13. HÉT
Zabpelyhes túrógombóc: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg zabpehely, 3 db tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 2 dkg Rama margarin, 1 dl 12%-os tejföl, reszelt citrom héja, folyékony édesítőszer.
Az áttört túrót összekeverjük a zabpehellyel, az egész tojásokkal, a reszelt citromhéjjal és 8-10 csepp folyékony édesítőszerrel, majd félóráig pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk, forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A zsemlemorzsát egy teflonserpenyőben enyhén megpirítjuk, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a margarint és ebben forgatjuk meg a jól lecsurgatott gombócokat. Tejföllel tálaljuk.
Töltött karalábé: 6 db zsenge karalábé, 0,5 kg darált hús (lehet löncshús is), 1 db zsemle, 2 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, apróra vágott vöröshagyma, kevés reszelt sajt, tejföl.
A karalábékat tisztítás után egészben puhára főzzük. A zsemlét beáztatjuk és a tojásokkal, vöröshagymával, fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Jól eldolgozzuk, majd fűszerezzük. A karalábét kivájjuk, a kivájt részt apróra vagdossuk és a húshoz adjuk, elkeverjük, majd a karalábéba töltjük. Tetejére reszelt sajttal elkevert tejfölt teszünk és megsütjük.
Mallorcai zöldségleves: 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 25 dkg paradicsom, 1 paprika, 2 ek. olaj, kb 20 dkg fejes káposzta, 1 babérlevél, kakukkfű, só bors.
Az olajat megforrósítjuk, a vöröshagymát megpirítjuk benne, hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és az aprított fokhagymát. Néhány percig állandó keverés mellett pároljuk, majd bele tesszük az előzőleg felcsíkozott paprikát és a héjától megszabadított paradicsomot (forróvízbe mártva könnyen lejön a héja) tovább pároljuk. Hozzáöntünk kb. 2 l vizet, beledobjuk a csíkozott káposztát és a fűszereket, megsózzuk és fedő alatt megfőzzük.
Sóban sült csirkecomb: 1 kg csirkecomb, 1 kg só, bors.
A csirkecombokat megtisztítjuk, frissen őrölt borssal megszórjuk. A sót elterítjük a tepsibe, majd a csirkecombokat ráhelyezzük. Félidőben megforgatjuk és pirosra sütjük.
Zöldségkrémleves: 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db karalábé, 3 db burgonya, 5-6 db kelbimbó, só, bors, szerecsendió, 1 ek margarin
Margarinon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, fűszerezzük és kissé megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és készre főzzük. Ha kész, kevés tejszínt adunk hozzá és botmixerrel pépesítjük, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Juhászpörkölt: 30 dkg sovány sertéshús, 1 kg fejes káposzta, 20 dkg burgonya, 4 dkg füstölt szalonna, 20 dkg füstölt kolbász, 2 ek. tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika.
A kockára vágott szalonnát és hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, tovább pirítjuk, megszórjuk őrölt paprikával, sóval, borssal, felengedjük kb. 4 dl vízzel és elkezdjük főzni. Ha félig megpuhult a hús, beletesszük a cikkekre vágott káposztát, a kockára vágott burgonyát és a karikára szelt kolbászt. Fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük. Ekkor levéből egy keveset kimerünk, elkeverjük a tejföllel, majd a káposztához adjuk. Pár perc alatt összeforraljuk, friss kenyérrel tálaljuk.
Zöldfűszeres túró: 1 cs túró, 1 kefir, uborka reszelve, kapor, snidling, petrezselyem apróra vágva, póréhagyma, fokhagyma, só. A hozzávalókat összekeverjük. Pirítós kenyérrel táljuk.
Kapormártás halpogácsával: 1,5 dl olajon 4 ek. liszttel rántást készítünk, majd ebbe tesszük az apróra vágott friss kaprot /lehet szárított is/ még egy kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük vízzel és csomómentesre keverjük, sózzuk és 2 dl tejföllel sűrítjük. Pici édesítővel és citromlével ízesítjük.
Halpogácsa: 2 doboz, aprított, natúrlében eltett tonhal, 3 db zsemle, 3 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld, esetleg friss majoránna, 3 ek. morzsa+ beleforgatni a pogácsákat.
A tonhalakat jól összedolgozzuk az előzőleg tejben áztatott zsemlével, tojással, sóval, borssal, friss majoránnával, petrezselyemzölddel, ha túlságosan laza 3 ek. zsemlemorzsát is teszünk bele. Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.
Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.
A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük.
Lecsó tarhonyával: 25 dkg füstölt húsos szalonna, 2-3 szál virsli, 3 db vöröshagyma, fél kg paradicsom, 1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 tk. őröltpaprika, só, bors fél kg tarhonya.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. A hagymát apróra vágjuk, rádobjuk a szalonnára és hagyjuk a szalonna zsírjában dinsztelődni. Közben a megmosott paprikát, paradicsomot feldaraboljuk. A hagymás szalonnát a tűzről levéve megszórjuk az őrölt paprikával, ízlés szerint sózzuk, beletesszük a paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Miközben a lecsó fő, egy magasabb lábosban hevítsünk 5 evőkanál olajat, öntsük bele a tarhonyát. Folyamatos keverés közben pirítsuk aranybarnára, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel. Sózzuk, majd főzzük puhára. Lecsóval tálaljuk.
Sajtos brokkolikrémleves: 0,5 kg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 1 db húsleveskocka, vagy 2 dl húsleves, 2 dl tejszín, 15 dkg cheddar vagy gouda sajt.
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, a burgonyát meghámozzuk és kis kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, rövid ideig kevergetjük. Fél liter vízzel felöntjük a leveskockát beledobjuk és a tejszínt hozzáöntve, lefedve puhulásig főzzük. Ez után mixerrel pépesítjük, sózzuk, borsozzuk és 10 dkg reszeltsajtot hozzáadunk és olvadni hagyjuk. A levest maradék sajttal megszórjuk és pirított kenyérrel tálaljuk.
"Hamis" Eszterházy rostélyos (az eredeti recept marhahúst használ): 1 kg karaj, 2 fej vöröshagyma, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 2 dl fehérbor, 2 dl víz, só, bors, babérlevél, mustár, 2 dl tejföl, olaj, pici citromlé.
A hús felszeleteljük, vékonyra kiverjük. A répát, gyökeret karikára, a zellert kis kockára vágjuk. Forró olajban a hús mindkét oldalát barnára sütjük, kiszedjük és félre tesszük. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és a felaprított zöldségeket. Felengedjük a borral és a vízzel, fűszerezzük és belerakjuk a húst is és puhára főzzük. Ha kész, mustárral, pici citromlével elkevert tejföllel besűrítjük. Spagettivel tálaljuk.
Vajban sült csirkemáj, pirított kellel: 50 dkg csirkemáj, 2 ek. vaj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, fél kínai kel, só, bors, köménymag, majoránna, 4 gerezd fokhagyma, egy kis snidling (elhagyható).
A vöröshagymát félfőre vágjuk és 1 ek. vajban elősütjük. Hozzáadjuk a tisztított, darabolt májat, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, zúzott fokhagymával ízesítjük majd készre sütjük, majd kissé megsózzuk. Másik serpenyőben felolvasztjuk a maradék 1 ek. vajat, rádobjuk a felcsíkozott kelt, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, majd belenyomunk 2 gerezd zúzott fokhagymát és pár perc alatt lepirítjuk. Tányérra tesszük és a sült májjal tálaljuk, snidlinggel megszórjuk.
Persze, akinek ez kevés.. hagymás törtburgonyát, hasáb burgonyát is ehet mellé!
14. HÉT
Csicseriborsó püré: 30 dkg csicseriborsó, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 ek. mustár, petrezselyem, só, bors.
A csicseriborsót egy éjszakára, de lehet kettő is, beáztatjuk, majd leszűrjük, és sós vízben puhára főzzük (nagyon nehezen puhul, érdemes, akinek van, kuktában főzni). Amikor elkészült, leszűrjük és a többi hozzávalóval pépesre keverjük.
Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 3 ek. liszt, egy kisebb vöröshagyma, só, bors, édesítő, friss bazsalikom, zeller levél.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, zeller levelét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük. Apróra szaggatott nokedlival tálaljuk. vágott, friss bazsalikommal megszórjuk.
Tejfölös rakott tészta: 450 g tejföl (12 %-os), 450 g durum tészta (penne/fodros kocka), 50 dkg darált hús, 1 doboz konzerv kukorica, 1 dl olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg sajt, só, bors, majoránna, 2 gerezd fokhagyma.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, majoránnával ízesítjük, lepirítjuk. Közben a tésztát is kifőzzük. Ha a hús elkészült, belekeverjük a kukoricát, a tejföl 3/4 részét, majd a tésztát is. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleöntjük, tetejére simítjuk a maradék tejfölt, reszelt sajttal megszórjuk és megsütjük.
Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük.
Csicseriborsó főzelék: 40 dkg száraz csicseriborsó, 1 db babérlevél , 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, tk. őrölt paprika, 1 ek. mustár, 2 sz. újhagyma.
A csicseriborsót egy éjszakára, de akár kettőre is, bő vízbe áztatjuk. Az áztató levet leöntjük róla, majd feltesszük főni, annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Egészben beletesszük a vöröshagymát, zúzott fokhagymát, a babérlevelet és puhára főzzük. Ha megpuhult, kidobjuk belőle a babér levelet, az egészet pürésítjük. Rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, kevés vízzel simára keverjük, majd besűrítjük vele a főzeléket. Karikára vágott újhagymát adunk hozzá. Tálalhatjuk, pirított hagymával, sonkával, de fasírttal is.
Grillezett padlizsán, cukkinis melegszendvics: padlizsánt, cukkinit, kevés olajon "meggrillezünk", ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A kenyérszeletekre rácsöpögtetjük a kisült levet, ráfektetjük a padlizsán és cukkini szeleteket, tetejére reszelt sajtot szórunk és sütőben megsütjük!
Kertész-rántotta: 1 kg burgonya, szalonna, combsonka (elhagyható), 5 db tojás, 2 dl tejföl, vöröshagyma, só.
A burgonyát vékony karikára vágva, margarinnal kikent tepsibe rakjuk. A vöröshagymát szeleteljük, kicsit megpirítjuk, majd a kockára vágott szalonnával, combsonkával együtt, a burgonyához keverjük. Sütőbe tesszük és majdnem puhára sütjük. A felvert tojáshoz hozzáadjuk a tejfölt, majd az egésszel leöntjük a burgonyát és készre sütjük.
Frankfurti saláta: 4 pár virsli, 4 db burgonya, 1 kis fej kínai kel, 2 db lilahagyma, 2 dl tejföl, mustár, majonéz, só, bors, édesítő.
A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt kockára, a főtt virslit karikára, a lilahagymát és a kínai kelt szeletekre vágjuk. A hozzávalókból tartármártást készítünk és a zöldségekhez keverjük. 1-2 órát hűtőben érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Burgonya leves: 25 dkg burgonya, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, só, köménymag.
A megtisztított, feldarabolt burgonyát és a zöldségeket 2 l vízben feltesszük főzni, fűszerezzük, majd készre főzzük.
Kelkáposztás tekercsek: 1 fej kelkáposzta, fél kg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg bulgur, vagy köles, ételízesítő, só, bors, tejföl. A kelkáposztának kivágjuk a torzsáját, forrásban lévő, ételízesítővel kevert, vízbe tesszük és fokozatosan leveleire szedjük. A bulgurt, vagy kölest megpároljuk, hozzáadjuk a darált húst, fűszereket, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a vöröshagymát, fokhagymát, összedolgozzuk. A levelek vastag erét elvékonyítjuk, egy-két kanál tölteléket rakunk bele, szélét jobbról-balról felhajtjuk, majd feltekerjük. A tekercseket tepsibe rakjuk, tejfölt kenünk rá és megsütjük.
Sertéstüdő-, nyelv-, szív, vadas mártásban: 1 nagyobb tüdő, 1 db nyelv, 1 db szív, vöröshagyma, olaj, só, bors, friss v. szárított majoránna, 2 db babérlevél, 1 tk. őrölt paprika, 5 sz. sárgarépa, 2 db marhahús leveskocka, kevés mustár, 1 tk. cukor, citromlé. A tüdőt, nyelvet, szívet jól megtisztítjuk, kövesztjük (megfőzzük). Levéből kiszedjük és csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával és felengedjük egy kevés vízzel. Beletesszük a tüdőt, sózzuk, borsozzuk, majorannával, babérlevéllel ízesítjük és kb. fél óra alatt készre főzzük. A sárgarépát daraboljuk, majd 1 l kockából főzött levesben megfőzzük, ha megpuhult botmixerrel, vagy turmixban, lével együtt, pürésítjük. Cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a sárgarépa "pempőt", tejföllel és egy kevés mustárral és citromlével elkeverjük és a kész pörkölthöz hozzáadjuk. Pár perc alatt összeforraljuk, ha kell még utána ízesítünk és petrezselymes zsemlegombóccal tálaljuk.
Töltött bundáskenyér: kenyér, tojás, gépsonka, vagy más felvágott, szeletelt sajt, olaj, só, vaj.A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük vajjal. Ráfektetünk egy szelet felvágottat és sajtot. Jól összenyomkodjuk, tojásba beleforgatjuk, majd forró olajban kisütjük.
Töltött tojás: személyenként 2-3 tojás, zsömle, só, bors, petrezselyem, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, 10-15 dkg sajt.
A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, félbevágjuk. A sárgájukat összedolgozzuk, a tejben áztatott zsömlével, sóval, borssal, petrezselyemmel, majd visszatöltjük a félbevágott fehérjébe. A vajból, lisztből, tejből besamelt készítünk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, teszünk az aljára egy kevés besamelt, majd sorba belerakjuk a tojásokat is. Végül leöntjük a maradék besamellel, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben megsütjük.
Húsleves: 1 kg karaj, vagy tarjacsont, 4 sz. nagyobb sárgarépa, 2 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kisebb zeller, karalábé, 1 db vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, egész bors.
A csontot alaposan megmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Amikor a leves forrni kezd, lehabozzuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, paprikát paradicsomot, egészben hagyott vöröshagymát. Lassú tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. Amikor a leves elkészült 15 percig pihentetjük, ezután óvatosan szűrőn leszűrjük. A levesben főtt zöldséget és csontot külön tálaljuk.
Sajtos, rántott csirkemell tekercs: 2 db csirkemell, 10 db vékony szelet sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, zab-, vagy sima liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj.
A csirkemellet megmossuk, vékonyan felszeljük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával bekenjük. A nagyobb szeletekre sajtot fektetünk, felcsavarjuk és a leeső kisebb darabokkal együtt bepanírozzuk, forró olajban kisütjük. Rizzsel, bulgurral, vagy burgonyával tálaljuk.
Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van, egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is, vagy szalámiféle). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.