(V) = Ovo-lakto vegetariánusok is készíthetik.
A receptekben sokszor csak azt írom kk., ek., vagy tk. stb. Szerintem mindenki tudja mit jelentenek ezek a rövidítések, de azért leírom azok kedvéért, akik esetleg mégsem tudják.
kávéskanál | kk. |
teáskanál | tk. |
evőkanál | ek. |
pohár | poh. |
bögre | bgr. |
gerezd | ger. |
csokor v. csomag | cs. |
Mint, minden háziasszony (gondolom, mert én is így vagyok vele) utálja elővenni a mérleget, ha csak pár deka méréséről van szó, ezért a mérleg nélküli mérést is leírom.
1 csapott ek. liszt | 1,5 dkg | 1 púpozott ek. liszt | 2 dkg |
1 csapott ek. búzadara | 1,5 dkg | 1 púpozott ek. búzadara | 2 dkg |
1 csapott ek. só | 1,5 dkg | 1 csapott kk. só | 1 dkg |
1 dl liszt | 5 dkg | 1 dl búzadara | 7 dkg |
1 l liszt | 65 dkg | 1 csapott ek. zsemlemorzsa | 1,2 dkg |
1 csapott ek. zsír v. vaj | 2-3 dkg | 1 csapott ek. olaj | 2 dkg |
1 diónyi zsír v. vaj | 2 dkg | 1 tojásnyi zsír v. vaj | 5-6 dkg |
1 csapott ek. cukor | 1,5 dkg | 1 púpozott ek. cukor | 2 dkg |
12 db közepes burgonya | 1 kg | 8-10 db közepes alma | 1 kg |
1 nagyobb fej káposzta | 1 kg | 1 nagyobb fej kelkáposzta | 1 kg |
1 bögre /csésze/ | 2,5 dl | 1 bögre /csésze/ folyadék | 250 ml |
1 bögre liszt | 150 gr | 1 bögre cukor | 225 gr |
1 bögre barna cukor | 175 gr | 1 bögre vaj | 225 gr |
1 bögre méz | 350 gr | 1 bögre zsemlemorzsa | 50 gr |
1 bögre rizs /nyersen/ | 200 gr | 1 bögre apróra vágott mogyoró | 175 gr |
1 bögre szárított gyümölcs | 175 gr | 1 bögre kókuszreszelék | 75 gr |
1 vizespohár /kicsi/ | 2 dl | 1 borospohár | 1-1,5 dl |
MARADÉKOK FELHASZNÁLÁSA
Rakott krumpli: természetesen a tojást és a kolbászt gyorsan kibányásszák belőle, így marad az árva krumpli. Na, velem aztán nem tolnak ki... gyorsan hűtőbe vele. Következő nap főzök egy lábos sóskamártást, vagy spenótot és láss csodát, elfogy mellé, némi husi feltéttel.
Rizs: ha többet főzök a kelleténél, vagy megy a fagyasztóba és később felhasználom húsgombóchoz, vagy rakott káposztába.
Hagymás törtburgonya: a maradékhoz kifőztem egy kis kockatésztát és átváltozott burgonyás tésztává.
Fokhagymás, petrezselymes cukkini köret: később a maradékra ütöttem tojást, így reggeli lett belőle.
Maradék tojásfehérje felhasználása: Habbá verjük és befûszerezzük sóva, borssal, szerecsendióval, pici őrölt paprikával(ezt el is hagyhatjuk) és annyi reszelt sajtot adunk hozzá, hogy könnyen forrmázható legyen. Kb: 3 tojásf. + 10 dkg sajt, kis diónyi gombócokat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.
Cukkini végek: ha rántott cukkinit készítek a végei túlságosan kicsik a panírozáshoz, ezért inkább lereszelem és a maradék tojás-liszt keverékéhez hozzáadom, majd "puffancsnak" kisütöm, vagy a fagyasztóba teszem és legközelebb, ha tojást sütök, belerakom.
Burgonyapüré: ha megmarad úgy 25-30 dekányi, másnap burgonyalángos (lásd. 2012. 19. hét), azzal a különbséggel, hogy a tésztába nem teszek zsírt, hiszen a burgonyapürét margarinnal töröm össze, burgonyatallér (lásd. 2011.12. hét) vagy burgonya-krémleves (lásd. 2013. 8. hét) készül belőle.