és készre sütjük.
Töltött paprika: 8 db paprika, fél kg darált hús, 2 fej vöröshagyma, 2 tojás, 10 dkg rizs, 1 kg paradicsom /télen paradicsomlé, vagy püré/, zeller levél, só, bors, cukor, olaj, 2-3 ek. liszt.
A rizst és tölteni való paprikákat félig megfőzzük. Ha kihült a rizs, hozzáadjuk a darált húst, sót, borsot, tojást. Jól összedolgozzuk és a paprikákba töltjük. A paradicsomot forróvízbe mártjuk és lehúzzuk a héját. Lábosba olajat forrósítunk és 2-3 ek. liszttel világos rántást készítünk, felengedjük kb. fél vízzel (ha paradicsomlével készül nem kell víz) hozzáadjuk a paradicsomot (vagy pürét). Cukorral, borssal, kevés zeller-zölddel és apróra vágott vöröshagymával ízesítjük. A megtöltött paprikákat is beletesszük és megfőzzük.
Tzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé, kevés vágott kapor.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet, apróra vágott kaprot. Pár órára hűtőbe tesszük.
Zöldbab leves virslivel: kb. fél kg friss zöldbab, 2-3 szem burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 tk. liszt, 2 szál füstölt virsli, só, bors, borsikafű (csombor), citromlé, aki szereti kapor.
A zöldbabot megmossuk, szárvégeit lecsipkedjük, felaprítjuk. A többi zöldséget is megtisztítjuk, a burgonyát és a sárgarépát apró kockákra vágjuk. Hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a borsikafüvet, a hagymát és a fokhagymagerezdeket egészben, a sárgarépát és a krumplit is hozzákeverjük, majd mérsékelt tűzön főzzük tovább. Ha minden megpuhult, belekeverjük a karikára vágott virslit is. Pár percig együtt főzzük, liszttel elkevert tejföllel pedig behabarjuk. Ízlés szerint citromlével savanyítjuk, végül hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.
Burgonyafánk (burgonyalángos): 25 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg liszt, (ha jó lisztes a burgonya kevesebb is elég) 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 1 ek. zsír, vagy margarin, egy kiskanálnyi cukor, só.
Az élesztőt a cukorral futtassuk meg a tejben. A krumplit főzzük meg héjában, majd hámozzuk meg, törjük át. Adjuk hozzá a lisztet, a tejes élesztőt, a tojássárgákat, a zsírt és egy kevés sóval gyúrjuk sima tésztává.
Kisujjnyi vastagra nyújtsuk ki és kelesszük egy órán át. Lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatva bő, forró zsiradékban mindkét oldalukon süssük pirosra. Önálló ételként, de akár húsokhoz is adhatjuk köretként.
Sajtmártás: 2 ek. vajat felolvasztok, belekeverek 1 evőkanál lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedem. Sózom, borsozom és szerecsendióval ízesítem. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadok és addig keverem, amíg el nem olvad. /Sokan szoktak beletenni 1 tojás sárgáját, pici tejfölt, de én kihagyom és nem is hiányzik bele./
Rizseshús: 50 dkg csirkemell, vagy sertéslapocka-, comb, 1 nagy fej vöröshagyma, 1/2 cs. (450 gr-os) mexikói zöldségkeverék, 25-30 dkg rizs.
A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A hagymát megdinszteljük, rátesszük a húst és erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst és tovább pirítjuk, majd a zöldségkeveréket is beletesszük. Felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje, majd lefedve, takarék lángon puhára pároljuk. Ha sertéshúsból készítjük, akkor a rizs hozzáadása előtt, majdnem puhára pároljuk. Aki nem biztos a megfőzésében, készítheti úgy is, hogy előbb a húst megpárolja, hozzáadja a zöldségeket, majd a külön elkészített rizzsel összekeveri.
Tepsiben sült krémes-sonkás spenótos: fél kg mángold, vagy spenót, 2 db tojás, 4 dl főzőtejszín, 10 dkg sajt, sonka (lehet pulya, vagy gépsonka is), só, bors, szerecsendió.
A mángoldot megmossuk, forrásban lévő vízbe pár percre beledobjuk, majd leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk és felcsíkozzuk. A tojást, tejszínt, reszelt sajtot és az apróra vágott sonkát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele (jó az őrölt is), majd a mángold csíkokat beleforgatjuk. Beleöntjük egy akkora tepsibe, hogy négy centinél ne álljon benne vastagabban a krémes mángold. Fél óra alatt aranybarnára sütjük.
Paradicsomos káposztafőzelék: 1 kg új káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 2-3 ek. liszt, 1 l paradicsom ivólé, vagy 1 üveg paradicsompüré, 1 kg hús (lehet a malacka füle, farka, körme is, lapocka, vagy comb).
A húst darabolom és felteszem főni. Amikor felforrt, a habját leszedem és hozzáadom a csíkokra szelt káposztát és az egészben hagyott vöröshagymát. Sózom, borsozom és puhára főzöm. Az olajból és a lisztből rántást készítek, felöntöm a paradicsomlével, simára keverem és a káposztához öntöm. Kevés édesítőt teszek hozzá.
Gyros: 1 db csirkemell, mozzarella (lében), fél fej saláta, fél fej új káposzta, 2 szál sárgarépa, 1 cs. retek, 1 nagy doboz joghurt, kapros öntet-por, gyros fűszerkeverék, olaj.
A csirkemellet felkockázzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, megöntözzük olajjal, majd összekeverjük és fél órát állni hagyjuk. Addig elkészítjük a salátát: a káposztát, retket, sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a salátát falatnyi darabokra tépkedjük, a joghurtot összekeverjük a kapros alappal. A mozzarellát leszűrjük, kockára vágjuk. A hús ezután kisütjük. Tálaláskor egy marék salátát teszünk a tányérra, meglocsoljuk az öntettel, rátesszük a húst és a mozzarellát, majd hasábburgonyával, pirítóssal, vagy anélkül fogyasztjuk, de tehetjük pitába is.
Gombakrémleves: 1 kg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, petrezselyemzöld, 2 dl tejszín
1 ek. margarinon 1 fej vöröshagymát megdinsztelünk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, egy kicsit pirítjuk, majd fele gombát kiszedjük, félre tesszük. A többit felöntjük 2 l vízzel és összeforraljuk A tejszínt elkeverjük 1 ek. étkezési keményítővel, majd a levest besűrítjük vele. A félretett gombát visszatesszük és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Hagymával, almával sült pulykacomb: sütőzacskó, 1 db felsőcomb, 2 db alma, 4 fej hagyma, só, bors, fűszersó /ki, mit szeret/. A pulykacombot, jól megmossuk, bőrét bevagdossuk sózzuk, borsozzuk, kevés fűszersóval bedörzsöljük /lehet majorannával, vagy bazsalikommal is/. Sütőzacskóba tesszük az alma- és hagymagerezdekkel együtt. Lezárjuk, tepsibe tesszük és készre sütjük. Ha megpuhult szitnyitjuk a sütőzacskót és pirosra sütjük. Gerslivel, currys-mazsolás, de kukoricás rizzsel is tálalhatjuk.
Árpagyöngy (gersli): a legmagasabb nyomelemtartalommal rendelkező gabona, mivel a hántolás során nem vesznek kárba értékes alapanyagai. Fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és koleszterinszintre. Felhasználható ugyanúgy mint a rizs: köretként, töltött káposztába vagy bármilyen más töltelékbe.
Elkészítése: 1 csésze árpát beáztatunk, 2-3 órára, 2 csésze hideg vízbe, majd leszűrjük. 1 fej vöröshagymát kockára vágunk, olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a leszűrt gerslit, picit pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű forróvízzel felöntjük, fedő alatt puhára pároljuk.
Currys, mazsolás rizs: 1 szál póréhagymát, vagy újhagymát olajon üvegesre párolok, hozzáöntök 1 csésze rizst és tovább pirítom pár percig. 2 csésze forrásban lévő vizzel felöntöm, teszek bele kevés curryport és fél csomag mazsolát, átkeverem és fedőalatt addig párolom amíg a vizet be nem szívja. Ekkor átkeverem fedő vissza, lezárom és ruhával letakarva még gőzében párolom.
Sárgarépa saláta: 80 dkg sárgarépa, majonéz, 2 dl tejföl, 3 db főtt tojás, 1 citrom leve, só, petrezselyemzöld.
Megtisztítjuk a sárgarépát és gyufaszálnyi darabokra vágjuk és 1-2 percre forró sós vízbe tesszük, majd leszűrjük. Megöntözzük a citrom levével és egy órát állni hagyjuk. Ezután beleforgatjuk a majonézzel elkevert tejfölbe és az apró kockára vágott kemény tojást a tetejére tesszük. Tátaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
Orjaleves: 1 kg karaj, vagy tarjacsont, 4 sz. nagyobb sárgarépa, 2 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kisebb zeller, karalábé, 1 db vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, egész bors.
A sertéstarját hideg vízben alaposan megmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Amikor a leves forrni kezd, lehabozzuk, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. Beletesszük a zöldségeket. Ezután hozzáadjuk a csemege zöldpaprikát, paradicsomot és készre főzzük. Amikor a leves elkészült 15 percig pihentetjük, ezután szűrőn leszűrjük. A levesben főtt zöldséget és csontot külön tálaljuk.
Budapest szelet: 1 kg karaj, fél kg gomba, fél kg csirkemáj, kb. 25-30 dkg zöldborsó, liszt, só, bors, őrölt paprika, 10 dkg kolozsvári szalonna (nyers), 1 db TV paprika, 1 db nagyobb paradicsom.
A húst szeletekre vágjuk, kiverjük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, majd hirtelen kisütjük (mint a natúrszeletet). Ha mind kész félre tesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt olajba tesszük a felkockázott szalonnát és vöröshagymát, majd egy kicsit később a szeletekre vágott gombát, zöldpaprikát és paradicsomot. A zöldborsót és a májat tisztítás után külön-külön megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, leöblítjük, majd a raguhoz keverjük. Megszórjuk pirospaprikával és még egy kicsit rotyogtatjuk. Tálalás: burgonyapüré vagy rizs, 1-1 szelet hús, leöntve raguval.
33. HÉT
Gyümölcsmártás: 50-60 dkg cseresznye, vagy alma, fél citrom, szegfűszeg, fahéj, 3 dl joghurt, 3 ek. étkezési keményítő, pici só, édesítő.
A cseresznyét feltesszük az ízesítőkkel együtt főni. Ha megpuhult, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és behabarjuk vele a mártásnak valót. Ha tartalmasabban szeretnénk, párolt csirkecombbal, pirított darával tálaljuk.
Zabpalacsinta (kb. 14 db-hoz):18 dkg zabliszt, 12 dkg fehér liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 5 ek. olaj, 1,5 l víz (bármilyen hihetetlen, tojás nem kell bele!), só, pici édesítő vagy cukor. Sós palacsintánál, csak só!
A hozzávalókat simára keverjük és 15 percig állni hagyjuk, majd forró palacsinta sütőbe kisütjük.(A palacsinta sütőt csak az első adagnál kell egy kicsit kiolajozni!) Bármivel tölthető, mellékíze nincs.
Szeretem a frissen elkészített gyümölcslekvárt, amiben darabosan marad a gyümölcs is. A tartósítószer mentes nyári íz!
Ribizlidzsem: 10 dkg cukorból, másfél dl víz hozzáadásával szirupot főzünk (vagy édesítőszeres vízbe főzzük a gyümölcsöt). Beleteszünk kb. 15-20 dkg ribizlit és pár percig forraljuk. Tehetjük a palacsintába forrón, de lehűtve is! Egy kis csokiöntet a tetejére, ami a savanykás ribizli ízével mennyei!
Zöldséges árpagyöngye fasírt: 10 dkg árpagyöngye (gersli), 25 dkg csiperkegomba, 2 szál újhagyma, 1 db tojás, 1 ág rozmaring, olaj a sütéshez, só, bors, 1 db közepes nagyságú cukkini
Főzzük sóval ízesített vízben puhára az árpagyöngyét, majd ha elkészült szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel, és hagyjuk jó alaposan lecsöpögni. Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a finomra összevágott hagymát és a rozmaringleveleket. Pároljuk néhány percig, utána tegyük hozzá az apró darabokra felvágott cukkinit és gombát. Ízesítsük sóval, borssal és pároljuk addig, amíg a saját levét el nem főtte és a zöldségek pirulni nem kezdenek. Tegyük egy nagy tálba a megfőzött árpagyöngyét, adjuk hozzá a megpárolt, zöldségeket, üssük bele a tojást. Ízesítsük sóval, borssal, majd jó alaposan gyúrjuk össze. Ha túl lágy, kevés zsemlemorzsát is tegyünk hozzá. Vizes kézzel készítsünk lapos korongokat, majd forró olajban, mindkét oldalát, süssük pirosra. Salátával, de mártások mellé is tálalhatjuk.
Mallorcai zöldségleves: 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 25 dkg paradicsom, 1 paprika, 2 ek. olaj, kb 20 dkg fejes káposzta, 1 babérlevél, kakukkfű, só bors.
Az olajat megforrósítjuk, a vöröshagymát megpirítjuk benne, hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és az aprított fokhagymát. Néhány percig állandó keverés mellett pároljuk, majd bele tesszük az előzőleg felcsíkozott paprikát és a héjától megszabadított paradicsomot (forróvízbe mártva könnyen lejön a héja) tovább pároljuk. Hozzáöntünk kb. 2 l vizet, beledobjuk a csíkozott káposztát és a fűszereket és puhára főzzük.
Aprópecsenye, burgonyával: 1-2 db csirkemell, gyros fűszerkeverék, só, bors, 1 fej vöröshagyma, fél kg burgonya.
A csirkemellet megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, majd sóval, borssal és a fűszerkeverékkel jól összekeverjük. A hagymát karikára vágjuk, olajon félig megsütjük, majd hozzátesszük a csirkemell csíkokat. Közben a burgonyát héjában megfőzzük. Ha megpuhult, megtisztítjuk, karikára vágjuk és a pecsenyéhez tesszük. Rázogatva, vagy óvatosan kevergetve összesütjük.
Tejszínes-halas tészta: 1 doboz natúrlében eltett aprított tonhal, 1 db vöröshagyma, 450 g mexikói zöldségkeverék, fél csomag durum tészta /penne, fusilli/, 2 dl tejszín, 1 kis csokor petrezselyem, 2 ek. vaj, só, bors, reszelt sajt.
A vajon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot, apróra vágott petrezselymet és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és felöntjük a tejszínnel. Ha összeforrt, a tésztával tálaljuk, reszelt sajttal megszórjuk.
Padlizsánkrém: a padlizsánt megmossuk, egészben faszénen, jó puhára sütjük (ettől lesz egy kicsit füstös íze. Lehet gázsütőben is készíteni, de az ízre nem az igazi), ha nem kint faszénparázson, akkor gázelosztón (sajnos akkor a lakás egy kicsit füstös lesz, de az eredményért megéri). Télen én fóliába csomagolom és a kandallónk parazsán sütöm meg pár perc alatt. Hideg vízbe szedjük, lehúzzuk a héját, a húsát szűrőbe tesszük, megsózzuk (ettől kifolyik a kesernyés leve) és 10 percig állni hagyjuk. Aprítógépbe tesszük (nemesacél penge, nem barnítja meg!), 2 db tojás sárgáját, mustárt, olajat, kevés tejfölt, édesítőt, frissen őrölt borsot, vöröshagymát teszünk hozzá, (nyáron, inkább kész majonézt, amit beízesítek, még egy kis borssal, mustárral). Az egészet pépesítjük, hűtőben érleljük, majd piritóskenyérrel, paprikával, paradicsommal tálaljuk.
Cukkini főzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult cukkini, őrölt paprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő, 2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő, 2 gerezd fokhagyma.
A vöröshagymát apróra vágjuk, megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk paprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk, beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult cukkinit. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel, citromlével és zúzott fokhagymával ízesítjük.
Saláta, grillezett camembert (2 főre): 1 cs. saláta keverék, 1 db zöldfűszeres camembert, 1 pár füstölt virsli, 1 nagy pohár joghurt, 1 cs. fokhagymás-joghurtos öntet por.
A camembert elfelezzük, egyik részét kb. 1x1 cm-es kockára vágjuk, a másik felét egészben hagyjuk. Serpenyőbe kevés olajat cseppentünk, majd a kockákat kissé megsütjük, ráöntjük a salátára. A virsliket felkarikázzuk, szintén megsütjük és a camembert kockával együtt a salátához keverjük. Az öntet port elkeverjük a joghurttal, tálaláskor megöntözzük vele a salátát, majd a mindkét oldalán megpirított maradék sajttal tálaljuk.
Karfiolkrémleves: egy nagyobb fej karfiol, 1 db vöröshagyma, 1 liter csirkehúsleves alaplé (leveskockából is jó), 1 ek. vaj, vagy olaj, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, pirított zsemlekocka, vagy levesgyöngy.
A vöröshagymát apróra vágjuk, az olvasztott vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt, majd felöntjük a levessel, vagy felöntjük 1 l vízzel és 2 db leveskockát adunk hozzá. Lefedve lassú tűzön puhára főzzük. Ha kész, óvatosan belekeverjük a tejszínt, majd botmixerrel simára dolgozzuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, pirított zsemlekockával, vagy levesgyönggyel tálaljuk, apróra vágott friss petrezselyemmel megszórjuk.
"Barátfüle": 1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 tojás, só, 12 dkg olvasztott vaj, sűrű szilvalekvár, kb. 10 dkg zsemlemorzsa, porcukor.
A burgonyát főzzük puhára, hámozzuk meg és burgonyanyomón törjük át. Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és annyi lisztet, hogy jól gyúrható legyen. A tésztát tegyük deszkára, és nyújtsuk vékonyra, téglalap alakúra. Egyik felét megrakjuk egymástól kb. 4-5 cm-re egy-egy teáskanál szilvalekvárral. A tészta másik felét hajtsuk óvatosan rá. A halmok között ujjunkkal nyomjuk le a tésztát és késsel vagy derelyevágóval daraboljuk fel. Bő, lobogó vízben főzzük ki. A zsemlemorzsát szárazon aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a vajat, olvadásig keverjük, majd a megfőtt tésztát beleforgatjuk, porcukorral tálaljuk. Készülhet túrós töltelékkel is, de ebből a tásztából lehet mákos és sima nudlit készíteni, de szilvásgombócnak is jó.
Karfiollal rakott virsli: 1 kg karfiol, 20 dkg baromfi virsli, 1 ek. mustár, 2 dl 12 %-os tejföl, 5 dkg óvári sajt, 1 dkg margarin, só, citromlé.
A rózsáira szedett karfiolt és a virsliket megfőzzük. Tűzálló tálat kikenünk a margarinnal, majd kirakjuk virslikarikákkal. Ezt a réteget vékonyan megkenjük mustárral. Ezután a karfiolból rakunk rá, amelyre citromlét csöpögtetünk és bekenjük tejföllel, majd tovább rétegezzük. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.
Tojás lepény szalonnával: 1 kg burgonya, 6 db tojás, 3 dl tejföl, só, kevés őrölt rozmaring, 1 fej vöröshagyma, pár szelet szalonna apró kockára vágva.
A burgonyát és a vöröshagymát uborka gyalun, vékony karikára vágjuk, a szalonnát felkockázzuk és összeforgatjuk. Kiolajozott tepsibe tesszük, majd félig megsütjük. Amíg sül, a tojásokat jól elkeverjük a tejföllel és ráöntve, elsimítva a burgonya tetején, készre sütjük. Sóskához, spenóthoz feltétként is kiváló!
Ebéd maradék, diétázóknak...
Joghurtos gyümölcssaláta: Tetszés szerinti gyümölcsöket apróra vágunk, megszórjuk kevés fahéjjal, majd 2 dl joghurttal elkeverjük. Mézzel édesítjük.
Újházy tyúkleves: 1 db tyúk, vagy kakas, esetleg nagyobb csirke (kb. 2 kg), 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db kicsi zeller, 1 db nagyobb karalábé, 8 dkg gomba, 1 közepes vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 10-15 szem bors, gyömbér, só, 1-2 gerezd fokhagyma és szoktak még beletenni egy marék zöldborsót, kevés kel-levelet (én kihagytam, tálaláskor pedig a nagyobb húsokat félretettem, másnap zsemlemártással, kicsit lepirítva megettük).
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. Ha felforrt szűrőkanállal a habot leszedjük, majd kisebbre állítjuk a hőfokot és gyöngyöző vízben főzzük tovább. Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, fokhagymát, zöldpaprikát és a fűszereket. Ha minden megpuhult, kb 15 percig, pihentetjük, majd sűrű szövésű szűrőn leszűrjük. A zöldségeket daraboljuk és az aprólékkal együtt vagy külön tálban, vagy rászűrve a levest tálaljuk.
Sajtos-tejszínes csirkemell: 2 db csirkemell, 350 ml főzőtejszín, 20 dkg sajt, liszt, 4-5 db tojás.
A sajtot lereszeljük. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, öklünkkel kicsit ellapítjuk, sózzuk, borsozzuk. Először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a reszelt sajtba forgatjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé (egy rétegben) lerakjuk. A tejszínt ráöntjük és megsütjük. Előfözött jázmin rizzsel tálaljuk (bármilyen más rizs is jó). Ha egy kicsit spórolni akarok a sajttal (mert így sokat felvesz), akkor úgy készítem, hogy a tepsi aljára szórok egy réteg sajtot, erre teszem a lisztbe, tojásba forgatott csirkemellet, megszórom újra sajttal, majd ráöntöm a tejszínt.
Zöldborsós, zöldfűszeres rizs: 1 csésze rizs, 2 csésze víz, 15 dkg zöldborsó, friss majoranna, 1 levél zsálya, 1 csokor snidling, 1 csokor petrezselyem, 3-4 levél bazsalikom.
A vizet felforraljuk és a pirított rizsre önjük. Beletesszük a zöldborsót, apróra vágott friss fűszereket, só, bors és fedő alatt puhára pároljuk.