10. HÉT
Almamártás: kb. 1 kg alma, szegfűszeg, fahéj, citromhéj, édesítőszer, pici só, 2 dl almás-fahéjas joghurt, 2 ek. liszt
Az almát meghámozunk, kockára vágjuk és a fűszerekkel ízesített vízbe feltesszük főni. Amikor megpuhult, joghurtba elkevert liszttel behabarjuk.
Pirított dara: 6 evőkanál darát szárazon megpirítunk. Amikor világos barna lesz, pici sót teszünk bele és 1 evőkanál margarinnal átkeverjük, vagy 2 dl vízzel felöntjük (néha a gyümölcs ízesített főzőlevével engedem fel) és fedő alatt még puhítjuk. Ekkor már lezárjuk a gázt.
Párolt csirkecomb: a csirkecombokat megmosom, sózom, borsozom és sütőzacskóba teszem. Teszek bele még egy felszeletelt almát, és 1-2 fej vöröshagymát karikára vágva. Lezárom, picit összerázom és tepsibe teszem. /A zacskót megszurkálom, hogy kijöjjön a gőz./ Amikor megpuhult szétvágom a zacskót és még pirítom.
Tócsi (tepsiben sütve): 6 db nagyobb burgonya, só, bors, 2 db tojás, liszt, olaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 1nagyobb fej vöröshagyma, 1 nagy pohár tejföl.
A krumplit megtisztítjuk, majd a reszelő nagyobb fokán lereszeljük (vagy aprítógépben összevágjuk a vöröshagymával, fokhagymával együtt). Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát és egy kicsit állni hagyjuk. Ha levet engedett beleütjük a tojásokat, öszekeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kissé híg masszát kapjunk. Sütőparírral bélelt tepsibe simítjuk és adig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje. Kockára vágva, tejföllel tálaljuk.
Sztrapacska: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!
Párolt zöldbab: 1 cs. fagyasztott zöldbab (zöld színű), 1 sz. szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, kakukkfű, majoránna, só, bors.
A zöldbabot előfőzzük, leszűrjük, vagy pároló edényben pároljuk. A szalonnát kis kockára vágjuk, zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.
Fokhagyma mártás: 3 ek. liszt, 3 ek. vaj, vagy margarin, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kis pohár 12 %-os tejföl.
A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és zsemleszínű rántást készítünk. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, majd kevés vízzel elkevert tejföllel besűrítjük.
Hagymás-tojásos tészta: 1 cs. durum penne, vagy masni tészta, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 db tojás, olaj.
A tésztát kifőzzük. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megpirítjuk. Hozzákeverjük a leszűrt tésztát, majd a felvert tojással összekeverjük. Tepsibe öntjük és készre sütjük.
Mátrai saláta: lásd. 2012. 10. hét receptjei között!
Húsgombócos paradicsom mártás: 30 dkg darált hús (vagy löncshús), 7 dkg rizs, 1 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, bors. Mártáshoz: 2,5 dl üveges sűrített paradicsom, 4 csapott ek. lisz, 5 ek. olaj, só, bors, friss bazsalikom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, édesítőszer.
A rizst előfőzzük, majd a darálthússal, tojással, fűszerekkel összekeverjük, gombócokat formálunk, majd zellerlevéllel, bazsalikommal, egészben hagyott vöröshagymával ízesített vízben megfőzzük. Kiszedjük a gombócokat, félretesszük.
Közben az olajból és lisztből elkészítjük a rántást, hozzáadjuk a paradicsom pürét, felöntjük a gombóc főzéshez használt vízzel, simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, beletesszük a gombócokat is és mégegyszer összeforraljuk. Ha kell vízzel higítjuk, édesítővel édesítjük. Főtt burgonyával tálaljuk.
Petrezselyem krémleves: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Burgonyafánk (lángos): lásd. 2012. 19. hét receptjei között!
Virsli saláta: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Tojáskrém: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Töltött káposzta: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!
Kínai kel saláta: lásd. 2012. 50. hét receptjei között!
