Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

30. HÉT

tejfolos_gombocos_kaposzta.jpg Tejfölös savanyúkáposzta főzelék, húsgombóccal: 60 deka sanyúkáposzta, 6 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 db vöröshagyma, 1 tk. őröltparika, só, 1 db babérlevél,  1 kis doboz tejföl. Húsgombóchoz: 50 dkg aprított pulykahús (fagyasztott), 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 tojás.
A töltelékhez a húst a rizzsel, hagymával és a fűszerekkel és a tojással összedolgozom. Gombócokat formázunk és félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, a savanyú káposztát, ha szükséges, kicsit kimossuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk az őröltpaprikával, beletesszük a káposzta felét, a babérlevelet, borsot és összekeverjük. Ezután retesszük a húsgombócokat és befedjük a maradék káposztával. Az egészet felöntjük kb. fél liter vízzel, amiben kevés sót elkeverünk. Lefedjük és puhára főzzük. Kivesszük a húsgombócokat, és a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk a káposztát. Visszatesszük a gombócokat és 10 perc alatt összeforraljuk. 

Pikáns csirkemájsaláta: 50 dkg hagyma (lila-, sonka-, póré- vegyesen), só, színesbors, 2 db citrom leve, 50 dkg csirkemáj, 4 db zsályalevél, 2 db alma, 5 ek. olaj, fél fej jégsaláta, 1 csokor petrezselyem.
A hagymaféléket meghámozzuk, felkarikázzuk, fél kk. sóval, 3 ek. ciromlével összekeverjük, fél órát pihentetjük. A  zsályát 3 ek. felforrósított olajban picit pirítjuk, majd rátesszük a tisztított, darabolt májat és megsütjük. Kiszedjük az olajból és félretesszük. A salátát megmossuk, leszárítjuk és apró darabokra tépkedjük. Az almákat felaprózzuk, megöntözzük citromlével, leszűrjük. A májjal, valamint a leszűrt hagymával együtt a salátához keverjük és tálra halmozzuk. A máj sütőlevét összeforraljuk a maradék 2 ek. olajjal és a hagyma-alma levével együtt, melegen a saláta tetejére locsoljuk. 

Kukoricaleves: fél liter tej, 50 dkg mélyhűtött kukorica, 1 nagy pohár tejföl, 1 csokor aprított kapor, 2 ek. liszt, 2 ek. margarin, só, bors, pirított zsemlekocka.
A margarinon megfuttatjuk a lisztet, beletesszük a kaprot, összekeverjük, majd felöntjük tejjel. Sózzuk, borsozzuk és ha felforrt hozzáadjuk a kukoricát. Ha megpuhult egy kevés levet leszűrünk, csomómentesre keverjük benne a tejfölt, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez. Pirított zsemlekockával tálaljuk. 

Egyszerű tésztasaláta: 1 cs. pennetészta, 1 nagy doboz tejföl, 1-1 db különböző színű kaliforniai paprika, 1 uborka, 25-30 dkg csirkemell sonka, fél zacskó csirke-fűszerkeverék, fél zacskó görög fűszerkeverék.
A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A tejfölbe elkeverjük a görög fűszerkeveréket és a kis kockára vágott uborkát és paprikákat. A csirkemell sonkát is felkockázzuk, összekeverjük olajjal és a csirke-fűszerkeverékkel, majd megsütjük. A tésztát összekeverjük a zöldséges tejföllel, sült csirkemell sonkával és hidegen tálaljuk.  

tzatziki.jpg  Tzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet. Pár órára hűtőbe tesszük.

tojaskrem.jpg  Tojáskrém: 2 db keményre főtt tojás, 2 ek. margarin, pici új hagyma, só, bors, pici mustár. A hozzávalókat pépesre aprítjuk. Pirítóssal tálaljuk. 

toltott_burgonya.jpg Töltött burgonya: 1 kg nagyobb szemű burgonya, 20 dkg szalonna, 4-5 szál vastagabb újhagyma, snidling, 1 ek. liszt, 1 ek. margarin, 2 dl tej, 5 dkg sajt.
A burgonyákat héjastól megfőzzük, meghámozzuk, kicsit hűlni hagyjuk. Mindegyiket félbevágjuk, belsejüket kicsit kikaparjuk, kivajazott tepsibe rakjuk. A szalonnát kockára vágjuk és a karikára vágott hagymával együtt megsütjük, majd a kikapart burgonyával összekeverjük, mindegyik burgonya mélyedésbe teszünk egy egy púpos kanállal. A margarint felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, picit pirítjuk, felöntjük tejjel, majd a reszelt sajttal csomómentesre keverjük. A tepsiben lévő burgonyákat bevonjuk vele, snidlinggel megszórjuk, majd sütőben pirosra sütjük.  

Virslis káposztasaláta: 1 doboz konzerv bab,  2 gerezd fokhagyma, 40 dkg savanyú káposzta, 2 pár füstölt virsli, 2 szál sárgarépa, 2-3 szál újhagyma, 6 ek. olívaolaj, só, bors.
A savanyú káposztát tálba tesszük. A virsliket kifőzzük, hagyjuk kihűlni, kissé rézsutosan felkarikázzuk. A szintén karikára vágott sárgarépát is megfőzzük, azt is hagyjuk kihűlni, majd a babbal és a karikára vágott hagymával együtt a káposztához keverjük. Az olívaolajat elkeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd a salátával.

Retek-karalábéfőzelék: 2 nagy csokor retek, 3 zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A retket és a karalábét jól megmossuk. A karalábé zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott retket és karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldség levessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele  a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével.  Fokhagymás hús, csirkefasírt, sült virsli illi hozzá.

Joghurtos citromleves: 4 dl joghurt, 3 dl tej, 1 citrom leve, fél citrom reszelt héja, édesítőszer, csipet só, jégkockák.
A citrom levét kicsavarjuk és a reszelt citromhéjjal együtt összekeverjük a joghurttal, az édesítőszerrel és a sóval, majd habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet és alaposan elkeverjük. Jól lehűtve tállaljuk, de a levesbe jégkockákat is tehetünk. Friss mentával díszítjük.

kakaos-dios_csiga.jpg   Kakaós- diós csiga: 1 kg liszt, 1 kk. só, 2-3 ek. cukor, 5 ek. étolaj, 1 db tojás, kb. 3-4 dl tej, 14 g szárított élesztő.
A száraz anyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a tejjel jól megdagasztjuk (lehet kenyérsütő gépben is) és kb. egy órát kelni hagyjuk. Kisodorjuk, olajjal kicsit megkenjük és rászórjuk a cukros fahéjat, vagy kakaót. Felcsavarjuk, kb. 2 cm vastagra szeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A csigákat külön-külön megkenjük olajjal és 35 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből kb. 1,5 dl cukros tejjel meglocsoljuk. Egy két percig még a sütőben hagyjuk, kivesszük, porcukorral megszórva tálaljuk.

Almás tejbedara: 6 dl tej, 4 ek. búzadara, édesítőszer, 2 db alma, pici fahéj.
A tejet felforraljuk majd apránként, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a darát. Pár percig kevergetjük, majd fedővel letakarjuk és lezárjuk alatt a tüzet. Amíg gőzében még egy kicsit fő, addig 2 db almát meghámozunk, lereszelünk, majd fahéjjal és édesítőszerrel összekeverjük. A darát tányérba simítjuk és a fahéjas, reszelt almával tálaljuk.

100_6505.jpg Paprikás burgonya: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, kb. fél kg kolbász, vagy virsli, só, majoránna, őrölt paprika, 2-3 gerezd fokhagyma.
A hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. Picit együtt pirítjuk, megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük egy kevés vízzel, majd a kockára vágott burgonyát is belekeverjük. Sóval, fokhagymával, majorannával ízesítjük, puhára főzzük.

100_6536.jpg Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.
Párolt brokkoli: A friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.

100_6900.jpg  Egyszerű tejfölös karfiol leves: 1 kis fej karfiol (lehet 1 cs. fagyasztott is), 1 szál petrezselyemgyökér, 2 szál sárgarépa, 1 pici vöröshagyma, 1 tk. étkezési keményítő (vagy liszt), 2 dl tejföl (12 %-os), só, bors, 1 tk. vaj.
A karfiolt rózsáira szedjük. A karikára vágott petrezselyemgyökeret a sárgarépával és reszelt vöröshagymával együtt a vajon megpároljuk. Felöltjük kb. 2 l vízzel és felforraljuk. Mielőtt minden megpuhulna a karfiolt is hozzáadjuk és készre főzzük. Étkezési keményítővel elkevert tejföllel behabarjuk.

tejszines_cs.mellcukkinirepa.jpg  Tejszínes, zöldséges csirkemell:  60-70 dkg csirkemell, 1 db közepes méretű cukkini, 0,5 kg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 kk. kurkuma, csipet fahéj, 2 gerezd fokhagyma, pici gyömbér (elhagyható), 2-3 dl tejszín. (Természetesen, mindenki kedvére fűszerezheti mással is!)
A csirkemellet megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, pirosra sütjük. A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük a szeletelt hagymát, hozzáadjuk a vékony hasábokra vágott sárgarépát, egy kevés ideig fedő alatt pároljuk, hozzáadjuk a szintén hasábokra vágott cukkinit. Ha megpuhultak, de még kicsit roppanósak a zöldségek, fűszerezzük és a tejszínt is hozzákeverjük. Beletesszük az elősütött csirkemellet és összeforraljuk. Párolt kölessel, vagy tésztával tálaljuk.

100_6454.jpg Joghurtos gyümölcssaláta: tetszőleges gyümölcsök kis kockára vágva, joghurtba (lehet akár gyümölcsös joghurt is) keverjük, tetejét megszórhatjuk mazsolával, pirított dióval, mandulával.

 

31. HÉT

tejfolos_cukorborso.jpg  Tejfölös zöldborsó főzelék: 2-3 szem új burgonya, fél kg friss zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, só, 1 kk. őrölt paprika, 1 kis doboz tejföl, 4-5 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, friss petrezselyem.
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Őrölt paprikával megszórjuk, sózzuk, majd felengedjük kb. 1 l vízzel. A burgonyát karikára vágjuk és a zöldborsóval együtt a pörkölt alapba beletesszük. Amikor minden megpuhult, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. 

Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprítot vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.

Tarka tonhalas tésztasaláta: 30 dkg (durum) penne, vagy orsó tészta, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. almaecet, 1 kk. cukor, vagy édesítőszer, só, bors, 1 tk. mustár, 2 ek. olaj, 1 doboz olajos tonhal, 1 cs. mexicói zöldségkeverék, 2 sz. újhagyma, 2 dl natúr joghurt.
A tésztát bő, enyhén sós vízben kifőzzük. Az ecetet elkeverjük a cukorral (édesítőszerrel), mustárral, sóval, borssal. Kézi habverővel hozzákeverjük az olajat és a zúzott fokhagymát, majd összekeverjük a tésztával és állni hagyjuk. A tonhalat lecsöpögtetjük, villával széttörjük. A zöldségeket megpároljuk, hűlni hagyjuk. A megtisztított hagymát, vékony karikára vágjuk. A joghurtot a tésztához keverjük, beleforgatjuk a zöldségeket, újhagymát és a tonhalat. 20-30 percig állni hagyjuk.

100_6834.jpg Babos egytál, gerslivel: 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, füstölt kolbász, sonka, 1 konzerv hámozott paradicsom, 2 doboz vörös bab (Kindley), 1 doboz kukorica, só, bors, oreganó, olaj.
A hagymát karikára vágjuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, csíkokra vágott sonkát és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fűszereket. Kevés ideíg pirítjuk, majd beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott, leszűrt gerslit. Ha megpuhult, hozzáadjuk a vörösbabos konzervet és a kukoricát is. Összeforraljuk és melegen tálaljuk.

Tormás sonkatekercs: 16 (vékony) szelet gépsonka. Töltelékhez: 10 dkg vaj, 2 tubus sajtkrém, 2 tk. mustár, 2-3 ek. tormás majonéz, pici só, bors. A töltelékhez valókat habosra keverjük és a sonkaszeletekbe göngyöljük, pár órára hűtőbe tesszük. Pirított kenyérrel, de akár francia salátával is tálalhatjuk.

zoldseges_teszta.jpg  Zöldséges tészta: 1 cs. mirelit vegyes zöldség, 1 fej hagyma, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, 1 ek. liszt,  1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, száraz tészta.
Mialatt a tészta fő, elkészítjük a ragut. A zöldségeket vajon megpároljuk, megszórjuk egy ek. liszttel, 2 dl tejjel, vagy tejszínnel simára keverjük, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.

II. Ragu: a zöldségeket megpároljuk. 2 fej vöröshagymát és 2-3 pár virslit felkarikázunk. A vöröshagymát megsütjük, hozzáadjuk a virslit és kicsit lepirítjuk, majd a zöldségeket is hozzáadva összesütjük. Apróra vágott zöldfűszerekkel ízesítjük.

Sajtmártás: 2 ek. vajat felolvasztok, belekeverek 1 evőkanál lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedem. Sózom, borsozom és szerecsendióval ízesítem. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadok és addig keverem, amíg el nem olvad. /Sokan szoktak beletenni 1 tojás sárgáját, pici tejfölt, de én  kihagyom és nem is hiányzik bele./

zoldbab_fozelek-virsli.jpg Zöldbab főzelék: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 2 db burgonya, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, kapor, só, pirospaprika, fél paradicsom, 4-5 karika paprika, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő.
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, paprikát. Miután kissé sütjük, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük kb 1,5 l vízzel. Beletesszük a babérlevelet, a kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Sózzuk, zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük. Ha megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a főzeléket besűrítjük vele. Virslivel,  vagy sült kolbásszal  tálaljuk.

100_6026.jpg  Padlizsánkrém: én általában nyáron megsütöm az egész téli adagot és margarinos dobozokba fagyasztóba teszem. Felhasználás előtt 1 nappal előveszem, miután kiengedett a levét leszűrve használom.   A padlizsánt megmosom, egészben faszénen jó puhára sütöm /ettől lesz egy kicsit füstös íze/. Hidegvízbe szedem, lehúzom a bőrét, a húsát szűrőbe teszem, megsózom /ettől kifolyik a kesernyés leve/ és 10 percig állni hagyom. Egy adaghoz valót kiveszek /a többi megy a fagyasztóba/ 2 db tojás sárgáját, mustárt, olajat, kevés tejfölt, édesítőt, borsot, vöröshagymát teszek hozzá, vagy kész majonézt. Az egészet botmixer segítségével pépesítem. Hűtőben érlelem, majd piritóskenyérrel, paprikával, paradicsommal tálalom.

100_2790.jpg  Kapros hal: 1 kg cápaharcsa filé, vagy tonhalfilé, 1 csokor friss kapor, vagy szárított, 2 citrom leve, vagy citromlé,  kb. 5 fej vöröshagyma (nem kell megijedni, nem lesz sok), só, bors, olaj.
A vöröshagymát félbe vágom, felszeletelem, olajon megsütöm, a citrom levét rászűröm és megszórom az apróra vágott kaporral. Sózom, borsozom és félreteszem. A halat felengedés után apróbb darabra vágom, forró olajon pirosra sütöm, majd a hagymával összekeverve még egy kicsit pirítom.

Párolt rizs: 1 csésze rizs, 2 csésze víz, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, bazsalikom, vagy majoránna, olaj.
Kevés olajon megpirítom a rizst, forrásban lévő vizzel felengedem, beleteszem a félbevágott vöröshagymát, egész fokhagymát, sózom, borsozom, szárított bazsalikommal ízesítem és készre főzöm. A vöröshagymát és a fokhagymát ha kész, ki lehet venni belőle.

cukkinis_tojas.jpg Cukkinis rántotta: a cukkinit hasábokra vágjuk. Kevés olajon megdinsztelünk 1 fej karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a cukkinit és kissé megpirítjuk. Zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel ízesítjük. Ezután a  felvert tojásokat ráöntjük és készre sütjük.

orosz_tojas_melegen.jpg Töltött tojás: 8 db tojás, 10 dkg gépsonka, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 4 dl tej,10 dkg sajt, petrezselyem, só, bors, 1 ek. tejföl, pici mustár.
A kemény tojásokat hosszában kettévágjuk. A sárgájukat kivesszük, villával összetörjük, majd elkeverjük a darált sonkával, tejföllel, mustárral és az apróra vágott petrezselyemmel. A masszát visszatöltjük a tojásokba és tűzálló tálba tesszük.
A vajból a liszttel világos rántást készítünk, fölengedjük tejjel. Sózzu, borsozzuk, felforraljuk, és reszelt sajtot keverünk bele. A tojásokra öntjük, sütőben megsütjük.

leveles_tesztaba_kolbaszkak.jpg  Leveles tésztába csavart kolbászkák: 0,5 kg mini kolbász, sajt, 1 doboz leves-vajas tészta, 1 db tojás.
A tésztát felengedjük, kinyújtjuk, majd kb. 2 centis csíkokra vágjuk. A kolbászokat reszelt sajtba forgatjuk, a leveles tészta csíkokat rácsavarjuk, tepsibe tesszük. Tetejüket felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, sütőben megsütjük. Önállóan, de bármilyen salátával is fogyaszthatjuk.

Karamellás tej (házilag): 3-5 ek. cukrot megpirítunk, majd felöntjük tejjel és addig kevergetjük amíg el nem olvad. Nem kell megijedni, először felhabzik a cukor, de szépen elolvad a tejben.

Tárkonyos új burgonya leves: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg új burgonya, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis pohár tejföl, só, bors, pici kömény, friss tárkony, 1 ek. vaj.
A hagymát apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott répát, gyökeret és a kockára vágott burgonyát. Folyamatos kevergetés mellet kicsit lepirítjuk, majd felöntjük vízzel és  fűszerezzük. Mielőtt teljesen elkészül, rakjuk bele a tárkonyt és a petrezselymet. Ha minden megpuhult, tejföllel behabarjuk.

apro_pecsenyerizs.jpg  Apró pecsenye: 0,50 dkg sertéscomb/tarja/lapocka, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma.
A vöröshagymát karikára vágva megsütjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük és majdnem puhára pároljuk. Ekkor beletesszük a karikára vágott paprikát, paradicsomot és zsírjára pirítjuk. Rízzsel, pírított burgonyával vagy bulgurral tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 175
Tegnapi: 342
Heti: 517
Havi: 941
Össz.: 2 728 352

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 30-31. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »