36. HÉT
Joghurtos őszibarack leves: 8 db közepes őszibarack (ha nincs befőttből is finom) 2 dl joghurt, szegfűszeg, fahéj, citromhéj, 1 ek. étkezési keményítő.
Az őszibarackot kockára vágjuk és a fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal együtt feltesszük főni. Amint megpuhult a barack, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és besűrítjük vele a levest. Apróra vágott mentalevéllel megszórjuk és hidegen tálaljuk.
Előző nap elkészíthetjük a tésztát, de boltit is felhasználhatunk a mákos, vagy diós tésztához...
Házi készítésű "mácsik"tészta: 45 dkg liszt + 1-2 kanál a deszka szórásához, gyúráshoz, kb. 1,5 dl víz, 1 kk. só, 1 db tojás.
A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd 5 cm-es csíkokra szeljük. Belisztezve egymásra teszünk 3-4-et és vékony csíkokra szeljük. Kezünkkel szétrázzuk, majd egy kicsit száradni hagyjuk. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Tetszőleges feltéttel (darált dió, mák, túró-szalonna) tálaljuk.
Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.
Olívás-fokhagymás zöldség: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 ek. olíva olaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, friss fűszernövények.
A zöldségeket megpároljuk, közben elkészítjük a zöldfűszeres keveréket. Turmixba teszünk egy kevés ízlés szerinti zöldfűszert, fokhagymát és oívaolajat, majd öszeturmixoljuk. A zöldségeket ebbe a keverékbe forgatjuk bele.
Gombócos káposzta: 1 kg savanyúkáposzta, 1 kg darált hús, 30-40 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, 4 egész tojás, só, bors, őrölt paprika, 1 ek. liszt. olaj, ízlés szerint tejföl.
Az előfőzött rizzsel összegyúrjuk a darált húst, a tojásokat, a hagymát, fokhagymát, borsot, sót. A savanyú káposztát átmossuk, lábosba egy réteget rakunk. Rárakjuk a gombócokat, befedjük még egy réteg káposztával. Addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Legfelül káposzta legyen. Óvatosan felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje, és lassú tűzön megfőzzük. Ha kész vékony paprikás rántással berántjuk. Tejföllel kínáljuk. Aki szereti, apróra vágott kaprot is tehet bele.
Tésztasaláta körtével: 30 dkg tészta (fusilli, penne), 1 db csirkemellsonka, só, bors, 3 db érett körte, 12 dkg krémsajt, 1 kis pohár tejföl, 1 cs. újhagyma, 2 ek. dió, 3 ek. hideg víz.
A körtéket félbevágjuk, magházukat kivágjuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Az újhagymákat is felaprítjuk, a diót kis darabokra vágjuk és serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk. A csirkemellsonkát apró kockára vágjuk. A krémsajtot simára keverjük a tejföllel, a vízzel, és kevés borssal. A tésztát, csirkemellsonkát, körtét, hagymát, diót és a tejfölös krémet egy tálban összeforgatjuk és jól lehűtve tálaljuk.
Gulyásleves: 1 db pulykanyak, 3 db burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, köménymag, zellerlevél, 1-2 gerezd fokhagyma
Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, a fokhagymát belenyomjuk, majd hozzáadjuk az kis darabokra vágott pulykanyakat. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, majd kevés vizet aláöntve majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, zöldségeket, zeller és petrezselyemzöldet. Kb. 3 liter vizzel felöntjük és készre főzzük.
Egyszerű csirkemájas rizottó: 40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldborsó, 2 sz. sárgarépa, só, bors, olaj, 30 dkg rizs, 10 dkg reszelt sajt.
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a szintén kockára vágott sárgarépát, sózzuk, és néhány percig nagy lángon, állandóan kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a csirkemájat is, és kissé megpirítjuk.
Másik lábosban, olajon üvegesre hevítjük a megmosott rizst (de nem pirítjuk). Ekkor a rizshez adjuk a májas keveréket, felöntjük 6 dl forró vízzel, átkeverjük, és lefedve, további keverés nélkül, kis lángon 40 percig pároljuk. Ha megpuhult, villával fellazítjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét, és tálalhatunk is. (Tálaláskor szórjuk rá a sajt másik felét).
Virslis lecsó: 10 dkg füstölt húsos szalonna, 2-3 szál virsli, 3 db vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt vöröshagymát és lepirítjuk. Közben a megmosott paprikát, paradicsomot feldaraboljuk, a hagymás szalonnához adjuk. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Beletesszük a karikára vágott virslit és addig főzzük, amíg a leve kissé el nem párolog. Önállóan, de tarhonyával is tálalhatjuk.
Egyszerű brokkolikrémleves: 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, fél kg brokkoli, 2 dl tej, vagy tejszín, só, bors, szerecsendió.
Vajban megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor megpuhult pár rózsát félreteszünk. A többihez hozzáöntjük a tejet, vagy tejszínt, összeturmixoljuk. A félretett rózsával és pirított zsemlével tálaljuk.
Paprikás csirke: 6 db csirkecomb, vagy bármilyen csirke "alkatrész", lehet egész csirkéből is készíteni, 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, só, bors, őrölt paprika, kevés olaj, 1 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, 2 dl tejföl, pici citromlé.
A csirkecombokat megtisztítjuk, daraboljuk és a szokásos módon pörköltet készítünk belőle. A lisztet, vagy étkezési keményítőt elhabarjuk egy kevés vízzel és a tejföllel, majd a pörkölthöz hozzákeverjük. Nokedlival (szebben mondva galuskával) tálaljuk.
Nokedli (galuska): 40 dkg liszt, 3 egész tojás, kb. 1,5-2 dl víz, só
Először a vizet tesszük fel forrni. A hozzávalókat összekeverjük, jó simára dolgozzuk, majd egy kevés ideig állni hagyjuk. Ha felforrt a víz, a tésztát beleszaggatjuk. Amint feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, leöblítjük, majd egy tálba tesszük. Kevés olvasztott vajjal, vagy olajjal összekeverjük.
Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, pirospaprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő, 2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk, beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.
"Buggyantott tojás": 1 l víz, 2 ek. ecet, fejenként 1-2 db tojás. A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkákba, csészékbe, vagy merőkanálba ütjük, és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük, ezalatt a fehérje megköt, de a sárgája folyékony marad. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni.
Sajtmártásban sült karfiol: 1 kg karfiol, 20 dkg sajt, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 ek. liszt, egy kis doboz tejföl, só, bors, szerecsendió.
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Forrásba lévő, sós vízbe tesszük és majdnem puhára főzzük.
Miután leszűrtük, lecsöpögtetjük. A főzőléből kb. 5 dl-t félre teszünk. A A vajat felolvasztjuk és világosra pirítjuk benne a lisztet. Fokozatosan hozzáadjuk a karfiol kimért főzőlevét és a tejfölt, folyamatosan keverve sűrű krémmé főzzük. Ezután beledolgozzuk a reszelt sajt 2/3-át, sózzuk, fűszerezzük. A karfiolt vajjal kikent tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a mártást, tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjüka zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen pirítóssal tálaljuk.
Gombaleves: fél kg gomba, 3 sz. sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, vaj, vagy olaj, só, bors, tárkony, 1 tk. liszt.
A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk, a gombát szeleteljük. Kevés vajon, vagy olajon a hagymát és a zöldségeket megdinszteljük, megszórjuk liszttel, fűszerezzük, majd felengedjük kb. 3 l vízzel. Ha minden megpuhult, apróra vágott petrezselymet keverünk bele.
Bulgurral rakott kel: 1 kg darált sertéshús, 2 fej vöröshagyma, 1 cs bulgur, 1 fej kelkáposzta, só, bors, őrölt paprika, majoránna, 1 db paradicsom, 1 db Tv paprika (vagy 1 ek. lecsó). Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre dinszteljük, majd rárakjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk, majd felöntötjük egy kevés vízzel. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és a bulgurt. Rövid lével puhára főzzük. Közben a kelkáposztának kivágjuk a torzsáját, egészben forró, sós vízbe előfőzzük, így könnyebben leválnak a levelek. Miután kissé kihűlt, a vastag ereit eltávolítjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, majd a hozzávalókat rétegezve belerakjuk (káposztalevél, erre a bulguros hús, tejföl és ezt ismételjük, amíg van a hozzávalókból, de a tetejére káposzta és tejföl kerüljön. Előmelegített sütőben megsütjük.
Rakott kenyér: 1 cs. félbarna toast kenyér, egy kevés vöröshagyma, 10 dkg szalonna, 25 dkg gépsonka , vagy sertés parizer, de lehet májas is, 2 dkg vaj, 5 db tojás, 20 dkg sajt.
A szalonnát kockára vágjuk, csak annyira sütjük meg, hogy a zsírja kisüljön. Aprító gépbe tesszük, a darabolt parizerrel és hagymával együtt. Hozzáadjuk a puha vajat és durvára daráljuk. Frissen őrölt borssal ízesítjük. A toast kenyereket megkenjük a krémmel, félbevágjuk. Egy gyümölcstorta sütőbe, vagy kerek jénaiba úgy rakjuk bele, hogy félig fedjék egymást. Mindegyik szelet közé, paradicsom-, paprika karikát, tojásszeletet tehetünk. A tojásokat felverjük, körbe ráöntjük a kenyérre, megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben megsütjük.
Végre megjelent a sütőtök, így aki szereti, elkészítheti belőle ezt finom levest...
Sütőtök krémleves: kb. 60 dkg sütőtök, 1 szál póréhagyma, 3 db burgonya, 2 db erőleveskocka, gyömbér, só, bors, 2,5 dl főzőtejszín, tökmag, bacon szalonna.
A sütőtököt félbevágjuk és sütőben megsütjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk, egy fazékba tesszük és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadjuk az erőleves kockát és fedő alatt, takarék lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Ha a tök megsült, belsejét a leveshez kaparjuk, hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáreszelünk egy kis gyömbért és pár perc alatt összeforraljuk. Pirított tökmaggal és csikokra vágott, sült bacon szalonnával tálaljuk.
...vagy
Zöldség-krémleves: 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db karalábé, 3 db burgonya, 5-6 db kelbimbó, só, bors, szerecsendió, 1 ek margarin, 2 dl tejszín.
Margarinon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, fűszerezzük és kissé megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és készre főzzük. Ha kész, egy kevés zöldséget kiveszünk, a leveshez pedig tejszínt adunk, botmixerrel pépesítjük, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, majd a félretett zöldségeket is hozzáadva tálaljuk.
Vasi pecsenye: 1 kg sertéscomb, tarja, vagy karaj, 2 dl tej, só, bors, olaj, őröltpaprika, liszt, 3-4 nagyobb fej vöröshagyma.
A húst szeleteljük, kicsit kiklopfoljuk, megsózzuk, majd a fokhagymával ízesített tejbe tesszükjó pár órára, de legjobb egy éjszakára. Másnap a húst paprikás lisztben megforgatjuk, majd forró olajban kisütjük. A vöröshagymát vastagabb szeletekre vágjuk, lazán a karikákra bontjuk, lisztbe megforgatjuk és a visszamaradt olajban ropogósra sütjük. A húst steak burgonyával és a hagymakarikákkal tálaljuk.
Túróval töltött zsemle: 6 db zsemle, 10 dkg cukor, vagy édesítőszer, 5 dkg vaj, kb. 3,5 dl tej, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 2 cs. vaníliáscukor, 0,50 dkg tóró, 1 db citrom, mazsola.
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk és a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával, a tejföllel, cukorral, vagy édesítővel és a citrom reszelt héjjával együtt a túróhoz keverjük. A tojások fehérjét felverjük habnak, majd lazán a túrós masszához vegyítjük. Kivajazott tepsibe tesszük, megtöltjük a túrós töltelékkel, rátesszük a tetejüket. Cukorral, vagy édesítővel elkevert, langyos tejjel megöntözzük a zsemléket, mindegyik tetejére egy kis darab vajat teszünk, majd előmelegített sütőben megsütjük. Félidőben újra meglocsoljuk egy kis tejjel, majd készre sütjük.
...vagy
Húsos zsömle: 6 db zsömle, 30 dkg sertéshús, vagy 1 doboz löncs (Pápai a legjobb), 2 db tojás, sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.
A zsömle tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A húst ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és jól összedolgozzuk a zsömle kikapart belsejével, a beáztatott, kinyomkodott tetejével és a tojással. Visszatöltjük a zsömlék belsejébe, majd tűzálló tálba tesszük. Előmelegített sütőben, időnként enyhén sós tejjel meglocsolva, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot olvasztunk.
Salátával, önállóan, de főzelék mellé is tálalhatjuk.
37. HÉT
Paradicsom mártás: 1 l házi, vagy bolti 100 %-os paradicsomlé, 1 sz. zellerlevél, 1 kis fej vöröshagyma, friss, vagy szárított bazsalikom, só, bors, 1,5 dl olj, 4 ek. liszt.
A paradicsomlevet addig forraljuk a fűszerekkel, zellerlevéllel, amíg a vöröshagyma meg nem puhul. Közben elkészítjük a rántást, simára keverjük egy kis vízzel, majd besűrítjük vele a mártást. Párolt- főtt- sült hússal, főtt burgonyával tálaljuk.
Zöldborsó leves: fél kg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, 1 karalábé, 1 dl olaj, 1 ek. liszt, őrölt paprika, só, bors, vegeta.
A sárgarépát, karalábét, petr.gyökeret kockára vágjuk és az olajon megdinszteljük, majd kb 10 perc múlva hozzáadjuk a zöldborsót is. Kicsit pároljuk még, megszórjuk liszttel, kevés őrölt paprikával. Sóval, borssal, vegetával ízesítjük, majd vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük és készre főzzük. Májgaluskát főzünk bele.
Májgaluska: 2 csirkemáj, 1 tojás, 1 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem.
A májat deszkán pépesre kaparjuk. Hozzáadjuk a lisztet, zsemlemorzsát, sót, borsot, petrezselymet és kikeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.
Darázsfészek: 50 dkg liszt, 3 db tojás sárgája, 1 cs. szárított élesztő, 12,5 dkg margarin (olvasztva), 3,5 dl tej, 1 cs. vaníliáscukor, 3 ek. porcukor, vagy édesítőszer. Töltelék lehet: (kakaó, dió vagy fahéj) 10 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 1 cs. vanílliáscukor.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vagy kenyérsütő géppel megdagasztjuk, kb. 1 órát kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. Hozzávalókat összekeverjük és annyifelé osztjuk, ahány féle tésztát szeretnénk. A krémbe vagy kakaót, vagy diót, vagy fahéjat keverünk. A tésztát kb. ujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük a krémmel, szorosan feltekerjük. 3 ujjnyi vastagságú szeleteket vágunk belőle és kivajazott tepsibe egymás mellé pakoljuk. Én szeretem, ha összekel a tészta, de aki nem, az nagyobb távolságokat is hagyhat a csigák között. A tepsiben még fél órát kelesztjük.
Sertéstüdő-, nyelv-, szív, vadas mártásban: 1 nagyobb tüdő, 1 db nyelv, 1 db szív, vöröshagyma, olaj, só, bors, friss v. szárított majoránna, 2 db babérlevél, 1 tk. őrölt paprika, 5 sz. sárgarépa, 2 db marhahús leveskocka, kevés mustár, 1 tk. cukor, citromlé. A tüdőt, nyelvet, szívet jól megtisztítjuk, kövesztjük (megfőzzük). Levéből kiszedjük és csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával és felengedjük egy kevés vízzel. Beletesszük a tüdőt, sózzuk, borsozzuk, majorannával, babérlevéllel ízesítjük és kb. fél óra alatt készre főzzük. A sárgarépát daraboljuk, majd 1 l kockából főzött levesben megfőzzük, ha megpuhult botmixerrel, vagy turmixban, lével együtt, pürésítjük. Cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a sárgarépa "pempőt", tejföllel és egy kevés mustárral és citromlével elkeverjük és a kész pörkölthöz hozzáadjuk. Pár perc alatt összeforraljuk, ha kell még utána ízesítünk és petrezselymes zsemlegombóccal tálaljuk.
Almafánk: 1 csésze liszt, 1 mk. szódabikarbóna, 1 db tojás, 1 csésze víz, vagy almalé, pici só, édesítő, fahéj, 1 nagyobb alma.
A lisztbe elkeverjük a szódabikarbónát, sót, fahéjat, édesítőszert, majd beleütjük a tojást és a vízzel simára keverjük. Amíg pihen a tészta, meghámozzuk az almát, uborkagyalun vékony karikákra vágjuk és a palacsintatésztába keverjük. Forró olajba, kanállal beleszaggatjuk. Fahéjas porcukorral megszórjuk.
Sóskamártás: 450 g mirelit sóska, 2 dl tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, só, édesítőszer.
A sóskakrémet fagyosan, 4-5 dl vízbe tesszük és felengedésig főzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sózzuk, ha savanyú lenne, édesítővel ízesítjük. Sült virslivel, vagy tükörtojással tálaljuk.
Spagetti omlett, paradicsommal: 25 dkg spagetti, 1 cs. mozzarella (12,5 dkg), 2 közepes paradicsom, 5 db tojás, 4 levél friss zsálya és bazsalikom, 1-2 ek. olaj, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma.
Forrásban lévő sós vízben a spagettit kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsöpögtetjük. A mozzarellát kockára vágjuk, a paradicsomot pedig felkarikázzuk. A tojásokat sóval, borssal felverjük, a zsályát és a bazsalikomot apróra vágjuk. Tortasütőbe sütőpapírt teszünk, rétegesen lerakjuk a spagettit, paradicsomkarikákat, mozzarellát. Tetejére szórjuk a zöldfűszereket, majd ráöntjük a tojást és forró sütőben megsütjük. Tehetünk bele apróra vágott sonkát, szalonnát, kolbászt és a tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal is.
Krémsajtos cukkinipástétom: 2 db közepes méretű, fiatal cukkini, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, csipet só, bors, 2 tubus krémsajt.
A cukkinit meghámozzuk, karikára szeljük és kevés olajon megpirítjuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az aprított vöröshagymát, sót, borsot és botmixerrel összedolgozzuk. Miután kész, a krémsajttal elkeverjük. Piritóssal, paprikával, paradicsommal tálaljuk.
Sült kacsaszárnytő, vagy csirkecomb, sárgarépás burgonyapüré, almás párolt káposzta: 1 kg kacsaszárnytő, vagy csirkecomb, só, bors, majoránna, 50 dkg burgonya, 20 dkg sárgarépa, 1 kg fejes káposzta, 3 db alma, 2 db vöröshagyma, 1 tk. cukor, ecet (ízlés szerint), 2 dl fehér bor.
A húsokat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, tepsibe tesszük, majd fólia alatt puhára pároljuk. Ekkor levesszük róla a fóliát és pirosra sütjük.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a karikára vágott sárgarépával együtt, enyhén sós vízben, puhára főzzük.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, vagy legyaluljuk. Vöröshagymát dinsztelünk, megszórjuk cukorral, kicsit karamellízáljuk. Öntünk rá egy kis ecetet, a fehérbort, beletesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor 3 db almát kockára vágunk a káposztához keverjük, majd addig sütjük, amíg meg nem puhul. A sárgarépás burgonyát leszűrjük, teszünk hozzá egy ek. vajat, borsot, szerecsendiót és robotgéppel, vagy botmixerrel pürésítjük.
Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van, egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is, vagy szalámiféle). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.
Nagyon szeretjük a lasagne-t, de a bolti tészta nem éppen olcsó és annyira töredezett, hogy általában 2 csomag is kell belőle. A dobozos, ami állagában elfogadható, ritkán kapok, ezért az utóbbi időben, inkább készítek. Semmi macera, előző nap meggyúrom, másnap csak a hozzávalókat kell összeállítani.
Sokan a tésztát megfőzik előre... erre nincs szükség, ha bő lével locsoljuk meg a tepsiben, hiszen a felforrósodott szósz + besamelmártásban megfő.
Lasagne: 2 sz. szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 3-4 sz. sárgarépa, 50 dkg darált hús, 1 l paradicsomlé, pici cukor, só, bors, oreganó, kakukkfű... kinek milyen fűszer a kedvence, 20 dkg sajt.Besamelmártás: 10 dkg vaj, 5 púpozott ek. liszt, kb. 1 l tej.
A szalonnát kockára vágjuk és az aprított hagymával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a darabolt paprikát, karikára vágott sárgarépát és félpuhára pároljuk. Végül a darált húst is belekeverjük fűszerezzük, fehéredésig pároljuk, felöntjük paradicsomlével és összeforraljuk. A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd felöntjük a tejjel és simára dolgozzuk. Egy 32x26-os tepsi aljára teszünk 2 merőkanálnyi besamelt, rátesszük a tésztát, megöntözzük a paradicsomos szósszal, újra tésztát simítunk rá, egy kis besamel és paradicsomos szósz, majd újra tészta és végül a tetejére besamel és reszelt sajt kerül. Előmelegített sütőben megsütjük.
Egyszerű saláta: 1-2 csomag vitamin mix salátakeverék, vagy 1 db fekete retek, 20 dkg lila káposzta, 20 dkg fehér káposzta, 1-2 sz. sárgarépa, 1-2 sz. újhagyma, 1 cs. joghurtos-vagy tzatziki öntetpor, 1 nagy pohár joghurt, 20-25 dkg csirkemellsonka.
A csirkemellsonkát apró kockára vágjuk, majd vajon megsütjük. Az újhagymát karikára vágva a végén hozzákeverjük, majd pár percig még együtt pirítjuk. A joghurtba elkeverjük az öntetport. Tálaláskor a friss zöldség keveréket megöntözzük vele, tetejére pirított csirkemellsonkát teszünk.
Sajtleves: 1 l húsleves alaplé /én mindig elteszek a vasárnapi húslevesből a fagyasztóba, de ha nincs leveskockából is jó/, kakukkfű, tárkony, oregánó, szerecsendió, bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, tömlős sajt 3 db /lehet különböző/ A húsleves alaplét beízesítjük a fűszerekkel, belenyomjuk a sajtokat, amikor felolvadt, akkor rakjuk bele a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha nagyon "flancolok" a leves tetejére Baker roll-t teszek és erre pedig reszelt sajtot, ha nem, pirítok kenyeret hozzá.
Zöldséggel töltött dagadó: 1 nagyobb sertés dagadó, 35-40 dkg mirelit, vagy friss zöldségkeverék, 3 zsömle, 4 db tojás, 1 db ecetes uborka (elhagyható), só, bors, szerecsendió, majoránna, 1 ek. vaj, vagy olaj, kevés petrezselyemzöld.
Egy serpenyőben kevés vajon megpároljuk a zöldségeket (nem kell puhára). A zsemléket tejben, vagy vízben megáztatjuk. 2 tojást keményre főzünk, majd lehűtjük. A dagadót felszúrjuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A kihűlt zöldségkeverékhez adjuk a kinyomkodott zsömléket, a kockára vágott főtt tojás és uborkát, a maradék 2 db nyers tojást, fűszerezzük, apróra vágott petrezselmet adunk hozzá, jól összekeverjük, majd a hús nyílásába töltjük. A nyílást hústűvel összetűzzük, tepsibe fektetjük, megöntözzük zsiradékkal és fóliával letakarva pároljuk, majd félidőben levéve a fóliát, pirosra sütjük.
Töktócsi: kb. másfél kg spárgatök, vagy idősebb cukkíni, só bors, 2 db tojás, petrezselyemzöld, liszt, olaj a sütéshez, tejföl, 1-2 gerezd fokhagyma.
A tököt meghámozzuk, lereszeljük, besózzuk, majd 10-15 perc után kinyomkodjuk. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz, beleütünk 2 db tojást, sózzuk, borsozzuk, majd kanállal forró olajba szaggatjuk, kisütjük. Zúzott fokhagymával ízesített tejföllel tálaljuk.