Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

 

6. HÉT

tejfolos_cukorborso.jpg Tejfölös zöldborsó főzelék: 2-3 szem burgonya, fél kg friss zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, só, 1 kk. őrölt paprika, 1 kis doboz tejföl, 4-5 ek. liszt, vagy étkezési 
keményítő, friss petrezselyem.
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Őrölt paprikával megszórjuk, sózzuk, majd felengedjük kb. 1 l vízzel. A burgonyát karikára vágjuk és a zöldborsóval együtt a pörkölt alapba beletesszük. Amikor minden megpuhult, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, tükörtojással, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.

Csirkemájas pirítós: 0,5 kg csirkemáj, 2 ek. margarin, 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, mustár, majoránna.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és a margarinon megpároljuk. Hozzáadjuk a csirkemájat és megsütjük. Ha kész ledaráljuk és belekeverjük a fűszereket. Kenyér szeletre kenjük, tetejére sajtot reszelünk, majd sütőben megsütjük.

Zöldség-krémleves: 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db karalábé, 3 db burgonya, 5-6 db kelbimbó, só, bors, szerecsendió, 1 ek margarin  
Margarinon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, fűszerezzük és kissé megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és készre főzzük. Ha kész, kevés tejszínt adunk hozzá és botmixerrel pépesítjük,  apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

100_5193.jpg Rakott túrós: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!

100_6387.jpg  Párolt brokkoli: 1 db brokkoli, só, bors, bazsalikom, petrezselyem, 1 ek. vaj. 
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, majd sós vízben megfőzzük. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a fűszereket, majd a főtt brokkolit átforgatjuk benne.

Sajtmártás: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!

100_5349.jpg  Kertészrántotta: 1 kg burgonya, szalonna, combsonka (elhagyható), 5 db tojás, 2 dl tejföl, vöröshagyma, só.
A burgonyát vékony karikára vágva, margarinnal kikent tepsibe rakjuk. A vöröshagymát szeleteljük, kicsit megpirítjuk, majd a kockára vágott szalonnával, combsonkával együtt, a burgonyához keverjük. Sütőbe tesszük és majdnem puhára sütjük. A felvert tojáshoz hozzáadjuk a tejfölt, majd az egésszel leöntjük a burgonyát és készre sütjük.

Virsli saláta: lásd. 2. hét receptjei között!

100_6050.jpg  Édes-káposzta főzelék: 80 dkg káposzta, 2 db első sertés köröm, 1-2 burgonya, 5 dkg liszt, olaj, só, majoránna, őrölt kömény, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl.
A káposztát csíkokra vágjuk, a körmöket tisztítás után daraboljuk és feltesszük főni. Sózzuk, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát. Ha már majdnem puha, hozzáadjuk a káposztát, kockára vágott burgonyát és készre főzzük. Világos rántást készítünk, hozzáadjuk az őrölt paprikát, majd berántjuk a főzeléket. Aki szereti tejfölt is adhat hozzá, de nélküle is jó.

Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 3 ek. liszt, egy kisebb vöröshagyma,  só, bors, édesítő, friss bazsalikom, zeller levél.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, zeller levelét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük. Apróra szaggatott nokedlival tálaljuk. vágott, friss bazsalikommal megszórjuk.

100_6131.jpg   Zöldborsós máj: 10-15 dkg zöldborsó, 60 dkg máj (lehet csirke, sertés), 2 fej vöröshagyma, 1 ek őröltpaprika,  só, bors, majoránna.
A zöldborsót sós vízben megpároljuk. A hagymát félbevágjuk, felszeleteljük.  A májat vékony csíkokra vágjuk. Kevés olajon a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a májat, a fűszereket és megsütjük. Ha kész, megszórjuk őrölt paprikával és hozzákeverjük a zöldborsót.

Gersli: (hántolt árpa, árpagyöngy) a legmagasabb nyomelemtartalommal rendelkező gabona, mivel a hántolás során nem vesznek kárba értékes alapanyagai. Fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és koleszterinszintre. Felhasználható ugyanúgy mint a rizs: köretként, töltött káposztába vagy bármilyen más töltelékbe.
Elkészítése: 1 csésze árpát beáztatunk, 2-3 órára, 2 csésze hideg vízbe, majd leszűrjük. 1 fej vöröshagymát kockára vágunk, olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a leszűrt gerslit, picit pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű forróvízzel felöntjük, fedő alatt puhára pároljuk.

turoval_toltott_zsomle.jpg  Túróval töltött zsömle: lásd. 13. hét receptjei között!

100_6015.jpg  Hajdúkáposzta: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

Halkrém: 1 db olajos hal (apritott tonhal, füstölt spotni, szardínia) 2 db tojás, 1 ek. margarin, só, bors, kevés mustár, pici citromlé
Az olajból lecsöpögtetjük a halat, majd a keménytojásokkal együtt, villával pépesítjük. Ekkor hozzáadjuk a margarint, sót, borsot, pici mustárt és pár csepp citromlevet. Pirítóssal esetleg puffasztott búza- rizs szelettel, paradicsommal fogyaszthatjuk.

bundas_kenyer_gazdagon.jpg  Tepsiben sült bundás kenyér, gazdagon: egy tepsire való szikkadt kenyérszelet, 1 kis doboz tejföl, 2-3 db tojás, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 15 dkg sajt (tehetünk még a masszába: reszelt parizert, szalonna kockát, apróra vágott lila-hagymát... amit csak szeretnénk).
A tepsibe belerakjuk a kenyérszeleteket. A tojást összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal és zúzott fokhagymával, majd amivel szeretnénk azt is hozzáadjuk. A masszát elosztjuk a kenyereken, megszórjuk reszelt sajttal, majd forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (Na, nekem jó ropogós lett az alja, ezért a második adagot, úgy készítettem, hogy az alját is belemártottam a tojásba, így tettem a tepsibe (sütőpapírra, mert leragad és vakarhatjuk a tepsit napokig). Így sokkal puhább és jobb lett.
Én ezt a változatot úgy szoktam készíteni, annak aki nem akarja "cifrázni" leírom, hogy a kenyeret beleforgatom fűszersóval, borssal ízesített tojásba, így teszem a tepsibe. Tetejére reszelt sajtot szórok és megsütöm. Sajt alá néha szeletelt parizert, vagy gépsonkát teszek.

Csontleves /húsleves/: 1 kg  karaj csontot hideg vízben felteszünk főni, amikor felforrt, a habot leszűrjük és bele tesszük a zöldségeket /petrezselyemgyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük. Fél óra pihentetés után óvatosan leszűrjük, és a levesben kifőzzük a májgombócot is.

Májgaluska: 2 csirkemáj, 1 tojás, 1 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem.
A májat deszkán pépesre kaparjuk. Hozzáadjuk a lisztet, zsemlemorzsát, sót, borsot, petrezselymet és kikeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.

oldalashagymasburg..jpg  Sült oldalas: 1,5 kg sertés oldalas, só, bors, fokhagyma.
Az oldalast a csontok mentén daraboljuk, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával megtűzdeljük, tepsibe tesszük. Öntünk alá egy csésze vizet, majd sütőben megsütjük. Időnként megforgatjuk, hogy mindegyik fele szép pirosra süljön. 

Hagymás törtburgonya: 0,5 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, só, 1 ek. vaj, vagy olaj.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, megfőzzük. A vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd a leszűrt burgonyával összetörjük.

Párolt zöldség: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. vaj, petrezselyemgyökér.
A vöröshagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, majd a vajon kicsit megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és a párolt zöldségeket hozzákeverjük. 

Dinsztelt káposzta: 1 kg fejes káposzta, 2 db alma, cukor, kevés ecet, 2 dl fehér bor, 2 fej vöröshagyma, só, őrölt paprika.
A káposztát vékonyra szeljük, vagy gyaluljuk, besózzuk, állni hagyjuk. A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, olajon megdinszteljük, majd megszórjuk egy kevés cukorral és addig kevejük míg a cukor karamelizálódni nem kezd. Ekkor felöntjük kb. 2 dl ecettel elkevert vízzel, majd hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát és egy kevés őrölt paprikával megszórjuk. Ha már majdnem puha, a gerezdekre vágott almát is hozzáadjuk, felöntjük a borral és gyakran kevergetve, fedő nélkül, készre sütjük. 

7. HÉT

100_6594.jpg Hideg gyümölcs leves (főzés nélkül): vegyes gyümölcs (alma, körte, banán, cseresznye befőtt, ananász konzerv), 1 nagy doboz gyümölcsös joghurt, 2-3 dl víz, őrölt szegfűszeg, fahéj.
A joghurtot elkeverjük a vízzel, és a befőttek leszűrt levével, fahéjjal és őrölt szegfűszegel. A friss gyümölcsöket apróra vágjuk és a cseresznyével, ananásszal együtt a joghurtba keverjük. Jól lehűtve tálaljuk.

100_6685.jpg Daragombóc: 15 dkg búzadara, 0,5 l víz (lehet tej is, de így is finom), 1 db tojás, 1 cs vaníliás cukor, vagy vanília aroma, 5-10 dkg margarin vagy vaj, só, porcukor, kb. fél csomag zsemlemorzsa.
A búzadarát belefőzzük a vaníliás cukorral ízesített, forrásban lévő vízbe, amelybe egy kis kanál vajat, kevés sót teszünk. Állandó keverés közben sűrűre főzzük. Amíg hűl, a zsemlemorzsát szárazon világosbarnára pirítjuk. Hozzákeverjük a vajat és a porcukrot. Ezután a főtt darába beledolgozzuk a tojást, vizes kézzel kis gombócokat formálunk és forró vízben addig főzzük, amíg a víz felszínére feljönnek. Leszűrjük és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Bármilyen lekvárral, vagy fahéjas porcukorral fogyasztható. Én most fahéjas, párolt almát készítettem hozzá.

Avokádókrém: 1-2 db érett avokádó, 1 kk. citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 sz. új hagyma, 1 db paradicsom, 1-2 ek. joghurt, só, bors.
Az avokádót félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, villával pépesítjük, citromlével összekeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, majd zúzott fokhagymával, apróra vágott új hagymával, sóval, bossal ízesítjük. A paradicsomot pár percre forró vizbe tesszük, héját lehúzzuk, levét kikaparjuk és az apróra vágott húsát a krémhez keverjük. Pirítóssal kínáljuk.

100_6538.jpg  Szafaládés rakottburgonya: 60 dkg burgonya, 1-2 szál szafaládé, 2 db tojás, lecsó vagy zöldpaprika, paradicsom, 2 dl tejföl.
Egy kiolajozott tűzálló edény aljára egy réteg főtt, burgonyakarikát rakunk, sózzuk. Teszünk rá lecsót, keménytojás- és szafaládé karikákat. Újra rétegezzük úgy, hogy a tetejére lecsó kerüljön. Tejföllel befedjük és sütőben megsütjük.

100_6025.jpg  Bableves: fél kg szárazbab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, fél zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, maradék sonka- vagy szalonnabőr, só, 1 db tojás, 2 ek. liszt, őröltpaprika.
A babot előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük és hideg vízbe feltesszük főni. Hozzá adjuk a hasábokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát, a zellergumót, sonka- vagy szalonnabőrkét (természetesen sonkával és kolbásszal is dúsíthatjuk) és megsózzuk. Közben kevés olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd beletesszük az összezúzott fokhagymát, aprított petrezselyemzöldet és őröltpaprikát. Hideg vízzel csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk.  A tojásokat felverjük, megsózzuk, és annyi liszttel keverjük el, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. A tésztából  kiskanállal galuskákat szaggatunk.

100_6018.jpg  Egyszerű lángos: fél kg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 tk. só, pici cukor, 4 dl langyosvíz, 1 l olaj a sütéshez.
A lisztbe elkeverjük az élesztőt, sót, cukrot és a vizzel sima tésztává dagasztjuk (illetve nálunk a kenyérsütő gép dagaszt, én meg addig mást csinálok).

Sóskamártás: lásd. 28 napos diéta 2. hét receptjei között!

Buggyantott tojás:1 l víz, 1 ek. ecet, fejenként 1 db tojás.
A vizet az ecettel széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkákba, csészékbe, vagy merőkanálba ütjük, és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük, ezalatt a fehérje megköt, de a sárgája folyékony marad. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Feltétként, vagy ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.
Másik változat, hogy a kész főzelékbe óvatosan beleütjük az egész tojásokat.

100_6130.jpgCsőben sült tárkonyos-gombás tészta: 25 dkg gomba, 25 dkg masni tészta, 2,5 dl tejszín, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg sajt, só, bors, 1 mk. szárított tárkony, kevés mustár, 2 ek. olaj.
A tésztát forró vízben megfőzzük. A vöröshagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a gombát és hagyjuk, hogy a gomba az eresztett leve felét elfője. Sóval, borssal ízesítjük. A gombához öntjük a tejszínt, felforraljuk. Tárkonnyal, mustárral ízesítjük. Ez után a tésztát összekeverjük a raguval, kivajazott tűzálló tálba merjük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd.

waldorf.jpg  Waldorf saláta: 1 db zeller, 2 db alma, tubusos majonéz, 2 ek. joghurt, dió, kevés só, bors.                 A zellert meghámozzuk, vékonyan fölszeleteljük, majd gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Lábasban 5 deci vizet forralunk, megsózzuk, fél citrom levével ízesítjük, a zellert beleszórjuk, és a tűzről levéve, lefedve hűlni hagyjuk. A diót durvára vágjuk és a majonézbe keverjük. Az almát jól megmossuk, megtöröljük, majd a zellerhez hasonló csíkokra metéljük, azonnal citromlevet csurgatunk rá, nehogy megbarnuljon, és a leszűrt, jól lecsöpögtetett zellerrel együtt a majonézbe keverjük. Sózzuk, borsozzuk, esetleg szűrt citromlével ízesítjük. Jól lehűtjük, majd tálaláskor a félretett dióval díszítjük.

Füstölt oldalas, almás káposztával: 80 dkg sovány, füstölt oldalas, 2 fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, babérlevél, egész bors, 1 kg savanyú káposzta, 2 ek. olaj, 8 szem borókabogyó, 1 kk. cukor, 1,5 dl szűrt almalé, 1,5 dl fehérbor, 4 db alma, 1,5 dl tejszín, só, őrölt bors.
Az oldalast meleg vízben megmossuk. Ha nagyon kemény egy éjszakára hideg vízbe beáztatjuk. Ahogy a csontok engedik, kb. 2 ujjnyi darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és az oldalassal, babérlevéllel, fele egész borssal együtt feltesszük főni. A másik vöröshagymát karikára vágjuk, olajban megdinszteljük. Beleszórjuk a maradék egész borsot, borókabogyót tovább pirítjuk, majd hozzá adjuk a svanyú káposztát. Gyakran kevergetve sütjük. Ez után felöntjük az almalével és a fehérborral. Az almákat megmossuk, kettévágjuk, magházukat kivesszük, gerezdekre vágjuk, majd a káposztához adjuk. Lefedve puhára pároljuk. Ha kész, ráöntjük tejszínt, átrakjuk egy tűzálló tálba, vagy tepsibe, a tetejére tesszük az oldalas darabokat, majd sütőben készre sütjük.

Tárkonyos raguleves: 1 kg csirkeaprólék, 1 karalábé, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba,  1 sz. tárkony (lehet szárított is), bors, só, tejszín vagy tejföl, 1 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, pici citromlé.
A csirkeaprólékot felteszem főni, miután felforrt, a habját leszedem. Közben a zöldségeket kockára vágom és a hagymán megpárolom a zöldborsóval együtt és a lehabozott leveshez hozzáadom. Sózom, borsozom, tárkony levelet teszek bele és készre főzöm. A tejszínt, vagy a tejfölt elkeverem egy  csapott ek. étkezési keményítővel és a levest behabarom vele. Citromlével enyhén besavanyítom.

Tarjás batyú: lásd. Bogrács, grill, vendégvárás fejezetben!

Sóban sült csirkecomb: kisebb tepsi, 1 kg só, 6 db egész csirkecomb, bors, esetleg csirke fűszersó
A tepsiben elterítjük a sót erre fektetjük a megmosott, fűszerezett combokat /sózni nem kell!!!) kb. 35 percig sütjük az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is ugyanennyi ideig. Szép ropogós-piros lesz.

100_5272.jpg  Párolt, sült cukkini: A cikkinit nagyobb kockára vágjuk, beletesszük egy tálba. Öntünk rá kb. 1 dl olívaolajat, vagy szója olajat, egy kevés fehér bort, sózzuk, borsozzuk, fokhagymát nyomunk rá, majd összekeverjük. Serpenyőben 1 ek. margarinon megpároljuk, a végén pedig petrezselyemzölddel megszórjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 435
Tegnapi: 637
Heti: 1 072
Havi: 9 794
Össz.: 2 620 788

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 6-7. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »