Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

24. HÉT

100_5323.jpg Meggymártás: 50-60 dkg meggy (friss vagy fagyasztott) fél citrom, szegfűszeg, fahéj, 3 dl joghurt (legutóbb véletlenül epreset vettem, hát... nem rontotta el sokkal finomabb lett), 3 ek. étkezési keményítő, pici só, édesítő.
A meggyet feltesszük az ízesítőkkel együtt főni. Ha megpuhult, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és behabarjuk vele a mártásnak valót.

Pirított dara: 6 evőkanál darát szárazon megpirítunk. Amikor világos barna lesz, pici sót teszünk bele és 1 evőkanál margarinnal átkeverjük, vagy 2 dl vízzel felöntjük (néha a gyümölcs ízesített főzőlevével engedem fel) és fedő alatt még puhítjuk. Ekkor már lezárjuk a gázt.

Párolt csirkecomb: a csirkecombokat megmosom, sózom, borsozom és sütőzacskóba teszem. Teszek bele még egy felszeletelt almát, és 1-2 fej vöröshagymát karikára vágva. Lezárom, picit összerázom és tepsibe teszem. /A zacskót megszurkálom, hogy kijöjjön a gőz./ Amikor megpuhult szétvágom a zacskót és még pirítom.

Avokádópüré: 4 kisebb kemény paradicsom, 4 kisebb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 érett avokádó, 2 ek. ecet, só, bors, friss, vagy szárított koriander, 2 ek. olívaolaj.
A paradicsomot pár percre forró vízbe tesszük, héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, majd a vöröshagymával együtt kis kockára vágjuk. Az avokádót félbeszeljük, húsát kikanalazzuk és villával összetörjük. Az ecetet sóval, borssal és apróra vágott korianderrel összekeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és apránként az olajat. Tálba teszünk mindent és összekeverjük. Tortillával, vagy pirított barna kenyérrel, esetleg pitával tálaljuk.

Tortilla: 2 csésze liszt, 1 tk só, 3/4 teáskanál sütőpor, 3 ek. olívaolaj (vagy olvasztott vaj), 2/3 csésze meleg víz.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és az olajat. Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és 15 percig pihentetjük. 12 egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtunk úgy, hogy kb. 18-20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. Vaslapon, vagy vastag aljú serpenyőben, zsiradék nélkül sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Egymásra tesszük és pár percig letakarva tartjuk. Ez után bármivel megtölthető.

karalabe_leves.jpg Karalábé leves: 2 db zsenge karalábé, 1 sz. nagyobb sárgarépa, 1 sz. petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, só, bors, pirospaprika, liszt, kevés olaj.
A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. Kevés olajon a hagymával együtt megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Amikor már megpuhultak, megszórjuk egy kevés pirospaprikával és liszttel. Elkeverjük és felöntjük vízzel. Lassú tüzön főzzük.  A végén beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Aki szereti tejföllel is behabarhatja.

100_5193.jpg Csopaki rakott túrós: 40 dkg szélesmetélt, 25 dkg túró, 2 dl tejföl,  5 dkg vaj, 20 dkg sajt, 15 dkg füstölt tarja, comb, esetleg szalonna, só, kakukkfű vagy oregano.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A túrót áttörjük, a tejföllel, vajjal, egy kevés sajttal simára keverjük. Hozzáadjuk a füstölthúst, és kockára vágott sajtot, fűszerezzük, végül összekeverjük a tésztával és a maradék vajjal kikent mély tűzálló tálba öntjük. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és megsütjük.

egyszeru_salata.jpg Egyszerű saláta: 1-2 csomag vitamin mix salátakeverék, vagy 1 db fekete retek, 20 dkg lila káposzta, 20 dkg fehér káposzta, 1-2 sz. sárgarépa, 1-2 sz. újhagyma, 1 cs. joghurtos-vagy tzatziki öntetpor, 1 nagy pohár joghurt, 20-25 dkg csirkemellsonka.
A csirkemellsonkát apró kockára vágjuk, majd vajon megsütjük. Az újhagymát karikára vágva a végén hozzákeverjük, majd pár percig még együtt pirítjuk. A joghurtba elkeverjük az öntetport. Tálaláskor a friss zöldség keveréket megöntözzük vele, tetejére pirított csirkemellsonkát teszünk.

