Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

52. HÉT (Karácsony hete)

Juhtúróval/túróval töltött burgonya: 8 db közepes méretű burgonya, 15 dkg sajt, 25 dkg juhtúró/túró, 1 kis doboz tejföl, 16 szelet bacon szalonna.
A burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük. Kihűtjük, kettévágjuk és a belsejét kikanalazzuk. A tejfölt, túrót és a lereszelt sajt felét hozzákeverjük, majd belekanalazzuk a krumplikba. A kivájt belsejét tetejére morzsoljuk, becsavarjuk baconbe, tepsibe tesszük, megszórjuk a sajt másik felével és forró sütőben megsütjük.

hagymas_sultmaj_kellel.jpg Vajban sült csirkemáj, pirított kellel: 50 dkg csirkemáj, 2 ek. vaj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, fél kínai kel, só, bors, köménymag, majoránna, 4 gerezd fokhagyma, egy kis snidling (elhagyható).
A vöröshagymát félfőre vágjuk és 1 ek. vajban elősütjük. Hozzáadjuk a tisztított, darabolt májat, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, zúzott fokhagymával ízesítjük majd készre sütjük, majd kissé megsózzuk. Másik serpenyőben felolvasztjuk a maradék 1 ek. vajat, rádobjuk a felcsíkozott kelt, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, majd belenyomunk 2 gerezd zúzott fokhagymát és pár perc alatt lepirítjuk. Tányérra tesszük és a sült májjal tálaljuk, snidlinggel megszórjuk. 
Persze, akinek ez kevés.. hagymás törtburgonyát, hasáb burgonyát is ehet mellé!

100_6900.jpg  Karfiol leves: 1 db kafiol, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, őrölt paprika, só, bors. 1 mk. liszt, kevés olaj.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az előzőleg kockára vágott sárgarépa és petrezselyemgyökeret. Sózzuk, borsozzuk és amikor már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a karfiolt is. Rántást készítünk, kevés őrölt paprikával elkeverjük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveshez és készre főzzük.  Tetejét apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk. Aki dúsítani akarja, tejfölt is tehet bele.
 
100_6599.jpg Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer, 15 dkg sajt.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük. Tálaláskor petrezselyemzölddel és reszelt sajttal megszórjuk.
 
waldorf.jpg Waldorf saláta: 1 db zeller, 2 db alma, tubusos majonéz, 2 ek. joghurt, dió, kevés só, bors.                           A zellert meghámozzuk, vékonyan fölszeleteljük, majd gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Lábasban 5 deci vizet forralunk, megsózzuk, fél citrom levével ízesítjük, a zellert beleszórjuk, és a tűzről levéve, lefedve hűlni hagyjuk. A diót durvára vágjuk és a majonézbe keverjük. Az almát jól megmossuk, megtöröljük, majd a zellerhez hasonló csíkokra metéljük, azonnal citromlevet csurgatunk rá, nehogy megbarnuljon, és a leszűrt, jól lecsöpögtetett zellerrel együtt a majonézbe keverjük. Sózzuk, borsozzuk, esetleg szűrt citromlével ízesítjük. Jól lehűtjük, majd tálaláskor a félretett dióval díszítjük.

100_6142.jpg  Egészséges csemegének így készül: zeller, alma, gyufaszálra vágva, pirított dió, kevés mézzel megöntözve.

halkrem.jpg  Halkrém: 1 doboz olajos aprított tonhal, 2 ek. majonéz, 1-2 csepp citromlé, bors, 1 kk. mustár.
A halat lecsöpögtetjük, majd a hozzávalókkal együtt krémesre keverjük.

narancsleves.jpg Mazsolás narancsleves, habgaluskával: 0,5 l 100 %-os narancslé, 2 dl tejszín, 2 db tojás, cukor, vagy édesítőszer, fahéj, szegfűszeg, vagy mézeskalács fűszerkeverék, fél csomag mazsola.
A narancslevet elkeverjük a tojások sárgájával, a tejszínnel és a fűszerekkel együtt, állandó keveréssel összeforraljuk. A tojások fehérjéből, kevés porcukorral (vagy anélkül) kemény habot verünk, evőkanállal forrásban lévő vízbe szaggatjuk, majd szűrővel kiszedjük és a narancslevessel tálaljuk. Tetejét reszelt-, vagy kandírozott narancshéjjal, díszítjük, rumba/vízbe áztatott mazsolával megszórjuk.

Ha valaki nem kedvelné a narancs ízét, próbálja ki az alábbi receptet...

szilvakrem_leves.jpg  Szilvakrémleves: 30 dkg szilva, ízlés szerint cukor, vagy édesítőszer, 1 citrom héja, 2 dl tejszín, 2 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, 1,5 dl vörösbor, vagy víz, őrölt szegfűszeg, fahéj, vagy forralt bor fűszerkeverék.
A szilvát kimagozzuk, majd kb 2-3 l, őrölt fűszerekkel, vagy forralt bor fűszerkeverékkel, citromhéjjal, cukorral, vagy édesítőszerrel ízesített vízben feltesszük főni (ha vörösbort is szeretnénk beletenni, akkor annyival kevesebb vizet adjunk hozzá). Ha megfőtt, leturmixoljuk (ha zavaró lenne benne az apró héjdarabok, akkor átszűrjük) és étkezési keményítővel, vagy liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük. Apró daragombócot, vagy darabolt szilvát főzünk bele, de vigyázva, hogy ne főjön szét.

Ildikó Juhászné receptje alapján (Ildi konyhája)...
 
makos_lasagne.jpg  Mákos lasagna: (20x30 sütőtálhoz)15-20 dkg száraz lasagna tészta,
25 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 2 dkg vaj. A krémhez: 1 liter tej, 6 db tojás, 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 ek. liszt.
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral a liszttel a vaníliás cukorral és 3 dl tejjel. A maradék tejet felforraljuk és hozzá keverjük a tojásos masszát, majd állandó keveréssel krémmé főzzük.
A tojásfehérjét habbá verjük és a meleg krémhez keverjük, vigyázva hogy ne törjük össze.
A mákot a cukorral összekeverjük.
Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk és a krémet rétegezzük a tésztával úgy, hogy alulra krém kerüljön, rá a tészta, majd a cukros mák és krémmel fejezzük be. Ügyeljünk arra, hogy a tálat ne tegyük teljesen tele, mert kifut a tészta. Legjobb, ha egy másik, nagyobb tepsibe is beletesszük, így sütjük!
 
Még több halból készült étel itt: http://konyhabirodalom.hupont.hu/90/halbol-keszult-etelek

100_5279.jpg  Halászlé: a nagyobb halat kifilézem, a szálkás részt sűrűn beirdalom. A fejből farokból, apró halból (keszeg, kárász) vöröshagymával, sóval, kevés borssal alaplevet főzök, ha jól szétfőtt, átpaszírozom. A szeleteket az ikrával, májjal együtt beleteszem, adok hozzá zöldpaprikát, paradicsomot. A tetején összegyűlt halzsiradékra rászórom az őrölt paprikát és 15-20 perc alatt készre főzöm.

grill_ton_gombamartassal.jpg  Halfilé gombamártással: 80 dkg halfilé (lehet tengeri halfilé, vagy harcsa), 50  dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 1 tk. liszt, só, bors, petrezselyem, vaj.
A halfilét széles csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott hagymát a vajon megdinsztljük, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. A tejszínt elkeverjük a fehérborral és a liszttel, majd a gombára öntjük. Beletesszük a hal szeleteket és készre főzzük. Rizi-bizivel tálaljuk.

Rizi-bizi: olajon megdinsztelünk 1 kis fej vöröshagymát, hozzáadunk kb. 15 dkg zöldborsót, 1 csokor finomra vágott petrezselymet és 30 dkg rizst. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk.

Túrós halfasírt (gyerekeknek ajánlva): 40 dkg szálkamentes hal (ton), 25  dkg túró, 2 db zsömle, 2 db tojás, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss, vagy szárított kapor, zsömlemorzsa, olaj a sütéshez.
A halat ledaráljuk, hozzáadjuk a túrót, az áztatott zsömlét a tojásokat, sóval, borssal, aprított kaporral és zúzott fokhagymával ízesítjük. Jól összedolgozzuk és annyi zsömlemorzsát adunk még hozzá, hogy jól formálható legyen. Vizes kézzel pogácsákat készítün belőle, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Pontyszelet Orly módra (természetesen ezt is bármilyen szálkamentes halból is el lehet készíteni): pontyfilé, só, kb. 40 dkg liszt, 4 dl sör, 4 db tojás, kb. 1 dl olaj a mártásba + a sütéshez.
A kifilézett pontyot kétujjnyi szeletekre vágjuk. Ezután besózzuk, citrommal megcsepegtetjük és a hűtőben 60 percet állni hagyjuk. Eközben a következő módon elkészítjük az Orly-i mártótésztát: habosra felverjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a sót, a sört, az olajat és a megszitált lisztet, majd óvatosan, hogy össze ne törjön, belekeverjük a keményre felvert tojásfehérjét. A halszeleteket lisztbe forgatjuk, majd az Orly-i tésztába mártjuk és forró olajban zsemleszínűre, sütjük. Alaposan lecsepegtetjük. Zöldfűszeres vajas burgonyával, fejes salátával, tartármártással tálaljuk. Citromgerezdekkel és petrezselyemzölddel díszítjük.

100_6492.jpg     Majonézes burgonyasaláta: 1 kg salátaburgonya (apró), 2-3 fej lilahagyma, ecet, só, bors, édesítő, 1 flakon majonéz (vagy kevert, házi), tejföl, só, bors, édesítő, kevés mustár.
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd a lilahagymával együtt vékony karikákra vágjuk. Egy salátás tálban elkészítjük az ecetes levet a burgonyát és a hagymát pár óráig ebben érleljük. A majonézt elkeverjük 2 ek. tejföllel, sózzuk, borsozzuk, kevés mustárt és édesítőt adunk hozzá, majd a léből leszűrt burgonyasalátát összekeverjük vele. Tálalásig hűtőben tartjuk.

almas_minipalacsinta.jpg   Almás- fahéjas tarkedli: 30 dkg liszt, 2 tojás, 3,5-4 dl tej, fél cs. szárított élesztő, 2-3 ek. cukor, vagy édesítőszer, 1 cs. van.cukor, 1 tk. fahéj, 5 db alma.
A száraz alapanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a tejet és a tojást. Sűrű palacsintatésztát keverűnk. Fél órát állni hagyjuk, majd a közben lereszelt almával elkeverjük. Forró serpenyőben kevés olajon kanálnyi adagokat pirosrasütünk. Kakaóporral megszórva, vagy lekvárral tálaljuk.
 
Csorbaleves húshombóccal: 2-3 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 1 db vöröshagyma, 2 ek. olaj, 2 db tojás sárgája, 1 dl tejföl, 1 tk. liszt, só, lestyánlevél. A húsgombóchoz: 30 dkg darált sertéshús, 1 db tojás, 2 ek. rizs, 1 kis fej hagyma, 1 ek. olaj, petrezselyemzöld, só, bors.
A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát apróra, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a zellert kockára vágjuk.
Olajat forrósítunk, majd megdinszteljük benne a zöldségeket. Felöntjük vízzel, megsózzuk és addig főzzük, amíg a zöldségek majdnem puhára főnek. Közben a darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott hagymát a petrezselyemzöldet, a rizst, a tojást, sózzuk, borsozzuk és jól összedolgozzuk. A masszából olajos kézzel dió nagyságú gombócokat formázunk. Ha már majdnem megpuhultak a zöldségek, beletesszük a gombócokat és készrefőzzük.
Ekkor a megmosott lestyánlevelet apróra vágjuk és beletesszük a levesbe. A tejfölt simára keverjük a tojássárgájával és a liszttel.  Óvatosan hozzákeverünk a forró levesből, majd lassan a leveshez adjuk. Pár perc alatt, folyamatossan kevergetve, összeforraljuk.
 
Pácolt szűzpecsenye nyárson, almás, hagymalekvárral: 60 dkg szűzpecsenye, só, bors, 2 tk. mustár, fél dl olaj, bambusznyárs. Hagymalekvár: 2 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 2 ek. cukor, 1,5 dl fehérbor, só.
A húst kb. 2 cm-es karikára vágjuk, bambusznyársra húzzuk, sóval, borssal a mustárral ízesítjük, meglocsoljuk az olajjal és lefóliázva egy éjszakát pácoljuk. A vöröshagymát vékonyra szeleteljük és az olajon aranybarnára karamelizált cukorral öszzekeverjük. Felöntjük a fehérborral, beletesszük a vékony cikkekre vágott almát, majd addig főzzük, amíg besűrűsödik. A pácolt nyársat forró serpenyőben a pácolóolajában pirosra sütjük, vigyázva, hogy meg ne égjen, inkább a közepe rózsaszínes maradjon. A hagymalekvárral és fűszeres burgonyalepénnyel tálaljuk.
 
Fűszeres burgonya lepény: 70 dkg burgonya, só, 1 db tojás, 1 cs. petrezselyem, 3 ek. liszt, 1 ek. olaj.
A meghámozott burgonyát kisebb darabra vágjuk, bő, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, forrón összetörjük, ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást az aprított petrezselymet, lisztet és egynemű tésztává gyúrjuk. Olajozott, kerek tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben készre sütjük. Tálaláskor cikkekre vágva kínáljuk. (Önálló ételként tejföllel, szalonnával, de húsok mellé köretnek is kiválló!)
 

100_6421.jpg Diós, aszalt szilvás tarja: főzőtejszín, darált dió, aszalt szilva, tarja, só, bors, tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj.
A tarját szeleteljük, vékonyra kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A darált diót összekeverjük a tejszínnel, majd minden szeletet megkenünk vele. Egy sor aszalt szilvát teszünk rá, felgöngyöljük, bepanírozzuk és kisütjük. Másik elkészítési módja: felcsavarjuk és panírozás nélkül tepsiben megsütjük, időnként a kisült szaftjával locsolgatjuk. Ha megsült, vastagabb karikára, vagy keresztbe félbevágva tálaljuk.

Párizsi szelet: 8 szelet karaj, só, liszt, 2 db tojás, olaj a sütéshez.
A húst vékonyra klopfoljuk, sózzuk, lisztbe és tojásba, majd újra lisztbe forgatjuk és forró olajban kisütjük. Keverhetünk a felvert tojáshoz is egy kevés lisztet, így vastagabb lesz a bundája.

francia_salata.jpg  Francia saláta: 1 kis doboz tejföl, 1 nagy tubus majonéz (vagy frissen készített). Mirelit franciasaláta alap, vagy 2 sz. sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 2 db alma, 4 db ecetes uborka, 2 db krumpli, 2 ek. mustár, citromlé, só, bors.
A krumplit és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt megpároljuk, leszűrjük és kihűtjük. Az uborkát és az egyik almát szintén felkockázzuk. A tejfölt a majonézzel, mustárral citromlével, pici sóval, borssal, cukorral elkeverjük, majd a másik almát sajtreszelőn belereszeljük. Aki szereti, újhagymát is karikázhat bele. A zöldségeket a kész majonézes alapba forgatjuk, majd pár órára, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.

Sajtsaláta: 15 dkg ementáli vagy többféle sajt, 1 kis fej lilahagyma, 1 db vajretek, tartármártás (francia salátából maradék).
A sajtot vágjuk apró kockára és keverjük kb. 25 dkg tartármártáshoz. Reszeljük hozzá a retket, majd hűtőszekrényben pár órát érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
 
1147_1_490x325.png Bruschetta: 4 sz. bagett, 2-3 db paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, bazsalikom, só, bors.
A kenyereket megpirítjuk. A paradicsomot megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk, a fokhagymát egészen apróra vágjuk. Összekeverjük az olajjal meg az apróra vágott bazsalikommal, tetszés szerint sózzuk és borsozzuk, majd a pirítósokra halmozva tálaljuk.

100_5249.jpg   Töltött káposzta: kb. 15 nagyobb levél, (amit a kelkáposztás tekercsekben leírt módon lefejtünk), 1 kg darálthús, 20 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, só, bors, őrölt paprika, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 db tojás, füstölt kolbász, vagy füstölthús, kapor, kevés liszt, olaj.
A hagymát és a szalonnát kis kockákra vágjuk, megpirítjuk, a rizst megpároljuk.  A fele pirított hagymát a pörccel együtt a darált húshoz adjuk. A másik felét lehúzzuk a tűzről, meghintjük őrölt paprikával, teszünk bele kaprot (aki nem szereti el is hagyhatja), zöldpaprikát, paradicsomot (ez is elhagyható, de nyáron szeretem vele megbolondítani az ételt). A maradék fejes káposztát laskára vágjuk, összekeverjük a savanyú káposztával és a felét a lábos aljára terítjük. A kolbászt kb. 5 cm-es darabokra vágjuk (füstölt comb is jó helyette, vagy mindkettőt el is hagyhatjuk) rátesszük a tetejére. A darált húshoz adjuk a párolt rizst, a tojást, fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, majd jól összedolgozzuk. A töltelékekből gombócokat készítünk, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. Ezután rátesszük a lábosban lévő káposztára. Befedjük a maradék káposztával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha van füstölt szalonnabőrkénk, felcsíkozva azt is hozzáadhatjuk. Fedő alatt, lassú tűzön, kb 1 óra alatt  puhára főzzük. Ekkor a töltelékeket óvatosan kiszedjük, félretesszük. Olajat melegítünk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük kevés hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, jól elkeverjük és még 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.

Néha szoktam római tálban is készíteni. A különbség csak annyi, hogy nem a végén rántom be, hanem amikor befedem káposztával, így kerül a tetejével lezárt tál a sütőbe.

Cigánypecsenye: 1 kg tarja, szalonna, só, bors, őrölt paprika, fokhagyma, liszt.
A szalonnát "kakastaréjra vágjuk", elősütjük, félretesszük. A tarját szeleteljük, kiverjük, sózzuk, lisztbe forgatjuk és hirtelen kisütjük. Zúzott fokhagymával ízesítjük. Hasábburgonya tetejére rakjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd 1 szelet szalonnával díszítjük.

pupusas.jpg Pupusas (6 db-hoz): 30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 50 ml olaj, 120 ml víz.
A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk. Hagyjuk pihenni addig, amíg a tölteléket elkészítjük.
Töltelék(de lehet bármi, amit kitalálunk, vagy maradék): 1 kis fej vöröshagymát összepirítunk apróra vágott szalonnával. Hozzáadunk felkockázott gépsonkát és összesütjük. Beleöntünk egy kis doboz kukoricát, pici só, bors, fokhagyma, bármilyen fűszer, amit szeretünk, 2-3 ek. tejföl és reszelt sajt.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kicsit kinyújtjuk, teszünk bele 1 púpos evőkanálnyit a töltelékből, majd a széleit és a két végét összecsípjük, kicsit lelapítjuk és egy teflon serpenyőben (olaj nem kell hozzá) pár perc alatt megsütjük, előbb az egyik, aztán a másik oldalát.
Tölteléknek tehetünk még bele: hagymás csirkemájat, párolt zöldséget. De én tavasszal kipróbálom a medvehagymába tekert halsteaket is. Tölthető bármivel, amit szeretünk!

tarhonyas_lecso.jpg  Lecsó tarhonyával: 25 dkg füstölt húsos szalonna, 2-3 szál virsli, 3 db vöröshagyma, fél kg paradicsom, 1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 tk. őröltpaprika, só, bors fél kg tarhonya.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. A hagymát apróra vágjuk, rádobjuk a szalonnára és hagyjuk a szalonna zsírjában dinsztelődni. Közben a megmosott paprikát, paradicsomot  feldaraboljuk. A hagymás szalonnát a tűzről levéve megszórjuk az őrölt paprikával, ízlés szerint sózzuk, beletesszük a paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Miközben a lecsó fő, egy magasabb lábosban hevítsünk 5 evőkanál olajat, öntsük bele a tarhonyát. Folyamatos keverés közben pirítsuk aranybarnára, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel. Sózzuk, majd főzzük puhára. Lecsóval tálaljuk.
 
Rakott kenyér: 1 cs. szeletelt kenyér, ahány szelet kenyeret akarunk sütni, annyi szeletelt sajt+reszelve és gépsonka, kolbász, tojás.
A tojást felverjük, majd a kenyeret beleforgatjuk, lerakjuk egy tálcára. Ráteszünk egy szelet sajtot és gépsonkát. Újabb kenyérszeletet forgatunk a tojsba, rátesszük a befedett kenyérszeletre, rá sajt, kolbász karikák, vékonyra szelt lilahagyma (annak, aki szereti) és így rétegezzük, tornyot építve, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ekkor Alul felül megfogjuk, vigyázva, hogy ne essen szét és elfordítva jénaiba tesszük, nem baj, ha kicsit szétnyílik. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben megsütjük. Bármivel rétegezhetjük, amit szeretünk.
Tipp: ha előtte lefagyasztjuk a kenyeret, könnyebb bánni vele és a tojást sem szívja be annyira!
 
csirkeaprolek_leves.jpg Csirke-aprólék leves: az aprólékot hideg vízben feltesszük főni, amikor felforrt, a habot leszűrjük és beletesszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük, cérnametélttel tálaljuk.
 
Fehérboros csirkecurry: csirkemell, comb, 1 fej vöröshagyma, 2,5 dl tejszín, pici gyömbér, 2 teáskanál currypor, só, bors, 1 tk tárkony, olaj, 1 dl fehérbor (elhagyható).
A csirkét megtisztítjuk (aprólékból leves készül), a mellet csíkokra vágjuk a combot lehetőség szerint kicsontozuk, szintén csíkokra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, majd forró olajon megdinszteljük. Amikor már üvegesre sült, hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkét is és aranybarnára sütjük. Ekkor takarékra vesszük, sózzuk, borsozzuk, curryporral megszórjuk. Felöntjük a borral és pár percig főzzük. Ha kész, lassan hozzáöntjük a tejszínt, reszelünk bele egy kis gyömbért, megszórjuk apróra vágott tárkonnyal, majd bulgurral, vagy rizzsel tálaljuk.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 316
Tegnapi: 637
Heti: 953
Havi: 9 675
Össz.: 2 620 669

Látogatottság növelés
Oldal: RECEPTEK: KARÁCSONY
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »