2013. 2. HÉT
Finomfőzelék: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!
Frankfurti saláta: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Hagymakrémleves: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Burgonyás tészta: lásd. 2011. 16. hét receptjei között!
Sült zöldségek: tetszőleges zöldségeket csíkokra szelünk, kevés olívaolajban sóval, borssal fűszerezve megpirítunk, majd tálaláskor zúzott fokhagymával ízesített tejföllel meglocsoljuk.
Rakott káposzta: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Zöldfűszeres-sonkás sajtkrém: 1 tubus zöldfűszeres sajtkrém, 10 dkg sonkaszalámi, 1 szál újhagyma.
A sonkaszalámit és az újhagymát apróra vágjuk, majd a sajtkrémmel összekeverjük. Tehetünk hozzá még 1 db apróra vágott főtt tojást is. Pirítóssal tálaljuk.
Sóskamártás: lásd. 15. hét receptjei között!
Tükörtojás: teflon serpenyőbe egy kávéskanál olajat teszek, erre ütöm a tojást, majd lefedem egy fedővel. Lezárom a gázt alatta és még egy kicsit hagyom gőzében.
Almasaláta pirított magvakkal: 2 db alma kockákra vágva, 1 közepes fej lilahagyma hajszálvékonyra szeletelve, 0,5 fej fehérkáposzta kockákra vágva, 1 sárgarépa vékonyra szeletelve, 5 dkg pirított tökmag, 5 dkg pirított napraforgómag.
Az öntethez: 1 tk. méz, 1 tk. mustár, 2 ek. frissen facsart citromlé, 3 ek. olívaolaj, só, bors.
Összekeverjük az öntethez valókat, majd egy salátástálban az almát, a lilahagymát, a káposztát és a sárgarépát is. Meglocsoljuk az öntettel, és a pirított magvakkal megszórva tálaljuk.
Brokkoli krémleves: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!
Csopaki rakott túrós: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!
Töltött burgonya: lásd. 2011. 18. hét receptjei között!
Húsos palacsinta: 40 dkg liszt, 3 dl tej, kb. 7 dl víz, 4 db tojás, 1 kk. só, 1 dl olaj. A hozzávalókat simára keverjük és a szokásos módon palacsintát készítünk (amit nem töltünk meg húsos raguval, azt lekvárral, kakaóval stb. tölthetjük). Húsos töltelék: kb. 30-40 dkg lapocka, vagy comb, 1 fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, 1 db paprika, 1 db paradicsom, vagy 1 ek. lecsó, 2 dl tejföl, 1 tk. liszt, esetleg sajt. A húst kockára vágjuk és a hozzávalókból, bő lével, pörköltet készítünk, majd leszűrjük és ledaráljuk, vagy aprítógépben, 2 ek. tejföllel pépesítjük. A visszamaradt levet kb. 1 dl tejföllel behabarjuk, félre tesszük. A palacsintákat megkenjük a húspéppel, két szélét felhajtjuk, majd felcsavarjuk, sorban tepsibe rakjuk. Ha mindegyik kész, a tejfölös szafttal megöntözzük, tetejére reszelt sajtot szórunk (elhagyható), sütőben megsütjük. Ha marad szaft, tálaláskor megöntözzük vele a palacsintákat.
Zöldségleves: lásd. 2011. 15. hét receptjei között!
Bakonyi sertéscsíkok: 1 kg lapocka, vagy comb, 25 dkg gomba, 15 dkg szalonna, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 tk. lisz, 1 kk. mustár, 1-2 babárlevél, 1 ek. őrölt paprika.
A húst megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. A szalonnát és a vöröshagymát apró kockára, a gombát szeleteljük. A szalonnát és a vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a húst és fehéredésig sütjük. Megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük kb. 2 dl vízzel, ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal, babérlevéllel, majd puhulásig főzzük. Ekkor liszttel és mustárral elkevert tejföllel behabarjuk. Nokedlival tálaljuk.
Nokedli: 3 db tojás, kevés só, 2 dl víz, 60 dkg liszt.
Mély keverőtálba tesszük a lisztet, beleütjük a tojásokat, sózzuk és a vízzel eldolgozzuk. Nagyobb fazékban vizet forralunk, csipet sót és kevés olajat teszünk a vízbe. A tésztamasszát pihentetés nélkül (ha sokáig pihentetjük, akkor a tészta nyúlóssá válik), nokedliszaggatóval kiszaggatjuk. Főzés közben néhányszor megkeverjük, hogy a nokedlik ne ragadjanak össze illetve nehogy a főzőedény aljára ragadjanak. Amikor a forróvíz tetejére feljönnek az apró nokedlik, az azt jelzi, hogy a tészta megfőtt. 1-2 perc főzés után szűrőkanállal kiszedjük, majd lecsurgatjuk, ezt követően hideg folyó víz alatt leöblítjük. Elkeverjük kevés felmelegített olajjal, zsiradékkal.
3. HÉT
Mángold főzelék: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Saláta: 1 fél fej jégsaláta, 1-2 szem burgonya, 1 sz. jégcsap retek, 1 pár virsli. Öntethez: 1 kis tubus tormás majonéz, 1 tk. mustár, só, bors, kevés édesítőszer, 2 dl joghurt.
Az öntethez valókat összekeverjük. A salátát apró darabokra tépjük, a virslit előfőzzük karikázzuk, a burgonyát héjában megfőzzük, lehűtjük és kisebb kockára vágjuk, a retket meghámozzuk és vékony csíkokra szeljük, majd az öntethez keverjük. Pirítóssal, vagy önmagában tálaljuk. Tetejére dorvára vágott színes borsot szórunk.
Tojás lepény: 1 kg burgonya, 6 db tojás, 3 dl tejföl, só, kevés őrölt rozmaring, 1 fej vöröshagyma esetleg pár szelet szalonna apró kockára vágva.
A burgonyát és a vöröshagymát uborka gyalun, vékony karikára vágjuk, összeforgatjuk, (tehetünk hozzá kockára vágott szalonnát is) kiolajozott tepsibe rakjuk, majd félig megsütjük. Amíg sül, a tojásokat jól elkeverjük a tejföllel és ráöntve, elsimítva a burgonya tetején, készre sütjük. Sóskához, spenóthoz feltétként is kiváló!
Csíkleves: 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 db karalábé, 1 fél db zeller, 2 dl tejföl, 1 tk. liszt, vaj, vagy olaj, 2 db erőleves kocka.
A zöldségeket megtisztítjuk, csíkokra vágjuk és vajon, vagy olajon megpirítjuk. Felöntjük kb. 2 l vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, majd puhára főzzük. A tejfölt elkverjük egy kevés vízzel és a liszttel, majd besűrítjük vele a levest. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Daragaluskával, de anélkül is tálalhatjuk.
Karfiol paprikás: 1 fej karfiol, olaj, 1 fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom (vagy egy ek. lecsó), 1 tk. liszt, 2 dl tejföl, 1 cs. durum fusilli tészta.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, majd egy kicsit előfőzzük. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a karikára vágott paprikát és a darabolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és tovább sütjük. Felöntjük kb. 1 dl vízzel, majd megszórjuk őrölt paprikával. A leszűrt karfiol rózsákat hozzáadjuk, majd puhulásig főzzük. A tejfölt elkeverjük egy kevés vízzel, liszttel, majd besűrítjük vele a karfiolt. Tésztával tálaljuk.
Paradicsom mártás: 1 l házi, vagy bolti 100 %-os paradicsomlé, 1 sz. zellerlevél, 1 kis fej vöröshagyma, friss, vagy szárított bazsalikom, só, bors, 1,5 dl olj, 4 ek. liszt.
A paradicsomlevet addig forraljuk a fűszerekkel, zellerlevéllel, amíg a vöröshagyma meg nem puhul. Közben elkészítjük a rántást, simára keverjük egy kis vízzel, majd besűrítjük vele a mártást. Párolt- főtt- sült hússal, főtt burgonyával tálaljuk.
Sütőben sült melegszendvics változatok:
1./ Maradék húst ledarálunk, ízesítjük zúzott fokhagymával, kevés borssal, bazsalikommal, elkeverjük pizzakrémmel, vagy 1-2 ek. dobozos, hámozott paradicsommal összefőzzük, ráhalmozzuk a kenyér szeletekre, megszórjuk kukoricával...
2./ Füstölt sprotnit összetörünk egy kevés vajjal, pici mustár, bors. Ugyanígy aprított tonhallal is készíthetünk krémet...
3./ Vajjal vékonyan megkenjük a kenyér szeletet, rá apró kockára vágott szalonna, vékony karikára szeletelt lila hagyma, karikára vágott főtt tojás...
4./ Vékonyan vaj, gépsonka, darabolt ananász...
Vegáknak:
5./ Gombát vékonyan felszeletelünk, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával ízesítünk, picit összesütjük rá a kenyére...
6./ Padlizsánt, cukkinit, kevés olajon "meggrillezünk", ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A kenyérszeletekre rácsöpögtetjük a kisült levet, ráfektetjük a padlizsán, vagy cukkini szeleteket...
természetesen mindegyik feltét tetejére reszelt sajtot szórunk!
Kivis banánturmix: 2 dl joghurt, vagy tej, 1 db banán, 1 db kivi, 1 kk. citromlé, 1 dl ásványvíz. Mindezeket összeturmixoljuk. Ha tejet használunk, akkor nem kell ásványvíz!
Hideg gyümölcs leves (főzés nélkül): vegyes gyümölcs (alma, körte, banán, cseresznye befőtt, ananász konzerv), 1 nagy doboz gyümölcsös joghurt, 2-3 dl víz, őrölt szegfűszeg, fahéj.
A joghurtot elkeverjük a vízzel, és a befőttek leszűrt levével, fahéjjal és őrölt szegfűszegel. A friss gyümölcsöket apróra vágjuk és a cseresznyével, ananásszal együtt a joghurtba keverjük. Jól lehűtve tálaljuk.
Túrógombóc: 50 dkg túró, 7 ek. búzadara, 2 db tojás, 1 kk. só, 2 ek. vaj, kb. 10 dkg zsömlemorzsa, porcukor, tejföl.
A hozzávalókat összekeverjük, fél órát pihentetjük, vizes kézzel apró gombócokat formálunk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Vajas, pirított zsemlemorzsába forgatjuk, porcukorral, tejföllel tálaljuk.
Diétás, zabpelyhes túrógombóc: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg zabpehely, 3 db tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 2 dkg Rama margarin, 1 dl 12%-os tejföl, reszelt citrom héja, folyékony édesítőszer.
Az áttört túrót összekeverjük a zabpehellyel, az egész tojásokkal, a reszelt citromhéjjal és 8-10 csepp folyékony édesítôszerrel, majd félóráig pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk, forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A zsemlemorzsát egy teflonserpenyőben enyhén megpirítjuk, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a margarint és ebben forgatjuk meg a jól lecsurgatott gombócokat. Tejföllel tálaljuk. (Cukorbetegek is fogyaszthatják!)
Párolt brokkoli, sajtmártással: a friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Sajtmártás: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Mézes-gyömbéres csirkecomb: 6 db csirkecomb. Páchoz: 3 gerezd zúzott fokhagyma, kb. 2 centis gyömbér lereszelve, 6 ek. szójaszósz, 6 ek. méz, 1 citrom leve.
A csirkecombokat tisztítsuk meg. Egy hosszúkás jénaiba, vagy tűzálló tálba készítsük el a páclevet és a csirkecombokat jól forgassuk bele, majd minimum fél órát, de akár egy éjszakán át is lehet pihentetni, majd sütőbe süssük pirosra. Rizzsel tálaljuk.
Tejszínes kukorica: 1 cs. fagyasztott, vagy 2 doboz kukorica, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld (lehet szárított), só, bors, 2 dl főzőtejszín, 2 ek. vaj, vagy margarin.
A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük és a vajban megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, kukoricát, hozzáöntjük a tejszínt és összemelegítjük. Forralni nem szabad!
Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük.