42. HÉT
Tejfölös savanyúkáposzta főzelék, húsgombóccal: 60 deka savanyú káposzta, 6 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 db vöröshagyma, 1 tk. őrölt paprika, só, 1 db babérlevél, 1 kis doboz tejföl. Húsgombóchoz: 50 dkg sertés lapocka , 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 tojás.
A töltelékhez a húst ledaráljuk, a rizzsel, hagymával a fűszerekkel és a tojással összedolgozzuk. Gombócokat formázunk és félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, a savanyú káposztát, ha szükséges, kicsit kimossuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk az őrölt paprikával, beletesszük a káposzta felét, a babérlevelet, borsot és összekeverjük. Ezután rátesszük a húsgombócokat és befedjük a maradék káposztával. Az egészet felöntjük kb. fél liter vízzel, amiben kevés sót elkeverünk. Lefedjük és puhára főzzük. Kivesszük a húsgombócokat, és a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk a káposztát. Visszatesszük a gombócokat és 10 perc alatt összeforraljuk.
Tzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé, kevés vágott kapor.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet, apróra vágott kaprot. Pár órára hűtőbe tesszük.
Kukoricaleves: fél liter tej, 50 dkg mélyhűtött kukorica, 1 nagy pohár tejföl, 1 csokor aprított kapor, 2 ek. liszt, 2 ek. margarin, só, bors, pirított zsemlekocka
A margarinon megfuttatjuk a lisztet, beletesszük a kaprot, összekeverjük, majd felöntjük tejjel. Sózzuk, borsozzuk és ha felforrt hozzáadjuk a kukoricát. Ha megpuhult egy kevés levet leszűrünk, csomómentesre keverjük benne a tejfölt, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Burgonyás tészta: kb. 4-5 db burgonya, őrölt paprika, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fél csomag kockatészta.
A burgonyát megfőzzük, az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, sózzuk, borsozzuk. A megfőtt burgonyát rátesszük és jól összenyomjuk. A kockatésztát kifőzzük és a paprikás burgonyával összekeverjük. Savanyúsággal tálaljuk.
Grillezett sajt, párolt brokkolival: lásd. 28 napos diéta receptjei között!
Chilisbab, gerslivel: 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darálthús, vagy füstölt kolbász, sonka, 1 konzerv hámozott paradicsom, 2 doboz bab (lehet paradicsomos csilis), 1 doboz kukorica, ketchup, Piros Arany, chilis bab fűszerkeverék, só, bors, oreganó, olaj.
A hagymát karikára vágjuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fűszerkeveréket és az oregánót. Hozzáadjuk a paradicsomot, egy jó adag ketchupot és négy evőkanál Piros Aranyat, vagy házi darált paprikát. Ha kell, adjunk hozzá egy kevés vizet, és főzzük össze. Ezután beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott, leszűrt gerslit és ha megpuhult, a babkonzervet és a kukoricát is. Összeforraljuk és melegen tálaljuk.
Cukkinis rántotta: a cukkinit hasábokra vágjuk. Kevés olajon megdinsztelünk 1 fej karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a cukkinit és kissé megpirítjuk. Zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel ízesítjük. Ezután a felvert tojásokat ráöntjük és készre sütjük.
Karalábéfőzelék: 3 db zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A karalábét jól megmossuk, zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével. Panírozott halrudacska, főtt tojás, sült virsli illik hozzá.
Zöldbableves: fél kg zöldbab, 1-2 szem burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, só, kevés szárított bazsalikom, őrölt paprika.
A burgonyát meghámozzuk kis kockára, a sárgarépát és a gyökeret karikára vágjuk. A vöröshagymát aprítjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Levesszük a tűzről, megszórjuk a paprikával, elkeverjük, majd felengedjük kb. 3 l vízzel. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a zöldségeket, zúzott fokhagymát és a fűszereket. Ha minden megpuhult, vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Kelttészta variációk: lásd. Iskolai tízóraik, uzsonnák fejezetben!
Tojáskrém: lásd. Iskolai tízóraik, uzsonnák fejezetben!
Gombakrém leves: 1 kg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, petrezselyemzöld, 2 dl tejszín
1 ek. margarinon 1 fej vöröshagymát megdinsztelünk és hozzáadunk fél kg felszeletelt gombát. Petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük 2 l vízzel. Közben a gomba másik felét is felszeleteljük, megpirítjuk. A gombalevest összeturmixoljuk, 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel besűrítjük, majd a pirított gombát is belekeverve tálaljuk.
Ropogós császárvég: 1,5 kg bőrös császárhús, 1 fej fokhagyma, só, bors.
A húst megmossuk, bőrös felével felfelé fordítjuk és rácsosan jó mélyen bevagdossuk. A húsos részt besózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával bekenjük és ugyanígy tesszük a tepsibe. (Só ne érje a bőrét, mert akkor nem lesz ropogós). Fólia alatt majdnem puhára megsütjük, majd a fóliát levéve, zsírjával öntözve pirosra, ropogósra sütjük.
Steak burgonya /én, így készítem/: kisebb burgyonyákat héjastól megmosom /aki nem szereti így, hámozza meg/ négyfelé vágom. Egy gáztepsibe sütőpapírt teszek, kevés olajat és vizet öntök bele. A burgonyákat vágott felükkel, belerakom. Félidőben átforgatom és készre sütöm. Egy mély tálba teszem és "Lucullus" sültkrumpli fűszersóval megszórom.
Joghurtos gyümölcssaláta: tetszőleges gyümölcsök kis kockára vágva, joghurtba (lehet akár gyümölcsös joghurt is) keverjük, majd ízesítjük egy kis őrölt szegfűszeggel, fahéjjal. Tetejét megszórhatjuk mazsolával, pirított dióval, mandulával.
Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk.
Az alább közölt recept töltelékéből megmaradt kb. 2 ek. mennyiség, ahhoz tettem 4 ek. búzadarát, egy csipet szódabikarbónát, majd a levesbe szaggattam, betétként.
Sárgarépával töltött csirkecomb: 50 dkg sárgarépa, 2 db főtt tojás, 6 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, citromlé, petrezselyem, 2 db egész tojás.
A sárgarépát lereszeljük, vagy aprítógépbe ledaráljuk. Összedolgozzuk a finomra vágott kemény tojásokkal+a két nyers tojással és a petrezselyemmel. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, citromlével és reszelt vöröshagymával ízesítjük. Ezután a csirkecomb bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük és zsiradék nélkül előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A megmaradt töltelékhez adunk 2-3 ek. lisztet, majd forró olajban kisütjük. Rizzsel, vagy tejszínes, hagymás burgonyával tálaljuk.
Tejszínes-hagymás burgonya: 1 kg burgonya, 3 dl tejszín, 1 sz. póréhagyma, só, bors, rozmaring.
A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A póréhagymát karikára vágjuk, majd a burgonyával összekeverjük. Tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott rozmaringgal megszórjuk. Meglocsoljuk a tejszínnel és készre sütjük.
Sajt házilag: legjobb a házi tej, de mindenképpen olyan, amit fel kell forralni (féltartós vagy tartós tej használata kizárva). 1 liter tejet felforralunk, 1 csapott evőkanál sóval (illetve ki milyen sósan szereti). Ha felforrt, beleteszünk 1 ek. 20 %-os ecetet és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg ikrásodni kezd. Ezután húsleves szűrőn keresztül leszűrjük, tetszés szerint fűszerezzük (köménymag, pesto, kapor, fokhagyma, bazsalikom, snidling stb.) és olyan formába rakjuk amibe jól le tudjuk préselni. Hűtőszekrénybe tesszük és jól kihűtjük. Megfelelő préselés esetén könnyen szelhető, gomolya jellegű sajtot kapunk. Ebből a mennyiségből, kb. 20 dkg jön ki!
43. HÉT
Kelbimbó főzelék: 1 cs. fagyasztott kelbimbó, 2 db burgonya, 2 ek. olaj, 2 ek. liszt, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, bors, majoránna, 1 dl tejföl (elhagyható).
A kelbimbót és az apró kockára vágott, hámozott, burgonyát feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük. Ha megpuhult, az olajból és lisztből rántást készítünk, ízesítjük fokhagymával, megszórjuk őrölt paprikával, majd kevés vízzel higítva a kelhez adjuk és simára keverjük. Karikára vágott virslit főzünk bele és az aki szereti, tálaláskor tejföllel dúsíthatja.
Tojásos lecsó: 1 kg paprika, 3-4 db paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2-3 gerezd fokhagyma, 4-5 db tojás, 1 dl olaj.
A paprikát, paradicsomot megmossuk és a vöröshagymával együtt felkarikázzuk. A vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot addig sütjük, amíg levet enged, majd ekkor beletesszük a paprikát is. Sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, ha megpuhult, kevés sóval elkevert, felvert tojással leöntjük és készre sütjük.
Zöldborsós csirkemáj: 1 fej vöröshagyma, fél kg csirkemáj, kb. fél kg friss zöldborsó, só, bors, kakukkfű, majoránna.
A hagymát karikára vágjuk, és kevés olajon megsütjük. A májat megtisztítjuk, majd a hagymához adjuk a zöldborsóval együtt. Picit pirítjuk, fűszerezzük, majd fedő alatt fél óra alatt puhára főzzük. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Petrezselymes burgonya: 1 kg burgonya, 1 cs. petrezselyem, 1 ek. margarin.
A burgonyát megtisztítjuk, majd negyedeljük, megfőzzük. Ha puha leszűrjük. Közben a margarint felolvasztjuk és az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk benne, a burgonyát pedig beleforgatjuk.
Cukkinikrém: 2 db közepes méretű, fiatal cukkini, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 natúr sajtkrém, 1 kk. házi darált paprika, vagy Piros Arany, só, bors.
A cukkinit meghámozzuk, karikára szeljük és kevés olajon megpirítjuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, darált paprikát, sót, borsot, majd botmixerrel összedolgozzuk. Félbevágott paprikába töltve, pirítóssal, paradicsommal tálaljuk.
Paradicsom leves: 2 doboz hámozott paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, só, bors, friss bazsalikom, kis kagyló, vagy csavart tészta, pici édesítőszer.
A paradicsomot beleöntjük egy fazékba, teszünk hozzá kb. 2 l vizet, a zellerszárat, vöröshagymát, sót, borsot és addig főzzük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor kidobjuk belőle a zellerlevéllel együtt, majd botmixerrel pépesítjük, ha sűrű, még egy kis vizet adunk hozzá. Friss bazsalikomot apróra vágunk és a külön kifőzött tésztával együtt a levesbe keverjük. Ha savanyú lenne édesítőszerrel ízesítjük.
Tonhalas, zöldséges tészta: 1 doboz naturlében eltett aprított tonhal, 450 g mexikói zöldségkeverék (elhagyható), fél csomag durum tészta /penne, fusilli/. Kevés olajon megdinsztelünk egy kevés vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk. Zöldség nélküli változat: margarinon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk 1 ek. liszttel átkeverjük, felengedjük tejjel, beletesszük a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük és a tésztával összekeverjük.
Diós-almás zellersaláta: 1 db közepes zeller, 1 db alma, darált dió, petrezselyemzöld, só, bors, 2 evőkanál olívaolaj, 2 ek. citromlé.
A zellert és almát megtisztítjuk (nem fontos hámozni), megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. Egy tálba összekeverjük az apróra vágott petrezselymet és a darált diót. Ráöntjük az olívaolajat, amit összekevertünk citromlével és ízlés szerint sóval, borssal. Hozzáadjuk az almát és zellert. Jól összekeverjük és tálalásig hideg helyen tartjuk. Aki szereti, majonézzel is dúsíthatja és pirított bagettel fogyaszthatjuk.
Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, pirospaprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő, 2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk, beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.
Vagdalthús: 50 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, 2 db zsömle, 2 db tojás, 1 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 1-2 gerezd fokhagyma, zsömlemorzsa.
A zsömléket tejbe áztatjuk, jól kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. A hagymát finomra vágjuk, olajon kissé megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a húshoz öntjük. Fűszerezzük, beleütjük a tojást majd jól összegyúrjuk. Vizes kézzel pogácsát formázunk, zsömlemorzsába forgatjuk, forró olajba kisütjük.
Kefires saláta: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, vékony csíkokra, főtt tojás kockára vágva. Egy nagy doboz kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem.
Keltekercs: 1 fej kelkáposzta, 20 dkg Kinga pulykasonka, vagy bármilyen füstölt felvágott, 1-2 db krémsajt, 20 dkg rizs, só, bors, szárított bazsalikom, vagy majoránna, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 tojás.
A kelt leveleire bontjuk, kb. 12 db nagy levelet leforrázunk, vastag erét kicsit elvékonyítjuk. A rizst megpároljuk, fűszerezzük, majd belenyomjuk a krémsajtot, összekeverjük. Mindegyik kel levélre teszünk 1 szelet pulykasonkát, ízesített rizst, majd feltekerjük és tepsibe rakjuk. A tejfölben elkeverjük a tojást és a tekercsekre öntjük. Elsimítjuk és megsütjük. Ha van egy kis reszelt sajt, vagy vékony szalonna csík, az is mehet a tetejére.
Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük.
Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával, petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.
Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Hagymás lepény ( 2 adag): 50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, pici cukor, só, 1 cs. szárított élesztő, 5 fej vöröshagyma, 450 g tejföl, esetleg kockára vágott szalonna
A lisztbe elkeverjük a sót, cukrot élesztőt és a langyos vízzel megdagasztjuk, duplájára kelesztjük. Közben a hagymát karikára vágjuk kevés olajon barnára pirítjuk, sózzuk. A megkelt cipót két részre osztjuk, a gáztepsibe kinyújtjuk és megkenjük a tejföl felével. A hagyma felét ráterítjük. Ha nagyon "turbózni akarom, szalonna kockákat is szórok rá" Forró sütőben megsütjük.
Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk és tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.
Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.
Zöldborsó leves: fél kg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, 1 karalábé, 1 dl olaj, 1 ek. liszt, őrölt paprika, só, bors, vegeta.
A sárgarépát, karalábét, petr.gyökeret kockára vágjuk és az olajon megdinszteljük, majd kb 10 perc múlva hozzáadjuk a zöldborsót is. Kicsit pároljuk még, megszórjuk liszttel, kevés őrölt paprikával. Sóval, borssal, vegetával ízesítjük, majd vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük és készre főzzük. Májgaluskát főzünk bele.
Májgaluska: 2 db csirkemáj, 1 db tojás, 1 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem.
A májat deszkán pépesre kaparjuk. Hozzáadjuk a lisztet, zsemlemorzsát, sót, borsot, petrezselymet és kikeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.
Hagymával, almával sült pulykacomb, currys, mazsolás rizzsel: sütőzacskó, 1 db felsőcomb, 2 db alma, 4 fej hagyma, só, bors, fűszersó /ki, mit szeret/. A pulykacombot, jól megmossuk, bőrét bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, kevés fűszersóval bedörzsöljük /lehet majorannával, vagy bazsalikommal is/. Sütőzacskóba tesszük az alma- és hagymagerezdekkel együtt. Lezárjuk, tepsibe tesszük és készre sütjük.
Currys, mazsolás rizs: 1 szál póréhagymát, vagy újhagymát olajon üvegesre párolunk, hozzáöntünk 1 csésze rizst és tovább pirítjuk pár percig. 2 csésze forrásban lévő vízzel felöntjük, teszünk bele kevés curryport és fél csomag mazsolát, átkeverjük és fedő alatt addig pároljuk amíg a vizet be nem szívja. Ekkor átkeverjük, fedő vissza, lezárjuk és ruhával letakarva még gőzében pároljuk.