Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

11. HÉT

alma_leves.jpg  Almamártás: kb. 1 kg alma, szegfűszeg, fahéj, citromhéj, édesítőszer, pici só, 2 dl almás-fahéjas joghurt, 2 ek. étkezési keményítő.
Az almát meghámozunk, kockára vágjuk és a fűszerekkel ízesített vízbe feltesszük főni.  Amikor megpuhult, joghurtba elkevert liszttel behabarjuk.

Pirított dara: 6 evőkanál darát szárazon megpirítunk. Amikor világos barna lesz, pici sót teszünk bele és 1 evőkanál margarinnal átkeverjük, vagy 2 dl vízzel felöntjük (néha a gyümölcs ízesített főzőlevével engedem fel) és fedő alatt még puhítjuk. Ekkor már lezárjuk a gázt.

parolt_csirkecomb.jpg Párolt csirkecomb: a csirkecombokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk, 1-2 fej, karikára szelt, hagymával együtt sütőzacskóba tesszük. Lezárjuk, kicsit összerázzuk és tepsibe tesszük. /A zacskót megszurkáljuk, hogy kijöjjön a gőz./ Amikor megpuhult szétvágjuk a zacskót és megpirítjuk.

tocsi-tzatziki.jpg Tócsni: 1/2 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors. 
A burgonyát lereszeljük a reszelő nagyobb lyukán. Hozzákeverjük a tejfölt, apróra vágott vöröshagymát, sót, borsot. Kevés ideig állni hagyjuk, majd amikor levet enged annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz. Forró olajba, evőkanálnyi mennyiséget rakunk, kicsit ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük. Tejföllel, vagy kaporral, fokhagymával ízesített joghurttal tálaljuk.

sztrapacska.jpg Sztrapacska: 4 db tojás, 5 db burgonya, só, liszt, 20 dkg szalonna, 25 dkg túró, tejföl
A burgonyát tisztítás után lereszeljük, hozzáadjuk a sót, tojást és annyi lisztet, hogy nokedli sűrűségű legyen, majd forró vízbe szaggatjuk. A szalonnát kockára vágva megpirítjuk, a pörcöt kiszedjük a visszamaradt zsírra rászűrjük a galuskát és jól összekeverjük. Tálaláskor túrót és tejfölt adunk hozzá.

parolt_zoldbab_sajtmartas.jpg Párolt zöldbab: 1 cs. fagyasztott zöldbab (zöld színű), 1 sz. szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, kakukkfű, majoránna, só, bors.
A zöldbabot előfőzzük, leszűrjük, vagy pároló edényben pároljuk. A szalonnát kis kockára vágjuk, zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.

Fokhagyma mártás: 3 ek. liszt, 3 ek. vaj, vagy margarin, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kis pohár 12 %-os tejföl.
A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és zsemleszínű rántást készítünk. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, majd kevés vízzel elkevert tejföllel besűrítjük.

paradicsom_leves.jpg Paradicsom leves: 2 doboz hámozott paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, só, bors, friss bazsalikom, kis kagyló, vagy csavart tészta, pici édesítőszer.
A paradicsomot beleöntjük egy fazékba, teszünk hozzá kb. 2 l vizet, a zellerszárat, vöröshagymát, sót, borsot és addig főzzük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor kidobjuk belőle a zellerlevéllel együtt, majd botmixerrel pépesítjük, ha sűrű, még egy kis vizet adunk hozzá. Friss bazsalikomot apróra vágunk és a külön kifőzött tésztával együtt a levesbe keverjük. Ha savanyú lenne édesítőszerrel ízesítjük. 

spagetti_omlett_paradicsommal.jpg Spagetti omlett, paradicsommal: 25 dkg durum spagetti, 1-2 cs. mozzarella (12,5 dkg), 2-3 db közepes paradicsom, 5 db tojás, 4 levél friss zsálya és bazsalikom, 1-2 ek. olaj a főzővízbe, de nem lényeges, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma.
Forrásban lévő sós vízben a spagettit kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsöpögtetjük. A mozzarellát kockára vágjuk, a paradicsomot pedig felkarikázzuk. A tojásokat sóval, borssal felverjük, a zsályát és a bazsalikomot apróra vágjuk. Tortasütőbe, vagy jénaiba sütőpapírt teszünk, rétegesen lerakjuk a spagettit, paradicsomkarikákat, mozzarellát. Tetejére szórjuk a zöldfűszereket, lehet lila hagymát karikázni rá, majd ráöntjük a tojást és forró sütőben megsütjük. Tehetünk bele apróra vágott sonkát, szalonnát, kolbászt és a tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal is.

100_6128.jpg  Sóskamártás: 1 cs. mirelit sóska, 1 kis pohár tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, só, édesítőszer.
A sóskakrémet fagyosan, 4-5 dl vízbe tesszük és felengedésig főzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sózzuk, ha savanyú lenne, édesítővel ízesítjük. Sült virslivel, fasírttal, vagy egyszerűen tojással tálaljuk.

petrezselyem_lev..jpg Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával,  petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.

Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.

100_5249.jpg Töltött káposzta: kb. 15 nagyobb levél, (amit a kelkáposztás tekercsekben leírt módon lefejtünk), 1 kg darálthús, 20 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, só, bors, őrölt paprika, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 db tojás, füstölt kolbász, vagy füstölthús, kapor, kevés liszt, olaj.
A hagymát és a szalonnát kis kockákra vágjuk, megpirítjuk, a rizst megpároljuk.  A fele pirított hagymát a pörccel együtt a darált húshoz adjuk. A másik felét lehúzzuk a tűzről, meghintjük őrölt paprikával, teszünk bele kaprot (aki nem szereti el is hagyhatja), zöldpaprikát, paradicsomot (ez is elhagyható, de nyáron szeretem vele megbolondítani az ételt). A maradék fejes káposztát laskára vágjuk, összekeverjük a savanyú káposztával és a felét a lábos aljára terítjük. A kolbászt kb. 5 cm-es darabokra vágjuk (füstölt comb is jó helyette, vagy mindkettőt el is hagyhatjuk) rátesszük a tetejére. A darált húshoz adjuk a párolt rizst, a tojást, fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, majd jól összedolgozzuk. A töltelékekből gombócokat készítünk, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. Ezután rátesszük a lábosban lévő káposztára. Befedjük a maradék káposztával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha van füstölt szalonnabőrkénk, felcsíkozva azt is hozzáadhatjuk. Fedő alatt, lassú tűzön, kb 1 óra alatt  puhára főzzük. Ekkor a töltelékeket óvatosan kiszedjük, félretesszük. Olajat melegítünk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük kevés hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, jól elkeverjük és még 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.

kinai_kel_salata.jpg Kínai kel saláta: 1 db kisebb kínai kel, 1 fej lila hagyma, 1 közepes burgonya, 1 kefir, vagy joghurt,1 ek. mustár, pici citromlé, só, bors, fokhagyma, kapor, petrezselyemzöld.
A burgonyát meghámozzuk, kis kockára vágjuk, megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A joghurtot/kefirt mustárral, citromlével, fűszerekkel kikeverjük. A hagymát és a kínai kelt szintén kockára vágjuk. Az egészet egy tálban összekeverjük tálalásig hűtőbe tesszük. Natúr, vagy bundázott húsok mellé, de virslivel, vagy önállóan is tálalhatjuk.

alfoldi_majgaluska_leves.jpg Alföldi májgaluska leves: 30 dkg csirkemáj, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1/2 db zellergumó, 1 kisebb karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db tojás, 1 ek. őrölt paprika, só, bors, liszt, olaj, 1 kk. vegeta.
A májat megmossuk, finomra elkaparjuk, vagy aprítógépen ledaráljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, zúzott fokhagymát, tojást, ételízesítőt, 1 késhegynyi őrölt borsot, összekeverjük és hozzáadunk annyi lisztet, hogy galuskánál kicsit keményebb állagú masszát kapjunk.
A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, olajon megdinszteljük. A zöldségeket megtisztítjuk, karikára, ill. kisebb szeletekre vágjuk és a hagymához adva félig megpároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, majd felengedjük 1,5 liter vízzel, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a zöldség megfőtt, a forró levesbe mártogatott evőkanállal beleszaggatjuk a májas masszát. Addig főzzük, míg a májgaluska meg nem puhult.

tepsis_csirke.jpg Tepsis csirke: 8 db csirkecomb, 1 kg burgonya, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, csirke fűszersó, kevés olaj.
A csirkecombokat besózzuk, megszórjuk fűszersóval és őrölt borssal. A burgonyát megtisztítjuk és negyedeljük. A vöröshagymát karikára, a fokhagymát szeletekre vágjuk. A tepsibe kevés olajat öntünk, vagy kibéleljük sütőpapírral, beletesszük a burgonyát, ráterítjük a szeletelt vöröshagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Tetejére tesszük a csirke combokat, majd pirosra sütjük.

kolesfelfujt_almaval.jpg Almás kölesfelfújt: 30 dkg köles, 5 dl víz, 6 dl tej, csipet só, 4 db tojás, édesítőszer, 2-3 db alma, 1 ek. vaj+egy kevés a tepsi kenéséhez és zsemlemorzsa a szóráshoz.
A kölest tejes vízben pici sóval puhára főzzük, kihűtjük. A vajat az édesítőt és a tojások sárgáját jól kikeverjük, majd a köleshez adjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan szintén a köleshez keverjük. Az almát meghámozzuk, kis kockára vágjuk beleforgatjuk a masszába. Vajjal kikent, zsemlemorzsával (én kukorica darával szórtam meg) megszórt tepsibe öntjük, majd kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Magában, csokoládéöntettel, lekvárral, de porcukorral is tálalhatjuk.

Diétás csokiöntet: 2 dl vizet felforralunk, teszünk bele 3 ek. cukrozatlan kakaóport, folyékony édesítőt és beleszórunk 1 kávéskanál utifű maghéjat. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ezután bármikor kell, így készítem, kiváltva a cukorszirupot. Akár palacsintához, gyümölcshöz, vagy piskótához is bátran használhatjuk.

12. HÉT (Húsvét hete)

MINDENKINEK EZÚTON KÍVÁNOK KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!

medvehagyma_martas_piritott_burg.tojas.jpg Medvehagyma mártás, pirított virslis burgonyával: 4 ek. olaj, kb. két csokor medvehagyma, 2-3 ek. liszt, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só, bors.
Az apróra vágott medvehagymát olajban megfonnyasztjuk, felöntjük kb. 4 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.

vagy...

Medvehagyma főzelék: 1 db zsemle, 4-5 gerezd fokhagyma (bár a medvehagyma kissé fokhagyma ízű, de kell bele.. :)),
kb. 25-30 dkg medvehagyma, 4 dl tej, 1 ek. liszt, 1,5 dl olaj, só, kevés őrölt bors.
A medvehagymát tejjel együtt leturmixoljuk. A zsemléket kockára vágjuk és szárazon megpirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, majd hozzáöntjük a tejes medvehagymát és kb. 20 percig főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és ha kell, még egy kis zúzott fokhagymát is adunk hozzá, majd a lisztből és olajból készült rántással besűrítjük. Hagymás pirított hússal tálaltam.

toltott_bagett.jpg Töltött bagett: 2 db elősütött (vákumos) bagett, 4 db tojás, 1 ek. tejföl, 10 dkg parizer, 10 dkg szalonna, 10 dkg lángolt kolbász, egy kis darab póré-, vagy vöröshagyma, de bármi más, ami otthon található, 10 dkg reszelt sajt
A bagettek tetejét levágjuk, kimélyítjük. A tojást felverjük a tejföllel, majd a többi hozzávalót apróra vágjuk és belekeverjük. Hozzácsipkedjük a bagett kiszedett belsejét is, összekeverjük, majd a bagettekbe töltjük. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk, alufóliába csomagoljuk, majd kb. fél órát sütjük. Ekkor kibontjuk a fóliát és negyed óra alatt megpirítjuk. Önállóan, de főzelék, vagy saláta mellé is fogyaszthatjuk.

Vegáknak, vagy gombakedvelőknek a következő krémmel is finom: 50 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 2 dl tej, vagy főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld.
A gombát tisztítás után felszeleteljük és a vajon megpároljuk. Fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük, apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és felengedjük a tejjel, vagy főzőtejszínnel.
 
lencse_leves.jpg   Lencseleves: 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem+zöldje+zellerzöld, 20 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, só, fél dl olaj, 1 tk. liszt, őrölt paprika, 1 kisebb csülök.
A csülköt előző nap, babérlevéllel, sóval, fokhagymával ízesített vízben megfőzzük. Levében hagyjuk kihűlni.
A lencsét megválogatjuk, majd vízzel öntjük fel. Amelyik szem feljön a víz tetejére azt kidobjuk, majd leöntjük róla a vizet, fazékba rakjuk és felengedjük kb. 1,5 l vízzel és 1 l füstölt lével. Ha kell, utána sózunk és feltesszük főni. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk és a petrezselyem- zellerlevéllel, egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával együtt a lencséhez adjuk. Ha minden megpuhult, rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, kb. 2 dl vízzel simára keverjük, majd lassan a leveshez keverjük. Még 10-15 percig forraljuk, végén pedig a csontjától megszabadított, felkockázott csülökhúst is hozzáadjuk. 
 
sonkas_kocka.jpg Sonkás rakott tészta: 1 cs. kocka tészta (durum, vagy tojás nélküli), 20-30 dkg füstölt sonka (vagy füstölt csülök, főtt tarja). Besamel: 5 dkg margarin, 5 dkg liszt, kb. 5 dl tej, 1 kis pohár tejföl, késhegynyi szerecsendió, só, bors.
A sonkát előző nap megfőzzük, másnap ledaráljuk. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A hozzávalókból elkészítjük a mártást. Egy tűzálló tálat kivajazunk (vagy sütőpapírt teszünk bele), egy réteg tésztát terítünk bele, rá egy kis mártás, majd a darált sonka, újra tészta, mártás, sonka, tészta, mártás, végül az egészet pirosra sütjük. Reszelt sajt is kerülhet a tetejére.

Kicsit másképp...Készíthetjük úgy is, hogy a sonkát megfőzzük, ledaráljuk, majd kevés olajon megdinsztelt hagymán megfuttatjuk. Egy nagy pohár tejfölel és kb. 10 dkg reszelt sajttal elkeverjük, majd a tésztát is beleforgatjuk, tepsibe simítjuk, tetejére kenünk még egy kis tejfölt, reszelt sajttal megszórva, pirosra sütjük.

Babsaláta: 1 doboz 400 gr-os babkonzerv (vesebab, vörösbab, stb) 2 fej lilahagyma, ízlés szerint: só, bors, ecet, édesítőszer, pár csepp olaj.
A babkonzervet leszűrjük, szűrőben átmossuk, majd lecsepegtetjük. A lilahagymát megtisztítjuk, félbe, majd vékony félkarikákra vágjuk. Vízzel, az édesítővel, az ecettel és a sóval hagyományos salátalevet készítünk. Egy tálban összekeverjük a hagymát és a babot, ráöntjük a salátalevet, frissen őrölt borssal megszórjuk, és meglocsoljuk pár csepp olajjal. Lefedve, néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy ízei jól összeérjenek. Sült virslivel tálaljuk.

Sonkakrém: 20 dkg füstölt csülök (nagyon megfőzve), 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 tk. mustár, 5 dkg vaj, bors, 1 kk. ketchup, majoránna, kevés darált paprikakrém.
A csülköt előző este nagyon puhára főzzük. Darabokra vágjuk és simára daráljuk. A vajat, a mustárt, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a borsot ízlés szerint, a ketchupot, kevés majorannát, a paprikakrémet, (aki szereti, erőset is tehet bele) folyamatosan hozzákeverjük addig, amíg egészen pástétom állagú lesz. Rövid időre hűtőbe tesszük, majd pirítós kenyérrel tálaljuk.

pulyka-kacsanyak_leves.jpgPulyka-, vagy kacsanyak leves: a pulyka/kacsanyakat megtisztítjuk, kb 5 cm-es darabra vágjuk és hideg vízbe feltesszük főni. Amikor felforrt, a habot leszűrjük és bele tesszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/. Sóval, egész borssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük. Ha minden megpuhult, kevés ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A zöldségekkel, daragombóccal tálaljuk.

daragomboc.jpg Daragombóc: 1 db tojást habosra keverünk 2 dkg zsírral, megsózzuk, keverünk bele 10 dkg búzadarát és 1 kk. szódabikarbónát (lehet kukoricadarából is készíteni), 10-15 percig pihentetjük. Forrásban lévő vízbe, vagy levesbe evőkanálnyi galuskákat szaggatunk és lassú forralással megfőzzük. Az evőkanalat minden galuska kiszaggatása előtt mártsuk a forró vízbe vagy levesbe, így nem ragad rá a galuskamassza.

fuszeres_majas_koszoru.jpg Fűszeres csirkemájas koszorú (Gabojsza ötlete alapján, http://www.gabojsza.hu/2016/02/husos-tekercs.html): 250 g friss, vagy 1 doboz fagyasztott leveles vajastészta, 50 dkg csirkemáj (aki nem szereti a májat, töltheti darált hússal, gombával is, de mutatós Húsvétkor apróra vágott sonkával, főtt tojással, többszínű kaliforniai paprikával!), 1 nagy fej vöröshagyma, só, frissen őrölt bors, majoránna, kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 2 ek. tejföl, 2 ek. olaj, 1 db tojás a tészta lekenéséhez.
Az olajon megdinszteljük az aprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott májat. Sózzuk, borsozzuk, fűszerekkel és zúzott fokhagymával ízesítjük és készre sütjük. Kinyújtjuk a leveles tésztát, megkenjük a tejföllel, elosztjuk rajta a sült májat, megszórjuk reszelt sajttal, majd feltekerjük, mint a bejglit. Koszorúvá formáljuk, két végét összedolgozzuk és bevagdossuk két centinként, de nem vágjuk át teljesen. A kapott szeleteket kifordítjuk, így alakul ki a virágforma. Lekenjük felvert tojással, előmelegített sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

citromos_kertileves.jpg Citromos kertileves: 1 db citrom, 10 dkg gomba, 1 db karalábé, 1 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 ek. liszt, olaj, csipet rozmaring, tárkony, 2 dl tejföl, 10 dkg házi tarhonya (vagy más apróbb tészta levesbetétnek), ha van húsalaplevünk, esetleg leveskockánk,  víz helyett azzal engedjük fel.
A zöldségeket kockára, vagy csíkokra vágjuk és az olajon lepirítjuk. Ízesítjük rozmaringgal, tárkonnyal, majd kb. 2 l vízzel, vagy alaplével felengedjük. Ha megpuhultak a zöldségek, a tarhonyát is belefőzzük. Kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, citromlével picit besavanyítjuk.

rantott_karfiolgomba.jpg Rántott zöldségek (karfiol, cukkini, gomba...)

100_6492.jpg     Majonézes burgonyasaláta: 1 kg salátaburgonya (apró), 2-3 fej lilahagyma, ecet, só, bors, édesítő, 1 flakon majonéz (vagy kevert, házi), tejföl, só, bors, édesítő, kevés mustár.
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd a lilahagymával együtt vékony karikákra vágjuk. Egy salátás tálban elkészítjük az ecetes levet a burgonyát és a hagymát pár óráig ebben érleljük. A majonézt elkeverjük 2 ek. tejföllel, sózzuk, borsozzuk, kevés mustárt és édesítőt adunk hozzá, majd a léből leszűrt burgonyasalátát összekeverjük vele. Tálalásig hűtőben tartjuk.

tonhal_salata.jpg Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk.

sonkas_kalacs.jpg Húsvéti töltött kalács: 50 dkg liszt, 1 db nagyobb tojás, 1 csapott tk. só, 1 ek. olaj, 1 kk. cukor, 2-3 dl tej (óvatosan adagolva, amennyit felvesz a liszt), 7 g szárított élesztő, +1 db tojás a kenéshez.
1  rúd tölteléke: kb. 30 dkg főtt sonka, vagy füstölt főtt tarja, 1 ek. vaj.2. rúd tölteléke: 1 kis csokor újhagyma, 1 ek. tejföl.
3. rúd tölteléke: 4 db főtt aprított főtt tojás, 1 tk. vajjal és 1 ek. tormával kikeverve.
A tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk, majd kétszeresére kelesztjük. Még egyszer átgyúrjuk és újra kelni hagyjuk. Miután megkelt, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyek darabot 1-2 mm vastagra nyújtjuk és a fenti töltelékekkel külön-külön megtöltjük. Szorosan feltekerjük, mint a bejglit, majd az így kapott 3 rudat összefonjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét tojással lekenjük és előmelegített sütőben megsütjük.

medvehagymas_kenyerben_sult_sonka.jpg Medvehagymás kenyértésztában sült sonka: fél kg liszt, 1 mk. só , 1 tk. cukor, 1 cs. szárított élesztő (fél kg liszthez), 1 kis fej vöröshagyma, vagy újhagyma, medvehagymás pestó, vagy sima medvehagyma, 3 dl víz (meleg, de nem forró), 1 db tojás, 70-80 dkg házi füstölt sonka, vagy kötözött sonka.
A hozzávalókból megdagasztjuk a kenyértésztát. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a főtt sonkát kényelmesen belecsomagolhassuk. (Csak akkor csomagoljuk, ha a sonka már teljesen kihűlt, leszikkadt!) A cipóvá formált tésztát a leeső darabokkal díszítjük, megkenjük tojással, majd tűzálló tálba tesszük és előmelegített sütőben megsütjük. Teljesen kihűlve szeleteljük!

ujhazi_tyukleves.jpg Gazdag tyúkhúsleves: 1 db tyúk, 4 nagyobb sárgarépa, 2 db petrezselyem gyökér+zöldje, 1 kis karalábé, 1 kis zeller, 10 dkg gomba, kevés kelbimbó, zöldborsó, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 db zöld paprika, só, egész bors, gyömbér.
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, daraboljuk, a mellehúsát egészben tesszük bele, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt, lassú tűzön főzzük tovább. Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét. Sózzuk, egész borsot, kevés gyömbért teszünk bele, majd készre főzzük. Külön kifőzött kis kocka-, vagy eperlevél levestésztával tálaljuk. A mellehúst kivesszük, lefejtjük a csontról, felszeleteljük, majd leves után torma-, vagy fokhagymamártással tálalhatjuk.

Tormamártás: 2 dl tejszín, 3 dl húsleves, 4 ek. friss torma, vagy 3 ek. ecetes torma, 2 ek. liszt, fél citrom leve, pici édesítő, csipet só, 5 dkg vaj.
A vajat felolvasztjuk, a lisztet hozzáadjuk és kevergetve pár perc alatt kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt tormát, majd apránként beleöntjük a levest és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Sózzuk, pár csepp citromlével és édesítővel (cukorral) ízesítjük. Lezárjuk alatta a gázt, majd végül a tejszínnel dúsítjuk. A főtt hús mellé tálaljuk.

 husveti_toltott_cs.mell.tekercs.jpg Húsvéti csirkemell tekercs: 2 db csirkemell, 350 ml főzőtejszín, 20 dkg sajt, liszt, 4-5 db tojás, maradék főtt sonka, főtt tojás, fűszervaj.
A sajtot lereszeljük. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, öklünkkel kicsit ellapítjuk, sózzuk, borsozzuk. A főtt sonkát, főtt tojást kockára vágjuk, fűszervajjal összekeverjük és beleütünk 1 db egész tojást. A csirkemell szeletet lisztbe forgatjuk, megtöltjük 1 ek. töltelékkel, felgöngyöljük, felvert tojásba forgatjuk. A sütőpapírral bélelt tepsit megszórjuk reszelt sajttal, rátesszük a tekercseket, tetejét is megszórjuk reszelt sajttal, majd a tejszínt ráöntjük és megsütjük. Rizzsel tálaljuk.

gongyolt_sonkatavaszi_salata.jpg  Göngyölt sonka, tavaszi salátával: személyenként 2-3 szelet sonka, kb. 20 dkg sajt. Salátához: 1/2 alma, 1 cs. retek, 1/2 fej jégsaláta, 2-3 sz. újhagyma. Öntethez: 1 ek. ecetes torma, majonéz, joghurt, 1/2 db alma.
A sonkát vékonyan szeleteljük, majd mindegyik szelet közepére csíkokra vágott sajtot teszünk. Felgöngyöljük, tepsibe tesszük és megsütjük. A salátához valókat kockára vágjuk, a hozzávalókból elkészítjük az öntetet, belereszeljük a fél almát, majd a saláta alapanyagaival összekeverjük.

100_6866.jpg Ham & eggs: személyenként egy-egy szelet sonka, 1-2 db tojás, só, bors.
A sonka egyik felét megsütjük, majd megfordítjuk és a tojásokat is ráütjük. Lefedjük, egy kicsit így pirítjuk, majd lezárjuk a tüzet alatta és még pár percig gőzében hagyjuk. Sózzuk, és frissen őrölt borsal megszórjuk.

100_6995.jpg  Húsvéti sós-, medvehagymás kalács: 1 kg liszt, 5 dkg friss élesztő, 7 dkg cukor, 1 púpozott ek. só, 2 db tojás, kb. fél liter tej, aprított medvehagyma, 2 ek. olaj, 1-2 db tojás a kenéshez.
10 dkg lisztből, cukorból, élesztőből, 1-2 dl tejből kovászt készítünk. Ha kész, hozzáöntjük a liszthez, és a többi anyaggal együtt jó fényesre dagasztjuk. Meleg helyen 1-1,5 órát kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk kétfelé vesszük, mert két rúd lesz belőle. Egyik adagot annyi felé vesszük, ahányas fonatot akarunk (3-5-6). Megfonjuk és zsírozott tepsibe tesszük és még egyszer kelesztjük (kb. fél óra). Tojássárgával megkenjük, esetleg magokkal is megszórhatjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük.

budapest_szelet_uj.jpg  Budapest szelet: 1 kg karaj, fél kg gomba, fél kg csirkemáj, kb. 25-30 dkg zöldborsó, liszt, só, bors, őrölt paprika, 10 dkg kolozsvári szalonna (nyers), 1 db TV paprika, 1 db nagyobb paradicsom.
A húst szeletekre vágjuk, kiverjük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, majd hirtelen kisütjük (mint a natúrszeletet).  Ha mind kész félre tesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt olajba tesszük a felkockázott szalonnát és vöröshagymát, majd egy kicsit később a szeletekre vágott gombát, zöldpaprikát és paradicsomot.  A zöldborsót és a májat tisztítás után külön-külön megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, leöblítjük, majd a raguhoz keverjük. Megszórjuk pirospaprikával és még egy kicsit rotyogtatjuk. Tálalás: burgonyapüré vagy rizs, 1-1 szelet hús, leöntve raguval.

100_6425.jpg Fűszeres kacsacomb, vagy egész szárnyas : egész kacsa, vagy csak comb, só, bors, majoránna, 2 fej vöröshagyma, kevés méz, narancslé, 2-2 dl fehér+vörösbor, 1-2 sz. sárgarépa, 1-2 alma.
Fűszerezés után, cikkekre vágott vöröshagyma, alma, sárgarépa ágyra fektetjük és 2 dl fehérbor, 1-2 kanál méz, 1 narancs levének keverékével megöntözzük. Mártás hozzá: ha megpuhult, levesszük a tetőt róla, levéből leszűrünk és egy lábosban felforraljuk. 1 ek. lisztet elkeverünk 2 dl vörösborral, majd a forrásban lévő pecsenyeléhez öntjük és besűrítjük. Nem szükséges liszttel sűríteni, ha a zöldség egy részét a pecsenyelével együtt összeturmixoljuk, vörösborral felöntjük és összeforraljuk. A zöldséges pecsenyéhez tálaljuk.

...de készíthetünk...

tarjas_batyu.jpg Tarjás batyu: 1,5 kg sertéstarja, 50 dkg lángolt kolbász, 50 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors mustár.
A tarjából 10 szeletet vágunk, vékonyra kiverjük, megkenjük mustárral, sózzuk, borsozzuk, félretesszük. Az apróra vágott vöröshagymához,  hozzáadjuk a bőrétől megfosztott, szétnyomkodott kolbászt, belenyomjuk a fokhagymát, majd az így elkészített raguból kis halmokat rakunk mindegyik hússzelet egyik felére, ráhajtjuk a másikat, összetűzzük, bő olajban kisütjük. Lehet úgy is, hogy bepanírozva sütjük ki, de sütőben egymás mellé rakva is megsül.

husveti_raksalatafurjtojassal.jpg Húsvéti ráksaláta fürjtojással: 1 tk vaj, 1 gerezd fokhagyma 40 dkg koktélrák, 1 közepes lilahagyma, 10 dkg savanyú uborka, 10 ek. light majonéz (vagy bármilyen), 4 ek. tejföl, 1 ek. ecetes torma, só, frissen őrölt bors, egy kis csokor friss petrezselyemzöld, vagy snidling, 8 db fürjtojás (vagy 4 db tyúktojás).
A rákot pár percre forró vízbe dobjuk, csak annyira, hogy kiengedjen. A fürjtojást megfőzzük. Közben a vajat felolvasztjuk, belenyomjuk a fokhagymát és a leszűrt rákot is hozzákeverjük. Picit pirítjuk, majd félretesszük. A majonézt elkeverjük a tejföllel és a tormával. Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel, vagy snidlinggel ízesítjük. Hozzáadjuk a kis kockára vágott lilahagymát és az uborkát, ezután belekeverjük a rákot és óvatosan a negyedelt főtt tojást is.

Jó idő esetén grillezhetünk is a szabadban!

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 370
Tegnapi: 461
Heti: 1 733
Havi: 8 507
Össz.: 2 724 177

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 11-12. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »