7. Hét
Finomfőzelék: 20 dkg zöldborsó, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zsenge karalábé, 1 doboz konzerv kukorica, vagy 50 dkg. zöldségkeverék, só, bors, petrezselyem, pici cukor, 4 ek. liszt, vaj, tej.
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikára, a karalábét pedig kis kockára vágjuk. Kevés vajat felolvasztunk beletesszük a felaprított petrezselyem felét, majd rátesszük a megmosott, összevágott zöldségeket, sózzuk. Kevés vizet öntünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, hozzáöntjük leve nélkül a kukoricát, megszórjuk liszttel, felöntjük tejjel és habverővel csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, tejet adunk hozzá. Néhány perc alatt összeforraljuk. Pici cukorral édesítjük és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemmel. Panírozott halrudacskával tálaljuk.
Csirkemell-gyros, salátával: 4 db csirkemellfilé, 1 cs. gyros fűszerkeverék, olaj, só, bors. Salátához: lilakáposzta, sárgarépa, uborka, retek, saláta, liliahagyma, paradicsom, joghurt, fokhagymás, vagy kapros öntet-por.
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a fűszerkeveréket majd olajjal megöntözzük és jól átkeverjük, 1 órát pihentetjük. Közben elkészítjük a salátát. A lilakáposztát legyaluljuk, a többi zöldséget vékony hasábokra vágjuk (julienre). A paradicsomot kis kockára, a salátát pedig apróra tépkedjük. Összekeverjük. A csirkemellet olajban kisütjük. A joghurtot összekeverjük a kész öntet-porral. A tálra salátát halmozunk, megöntözzük az öntettel, majd a tetejére tesszük a kisült csirkemell csíkokat.
Sajtmártás: http://konyhabirodalom.hupont.hu/3/receptek-12-het
Szalontüdő: sertés tüdő, nyelv, szív, 1 nagyobb fej vöröshagyma, olaj, só, bors, friss v. szárított majoránna, kakukkfű, 2 ek. tejföl, 1 tk. liszt, vagy étkezési keményítő, kevés mustár, babérlevél, 1 tk. őrölt paprika.
A tüdőt, nyelvet, szívet jól megtisztítjuk, kövesztjük (megfőzzük), majd csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megdinszteljük, rátesszük a belsőségeket, kicsit pirítjuk, majd megszórjuk őrölt paprikával és felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával, kakkukfűvel, babérlevéllel ízesítjük és kb. fél óra alatt készre főzzük. A tejfölt elkeverjük az étkezési keményítővel, vagy liszttel és egy kevés mustárral, majd behabarjuk vele a pörköltet. Zsemlegombóccal, vagy
zsályás, vajas tésztával: 1 cs. fusilli, vagy pennetészta, vaj, friss zsálya
A zsályát apróra vágjuk és olvasztott vajon megfuttatjuk. A tésztát kifőzzük, leöblítjük, majd a zsályás vajba forgatjuk, tálaljuk.
Kelbimbó sült sonkával: 1 csomag fagyasztott kelbimbó, 1 sz. szalonna, sonka vagy füstölt tarja, friss fűszernövények, petrezselyem.
A kelbimbót sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A szalonnát kis kockára vágjuk, megsütjük, majd a kelbimbót beleforgatjuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és friss fűszerekkel. A sonkát, vagy tarját kisütjük, a kelbimbóval tálaljuk.
Kelkáposztás tekercsek: 1 fej kelkáposzta, fél kg darálthús, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg árpagyöngy (gersli) ételízesítő, só, bors, tejföl. A kelkáposztának kivágjuk a torzsáját, forrásban lévő, ételízesítővel kevert, vízbe tesszük és fokozatosan leveleire szedjük. A gerslit a főzés előtt egy órával beáztatjuk 2,5-szeres vízben, majd kevés sóval puhára pároljuk. Töltelék: a párolt gerslihez hozzáadjuk a darált húst, fűszereket, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a vöröshagymát, fokhagymát, összedolgozzuk. A levelek vastag erét elvékonyítjuk, egy-két kanál tölteléket rakunk bele, szélét jobbról-balról felhajtjuk, majd feltekerjük. A tekercseket tepsibe rakjuk, tejfölt kenünk rá és megsütjük.
Töltött káposzta:kb. 15 nagyobb levél, (amit a kelkáposztás tekercsekben leírt módon lefejtünk), 1 kg darálthús, 20 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, só, bors, őrölt paprika, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 db tojás, füstölt kolbász, vagy füstölthús, kapor, kevés liszt, olaj.
A hagymát és a szalonnát kis kockákra vágjuk, megpirítjuk, a rizst megpároljuk. A fele pirított hagymát a pörccel együtt a darált húshoz adjuk. A másik felét lehúzzuk a tűzről, meghintjük őrölt paprikával, teszünk bele kaprot (aki nem szereti el is hagyhatja), zöldpaprikát, paradicsomot (ez is elhagyható, de nyáron szeretem vele megbolondítani az ételt). A maradék fejes káposztát laskára vágjuk, összekeverjük a savanyú káposztával és a felét a lábos aljára terítjük. A kolbászt kb. 5 cm-es darabokra vágjuk (füstölt comb is jó helyette, vagy mindkettőt el is hagyhatjuk) rátesszük a tetejére. A darált húshoz adjuk a párolt rizst, a tojást, fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, majd jól összedolgozzuk. A töltelékekből gombócokat készítünk, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. Ezután rátesszük a lábosban lévő káposztára. Befedjük a maradék káposztával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha van füstölt szalonnabőrkénk, felcsíkozva azt is hozzáadhatjuk. Fedő alatt, lassú tűzön, kb 1 óra alatt puhára főzzük. Ekkor a töltelékeket óvatosan kiszedjük, félretesszük. Olajat melegítünk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük kevés hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, jól elkeverjük és még 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
Néha szoktam római tálban is készíteni. A különbség csak annyi, hogy nem a végén rántom be, hanem amikor befedem káposztával, így kerül a tetejével lezárt tál a sütőbe.
Sajtos-tejszínes csirkemell: 2 db csirkemell, 350 ml főzőtejszín, 20 dkg sajt, liszt, 4-5 db tojás.
A sajtot lereszeljük. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, öklünkkel kicsit ellapítjuk, sózzuk, borsozzuk. Először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a reszelt sajtba forgatjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé (egy rétegben) lerakjuk. A tejszínt ráöntjük és megsütjük. Előfözött jázmin rizzsel tálaljuk (bármilyen más rizs is jó). Ha egy kicsit spórolni akarok a sajttal (mert így sokat felvesz), akkor úgy készítem, hogy a tepsi aljára szórok egy réteg sajtot, erre teszem a lisztbe, tojásba forgatott csirkemellet, megszórom újra sajttal, majd ráöntöm a tejszínt.
Zöldborsós, zöldfűszeres rizs: 1 csésze rizs, 2 csésze víz, 15 dkg zöldborsó, friss majoranna, 1 levél zsálya, 1 csokor snidling, 1 csokor petrezselyem, 3-4 levél bazsalikom.
A vizet felforraljuk és a pirított rizsre önjük. Beletesszük a zöldborsót, apróra vágott friss fűszereket, só, bors és fedő alatt puhára pároljuk.
Hússaláta: bármilyen maradék főtthús (pl.déli húslevesből), 2 db burgonya, 2 db alma, 4 db ecetes uborka, 2 db főtt tojás, tartármártás.
A burgonyát fõzzük meg héjában, hütsük le hámozzuk meg. 1 db meghámozott, kimagozott almát (a másikat a tartárba reszeljük), az uborkát és a burgonyát vágjuk vékony hasábokra, vagy kockára. A húst is csíkozzuk fel. A fõtt tojásokat is daraboljuk fel.
Tartármártás: 2 db tojás sárgáját elkeverünk 1 ek. mustárral, fél citrom levével (így nem kell olyan óvatosan csepegtetve adagolni az olajat), majd kb. 2 dl olajat fokozatosan hozzákeverünk. Beleöntünk 2 dl tejfölt (vagy joghurtot). Sózzuk, borsozzuk, picit édesítjük, belereszeljük az almát, majd az alapanyagokkal összekeverjük, 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Természetesen készíthetjük kész tubusos majonézből is, de az nem az igazi.
8. Hét
Mángold főzelék (spenóthoz hasonló): fél kiló mángold, kb 4 dl tej, 4 dl víz, 4 ek. liszt, 1,5 dl olaj, só, kevés őrölt bors, szerecsendió, fokhagyma, 1-2 db szikkadt zsemle.
A mángold levelét alaposan átmossuk, majd a tejjel együtt leturmixoljuk. A zsemléket kockára vágjuk és szárazon megpirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, majd hozzáöntjük a tejes mángoldot és kb. 20 percig főzzük. A lisztből és olajból készített rántással besűrítjük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, ha kell még egy kis zúzott fokhagymát is adunk hozzá, majd addig keverjük, amíg krémesre besűrűsödik.
Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 doboz kefir, petrezselyem, snidling, kapor, újhagyma, fokhagyma.
A túrót kikeverjük a kefirrel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük.
Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 3 ek. liszt, egy kisebb vöröshagyma, só, bors, édesítő, friss bazsalikom, zeller levél.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, zeller levelét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük. Apróra szaggatott nokedlival tálaljuk. vágott, friss bazsalikommal megszórjuk.
Zöldborsós csirkemáj: 1 kg csirkemáj, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg zöldborsó, fokhagyma, 1 ek. liszt, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, friss, vagy szárított majoránna.
A vöröshagymát apróra vágjuk, majd megdinszteljük. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott csirkemájat, fűszerezzük és készre sütjük. Tűzről levéve, megszórjuk pirospaprikával és liszttel, majd felengedjük vízzel, hozzáadjuk a zöldborsót és készre pároljuk. Fusillivel, vagy rizzsel tálaljuk.
Hagymás, zöldbabos rántotta: 2 fej vöröshagyma, kb. 20 dkg zöldbab, 1 sz. szalonna, 1 ek. margarin, petrezselyem, só, bazsalikom, tojás
Szalonnát és a vöröshagymát kockára vágjuk, a margarinon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kb. 1 cm-es darabokra vágott zöldbabot, sózzuk, petrezselyemmel és bazsalikommal megszórjuk, puhára pároljuk. Ha kész felvert tojást öntünk rá és készre sütjük.
Kertészrántotta: 1 kg burgonya, szalonna, combsonka (elhagyható), 5 db tojás, 2 dl tejföl, vöröshagyma, só.
A burgonyát vékony karikára vágva, margarinnal kikent tepsibe rakjuk. A vöröshagymát szeleteljük, kicsit megpirítjuk, majd a kockára vágott szalonnával, combsonkával együtt, a burgonyához keverjük. Sütőbe tesszük és majdnem puhára sütjük. A felvert tojáshoz hozzáadjuk a tejfölt, majd az egésszel leöntjük a burgonyát és készre sütjük.
Húsos zöldségragu: 1 db csirkemell, tetszőleges zöldségek kavalkádja, olaj, 1 ek. margarin, petrezselyem, só, bors.
A csirkemellet felkockázzuk az olajon pirosra sütjük. Kiszedjük a zsiradékból, félretesszük. A visszamaradt olajhoz adjuk a margarint, majd a darabolt zöldségeket puhára pároljuk benne. Ha kész megszórjuk petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk és a csirkemellet hozzákeverjük.
Almamártás,pirítottdara,csirkecomb: http://konyhabirodalom.hupont.hu/3/receptek-12-het
Lecsós szelet: 1 kg sertéshús (comb, tartja) 4 db paradicsom, fél kg paprika, vöröshagyma, só, liszt.
A sertéshúst szeleteljük vékonyra kiverjük, sózzuk, lisztbe forgatjuk és hirtelen kisütjük, félretesszük. A visszamaradt olajon a vöröshagymával, paradicsommal és paprikával lecsót készítünk. Ha kész, visszatesszük a húst és összefőzzük. Rizzsel, vagy tarhonyával tálaljuk.
Savanyú káposztával sült hús: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, só, 2 dl fehérbor.
A húst nagyobb kockára, a vöröshagymát karikára vágjuk és a hússal együtt félig megpároljuk. Ekkor hozzáadjuk a káposztát, aláöntjük a fehérbort, sózzuk és gyakran kevergetve megsütjük. Steak burgonyával (lásd. 1. hét) tálaljuk.
Frankfurti saláta: 4 pár virsli, 4 db burgonya, 1 kis fej kínaikel, 2 db lilahagyma, 2 dl tejföl, mustár, majonéz, só, bors, édesítő.
A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt kockára, a főtt virslit karikára, a lilahagymát és a kínaikelt szeletekre vágjuk. A hozzávalókból tartármártást készítünk és a zöldségekhez keverjük. 1-2 órát hűtőben érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Zöldborsó leves: fél kg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, 1 karalábé, 1 dl olaj, 1 ek. liszt, őrölt paprika, só, bors, vegeta.
A sárgarépát, karalábét, petr.gyökeret kockára vágjuk és az olajon megdinszteljük, majd kb 10 perc múlva hozzáadjuk a zöldborsót is. Kicsit pároljuk még, megszórjuk liszttel, kevés őrölt paprikával. Sóval, borssal, vegetával ízesítjük, majd vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük és készre főzzük. Májgaluskát főzünk bele.
Májgaluska: 2 csirkemáj, 1 tojás, 1 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem.
A májat deszkán pépesre kaparjuk. Hozzáadjuk a lisztet, zsemlemorzsát, sót, borsot, petrezselymet és kikeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.
Cigánypecsenye: 1 kg tarja, szalonna, só, bors, őrölt paprika, fokhagyma, liszt.
A szalonnát "kakastaréjra vágjuk", elősütjük, félretesszük. A tarját szeletekre vágjuk kiverjük, sózzuk, lisztbe forgatjuk és hirtelen kisütjük. Zúzott fokhagymával ízesítjük. Hasábburgonya tetejére rakjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd 1 szelet szalonnával díszítjük.