Alföldi májgaluska leves: 30 dkg csirkemáj, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1/2 db zellergumó, 1 kisebb karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db tojás, 1 ek. őrölt paprika, só, bors, liszt, olaj, 1 kk. vegeta.
A májat megmossuk, finomra elkaparjuk, vagy aprítógépen ledaráljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, zúzott fokhagymát, tojást, ételízesítőt, 1 késhegynyi őrölt borsot, összekeverjük és hozzáadunk annyi lisztet, hogy galuskánál kicsit keményebb állagú masszát kapjunk.
A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, olajon megdinszteljük. A zöldségeket megtisztítjuk, karikára, ill. kisebb szeletekre vágjuk és a hagymához adva félig megpároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, majd felengedjük 1,5 liter vízzel, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a zöldség megfőtt, a forró levesbe mártogatott evőkanállal beleszaggatjuk a májas masszát. Addig főzzük, míg a májgaluska meg nem puhult.
Tepsis csirke: 8 db csirkecomb, 1 kg burgonya, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, csirke fűszersó, kevés olaj.
A csirkecombokat besózzuk, megszórjuk fűszersóval és őrölt borssal. A burgonyát megtisztítjuk és negyedeljük. A vöröshagymát karikára, a fokhagymát szeletekre vágjuk. A tepsibe kevés olajat öntünk, vagy kibéleljük sütőpapírral, beletesszük a burgonyát, ráterítjük a szeletelt vöröshagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Tetejére tesszük a csirke combokat, majd pirosra sütjük.
Tormás sonkatekercs: 16 szelet gépsonka, a töltelékhez: 10 dkg vaj, 20 dkg natúr krémsajt, 2 ek. majonéz, kevés mustár, 2 ek. ecetes torma (esetleg lehet majonézes torma is, akkor nem kell bele külön majonéz).
A hozzávalókat jól kikeverjük, a sonkaszeletekbe töltjük, felgöngyöljük.
Francia saláta (light): 1 cs. fagyasztott, francia saláta alap, 2 db alma, 4 db ecetes uborka, 3 db burgonya. Light majonézhez: 4-5 db tojás, 1 db alma, 1 nagy doboz joghurt (375 gr), 1 tk. citromlé, 1 ek. mustár, 1 ek. olaj, édesítőszer, só, bors.
A tojásokat keményre főzzük, sárgáját kiszedjük (a fehérjét, kockára vágva a salátához keverjük) a joghurttal, reszelt almával és az ízesítőkkel simára dolgozzuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, ha kihűlt kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A fagyasztott zöldséget megpároljuk. Az uborkát és az almát is felkockázzuk. A zöldséget, a burgonyát, uborkát, almát egy nagyobb tálba tesszük, ráöntjük a mártást, elkeverjük. Néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
11. HÉT
Sárgaborsó főzelék: lásd. 2011. 12. hét receptjei között! Pirított hagymával, sült szafaládéval!
Rakott túrós: 6 db zsömle, 2-3 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor. Töltelékhez: 25 dkg túró, édesítőszer, 5 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tk. szárított kapor.
A tejbe belekeverünk 1 cs. vaníliás cukrot, majd a szeletelt zsömlét beleforgatjuk, egymás mellé tepsibe tesszük. A töltelék hozzávalóit jól összekeverjük, a zsömle tetejére simítjuk, majd sütőben megsütjük.
Lencse leves: 1 db nagyobb füstölt csülök, 20 dkg lencse, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem+zöldje+zellerzöld, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, só, fél dl olaj, 2 csapott ek. liszt, őrölt paprika. Előző este a csülköt, babérlevéllel, egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük (egy keveset, kb. 20 dkg, elteszünk sonkakrémnek, bőrét a levesbe tesszük, a nagyobb részből pedig elkészítjük a sonkás kockát). Ha megpuhult, a lében hagyjuk kihűlni. Másnap a lencsére vizet öntünk, majd amelyik szem feljön a víz tetejére azt kidobjuk, leöntjük róla a vizet, fazékba rakjuk és felengedjük a sonka átszűrt főzőlevével (kb. 2 l). A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk és a lencséhez adjuk. Ha minden megpuhult, rátást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, apróra vágott zellerlevéllel és petrezselyemmel, majd kb. 2 dl vízzel simára keverjük, a leveshez adjuk. Még kb. 10-15 percig forraljuk. Tálaláshoz tejfölt is adhatunk hozzá.
