Simon István
Virágzó cseresznyefák
Mandula-utcán az éjjel
láttam egy nyíló kicsi fát,
épp rásütött a Hold,
fehérlett rajta a virág.
Azt hittem, hogy mandulafa,
pedig cseresznye volt.
Magasba nyúló házfalak között,
fényes ablak alatt
lebegtette a szél.
Megálltam, néztem egy kicsit,
míg elsuhant a gépkocsi
az utca véginél.
Jólesett látni ezt a fát,
millió zsibongó virág
tündöklő seregét.
S egyszerre lassú, halk kopaj
susogó hullámaival jött
kúszott közelébb.
Két holdfénybeburkolt alak
épp a cseresznyefa alatt
állt meg s összebújt;
s a csillagos fehér szirom
ott petyegett a vállukon,
ahogy libegve hullt.
Gyönyörű kép. A költő,
ha a boldogság hű piktora,
álljon meg, fesse le.
Két önfeledt, szép fiatal,
kiket virággal betakart
a tavasz éjjele,
a ringó fát, a fa alatt
testen a karnyi kapcsokat,
míg egymást ölelik.
Virágszóró cseresznyefa:
ő ringatja majd a tavasz
első gyümölcseit.
Holdfényben ballagtam tovább
s a szívemből a számon át
hullt ki pár tiszta szó:
hogy szorosan így álljanak
negyven év múlva is,
ha majd fejökre hull a hó.
14. HÉT | |
HÉTFŐ |
|
Reggeli: | sajtos stangli, 2 dl tej |
Ebéd: | kelkáposzta főzelék, virslivel |
Vacsora: | bruschetta, pirított bagett |
KEDD | |
Reggeli: | gyümölcsös joghurt, 1 ek. zabpehely |
Ebéd: | medvehagymás sóskaleves burgonyagombóccal, kapros-túrós lepény |
Vacsora: | kefires saláta |
SZERDA | |
Reggeli: | felvágott, pici vaj, 1 sz. magos kenyér |
Ebéd: | 100 %-os gyümölcslé, töltött burgonya |
Vacsora: | karfiollal rakott virsli |
CSÜTÖRTÖK | |
Reggeli: | 2 tojásból rántotta, 1 sz. teljes kiőrlésű kenyér |
Ebéd: | zöldbab főzelék, pirított bacon szalonna, vagy főtt tojás |
Vacsora: | pupusas |
PÉNTEK | |
Reggeli: | szárnyasmájkrém, 1 db kifli, paradicsom |
Ebéd: | fokhagyma krémleves, bolognai sertésmáj, penne tészta |
Vacsora: | camamberes saláta |
SZOMBAT | |
Reggeli: | kőrözött, paprika, 1 sz. pirítós |
Ebéd: | 100 %-os paradicsomlé, zúzanyárs sörtésztában, paradicsom saláta, rizs |
Vacsora: | frankfurti saláta |
VASÁRNAP | |
Reggeli: |
2 dl tejeskávé, vagy kakaó 1 sz. kalács |
Ebéd: |
zöldségleves, szárnyassal, bulgurral rakott karfiol |
Vacsora: | halkrém, magos kenyér pirítva |
15. HÉT | |
HÉTFŐ |
|
Reggeli: |
felvágott, 1 sz. teljes kiőrlésű kenyér, pici vaj |
Ebéd: |
tökfőzelék, csirkepörkölt |
Vacsora: |
sütőben sült bundás kenyér |
KEDD |
|
Reggeli: |
2 db főtt tojás, 1 sz. magos kenyér, pici vaj |
Ebéd: |
karfiol leves, zöldséges rizs |
Vacsora: |
paradicsomos hal, 1 sz. tökmagos kenyér |
SZERDA |
|
Reggeli: |
1 db kifli, 2 dl tejeskávé |
Ebéd: |
100 %-os gyümölcslé, saláta, májas röszti |
Vacsora: |
avókádó krém, magoskenyér pirítva |
CSÜTÖRTÖK |
|
Reggeli: |
2 dl joghurt, gyümölcs |
Ebéd: |
karajcsontból leves, főtt hús, zsemlemártás |
Vacsora: |
lecsó |
PÉNTEK |
|
Reggeli: |
1 sz. pirítós, pici lekvár, margarin |
Ebéd: |
100 %-os gyümölcslé, zöldséges-tonhalas tészta (durum) |
Vacsora: |
1 pár virsli, 1 sz. kenyér |
SZOMBAT |
|
Reggeli: |
melegszendvics, tea |
Ebéd: |
tejfölös húsgombócos káposzta |
Vacsora: |
grillezett sajt, párolt brokkoli |
VASÁRNAP |
|
Reggeli: |
1 sz. magos kenyér, 2 db kockasajt, paradicsom |
Ebéd: |
tárkonyos raguleves, mézes-mustáros csirke- vagy pulykamell, rizs zöldségköret |
Vacsora: |
parajpüré rántotta |