100_6515.jpg Sajtleves: 1 l húsleves alaplé /én mindig elteszek a vasárnapi húslevesből a fagyasztóba, de ha nincs leveskockából is jó/, kakukkfű, tárkony, oregánó, szerecsendió, bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, tömlős sajt 3 db /lehet különböző/                                                                                A   húsleves alaplét beízesítjük a fűszerekkel, belenyomjuk a sajtokat, amikor felolvadt, akkor rakjuk bele a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha nagyon "flancolok" a leves tetejére Baker roll-t teszek és erre pedig reszelt sajtot, ha nem, pirítok kenyeret hozzá.

Sült kacsaszárnytő, vagy csirkecomb, sárgarépás burgonyapüré, almás párolt káposzta: 1 kg kacsaszárnytő, vagy csirkecomb, só, bors, majoránna, 50 dkg burgonya, 20 dkg sárgarépa, 1 kg fejes káposzta, 3 db alma, 2 db vöröshagyma, 1 tk. cukor, ecet (ízlés szerint), 2 dl fehér bor.
A húsokat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, tepsibe tesszük, majd fólia alatt puhára pároljuk. Ekkor levesszük róla a fóliát és pirosra sütjük.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a karikára vágott sárgarépával együtt, enyhén sós vízben, puhára főzzük.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, vagy legyaluljuk. Vöröshagymát dinsztelünk, megszórjuk cukorral, kicsit karamellízáljuk. Öntünk rá egy kis ecetet, a fehérbort, beletesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor 3 db almát kockára vágunk a káposztához keverjük, majd addig sütjük, amíg meg nem puhul. A sárgarépás burgonyát leszűrjük, teszünk hozzá egy ek. vajat, borsot, szerecsendiót és robotgéppel, vagy botmixerrel pürésítjük.

 
paprikaba_toltott_korozott.jpg Paprikába töltött kőrözött: személyenként egy-egy db TV-paprika, 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.
 
soskamartas_buggyantot_tojas.jpg Sóskamártás: 50 dkg friss sóska (olajban megpárolva, turmixolva), vagy 450 g mirelit sóska, 2 dl tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, só, édesítőszer.
A sóskakrémet fagyosan, 4-5 dl vízbe tesszük és felengedésig főzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sózzuk, ha savanyú lenne, édesítővel ízesítjük. Ha kész, beleütünk személyenként 1 vagy 2 tojást, pár percig lassú tűzön főzzük, majd lezárjuk és pár percig még hagyjuk. Aki nem szeretné így, az külön is elkészítheti az alább leírt készítési móddal!
 

buggyantott_tojas.jpg  Buggyantott tojás: 1 l víz, 2 ek. ecet (vagy citromlé),fejenként 12 db tojás.
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkába, vagy csészébe ütjük és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.

100_5330.jpg Almás pirított máj: 2 db nagyobb fej vöröshagymát  karikára vágva félig megpirítunk, majd hozzáadjuk a  vékony szeletekre vágott májat és 2-3 db gerezdekre vágott almát. Majorannával, kevés borssal fűszerezzük és addig sütjük, gyakran kevergetve, amíg az alma meg nem puhul. Végén sózzuk, majd  rizzsel tálaljuk.

minipizza.jpg Mini pizza: 50 dkg liszt, kb. 3,5 dl víz, 1 kk. cukor, 1 tk. só, 6 ek. olaj, 1 cs. szárított élesztő (7 g-os), 1 tk. oregáno.
A liszthez keverjük a száraz anyagokat, majd langyos vizzel összegyúrjuk. Ezután duplájára kelesztjük. Miután megkelt vékonyra nyújtjuk, 10-12 darabra vágjuk, kissé oválisra, vagy kerekre húzkodjuk, majd tetszés szerinti feltéttel megsütjük.
Én egy 450 g-os tejfölbe bolonyai szószport kevertem, ezzel kentem meg a tésztát, majd karikára szelt vöröshagymát összesütöttem apróra vágott kolbásszal, kevertem hozzá mexikói zöldségkeveréket, majd a pizzákon elosztottam, reszelt sajttal megszórtam, majd előmelegített sütőben megsütöttem.

 100_6953.jpg  Gombakrémleves:1 kg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, vagy liszt, petrezselyem, 2 dl tejszín, vagy tejföl.   A margarinon megdinszteljük a vöröshagymát. Hozzáadunk fél kg felszeletelt gombát. Apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük. Egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük 2 l vízzel. Közben a gomba másik felét is felszeleteljük, megpiríjuk. A gombalevest összeturmixoljuk, 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel sűrítjük, majd a pirított gombát is belekeverve tálaljuk

 
sult_csulok.jpg Rakott csülök, nem csak Római tálban: 1 füstölt csülök, 1 kg héjában főtt burgonya, 4 főtt tojás,    4 dl tejföl,1 szál füstölt kolbász, só, bors, fokhagyma, őröltpaprika.          
A füstölt csülköt puhára főzzük. A burgonyát, a tojásokat is megfőzzük, majd felkarikázzuk. A római tál, vagy egy tepsi aljára egy sor főtt burgonyát, majd tojáskarikákat és kolbászt, végül újra burgonyát teszünk. A tejfölt sóval, borssal,  fokhagymával és pirospaprikával ízesítjük, majd a rakott krumpli tetejére locsoljuk. A főtt füstölt csülköt kicsontozzuk és feldaraboljuk, majd a burgonya tetejére rakjuk. Először lefedve (vagy fóliával letakarva), majd tető nélkül ropogósra sütjük.

mozzarellaparadicsom.jpg Mozzarella paradicsommal: 1 cs. lében elbett mozzarella, 2 db paradicsom, só, bors, bazsalikom, majoránna
A mozzarellát leszűrjük és a paradicsommal együtt vékony karikára vágjuk. Egy tálon elrendezzük, megszórjuk a frissz fűszernövényekkel, sóval, borssal. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

becsinalt_leves.jpg Csirke becsinált leves: 1 csirkeaprólék, májával együtt (40-50 dkg) 25-30 dkg vegyes zöldség, 1 kicsi karalábé, 1/2 zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 ek. olaj, 1 tk. citromlé, 1 kk. őrölt paprika, só, bors.
A csirkepicilékot megmossuk, kis darabokra vágjuk. A megtisztított zöldségeket keskeny hasábokra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk a és felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. A lángról félrehúzva belekeverjük az aprólékot és fehéredéséig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig tovább pirítjuk. Ráöntünk kb. egy liter vizet, sózzuk, borsozzuk és felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel és a citromlével, végül behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk és megszórjuk nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel.

100_6705.jpg  "Hamis" Eszterházy rostélyos (az eredeti recept marhahúst használ): 1 kg karaj, 2 fej vöröshagyma, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 2 dl fehérbor, 2 dl víz, só, bors, babérlevél, mustár, 2 dl tejföl, olaj, pici citromlé.
A hús felszeleteljük, vékonyra kiverjük. A répát, gyökeret karikára, a zellert kis kockára vágjuk. Forró olajban a hús mindkét oldalát barnára sütjük, kiszedjük és félre tesszük. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és a felaprított zöldségeket. Felengedjük a borral és a vízzel, fűszerezzük és belerakjuk a húst is és puhára főzzük. Ha kész, mustárral, pici citromlével elkevert tejföllel besürítjük. Spagettivel tálaljuk.
 
tonhal_salata.jpg Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk. 
 
25. HÉT
 

zoldbab_fozelek-virsli.jpg Zöldbabfőzelék /kicsit másképp/: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 2 db burgonya, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, kapor, só, pirospaprika, fél paradicsom, 4-5 karika paprika, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő.
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, paprikát. Miután kissé sütjük, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük kb 1,5 l vízzel. Beletesszük a babérlevelet, a kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Sózzuk, zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük. Ha megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a főzeléket besűrítjük vele. Virslivel, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.

Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprítot vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.

tarhonyas_lecso.jpg  Lecsó tarhonyával: 50 dkg lecsókolbáősz, vagy 3 pár virsli, 3 db vöröshagyma, fél kg paradicsom, 1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors 25 dkg gersli.
A hagymát félbevágjuk, felszeleteljük és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, a megmosott, darabolt paprikát, paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk.
Miközben a lecsó fő, a gerslit is elkészítjük és a lecsóval tálaljuk.

  Fűszeres fasírtrudak: 50 dkg darált sertéshús, 25 dkg bacon szalonna, 2 db tojás, 2 db zsemle, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej közepes méretű vöröshagyma, 1 ek. olaj, 15 dkg gomba, 10 dkg kaliforniai paprika, 1-1 mk. bors, majoránna, kakukkfű, őrölt paprika, 1 teáskanál Piros Arany só, csipet szerecsendió.
A zsemléket vízbe (tejbe) áztatjuk, jó kicsavarjuk. A vöröshagymát apróra, a gombát szeletekre, a paprikát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A felhevített olajon a vöröshagymát megdinszteljük, rádobjuk a gombát és a paprikát. Fedő nélkül zsírjára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A darált húst, a kicsavart zsemléket, a tojásokat, a párolt hagymát, gombát, paprikát, a fűszerekkel, zúzott fokhagymával és sóval alaposan eldolgozzuk. Ha nagyon lágy lenne, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá, majd a masszából kisebb rudakat formázunk, mindegyiket egy szelet bacon szalonnába göngyöljük. A fasírtokat sütőtálba vagy tepsibe rakjukl és forró sütőben kb. 30-40 perc alatt pirosra sütjük. Petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

Petrezselymes új burgonya: 1 kg új burgonya, 1 cs. petrezselyem, 1 ek. margarin.
A burgonyát megtisztítjuk, majd negyedeljük, megfőzzük. Ha puha leszűrjük. Közben a margarint felolvasztjuk és az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk benne, a burgonyát pedig beleforgatjuk.

kaposzta_salata.jpg Káposzta saláta: A megmosott káposztát vékonyan legyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk. Ecetet összekeverünk vízzel, teszünk bele édesítőt és frissen őrölt borsot. A káposztát kinyomkodva belerakjuk. Tehetünk bele, még vékonyra szelt paprikát és hagymát is.

100_5324.jpg Zöldfűszeres túrókrém: 1 cs túró, 1 kefir, uborka reszelve, kapor, snidling, petrezselyem apróra vágva, póréhagyma, fokhagyma, só. A hozzávalókat összekeverjük. Pirítóskenyérrel táljuk.

paradicsom_leves.jpg Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 3 ek. liszt, egy kisebb vöröshagyma,  só, bors, édesítő, friss bazsalikom, zeller levél.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, zeller levelét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük. Apróra szaggatott nokedlival tálaljuk. vágott, friss bazsalikommal megszórjuk.

100_7073.jpg  Virslis tojásos nokedli: 30 dkg liszt, 2-2,5 dl víz, 1 tojás + 6 db, 2 pár virsli.
A nokedlihoz valókat összekeverjük, forró vízbe szaggatjuk, leszűrjük. A virsliket felkarikázzuk, kevés olajon megpirítjuk, majd a nokedlivel összekeverjük. A tojásokat felverjük és ráöntjük, majd készre sütjük. Én tepsibe szoktam készíteni, mert úgy nem ragad le. 

waldorf.jpg  Diós-almás zellersaláta: közepes zeller, 1 db alma,darált dió, petrezselyemzöld, só, bors, 2 evőkanál olívaolaj, 2 ek.  citromlé.
A zellert és almát megtisztítjuk (nem fontos hámozni), megmossuk és vékony csíkokra vágjuk.  Egy tálba összekeverjük az apróra vágott petrezselymet és a darált diót. Ráöntjük az olívaolajat, amit összekevertünk citromlével és ízlés szerint sóval, borssal. Hozzáadjuk az almát és zellert. Jól összekeverjük és tálalásig hideg helyen tartjuk. Aki szereti, majonézzel is dúsíthatja és pirított bagettel fogyaszthatjuk.

ujburgonya_fozelek.jpg Burgonya főzelék: fél kg új burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, majoránna, babérlevél, só, 1 kk. őrölt paprika, 2 dl tejföl, olaj.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, majd felengedjük vízzel. beletesszük a tisztított, kockára vágott burgonyát, fűszereket, sózzuk és puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük 2-3 ek. liszttel, majd besűrítjük vele a főzeléket. Ecettel ízlés szerint savanyíthatjuk, sült kolbásszal tálaljuk.

Ha nem sütőben sütöm, előtte a szalonna zsírjában lepirítom... sokkal finomabb. Próbáljátok ki, hátha jobban ízlik majd... lebbencs levessel pedig igazán jó párosítás.
 
  Túrós tészta: 40 dkg lebbencs tészta, 25 dkg túró, 1 pohár tejföl, só, szalonna, vagy cukor.
A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára pirítjuk, majd a pörcöt kiszedjük és félre tesszük. A visszamaradt zsiradékban, szárazon, a lebbencs tésztát megpirítjuk és felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy ellepje. fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, összekeverjük az áttört túróval, majd tejföllel és a félretett szalonna pörccel, vagy cukorral tálaljuk.
 
100_2860.jpg   Tejfölös gomba: 1 kg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 1 tk. étkezési keményítő.
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és pirospaprikával megszórjuk, felengedjük vízzel és beleteszünk 1 kis babérlevelet. Ha puha 2 dl tejfölben elkeverünk egy kis kanál étkezési keményítőt és besűrítjük vele a gomba pörit. Tésztával, nokedlivel, vagy bulgurral tálaljuk.
 
100_5326.jpg Cukkinis rántotta: egy kisebb zsenge cukkinit megmosunk és hasábokra vágunk. Olajon megpároljuk és ha puha, petrezselyemmel, snidlinggel, zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal /én mindig azt használok, mert jobb az íze/ ízesítjük és ráöntjük a felvert tojást. Lazán átkeverjük és készre sütjük.  Egy tipp: ha megsül az alapanyag, lehúzom a tűzről, a zöldséget egy oldalra halmozom, a tojásokat a serpenyőbe ütöm bele, majd ott verem fel és a végén a zöldségeket is hozzákeverem. Vissza a tűzre, majd készre sütöm. Így, egy edénnyel kevesebbet kell mosogatni.
 
100_6501.jpg Zöldség leves: tetszés szerinti zöldségeket darabolunk, olajban megpirítjuk, megszórjuk egy kevés liszttel, felöntjük vízzel és készre főzzük. Ha minden megpuhult friss petrezselyem zöldjével megszórjuk.
 
100_6506.jpg Keltekercs: 1 fej kelkáposzta, 20 dkg darált hús, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 db krémsajt, 20 dkg rizs, só, bors, majoránna, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, esetleg reszelt sajt, 1 db tojás.
A kelt leveleire bontjuk, kb. 12 db nagy levelet leforrázunk, vastag erét kicsit elvékonyítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük. Hozzáadjuk a darálthúst, sózzuk, borsozzuk, majoránnával, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd lepirítjuk.  A rizst megfőzzük (lehet gyors rízs is) és még forrón hozzákeverjük az előzőleg megpirított darálthúst, belenyomjuk a krémsajtot, összekeverjük. Mindegyik kel levélre teszünk 1 ek. ízesített rizst, a kel levél két szélét ráhajtjuk, majd feltekerjük és tepsibe tesszük. A tejfölben elkeverjük a tojást és a tekercsekre öntjük. Elsimítjuk (aki akar tehet mér rá reszelt sajtot is) és megsütjük.
 
100_6387.jpg  Párolt brokkoli: 1 db brokkoli, só, bors, bazsalikom, petrezselyem, 1 ek. vaj. 
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, majd sós vízben megfőzzük. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a fűszereket, majd a főtt brokkolit átforgatjuk benne
 
100_6038.jpg Zöldborsó leves: fél kg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, 1 karalábé, 1 dl olaj, 1 ek. liszt, őrölt paprika, só, bors, vegeta.A sárgarépát, karalábét, petr.gyökeret kockára vágjuk és az olajon megdinszteljük, majd kb 10 perc múlva hozzáadjuk a zöldborsót is. Kicsit pároljuk még, megszórjuk liszttel, kevés őrölt paprikával. Sóval, borssal, vegetával ízesítjük, majd vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük és készre főzzük. Májgaluskát főzünk bele.
 
Májgaluska: 2 csirkemáj, 1 tojás, 1 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem.
A májat deszkán pépesre kaparjuk. Hozzáadjuk a lisztet, zsemlemorzsát, sót, borsot, petrezselymet és kikeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.

kijevi_csirkemell.jpg Kijevi csirke- vagy pulykamell: 20 dkg sajt, 80 dkg pulykamell, 10 dkg vaj, 3-4 gerezd fokhagyma, esetleg snidling, petrezselyem, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj.
A pulykamellből vastagabb szeleteket vágunk, középen felszúrjuk, sózzuk, félretesszük. A sajtot kikeverjük a puha margarinnal és a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Tehetünk bele apróra vágott snidlinget, vagy petrezselymet is. Ez után mindegyik szelet hús nyílásába töltjük, hústűvel összetűzzük, majd a szokásos módon bepanírozzuk és forró olajban kisütjük. A szeleteket megtölthetjük más ízű fűszervajjal is (lásd. Fűszervajak, mártások fejezetben!). Kukoricás rizzsel, vagy burgonyapürével tálaljuk. 

kukoricas_rizs.jpg  Kukoricás rizs: 1 szál póréhagymát, vagy újhagymát olajon üvegesre párolunk, hozzáöntünk 1 csésze rizst és tovább pirítjuk pár percig. Felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb 2 ujjnyira ellepje, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük és fedő alatt addig pároljuk, amíg a vizet be nem szívja. Ekkor átkeverjük, a fedőt vissza tesszük, lezárjuk a gázt alatta és ruhával letakarva még gőzében pároljuk. Miután elkészült 1 doboz leszűrt kukoricával elkeverjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 253
Tegnapi: 461
Heti: 1 616
Havi: 8 390
Össz.: 2 724 060

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 24-25. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »