Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

(V) = Ovo-lakto vegetariánusok is készíthetik.

A receptekben sokszor csak azt írom kk., ek., vagy tk. stb.  Szerintem mindenki tudja mit jelentenek ezek a rövidítések, de azért leírom azok kedvéért, akik esetleg mégsem tudják.

kávéskanál             kk.
teáskanál                tk.
evőkanál                 ek.
pohár                       poh.
bögre                       bgr.
gerezd                     ger.
csokor v. csomag         cs.

 

Mint, minden háziasszony (gondolom, mert én is így vagyok vele) utálja elővenni a mérleget, ha csak pár deka méréséről van szó, ezért a mérleg nélküli mérést is leírom.

1 csapott ek. liszt 1,5 dkg 1 púpozott ek. liszt    2 dkg
1 csapott ek. búzadara 1,5 dkg 1 púpozott ek. búzadara    2 dkg
1 csapott ek. só 1,5 dkg 1 csapott kk. só    1 dkg
1 dl liszt    5 dkg 1 dl búzadara    7 dkg
1 l liszt  65 dkg 1 csapott ek. zsemlemorzsa 1,2 dkg
1 csapott ek. zsír v. vaj 2-3 dkg 1 csapott ek. olaj    2 dkg
1 diónyi zsír v. vaj    2 dkg 1 tojásnyi zsír v. vaj 5-6 dkg
1 csapott ek. cukor 1,5 dkg 1 púpozott ek. cukor    2 dkg
12 db közepes burgonya     1 kg 8-10 db közepes alma     1 kg
1 nagyobb fej káposzta     1 kg 1 nagyobb fej kelkáposzta     1 kg
1 bögre /csésze/    2,5 dl 1 bögre /csésze/ folyadék  250 ml
1 bögre liszt   150 gr 1 bögre cukor   225 gr
1 bögre barna cukor   175 gr 1 bögre vaj   225 gr
1 bögre méz   350 gr 1 bögre zsemlemorzsa     50 gr
1 bögre rizs /nyersen/   200 gr 1 bögre apróra vágott mogyoró    175 gr
1 bögre szárított gyümölcs   175 gr 1 bögre kókuszreszelék      75 gr
1 vizespohár /kicsi/       2 dl 1 borospohár  1-1,5 dl
       
       
       
       
       

MARADÉKOK FELHASZNÁLÁSA

Rakott krumpli: természetesen a tojást és a kolbászt gyorsan kibányásszák belőle, így marad  az árva  krumpli. Na, velem aztán nem tolnak ki...  gyorsan hűtőbe vele. Következő nap főzök egy lábos sóskamártást, vagy spenótot és láss csodát, elfogy mellé, némi husi feltéttel.

Rizs: ha többet főzök a kelleténél, vagy megy a fagyasztóba és később felhasználom húsgombóchoz, vagy rakott káposztába.

Hagymás törtburgonya: a maradékhoz kifőztem egy kis kockatésztát és átváltozott burgonyás tésztává.

Fokhagymás, petrezselymes cukkini köret: később a maradékra ütöttem tojást, így reggeli lett belőle.

Maradék tojásfehérje felhasználása: Habbá verjük és befûszerezzük sóva, borssal, szerecsendióval, pici őrölt paprikával(ezt el is hagyhatjuk) és annyi reszelt sajtot adunk hozzá, hogy könnyen forrmázható legyen. Kb: 3 tojásf. + 10 dkg sajt, kis diónyi gombócokat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.

Cukkini végek: ha rántott cukkinit készítek a végei túlságosan kicsik a panírozáshoz, ezért inkább lereszelem és a maradék tojás-liszt keverékéhez hozzáadom, majd "puffancsnak" kisütöm, vagy a fagyasztóba teszem és legközelebb, ha tojást sütök, belerakom.

Burgonyapüré: ha megmarad úgy 25-30 dekányi, másnap burgonyalángos (lásd. 2012. 19. hét), azzal a különbséggel, hogy a tésztába nem teszek zsírt, hiszen a burgonyapürét margarinnal töröm össze, burgonyatallér (lásd. 2011.12. hét) vagy burgonya-krémleves (lásd. 2013. 8. hét) készül belőle.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 104
Tegnapi: 637
Heti: 741
Havi: 9 463
Össz.: 2 620 457

Látogatottság növelés
Oldal: JELMAGYARÁZAT, MÉRLEG NÉLKÜLI MÉRÉS, MARADÉKOK FELHASZNÁLÁSA
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »