23. HÉT
Tejfölös savanyúkáposzta főzelék, húsgombóccal: 60 deka sanyúkáposzta, 6 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 db vöröshagyma, 1 tk. őröltparika, só, 1 db babérlevél, 1 kis doboz tejföl. Húsgombóchoz: 50 dkg aprított pulykahús (fagyasztott), 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 tojás.
A töltelékhez a húst a rizzsel, hagymával és a fűszerekkel és a tojással összedolgozom. Gombócokat formázunk és félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, a savanyú káposztát, ha szükséges, kicsit kimossuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk az őröltpaprikával, beletesszük a káposzta felét, a babérlevelet, borsot és összekeverjük. Ezután retesszük a húsgombócokat és befedjük a maradék káposztával. Az egészet felöntjük kb. fél liter vízzel, amiben kevés sót elkeverünk. Lefedjük és puhára főzzük. Kivesszük a húsgombócokat, és a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk a káposztát. Visszatesszük a gombócokat és 10 perc alatt összeforraljuk.
Pikáns csirkemájsaláta: 50 dkg hagyma (lila-, sonka-, póré- vegyesen), só, színesbors, 2 db citrom leve, 50 dkg csirkemáj, 4 db zsályalevél, 2 db alma, 5 ek. olaj, fél fej jégsaláta, 1 csokor petrezselyem.
A hagymaféléket meghámozzuk, felkarikázzuk, fél kk. sóval, 3 ek. ciromlével összekeverjük, fél órát pihentetjük. A zsályát 3 ek. felforrósított olajban picit pirítjuk, majd rátesszük a tisztított, darabolt májat és megsütjük. Kiszedjük az olajból és félretesszük. A salátát megmossuk, leszárítjuk és apró darabokra tépkedjük. Az almákat felaprózzuk, megöntözzük citromlével, leszűrjük. A májjal, valamint a leszűrt hagymával együtt a salátához keverjük és tálra halmozzuk. A máj sütőlevét összeforraljuk a maradék 2 ek. olajjal és a hagyma-alma levével együtt, melegen a saláta tetejére locsoljuk.
Kukoricaleves: fél liter tej, 50 dkg mélyhűtött kukorica, 1 nagy pohár tejföl, 1 csokor aprított kapor, 2 ek. liszt, 2 ek. margarin, só, bors, pirított zsemlekocka
A margarinon megfuttatjuk a lisztet, beletesszük a kaprot, összekeverjük, majd felöntjük tejjel. Sózzuk, borsozzuk és ha felforrt hozzáadjuk a kukoricát. Ha megpuhult egy kevés levet leszűrünk, csomómentesre keverjük benne a tejfölt, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Egyszerű tésztasaláta: 1 cs. pennetészta, 1 nagy doboz tejföl, 1-1 db különböző színű kaliforniai paprika, 1 uborka, 25-30 dkg csirkemell sonka, fél zacskó csirke-fűszerkeverék, fél zacskó görög fűszerkeverék.
A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A tejfölbe elkeverjük a görög fűszerkeveréket és a kis kockára vágott uborkát és paprikákat. A csirkemell sonkát is felkockázzuk, összekeverjük olajjal és a csirke-fűszerkeverékkel, majd megsütjük. A tésztát összekeverjük a zöldséges tejföllel, sült csirkemell sonkával és hidegen tálaljuk.
Tzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet. Pár órára hűtőbe tesszük.
Tojáskrém: 2 db keményre főtt tojás, 2 ek. margarin, pici új hagyma, só, bors, pici mustár. A hozzávalókat pépesre aprítjuk. Pirítóssal tálaljuk.
Töltött burgonya: 1 kg nagyobb szemű burgonya, 20 dkg szalonna, 4-5 szál vastagabb újhagyma, snidling, 1 ek. liszt, 1 ek. margarin, 2 dl tej, 5 dkg sajt.
A burgonyákat héjastól megfőzzük, meghámozzuk, kicsit hűlni hagyjuk. Mindegyiket félbevágjuk, belsejüket kicsit kikaparjuk, kivajazott tepsibe rakjuk. A szalonnát kockára vágjuk és a karikára vágott hagymával együtt megsütjük, majd a kikapart burgonyával összekeverjük, mindegyik burgonya mélyedésbe teszünk egy egy púpos kanállal. A margarint felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, picit pirítjuk, felöntjük tejjel, majd a reszelt sajttal csomómentesre keverjük. A tepsiben lévő burgonyákat bevonjuk vele, snidlinggel megszórjuk, majd sütőben pirosra sütjük.
Virslis káposztasaláta: 1 doboz konzerv bab, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg savanyú káposzta, 2 pár füstölt virsli, 2 szál sárgarépa, 2-3 szál újhagyma, 6 ek. olívaolaj, só, bors.
A savanyú káposztát tálba tesszük. A virsliket kifőzzük, hagyjuk kihűlni, kissé rézsutosan felkarikázzuk. A szintén karikára vágott sárgarépát is megfőzzük, azt is hagyjuk kihűlni, majd a babbal és a karikára vágott hagymával együtt a káposztához keverjük. Az olívaolajat elkeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd a salátával.
Tavaszi retek-karalábéfőzelék: 2 nagy csokor retek, 3 zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A retket és a karalábét jól megmossuk. A karalábé zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott retket és karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldség levessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével. Fokhagymás hús, csirkefasírt, sült virsli illi hozzá.
Joghurtos citromleves: 4 dl joghurt, 3 dl tej, 1 citrom leve, fél citrom reszelt héja, édesítőszer, csipet só, jégkockák.
A citrom levét kicsavarjuk és a reszelt citromhéjjal együtt összekeverjük a joghurttal, az édesítőszerrel és a sóval, majd habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet és alaposan elkeverjük. Jól lehűtve tállaljuk, de a levesbe jégkockákat is tehetünk. Friss mentával díszítjük.
Darázsfészek: 50 dkg liszt, 3 db tojás sárgája, 1 cs. szárított élesztő, 12,5 dkg margarin (olvasztva), 3,5 dl tej, 1 cs. vaníliáscukor, 3 ek. porcukor, vagy édesítőszer. Töltelék lehet: (kakaó, dió vagy fahéj) 10 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 1 cs. vaníliáscukor.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vagy kenyérsütő géppel megdagasztjuk, kb. 1 órát kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. Hozzávalókat összekeverjük és annyifelé osztjuk, ahány féle tésztát szeretnénk. A krémbe vagy kakaót, vagy diót, vagy fahéjat keverünk. A tésztát kb. ujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük a krémmel, szorosan feltekerjük. 3 ujjnyi vastagságú szeleteket vágunk belőle és kivajazott tepsibe egymás mellé pakoljuk. Én szeretem, ha összekel a tészta, de aki nem, az nagyobb távolságokat is hagyhat a csigák között. A tepsiben még fél órát kelesztjük.
Almás tejbedara: 6 dl tej, 4 ek. búzadara, édesítőszer, 2 db alma, pici fahéj.
A tejet felforraljuk majd apránként, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a darát. Pár percig kevergetjük, majd fedővel letakarjuk és lezárjuk alatt a tüzet. Amíg gőzében még egy kicsit fő, addig 2 db almát meghámozunk, lereszelünk, majd fahéjjal és édesítőszerrel összekeverjük. A darát tányérba simítjuk, tetejére tesszük a reszelt almát és jó ízűen megesszük.
Paprikás burgonya: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Zöldségleves: lásd. 2011. 14. hét receptjei között! Az alább közölt recept töltelékéből megmaradt kb. 2 ek. mennyiség, ahhoz tettem 4 ek. búzadarát, egy csipet szódabikarbónát, majd a levesbe szaggattam, betétként.
Sárgarépával töltött csirkecomb: 50 dkg sárgarépa, 2 db főtt tojás, 6 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, citromlé, petrezselyem, 2 db egész tojás.
A sárgarépát lereszeljük, vagy aprítógépbe ledaráljuk. Összedolgozzuk a finomra vágott kemény tojásokkal+a két nyers tojással és a petrezselyemmel. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, citromlével és reszelt vöröshagymával ízesítjük. Ezután a csirkecomb bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük és zsiradék nélkül előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A megmaradt töltelékhez adunk 2-3 ek. lisztet, majd forró olajban kisütjük. Hagymás burgonyával tálaljuk.
24. HÉT
Tejfölös zöldborsó főzelék: 2-3 szem új burgonya, fél kg friss zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, só, 1 kk. őrölt paprika, 1 kis doboz tejföl, 4-5 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, friss petrezselyem.
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Őrölt paprikával megszórjuk, sózzuk, majd felengedjük kb. 1 l vízzel. A burgonyát karikára vágjuk és a zöldborsóval együtt a pörkölt alapba beletesszük. Amikor minden megpuhult, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Tojáspörkölt: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Tarka tonhalas tésztasaláta: 30 dkg (durum) penne, vagy orsó tészta, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. almaecet, 1 kk. cukor, vagy édesítőszer, só, bors, 1 tk. mustár, 2 ek. olaj, 1 doboz olajos tonhal, 1 cs. mexicói zöldségkeverék, 2 sz. újhagyma, 2 dl natúr joghurt.
A tésztát bő, enyhén sós vízben kifőzzük. Az ecetet elkeverjük a cukorral (édesítőszerrel), mustárral, sóval, borssal. Kézi habverővel hozzákeverjük az olajat és a zúzott fokhagymát, majd összekeverjük a tésztával és állni hagyjuk. A tonhalat lecsöpögtetjük, villával széttörjük. A zöldségeket megpároljuk, hűlni hagyjuk. A megtisztított hagymát, vékony karikára vágjuk. A joghurtot a tésztához keverjük, beleforgatjuk a zöldségeket, újhagymát és a tonhalat. 20-30 percig állni hagyjuk.
Petrezselyem krémleves: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Chilisbab, gerslivel: 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darált pulykahús, vagy füstölt kolbász, sonka, 1 konzerv hámozott paradicsom, 2 doboz vörös bab (Kindley), 1 doboz kukorica, ketchup, Piros Arany, chilis bab fűszerkeverék, só, bors, oreganó, olaj.
A hagymát karikára vágjuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fűszerkeveréket és az oregánót. Hozzzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, egy jó adag ketchupot és négy evőkanál Piros Aranyat. Ha kell, adjunk hozzá egy kevés vizet, és főzzük össze. Ezután beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott, leszűrt gerslit és ha megpuhult, a vörösbabos konzervet és a kukoricát is. Összeforraljuk és melegen tálaljuk.
Tormás sonkatekercs: 16 (vékony) szelet gépsonka. Töltelékhez: 10 dkg vaj, 2 tubus sajtkrém, 2 tk. mustár, 2-3 ek. tormás majonéz, pici só, bors. A töltelékhez valókat habosra keverjük és a sonkaszeletekbe göngyöljük, pár órára hűtőbe tesszük. Pirított kenyérrel, de akár francia salátával is tálalhatjuk.
Zöldséges tészta: lásd. 2012. 2. hét receptjei között!
Sajtmártás: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Zöldbab főzelék: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Padlizsánkrém: lásd. 2011. 14. hét receptjei között!
Kapros hal: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Bableves: lásd. 2011. 14. hét receptjei között!
Hagymás lepény: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Grillezett sajt, párolt brokkolival: lásd. 28 napos diéta receptjei között!
Karamellás tej (házilag): 3-5 ek. cukrot megpirítunk, majd felöntjük tejjel és addig kevergetjük amíg el nem olvad. Nem kell megijedni, először felhabzik a cukor, de szépen elolvad a tejben.
Tárkonyos új burgonya leves: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg új burgonya, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis pohár tejföl, só, bors, pici kömény, friss tárkony, 1 ek. vaj.
A hagymát apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott répát, gyökeret és a kockára vágott burgonyát. Folyamatos kevergetés mellet kicsit lepirítjuk, majd felöntjük vízzel és fűszerezzük. Mielőtt teljesen elkészül, rakjuk bele a tárkonyt és a petrezselymet. Ha minden megpuhult, tejföllel behabarjuk.
Apró pecsenye: 1 kg sertés szűzpecsenye, vagy tarja (lehet csirkemellből is), 10 dkg füstölt húsos-szalonna, 3 ek. olaj, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma 2 db TV paprika, 1 nagyobb paradicsom, só, bors.
A szűzpecsenyét egy centis szeltekre vágjuk, majd felcsíkozzuk. Sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a húst és pirosra sütjük. Ha elkészült a húst kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk.
Az olajon, amiben a hús sült, vékony csíkokra vágott szalonnát pirítunk, rátesszük az apró kockára vágott hagymát, és megdinszteljük. 1 dl vizet öntünk hozzá, és visszapirítjuk a zsírjára. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Ha már jó szaftos, belekeverjük a húst. Bazsalikomos új burgonyával, vagy hasábburgonyával tálaljuk.
Bazsalikomos burgonya: a burgonyát meghámozzuk, majd kockára vágjuk. Forró, sós vízben előfőzzük, majd leszűrve és megszikkasztva, kevés forró olajban szép pirosra sütjük. Friss bazsalikomot apróra vágunk, majd a burgonyához keverjük.