17. HÉT
Cukkini főzelék (ugyanúgy készül, mint a tökfőzelék, csak egy kicsit selymesebb, lágyabb az íze): 1 kg zsenge cukkini, 1 közepes fej hagyma, olaj, 1 csokor kapor (lehet szárított is), 2-3 gerezd fokhagyma, só, 2 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, 1 pohár tejföl, vagy kefir, pici őrölt paprika.
A cukkiniket hosszában kettévágjuk, majd uborkagyalun lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a cukkinit, a zúzott fokhagymát, a kaprot, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. A lisztet elkeverjük vízzel, tejföllel, majd behabarjuk vele a főzeléket. Pici citromlével savanyíthatjuk.
Tojáspörkölt: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Olaszos melegszendvics: 1 doboz hámozott paradicsom, 3-4 gerezd fokhagyma, ahány kenyérszelet, annyi gépsonka, 10-15 dkg sajt, só, bors, friss bazsalikom.
A paradicsomot leszűrjük, majd serpenyőben kissé pépesre törjük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát és friss apróra vágott bazsalikomot adunk hozzá, majd addig főzzük amíg a leve el nem párolog. A kenyér szeleteket gáztepsire tesszük, mindegyikre teszünk egy-egy szelet gépsonkát, rákenünk egy kevés paradicsomszósz, megszórjuk reszelt sajttal, majd készre sütjük. Ha többet készítünk a szószból, makarónival, reszelt sajttal, önálló ételként is fogyaszthatjuk.
Gombakrémleves: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Virslis-tojásos nokedli: fél kg liszt, 2 db tojás, kb. fél liter víz, 2 pár virsli, kevés olaj, 6 db tojás, egy kis fej vöröshagyma.
A vizet felteszem forrni. Közben a hozzávalókból, se nem kemény, se nem lágy tésztát készítek, majd a forrásban lévő vízbe szaggatom. Ha a galuskák feljöttek a víz tetejére leszűröm, leöblítem és tepsibe öntöm. Egy serpenyőbe megsütöm az apróra vágott vöröshagymát, ráteszem a felkarikázott virslit, rövid ideig együtt sütöm, majd a nokedlival és a sóval felvert tojással összekeverem. Sütőben készre sütöm. (Ezzel a módszerrel nem ragad a tojás a serpenyő aljára és nem kell mellette állni, hogy kevergessük.)
Frankfurti saláta: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Tonhalsteak, burgonyasaláta: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Vajba forgatott kelbimbó, sült sonkával: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Finomfőzelék: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!
Mexikói babsaláta: 1-2 doboz feketebab (kidney), 1 nagy fej lilahagyma, 1 doboz kukorica (kb 25 dkg), 1 evőkanál paprika-krém, 2 dl ketchup, só, bors, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem- vagy korianderlevél.
A hagymát apró kockákra vágom és megsózom. A sonkát szintén felkockázom. A babot és a kukoricát leszűröm, majd az összes hozzávalót összekeverem. Jól lehűtve tálalom.
Burgonyakrémleves: 5-6 nagyobb burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tej, csipet szerecsendió, só, bors, 1 ek. ecetes torma, 2 sz. újhagyma, 2-3 ek. olaj.
Az újhagymát karikázzuk fel és az olajban pároljuk pár percig. Tegyük hozzá a megtisztított és feldarabolt burgonyát, öntsük fel annyi vízzel, hogy kb 2 ujjnyira ellepje. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és főzzük puhára. Húzzuk le a tűzről, öntsük hozzá a tejet, majd botmixerrel pürésítsük. Tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel. Tálalás előtt keverjük hozzá a tormát. Vékonyra szelt, sült baconnel kínáljuk.
Zöldséges rétes: a töltelékhez tetszőleges zöldségeket keverünk össze (sárgarépát, a póréhagymát, zellert, cukkinit kukoricát, zöldborsót vagy egyszerűen egy csomag mexikói zöldségkeveréket veszünk), 1 cs. réteslap, szezámmag, 2 ek. vaj, friss fűszerek.
A hagymát kisebb darabokra vágjuk, majd a zöldségekkel együtt 1 ek. vajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk fűszerezzük, majd ha kihűlt, egy egész tojással összekeverjük. A réteslapot széthajtogatjuk, rátesszük a tölteléket és felcsavarjuk. .Tetejét megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk szezámmaggal és forró sütőben megsütjük. Önálló ételként esetleg sajt, vagy bármilyen mártással (lásd. fűszervajak, mártások fejezetben) de húshoz köretként is tálalhatjuk.
Köröm- vagy csülökpörkölt: 5 db első köröm, vagy 1 nagyobb csülök, 2 fej vöröshagyma, 1-1 paprika, paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, őrölt paprika, só, bors, kakukkfű, borsikafű, majoránna, olaj.
Olajon megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a fűszereket, majd azonnal elkeverjük egy kis vízzel. Beletesszük az előzőleg alaposan megtisztított kis darabokra vágott körmöt/csülköt (vagy vegyesen). Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és hosszasan puhára főzzük. Ha szükséges még egy kicsit megsózzuk. Akinek van kuktája, érdemes abban főzni, mert sokkal hamarabb kész lesz.
Alma-sajt-ananász saláta: 2 db alma, 1 doboz ananász, 10 dkg füstölt sajt, 1 db natúr joghurt, pici fahéj.
Az almát és a sajtot kis kockára vágjuk és a leszűrt ananásszal, joghurttal, pici fahéjjal összekeverjük.
Savanyú káposztával sült oldalas: lásd. Római tálban készült ételek között!
Steak burgonya: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
18. HÉT
Snidlinges májas: 2 ek. vaj, 10 dkg májas, 1 db főtt tojás, 1 cs. snidling, bors, 1 kk. mustár.
A májast habosra keverjük a vajjal, mustárral, apróra vágott snidliggel. Borsozzuk, majd a tojást is beletörjük.
Káposztás kocka: lásd. 2012. 9. hét receptjei között!
Grillezett sajt: lásd. 28 napos diéta receptjei között!
Párolt petrezselymes sárgarépa: 1 cs. bébi répa, 1 cs. petrezselyem, 1 kk. cukor, 1 kk. só, 1 ek. vaj, bors.
A répákat sós, cukros vízben megfőzzük, majd a vajon megpárolt petrezselyemmel összekeverjük. Frissen őrölt borssal megszórjuk.
Tepsiben sült bundás kenyér, gazdagon: (nem régen kaptam ezt az ötletet és nagyon tetszett, ezért gondoltam megosztom veletek): egy tepsire való szikkadt kenyérszelet, 1 kis doboz tejföl, 2-3 db tojás, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 15 dkg sajt (tehetünk még a masszába: reszelt parizert, szalonna kockát, apróra vágott lilahagymát... amit csak szeretnénk).
A tepsibe belerakjuk a kenyérszeleteket. A tojást összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal és zúzott fokhagymával, majd amivel szeretnénk azt is hozzáadjuk. A masszát elosztjuk a kenyereken, megszórjuk reszelt sajttal, majd forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (Na, nekem jó ropogós lett az alja, ezért a második adagot, úgy készítettem, hogy az alját is belemártottam a tojásba, így tettem a tepsibe (sütőpapirra, mert leragad és vakarhatjuk a tepsit napokig). Így sokkal puhább és jobb lett.)
Én ezt a változatot úgy szoktam készíteni, annak aki nem akarja "cifrázni" leírom, hogy a kenyeret beleforgatom fűszersóval, borssal ízesített tojásba, így teszem a tepsibe. Tetejére reszelt sajtot szórok és megsütöm. Sajt alá néha szeletelt parizert, vagy gépsonkát teszek.
Zöldségleves: lásd. 2011. 14. hét receptjei között!
Rácponty: lásd. Bogrács, grill, vendégvárás fejezetben! Ha nincs pontyunk, vagy pontyszeletünk, tonhalból is készíthetjük, csak akkor a szeleteket, hal fűszersóval, borssal vagy zöldfűszerekkel ízesítsük!
Avokádókrém: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Kelkáposzta főzelék: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.
Paradicsom leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Bolognai makaróni: 30-40 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, 2 fej vöröshagyma, 1 cs. Bolognai szósz-por, 1 doboz hámozott paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, oreganó, bazsalikom, 1 cs. makaróni tészta.
A tésztát kifőzzük, közben elkészítjük a ragut. A vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd a löncshúst beletörjük. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát. A szósz-port elkeverjük 2 dl vízzel és a raguhoz öntjük, mellyel besürítjük. A tésztával tálaljuk. (Nem keverjük össze vele)
Kínaikel saláta: 1 kisebb kínaikel, 1 db kefir, 2 tojás, 1 tk. mustár, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só
A tojásokat megfőzzük, hűlni hagyjuk. A kínaikelt, csíkokra vágjuk majd a fokhagymával, mustárral, sóval ízesített kefirrel összekeverjük és a kockára vágott főtt tojással tálaljuk.