16. Hét
Zöldbab leves: kb. 20 dkg fagyasztott zöldbab, 2-3 szem burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 kk. liszt, só, bors, borsikafű (csombor), citromlé, aki szereti kapor.
A zöldségeket megtisztítjuk, a burgonyát és a sárgarépát apró kockákra vágjuk és a zöldbabbal együtt, hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a borsikafüvet, a hagymát. Ha minden megpuhult, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Ízlés szerint citromlével savanyítjuk, végül hozzáadjuk az apróra vágott kaprot is.
Virslis lángos: 50 dkg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 tk. cukor, 1 tk. só, 1 kis doboz kefir, 1,5 dl forróvíz, 6 hosszabb virsli félbevágva, vagy 12 db rövidebb, 1 tubus, bármilyen ízesítésű, krémsajt.
A hozzávalókból megdagasztjuk a tésztát, majd megkelesztjük. Ha kétszeresére kelt, kinyújtjuk és kb. 10 cm-es korongokat szaggatunk belőle. Mindegyikre nyomunk egy kis krémsajtot, ráfektetünk egy darab virslit, félbehajtva a széleken lenyomkodjuk, majd forró olajban kisütjük.
Gombakrokett: 25 dkg gomba, 3 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 2 dl tej, 3 ek. liszt, 3 db tojás, petrezselyemzöld, zsömlemorzsa, olaj. A gombát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. A szintén apróra vágott vöröshagymát olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, valamint a petrezselyemzöldet, fűszerezzük és puhára pároljuk. Ha a gomba megpuhult, rászórunk kb. 5 dkg lisztet, hozzáöntjük a tejet, egy tojást és besűrítjük. Kivajazott edénybe öntöm a masszát, letakarom papírral és hagyom kihűlni. Kroketteket formálunk belőle, panírozzuk (liszt - tojás - morzsa), majd forró olajban kisütjük. Öntet: Joghurtba ecetes uborkát aprózunk, keverünk bele egy kis kaprot, pici édesítőt, majd a kroketteket ezzel az öntettel leöntve tálaljuk.
Paprikás csirke: 6 db csirkecomb, vagy bármilyen csirke "alkatrész", lehet egész csirkéből is készíteni, 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, só, bors, őrölt paprika, kevés olaj, 1 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, 2 dl tejföl, pici citromlé.
A csirkecombokat megtisztítjuk, daraboljuk és a szokásos módon pörköltet készítünk belőle. A lisztet, vagy étkezési keményítőt elhabarjuk egy kevés vízzel és a tejföllel, majd a pörkölthöz hozzákeverjük. Nokedlival (szebben mondva galuskával) tálaljuk.
Nokedli (galuska): 40 dkg liszt, 3 egész tojás, kb. 1,5-2 dl víz, só
Először a vizet tesszük fel forrni. A hozzávalókat összekeverjük, jó simára dolgozzuk, majd egy kevés ideig állni hagyjuk. Ha felforrt a víz, a tésztát beleszaggatjuk. Amint feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, leöblítjük, majd egy tálba tesszük. Kevés olvasztott vajjal, vagy olajjal összekeverjük.
Almás céklasaláta: 40 dkg cékla, 40 dkg savanykás alma, citromlé édesítőszer, pici só.
A céklát nagy lyukú reszelőn nyersen lereszeljük, pici sót teszünk rá. Az almát szintén lereszeljük és citromlével megöntözzük. Kicsit állni hagyjuk, majd mindkettőt összekeverjük. Kevés édesítőszerrel ízesítjük.
Karalábéfőzelék: 3 db zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A karalábét jól megmossuk, zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével. Panírozott halrudacska, főtt tojás, sült virsli illik hozzá.
Csőben sült makaróni sonkával és tojással: 40 dkg makaróni, 20 dkg pulykasonka (lehet házi is, vagy kolbász), 6 db főtt tojás. Besamellhez: 10 dkg vaj, 3 ek. liszt, 5 dl tej, só, bors, csipet szerecsendió. Tetejére: 10 dkg reszelt sajt.
A makarónit enyhén sós vízben feltesszük főni. Közben a hozzávalókból elkészítjük a besamell mártást. A tésztát leszűrjük, leöblítjük majd összekeverjük a kockára vágott sonkával. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beletesszük a makaróni felét, rá a karikára vágott tojás, majd újra sonkás makaróni és főtt tojás. A végét leöntjük a besamellel, megszórjuk a sajttal, majd pirosra megsütjük.
Padlizsánkrém: 2 db duci padlizsán, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, 2 ek. mustár, 2 ek. tejtöl, 1-2 ek. puha vaj.
A padlizsánokat, mivel kell nekik egy kis füst, fóliába csavarjuk és a kandalló parazsában megsütjük (bocsánat, ezt a gázzal fűtők nem tehetik meg, de a gázrózsára, ha elosztót teszünk azon is megsüthetjük télen, nyáron pedig grillen) Hideg vízbe tesszük és a héját lehúzzuk, majd a turmixba tesszük, minden hozzávalóval együtt és pépesre keverjük. Az eredeti recept majonézzel készül, de ez a diétás változat semmivel sem rosszabb!
Csíkleves: 3 db marhahúsleves kocka (kb. 1,5 l ), 10 db póréhagyma, 10 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 10 dkg zeller, 1 ek. vaj, só, bors
A megtisztított zöldségeket finom csíkokra vágjuk, a póréhagymát karikára és az egészet addig pároljuk a vajon, amíg megpirulnak. Ez után felöntjük a marhahúslevessel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt kb. 20 perc alatt készre főzzük. A főzés végén apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
Zöldséggel töltött gombafej: személyenként 2-3 db nagyobb csiperke gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 sz. sárgarépa, fél karalábé, zöldborsó, kukorica, kb. 10-15 dkg kemény sajt, 2 db tojás, só, bors, petrezselyemzöld.
A gombát megmossuk, szárát kicsavarjuk, besózzuk és tepsibe sorakoztatjuk. Az apró kockára vágott hagymát vajon megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a feldarabolt gombaszárat és a szintén apró kockára vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, majoránnával ízesítjük és fedő alatt félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót és a kukoricát is, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk és zsírjára sütjük. Miután kihűlt, belekeverjük a kis kockára vágott kemény sajtot és a felvert tojással összeforgatjuk. Ezzel a töltelékkel töltjük meg gombafejeket és sütőben készre.
Sajtsaláta: többféle sajtot, paradicsomot kockára vágunk, hozzá tépkedünk egy kevés jégsalátát, összekeverjük 1 ek. hamis tartármártással (2 dl tejföl, pici mustár, pici citromlé, egy csepp édesítőszer, 2 db főtt tojás sárgája, mindezeket simára keverjük. A tojásfehérjét kockára vágva a salátához adhatjuk), durvára vágott, pirított dióval megszórjuk.
Zöldfűszeres vaj: 1 cs. metélőhagyma (snidling), 1-2 levél friss bazsalikom, pici petrezselyem, 20 dkg vaj, 1 mk. friss citromé, 1 mk. só, fél mk. frissen őrölt bors.
A zöldfűszereket finomra aprítjuk, majd a vajjal habosra keverjük. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük.
Rebarbara krémleves bogyós gyümölccsel, almakockával: kb. fél kg rebarbara szár, 2 db citrom, édesítőszer, vagy 20 dkg cukor, 3 dl tejszín, vagy natúr joghurt, 1 ek. étkezési keményítő, szegfűszeg, fahéj, pici só.
A rebarbarát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és édesítőszeres, vagy cukros, vízben megfőzzük (kevés sót adva hozzá), amit ízesítünk fahéjjal egy kis szegfűszeggel és reszelt citromhéjjal, egy-két citrom karikával. Ha szétfőtt, a citrom karikát kiszedjük belőle, leturmixoljuk, majd étkezési keményítővel elkevert tejszínnel, vagy joghurttal besűrítjük. Levesbetétként almakockát, mazsolát, vagy bogyós gyümölcsöt adunk hozzá. Hidegen fogyasztva a legfinomabb.
Rizskoch (rizsfelfújt): 35 dkg rizs, fél liter tej, fél liter víz, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 tojás, egy késhegynyi só.
A rizst megmossuk, és a tejes vízben pici sóval puhára főzzük, kihűtjük. A vajat porcukorral és a tojássárgájával jó kikeverjük, majd a rizshez adjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a rizshez keverjük. Margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük, majd kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
Fűszeres hekk, párolt zöldséggel: 1 csomag apró hekk, 1 cs. halfűszerkeverék, só, liszt, kevés víz, olaj, bármilyen zöldség.
A halat kiolvasztjuk, megtisztítjuk, sózzuk. Ropogós bunda készítése: a lisztbe elkeverjük a fűszerkeveréket, a halat beleforgatjuk, majd vízbe mártjuk és újra a fűszeres lisztbe forgatjuk, kicsit "rátapicskoljuk", forró olajban kisütjük. A zöldséget megpároljuk, vajban megfuttatott tpetrezselyemmel összeforgatjuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, majd tálaljuk a halat.
Kenyértésztában sült sonka: fél kg liszt, 1 mk. só , 1 tk. cukor, 1 cs. szárított élesztő (fél kg liszthez) 3 dl víz (meleg, de nem forró), 1 db tojás, 70-80 dkg házi füstölt sonka, vagy kötözött sonka.
A hozzávalókból megdagasztjuk a kenyértésztát. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a főtt sonkát kényelmesen belecsomagolhassuk. (Csak akkor csomagoljuk, ha a sonka már teljesen kihűlt, leszikkadt!) A cipóvá formált tésztát sütőlemezre tesszük, majd előmelegített forró sütőbe megsütjük. Sütés előtt díszítjük, tetejét tojással megkenjük. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, csak azután vágjuk fel.
Húsvéti medvehagymás, sós kalács: 1 kg liszt, 5 dkg friss élesztő, 7 dkg cukor, 1 púpozott ek. só, 2 db tojás, kb. fél liter tej, aprított medvehagyma, 2 ek. olaj, 1-2 db tojás a kenéshez.
10 dkg lisztből, cukorból, élesztőből, 1-2 dl tejből kovászt készítünk. Ha kész, hozzáöntjük a liszthez, és a többi anyaggal együtt jó fényesre dagasztjuk. Meleg helyen 1-1,5 órát kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk kétfelé vesszük, mert két rúd lesz belőle. Egyik adagot annyi felé vesszük, ahányas fonatot akarunk (3-5-6). Megfonjuk és zsírozott tepsibe tesszük és még egyszer kelesztjük (kb. fél óra). Tojássárgával megkenjük, esetleg magokkal is megszórhatjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Sült nyúl: 1 db nyúl, 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg karfiol, vagy brokkoli, 1 sz. cukkini, 1 db vöröshagyma, 2 ek. olaj, mustár, só, bors.
A nyúl két hátsó combját és a gerincét alaposan megtisztítjuk, megmossuk. Megtűzdeljük szalonnával, mustárral vékonyan bekenjük, sózzuk, borsozzuk. Római tálba, vagy tepsibe tesszük, olajat öntünk rá és lefedve sütjük. A zöldséget alaposan megtisztítjuk, megmossuk, daraboljuk, majd tetszés szerint fűszerezzük. A sütőből kivett edénybe a nyúlhús köré halmozzuk, vissza tesszük, de már tető nélkül és pirulásig sütjük.
Fűszeres kacsa-, vagy libacomb, vagy egész szárnyas: kacsa, vagy libacomb, só, bors, majoránna, 2 fej vöröshagyma, kevés méz, narancslé, 2-2 dl fehér+vörösbor, 1-2 sz. sárgarépa, 1-2 alma.
Fűszerezés után, cikkekre vágott vöröshagyma, alma, sárgarépa ágyra fektetjük és 2 dl fehérbor, 1-2 kanál méz, 1 narancs levének keverékével megöntözzük. Mártás hozzá: ha megpuhult, levesszük a tetőt róla, levéből leszűrünk és egy lábosban felforraljuk. 1 ek. lisztet elkeverünk 2 dl vörösborral, majd a forrásban lévő pecsenyeléhez öntjük és besűrítjük. Nem szükséges liszttel sűríteni, ha a zöldség egy részét a pecsenyelével együtt összeturmixoljuk, vörösborral felöntjük és összeforraljuk. A zöldséges pecsenyéhez tálaljuk.
Steak burgonya /én, így készítem/: kisebb burgonyákat héjastól megmosom /aki nem szereti így, hámozza meg/ négyfelé vágom. Egy gáztepsibe sütőpapírt teszek, kevés olajat és vizet öntök bele. A burgonyákat vágott felükkel, belerakom. Félidőben átforgatom és készre sütöm. Egy mély tálba teszem és csakis "Lucullus" sültkrumpli fűszersóval megszórom.
Egyszerű francia salátát szerettem volna készíteni, de nagyon megtetszett ez a recept, mert nagyon mutatós így kipróbálom... (kép: az oldalról felhasználva...)
Majonézes francia saláta, őzgerincben (én fagyasztott mexicói zöldségkeverékből készítem): http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=anyu65&pid=101317&blog_cim=Majon%E9zes%20sal%E1ta%20%F5zgerincben
Fűszeres csirkemell: 1 db csirkemell, 2 ek. olaj (olíva), sült csirke fűszersó.
Elkészítjük a páclevet. Az olívaolajat, és a fűszereket egy tálban összekeverjük, belerakjuk az ízlés szerint felszeletelt csirkemelleket. Ezután 15-20 percig pácolódni hagyjuk, majd teflonserpenyőben, zsiradék nélkül pár perc alatt szép pirosra sütjük.
17. HÉT
Töltött kalács: (tészta) 2,5 dl tej, 50 dkg liszt, 10 dkg vaj (olvasztva), 1 ek. cukor, fél ek. só, 1 cs. szárított élesztő.
Töltelék: kockára vágott füstölt sonka, nagyobb kockára vágott főtt tojás, tejföl, reszelt sajt. Kenéshez: 1 tojás sárgája kis tejjel elkeverve.
Előző nap elkészíthetjük, reggel csak megsütjük!
A tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk (mondjuk kenyérsütő gépben). Fél órát pihentetjük, majd 3 részre osztjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük tejföllel, kockára vágott sonkával, főtt tojással és kevés reszelt sajttal megszórjuk. Feltekerjük, mint a palacsintát, a végeit jól összenyomjuk, hogy a töltelék ne hulljon ki belőle. A rudak végeit összefogjuk és fonatot készítünk belőle. Megkenjük tejjel elkevert tojássárgájával és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Sonkakrémmel töltött tojás: főtt tojás, sonka, majonéz, mustár, só, bors, újhagyma.
A sonkát aprítógépben vágjuk apróra, vagy pedig késsel jó apróra. Vágjuk félbe a főtt tojásokat és szedjük ki a sárgájukat. Törjük össze egy villával, keverjük össze a mustárral, majonézzel, sonkával és az apróra vágott újhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.Töltsük vissza a félbe vágott fehérjékbe. Petrezselyemzölddel és retekkel, vagy egyéb színes zöldséggel díszítsük. Tálaljuk zöld salátával.
Tavaszi raguleves: 1 kg csirkeaprólék, 1 karalábé, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 1 sz. tárkony (lehet szárított is), bors, só, tejszín vagy tejföl, 1 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, pici citromlé.
A csirkeaprólékot feltesszük főni, miután felforrt, a habját leszedjük. Közben a zöldségeket karikára, a karalábét kockára, a gombát szeletekre vágjuk és az apróra vágott vöröshagymával, a zöldborsóval együtt megpároljuk, majd a csirkeléhez keverjük. Sózzuk, borsozzuk, tárkony levelet teszünk bele és készre főzzük. A tejszínt, vagy a tejfölt elkeverjük egy csapott ek. étkezési keményítővel, vagy 1 tk. liszttel, egy kis levessel, majd a többi leveshez adva összeforraljuk. Citromlével enyhén besavanyítjuk, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Húsvéti csirkemell tekercs: 2 db csirkemell, 350 ml főzőtejszín, 20 dkg sajt, liszt, 4-5 db tojás, maradék főtt sonka, főtt tojás, fűszervaj.
A sajtot lereszeljük. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, öklünkkel kicsit ellapítjuk, sózzuk, borsozzuk. A főtt sonkát, főtt tojást kockára vágjuk, fűszervajjal összekeverjük és beleütünk 1 db egész tojást. A csirkemell szeletet lisztbe forgatjuk, megtöltjük 1 ek. töltelékkel, felgöngyöljük, felvert tojásba forgatjuk. A sütőpapírral bélelt tepsit megszórjuk reszelt sajttal, rátesszük a tekercseket, tetejét is megszórjuk reszelt sajttal, majd a tejszínt ráöntjük és megsütjük. Rizzsel tálaljuk.
Sonkával, zöldséggel töltött zsemle: személyenként 1-2 db zsemle, 1 cs. zöldségkeverék, sonka, tojás, tej, vöröshagyma, só, bors, sajt.
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk, kevés tejjel megöntözzük. A vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldségkeveréket, sózzuk, borsozzuk és megpároljuk. Ha kész, belekeverjük az apró kockára vágott sonkát, majd felvert tojással összeforgatjuk. Visszatöltjük a zsemlékbe, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben megsütjük.
Mozzarellás sült brokkoli: 1 kg brokkoli, só, 0,5 kg nagy szemű paradicsom, 25 dkg pizzamozzarella, 5 dkg vaj, szezámmag, őrölt bors.
A brokkolit rózsáira szedjük és enyhén sós vízben puhára főzzük. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe dobjuk, héjukat lehúzzuk és mindegyiket karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a brokkolit a paradicsommal és a mozzarellával felváltva belerakjuk, borsozzuk. Szezámmaggal megszórjuk és sütőben megsütjük.
Sertés tüdő, szív, nyelv, vadas mártásban: 1 nagyobb tüdő, 1 db nyelv, 1 db szív, vöröshagyma, olaj, só, bors, friss v. szárított majoránna, 2 db babérlevél, 1 tk. őrölt paprika, 5 sz. sárgarépa, 2 db marhahús leveskocka, kevés mustár, 1 tk. cukor, citromlé. A tüdőt, nyelvet, szívet jól megtisztítjuk, kövesztjük (megfőzzük). Levéből kiszedjük és csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával és felengedjük egy kevés vízzel. Beletesszük a tüdőt, sózzuk, borsozzuk, majorannával, babérlevéllel ízesítjük és kb. fél óra alatt készre főzzük. A sárgarépát daraboljuk, majd 1 l kockából főzött levesben megfőzzük, ha megpuhult botmixerrel, vagy turmixban, lével együtt, pürésítjük. Cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a sárgarépa "pempőt", tejföllel és egy kevés mustárral és citromlével elkeverjük és a kész pörkölthöz hozzáadjuk. Pár perc alatt összeforraljuk, ha kell még utána ízesítünk és petrezselymes zsemlegombóccal tálaljuk.
Olasz cukkinis szendvics: 3 db húsos paradicsom, 4 kisebb cukkini, 15 dkg pizzamozzarella, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, oregano, 4 szelet kenyér.
A paradicsom magját kikaparjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A cukkinit és a sajtot is kockára, majd az egészet összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, bazsalikommal, oreganoval fűszerezzük. Kenyérszeleteken egyenletesen elosztjuk, sütőben, vagy grillsütőben addig sütjük, amig a sajt megolvad.
Csirke becsinált leves: 1 csirkeaprólék, májával együtt (40-50 dkg) 25-30 dkg vegyes zöldség, 1 kicsi karalábé, 1/2 zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 ek. olaj, 1 tk. citromlé, 1 kk. őrölt paprika, só, bors.
A csirkepicilékot megmossuk, kis darabokra vágjuk. A megtisztított zöldségeket keskeny hasábokra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk a és felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. A lángról félrehúzva belekeverjük az aprólékot és fehéredéséig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig tovább pirítjuk. Ráöntünk kb. egy liter vizet, sózzuk, borsozzuk és felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel és a citromlével, végül behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk és megszórjuk nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel.
Diós-almás felfújt: 50 dkg hámozott alma, 1 cs. vaníliás cukor, 1 db tojás
6 dkg margarin, 6 dl tej, 6 db szikkadt zsemle, vagy kifli, 8 dkg cukor, vagy édesítőszer, 8 dkg darált dió, 8 dkg mazsola.
A zsemlét (kiflit) szeletekre vágjuk. Leöntjük meleg tejjel, várunk amíg megpuhul. Hozzáadjuk az olvasztott margarint, tojást, vaníliás cukrot és jól összekeverjük. A meghámozott almát lereszeljük, beleszórjuk a cukrot, a darált diót, a megtisztított mazsolát és elkeverjük. A tűzálló tálat kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával és beletesszük a zsemlemassza felét. Rászórjuk a dióval elkevert almát, és betakarjuk a zsemlemassza másik felével. Előmelegített sütőben kisütjük. Tetejét vaníliás porcukorral szórjuk.
Karamell sodó: 2 ek. cukor, 1 ek. étkezési keményítő, vagy liszt, vagy karamell pudingpor, 4 dl tej.
A cukrot karamellizáljuk, 3 dl tejjel felöntjük és megvárjuk, amíg a pirított cukor felolvad benne. Közben a maradék tejjel elkeverjük az étkezési keményítőt és folytonos keveréssel a pirított cukros tejhez vegyítjük.
Babfőzelék: 40 dkg bab, 1 dl olaj, 1-2 ek. liszt, babérlevél, fokhagyma, só, őröltpaprika, 2 dl tejföl, 3 fej vöröshagyma. A beáztatott babot hideg vízbe feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha puhára főtt, olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, amelyben 1 fej, finomra vágott, vöröshagymát, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát is pirítunk, majd belekeverjük a pirospaprikát. A rántást hideg vízzel simára keverjük, és a főzeléket besűrítjük. Hozzákeverjük a tejfölt, ecettel ízesítjük, és összelforraljuk. 2 fej vöröshagymát és a szafaládét karikára vágva megpirítunk, majd a babfőzelékhez tálaljuk.
Virslis saláta, grillezett camembert (2 főre): 1 cs. saláta keverék, 1 db zöldfűszeres camembert, 1 pár füstölt virsli, 1 nagy pohár joghurt, 1 cs. fokhagymás-joghurtos öntet por.
A camembert elfelezzük, egyik részét kb. 1x1 cm-es kockára vágjuk, a másik felét egészben hagyjuk. Serpenyőbe kevés olajat cseppentünk, majd a kockákat kissé megsütjük, ráöntjük a salátára. A virsliket felkarikázzuk, szintén megsütjük és a camembert kockával együtt a salátához keverjük. Az öntet port elkeverjük a joghurttal, tálaláskor megöntözzük vele a salátát, majd a mindkét oldalán megpirított maradék sajttal tálaljuk.
Sajtleves: 1 l húsleves alaplé /én mindig elteszek a vasárnapi húslevesből a fagyasztóba, de ha nincs leveskockából is jó/, kakukkfű, tárkony, oregánó, szerecsendió, bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, tömlős sajt 3 db /lehet különböző/ A húsleves alaplét beízesítjük a fűszerekkel, belenyomjuk a sajtokat, amikor felolvadt, akkor rakjuk bele a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha nagyon "flancolok" a leves tetejére Baker roll-t teszek és erre pedig reszelt sajtot, ha nem, pirítok kenyeret hozzá.
Rántott máj, karfiol, gomba, zöldséges rizs...
Sonkás rakott brokkoli: 50 dkg brokkoli, 15 dkg sajt, 2 dl kefir, 8 szelet gépsonka, ízlés szerinti fűszerek, só, bors
A brokkolit sós vízben, rózsáira szedve megfőzzük és kivajazott jénaiba terítjük. Megfűszerezzük, sonkaszeletekkel betakarjuk. Megöntözzük 1 dl kefirrel, reszelt sajttal megszórjuk, majd lefedjük a maradék brokkolival. Tetejére a maradék kefirrel elkevert reszelt sajtot simítunk és sütőben megsütjük.
Gombaleves: fél kg gomba, 3 sz. sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, vaj, vagy olaj, só, bors, tárkony, 1 tk. liszt.
A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk, a gombát szeleteljük. Kevés vajon, vagy olajon a hagymát és a zöldségeket megdinszteljük, megszórjuk liszttel, fűszerezzük, majd felengedjük kb. 3 l vízzel. Ha minden megpuhult, apróra vágott petrezselymet keverünk bele.
Sertés comb a' la Sztroganoff: 3 evőkanál olaj,1 db nagy fejhagyma, 25 dkg vargánya vagy intenzívebb ízű gomba, 50-60 dkg marhahús, 2 evőkanál dijoni mustár, 3 dl főzőtejszín, 8 dkg csemegeuborka, 1 kis csomó metélőhagyma, só, bors: egy nagy serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olajat. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, vékony szeletekre szeljük és 2–3 perc alatt megfonnyasztjuk. Közben a gombát megtisztítjuk, félbevágjuk és a hagymához adjuk és állandóan kevergetve kb. 5 perc alatt zsírjára sütjük.
A marhahúst nagyon vékony szeletekre, majd a rostjait keresztezve keskeny csíkokra vágjuk.
A gombát és a hagymát egy tálba szedjük és félretesszük.
A serpenyőbe újabb evőkanál olajat teszünk, és magas hőfokon felforrósítjuk. A hús felét a serpenyőbe tesszük és állandóan kevergetve 2–3 percig pirítjuk, majd kivesszük a serpenyőből és melegen tartjuk. A maradék olajat felforrósítjuk és a másik adag húst is megpirítjuk.
A hagymát, a gombát, a húst visszatesszük a serpenyőbe, frissen őrölt borssal fűszerezzük, kissé megsózzuk és összesütjük.
A mustárt a főzőtejszínbe keverjük, az uborkát lecsepegtetjük, mindkettőt hozzáadjuk a húshoz és jól összekeverjük. Felmelegítjük, de már nem főzzük. A metélőhagymát megmossuk, szárazra töröljük, felaprítjuk és a húsra szórjuk.
Parajpüré: 1 cs. fagyasztott paraj, 2 ek. vaj, 1 dl tej, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors.
A parajt felengedés után a felolvasztott vajba tesszük. Felöntjük a tejjel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Virslivel, vagy tojásrántottával kínáljuk.