Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

 

                  001amalka.jpg

 

Iskolába megy a gyerek... csomagoljunk neki és ne engedjük reggeli nélkül elmenni!

Van két nevelt kislányom... mint általában sok szülő, én is napközibe írattam be Őket. Aztán rendre éhesen jöttek haza, legtöbbször az uzsonna 2 szem szilva...pár keksz... és olyanok amit amúgy sem ettek meg. Na, gondoltam akkor csak ebéd kell és mint anno a lányaimnak, nekik is csomagolok! Ebben az új fejezetben osztom meg tízórai és uzsonna tippjeimet. Higgyétek el nem nagy fáradtság reggelente elkészíteni, mert megéri!

Érdemes változatosan összeállítani számára a nap elsõ étkezését: például egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret sovány felvágottal, sajttal, paprikával, paradicsommal, vagy uborkával, valamint egy bögre tejes itallal, vagy egy csésze teával, gyümölcslével.
Joghurtos-zöldfűszeres túrókrémet magvas zsömlével, esetleg gabonapelyhet vagy müzlit tejjel, joghurttal.
Adhatunk egy egyszerű vajas pirítóst is... csak reggelizzen!

Akinek kicsi gyereke van és napközis, tudja, hogy nagyon kevés a tízórai, uzsonna.
Én szeretek csomagolni nekik, mert akkor biztos vagyok benne, hogy el is fogy és bőségesen elég, hiszen olyat készítek, amit szeretnek és figyelek arra is, hogy nagyrészt egészséges és változatos legyen.

Spejzomban többféle lekvár áll készenlétben, hogy megörvendeztesse a gyerekeket, így egy kis lekváros-vajaskenyér mindig nyerő.

Aztán lehet még mézes-vajas kenyeret is készíteni. Ehhez a vajat összekeverem a mézzel, így kenem toast kenyérre, kalácsra. Időnként kerül bele nagyon vékonyra szeletelt édes alma és máris megoldottuk a gyümölcs kérdést.

A felvágottas zsemlét, vagy kenyeret is feldobhatjuk egy kis saláttamixelsalatas_szendvics.jpg rá majonéz, vagy ketchup, de tehetünk bele paprikát, uborkát, vékonyra szeletelt sajtot is. Vagy pl.:

rantottas_szendvics.jpg      Rántottás szendvics: zsemlénként 1-1 tojás, vitamin mix (fehér- lila káposzta, sárgarépa vékonyra szelve), majonéz, vagy kecup, mustár (ki, mit szeret) só.
A szokásos módon rántottát sütünk (turbózhatjuk egy kis kolbásszal, paprikával stb.) zsemlébe tesszük, tetejére saláta és majonéz kerül.

Hot dog-ot is szoktam csomagolni. Egyenes kiflinek levágom a végét,  főzőkanál nyelével lyukat fúrok bele, kechup-ot, mustárt, vagy majonézt nyomok a résbe, majd jó minőségű főtt virslit dugaszolok bele.

Szoktam joghurtot is tenni kiskanállal, de a pékségekben drágán árult péksütemények helyett is házi kalácsot, fornettit, kakaós csigát készítek. Hétvégén nagyobb adagot gyúrok, egy részét elteszem a fagyasztóba és hétközben csak elő kell venni.

Van úgy, nem vesződök a gyúrásával, veszek kész leveles tésztát és abból gyorsan összeállítok egy-két finomságot...

Sok gyerek megenné a gyümölcsöt is, de nincs ideje almát enni, vagy narancsot "pucerálni" stb. Az almát mindig elfelezem, magházát kivágva csomagolom. Szőlőt, kis dobozba leszemezve, narancsot szintén dobozba, gerezdekre szedve teszem oda, így nem kell bajlódni vele és biztos, hogy elfogy.

Tésztafélék, péksütemények

fahejas_kalacska.jpg Fahéjas "kalácska": 50 dkg liszt, 7 g szárított élesztő, 4 ek. cukor, csipet só, 3 dl langyos tej, 1 ek. margarin. Kenéshez: 2 ek. olvasztott margarin, 1-2 ek. porcukor, 1 ek. fahéj. Tetejére: 1 db tojássárgája, kevés fehérjével kikeverve.
A liszthez hozzákeverjük az élesztőt, cukrot, sót, a margarint, majd a tejjel sima tésztává dagasztjuk. Ha megkelt, újra dagasztjuk és még egyszer kelesztjük, így levegősebb lesz. Miután kétszeresére kelt, kb. 1 cm-es vastagra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk a cukor és a fahéj keverékével. Alulról kettőt sodrunk, majd elvágjuk. A rudat összekötjük, a szabad két végét alulra hajtva tesszük a tepsibe. Mindegyik tetejét megkenjük tojással, majd előmelegített sütőben megsütjük. Ebből a mennyiségből nekem 10 db közepes méretű kalácska lett.

1.jpg Kuglóf: 5 db tojás, 1,5 dl víz, 1,5 dl olaj, csipet só, 1 tk. vanília aroma, vagy vaníliás cukor, 10 dkg cukor (ha édesebben szeretnénk 15 dkg), 25 dkg (durum)liszt, 1 cs. sütőpor, 1 citrom reszelt héja (el szoktam tenni a fagyasztóba a citrom héját, így sokkal könnyebb reszelni). Felébe keverhetünk kakaóport is, de tehetünk még bele mazsolát és más, apróra vágott aszalt gyümölcsöt, esetleg diót is, de így egyszerűen is nagyon finom, könnyű tésztát kapunk.
Az egész tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, vizet, olajat és a sót. Addig keverjük, amíg jó habos lesz. Ekkor beletesszük a sütőporral elkevert lisztet tovább keverjük, amíg kis hólyagok lesznek. Az asztalt gyümölcsöket ekkor keverjük hozzá. Kuglófformába öntjük és előmelegített sütőben megsütjük. Ha "márványosra" szeretnénk, akkor a tészta 3/4 részét öntjük a formába, a maradékba elkeverjük a kakaóport, ezután rácsorgatjuk a sárga tésztára.

 Márványos kuglóf: 22,5 dkg vaj, 22,5 dkg porcukor, 4 db tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só, 27,5 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 2 ek. kakaópor.
Csokimáz: 1,5 ek. kakaópor, 2 ek. forró víz, 2 ek. tej.
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és azzal is jól kidolgozzuk. A lisztbe beletesszük a sütőport, majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport, majd egy kuglóf formába felváltva rétegezzük, amíg a massza tart. Előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt a hozzávalókból elkészítjük a csokimázat, majd leöntjük vele a kuglófot.

Dán kuglóf: 25 dkg liszt, 25 dkg cukor (vagy xilit és társai), 1/2 cs. sütőpor, 4 db tojás, 1 dl olaj, 1 dl víz, kakaó (elhagyható, helyette vaníliás cukrot és mazsolát is tehetünk bele).
A tojások kettévesszük, a sárgájához lassan adagolva az olajat, fehéredésig keverjük. Ezután felváltva a cukrot és a vizet is hozzáadjuk. Miután jól eldolgoztuk a sütőporral elkevert lisztet is hozzávegyítjük. A tojásfehérjét felverjük habnak, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába. A tészta felét kikent, liszttel meghintett formába öntjük, a másik felébe 1 ek. cukrozatlan kakaóport keverünk, ráöntjük a formában lévő masszára, majd előmelegített sütőben megsütjük.

Kókuszos kuglóf: 4 tojás, 1 csipet só, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 ek. rumaroma, 30 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 2 dl tej, 10 dkg kókusz reszelék, 10 dkg csoki. A tojásokat szétválasztjuk, sárgáját a margarinnal, cukorral, rumaromával kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet, ezzel is elkeverjük, majd a sütőporos liszttel jó simára dolgozzuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval, felverjük habnak, lazán a lisztes keverékhez adjuk. A csokit apró darabokra törjük, majd beleforgatjuk a tésztába. Kuglóf formába öntjük, előmelegített sütőben megsütjük. Lehet muffin formában is sütni, nagyon klassz, könnyű tészta.

Egyik kedvenc oldalam, ajánlom másoknak is, látogasson el oda, mert nagyon finom péksüteményeket lehet onnan gyártani! Ilyen pl. a...

 (Kép: Limara péksége)      Cukros fahéjas rúd: http://www.limarapeksege.hu/2012/09/cukros-fahejas-rud.html    

vagy, ha marad egy kis burgonyapüré...

 (Kép: Limara péksége)             Töltött zsemle: http://www.limarapeksege.hu/2012/09/toltott-zsemlek-batyuk.html

kakaos_csiga.jpg  Kakaós, vagy fahéjas csiga (kb. 12 db nagy, vagy 24 kicsihez): 50 dkg félkész leveles tészta, 5 dkg porcukorral kevert kakaópor, vagy fahéjas porcukor.
Keverjük össze a kakaóport a cukorral. Nyújtsuk ki, vagy tekerjük ki a kész leveles tésztát, öntözzük meg olvasztott margarinnal és szórjuk meg a kakaós, vagy fehéjas töltelékkel. Tekerjük fel hengerré a tésztát és az így keletkezett rudat vágjuk kb. 2 cm-es darabokra. Kicsit lapítsuk meg és előmelegített sütőben süssük meg. Ha kihűlt porcukorral hintsük meg. Ha kifliket szeretnénk, akkor kerekre nyújtsuk a tésztát. Négyfelé vágjuk és minden cikket még 2 felé. Szorosan feltekerjük és kifli formára hajtjuk.

Kakaós csiga, túrós tésztából (kb. 20 db): 50 dkg tehéntúró, 50 dkg finomliszt,1 dl tej, 25 dkg porcukor, 10 ek. étolaj, 1 csipet só, 1 csomag sütőpor.
Töltelék: 10 dkg margarin, 3 ek. kakaópor, vagy fahéj, vagy lehet sűrű puding is, 5 ek. porcukor.
A túrót egy tálba tesszük, villával szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a porcukrot, sót, tejet és az étolajat. Az egészet robotgéppel simára keverjük, majd beletesszük a sütőporral átszitált lisztet és simára dolgozzuk. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk a porcukorral elkevert kakaóporral és feltekerjük, mint a bejglit. Másfél-két centis szeleteket vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben megsütjük.

Puha kakaós kelt kifli: 30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 3 ek. cukor, 1 db tojássárgája, 12 dkg margarin, 1 csipet só.
Töltelékhez: 10 ek. instant kakaópor (cukrozott), 1 db tojásfehérje.
A lisztet, a cukrot, azt olvasztott margarint, a sót és a tojássárgáját összegyúrjuk. Az élesztőt megfuttatjuk a langyos, kevés cukorral elkevert tejfölben és a tésztához adjuk, jól kidolgozzuk. Kelesztjük, majd két cipóra osztjuk. A cipót kb. 3-4 mm vastag kör alakúra nyújtjuk. Megkenjük tojásfehérjével, rászórjuk a kakaóport (széleit vastagabbra, mert az lesz a közepe a kifliknek). A köröket 16-16 cikkre vágjuk, befele haladva feltekerjük, tepsibe tesszük, megkenjük tojásfehérjével és előmelegitett sütőben pirulásig sütjük.

keltteszta_variaciok.jpg Kelttészta variációk: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 3 tojássárgája, 3 ek. cukor, 12 dkg olvasztott vaj, kevés só, 1 cs. szárított élesztő. Töltelékhez: dió, lekvár, kakaópor.
A liszthez hozzáadjuk a cukrot, pici sót, szárított élesztőt és jól elkeverjük. A langyos tejhez hozzákeverjük a tojássárgákat és az olvasztott vajat, majd folyamatosan keverve a liszthez adjuk. Robotgép keverő spiráljával, sima tésztává dagasztjuk. Duplájára kelesztjük, kb.  fél cm vastagra nyújtjuk, tetszőleges formára vágjuk, töltjük és előmelegített sütőben megsütjük.
- A diós töltelékhez az őrölt diót, porcukorral felvert tojásfehérje habbal keverjük össze, majd a kinyújtott tésztát 10x10-es négyszögre vágjuk. Egyik felére tölteléket teszünk, másik részét ráhajtva, széleit lenyomkodva, tojásfehérjével megkenve sütjük meg.
- A cipót kb. 3-4 mm vastag kör alakúra nyújtjuk. A köröket 6-8 cikkre vágjuk, külső szélére sűrű lekvárt teszünk, befele haladva feltekerjük, tepsibe tesszük, megkenjük tojásfehérjével és előmelegitett sütőben pirulásig sütjük.
Készülhet még a tésztából bukta és kakaós csiga is.

Mandulás banánkenyér: 2 db érett banán, 7 dkg vaj, 8 dkg cukor, 25 dkg liszt (fele lehet teljes kiőrlésű), 2 db tojás, 2 púpozott tk. sütőpor, 5 dkg szeletelt mandula.
Villával törjük össze a banánt. Keverjük el a lisztet a sütőporral, a cukorral, a felvert tojásokkal és a puha vajjal. Keverjük hozzá a banánpürét és a mandulát. Sütőpapírral bélelt őzgerinc formában süssük készre. Joghurtnak kiválló kiegészítője.

A gyerekek nagyon szeretik a palacsintát. Ha ebédre sütök, másnap, mogyorókrémmel, vagy lekvárral megkenve, felkarikázva dobozba teszem. Csomagolok mellé kisvillát is, hogy ne kenje össze magát.

almas_minipalacsinta.jpg Lehet almás-fahéjas mini palacsintát is sütni, erre nem kell semmit kenni. 5 db alma, 1 db tojás, liszt, pici cukor, kevés tej, csipet só, őrölt fahéj.
Az almát jól megmossuk, majd héjastól lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Hozzáadjuk a tojást, kevés lisztet és tejet, hogy sűrű tésztát kapjunk. Pici cukorral, fahéjjal, sóval ízesítjük, majd palacsinta sütőben evőkanálnyi mennyiséget teszünk, ellapítjuk, majd mindkét felét pirosra sütjük.

100_6359.jpg Almafánk: 1 csésze liszt, 1 mk. szódabikarbóna, 1 db tojás, 1 csésze víz, vagy almalé, pici só, édesítő, fahéj, 1 nagyobb alma.
A lisztbe elkeverjük a szódabikarbónát, sót, fahéjat, édesítőszert, majd beleütjük a tojást és a vízzel simára keverjük. Amíg pihen a tészta, meghámozzuk az almát, uborkagyalun vékony karikákra vágjuk és a palacsintatésztába keverjük. Forró olajba, kanállal beleszaggatjuk. Fahéjas porcukorral megszórjuk.

turofank.jpgTúrófánk: ugyanúgy készül, mint az almafánk, csak alma helyett túrót teszek hozzá.

Házi fornetti: 80 dkg liszt, egy csapott ek. só, másfél dl étolaj, fél l tej, 5 dkg élesztő.
Töltelékek: pizzaszósz, sült káposzta, reszelt alma, túró, lekvár, virsli, apróra vágott sonka, tejföl, sajt... amit kitalálunk.A hozzávalókból a langyos tejben felfuttatott élesztővel puha tésztát gyúrunk. Négy cipót csinálunk és azokat kb. gáztepsi nagyságúra nyújtjuk. A lapokat egyenként megkenjük a krémmel. Feltekerjük őket, mint a beiglit és a rúdból, a kést 45 fokos szögben tartva háromszög alakokat vagdalunk, majd fél óráig állni hagyjuk őket, hogy megkeljenek. Ne rakjuk őket szorosan egymás mellé, mert megdagadnak. Mielőtt beraknánk a sütőbe, megkenjük őket egy kanál tejföl és tojássárga keverékével, majd ízlés szerint díszítjük. Gáztepsiben, vagy sütőlapon aranysárgára sütjük. Érdemes alá sütőpapírt tenni, mert a töltelék kifolyhat.

Kedvenc sütis oldalam: http://www.sutigyar.hu/

brios.jpg Briós: 50 dkg liszt, 2,5 dl langyos tej, 1 cs. szárított élesztő (7 gr-os), 1 db egész tojás, 2 ek. cukor, vagy édesítőszer (én simán folyékony édesítőt tettem bele), 5 dkg olvasztott vaj/margarin, 1 cs. van. cukor, fél citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája a kenéshez, kristálycukor a szóráshoz, én darált dióval kevertem. A szárazanyagokat összekeverjük, hozzáöntjük az olvasztott vajat, beleütjük a tojást és a langyos tejjel sima tésztává dagasztjuk. A cipót 3 részre vágjuk, egy-egy darabot 4 felé osztunk, mindegyiket hosszú rudakra sodrunk, majd feltekerjük, mint a csiga-bigát. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük, duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, megkenjük a másik tojás sárgájával, tetejét megszórjuk kristálycukorral (én darált dióval kevertem), előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

aszaltparadicsomos_kenyerke.jpg Aszalt paradicsomos kenyérke: 50 dkg liszt, 1 tk. só, 1 tk. cukor, 4 ek. olaj (én az előzőleg fűszeres olajban eltett paradicsom olaját használtam fel), 1 cs. szárított élesztő (7 gr), kb. 3 dl langyos víz, friss oregánó, friss bazsalikom, kb. 10-15 dkg szárított paradicsom, 2 gerezd fokhagyma.
A hozzávalókból sima tésztát dagasztunk, majd kelesztőtálba, vagy tálba tesszük, tetejét megkenjük olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük. Közben az aszalt paradicsomot, oregánót, bazsalikomot apróra vágjuk, a fokhagymát pedig vékony cikkekre szeljük és egy kis tálba összekeverjük. Ha a tésztánk megkelt, kétfelé vágjuk, kinyújtjuk, fele keveréket elosztjuk rajta, feltekerjük mint a bejglit, egy rudat 4 részre vágunk, mindegyik tetejét mélyen átlósan bevágjuk, a két szélső részt kicsit széthajtjuk, megkenjük tojássárgával, majd még kb. fél órát kelesztjük és előmelegített sütőben megsütjük.

kifli.jpg Házi kifli kb (kb. 15 db): 50 dkg liszt, kb. 3 dl langyos tej, vagy víz, 2 csapott kk. só, 1 kk. cukor, 1 cs. szárított élesztő, magvak, reszelt sajt, vagy durvára őrölt só.
A lisztet egy mély tálba öntjük. Belekeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót. A tejjel sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. Ha a tészta túl kemény, még egy kis langyos tejet vagy langyos vizet öntünk hozzá, de ha túl soknak tűnik a 3 dl tej, nem kell mindet felhasználni.
A tésztát konyharuhával letakarjuk, vagy kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük.
A kiflikhez két cipót formálunk, a cipókat egyenként körlappá nyújtunk. A körlapot átlósan hat vagy nyolc körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közepén levő csúcsuk felé feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük. Ezután tepsibe tesszük és még fél órát kelesztjük. Ha megkeltek, tetejüket megkenjük langyos vízzel, vagy tejjel, vagy egy felvert tojással, megszórjuk magokkal (szezám, len, kömény, tök, napraforgó, mák), vagy sajttal és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

tonkolykorpas_zsemle.jpg Tönkölykorpás zsömle (kb. 15 db): 45 dkg liszt, 4 ek. tönkölykorpa , 3 dl langyos víz, 1 ek. só, 1 kk. cukor, 1 cs. szárított élesztő (magvak, sajt, só).
A hozzávalókat szárazon összekeverjük és víz hozzáadásával jól kidolgozzuk. 1 órát kelesztjük, újra átgyúrjuk, 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, nagyméretű pogácsaszaggatóval, vagy lisztezett üvegpohár szájával kiszaggatjuk, tenyerünkkel az oldalát kissé megsodorjuk (aki már unja a szaggatást, kicsi bagetteket, maradék tésztából pedig bármit formázhat), majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét tejjel megkenjük, magvakkal megszórjuk.

Almás-diós táska: 2 db alma, 5 dkg pirított, durvára vágott dió, fél kk. őrölt fahéj, 1 tojásfehérje, 5 dkg mazsola, 5 dkg porcukor. Tésztához: 37,5 dkg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 5 dkg porcukor, 1 cs. vaníliáscukor, 1 csipet só, 2 dl tej, 5 dkg lágy vaj, vagy margarin. Kenéshez: 1 db tojássárgája, 1 ek. tej + pirított, aprított dió.
A tészta hozzávalóit szárazon összekeverjük, majd a vajjal és tejjel simára dolgozzuk. Duplájára kelesztjük.
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk és apró darabokra szeleteljük. Hozzáadjuk a diót, mazsolát, porcukrot, fahéjat és a tojásfehérjét. A megkelt tésztát enyhén belisztezett deszkára tesszük, majd kb. 30x40 cm-es lappá nyújtjuk. A lapból 12 db 10x10 cm-es négyzeteket vágunk. A tojássárgáját felverjük és hozzáadjuk a tejet. A négyzetek egyik felére egy-egy kanálnyi almás tölteléket teszünk. Egyik szélét a tejes-tojássárgájával megkenjük, félbehajtjuk, háromszöget formálva, széleit lenyomkodjuk. Tetejét megkenjük a tejes- tojássárgájával. Végül pirított dióval megszórjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben megsütjük.
Aki még szeretné turbózni, az 10 dkg porcukorból és 2 ek. citromléből, vagy tejből készült mázzal a forró sütőből kivett tésztát meglocsolhatja!

Túrós-magos bagett: 50 dkg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 csapott ek. porcukor, 1 csapott ek. só, 2,5 dl langyos víz, 25 dkg túró, 4 ek. olívaolaj (vagy bármilyen), szezámmag, mák, durvább szemű só, köménymag, napraforgó, tökmag).
A szárazanyagokat összekeverjük, majd a víz hozzáadásával jól összedolgozzuk. Duplájára kelesztjük, majd újra átgyúrjuk. Lisztezett deszkára tesszük, hengerré sodorjuk, majd 4, kb. 40 cm-es részre osztjuk, kicsit megformázzuk. Tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük vizzel, majd ízlés szerint megszórjuk magokkal, vagy durvább szemű sóval. Végül tetejüket ferdén vágjuk be és hagyjuk még kelnik kb. 30 percig. Előmelegített sütőben megsütjük.

folyt.köv....

Krémek

Sajtkrém retekkel: 2 tubus natúr, de lehet zöldfűszeres is, 2 db főtt fojás, 1 db fekete retek, egy kis csokor snidling.
A főtt tojást és a meghámozott fekete retket (lehet piros is) lereszeljük, vagy aprítógépen ledaráljuk. Hozzákeverjük a sajtkrémet és az apróra vágott sidlinget. Sajtkrém helyett túróval is készíthetjük, akkor egy-két tk. tejfölt is adjunk hozzá.

I. Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy fél, kis fej reszelt vöröshagymát, a citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, a tejfölt is hozzákeverjük és jól összeturmixoljuk.

II. Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 db főtt tojás, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádó husát kikaparjuk a héjából, turmixba tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, főtt tojást, paradicsom húsát, egy kis fej vöröshagymát, citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, és jól összeturmixoljuk.

tojaskrem.jpg Tojáskrém: 5 db tojás, 2-3 ek. margarin, mustár, bors, só, snidling.   A tojásokat jó keményre megfőzzük. Miután kihűlt, bele tesszük a margarint, mustárt, sót, borsot és a botmixerrel jól kikeverjük. Apróra vágott snidlinget, vagy kevés reszelt vöröshagymát, esetleg karikára vágott újhagymát teszünk hozzá.

100_6026.jpg Padlizsánkrém: én általában nyáron megsütöm az egész téli adagot és margarinos dobozokba fagyasztóba teszem. Felhasználás előtt 1 nappal előveszem, miután kiengedett a levét leszűrve használom.   A padlizsánt megmosom, egészben faszénen jó puhára sütöm /ettől lesz egy kicsit füstös íze/. Hidegvízbe szedem, lehúzom a bőrét, a húsát szűrőbe teszem, megsózom /ettől kifolyik a kesernyés leve/ és 10 percig állni hagyom. Egy adaghoz valót kiveszek /a többi megy a fagyasztóba/ 2 db tojás sárgáját, mustárt, olajat, kevés tejfölt, édesítőt, borsot, vöröshagymát teszek hozzá, vagy kész majonézt. Az egészet botmixer segítségével pépesítem. Hűtőben érlelem, majd piritóskenyérrel, paprikával, paradicsommal tálalom.

majpastetom.jpg    Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjük a zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. 

 100_5324.jpg Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 kis pohár tejföl, vagy 1 ek. joghurt, petrezselyem, snidling,  kapor, újhagyma, fokhagyma.
A túrót kikeverjük a tejföllel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük.

korozott.jpg Kőrözött: 1 cs. túró, 1 kis pohár tejföl, vagy 2 ek. joghurt, 1 tk. őrölt paprika, 1 késhegynyi őrölt kömény, só, 1-2 gerezd fokhagyma.
A túrót és a tejfölt simára keverjük, fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük, tehetünk bele még apróra vágott zöldpaprikát, snidlinget.

II. Húskrém: maradék főtt-, vagy sült húst, összeaprítunk és annyi vajat keverünk hozzá, hogy jól kenhető állaga legyen. Ízesítjük egy kis mustárral, esetleg majonézzel, sóval, borssal. Zsemlére kenve, főtt tojás karikákkal, uborkával, paprikával kiadósabb.

II. Húskrém: maradék főtt-, vagy sült hús, kb. 5 cm-es póréhagyma, 2 db főtt tojás, 1 ek. mustár, vagy majonéz, 1 tubus zöldfűszeres sajtkrém, só, frissen őrölt bors. A hozzávalókat aprítógépbe tesszük és krémesre keverjük.

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 173
Tegnapi: 342
Heti: 515
Havi: 939
Össz.: 2 728 350

Látogatottság növelés
Oldal: ISKOLAI TÍZÓRAIK-UZSONNÁK
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »