48. HÉT
Sóskamártás:1 kg friss sóskalevél (vastag ereitől megszabadítva), vagy 1 cs. sóskapüré, 3 ek. 4 ek. olaj, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt, 2 dl tejföl, csipet cukor, só, 2 dl tej. Az olajban megfonnyasztjuk a sóskát és kb. 20 percig pároljuk. Ha teljesen összeesett, felengedjük kb. 2 dl tejjel, vagy vízzel és botmixerrel pépesítjük. 2 dl tejfölbe elkeverünk 2 ek. étkezési keményítőt, vagy lisztet és besűrítjük. Ha sűrű lenne tejjel hígítjuk, ha híg, étkezési keményítővel elkevert tejjel sűrítjük. Főtt burgonyával, húspogácsával, buggyantott-, vagy tükörtojással tálaljuk.
Buggyantott tojás: 1 l víz, 2 ek. ecet (vagy citromlé),fejenként 12 db tojás.
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkába, vagy csészébe ütjük és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.
Orosz hússaláta:2 db burgonya, 1 alma, 10 dkg ecetes uborka, 15 dkg sertéssült vagy maradék fõtt hús, 2 db fõtt tojás, 1 tubus majonéz, kevés só, bors, 1 kk. mustár, 1 citrom leve, 1 kk. porcukor.
A burgonyát fõzzük meg héjában, hütsük le, hámozzuk meg és vágjuk apró kockára. A meghámozott kimagozott almát, az uborkát, főtt tojást és a húst ugyanígy daraboljuk fel. A majonézt sóval, borssal, citromlével és a porcukorral keverjük el. Ezután a felvágott hozzávalókkal keverjük össze és 1-2 órára tegyük hűtőbe.
Túrógombóc: 50 dkg tehéntúró, zsemlemorzsa, 3 db tojás, 2 dl búzadara, 2 ek. vaj, tejföl, só, porcukor.
A túrót simára dolgozzuk, a tojásokkal, csipet sóval és a búzadarával. Hagyjuk állni 3-4 órán át, hogy a búzadara megdagadjon.
Ezután vizes kézzel gombócokat készítünk és sós vízben kifőzzük (akkor jó, ha már feljöttek a víz tetejére). Pirítsuk meg szép barnára a zsemlemorzsát, tegyünk hozzá vajat és keverjük el benne. A lecsepegtetett gombócokat forgassuk meg benne. Porcukorral elkevert tejföllel kínáljuk.
Frankfurti saláta: 4 pár virsli, 4 db burgonya, 1 kis fej kínaikel, vagy jégsaláta, 2 db lilahagyma, 2 dl tejföl, mustár, majonéz, só, bors, édesítő.
A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt kockára, a főtt virslit karikára, a lilahagymát és a kínaikelt/jégsalátát szeletekre vágjuk. A hozzávalókból tartármártást készítünk és a zöldségekhez keverjük. 1-2 órát hűtőben érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Sütőtök krémleves: kb. 60 dkg sütőtök, 1 szál póréhagyma, 3 db burgonya, 2 db erőleveskocka, gyömbér, só, bors, 2,5 dl főzőtejszín, tökmag, bacon szalonna.
A sütőtököt és a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk, egy fazékba tesszük és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadjuk az erőleves kockát és fedő alatt, takarék lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáreszelünk egy kis gyömbért. Tálaláskor pirított tökmaggal és sült, csíkokra vágott bacon szalonnával díszítjük.
Rántott karfiol: 1 nagyobb karfiol, ételízesítő, liszt, tojás, zsömlemorzsa, olaj.
A karfiolt megmossuk, nagyobb rózsákra szedjük, forrásban lévő, vegetás vízben roppanósra főzzük, lecsöpögtetjük, majd liszt-felvert tojás-zsömlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük. Rizzsel, tartármártással tálaljuk.
Paradicsomos káposztafőzelék: 1 kg fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, só, bors, 1 dl olaj, 2-3 ek. liszt, 1 l paradicsom ivólé, vagy paradicsompüré, 1 kg hús (lehet a malacka füle, farka, körme is).
A húst daraboljuk és feltesszük annyi vízben főni, hogy éppen ellepje. Amikor felforrt, a habját leszedjük és a húst félpuhára főzzük, ekkor beleöntjük a paradicsom levet, hozzáadjuk a csíkokra szelt káposztát és az egészben hagyott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Olajból, lisztből rántást keverünk, majd besűrítjük vele a káposztát. Pici édesítőszerrel ízesítjük.
Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával, petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.
Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Tejes gombaragu: 60-70 dkg laska-, vagy csiperke gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. újhagyma, 2 dl tej, 1 ek. liszt, 2 ek. vaj, só, bors.
A gombát jól megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd a vajon megpároljuk. Ha viszonylag puha, belenyomjuk a fokhagymát, megszórjuk liszttel átkeverjük és a tejjel felengedjük. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát és még pár percig együtt forraljuk, nokedlival tálaljuk.
Túróval töltött zsemle: 6 db zsemle, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3,5 dl tej, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 2 cs. vaníliáscukor, 0,50 dkg tóró, 1 db citrom, mazsola.
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk és összekeverjük a túróval, 1 cs. vaníliáscukorral, tojással, tejföllel, cukorral és a citrom reszelt héjával, mazsolával. A tejet felmelegítjük a másik vaníliáscukorral, meglocsoljuk a zsemléket. Kivajazott tepsibe tesszük, megtöltjük a túrós töltelékkel, rátesszük a tetejüket, meglocsoljuk tejjel, majd vaj-darabokat teszünk rá és előmelegített sütőben megsütjük.
Töltött tojás: 8 db tojás, 10 dkg gépsonka, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 4 dl tej,10 dkg sajt, petrezselyem, só, bors, 1 ek. tejföl, pici mustár.
A kemény tojásokat hosszában kettévágjuk. A sárgájukat kivesszük, villával összetörjük, majd elkeverjük a darált sonkával, tejföllel, mustárral és az apróra vágott petrezselyemmel. A masszát visszatöltjük a tojásokba és tűzálló tálba tesszük.
A vajból a liszttel világos rántást készítünk, fölengedjük tejjel. Sózzu, borsozzuk, felforraljuk, és reszelt sajtot keverünk bele. A tojásokra öntjük, sütőben megsütjük.
Padlizsánkrém kicsit másképp: nyáron kint a szabadban faszénparázson szoktam megsütni a padlizsánokat, hiszen egy kis füst jó ízt ad neki, de most ebben a szürke, nyirkos időben semmi kedvem sem volt a grillezéshez. Kitaláltam, hogy a kandallóban a leégett tűz parazsán, alufóliába becsavarva sütöm meg. Kb. 10 perc alatt megpuhult.
Az eredeti recepthez majonézt szoktam keverni, de mindig idegenkedtem a nyers tojássárgától és olajtól, ami kell hozzá, ezért mivel csak magunknak készítettem, kísérletezni kezdtem és az eredmény nagyon jó lett.
Így készült: 2 db duci padlizsán, 1 kicsi vöröshagyma, 1-2 ek. mustár, bors, só, 2 ek. tejföl, 2 ek. vaj (majd enélkül is kipróbálom, fő a kalóriamentesség!) A hozzávalókat turmixba tettem és pépesre kevertem. A pirítósról, sajnos nem tudok lemondani, bár az abonett is jó hozzá. Próbáljátok ki!
Csontleves: a karaj csontot hideg vízben felteszem főni, amikor felforrt, a habot leszedem róla és beleteszem a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva, 1 db zöldpaprikát és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzöm. Kevés ideig állni hagyom, majd leszűröm, cérnametéltel tálalom. A zöldségeket és a csontot külön kínálom hozzá.
Kapros hal: 1 kg cápaharcsa filé, vagy tonhalfilé, 1 csokor friss kapor, vagy szárított, 2 citrom leve, vagy citromlé, kb. 5 fej vöröshagyma (nem kell megijedni, nem lesz sok), só, bors, olaj.
A vöröshagymát félbe vágjuk, felszeleteljük, olajon megsütjük, a citrom levét rászűrjük és hozzáadjuk az aprított kaprot. Sózzuk, borsozzuk és félretesszük. A halat felengedés után tenyérnyi darabra vágjuk, forró olajon mindkét oldalát pirosra sütjük, majd a hagymával összekeverve még egy kicsit pirítjuk Rizzsel tálaljuk.
Karajszelet szépasszony módra: 1 kg sertés karaj (vagy marha rostélyos), 6 dkg zsír, 2 db vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 dl fehérbor, 2 dl víz, 3 ek. paradicsompüré, kakukkfű, babárlevél, petrezselyem, só, bors.
Forró zsírban a hús mindkét oldalát barnára sütjük, kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a hagymát, a felkarikázott sárgarépát. Felengedjük a borral és a vízzel. Beletesszük a paradicsompürét, a babárlevelet, kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, majd visszatesszük a húst és lassú tűzön puhára pároljuk. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva, burgonya krokettel tálaljuk.
Burgonyakrokett: 80 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 2 db tojássárgája, só, pici szerecsendió. Panírozáshoz: 2 db tojásfehérje, 1 db egész tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, só, olaj.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, állni hagyjuk. Ha lehűlt, hozzáadjuk a vajat, 2 tojássárgáját, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük. Lisztezett deszkán rudat formázunk belőle, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk. Kézzel megsodorjuk, szokásos módon bepanírozzuk, majd forró olajban kisütjük.
49. HÉT
Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, pirospaprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő, 2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk, beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.
Paprikába töltött kőrözött: személyenként egy-egy db TV-paprika, 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.
Csirkemáj a'la carbonara: 50 dkg csirkemáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, só, bors, kakukkfű vagy majoránna, 1 cs. Tesco Trattoria Verdi Carbonara mártás alappor.
A hagymát vékonyan félfőre szeljük és a karikára vágott paprikával együtt elősütjük. Hozzáadjuk a megmosott, kisebb darabokra vágott csirkemájat, fűszerezzük és készre sütjük. A végén kissé megsózzuk, majd tejjel elkevert carbonara mártás alapporral felöntjük. Snidlinggel, vagy apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, spagettivel tálaljuk.
Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.
Káposzta saláta:1 nagyobb új káposzta, 1-1 db színes paprika, só, bors, őrölt kömény, ecet, cukor. A káposztát és paprikát vékonyan felszeleteljük, egy tálba összekeverjük és állni hagyjuk. Közben az ecetes levet elkészítjük, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük, majd a kinyomkodott káposztát belekeverjük. Aki nem szereti a paprikát, készítheti vékonyan szeletelt lilahagymával is.
Zöldbabfőzelék: 0,5 kg friss zöldbab, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, fokhagyma, esetleg kapor, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk és körülbelül egyenlő méretű darabokra aprítjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, fűszerpaprikával meghintjük és a zöldbabot beletesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát és lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a zöldbab puha nem lesz. A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt és a babhoz keverjük, rottyantunk egyet rajta és kész is. Aki szereti a kapor ízt, kevés aprított kaporral is ízesítheti. Virslivel, tojás pörkölttel tálaljuk.
Tojáslepény: 1 kg burgonya, 5-6 db tojás, 2 dl tejföl, 1 cs. újhagyma, só.
A burgonyát vékony karikára vágva, margarinnal kikent tepsibe rakjuk. Az újhagymát karikára vágjuk, a burgonyához keverjük. Sózzuk, sütőbe tesszük és majdnem puhára megsütjük. Ekkor a felvert tojáshoz hozzáadjuk a tejfölt, majd az egésszel leöntjük a burgonyát és készre sütjük.
Zöldség-krémleves: 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db karalábé, 3 db burgonya, 5-6 db kelbimbó, só, bors, szerecsendió, 1 ek margarin.
Nagyon szeretjük a lasagne-t, de a bolti tészta nem éppen olcsó és annyira töredezett, hogy általában 2 csomag is kell belőle. A dobozos, ami állagában elfogadható, ritkán kapok, ezért az utóbbi időben, inkább készítek. Semmi macera, előző nap meggyúrom, másnap csak a hozzávalókat kell összeállítani.
Csirke-aprólék leves: az aprólékot hideg vízben feltesszük főni, amikor felforrt, a habot leszűrjük és beletesszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük, cérnametélttel tálaljuk.