Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

2. HÉT

tokfozelekcsirkepori.jpg Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, őrölt paprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, vagy 1 ek. lecsó, citromlé, édesítő,  2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk paprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk,  beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük. Csirke pörkölttel, szafaládéval, virslivel, vagy tükörtojással tálaljuk.

100_5358.jpg Frankfurti saláta: 4 pár virsli, 4 db burgonya, 1 kis fej kínaikel, 2 db lilahagyma, 2 dl tejföl, mustár, majonéz, só, bors, édesítő.
A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt kockára, a főtt virslit karikára, a lilahagymát és a kínaikelt szeletekre vágjuk. A hozzávalókból tartármártást készítünk és a zöldségekhez keverjük. 1-2 órát hűtőben érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

hagymakremleves.jpg Hagymakrémleves: 5 db vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés liszt, húsleveskocka, reszelt sajt.
A vöröshagymát aprítom és az olajon megdinsztelem. Hozzáadom a fokhagymát is, még egy kicsit sütöm, majd megszórom liszttel és átkeverem. Felengedem a hús-alaplével, fűszerezem és botmixerrel simára keverem. A póréhagymát karikára vágom, megsütöm, a leveshez keverem, pirított kenyérkockával, vagy olvasztott sajtos bagettel tálalom.

virslis_langos.jpg Virslis-sajtos lángos: 50 dkg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 tk. cukor, 1 tk. só, 1 kis doboz kefir, 1,5 dl forróvíz, 6 hosszabb virsli félbevágva, vagy 12 db rövidebb, 1 tubus, bármilyen ízesítésű, krémsajt.
A hozzávalókból megdagasztjuk a tésztát, majd megkelesztjük. Ha kétszeresére kelt, kinyújtjuk és kb. 10 cm-es korongokat szaggatunk belőle. Mindengyikre nyomunk egy kis krémsajtot, ráfektetünk egy darab virslit, félbehajtva a széleken lenyomkodjuk, majd forrró olajban kisütjük.

Sült zöldségek: tetszőleges zöldségeket csíkokra szelünk, kevés olívaolajban sóval, borssal fűszerezve megpirítunk, majd tálaláskor zúzott fokhagymával ízesített tejföllel meglocsoljuk.

rakott_karfiol.jpg Rakott karfiol: 1 kisebb karfiol, 30 dkg darálthús (vagy löncs), 3 dl tejföl, 1 db tojás, 2 fej vöröshagyma, 1 csésze rizs, paprika, paradicsom (vagy lecsó), só, bors, őrölt paprika, zsemlemorzsa, kevés vaj.
A karfiolt rózsáira szedjük, enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A darálthúsból pörköltet készítünk. A rizst megpároljuk. Egy kisebb tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával majd a hozzávalókat rétegesen belerakjuk, addig amíg a hozzávalókból tart (karfiol, rizs, pörkölt) a tetejére tojással elkevert tejfölt öntünk és előmelegített sütőben megsütjük.

Zöldfűszeres-sonkás sajtkrém: 1 tubus zöldfűszeres sajtkrém, 10 dkg sonkaszalámi, 1 szál újhagyma.
A sonkaszalámit és az újhagymát apróra vágjuk, majd a sajtkrémmel összekeverjük. Tehetünk hozzá még 1 db apróra vágott főtt tojást is. Pirítóssal tálaljuk. 

szekelykaposzta.jpg  Székelykáposzta: 1 kg lapocka, vagy comb, 50-60 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, őrölt paprika, só, bors, babérlevél, kevés lecsó, vagy zöldpaprika, paradicsom, kb. 2 l. víz. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük és rátesszük a kockára vágott húst (ízesíthetjük egy ek. lecsóval, vagy zöldpaprikával, paradicsommal) és addig sütjük, amíg levet enged. Ekkor megszórjuk őrölt paprikával, őrölt borssal, sóval és felöntjük vízzel, lefedjük, közepes tűzön tovább pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a savanyú káposztát. Beletesszük a babérlevelet és készre főzzük. Liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. Van, aki a tejfölt csak tálaláskor teszi a tetejére és főz bele egy maréknyi rizst... én nem.

Almasaláta pirított magvakkal: 2 db alma kockákra vágva, 1 közepes fej lilahagyma hajszálvékonyra szeletelve, 0,5 fej fehérkáposzta kockákra vágva, 1 sárgarépa vékonyra szeletelve, 5 dkg pirított tökmag, 5 dkg pirított napraforgómag.
Az öntethez: 1 tk. méz, 1 tk.  mustár, 2 ek. frissen facsart citromlé, 3 ek.  olívaolaj, só, bors.
Összekeverjük az öntethez valókat, majd egy salátástálban az almát, a lilahagymát, a káposztát és a sárgarépát is. Meglocsoljuk az öntettel, és a pirított magvakkal megszórva tálaljuk.

100_5956.jpg  Brokkoli krémleves: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/32/receptek-1112-het

100_5193.jpg  Csopaki rakott túrós: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/21/receptek-56-het

gulyas_leves.jpg Gulyásleves: 1 db pulykanyak, vagy fél kg sertéscomb, vagy marhalábszár, 3 db burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 db vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, köménymag, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 db barérlevél.
Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, a fokhagymát belenyomjuk, majd hozzáadjuk az kis darabokra vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt paprikával, köménnyel, majd kevés vizet aláöntve majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, zöldségeket, babérlevelet. Kb. 3 liter vízzel felöntjük és készre főzzük. Egy db tojáshoz teszünk egy csipet szódabikarbónát, sót és amennyi lisztet felvesz, annyival nem túl kemény tésztát gyúrunk, majd a forró levesbe szaggatjuk.

kaposztas_batyu.jpg Káposztás batyu: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/11/kenyerek-sor-borkorcsolyak

100_6501.jpg  Zöldségleves: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/38/receptek-1516-het

bakonyi_sertescsikok.jpg Bakonyi sertéscsíkok: 1 kg lapocka, vagy comb, 25 dkg gomba, 15 dkg szalonna, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 tk. lisz, 1 kk. mustár, 1-2 babárlevél, 1 ek. őrölt paprika.
A húst megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. A szalonnát és a vöröshagymát apró kockára, a gombát szeleteljük. A szalonnát és a vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a húst és fehéredésig sütjük. Megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük kb. 2 dl vízzel, ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal, babérlevéllel majdnem puhulásig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a szeletelt gombát, kb. 10 percig még együtt főzzük, majd  liszttel és mustárral elkevert tejföllel behabarjuk. Nokedlival, vagy zsemlegombóccal tálaljuk.

Nokedli: 3 db tojás, kevés só, 2 dl víz, 60 dkg liszt.
Mély keverőtálba tesszük a lisztet, beleütjük a tojásokat, sózzuk és  a vízzel eldolgozzuk. Nagyobb fazékban vizet forralunk, csipet sót és kevés olajat teszünk a vízbe. A tésztamasszát pihentetés nélkül (ha sokáig pihentetjük, akkor a tészta nyúlóssá válik), nokedliszaggatóval kiszaggatjuk. Főzés közben néhányszor megkeverjük, hogy a nokedlik ne ragadjanak össze illetve nehogy a főzőedény aljára ragadjanak. Amikor a forróvíz tetejére feljönnek az apró nokedlik, az azt jelzi, hogy a tészta megfőtt. 1-2 perc főzés után szűrőkanállal kiszedjük, majd lecsurgatjuk, ezt követően hideg folyó víz alatt leöblítjük. Elkeverjük kevés felmelegített olajjal, zsiradékkal. 

3. HÉT

mangold_fozelek_tukortoji.jpg Mángold főzelék: http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/26/receptek-78-het

100_7074.jpg Saláta: 1 fél fej jégsaláta, 1-2 szem burgonya, 1 sz. jégcsap retek, 1 pár virsli. Öntethez: 1 kis tubus tormás majonéz, 1 tk. mustár, só, bors, kevés édesítőszer, 2 dl joghurt.
Az öntethez valókat összekeverjük. A salátát apró darabokra tépjük, a virslit előfőzzük karikázzuk, a burgonyát héjában megfőzzük, lehűtjük és  kisebb kockára vágjuk, a retket meghámozzuk és vékony csíkokra szeljük, majd az öntethez keverjük. Pirítóssal, vagy önmagában tálaljuk. Tetejére dorvára vágott színes borsot szórunk. 

tojaslepeny_szalonnaval.jpg Tojás lepény: 1 kg burgonya, 6 db tojás, 3 dl tejföl, só, kevés őrölt rozmaring, 1 fej vöröshagyma esetleg pár szelet szalonna apró kockára vágva.
A burgonyát és a vöröshagymát uborka gyalun, vékony karikára vágjuk, összeforgatjuk, (tehetünk hozzá kockára vágott szalonnát is) kiolajozott tepsibe rakjuk, majd félig megsütjük. Amíg sül, a tojásokat jól elkeverjük a tejföllel és ráöntve, elsimítva a burgonya tetején, készre sütjük. Sóskához, spenóthoz feltétként is kiváló!

zoldseggel_toltott_gomba.jpg Zöldséggel töltött gombafej: személyenként 2-3 db nagyobb csiperke gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 sz. sárgarépa, fél karalábé, zöldborsó, kukorica, kb.  10-15 dkg kemény sajt, 2 db tojás, só, bors, petrezselyemzöld. 
A gombát megmossuk, szárát kicsavarjuk, besózzuk és tepsibe sorakoztatjuk. Az apró kockára vágott hagymát vajon megdinszteljük, megszórjuk őröltpaprikával, hozzáadjuk a feldarabolt gombaszárat és a szintén apró kockára vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, majoránnával ízesítjük és fedő alatt félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót és a kukoricát is, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk és zsírjára sütjük. Miután kihűlt, belekeverjük a kis kockára vágott kemény sajtot és a felvert tojással összeforgatjuk. Ezzel a töltelékkel töltjük meg gombafejeket és sütőben készre sütjük.

csikleves.jpg Csíkleves: 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 db karalábé, 1 fél db zeller, 2 dl tejföl, 1 tk. liszt, vaj, vagy olaj, 2 db erőleves kocka.
A zöldségeket megtisztítjuk, csíkokra vágjuk és vajon, vagy olajon megpirítjuk. Felöntjük kb. 2 l vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, majd puhára főzzük. A tejfölt elkverjük egy kevés vízzel és a liszttel, majd besűrítjük vele a levest. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Daragaluskával, de anélkül is tálalhatjuk.

100_6502.jpg Karfiol paprikás: 1 fej karfiol, olaj, 1 fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom (vagy egy ek. lecsó), 1 tk. liszt, 2 dl tejföl, 1 cs. durum fusilli tészta.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, majd egy kicsit előfőzzük. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a karikára vágott paprikát és a darabolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk  és tovább sütjük. Felöntjük kb. 1 dl vízzel, majd megszórjuk őrölt paprikával. A leszűrt karfiol rózsákat hozzáadjuk, majd puhulásig főzzük. A tejfölt elkeverjük egy kevés vízzel, liszttel, majd besűrítjük vele a karfiolt. Tésztával tálaljuk. 

paradicsommartas.jpg Paradicsom mártás: 1 l házi, vagy bolti 100 %-os paradicsomlé, 1 sz. zellerlevél, 1 kis fej vöröshagyma, friss, vagy szárított bazsalikom, só,  bors, 1,5 dl olj, 4 ek. liszt.
A paradicsomlevet addig forraljuk a fűszerekkel, zellerlevéllel, amíg a vöröshagyma meg nem puhul. Közben elkészítjük a rántást, simára keverjük egy kis vízzel, majd besűrítjük vele a mártást. Párolt- főtt- sült hússal, főtt burgonyával tálaljuk.

bundas_kenyer_gazdagon.jpg Sütőben sült melegszendvics változatok:
1./ Maradék húst ledarálunk, ízesítjük zúzott fokhagymával, kevés borssal, bazsalikommal, elkeverjük pizzakrémmel, vagy 1-2 ek. dobozos, hámozott paradicsommal összefőzzük, ráhalmozzuk a kenyér szeletekre, megszórjuk kukoricával...
2./ Füstölt sprotnit összetörünk egy kevés vajjal, pici mustár, bors. Ugyanígy aprított tonhallal is készíthetünk krémet...
3./ Vajjal vékonyan megkenjük a kenyér szeletet, rá apró kockára vágott szalonna, vékony karikára szeletelt lila hagyma, karikára vágott főtt tojás...
4./ Vékonyan vaj, gépsonka, darabolt ananász...
Vegáknak:
5./ Gombát vékonyan felszeletelünk, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával ízesítünk, picit összesütjük rá a kenyére...
6./ Padlizsánt, cukkinit, kevés olajon "meggrillezünk", ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A kenyérszeletekre rácsöpögtetjük a kisült levet, ráfektetjük a padlizsán, vagy cukkini szeleteket...
természetesen mindegyik feltét tetejére reszelt sajtot szórunk!

Kivis banánturmix: 2 dl joghurt, vagy tej, 1 db banán, 1 db kivi, 1 kk. citromlé, 1 dl ásványvíz. Mindezeket összeturmixoljuk. Ha tejet használunk, akkor nem kell ásványvíz!

100_6594.jpg Hideg gyümölcs leves (főzés nélkül): vegyes gyümölcs (alma, körte, banán, cseresznye befőtt, ananász konzerv), 1 nagy doboz gyümölcsös joghurt, 2-3 dl víz, őrölt szegfűszeg, fahéj.
A joghurtot elkeverjük a vízzel, és a befőttek leszűrt levével, fahéjjal és őrölt szegfűszegel. A friss gyümölcsöket apróra vágjuk és a cseresznyével, ananásszal együtt a joghurtba keverjük. Jól lehűtve tálaljuk.

100_6523.jpg Túrógombóc: 50 dkg túró, 7 ek. búzadara, 2 db tojás, 1 kk. só, 2 ek. vaj, kb. 10 dkg zsömlemorzsa, porcukor, tejföl.
A hozzávalókat összekeverjük, fél órát pihentetjük, vizes kézzel apró gombócokat formálunk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Vajas, pirított zsemlemorzsába forgatjuk, porcukorral, tejföllel tálaljuk. 

Diétás, zabpelyhes túrógombóc: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg zabpehely, 3 db tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 2 dkg Rama margarin, 1 dl 12%-os tejföl, reszelt citrom héja, folyékony édesítőszer.
Az áttört túrót összekeverjük a zabpehellyel, az egész tojásokkal, a reszelt citromhéjjal és 8-10 csepp folyékony édesítôszerrel, majd félóráig pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk, forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A zsemlemorzsát egy teflonserpenyőben enyhén megpirítjuk, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a margarint és ebben forgatjuk meg a jól lecsurgatott gombócokat. Tejföllel tálaljuk. (Cukorbetegek is fogyaszthatják!)

100_6387.jpg  Párolt brokkoli, sajtmártással: a friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek. 
Sajtmártás: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!

korompori.jpg  Körömpörkölt, csülökkel: 4-5 db köröm (első), 1 db kisebb csülök (80-90 dkg), 3 db közepes fej vöröshagyma, 10 dkg szalonna, fél mk. őrölt kömény, só, bors, őröltpaprika, kakukkfű, majoránna, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 db paradicsom, 1-2 db sárga paprika, 2 dl vörösbor (elhagyható).
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra szeljük és a szintén kockára vágott szalonnával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a darabolt, paprikát és paradicsomot. Levéve a tűzről, belekeverjük a köményt, borsot, sót és az őröltpaprikát. Hozzáadjuk a húst, jól átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A kuktát lezárva, egy órát főzzük, ekkor ellenőrizzük, hogy mennyire puhult meg a hús. Amennyiben jó puha, ráöntjük a vörösbort, és még egy negyedórát főzzük, hogy az aromája jól belefőjön. Sós vízben főtt burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Természetesen lábosban, de bográcsban is főzhetjük, csak akkor több főzési idővel számoljunk.

zoldseges_rizs-rantott_maj.jpg  Zöldséges rizs: 1 cs. rizs, 2 cs. víz, 1 cs. zöldségkeverék, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 2 g. fokhagyma, petrezselyem, kevés olaj.
Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a rizst és a zöldségeket. Kevés ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Fűszerezzük és puhára főzzük. Apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Rántott májjal tálaljuk.

Tojássaláta: 6 db keményre főtt tojás, 2 ek. majonéz, 1 ek. tejföl vagy joghurt, só, mustár, citromlé, őrölt bors, snidling, vagy 2 sz. újhagyma.
Az öntet hozzávalóit elkeverjük. A felszeletelt, vagy negyedekre vágott tojást az öntettel leöntjük. Apróra vágott snidlinggel, újhagymával megszórjuk.

100_6511.jpg Gofri: 3 db tojás, fél margarin, 1 mk. só, 1 mk. cukor, 4 dl tej, 25 dkg liszt.
A margarint felolvasztjuk és a hozzávalókkal együtt simára keverjük. Picit pihentetjük, majd gofri sütőben kisütjük. Fahéjas porcukorral, lekvárral, mogyorókrémmel, darált dióval tálaljuk. Készíthetünk belőle tortát is, oly módon, hogy egymásra rakjuk, és a gofrik közé különböző tölteléket töltünk. Addig rétegezzük, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Tetejét olvasztott csokoládéval leöntjük.

burgonya_leves.jpg Burgonya leves: 25 dkg burgonya, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, só, köménymag.
A megtisztított, feldarabolt burgonyát és a zöldségeket 2 l vízben feltesszük főzni, fűszerezzük, majd készre főzzük. 

mezes-gyomberes_csirkecomb.jpg Mézes-gyömbéres csirkecomb: 6 db csirkecomb. Páchoz: 3 gerezd zúzott  fokhagyma, kb. 2 centis gyömbér lereszelve, 6 ek. szójaszósz, 6 ek. méz, 1 citrom leve. 
A csirkecombokat tisztítsuk meg. Egy hosszúkás jénaiba, vagy tűzálló tálba készítsük el a páclevet és a csirkecombokat jól forgassuk bele, majd minimum fél órát, de akár egy éjszakán át is lehet pihentetni, majd sütőbe süssük pirosra. Rizzsel tálaljuk. 

100_7020.jpg Tejszínes kukorica: 1 cs. fagyasztott, vagy 2 doboz kukorica, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld (lehet szárított), só, bors, 2 dl főzőtejszín, 2 ek. vaj, vagy margarin.
A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük és a vajban megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, kukoricát, hozzáöntjük a tejszínt és összemelegítjük. Forralni nem szabad!

100_6599.jpg Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 447
Tegnapi: 637
Heti: 1 084
Havi: 9 806
Össz.: 2 620 800

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 2-3. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »