22. HÉT
Joghurtos cseresznye, eper leves: 30 dkg cseresznye, 20 dkg eper, 2 dl epres joghurt, szegfűszeg, fahéj, citromhéj, 1 ek. étkezési keményítő.
A cseresznyét fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesített vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, étkezési keményítővel és kevés lével elkevert joghurttal besűrítjük, majd az epret is hozzáadjuk és pár perc alatt összeforraljuk. Apróra vágott mentalevéllel megszórjuk és hidegen tálaljuk.
Mákos, vagy diós guba, vanília sodó: 10 db kifli, 1 l tej, 5 dkg vaj, 10 dkg darált mák, vagy dió, 2 tasak vaníliáscukor, 4 ek. méz.
A kifliket karikára vágjuk és egy kivajazott jénai tálban szétterítjük. A tejet melegíteni kezdjük, hozzáadjuk a vajat, a vaníliáscukrot, a mákot, vagy diót, a mézet és a reszelt citromhéjat. Forrásig melegítjük, a tűzről levéve a jénai tálban lévő kiflikarikákra öntjük, összekeverjük, majd előmelegített sütőbe tesszük és készre sütjük.
Vanília sodó: 1/2 l tej, 2 db tojás, 5 dkg cukor, 1 kk. liszt, vagy étkezési keményítő, 1 cs. vaníliás cukor.
A tojássárgáját 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliáscukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájához öntjük. Folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. 2 db tojásfehérjét 2 dkg cukorral keményre verünk és a forró mártáshoz keverjük.
Töltött paprika: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Tzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé, kevés vágott kapor.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet, apróra vágott kaprot. Pár órára hűtőbe tesszük.
Zöldbab leves virslivel: kb. fél kg friss zöldbab, 2-3 szem burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, 2 szál füstölt virsli, só, bors, borsikafű (csombor), citromlé, aki szereti kapor.
A zöldbabot megmossuk, szárvégeit lecsipkedjük, felaprítjuk. A többi zöldséget is megtisztítjuk, a burgonyát és a sárgarépát apró kockákra vágjuk. Hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a borsikafüvet, a hagymát és a fokhagymagerezdeket egészben a sárgarépát és a krumplit is hozzákeverjük, majd mérsékelt tűzön főzzük tovább. Ha minden megpuhult, belekeverjük a karikára vágott virslit. Pár percig együtt főzzük, liszttel elkevert tejföllel pedig behabarjuk. Ízlés szerint citromlével savanyítjuk, végül hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.
Burgonyafánk (burgonyás lángos): 25 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg liszt, (ha jó lisztes a burgonya kevesebb is elég) 2 dkg élesztő, vagy 1 cs. szárított, 2 dl tej, 1 ek. margarin, egy kiskanálnyi cukor, só.
Az élesztőt a cukorral futtassuk meg a tejben, ha szárított, akkor a liszthez keverjük egy kis cukorral. A krumplit főzzük meg héjában, majd hámozzuk meg, törjük át. Adjuk hozzá a lisztet, a tejes élesztőt, a margarint és egy kevés sóval gyúrjuk sima tésztává.
Kisujjnyi vastagra nyújtsuk ki és kelesszük egy órán át. Lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatva, vagy négyszögere vágva, bő, forró zsiradékban mindkét oldalukon süssük pirosra. Önálló ételként, de akár húsokhoz is adhatjuk köretként.
Párolt zöldség, sajtmártás: 1cs. tetszőleges zöldségkeveréket vajon megpárolunk, sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel megszórjuk majd sajtmártással leöntve tálaljuk.
Sajtmártás: 2 ek. vajat felolvasztok, belekeverek 1 evőkanál lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedem. Sózom, borsozom és szerecsendióval ízesítem. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadok és addig keverem, amíg el nem olvad. /Sokan szoktak beletenni 1 tojás sárgáját, pici tejfölt, de én kihagyom és nem is hiányzik bele./
Gerslis hús: 50 dkg pulyka, vagy csirkemell, vagy sertés hús, 1 db nagyobb vöröshagyma, 1 ek. olaj, só, bors, őrölt paprika, (én tettem bele házi piros aranyat és darált medvehagymás pestót) 2-3 gerezd fokhagyma, 15 dkg gersli.
A pulykamellet felcsíkozzuk, majd az apróra vágott, dinsztelt vöröshagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd egy kicsit pirítjuk, ekkor megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, hozzákeverjük a gerslit, majd fedő alatt puhára főzzük. Időnként megkeverjük és ha már minden megpuhult, még fedő alatt kicsit gőzében pároljuk.
Krémes-sonkás mángold, vagy spenót: fél kg mángold, vagy spenót, 2 db tojás, 4 dl tejszín, 10 dkg sajt, sonka (lehet pulya, vagy gépsonka is), só, bors, szerecsendió.
A mángoldot megmossuk, majd forrásban lévő vízbe pár percre beledobjuk, majd leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk és felcsíkozzuk. A tojást, tejszínt, reszelt sajtot és az apróra vágott sonkát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele (jó az őrölt is), majd a mángold csíkokat beleforgatjuk. Beleöntjük egy akkora tepsibe, hogy négy centinél ne álljon benne vastagabban a krémes mángold. Fél óra alatt aranybarnára sütjük.
Paradicsomos káposztafőzelék: 1 kg káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 2-3 ek. liszt, 1 l paradicsom ivólé, vagy 1 üveg paradicsompüré, 1 kg hús (lehet a malacka füle, farka, körme is, lapocka, vagy comb).
A húst darabolom és felteszem főni. Amikor felforrt, a habját leszedem és hozzáadom a csíkokra szelt káposztát és az egészben hagyott vöröshagymát. Sózom, borsozom és puhára főzöm. Az olajból és a lisztből rántást készítek, felöntöm a paradicsomlével, simára keverem és a káposztához öntöm. Kevés édesítőt teszek hozzá.
Csirkemell saláta: 1 db csirkemell, mozzarella (lében), fél fej saláta, fél fej új káposzta, 2 szál sárgarépa, 1 cs. retek, 1 nagy doboz joghurt, kapros öntet-por, gyros fűszerkeverék, olaj.
A csirkemellet felkockázzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, megöntözzük olajjal, majd összekeverjük és fél órát állni hagyjuk. Addig elkészítjük a salátát: a káposztát, retket, sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a salátát falatnyi darabokra tépkedjük, a joghurtot összekeverjük a kapros alappal. A mozzarellát leszűrjük, kockára vágjuk. A hús ezután kisütjük. Tálaláskor egy marék salátát teszünk a tányérra, meglocsoljuk az öntettel, rátesszük a húst és a mozzarellát, majd pirítóssal, vagy anélkül fogyasztjuk.
Gombakrémleves: 1 kg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, petrezselyemzöld, 2 dl tejszín
1 ek. margarinon 1 fej vöröshagymát megdinsztelünk. Hozzáadunk fél kg felszeletelt gombát. Petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. Közben a gomba másik felét is felszeleteljük, megpirítjuk. A gombalevest összeturmixoljuk, 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel sűrítjük, majd a pirított gombát is belekeverve tálaljuk.
Egyszerű csirkemájas rizottó: 40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldborsó, 2 sz. sárgarépa, só, bors, olaj, 30 dkg rizs, 10 dkg reszelt sajt.
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a szintén kockára vágott sárgarépát, sózzuk, és néhány percig nagy lángon, állandóan kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a csirkemájat is, és kissé megpirítjuk.
Másik lábosban, olajon üvegesre hevítjük a megmosott rizst (de nem pirítjuk). Ekkor a rizshez adjuk a májas keveréket, felöntjük 6 dl forró vízzel, átkeverjük, és lefedve, további keverés nélkül, kis lángon 40 percig pároljuk. Ha megpuhult, villával fellazítjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét, és tálalhatunk is. (Tálaláskor szórjuk rá a sajt másik felét).
Sárgarépa saláta: lásd. 2012. 10. hét receptjei között!
Orjaleves: 1 kg karaj, vagy tarjacsont, 4 sz. nagyobb sárgarépa, 2 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kisebb zeller, karalábé, 1 db vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, egész bors.
A sertéstarját hideg vízben alaposan megmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Amikor a leves forrni kezd, lehabozzuk, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. Beletesszük a zöldségeket. Ezután hozzáadjuk a csemege zöldpaprikát, paradicsomot és készre főzzük. Amikor a leves elkészült 15 percig pihentetjük, ezután szűrőn leszűrjük. A levesben főtt zöldséget és csontot külön tálaljuk.
Lecsós szelet: 1 kg sertéshús (tarja, comb, karaj)1 dl olaj, só, bors, 1 üveg kész lecsó, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, pici cukor, vagy édesítő (ha nem savanyú a lecsó elhagyható).
A húst megmossuk, szeleteljük, vékonyra klopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk. Az olajat megforrósítjuk, majd a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen megsütjük. Kiszedjük, félre tesszük. A visszamaradt zsiradékba tesszük a vékony szeletekre vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Felöntjük kb. 1 dl vízzel és a mikor a pörkök feláztak, visszatesszük a húst, öntünk hozzá még egy kis vizet, majd puhára pároljuk. Ha kész, ráöntjük a lecsót és pár perc alatt összeforraljuk. Ha kel picit édesítjük. Tarhonyával, vagy főtt tésztával tálaljuk.
23. HÉT
Sóskamártás: 1 kg friss sóskalevél (vastag ereitől megszabadítva), vagy 1 cs. sóskapüré, 3 ek. margarin, 2 ek. liszt, 2 ek. étkezési keményítő, 2 dl tejföl, csipet cukor, só, 2 dl tej.
Felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a sóskát és kb. 20 percig pároljuk. Ha teljesen összeesett, megszórjuk liszttel, még egy kicsit pirítjuk, majd felengedjük kb. 2 dl tejjel és botmixerrel pépesítjük (ha püréből készül ezt a műveletet nem kell megtenni). 2 dl tejfölbe elkeverünk 2 ek. étkezési keményítőt és besűrítjük. Ha sűrű lenne tejjel hígítjuk, ha híg, étkezési keményítővel elkevert tejjel sűrítjük. Főtt tojással tálaljuk.
Paradicsomos spagettiomlett: 25 dkg spagetti, 1 cs. mozzarella (12,5 dkg), 2 közepes paradicsom, vagy 1 doboz hámozott paradicsom, 5 db tojás, 4 levél friss, vagy szárított zsálya és bazsalikom, 1-2 ek. olaj, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma.
Forrásban lévő sós vízben a spagettit kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsöpögtetjük. A mozzarellát kockára vágjuk, a paradicsomot pedig felkarikázzuk. A tojásokat sóval, borssal felverjük, a zsályát és a bazsalikomot apróra vágjuk. Tortasütőbe sütőpapírt teszünk, rétegesen lerakjuk a spagettit, paradicsomkarikákat, mozzarellát. Tetejére szórjuk a zöldfűszereket, majd ráöntjük a tojást és forró sütőben megsütjük.
Karalábé leves: 2 db zsenge karalábé, 1 sz. nagyobb sárgarépa, 1 sz. petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, só, bors, pirospaprika, liszt, kevés olaj.
A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. Kevés olajon a hagymával együtt megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Amikor már megpuhultak, megszórjuk egy kevés pirospaprikával és liszttel. Elkeverjük és felöntjük vízzel. Lassú tűzön főzzük. A végén beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Aki szereti tejföllel is behabarhatja.
Rakott gomba: 1 kg közepes nagyságú csiperke, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, só, bors, petrezselyem, kakukkfű, 5 db zsömle, 3 db tojás, 5 dkg vaj, 5 ek. liszt, fél liter tej, szerecsendió, 15 dkg sajt, snidling.
A gombát megtisztítjuk, szárát kitörjük, megmossuk. Egy tűzálló tálba sorba rakosgatjuk a kalapokat, besózzuk. A maradék kalapot, gombaszárat daraboljuk, majd hagymát pirítunk rátesszük, sózzuk, borsozzuk petrezselymet, kakukkfüvet és zúzott fokhagymát adunk hozzá és lepirítjuk. A zsömléket beáztatjuk, kicsavarjuk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a gombapépet, kevés sót, jól összedolgozzuk. A vajból, lisztből és tejből besamelmártást készítünk sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük. Először a gombakalapokra simítjuk a zsömlés tölteléket, majd a besamelmártást, végül megszórjuk reszelt sajttal és sütőben megsütjük.
Sztrapacska: kb. 1 kg liszt, 3 db tojás, só, 4 db nagyobb burgonya lereszelve és annyi víz, hogy sűrűbb állagú massza legyen. A hozzávalókat összekeverjük, majd nokedliszaggatóval forrásba lévő vízbe szaggatjuk. Leszűrjük, kicsit leöblítjük, majd kefirrel és pirított hagymával tálaljuk. Akinek van otthon, kockára vágott, pirított szalonnával összeforgathatja, de túróval is finom.
Padlizsánkrém (diétás): 2 db duci padlizsán, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, 2 ek. mustár, 2 ek. tejtöl, 1-2 ek. puha vaj, vagy annak aki nem diétázik, majonéz.
A padlizsánokat faszén parázson megsütjük, hideg vízbe tesszük, héját lehúzzuk, majd a padlizsánhúst, a hozzávalókkal, összeturmixoljuk. Pirítóssal tálaljuk.
Zöldbab főzelék: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Vagdalthús: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Karfiol krémleves: egy nagyobb fej karfiol, 1 liter csirkehúsleves alaplé (leveskockából is jó), 1 ek. olaj, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, pirított zsemlekocka, vagy party snack, vagy barker roll.
A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt néhány percig olajon pároljuk, majd felöntjük a levessel, és lefedve lassú tűzön puhára főzzük. Ha kész, beleöntjük a tejszínt, majd botmixerrel simára keverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, pirított zsemlekockával vagy party snackkel tálaljuk.
"Barátfüle": 1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 tojás, só, 12 dkg olvasztott vaj, sűrű szilvalekvár, kb. 10 dkg zsemlemorzsa, porcukor.
A burgonyát főzzük puhára, hámozzuk meg és burgonyanyomón törjük át. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre kihűlni, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és annyi lisztet, hogy jól gyúrható legyen. A tésztát tegyük deszkára, és nyújtsuk vékonyra, téglalap alakúra. Egyik felét megrakjuk egymástól kb. 4-5 cm-re egy-egy teáskanál szilvalekvárral. A tészta másik felét hajtsuk óvatosan rá. A halmok között ujjunkkal nyomjuk le a tésztát és késsel vagy derelyevágóval daraboljuk fel. Bő, lobogó vízben főzzük ki. A zsemlemorzsát szárazon aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a vajat, olvadásig keverjük, majd a megfőtt tésztát beleforgatjuk, porcukorral tálaljuk. Készülhet túrós töltelékkel is, de ebből a tésztából lehet mákos és sima nudlit készíteni, de szilvásgombócnak is jó.
Újházy tyúkleves: 1 db tyúk, vagy kakas, esetleg nagyobb csirke (kb. 2 kg), 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db kicsi zeller, 1 db nagyobb karalábé, 8 dkg gomba, 1 közepes vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 10-15 szem bors, gyömbér, só, 1-2 gerezd fokhagyma és szoktak még beletenni egy marék zöldborsót, kevés kel-levelet (én kihagytam, tálaláskor pedig a nagyobb húsokat félretettem, másnap zsemlemártással, kicsit lepirítva megettük).
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. Ha felforrt szűrőkanállal a habot leszedjük, majd kisebbre állítjuk a hőfokot és gyöngyöző vízben főzzük tovább. Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, fokhagymát, zöldpaprikát és a fűszereket. Ha minden megpuhult, kb 15 percig, pihentetjük, majd sűrű szövésű szűrőn leszűrjük. A zöldségeket daraboljuk és az aprólékkal együtt vagy külön tálban, vagy rászűrve a levest tálaljuk.
Sajtos-tejszínes csirkemell, zöldborsós rizs: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!
Zsemlemártás: 4 db zsemlét kockára vágva, kevés olajon megpirítunk, lehúzzuk a tűzről, kevés pirospaprikával megszórjuk, majd felengedjük kb. 3 dl húslevessel. Zúzott fokhagymával és őrölt borssal pépesre főzzük. Főtt hússal tálaljuk.