Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

 

Nagyon szeretjük a gombát, ezért mindig változatosan készítem el. Remek kiegészítője a húsoknak, de még a halhoz is finom. Gyakran kerül az asztalra, ezért itt gyűjtöm össze a belőle készült ételeket, így nem kell keresgélni, ha gombát készítenénk, de nem tudjuk hogyan...

A gombát felhasználjuk levesnek, salátának, főételként (rántva, pörkölt, fasírozott), de köretnek, levesek, mártások, húsok ízesítésére, valamint pizzákhoz, vagy hideg és meleg szendvicsekhez és salátákhoz is. Szárítva levesek, húsételek, saláták alkotórésze, őrölve fűszerként ugyanezekhez az ételekhez, ízesítőként használják.

Egy-két hasznos tudnivaló a gomba készítéséhez...

- a gombát tisztításkor ne áztassuk, csak folyóvízben mossuk meg, csepegtessük le

- fajtól függően figyeljünk a szeletelésre is, (Pl: a laskagombát, keresztirányba szeleteljük, míg a csiperke gomba bármely módon szeletelhető)

- csak sértetlen zománcú edényben főzzük, mert vassal érintkezve megfeketedik, és kellemetlen mellékíze lesz.

- főzés közben ne fedjük le, mert némely gomba nagyon sok vizet ereszt.

- gyengén fűszerezzük és sózzuk, kevesebb fűszer és só jobb összhatást ad.

- a gombaételek nem tárolhatók, még a legkitűnőbb hűtőszekrényben sem. (legfeljebb a következő étkezésig tároljuk, vagy használjuk fel az étel ízesítésére, szendvicsek készítésére.)

A gomba hasznos az elhízás ellen, mert energiaszegény és nagy telítőértékű. Teljes értékű fehérjetartalmával kiválóan kiegészíti növényi eredetű táplálékainkat, ugyanakkor egymagában nem pótolja sem az energiaadó alaptápanyagokat, sem a fehérjeforrásainkat. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle... és akkor most következzenek a receptek.

bakonyi_sertescsikok.jpg  Bakonyi sertéscsíkok: 1 kg lapocka, vagy comb, 25 dkg gomba, 15 dkg szalonna, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 tk. lisz, 1 kk. mustár, 1-2 babárlevél, 1 ek. őrölt paprika.
A húst megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. A szalonnát és a vöröshagymát apró kockára, a gombát szeleteljük. A szalonnát és a vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a húst és fehéredésig sütjük. Megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük kb. 2 dl vízzel, ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal, babérlevéllel, majdnem puhulásig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a szeletelt gombát, kb. 10 percig még együtt főzzük, majd  liszttel és mustárral elkevert tejföllel behabarjuk. Nokedlival, vagy zsemlegombóccal tálaljuk.

zoldseggel_toltott_gomba.jpg Zöldséggel töltött gombafej: személyenként 2-3 db nagyobb csiperke gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 sz. sárgarépa, fél karalábé, zöldborsó, kukorica, kb.  10-15 dkg kemény sajt, 2 db tojás, só, bors, petrezselyemzöld. 
A gombát megmossuk, szárát kicsavarjuk, besózzuk és tepsibe sorakoztatjuk. Az apró kockára vágott hagymát vajon megdinszteljük, megszórjuk őröltpaprikával, hozzáadjuk a feldarabolt gombaszárat és a szintén apró kockára vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, majoránnával ízesítjük és fedő alatt félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót és a kukoricát is, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk és zsírjára sütjük. Miután kihűlt, belekeverjük a kis kockára vágott kemény sajtot és a felvert tojással összeforgatjuk. Ezzel a töltelékkel töltjük meg gombafejeket és sütőben készre sütjük.

