29. HÉT
Kolbászos lecsó: 1 sz. füstölt húsos szalonna, 2 db vöröshagyma, 3-4 db paradicsom, 1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, só, 1 sz. füstölt kolbász.
A füstölt szalonnát felkockázzuk és a zsíron megpirítjuk. A hagymát félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük és a karikára vágott kolbásszal együtt rádobjuk a szalonnára. Pár percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a szintén felkarikázott paprikát, sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát és időnként megkeverve félig megsütjük. Ekkor a darabolt paradicsomot is belekeverjük és készre sütjük.
Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk és tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.
Töltött paprika: 8 db paprika, fél kg darált hús, 2 fej vöröshagyma, 2 tojás, 10 dkg rizs, 1 kg paradicsom /télen paradicsomlé, vagy püré/, zeller levél, só, bors, cukor, olaj, 2-3 ek. liszt.
A rizst és tölteni való paprikákat félig megfőzzük. Ha kihült a rizs, hozzáadjuk a darált húst, sót, borsot, tojást. Jól összedolgozzuk és a paprikákba töltjük. A paradicsomot forróvízbe mártjuk és lehúzzuk a héját. Lábosba olajat forrósítunk és 2-3 ek. liszttel világos rántást készítünk, felengedjük kb. fél vízzel (ha paradicsomlével készül nem kell víz) hozzáadjuk a paradicsomot (vagy pürét). Cukorral, borssal, kevés zeller-zölddel és apróra vágott vöröshagymával ízesítjük. A megtöltött paprikákat is beletesszük és megfőzzük.
Egyszerű (tejfölös) karfiol leves: 1 kis fej karfiol (lehet 1 cs. fagyasztott is), 1 szál petrezselyemgyökér, 2 szál sárgarépa, 1 pici vöröshagyma, 1 tk. étkezési keményítő (vagy liszt), 2 dl tejföl (12 %-os), só, bors, 1 tk. vaj.
A karfiolt rózsáira szedjük. A karikára vágott petrezselyemgyökeret a sárgarépával és reszelt vöröshagymával együtt a vajon megpároljuk. Felöltjük kb. 2 l vízzel és felforraljuk. Mielőtt minden megpuhulna a karfiolt is hozzáadjuk és készre főzzük, ha szeretjük tejföllel behabarjuk.
Orsótészta cukkiniraguval: 50 dkg durum orsótészta (lehet színes) 50 dkg cukkini, só, bors, 3 tubus (30 dkg) krémsajt, 1-2 apróra vágott bazsalikom levél, 4 gerezd fokhagyma, 1 szál újhagyma, 1 ek. vaj/olaj, 1 dl tej.
A tésztát sós vízbe megfőzzük, leszűrjük. A karikára vágott újhagymát megfuttatjuk a vajon. Hozzáadjuk a szálasra reszelt cukkinit, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát adunk hozzá. Pár percig pároljuk, majd felöntjük tejjel és a krémsajtot is belekeverjük. A tészta tetejére tesszük, megszórjuk friss, apróra vágott bazsalikommal.
Leveles tésztába töltött virsli: 1 cs. előhűtött leveles tészta, 6 db Frankfurti virsli, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg csiperke gomba, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 cs. lapkasajt (persze lehet vékonyra szelt Trapista is), 2 ek. mustár, vagy ketchup, 2 sz. Pick Rákóczi sonka (lehet másfajta is), 1 db tojás a kenéshez+kb. 5 dkg reszelt sajt, vagy szezámmag a szóráshoz.
A leveles tésztát hosszában, képzeletben három részre osztjuk, középső részre ráfektetjük a virsliket, a másik két párat is elfelezzük és kitoldjuk vele a virsliket, hogy a tészta végéig érjenek. Megkenjük mustárral, vagy ketchuppal, ráfektetünk hosszában 3 lapka sajtot, erre rátesszük a sonkát, újabb 3 szelet sajt, amelyet megkenünk az előzőleg megtisztított, apróra vágott, vajon és hagymán megsütött, sóval, borssal, fokhagymával ízesített gombával. Befedjük megint 3 szelet lapkasajttal, majd a tészta két szélét ferdén bevágjuk és a két-két szemközti csíkot kissé átlósan egymáson keresztezve ráhajtjuk. Két végét összezárjuk, tetejét megkenjük egy tojás sárgájával, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben megsütjük.
Zöldborsó főzelék: 450 g zöldborsó, 2 púpos evőkanál liszt, 2 evőkanál margarin, tej, petrezselyemzöld, só, édesítő. A margarinon megpárolom a zöldborsót és a petrezselyemzöldet, ha puha leveszem a tűzről, megszórom liszttel, jól elkeverem és tejjel összekevert vízzel felengedem. Visszateszem a tűzre és addig keverem, amíg sűrű nem lesz. /Ha híg még egy kis vízzel kevert lisztet teszek bele, ha sűrű higítom/.
Sült csirkecomb: 4 db egész csirkecomb, só, bors, majoránna, sütőzacskó.
A csirkecombokat megtisztítjuk, mossuk, majd kicsit bevagdossuk, sóval, borssal, majoránnával bedörzsöljük, sütőzacskóba tesszük, egy fej szeletelt vöröshagymával együtt, majd megsütjük.
Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 doboz kefir, petrezselyem, snidling, kapor, újhagyma, fokhagyma.
A túrót kikeverjük a kefirrel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük.
Rakott kel (20x30-as tepsihez): 1 db vöröshagyma, 2 ek. olaj, 60 dkg sertéscomb, só, bors, őrölt paprika, 1 db paprika, 1 db paradicsom, vagy 1 ek. lecsó, 30 dkg rizs, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna 2 ek.olaj...+egy kisebb kelkáposzta, só, köménymag(őrölt), margarin, 450 gr-os tejföl.
Olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a nagyon kis kockára vágott húst, kicsit pirítjuk és amikor levet enged, sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk. Beletesszük a darabolt paprikát és a paradicsomot. Fedő alatt, saját levében puhára főzzük. Ha kell egy kis vizet is adhatunk hozzá. A rizst megpirítjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy kb. egy ujjnyira ellepje, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk. Beletesszük a szeletekre vágott fokhagymát, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Vizet forralunk, amelybe sót és köményt teszünk. A kel torzsáját kivágjuk, leveleire bontjuk, majd leforrázzuk a forralt vízzel. Pár percig benne hagyjuk, majd leszűrjük.
Ha minden kész, egy tűzálló tál alját margarinnal kikenjük, beborítjuk kel levelekkel, erre egy rész rizst teszünk, aztán pörköltet, újra kel levelet, amelyre tejfölt simítunk, újabb rizs, hús, majd kellevél következik. Tetejére tejfölt simítunk és előmelegített sütőben megsütjük. Tálaláskor én a visszamaradt szaftba kevertem egy kis tejfölt, ezzel öntöztem meg.
Káposztás gulyás, virslivel: fél kg savanyú káposzta, 2 sz. szalonna (elhagyható), 2 pár virsli, 1 pici tejföl vöröshagyma, 1 tk. olaj, só, bors, köménymag, babérlevél, őrölt paprika.
Az apróra vágott vöröshagymát és a szalonnát megpirítjuk, megszórjuk őrölt paprikával és elkeverjük a káposztával. Fűszerekkel ízesítve majdnem puhára pároljuk. Beletesszük a karikára vágott virslit, kevés vizet öntünk alá, majd készre főzzük. Magában, tejföllel, de sült burgonyával is tálalhatjuk.
Tárkonyos burgonya leves: 6 db közepes burgonya, 1 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 sz. szárazkolbász, friss tárkony, fél citrom leve, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, só, bors, 3-4 ek. olaj, 1 dl fehérbor (elhagyható).
A felhevített olajon megdinszteljük az aprított vöröshagymát, sárgarépát és gyökeret. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a felkockázott burgonyát. Az egészet felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, majd addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük, végül hozzáadjuk a bort és az aprított petrezselymet, tárkonyt.
Sült kacsacomb: 4 db babérlevél, 2 ág rozmaring, 2 tk. kakukkfű, só, bors, 6 db kacsacomb, 1 db alma, 2 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér.
Sütés előtti napon bedörzsöljük a bevagdosott combokat rozmaringlevelekkel, összemorzsolt babérlevéllel, kakukkfűvel, illetve ízlés szerint sóval, borssal. Másnap magas falú tepsibe tesszük, mellé rakjuk a darabolt almát és zöldségeket, felöntjük egy kevés vízzel, majd lefedjük egy alufóliával és előmelegített sütőbe rakjuk. Kb. egy óra múlva levesszük a fóliát és gyakran locsolgatva pirosra sütjük. Időnként megfordítjuk a combokat, hogy minden oldalról jól megsüljön. Lehet cserépedényben is sütni, akkor azonban nem kell aláönteni vizet. Burgonyapürével, párolt káposztával, de a vele sült zöldségekkel is fogyaszthatjuk.
Párolt káposzta: 1 fej lila káposzta, 2 ek. cukor, 1 cs. aszalt szilva, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt kömény, kevés ecet, 2 dl vörösbor, kevés olaj.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, enyhén besózzuk és kb. 30 percig állni hagyjuk. Az olajon kicsit megdinszteljük a hagymát, megszórjuk cukorral és együtt pirítjuk tovább. Rátesszük a kicsavart káposztát, felöntjük a vörösborral, ecettel, sózzuk, köménnyel ízesítjük és gyakran kevergetve készre pároljuk. Félidőben hozzáadjuk az aszalt szilvát és ha nagyon elfőné a levét vízzel, vagy borral pótoljuk.
Cukkinis rántotta: egy kisebb zsenge cukkinit megmosunk és hasábokra vágunk. Olajon megpároljuk és ha puha, petrezselyemmel, snidlinggel, zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal /én mindig azt használok, mert jobb az íze/ ízesítjük és ráöntjük a felvert tojást. Lazán átkeverjük és készre sütjük. Egy tipp: ha megsül az alapanyag, lehúzom a tűzről, a zöldséget egy oldalra halmozom, a tojásokat a serpenyőbe ütöm bele, majd ott verem fel és a végén a zöldségeket is hozzákeverem. Vissza a tűzre, majd készre sütöm. Így, egy edénnyel kevesebbet kell mosogatni.
30. HÉT
Sóskamártás: 450 g mirelit sóska, 2 dl tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, só, édesítőszer.
A sóskakrémet fagyosan, 4-5 dl vízbe tesszük és felengedésig főzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sózzuk, ha savanyú lenne, édesítővel ízesítjük. Ha kész, beleütünk személyenként 1 vagy 2 tojást, pár percig lassú tűzön főzzük, majd lezárjuk és pár percig még hagyjuk. Aki nem szeretné így, az külön is elkészítheti az alább leírt készítési móddal!
Buggyantott tojás: 1 l víz, 2 ek. ecet (vagy citromlé),fejenként 12 db tojás.
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkába, vagy csészébe ütjük és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.
Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy fél, kis fej reszelt vöröshagymát, a citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, a tejfölt is hozzákeverjük és jól összeturmixoljuk. Pirítósra kenve ehetjük. Aki dúsítani szeretné, tehet hozzá 1 db keményre főtt tojást.
Karfiol lengyelesen: fej (körülbelül 1 kg) karfiol, 1 nagy pohár (350 gr) 12%-os tejfö, 10-15 dkg trappista sajt, 2-3 ek. zsemlemorzsa, vaj, só, bors
A karfiolt rózsáira szedjük, majd átmossuk. Sós vízben félpuhára főzzük. Közben zsemlemorzsát pirítunk egy serpenyőben és egy jénait kivajazzunk. A pirított morzsával kiszórjuk a jénai alját, majd beletesszük a puhára főtt karfiolt. Megszórjuk vékonyan a tetejét is pirított morzsával. Végül reszelt sajttal kikevert tejfölt simítunk a tetejére és megsütjük.
Natúr sült csirkemáj: fél kg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, vaj, só, bors, majoránna.
A csirkemájat, alaposan megmossuk. A vöröshagymát karikára vágjuk, majd a vajon kissé megdinszteljük. Hozzáadjuk a darabolt májat, belenyomjuk a fokhagymát, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, készre sütjük. Tálaláskor mesózzuk.
Hideg gyümölcs leves (főzés nélkül): vegyes gyümölcs (alma, körte, banán, cseresznye befőtt, narancs, ananász konzerv), 1 nagy doboz gyümölcsös joghurt, 3-4 dl víz, szegfűszeg, fahéj.
A joghurtot elkeverjük a vízzel, és a befőttek leszűrt levével, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel. A friss gyümölcsöket apróra vágjuk és a cseresznyével, ananásszal együtt a joghurtba keverjük. Jól lehűtve tálaljuk.
Vargabéles: 50 dkg tehéntúró, 10 dkg cérnametélt, 1 csomag réteslap (8 lapos), 3 db tojás, 1 db citrom reszelt héja, 3 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 15 dkg cukor, vagy édesítő, 2 cs. van.cukor, 6 dkg vaj.
A mazsolát meleg vízbe beáztatjuk. A tésztát sós vízben kifőzzük. A túrót szitán vagy tésztaszűrőn áttörjük. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral és a kristálycukor 2/3 részével, vagy az édesítővel, habosra keverjük. Hozzáadjuk a mazsolát, a reszelt citromhéjat, a tejfölt és az áttört túrót. Összekeverjük, és beleforgatjuk a kifőtt tésztát. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához keverjük. Egy tűzálló tálat olvasztott vajjal megkenünk, beleteszünk egy lapot, megkenjük olvasztott vajjal, magy így teszünk a maradék 3 lappal is. Rásimítjuk a túrós masszát, majd befedjük a maradék réteslappal, melyet szintén laponként megkenünk olvasztott vajjal. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt, készre sütjük. Porcukorral, vagy bármilyen gyümölcs öntettel tálalhatjuk.
Húsos zsömle: 6 db zsömle, 30 dkg sertéshús, vagy 1 doboz löncs (Pápai a legjobb), 2 db tojás, sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.
A zsömle tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A húst ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és jól összedolgozzuk a zsömle kikapart belsejével, a beáztatott, kinyomkodott tetejével és a tojással. Visszatöltjük a zsömlék belsejébe, majd tűzálló tálba tesszük. Előmelegített sütőben, időnként enyhén sós tejjel meglocsolva, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot olvasztunk.
Karalábéfőzelék: 1 kg karalábé, 4 dkg liszt, 1 dl tejföl vagy tej, petrezselyemzöld, só, bors, édesítő.
A karalábét kis kockákra vágjuk, vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Tejfölből vagy tejből habarást készítünk és besűrítjük vele. Friss petrezselyemmel megszórjuk, ha kell édesítjük.
Tésztasaláta: 40 dkg (durum) spagetti tészta, 20 dkg párizsi, 4 szál újhagyma, 1 nagyobb ecetes uborka, 1 ek. olaj 1 tk. citromlé, 1 tk. mustár só, bors.
A párizsit, az uborkát kockára vágjuk, a hagymát pedig vékony karikákra. Az olajat simára keverjük a mustárral és a citromlével, majd ízesítjük sóval és borssal. Az így kapott öntetet összekeverjük a már feldarabolt hozzávalókkal és a megfőzött tésztával.
Egyszerű tejfölös bableves: 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 kis szál petrezselyemgyökér+zöldje (lehet fagyasztott, vagy szárított petrezselyem), 1 doboz fehér konzervbab, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. liszt, 1 kis doboz tejföl, só, bors, 1 db babérlevél.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a tisztított, karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Kicsit pirítjuk, majd belenyomjuk a fokhagymát is. Megszórjuk liszttel, átkeverjük, felengedjük 2 l vízzel és ezzel is simára dolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet és az apróra vágott petrezselymet. Miután a zöldségek megpuhultak, beleöntjük a dobozos babot. Pár merőkanál levest adunk a tejfölhöz, ezután folytonos keveréssel a leveshez adjuk. Pár perc összeforralás után, tálaljuk.
Tötött cukkini: 3-4 db kisebb cukkíni, 20-30 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, kb. 1 cs. gyors-rizs, vagy 10 dkg bulgur 1 db TV paprika, 1 db paradicsom, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 1 kis pohár tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 1 ek. olaj.
A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a darabolt paprikát, paradicsomot, a darált húst és a rizst/bulgurt. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd készre főzzük.
A cukkinikat félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk (kockára vágva a rizshez is adhatjuk). A félbevágott cukkinikat egy kivajazott jénaiba tesszük, megtöltjük a rizses töltelékkel, tetejüket megkenjük tejföllel. Félidőben rászórjuk a sajtot, és készre sütjük. (Én tettem hozzá egy marényi mexikói zöldségkeveréket is.)
Roston sült hal: 2 ek. paprika krém (édes), 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt gyömbér (vagy friss, reszelve), 1 cs. tonhal.
A hozzávalókat összekeverjük, majd a masszát a tonhalra kenjük. Az előkészített roston, vagy teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük.
Burgonya saláta: 1 kg új burgonya, 3-4 fej lilahagyma, só, bors, ecet, édesítőszer.
A burgonyát héjában, sós vízben mefőzzük, megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. A lilahagymát szintén karikára szeljük. Ecetes levet készítünk, majd ebbe a burgonyát és a hagymát lazán beleforgatjuk.
Baconbe tekert, párolt ceruzabab: 50 dkg egészben hagyott ceruzabab, só, 1 cs. bacon szalonna.
A babot enyhén sós vízben, roppanósra főzzük, majd csomónként, bacon szalonnába tekerjük, serpenyőben megsütjük.
Sajtmártás: 2 ek. vajat felolvasztok, belekeverek 1 evőkanál lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedem. Sózom, borsozom és szerecsendióval ízesítem. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadok és addig keverem, amíg el nem olvad. /Sokan szoktak beletenni 1 tojás sárgáját, pici tejfölt, de én kihagyom és nem is hiányzik bele./
Serpenyős (10 perces) pizza: 4 ek. majonéz (nem vicc, tényleg azt tettem bele, így szólt a recept, de azt írta a hölgy, hogy 8 kanál tejföllel is működik. Legközelebb úgy próbálom ki.), 4 ek. tejföl, 2 db tojás jól összekutyulva, bele pici só, oreganó (elhagyható) és 9 ek. liszt, de nem púpozott, amivel simára keverjük. Teflon! serpenyőbe simítjuk, feltétnek bármit tehetünk rá (a képen gépsonka, zöldfűszeres camembert rátördelve és reszelt sajt) és fedő alatt addig sütjük, amíg a tésztája meg nem sül (kb. 10-15 perc tészta vastagságától és feltét bőségétől függően).
Mallorcai zöldségleves: 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 25 dkg paradicsom, 1 paprika, 2 ek. olaj, kb 20 dkg fejes káposzta, 1 babérlevél, kakukkfű, só bors.
Az olajat megforrósítjuk, a vöröshagymát megpirítjuk benne, hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és az aprított fokhagymát. Néhány percig állandó keverés mellett pároljuk, majd bele tesszük az előzőleg felcsíkozott paprikát és a héjától megszabadított paradicsomot (forróvízbe mártva könnyen lejön a héja) tovább pároljuk. Hozzáöntünk kb. 2 l vizet, beledobjuk a csíkozott káposztát és a fűszereket, megsózzuk és fedő alatt megfőzzük.
Mátrai borzaska: 8 szelet csirkemell, kb. 40 dkg burgonya, 3-4 gerezd fokhagyma, kb. 3 dl tejföl, kb. 3-4 evőkanálnyi liszt, 20 dkg trappista sajt, 1 tojás, só, frissen őrölt bors, olaj.
A csirkemellet megmossuk, szeleteljük, kissé öklünkkel ellapítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A burgonyát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk és kicsit állni hagyjuk. Ha levet engedett, kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojást és annyi lisztet, hogy tócsiszerű masszát kapjunk. A hússzeleteket megforgatjuk lisztbe, majd a burgonyás masszába. Bő, forró olajban kisütjük. Ha minden hús kisült, tetejére zúzott fokhagymával ízesített tejfölt kenünk és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Ez az étel nem kíván bőséges köretet, mivel a hús bundája burgonya. Egy könnyű saláta, vagy párolt zöldség kiváló hozzá.
Például, paradicsom saláta...
Kukorica prósza: 40 dkg kukoricaliszt, 1 db 450 gr-os kefir, 2 dl tejföl, 1 tk. szódabikarbóna, 1 db tojás, 0.5 dl olaj, só (ha édesen készítjük, szilvalekvár, vagy felezett sárgabarack is).
A kukoricalisztet, kefírt, tejfölt, szódabikarbónát és kevés sót jól összedolgozunk, kivajazott tepsibe tesszük, olajjal meglocsoljuk és megsütjük. Tálaláskor tetejére pirított hagymakarikákat és tejfölt teszünk.
Ha édesen készítjük, akkor sütés előtt a tetejét kirakjuk felezett sárgabarackkal.