42. HÉT
Zöldbabfőzelék /kicsit másképp/: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 2 db burgonya, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, kapor, só, pirospaprika, fél paradicsom, 4-5 karika paprika, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő.
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, paprikát. Miután kissé sütjük, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük kb 1,5 l vízzel. Beletesszük a babérlevelet, a kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Sózzuk, zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük. Ha megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a főzeléket besűrítjük vele. Virslivel, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.
Töltött zsömle: személyenként 1-1 zsömle, tojás, sonka, sajt.
A zsömléket kivájjuk, a mélyedést kibéleljük vékonyra szelt sonkával, beleütünk egy tojást, megszórjuk reszelt sajttal, majd a tetejét visszahelyezve, alufóliába becsomagolva, sütőben megsütjük.
Kukorica krémleves: 3 doboz kukorica, 1 db vöröshagyma, 2 db csirkehúsleves kocka, só, bors, petrezselyem, 1 ek. vaj, 1 tk. liszt, kb. 1 l víz, 2 dl főzőtejszín.
A vízben feloldjuk a leveskockát, hozzáadunk 2 doboz kukoricát, ha kell még sózzuk, frissen őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük és még pár percig főzzük. A vajat felolvasztjuk és az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük benne. Megszórjuk liszttel és zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a tejszínt és simára keverjük. A levesben főtt kukoricát levével együtt turmixoljuk, ha kell átszűrjük, majd a tejszínes rántáshoz adjuk. Beletesszük a leszűrt, maradék dobozos kukoricát és pár perc alatt összeforraljuk.
Burgonyás tészta: kb. 4-5 db burgonya, őrölt paprika, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fél csomag kockatészta.
A burgonyát megfőzzük, az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, sózzuk, borsozzuk. A megfőtt burgonyát rátesszük és jól összenyomjuk. A kockatésztát kifőzzük és a paprikás burgonyával összekeverjük. Savanyúsággal tálaljuk.
Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.
Párolt brokkoli: A friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Gombás-tárkonyos rakott tészta: 50 dkg gomba (bármilyen, nálam került bele egy kis szárított vargánya is), 40 dkg bármilyen száraz tészta, 1 nagy pohár tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 sz. szalonna, 10 dkg sajt, só, bors, 1 db tojás, 1 ág friss, vagy 1 mk. szárított tárkony.
A tésztát forró vízben megfőzzük. A vöröshagymát és a szalonnát apró kockára vágjuk és megsütjük. Ezután hozzáadjuk a szeletelt gombát és hagyjuk, hogy a leve felét elfője. Ekkor sóval, borssal, tárkonnyal, ízesítjük, hozzákeverjük a tejföl felét és a tojást. Összekeverjük a leszűrt tésztával, majd kivajazott tűzálló tálba öntjük. A maradék tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal és egy kevés apróra vágott tárkonnyal, befedjük vele a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük.
Cukkinis, lila hagymás rántotta: a cukkinit hasábokra vágjuk. Kevés olajon megdinsztelünk 1 fej karikára vágott lila hagymát, hozzáadjuk a cukkinit és kissé megpirítjuk. Zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel ízesítjük. Ezután a felvert tojásokat ráöntjük és készre sütjük.
Karalábéfőzelék: 3 db zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A karalábét jól megmossuk, zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével. Panírozott halrudacska, főtt tojás, sült virsli illik hozzá.
Frankfurti leves: 40 dkg kelkáposzta, 2 pár roppanós virsli, 3 ek. étolaj, 1 tk. liszt, 2 dl tejföl, 1 közepes vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 tk. majoránna, 1 kk. őrölt kömény, só, bors, őrölt paprika, 1-2 szem burgonya.
A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük vízzel, majd a csíkokra vágott kelkáposztát, kockára vágott burgonyát hozzáadjuk. Fűszerezzük, majd ha minden megpuhult, a virslit is belekarikázzuk. Pár percig együtt főzzük, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
Rántott halfilé: (zabliszt felhasználásával és házi, teljes kiőrlésű morzsába forgatva), párolt zöldséggel, megöntözve egy kis kaporral, fokhagymával ízesített kefirrel...
Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.
A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük.
43. HÉT
Kelbimbó főzelék: 0.5 kg kelbimbó (lehett fagyasztott is), 1-2 szem burgonya, 1 kis doboz tejföl, 3 ek. olaj, 2 ek. liszt, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, majoránna, borsikafű (elhagyható).
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk. A kelbimbót megtisztítjuk és a burgonyával együtt feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a karikára vágott szafaládét és puhára főzzük. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, vízzel felkeverjük, majd besűrítjük vele az ételt. Aki szereti, tejföllel még ízesítheti.
Tojásos lecsó: 1 kg paprika, 3-4 db paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2-3 gerezd fokhagyma, 4-5 db tojás, 1 dl olaj.
A paprikát, paradicsomot megmossuk és a vöröshagymával együtt felkarikázzuk. A vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot addig sütjük, amíg levet enged, majd ekkor beletesszük a paprikát is. Sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, ha megpuhult, kevés sóval elkevert, felvert tojással leöntjük és készre sütjük.
Rakott káposzta: 50 dkg darált hús, 4 ek. olaj, 1 kg savanyú káposzta, 15-20 dkg rizs, 2-3 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, őrölt paprika, só, bors, 450 g tejföl.
Az egyik vöröshagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, megszórjuk sóval, őrölt borssal, ízesítjük zúzott fokhagymával, majd puhára főzzük. A rizst kevés olajon kissé megpirítjuk, felöntjük forrásban lévő vízzel, úgy hogy kb. egy ujjnyira ellepje. Sóval, borssal, majoránnával és pár gerezd fokhagymával ízesítjük, majd lefedve puhára pároljuk. Ha minden elkészült, tűzálló tálba rétegezve (káposzta-rizs-pörkölt-rizs-káposzta) lerakjuk. Szaftosabb lesz, ha a rétegek közé is egy kis tejfölt locsolunk. Az utolsó réteg káposzta legyen, erre bőségesen tejfölt simítsunk és ha van otthon egy kis reszelt sajt azzal is megszórhatjuk, de anélkül is jó.
Cukkinikrém: 2 db közepes méretű, fiatal cukkini, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 tk. mustár, 10 dkg májas, só, bors.
A cukkinit meghámozzuk, karikára szeljük és kevés olajon megpirítjuk. Ha kihült, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, májast, mustárt, sót, borsot, majd botmixerrel összedolgozzuk. Félbevágott paprikába töltve, pirítóssal tálaljuk.
Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 3 ek. liszt, egy kisebb vöröshagyma, só, bors, édesítő, friss bazsalikom, zeller levél.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, zeller levelét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük. Apróra szaggatott nokedlival tálaljuk. vágott, friss bazsalikommal megszórjuk.
Tonhalas, zöldséges tészta: 1 doboz naturlében eltett aprított tonhal, 450 g mexikói zöldségkeverék (elhagyható), fél csomag durum tészta /penne, fusilli/. Kevés olajon megdinsztelünk egy kevés vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk. Zöldség nélküli változat: margarinon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk 1 ek. liszttel átkeverjük, felengedjük tejjel, beletesszük a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük és a tésztával összekeverjük.
Sonkakrém: 20 dkg sonka, személyenként 1-2 főtt tojás, 5 dkg vaj, 1 mk. piros paprikakrém, 1 tk. ecetes torma, .
A sonkát darabokra vágjuk, majd a puha vajjal, tojások sárgájával, sóval, borssal, paprika krémmel, tormával, aprítógéppel alaposan pépesítjük. Nyomózsákba tesszük és a félbevágott főtt tojás fehérjébe nyomjuk.
Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, pirospaprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő, 2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk, beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.
Vagdalthús: 50 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, 2 db zsömle, 2 db tojás, 1 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 1-2 gerezd fokhagyma, zsömlemorzsa.
A zsömléket tejbe áztatjuk, jól kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. A hagymát finomra vágjuk, olajon kissé megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a húshoz öntjük. Fűszerezzük, beleütjük a tojást majd jól összegyúrjuk. Vizes kézzel pogácsát formázunk, zsömlemorzsába forgatjuk, forró olajba kisütjük.
Kefires saláta /tetszés szerint, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem. /Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit./
Keltekercs: 1 fej kelkáposzta, 20 dkg Kinga pulykasonka, vagy bármilyen füstölt felvágott, 1-2 db krémsajt, 20 dkg rizs, só, bors, szárított bazsalikom, vagy majoránna, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 tojás.
A kelt leveleire bontjuk, kb. 12 db nagy levelet leforrázunk, vastag erét kicsit elvékonyítjuk. A rizst megpároljuk, fűszerezzük, majd belenyomjuk a krémsajtot, összekeverjük. Mindegyik kel levélre teszünk 1 szelet pulykasonkát, ízesített rizst, majd feltekerjük és tepsibe rakjuk. A tejfölben elkeverjük a tojást és a tekercsekre öntjük. Elsimítjuk és megsütjük. Ha van egy kis reszelt sajt, vagy vékony szalonna csík, az is mehet a tetejére.
Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük.
Sárgaborsó krémleves: fél kg sárgaborsó, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, babérlevél, 1 kk. őrölt paprika, 2-3 ek. tejföl.
A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk egy kis őrölt paprikával. Hozzáadjuk a sárgaborsót és felengedjük kb. 2 l vízzel. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet zúzott fokhagymával ízesítjük, puhára főzzük. Ha elkészült, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejfölt, majd botmixerrel pürésítjük, ha túl sűrű lenne, vízzel higítjuk. Szalonna chipsszel, pirított hagymával tálaljuk. Még finomabb, ha egy darab füstölt húst is főzünk bele.
Hagymás lepény: 50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, pici cukor, só, 1 cs. szárított élesztő, 5 fej vöröshagyma, 450 g tejföl, esetleg kockára vágott szalonna
A lisztbe elkeverjük a sót, cukrot élesztőt és a langyos vízzel megdagasztjuk, duplájára kelesztjük. Közben a hagymát karikára vágjuk kevés olajon barnára pirítjuk, sózzuk. A megkelt cipót két részre osztjuk, a gáztepsibe kinyújtjuk és megkenjük a tejföl felével. A hagyma felét ráterítjük. Ha nagyon "turbózni akarom, szalonna kockákat is szórok rá" Forró sütőben megsütjük.
Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk és tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.
Csirke becsinált leves: 1 csirkeaprólék, májával együtt (40-50 dkg) 25-30 dkg vegyes zöldség, 1 kicsi karalábé, 1/2 zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 ek. olaj, 1 tk. citromlé, 1 kk. őrölt paprika, só, bors.
A csirkepicilékot megmossuk, kis darabokra vágjuk. A megtisztított zöldségeket keskeny hasábokra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk a és felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. A lángról félrehúzva belekeverjük az aprólékot és fehéredéséig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig tovább pirítjuk. Ráöntünk kb. egy liter vizet, sózzuk, borsozzuk és felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel és a citromlével, végül behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk és megszórjuk nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel.
Bakonyi sertéscsíkok: 1 kg lapocka, vagy comb, 25 dkg gomba, 15 dkg szalonna, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 tk. lisz, 1 kk. mustár, 1-2 babárlevél, 1 ek. őrölt paprika.
A húst megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. A szalonnát és a vöröshagymát apró kockára, a gombát szeleteljük. A szalonnát és a vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a húst és fehéredésig sütjük. Megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük kb. 2 dl vízzel, ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal, babérlevéllel, majd puhulásig főzzük. Ekkor liszttel és mustárral elkevert tejföllel behabarjuk. Nokedlival tálaljuk.
Párolt brokkoli, fokhagymás sajtmártással: a friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Fokhagymás-, zöldfűszeres sajtmártás: 2 ek. vajat felolvaszunk, belekeverünk 1 ek. lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval, apróra vágott zöldfűszerekkel és 2-3 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadunk és addig keverjük, amíg el nem olvad.