Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

 16. HÉT

frankfurti_leves.jpg Frankfurti leves: lásd. 2012. 10. hét receptjei között!

kaposztas_langos.jpg Káposztás lángos: 0,50 kg liszt, 2 dl kefir, 1 dl forró víz, 1 cs. szárított élesztő, 2 tk. só, 1 tk. cukor, egy kis fej káposzta, 1 ek. cukor, só, bors, olaj.
A káposztát lereszeljük, sózzuk és egy kicsit állni hagyjuk. Közben az olajhoz hozzáadjuk a cukrot, karamellizáljuk, majd a kinyomkodott káposztát hozzá adjuk. Borsozzuk, barnára pirítjuk. Ezután a liszthez keverjük az élesztőt, sót, cukrot, majd a forróvízzel elkevert kefirt. Megdagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. Ezután egy-egy darabot kerekre formálunk, megtöltjük kb. 2 ek. káposztával, félbehajtjuk, lenyomkodjuk, majd forró olajban kisütjük.

Fokhagymamártás: lásd. Fűszervajak, mártások fejezetben!

finomfozelek.jpg  Finomfőzelék: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!

Halpogácsa: 2 doboz, aprított, naturlében eltett tonhal, 3 db zsemle, 3 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld, esetleg friss majoránna, 3 ek. morzsa+ beleforgatni a pogácsákat.
A tonhalakat jól összedolgozzuk az előzőleg tejben áztatott zsemlével, tojással, sóval, borssal, friss majoránnával, petrezselyemzölddel, ha túlságosan laza 3 ek. zsemlemorzsát is teszünk bele. Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.

medvehagymas_tojaslepeny.jpg Medvehagymás tojáslepény: 1 kg burgonya, 6 db tojás, 2 dl tejföl, 1 cs. medvehagyma, só.
A burgonyát vékony karikára vágva, margarinnal kikent tepsibe rakjuk. Sózzuk, megszórjuk apróra vágott medvehagymával. Sütőbe tesszük és majdnem puhára sütjük. A felvert tojáshoz hozzáadjuk a tejfölt, kicsit sózzuk, majd az egésszel leöntjük a burgonyát és készre sütjük. Az, aki nem diétázik, adhat hozzá kockára vágott szalonnát, kolbászt.

hagymaleves.jpg Medvehagyma krémleves: 2 ek. vajon megfuttatunk kb. 1 csokor, darabokra vágott medvehagymát. Ha megpuhult, megszórjuk 2 ek. liszttel, majd felengedjük 0,5 l tejjel és ugyanennyi vízzel. Sózzuk, borsozzuk, kevés vegetával ízesítjük, majd felforraljuk. 1-2 merőkanálnyit kiveszünk belőle, a többit botmixerrel simára keverjük, majd a félretett részt visszaöntjük. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Újhagyma krémleves: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!

100_6131.jpg Zöldborsós máj: 10-15 dkg zöldborsó, 60 dkg máj (lehet csirke, sertés), 2 fej vöröshagyma, 1 ek őröltpaprika,  só, bors, majoránna.
A zöldborsót sós vízben megpároljuk. A hagymát félbevágjuk, felszeleteljük.  A májat vékony csíkokra vágjuk. Kevés olajon a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a májat, a fűszereket és megsütjük. Ha kész, megszórjuk őrölt paprikával és hozzákeverjük a zöldborsót.

Gersli: (hántolt árpa, árpagyöngy) a legmagasabb nyomelemtartalommal rendelkező gabona, mivel a hántolás során nem vesznek kárba értékes alapanyagai. Fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és koleszterinszintre. Felhasználható ugyanúgy mint a rizs: köretként, töltött káposztába vagy bármilyen más töltelékbe.
Elkészítése: 1 csésze árpát beáztatunk, 2-3 órára, 2 csésze hideg vízbe, majd leszűrjük. 1 fej vöröshagymát kockára vágunk, olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a leszűrt gerslit, picit pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű forróvízzel felöntjük, fedő alatt puhára pároljuk.

Cukkinis-paradicsomos tészta: 4 db zsenge cukkini, 2 doboz hámozott paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 cs. durum szélesmetélt, vagy rövid csőtészta, só, bors, olívaolaj, sajt.
Amíg a tészta fő, elkészítjük a ragut. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, forró olajon pár percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot. A mártást addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd sóval és borssal ízesítjük. A friss cukkinit karikára vágjuk és mindkét oldalát megsütjük. A kifőtt tésztát összekeverjük a paradicsomszósszal és a sült cukkinival. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.

dodolle.jpg Dödölle: 1 kg burgonya, só, 4-5 fej vöröshagyma, 1-2 ek. zsír, rétesliszt.
A megtisztított burgonyát bő, sós vízben felteszszük főni. Amikor megpuhult, egy kevés víz kivételével, leszűrjük (visszamaradt főzőlevéből elkészítjük a metélt levest), krumplinyomón átnyomjuk egy kevés levével együtt. A tűzön hagyjuk, s miközben csendesen forr, annyi réteslisztet keverünk bele, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. Amikor már szép sima, egynemű a massza, zsíros kanállal az előzőleg apró kockára vágott vöröshagymás zsírba szaggatjuk. Összekeverjük, tepsibe öntjük és ropogósra sütjük. Tejföllel tálaljuk.

100_6954.jpg Metélt leves: burgonya főzőleve, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika, cérnametélt, 1 ek. liszt, olaj.
Vékony rántást készítünk, beletesszük a zúzott fokhagymát, őrölt paprikát, majd a burgonya főzőlevével simára keverjük. Sózzuk, hozzáadjuk a cérnametéltet és addig főzzük amíg meg nem puhul.

Kefires saláta: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!

100_6379.jpg Székelykáposzta: Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.
Hozzávalók: 1 kg lapocka, vagy comb, 50-60 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, őrölt paprika, só, bors, babérlevél.
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük. Az edényt lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt paprikával és rátesszük a kockára vágott húst. Lefedjük, és közepes tűzön pároljuk (ha szükséges, önthetünk alá kevés vizet).Ha a hús félig megpuhult, enyhén sózzuk, borsozzuk és elkeverjük a savanyú káposztával. Annyi vízzel felöntjük, hogy épp ellepje a káposztát. Beletesszük a babérlevelet,  lefedjük és készre főzzük. A lisztet  elkeverjük  a tejföllel és behabarjuk vele a káposztát. (Wikipédia)

Hagymás, zöldbabos rántotta: 2 fej vöröshagyma, kb. 20 dkg zöldbab, 1 sz. szalonna, 1 ek. margarin, petrezselyem, só, bazsalikom, tojás
Szalonnát és a vöröshagymát kockára vágjuk, a margarinon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kb. 1 cm-es darabokra vágott ceruzababot, sózzuk, petrezselyemmel és bazsalikommal megszórjuk, puhára pároljuk. Ha kész felvert tojást öntünk rá és készre sütjük.

100_5324.jpg Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 doboz kefir, petrezselyem, snidling,  kapor, újhagyma, fokhagyma.
A túrót kikeverjük a kefirrel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük.

Karfiol krémleves: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!

100_6456.jpg Rakott csülök: lásd. Római tálban készült ételek fejezetben!

csirkemell_sonkas_sali.jpg Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk és tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.
 

toltott_kifli.jpg Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van, egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is, vagy szalámiféle). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.

Húsleves: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!

cserepben_sult_csirkecomb.jpg Cserépedényben sült csirkecomb: 8 db csirkecomb, 1 cs. csirke fűszerkeverék, kb. 1 dl olaj. 2 db cukkini, 1 db padlizsán, 2 sz. sárgarépa, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 2 db alma. A zöldség pácolásához: 2 dl fehérbor, 1 ek. méz, bors, kakukkfű.
A csirkecombokat megtisztítjuk, a hús bevagdossuk, majd olajjal elkevert fűszerkeverékkel bedörzsöljük. A pácléhez valókat összekeverjük. A vöröshagymát karikára, a többi zöldséget vastagabb hasábra vágjuk, majd a páccal összeforgatjuk. A cserépedény aljára terítjük a zöldségeket, rátesszük a csirke combokat majd lefedjük és sütőben kb. 1 órát sütjük. Ekkor levesszük a fedőt, majd gyakran locsolgatva pirosra sütjük. Adhatunk mellé rizst, de a zöldségekkel tálalva is fogyaszthatjuk.

Hússaláta: sárgarépa, főtt hús (lehet a déli húslevesből félretett is), 2 db alma, 2 db ecetes uborka. Öntet: kefir, mustár, só, citromlé, szerecsendió.
Ha nem a húslevesből tesszük félre, akkor a megtisztított, apróra vágott sárgarépát sós vízben megfőzzük. Az almát, uborkát, főtt húst szintén kicsire daraboljuk. A kihűlt répát és a többi hozzávalót összekeverjük az előzőleg ízesített kefirrel. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

17. HÉT

petrezselyem_lev..jpg Petrezselyem krémleves: lásd. 1 hét receptjei között!

 tojasos_nokedli.jpg Tojásos nokedli: 50 dkg liszt, 8 db tojás, kb. 1 dl olaj.
A lisztet elkeverjük sóval, beleütünk 2 db tojást, majd annyi vízzel összedolgozzuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Kevés pihentetés után forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha a tészta feljött a víz tetejére leszűrjük, átöblítjük, kiolajozott tepsibe tesszük. A maradék tojásokat felverjük, ráöntjük a nokelira, összekeverjük, sütőben megsütjük. Fejes salátával tálaljuk.

Csőben sült brokkoli, vagy kafiol: 1 nagy fej brokkoli, vagy karfiol, 20 dkg reszelt sajt, 8 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 liter tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 babérlevél, pár szem szegfűszeg, só, bors.
A rózsáira szedjük a zöldséget, puhára főzzük, leszűrjük, egy ek. vajjal elkeverjük. A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és egy kicsit pirítjuk. A hagymát megtisztítju és megtüzdeljük a szegfűszeggel. A tejet felmelegjük, de nem forraljuk. Melegítés közben beletesszük a hagymát, valamint a babérlevelet is. Ha már majdnem forr, levesszük a tűzről. Kivesszük a hagymát és babérlevelet, majd apránként hozzákeverjük a lisztes vajhoz egy habverővel, vigyázva, hogy ne csomósodjon és kb. 15 percig együtt főzzük, vagy amíg be nem sűrűsödik az egész.  Ezután egy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára teszünk egy réteg brokkolit, arra a mártást, majd arra a sajtot és 10-12 perc alatt megpirítjuk. A rétegek közé tehetünk még: főtt tojás karikát, kolbászt, szalonnát, de még gomba szeleteket is, de ezek nélkül is nagyon laktató, finom.

100_6707.jpg Mángold főzelék (spenóthoz hasonló, ilyenkor van már a kertekben, de akinek nincs, ugyanígy készítheti fagyasztott spenótpüréből): fél kiló mángold, kb 4 dl tej, 4 dl víz, 4 ek. liszt, 1,5 dl olaj, só, kevés őrölt bors, szerecsendió, fokhagyma, 1-2 db szikkadt zsemle.
A mángold levelét alaposan átmossuk, majd a tejjel együtt leturmixoljuk (ha spenótpüréből készül, akkor a tejben felengedjük a többi folyamat megeggyezik). A zsemléket kockára vágjuk és szárazon megpirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, majd hozzáöntjük a  tejes mángoldot és kb. 20 percig főzzük. A lisztből és olajból készített rántással besűrítjük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, ha kell még egy kis zúzott fokhagymát is adunk hozzá, majd addig keverjük, amíg krémesre besűrűsödik. Tükörtojással, vagdalthússal, főtt burgonyával tálaljuk.

100_6127.jpg Vagdalthús: 30 dkg darálthús, vagy 1 doboz löncshús, 3 db tejben áztatott zsömle, 3 db tojás, 5 dkg szalonna, apróra vágott petrezselyemzöld, vöröshagyma, só, bors, majoranna vagy bazsalikom. A szalonnát megpirítom, rádobom a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet. Kicsit sütöm, majd hozzákeverem az előzőleg összeállított hús, zsömle, tojásos masszához. Fenti fűszereket hozzáadom, vizes kézzel pogácsákat formálok, zsömlemorzsába forgatom és forró olajban kisütöm.

1147_1_490x325.png Bruschetta: lásd. 2012. 29. hét receptjei között!

Avokádó krém: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!

Darál húsos rakott burgonya: 1 kg krumpli, 20 dkg darált hús, 10 dkg bacon, vagy szalonna, 20 dkg sajt, 1 nagy pohár tejföl, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma,  1 kk. szerecsendió, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor snidling, só, bors.
A burgonyát meghámozzuk, vékony karikára szeljük. A darált húst a kockára vágott szalonnával együtt elősütjük. Lerakunk egy réteget a kivajazott tűzálló tál aljába. A tejfölhöz keverjük a zúzott fokhagymát, snidlinget, reszelt sajtot, borsot, sót, majd a felét rásimítjuk a burgonya tetejére. Erre kerül a szalonnás hús fele és a burgonya másik része, újra tejföl, végül szalonnás hús a tetejére. Ha marad egy kis reszelt sajt, befedjük vele. Sütőben puhára sütjük.

csicsoka_sali_virsli.jpg Snidlinges csicsóka saláta: 3-4 db nagyobb csicsóka, vagy 2 db vajretek, 1-2 db nagyobb alma, 1 csokor snidling, 2 ek. tejföl, 5 ek. majonéz, só, bors.
Az almát és a csicsókát/retket meghámozzuk, durvára reszeljük. Sózzuk, borsozzuk belekeverjük az apróra vágott snidlinget. A majonézt elkeverjük a tejföllel, majd az alapanyagokkal. Pár órárát hűtőben érleljük. Sült- főtt füstölt virslivel tálaljuk.

Karalábé leves: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!

tejfolos_gomba_petr.tesztaval.jpg Tejfölös gomba:  1 kg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 1 tk. étkezési keményítő.
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és pirospaprikával megszórjuk, felengedjük vízzel és beleteszünk 1 kis babérlevelet. Ha puha 2 dl tejfölben elkeverünk egy kis kanál étkezési keményítőt és besűrítjük vele a gomba pörit. Fokhagymás, petrezselymes durum tésztával tálaljuk.

Fokhagymás, petrezselymes tészta (ajánlom még harcsapaprikáshoz, de bármilyen tejfölös ételhez): durum penne, vagy fusilli megfőzve, zúzott fokhagyma, 2 ek. vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, apróra vágva.
Vajon a petrezselyemzöldet megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kifőzött, leszűrt tésztát, majd jól összekeverjük. Sajttal megszórva, még önálló ételként is fogyaszthatjuk.

Tavaszi csirkesaláta: 1 db csirkemell. Pác: 1 kk. méz, 1 ek. szójaszósz, friss kakukkfű, só, bors.
Salátához: 1 fej saláta, pár szem koktél paradicsom, 1 cs. retek, 1 fej lilahagyma, 1 kisebb kígyóuborka.
Öntet: 5 ek. olaj (olíva, dió, napraforgó stb. is lehet), 2 ek. balzsamecet, 1 ek. mustár, só, bors.
A csirkét alaposan megmossuk, daraboljuk, majd a pácba tesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, tetszőleges darabokra vágjuk, egy tálban összekeverjük. Kevés olajon a csirke csíkokat megsütjük és az olajával együtt a salátához keverjük. Tálaláskor az öntettel megöntözve, estleg pirított kenyérkockávl fogyasztjuk.

100_5959.jpgParadicsomos káposztafőzelék: 1 kg fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 2-3 ek. liszt, 5 dl paradicsom ivólé, vagy paradicsompüré, 1 kg hús (lehet a malacka füle, farka, körme is)
A húst darabolom és felteszem főni. Amikor felforrt, a habját leszedem és hozzáadom a csíkokra szelt káposztát és az egészben hagyott vöröshagymát. Sózom, borsozom és puhára főzöm. Az olajból és a lisztből rántást készítek, felöntöm a paradicsomlével, simára keverem és a káposztához öntöm. Kevés édesítőt teszek hozzá.

Tócsi: lásd. 2011. 17. hét receptjei között!

Melegszendvics: személyenként 1-2 sz. kenyér és 1-1 db tojás, vaj, 15 dkg kolbász, snidling, 1 kis fej vöröhagyma, sajt.
A hagymát vékonyra szeleteljük, majd kevés olajon megsütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott kolbászt, ráöntjük a felvert tojást és lágyra megsütjük. A kenyér szeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, eloszjuk rajta a rántottát, megszórjuk apróra vágott snidlinggel, vagy újhagymával és reszelt sajttal. Forrró sütőben pár perc alatt megsütjük.

Szalonnás-burgonyás lepény: 15 dkg héjában főtt burgonya, 1 cs. szárított élesztő, 1,5 dl langyos tej, 6 dkg sütőmargarin, 1 db tojás, 1 tk. só, 1 kk. cukor, 2-3 ek. tejföl, 15 dkg szalonna.
A lisztbe belekeverjük a sót, hozzáadjuk a megolvasztott margarint, a langyos tejet, élesztőt, a tojást, és tejföllel nem túl lágy tésztává dagasztjuk, letakarva kétszeresére kelesztjük.  Ekkor még egyszer átgyúrjuk, sütőpapírral bélelt gáztepsibe nyújtjuk, még kb. 10 percig kelesztjük, majd közepes lángon 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve  tetejét apróra kockázott szalonnával megszórjuk és még kb. 10 percre visszadugjuk a sütőbe.

100_5418.jpg Fűszeres hekk, grillezett, vagy sült zöldséggel: 1 csomag apró hekk, 1 cs. halfűszerkeverék, só, liszt, kevés víz, olaj, bármilyen zöldség.
A halat kiolvasztjuk, megtisztítjuk, sózzuk. Ropogós bunda készítése: a lisztbe elkeverjük a fűszerkeveréket, a halat beleforgatjuk, majd vízbe mártjuk és újra a fűszeres lisztbe forgatjuk, kicsit "rátapicskoljuk", forró olajban kisütjük.

Sült zöldségek (mindegyiket előfőzni, darabolni):

- Édeskömény: olaj, citromlé, só, bors, kakukkfű
- Sárgarépa: friss narancslé, olaj, só, bors, rozmaring
- Petrezselyemgyökér: fehér borecet, olaj, só, bors, zsálya
- Tarlórépa: vörös borecet, olaj, só, bors, babérlevél
- Cékla: balzsamecet, olaj, só, bors, majoránna...

(vagy tetszés szerinti zöldségek) ízesítjük és tepsiben megsütjük.

 100_6454.jpgJoghurtos sajt-ananász-alma saláta: 2 db alma, 10 dkg Karaván sajt, 20 dkg friss, vagy konzerv ananász, 1 nagy doboz joghurt, fél citrom leve, édesítőszer, vagy kevés barnacukor, citromfű, vagy reszel citrom héj.
Apró kockára vágjuk a sajtot, az almát, az ananászt. Ha konzerv, akkor a levét leöntjük és félre tesszük. A joghurtot a citrommal, édesítővel, vagy egy kevés ananász lével összekeverjük, citromfűvel, vagy a citromhéjjal ízesítjük, majd a többi hozzávalóhoz adjuk. Hűtőben néhány óráig érleljük.

Csontleves: lásd. 1 hét receptjei között!

Daragombóc: 2 ek. búzadara, 1 db tojás, csipet só, apróra vágott petrezselyem, pici szódabikarbóna.
A hozzávalókat elkeverjük, evőkanállal a forró levesbe szaggatjuk és  pár percig főzzük.

pulykaragu.jpg Zöldséges marha, vagy pulykaragu (készülhet cserépedényben is) zöldfűszeres gombóccal: 60 dkg marhalapocka, vagy pulyka felsőcomb, 2 sz. sárgarépa, 2 sz. petrezselyemgyökér, 4 dl vörösbor, 1-2 ek. sűrített paradicsom, 1 kk. mustár, 2 babérlevél, oregánó, só, bors, olaj.
A húst megmossuk, nagyobb kockára vágjuk és kevés olajon lepirítjuk. Kiszedjük a lábosból, majd a visszamaradt olajon megpirítjuk a felaprított hagymát, a karikára vágott zöldségeket is. Visszatesszük a serpenyőbe a húst, majd felöntjük kb. 3 dl vízzel és lefedve pároljuk.
Fél óra múlva adjuk hozzá a bort, a sűrített paradicsomot, mustárt és a fűszereket. Forraljuk össze, majd lefedve tegyük a sütőbe. Főzzük puhára kb. 1-1,5 óra alatt.
Ha pulykából készül rövidebb idő kell a főzéshez!

Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. A kész gombócokat a raguba tesszük és pár perc alatt összesütjük.

Virsli saláta: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 150
Tegnapi: 342
Heti: 492
Havi: 916
Össz.: 2 728 327

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 16-17. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »