38. HÉT
Finomfőzelék: 450 g mirelit zöldségkeverék (amibe zöldborsó, kukorica sárgarépa és krumpli kockák vannak), 4 ek. liszt, kb. 6-7 dl tej, só, bors, petrezselyem, 1kk cukor, vagy édesítőszer, 5 dkg vaj.
A vajat felolvasztjuk, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, cukorral megszórjuk és saját levében, fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, felöntjük a liszttel elkevert tejjel és gyakran kevergetve készre főzzük. Főtt tojással tálaljuk, de illik hozzá a fasírozott és a hal is.
Kefires virslisaláta: 2 pár virsli, 2 db főtt tojás, 1 kis fej lilahagyma, 2 doboz kefir, só, bors, mustár
A virsliket és a tojásokat megfőzzük, karikára vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük és besózzuk. A kefirt elkeverjük a mustárral, sóva, borssal, majd a virslivel, kinyomkodott hagymával, tojással összeforgatjuk. Pirítóssal tálaljuk.
Paradicsom leves: 0,5 dl olaj, 1 ek. liszt, 1,5 l sűrű paradicsomlé, 0,5 l víz, 1 fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, só, bors, friss bazsalikom, pici édesítőszer, vagy cukor. Bazsalikomos nokedli: 1 tojás, 2 ek. víz, amennyi lisztet felvesz, pici só, 3-3 levél friss bazsalikom.
Az olajból és lisztből rántást készítünk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a paradicsomlevet és simára keverjük. Ekkor beletesszük az egészben hagyott, tisztított vöröshagymát, bazsalikom és zeller levelet. Sózzuk, borsozzuk izlés szerint édesítjük és addig főzzük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor kidobjuk belőle a zellerlevéllel együtt. Közben a lisztet, tojást, pici vizet elkeverjük, sózzuk, apróra vágott bazsalikommal ízesítjük, majd külön forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha kész a leves, a kis nokedlikat hozzákeverjük.
Bolognai spagetti: 50 dkg lapocka, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 5 db paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, apróra vágott friss bazsalikom-, kakukkfű, vagy majoránna (lehet szárított fűszer is), 40 dkg spagetti tészta, 10 dkg reszelt sajt.
A húst megmossuk, ledaráljuk. A paradicsomot forrásban lévő vízbe dobjuk, majd kivesszük és a héját lehúzzuk. A vöröshagymát és a kockára vágott szalonnát megpirítjuk. Rátesszük a darált húst is, majd együtt pirítjuk tovább. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, pépesre főzzük, fűszerezzük, zúzott fokhagymát adunk hozzá, majd készre főzzük. Spagetti tésztával és reszelt sajttal tálaljuk.
Füstölt halas saláta: 1-2 doboz füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, ráöntjük a halra és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Fogyasztás előtt összekeverjük a salátával. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.
Sajttal-sonkával töltött, rántott cukkini: cukkini, patisszon, főtt, füstölt tarja, vagy sonka, szeletelt sajt, a panírozáshoz liszt, tojás, zsömlemorzsa, só, olaj.
A cukkinit és a patisszont meghámozzuk, szeleteljük, ha öregebb, kimagozzuk, szűrőbe tesszük és besózzuk. Két vékonyabb cukkini közé teszünk egy szelet sajtot és sonkát, jól összenyomjuk, majd a szokásos módon, de ha kell, kétszer is bepanírozzuk, forró olajban kisütjük. Önállóan, salátával, vagy rizzsel tálaljuk.
Zöldborsós rizs: 30 dkg rizs, 20-25 dkg zöldborsó, egy kis csokor petrezselyem, só, bors, 1 ek. vaj.
A felolvadt vajon a rizst kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy jó két ujjnyit ellepje. Fedő alatt, puhára pároljuk. Miután megpuhult, friss, vagy szárított, apróra vágott petrezselymet keverünk hozzá.
Túróval töltött zsemle: 6 db zsemle, 10 dkg cukor, vagy édesítőszer, 5 dkg vaj, kb. 3,5 dl tej, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 2 cs. vaníliáscukor, 0,50 dkg tóró, 1 db citrom, mazsola.
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk és a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával, a tejföllel, cukorral, vagy édesítővel és a citrom reszelt héjjával együtt a túróhoz keverjük. A tojások fehérjét felverjük habnak, majd lazán a túrós masszához vegyítjük. Kivajazott tepsibe tesszük, megtöltjük a túrós töltelékkel, rátesszük a tetejüket. Cukorral, vagy édesítővel elkevert, langyos tejjel megöntözzük a zsemléket, mindegyik tetejére egy kis darab vajat teszünk, majd előmelegített sütőben megsütjük. Félidőben újra meglocsoljuk egy kis tejjel, majd készre sütjük.
Karalábéfőzelék: 1 kg karalábé, 4 dkg liszt, 1 dl tejföl vagy tej, petrezselyemzöld, só, bors, édesítő.
A karalábét kis kockákra vágjuk, vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Tejfölből vagy tejből habarást készítünk és besűrítjük vele. Friss petrezselyemmel megszórjuk, ha kell édesítjük. Halrudacskával, vagy fasírttal tálaljuk.
Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.
A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük.
Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró (250 g), 1 kis doboz kefir, vagy 3-4 ek. tejföl, petrezselyem, snidling, kapor, újhagyma, fokhagyma, kevés só.
A túrót simára keverjük a kefirrel, majd az apróra vágott zöld-fűszereket és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Sózzuk, új-hagymát karikázunk bele, friss, vagy pirítós kenyérrel tálaljuk.
Fűszeres hekk, párolt zöldséggel: 1 csomag apró hekk, 1 cs. halfűszerkeverék, só, liszt, kevés víz, olaj, bármilyen zöldség.
A halat kiolvasztjuk, megtisztítjuk, sózzuk. Ropogós bunda készítése: a lisztbe elkeverjük a fűszerkeveréket, a halat beleforgatjuk, majd vízbe mártjuk és újra a fűszeres lisztbe forgatjuk, kicsit "rátapicskoljuk", forró olajban kisütjük.
Burgonyasaláta: 1 kg salátaburgonya (apró, nem szétfővő), 2-3 fej lilahagyma, ecet, só, bors, édesítő, vagy cukor.
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, a lilahagymával együtt vékony karikákra vágjuk. Egy salátás tálban elkészítjük az ecetes levet, majd a burgonyát és a hagymát beleforgatjuk. Pár órán át hűtőszekrényben tartjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Zöldfűszeres töltött bagett: elősütött, félkész bagett, 10 dkg vaj, zöldfűszerek, fokhagyma, sonka, sajt, paprikás szalámi, vagy kolbász.
A bagettet bevagdossuk, de az alján nem vágjuk át. Mindegyik résbe teszünk kb. 1 tk. apróra vágott zöldfűszerekkel és zúzott fokhagymával elkevert vajat, egy-egy vékony szelet sajtot, szalámit, sonkát. Sütőben megsütjük. Ha marad sajt, tetejére szórhatjuk. Természetesen bármi mással is tölthetjük. Ha marad vajunk, folpackba csomagolva fagyasztóba tárolhatjuk. Később akár csirkemell ízesítésére is felhasználhatjuk.
Gulyásleves: 1 db pulykanyak, 3 db burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, köménymag, zellerlevél, 1-2 gerezd fokhagyma
Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, a fokhagymát belenyomjuk, majd hozzáadjuk az kis darabokra vágott pulykanyakat. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, majd kevés vizet aláöntve majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, zöldségeket, zeller és petrezselyemzöldet. Kb. 3 liter vizzel felöntjük és készre főzzük.
Szalonnás-hagymás lepény: 50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, pici cukor, só, 1 cs. szárított élesztő, 5 fej vöröshagyma, 450 g tejföl, kockára vágott szalonna.
A lisztbe elkeverjük a sót, cukrot élesztőt és a langyos vízzel megdagasztjuk, duplájára kelesztjük. Közben a hagymát karikára vágjuk kevés olajon barnára pirítjuk, sózzuk. A megkelt cipót két részre osztjuk, a gáztepsibe kinyújtjuk és megkenjük a tejföl felével. A hagyma felét ráterítjük, megszórjuk a kis kockára vágott szalonnával, majd forró sütőben megsütjük.
Mozzarella+paradicsom: 4 db nagyobb paradicsom, 2 cs. Szarvasi mozzarella, friss bazsalikom, só, bors, majoránna, olívaolaj.
A paradicsomot és a mozzarellát karikára vágjuk, egy tálba felváltva elrendezzük. Az olajhoz adjuk a sót, zúzott fokhagymát, majd a paradicsomot és mozzarellát meglocsoljuk vele. Frissen rádaráljuk a borsot, majoránnával és bazsalikom levelekel megszórva, teljes kiőrlésű, esetleg magos pirított kenyérrel tálaljuk.
Tárkonyos burgonya leves: 6 db közepes burgonya, 1 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, friss tárkony, só, bors, 1 tk. őrölt paprika, 2 ek. olaj.
A felhevített olajon megdinszteljük az aprított vöröshagymát, sárgarépát és gyökeret. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, megszórjuk őrölt paprikával és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, majd addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Aprírott, friss tárkonnyal megszórva tálaljuk.
Krémsajtos-zöldséges csirkemell tekercs: 4 db csirkemell filé, 1/2 doboz tejszínes krémsajt (kb. 10-15 dkg), 1 kisebb lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 db piros húsú paprika, egy maréknyi mexikói zöldségkeverék, 1 cs bacon szalonna (12 szeletes), só, bors, 10 dkg sajt, 3 db közepes fej vöröshagyma.
A csirkemellet megmossuk, mindegyikbe "zsebet" vágunk, sózzuk, borsozzuk. A krémsajtot tálba tesszük, hozzáadjuk a kis kockára vágott paprikát, lilahagymát és az előzőleg megpárolt zöldséget. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát adunk hozzá, majd kikeverjük és a mellfilé "zsebeibe" töltjük. Bacon szalonnába tekerjük, tepsibe tesszük majd megsütjük. Félidőben, szeletelt vöröshagymával beborítjuk, reszelt sajttal megszórjuk és készre sütjük. Vajast tört burgonyával, vagy rizzsel tálaljuk.
Pirított zöldség, csirkemellel: fél darab édes burgonya, 1 kicsi sárga és zöld cukkini, 1 kisebb sárgarépa, 1 kisebb patisszon fele, 2 szelet piros kaliforniai paprika, 2 db sonkahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, délről maradt csirkemell darabok, vagy csirkemell sonka, kockára vágva.
A vajon megpirítjuk a szeletelt hagymát, hozzáadjuk a késlapjával megroppantott, aprított fokhagymát és a darabolt zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, majd erős lángon pirítjuk. Amikor kissé roppanósra párolódott, megszórjuk friss, vagy szárított kakukkfű levélkékkel. Közben a csirkemellet felcsíkozzuk, elkeverjük egy kevés olajjal és tetszőleges fűszerkeverékkel, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon pirosra sütjük. Miután minden elkészült, összekeverjük a zöldségekkel, vagy csak egyszerűen tálaláskor a tetejére tesszük.
39. HÉT
Diós tészta: 40 dkg szélesmetélt, 10 dkg darált dió, 2 ek. porcukor.
A tésztát forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük. A diót ledaráljuk a porcukorral együtt, majd tálaláskor a tészta tetejére szórjuk. Fogyaszthatjuk lekvárral, vagy befőttel is. Akinek kedve van készítsen házi metéltet... sokkal finomabb és elkészítése nem túl bonyolult.
Házi készítésű "mácsik"tészta: 45 dkg liszt + 1-2 kanál a deszka szórásához, gyúráshoz, kb. 1,5 dl víz, 1 kk. só, 1 db tojás.
A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd 5 cm-es csíkokra szeljük. Belisztezve egymásra teszünk 3-4-et és vékony csíkokra szeljük. Kezünkkel szétrázzuk, majd egy kicsit száradni hagyjuk. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Tetszőleges feltéttel (darált dió, mák, túró-szalonna) tálaljuk.
Tejbedara: 3 dl tej, 2 ek. búzadara, édesítőszer, a tetejére ízlés szerint kakaó, vagy gyümölcszselé.
A tejet édesítjük, majd a búzadarát puhára főzzük benne. Tetejére kakaópor, fahéjas cukor, de gyümölcszselével is finom.
Gyümölcszselé (mártás): tetszőleges apró gyümölcs (ribizli, málna, szeder, áfonya, egres stb.), 1 kis tasak tortazselé, fahéj, szegfűszeg, citromhéj+egy pici leve, édesítő.
A gyümölcsöt az ízesített vízben megfőzzük, majd hozzáadjuk a zseléport és sűrűsödésig keverjük benne.
Sóskamártás: 450 g mirelit sóska, 2 dl tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, só, édesítőszer.
A sóskakrémet fagyosan, 4-5 dl vízbe tesszük és felengedésig főzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sózzuk, ha savanyú lenne, édesítővel ízesítjük.
Lecsós csirkemáj: 1 kg csirkemáj, 1-2 fej vöröshagyma, 1 ü. lecsó, vagy friss paprika, paradicsom, só, bors, majoránna, kakukkfű, 2 gerezd fokhagyma, Kb. 1 dl olaj.
Zöldségleves brokkolival: 50 dkg brokkoli, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyem gyökér, 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 ek. olaj, 1 tk. liszt, só, bors, 1 kk. őrölt paprika.
A brokkolit rózsáira, a sárgarépát, petrezselyem gyökeret karikára, a vöröshagymát kis kockára vágjuk és a brokkoli kivételével az olajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk liszttel és az őrölt paprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Amikor már majdnem minden megpuhult, hozzáadjuk a brokkolit és készre főzzük.
Gombás rakott tészta: 50 dkg gomba, 40 dkg bármilyen száraz tészta, 1 nagy pohár tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 sz. szalonna, 10 dkg sajt, só, bors, 1 db tojás, 1 ág friss, vagy 1 mk. szárított tárkony.
A tésztát forró vízben megfőzzük. A vöröshagymát és a szalonnát apró kockára vágjuk és megsütjük. Ezután hozzáadjuk a szeletelt gombát és hagyjuk, hogy a leve felét elfője. Ekkor sóval, borssal, tárkonnyal, ízesítjük, hozzákeverjük a tejföl felét és a tojást. Összekeverjük a leszűrt tésztával, majd kivajazott tűzálló tálba öntjük. A maradék tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal és egy kevés apróra vágott tárkonnyal, befedjük vele a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük.
vagy...
Rakott gomba: 1 kg közepes nagyságú csiperke, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, só, bors, petrezselyem, kakukkfű, 5 db zsömle, 3 db tojás, 5 dkg vaj, 5 ek. liszt, fél liter tej, szerecsendió, 15 dkg sajt, snidling.
A gombát megtisztítjuk, szárát kitörjük, megmossuk. Egy tűzálló tálba sorba rakosgatjuk a kalapokat, besózzuk. A maradék kalapot, gombaszárat daraboljuk, majd hagymát pirítunk rátesszük, sózzuk, borsozzuk petrezselymet, kakukkfüvet és zúzott fokhagymát adunk hozzá és lepirítjuk. A zsömléket beáztatjuk, kicsavarjuk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a gombapépet, kevés sót, jól összedolgozzuk. A vajból, lisztből és tejből besamelmártást készítünk sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük. Először a gombakalapokra simítjuk a zsömlés tölteléket, majd a besamelmártást, végül megszórjuk reszelt sajttal és sütőben megsütjük.
Virslis káposztasaláta: 1 doboz konzerv bab, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg savanyú káposzta, 2 pár füstölt virsli, 2 szál sárgarépa, 2-3 szál újhagyma, 6 ek. olívaolaj, só, bors.
A savanyú káposztát tálba tesszük. A virsliket kifőzzük, hagyjuk kihűlni, kissé rézsutosan felkarikázzuk. A szintén karikára vágott sárgarépát is megfőzzük, azt is hagyjuk kihűlni, majd a babbal és a karikára vágott hagymával együtt a káposztához keverjük. Az olívaolajat elkeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd a salátával.
Zöldséges penne, húsgombócokkal: fél cs. penne tészta (durum), 2 sz. sárgarépa, fél sz. póré hagyma, 2 ek. olaj, 50 dkg sütni való kolbász, zöldséglé, 2 dl tejszín, fél cs. petrezselyem.
A tésztát kifőzzük. A sárgarépát nagyobb hasábokra vágjuk, a pórét vastagon felszeleteljük. A kolbász tölteléket kinyomjuk, kis gombócokat formálunk belőle, majd az olajon kevergetve megsütjük, kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon a zöldségeket megpirítjuk, felöntjük a zöldséglével és a tejszínnel. Sóval, borssal ízesítjük és puhára pároljuk. A húsgombócokat a tésztával együtt a hagymás-répás mártásba vegyítjük és összemelegítjük. Felaprított petrezselyemmel megszórjuk.
Karibi saláta: 3 dkg napraforgómag, 1 kicsi sárgadinnye, 15 dkg koktél paradicsom, 1 kisebb uborka, fél fej saláta, 2 ek. olaj, 4 ek. balzsamecet, 2 ek. méz, só, őrölt fehér bors.
A sárgadinnyét megtisztítjuk, magját kikaparjuk, majd egyik felét a paradicsommal együtt vékonyan felszeleteljük. Az uborkát legyaluljuk, a salátát apróra tépkedjük. Az előkészített hozzávalókat összekeverjük. A dinnye másik felét botmixerrel pépesítjük és az olajjal, balzsamecettel és a mézzel összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A salátát adagoljuk, kevés dinnyemártással meglocsoljuk és a pirított napraforgóval megszórjuk.
Burgonya főzelék (nem tejfölös): fél kg burgonya, majoránna, babérlevél, ecet, só, 3 ek. liszt, 1 kk. őrölt paprika 1,5 dl olaj.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd a fűszerekkel együtt puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Az olajból és a lisztből rántás készítünk, megszórjuk paprikával, felengedjük egy kevés vízzel, majd besűrítjük vele a burgonyát. Ecettel ízlés szerint savanyítjuk, sült kolbásszal tálaljuk.
Egy ismerősömtől, Mikulecz Timeától, hallottam a következő burgonyafőzelék receptet, közreadom, mert szeretném elkészíteni, ha van kedvetek ti is készítsétek el...
Tárkonyos burgonya főzelék: 1 kg burgonya, 6-8 dl alapél (ami lehet maradék leves, vagy leveskockával fel felfőzött víz), tárkony (friss, vagy szárított), 3-4 babérlevél, 2 fej vöröshagyma, kb. 5 dkg mascarpone vagy más tejszínes krémsajt, 1 szál újhagyma.
A hagymákat kevés zsiradékon megdinszteljük, ha elkészült hagymánk a tárkonyt átforgatjuk rajta. Majd hozzáadjuk a kockára vágott vagy karikára vágott burgonyát átforgatjuk a hagymás alapon. Felengedjük, az alap lével hozzá tesszük a babérlevelet és puhára főzzük a burgonyát. Amikor megpuhult a burgonya pár szem burgonyát kiveszünk a levesből. A krémsajtot simára keverjük egy kevés főző lével hozzáadjuk a kivett megfőtt burgonyákat és simára turmixoljuk. Majd visszatesszük a főzelék alapba burgonyás krémet és jól beforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsózzuk. Tetszőleges feltéttel tálaljuk.
Spagetti omlett, paradicsommal: 25 dkg spagetti, 1 cs. mozzarella (12,5 dkg), 2 közepes paradicsom, 5 db tojás, 4 levél friss zsálya és bazsalikom, 1-2 ek. olaj, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma.
Forrásban lévő sós vízben a spagettit kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsöpögtetjük. A mozzarellát kockára vágjuk, a paradicsomot pedig felkarikázzuk. A tojásokat sóval, borssal felverjük, a zsályát és a bazsalikomot apróra vágjuk. Tortasütőbe sütőpapírt teszünk, rétegesen lerakjuk a spagettit, paradicsomkarikákat, mozzarellát. Tetejére szórjuk a zöldfűszereket, majd ráöntjük a tojást és forró sütőben megsütjük. Tehetünk bele apróra vágott sonkát, szalonnát, kolbászt és a tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal is.
Karalábé krémleves: 2 db zsenge karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 db közepes burgonya, 1 ek. vaj, 1 l húsleves alaplé, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, só, bors, 1 kis csokor kapor aprítva.
A megtisztított hagymát, karalábét, burgonyát felkockázzuk. A karalábé kockák kb. negyed részét sós vízben puhára főzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük szét, majd félretesszük. A hagymát a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a burgonyát és a maradék karalábét. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 5 percig pároljuk. Ezt követően felöntjük levessel és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor a lisztet elkeverjük a tejszínnel és besűrítjük vele a levest. Botmixerrel turmixoljuk, ha túl sűrű lenne vízzel hígítjuk, vágott kaporral megszórjuk és a félretett karalábét belekeverjük.
Vadászkáposzta: 20 dkg Kolozsvári szalonna, 10 dkg lilahagyma, 4 db (kb. 30 dkg) Debreceni kolbász, 80 dkg fejes káposzta, 1 kis doboz kefir (175 g), só, bors, őrölt kömény, 1 tk. őrölt paprika, 1 sz. piros fűszerpaprika (aki csípősen szereti, annak csilipaprika), 2 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor kapor (lehet szárított is, és el is hagyható).
A szalonnát nagyobb kockára, a hagymát szeletekre, a kolbászt pedig karikára vágjuk. Együtt pár perc alatt megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt paprikával, belenyomjuk a fokhagymát és kb. 2 dl vízzel felengedjük. Ekkor hozzáadjuk a vékonyan felcsíkozott káposztát. Amikor minden megpuhult, friss apróra vágott kaport és a kefirt adjuk hozzá. Ezután csak addig főzzük, amíg a kefir teljesen fel nem oldódik benne.
Vagdalthús: 50 dkg darált hús, 2 db zsömle, 1 tojás, 5 db tojás főve, 1 hagyma, só, bors, majoránna, 1-2 gerezd fokhagyma.
A zsömléket tejbe áztatjuk, jól kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. A hagymát finomra vágjuk, olajon kissé megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a húshoz öntjük. Fűszerezzük, beleütjük a tojást majd jól összegyúrjuk. A masszát egy folpackon téglalap alakúra simítjuk, középre tesszük a főtt tojásokat, majd hengeresre csavarjuk és a folpack segítségével az őzgerinc sütőbe tesszük, amit előtte kiolajozunk, zsemlemorzsával megszórunk. Kicsit belenyomkodjuk, tetejére is zsemlemorzsát szórunk, majd megsütjük.
Padlizsánkrém: a padlizsánt megmossuk, egészben faszénen, jó puhára sütjük (ettől lesz egy kicsit füstös íze. Lehet gázsütőben is készíteni, de az ízre nem az igazi), ha nem kint faszénparázson, akkor gázelosztón (sajnos akkor a lakás egy kicsit füstös lesz, de az eredményért megéri). Télen én fóliába csomagolom és a kandallónk parazsán sütöm meg pár perc alatt. Hideg vízbe szedjük, lehúzzuk a héját, a húsát szűrőbe tesszük, megsózzuk (ettől kifolyik a kesernyés leve) és 10 percig állni hagyjuk. Aprítógépbe tesszük (nemesacél penge, nem barnítja meg!), 2 db tojás sárgáját, mustárt, olajat, kevés tejfölt, édesítőt, frissen őrölt borsot, vöröshagymát teszünk hozzá, (nyáron, inkább kész majonézt, amit beízesítek, még egy kis borssal, mustárral). Az egészet pépesítjük, hűtőben érleljük, majd piritóskenyérrel, paprikával, paradicsommal tálaljuk.
Velőscsont leves: 1,5 kg velőscsont, 0,70 dkg sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 1 db kis karalábé, kevés zellergumó, 1 db vöröshagyma, paprika, paradicsom, 1 kis csokor petrezselyemzöld (csomóra kötve) só, szemesbors.
A velőscsont mindkét végét sóba mártjuk, hogy a velő ne jőjjön ki, majd feltesszük főni, ha felforrt habját leszedjük, bezöldségeljük, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot és készre főzzük. Egy kicsit várunk, majd leszűrjük. Cérnametélttel és külön a zöldségekkel, csonttal tálaljuk.
Vadas: 60-70 dkg marhahús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyem gyökér, 5 szál nagyobb sárgarépa, 3 dolaj, 3 ek. liszt, só, bors, babérlevél, 1 ek. mustár, 2 kicsi citrom leve, 1 ek. cukor, 2 dl tejföl.
A hagymát aprítjuk, majd kb. 1 dl olajban, kicsit megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott zöldséget, majd kb 15 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet, citromlevet adunk hozzá, majd a szeletekre vágott húst. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő alatt puhára pároljuk. 2 dl olajba teszünk 1 ek. cukrot, barnára pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet majd világos barna rántást készítünk. A húst kiszedjük, félre tesszük, majd a zöldségeket a lével együtt leturmixoljuk és a pépet a rántáshoz keverjük. Adunk hozzá 2 dl tejfölt, simára keverjük, visszatesszük a húst és még pár percig együtt forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.
Töklepény: a cukkinit, vagy tököt legyaluljuk, sózzuk, szűrőtálban kicsit állni hagyjuk. Leve nélkül tálba tesszük, beleütünk 1-2 tojást és annyi lisztet adunk hozzá amennyit felvesz. Borsozzuk, apróra vágott petrezselymet és 2-3 gerezd zúzott fokhagymát keverünk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd megsütjük. Zúzott fokhagymával ízesített kefirrel, vagy joghurttal tálaljuk.