Sonkás kocka: 30 dkg durum kockatészta, 20 dkg csülöksonka, 2 db tojás, 2dl tejföl, olaj, zsemlemorzsa.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és kevés olajjal összeforgatjuk. A tojásokat elkeverjük a ledarált sonkával és a tejföllel, majd a tésztával összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben megsütjük.
Egyszerű saláta: 1-2 csomag vitamin mix salátakeverék, vagy 1 db fekete retek, 20 dkg lila káposzta, 20 dkg fehér káposzta, 1-2 sz. sárgarépa, 1-2 sz. újhagyma, 1 cs. joghurtos-vagy tzatziki öntetpor, 1 nagy pohár joghurt, 20-25 dkg csirkemellsonka.
A csirkemellsonkát apró kockára vágjuk, majd vajon megsütjük. Az újhagymát karikára vágva a végén hozzákeverjük, majd pár percig még együtt pirítjuk. A joghurtba elkeverjük az öntetport. Tálaláskor a friss zöldség keveréket megöntözzük vele, tetejére pirított csirkemellsonkát teszünk.
Sonkakrém: 20 dkg füstölt csülök (nagyon megfőzve), 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 tk. mustár, 5 dkg vaj, bors, 1 kk. ketchup, majoránna, kevés darált paprikakrém.
A csülköt előző este nagyon puhára főzzük. Darabokra vágjuk és simára daráljuk. A vajat, a mustárt, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a borsot ízlés szerint, a ketchupot, kevés majorannát, a paprikakrémet, (aki szereti, erőset is tehet bele) folyamatosan hozzákeverjük addig, amíg egészen pástétom állagú lesz. Rövid időre hűtőbe tesszük, majd pirítós kenyérrel tálaljuk.
Pulykanyak leves: a pulykanyakat megtisztítjuk, kb 5 cm-es darabra vágjuk és hideg vízbe feltesszük főni. Amikor felforrt, a habot leszűrjük és bele tesszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/. Sóval, egész borssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük. Ha minden megpuhult, kevés ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A zöldségekkel, daragombóccal tálaljuk.
Daragombóc: 1 db tojást habosra keverünk 2 dkg zsírral, megsózzuk, keverünk bele 10 dkg búzadarát (lehet kukoricadarából is készíteni) és kb. 15 percig pihentetjük. Forrásban lévő vízbe, vagy levesbe evőkanálnyi galuskákat szaggatunk és lassú forralással megfőzzük. Az evőkanalat minden galuska kiszaggatása előtt mártsuk a forró vízbe vagy levesbe, így nem ragad rá a galuskamassza.
Zsömlemártás: 5-6 db zsömle, őrölt paprika, kevés bors, 4 gerezd fokhagyma, húsleves, kb. 1 dl olaj.
A zsömléket nagyobb darabra felkockázzuk és az olajban világosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, borssal, majd felöntjük annyi húslevessel, hogy krémes legyen. Visszatesszük a tűzre, zúzott fokhagymát adunk hozzá, majd egy rövid idő alatt összeforraljuk. Levesben főtt hússal tálaljuk.
Bab saláta: 1 doboz 400 gr-os babkonzerv (vesebab, vörösbab, stb) 2 fej lilahagyma, ízlés szerint: só, bors, ecet, édesítőszer, pár csepp olaj.
A babkonzervet leszűrjük, szűrőben átmossuk, majd lecsepegtetjük. A lilahagymát megtisztítjuk, félbe, majd vékony félkarikákra vágjuk. Vízzel, az édesítővel, az ecettel és a sóval hagyományos salátalevet készítünk. Egy tálban összekeverjük a hagymát és a babot, ráöntjük a salátalevet, frissen őrölt borssal megszórjuk, és meglocsoljuk pár csepp olajjal. Lefedve, néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy ízei jól összeérjenek. Sült virslivel tálaljuk.
Karalábéfőzelék: 1 kg karalábé, 4 dkg liszt, 1 dl tejföl vagy tej, petrezselyemzöld, só, bors, édesítő.
A karalábét kis kockákra vágjuk, vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Tejfölből vagy tejből habarást készítünk és besűrítjük vele. Friss petrezselyemmel megszórjuk, ha kell édesítjük.
Májpuffancs: lásd. 2011. 15. hét receptjei között!
Kukorica leves: 1-2 doboz kukorica konzerv, 1 db erőleves kocka, só, durvára őrölt színes bors, 1 sz póréhagyma, 1 ek. vaj, 1 ek. olaj (olíva) 2 l víz, 2 dl tejszín, vagy light tejföl, reszelt sajt, pirított kenyér,
A hagymát apróra vágjuk és az olaj, vaj keverékében megdinszteljük. Az üveges hagymára ráöntjük a kukorica 3/4 részét, a többit félretesszük, majd vízzel felöntjük. 15-20 perc főzés után hozzáadjuk a tejszínt és egy botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a maradék egészben hagyott kukoricát is. Sajtos pirítóssal, vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.
Töltött padlizsán: 80 dkg padlizsán, 20 dkg paradicsom, 1 kis fej lila hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek. étolaj, 4 dkg reszelt sajt, só, bors.
A padlizsánt kettévágjuk, belsejét bevagdossuk, és besózzuk. Egy órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és sütőben félig megsütjük. Ha kihűlt, a belsejét kikaparjuk, felkockázzuk. Közben a felszeletelt hagymát olajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, kicsit hűlni hagyjuk. Miután kihűlt hozzákeverjük a padlizsán kockákat, visszatöltjük, tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, majd megsütjük. Önmagában, de rizzsel is nagyon jó.
Zöld-rizs: olajon megdinsztelünk 1 kis fej vöröshagymát, hozzáadunk 1 csészényi zöldborsót, 1 csokor finomra vágott petrezselymet, vagy fél csomag szárítottat és 1 csésze rizst. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 1 ujjnyira ellepje (hivatalosan 1 csésze rizs, 2 csésze forróvíz, de ez nem mindig igaz, mert a hosszú szemű rizsre több kell). Fedő alatt puhára pároljuk.
Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk.
Citromos kertileves: 1 db citrom, 10 dkg gomba, 1 db karalábé, 1 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 ek. liszt, olaj, csipet rozmaring, tárkony, 2 dl tejföl, 10 dkg házi tarhonya (vagy más apróbb tészta levesbetétnek), ha van húsalaplevünk, esetleg leveskockánk, víz helyett azzal engedjük fel.
A zöldségeket csíkokra vágjuk, és az olajon lepirítjuk. Ízesítjük rozmaringgal, tárkonnyal, majd kb. 2 l vízzel, vagy alaplével felengedjük. Ha megpuhultak a zöldségek, a tarhonyát is belefőzzük. Kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, citromlével picit besavanyítjuk.
Lecsós szelet: 1 kg sertéshús (comb, tartja), 1 doboz hámozott paradicsom, 4-5 db paprika, vagy kész lecsó, 1 nagy fej vöröshagyma, só, liszt.
A sertéshúst szeleteljük vékonyra kiverjük, sózzuk, egyik felét lisztbe forgatjuk és lisztes felével felfelé, hirtelen kisütjük, félretesszük. A visszamaradt olajon a vöröshagymával, paradicsommal és paprikával lecsót készítünk. Ha kész, visszatesszük a húst és összefőzzük. Rizzsel, vagy tarhonyával tálaljuk.
Tarhonya: 40 dkg tarhonya, 2 ek. olaj, 8 dl víz, só, 1 fej vöröshagyma.
A tarhonyát a zsiradékon az apróra vágott vöröshagymával együtt aranybarnára pirítjuk. Felöntjük forrásban lévő sós vízzel. Újraforraljuk, majd fedő alatt, takarék lángon, puhára pároljuk.