gombakrem_leves1.jpg Gombakrémleves: 1 kg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, petrezselyemzöld, 2 dl tejszín  
1 ek. margarinon 1 fej vöröshagymát megdinsztelek. Hozzáadok fél kg felszeletelt gombát. Petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítem, egy kicsit pirítom, majd felöntöm 2 l vízzel. Közben a gomba másik felét is felszeletelem, megpirítom. A gombalevest összeturmixolom, 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel sűrítem, majd a pirított gombát is belekeverve tálalom.

gombamartasteszta.jpg   Tejfölös gomba: 1 kg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 1 tk. étkezési keményítő.
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és pirospaprikával megszórjuk, felengedjük vízzel és beleteszünk 1 kis babérlevelet. Ha puha 2 dl tejfölben elkeverünk egy kis kanál étkezési keményítőt és besűrítjük vele a gomba pörit. Fokhagymás, petrezselymes durum tésztával tálaljuk.

Fokhagymás, petrezselymes tészta (ajánlom harcsapaprikáshoz, de bármilyen tejfölös ételhez is): durum penne, vagy fusilli megfőzve, zúzott fokhagyma, margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, apróra vágva.
Margarinon a petrezselyemzöldet megpároljuk, rátesszük a fokhagymát és a kifőzött tésztát átkeverjük benne. Sajttal még önálló ételként is fogyaszthatjuk.

Gombás melegszendvicskrém: 0,5 kg gomba, 1 dl tejszín, 1 tk. liszt, só, bors, petrezselyem, snidling, fokhagyma, vaj.
Vajon megpároljuk a gombát, ha elfőtte a levét, nyomunk bele fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk liszttel, majd felengedjük a tejszínnel. Csomómentesre keverjük. Kicsit még főzzük, majd beletesszük a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha sűrű tejjel higíthatjuk.

100_6904.jpg Gombás pizza: 50 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 2 dl tej, vagy főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld.
A gombát tisztítás után felszeleteljük és a vajon megpároljuk. Fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük, apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és felengedjük a tejjel, vagy főzőtejszínnel. Rákenjük a pizza tésztára, megszórjuk reszelt sajttal, majd megsütjük. (Persze nem csak gombát, bármilyen ragut tehetünk rá.)

100_5986.jpg I. Töltött gomba: 8 nagy csiperkegomba, 15 dkg főtt sonka, 1 piros kaliforniai paprika, petrezselyemzöld, 20 dkg krémsajt, 1 tojássárgája, 1 szál póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 3,5 dl zöldségerőleves (lehet kockából), só, bors, kevés  sajt.
A gombát megtisztítjuk, szárát kicsavarjuk. A finomra vágott petrezselyemzöldet a krémsajttal, a tojássárgájával, a sonka- és a paprikakockákkal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a gombafejekbe töltjük. A maradék tölteléket félretesszük. A gombaszárat felkockázzuk, a póréhagymát vékonyan felkarikázzuk. Az olajban megdinszteljük a vöröshagymát és a gombaszárat, majd hozzáadjuk a póréhagymát és felöntjük a levessel. A hagymás gombavagdalékot és a maradék tölteléket tűzálló tálba halmozzuk, tetejére rakjuk a gombafejeket, megszórjuk reszelt sajttal és megsütjük.

100_5994.jpg II. változat (vegetariánusoknak is): 12 nagy csiperkegomba, 1 piros  kaliforniai paprika, 1 fél csomag (bármilyen) zöldségkeverék, 30 dkg krémsajt, 1 db egész tojás, újhagyma, 2 ek. olaj, 1 mk. vaj, 3 dl zöldségerőleves.
A gombát megtisztítjuk, szárát kicsavarjuk. A vajat és az olajat összemelegítjük, rátesszük a karikára vágott újhagymát, a kockára darabolt gombaszárat, petrezselyemzöldet és együtt megpároljuk. A zöldségkeveréket 3 dl vízben megfőzzük, leszűrjük és a gombához keverjük, az apróra vágott paprikával együtt. A krémsajtot kikeverjük a tojással, majd a zöldségeket hozzáadjuk, a gomba kalapjába töltjük, a maradék ragut pedig összekeverjük a zöldség levével, tepsibe öntjük és a töltött gombákat rátesszük a tetejére. Reszelt sajttal megszórjuk és megsütjük. Jó szaftos lesz, ezért rizzsel tálaljuk.

toltott-rantott_gomba.jpg Töltött- rántott gombafejek: 0,5 kg gomba (csiperke), 2 db szikkadt zsömle, 2 db tojás, 1 cs. petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, kevés olaj, liszt, tojás, zsömlemorzsa.
A gombát megtisztítjuk, szárát kitörjük. A vöröshagymát apróra vágjuk és a petrezselyemmel, darabokra vágott gombaszárral együtt olajon megsütjük. A zsömléket tejbe beáztatjuk, kicsavarjuk, beleütjük a tojásokat, hozzátesszük a petrezselymes keveréket, jól összedolgozzuk és a gombák kalapjába töltjük. Szokásos módon bepanírozzuk, majd olajban kisütjük. Salátával tálaljuk, vagy... apróra vágott kaporral, és savanyú uborkával ízesített joghurttal!

gombas-brokkolis_tojas.jpg        Gombás-brokkolis tojás:    1 kisebb brokkoli, 20-30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 4-5 db tojás, olaj, só, petrezselyem.
A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és forrásban lévő vízben kissé megfőzzük. A gombát is megtisztítjuk, szeleteljük és az előzőleg apróra vágott, megdinsztelt vöröshagymán megsütjük. Hozzáadjuk a brokkolit, egy rövid ideig együtt sütjük, majd felvert tojást öntünk hozzá és készre sütjük.

rantottaval_toltott_gomba.jpg  Rántottával töltött gombafejek: 20 db nagyobb gomba, só, bors, 1 ek. apróra vágott petrezselyem, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, kb. 10 db tojás, 10 dkg sajt, 60 dkg burgonya.
A burgonyát héjastól megmossuk, a hibákat kivágjuk, és kb. 6-8 felé vágjuk. Tepsibe tesszük, sózzuk, olajjal megöntözzük és sütőben félig megsütjük. A gombákat megtisztítjuk, szárát kitörjük. A tojást felverjük, hozzáadjuk az apróra vágott gombaszárat, petrezselymet, sót, borsot, kockára vágott sajtot és a zúzott fokhagymát. A sütőből kivesszük a félig sült burgonyát, tetejére tesszük a kissé besózott gombafejeket, majd minden gombafejet megtöltünk a tojásos keverékkel. Ha marad még tojás, azt a burgonyára csurgatjuk, majd forró sütőben megsütjük.

100_5181.jpg  Tejszínes-gombás tészta: 0,5 kg gomba, 2 dl főzőtejszín, petrezselyemzöld, fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 tk. liszt, snidling, só, bors, durum tészta (spagetti, penne, fusilli).                   A tésztát kifőzzük. Vajon megpároljuk a gombát, ha elfőtte a levét, nyomunk bele fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk liszttel, majd felengedjük a tejszínnel. Csomómentesre keverjük. Kicsit még főzzük, majd beletesszük a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha sűrű tejjel higíthatjuk.

Gombás rántotta: vöröshagymát karikára vágva megdinsztelünk, majd rádobjuk a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyemzölddel. A felvert tojásokat ráöntjük, kevergetve készre sütjük.

100_6894.jpg Gombás-sonkás carbonara szósz: fél kg szarvacska tészta (durum), 25 dkg gomba, 4 szál újhagyma, 10 dkg füstölt sonka,1 cs. carbonara szósz-por.
A tésztát feltesszük főni, közben elkészítjük a szósz. A sonkát kockára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd a karikára vágott újhagymát és a szeletekre vágott gombát is hozzáadjuk. Ha minden megpuhult, a szósz-port összekeverjük 2 dl vízzel, és a ragut besűrítjük vele.  A tésztát leszűrjük, kevés olajjal összekeverjük és tálaljuk.

medvehagymas_laskagomba.jpg  Tejes gomba: 60-70 dkg laska-, vagy csiperke gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. újhagyma, 2 dl tej, 1 ek. liszt, 2 ek. vaj, só, bors.
A gombát jól megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd a vajon megpároljuk. Ha viszonylag puha, belenyomjuk a fokhagymát, megszórjuk liszttel átkeverjük és a tejjel felengedjük. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát és még pár percig együtt forraljuk. Penne tésztával tálaljuk.

gombas-tarkonyos_rakott_teszta1.jpg  Csőben sült tárkonyos-gombás tészta: 25 dkg gomba, 25 dkg masni tészta, 2,5 dl tejszín, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg sajt, só, bors, 1 mk. szárított tárkony, kevés mustár, 2 ek. olaj.
A tésztát forró vízben megfőzzük. A vöröshagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a gombát és hagyjuk, hogy a gomba az eresztett leve felét elfője. Sóval, borssal ízesítjük. A gombához öntjük a tejszínt, felforraljuk. Tárkonnyal, mustárral ízesítjük. Ez után a tésztát összekeverjük a raguval, kivajazott tűzálló tálba merjük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd.

100_6153.jpg 1.) Gombás palacsinta: 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, kb. 5-6 dl víz, 2 db tojás, 1/2 dl olaj, pici só. Töltelékhez: 1/2 kg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, tejföl.
A palacsinta hozzávalóit csomómentesre keverjük, félretesszük.     A gombát megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk. A hagymát felaprítjuk,  kevés olajon megdinszteljük, majd a gombát hozzáadjuk. Fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, őrölt paprikával és készre főzzük (mintha gombapörköltet készítenénk). Egy kevés levet leszűrünk, tejfölt adunk hozzá és félte tesszük.  A palacsintát kisütjük, a gombás töltelékkel megkenjük, a két szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd felcsavarjuk, tepsibe rakjuk. A félretett tejfölös szósszal leöntjük és megsütjük. Reszelt sajt is mehet a tetejére.

100_6148.jpg  2.) Gombás palacsinta: a gombával töltött palacsintákat szokásos módon bepanírozzuk és kisütjük. 2 dl joghurtot elkeverünk friss apróra vágott kaporral, savanyú uborkával és kevés reszelt vöröshagymával. A rántott palacsintákat ezzel az öntettel tálaljuk.

100_7078.jpg  Gombafasírt: 25 dkg gomba,  1 kis fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 3 db szikkadt zsemle, 2 db tojás, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, olaj.                                                                                 
A gombát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. A szintén apróra vágott vöröshagymát olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, valamint a petrezselyemzöldet, fűszerezzük és puhára pároljuk. A zsemléket beáztatjuk, jól kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a gombapépet, beleütjük a tojásokat jól összedolgozzuk, rudakat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük. Rizzsel tálaljuk.
Öntet: joghurtba ecetes uborkát aprózunk, keverünk bele egy kis kaprot, pici édesítőt, majd a kroketteket ezzel az öntettel leöntve tálaljuk.
 

gombaleves.jpg Gombaleves: fél kg gomba, 3 sz. sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, vaj, vagy olaj, só, bors, tárkony, 1 tk. liszt.
A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk, a gombát szeleteljük. Kevés vajon, vagy olajon a hagymát és a zöldségeket megdinszteljük, megszórjuk liszttel, fűszerezzük, majd felengedjük kb. 3 l vízzel. Ha minden megpuhult, apróra vágott petrezselymet keverünk bele.

Marhatokány a' la Sztroganoff: 3 evőkanál olaj,1 db nagy fejhagyma, 25 dkg vargánya vagy intenzívebb ízű gomba, 50-60 dkg marhahús, 2 evőkanál dijoni mustár, 3 dl főzőtejszín, 8 dkg csemegeuborka, 1 kis csomó metélőhagyma, só, bors: egy nagy serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olajat. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, vékony szeletekre szeljük és 2–3 perc alatt megfonnyasztjuk. Közben a gombát megtisztítjuk, félbevágjuk és a hagymához adjuk és állandóan kevergetve kb. 5 perc alatt zsírjára sütjük. 
A marhahúst nagyon vékony szeletekre, majd a rostjait keresztezve keskeny csíkokra vágjuk.
A gombát és a hagymát egy tálba szedjük és félretesszük.
A serpenyőbe újabb evőkanál olajat teszünk, és magas hőfokon felforrósítjuk. A hús felét a serpenyőbe tesszük és állandóan kevergetve 2–3 percig pirítjuk, majd kivesszük a serpenyőből és melegen tartjuk. A maradék olajat felforrósítjuk és a másik adag húst is megpirítjuk.
A hagymát, a gombát, a húst visszatesszük a serpenyőbe, frissen őrölt borssal fűszerezzük, kissé megsózzuk és összesütjük. 
A mustárt a főzőtejszínbe keverjük, az uborkát lecsepegtetjük, mindkettőt hozzáadjuk a húshoz és jól összekeverjük. Felmelegítjük, de már nem főzzük. A metélőhagymát megmossuk, szárazra töröljük, felaprítjuk és a húsra szórjuk.

sertescsikok_szroganoff_modra.jpg Tokány á'la Sztroganoff módra (lehet sertéshúsból, pulyka-, vagy csirkemellből): 80 dkg sertéscomb, vagy pulyka-, csirkemell, 50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 ecetes uborka, 1 db hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. liszt, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2-3 ek. paradicsompüré, 1 babérlevél, kakukkfű, petrezselyemzöld, kevés olaj, só, bors, citromlé.
A hús vékony csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, félre tesszük. A szalonnát szintén csíkokra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. A hagymát felszeleteljük és a zsiradékon megdinszteljük. A húst megszórjuk liszttel, jól összeforgatjuk, és a hagymás szalonnára tesszük. Erős tűzön, állandóan kavargatva, fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a kockára vágott savanyú uborkát, az összezúzott fokhagymát, a paradicsompürét, a bort meg a babérlevelet, és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Miután megpuhult, ráöntjük a tejszínt, utána sózunk-borsozunk, citromlével savanyítjuk, és összeforraljuk. Végül friss kakukkfűvel, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Tálalhatjuk, bulgurral, rizzsel, zsemlegombóccal, de tésztával is.

hasabburgonyagomba.jpg Hasábburgonya hagymával és gombával: 1 kg félkész hasábburgonya, 50 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, olaj, friss, vagy szárított kakukkfű, rozmaring, só, bors.
A gombát és a vöröshagymát megtisztítjuk
, szeleteljük. Kevés olajon először a vöröshagymát dinszteljük meg, hozzáadjuk a gombát, az apróra vágott friss fűszereket, sózzuk, borsozzuk és addig sütjük, amíg a leve teljesen el nem párolog. Még egy kicsit pirítjuk, majd a kisütött hasábburgonyával összekeverve tálaljuk.

gombas_galuska.jpg  Gombás galuska: 40 dkg liszt, 25 dkg gomba, 1 tojás, 3 dl víz, 0,5 dl olaj,   1 csokor petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tk. só, 1 mk. őröltbors, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl.
Mély tálban a tojást habosra keverjük a vízzel. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Ezután hozzáadjuk a lisztet is és nokedli tésztát keverünk belőle. Félretesszük. A gombát megmossuk, leszárítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a megtisztított vöröshagymát, hozzáadjuk a gombaszeleteket és puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.  Bő, sós vízbe szaggatjuk a galuskát és megfőzzük. Leszűrjük és a pirított gombával összeforgatjuk. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, aki szereti, tejföllel fogyaszthatja. A gombás ragut összekeverhetjük hasábburgonyával is.

folyt.köv...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 431
Tegnapi: 637
Heti: 1 068
Havi: 9 790
Össz.: 2 620 784

Látogatottság növelés
Oldal: GOMBÁS RECEPTEK
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »