24. HÉT
Meggymártás: 50-60 dkg meggy (friss vagy fagyasztott) fél citrom, szegfűszeg, fahéj, 3 dl joghurt (legutóbb véletlenül epreset vettem, hát... nem rontotta el sokkal finomabb lett), 3 ek. étkezési keményítő, pici só, édesítő.
A meggyet feltesszük az ízesítőkkel együtt főni. Ha megpuhult, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és behabarjuk vele a mártásnak valót.
Pirított dara: 6 evőkanál darát szárazon megpirítunk. Amikor világos barna lesz, pici sót teszünk bele és 1 evőkanál margarinnal átkeverjük, vagy 2 dl vízzel felöntjük (néha a gyümölcs ízesített főzőlevével engedem fel) és fedő alatt még puhítjuk. Ekkor már lezárjuk a gázt.
Párolt csirkecomb: a csirkecombokat megmosom, sózom, borsozom és sütőzacskóba teszem. Teszek bele még egy felszeletelt almát, és 1-2 fej vöröshagymát karikára vágva. Lezárom, picit összerázom és tepsibe teszem. /A zacskót megszurkálom, hogy kijöjjön a gőz./ Amikor megpuhult szétvágom a zacskót és még pirítom.
Avokádópüré: 4 kisebb kemény paradicsom, 4 kisebb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 érett avokádó, 2 ek. ecet, só, bors, friss, vagy szárított koriander, 2 ek. olívaolaj.
A paradicsomot pár percre forró vízbe tesszük, héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, majd a vöröshagymával együtt kis kockára vágjuk. Az avokádót félbeszeljük, húsát kikanalazzuk és villával összetörjük. Az ecetet sóval, borssal és apróra vágott korianderrel összekeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és apránként az olajat. Tálba teszünk mindent és összekeverjük. Tortillával, vagy pirított barna kenyérrel, esetleg pitával tálaljuk.
Tortilla: 2 csésze liszt, 1 tk só, 3/4 teáskanál sütőpor, 3 ek. olívaolaj (vagy olvasztott vaj), 2/3 csésze meleg víz.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és az olajat. Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és 15 percig pihentetjük. 12 egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtunk úgy, hogy kb. 18-20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. Vaslapon, vagy vastag aljú serpenyőben, zsiradék nélkül sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Egymásra tesszük és pár percig letakarva tartjuk. Ez után bármivel megtölthető.
Karalábé leves: 2 db zsenge karalábé, 1 sz. nagyobb sárgarépa, 1 sz. petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, só, bors, pirospaprika, liszt, kevés olaj.
A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. Kevés olajon a hagymával együtt megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Amikor már megpuhultak, megszórjuk egy kevés pirospaprikával és liszttel. Elkeverjük és felöntjük vízzel. Lassú tüzön főzzük. A végén beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Aki szereti tejföllel is behabarhatja.
Csopaki rakott túrós: 40 dkg szélesmetélt, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 20 dkg sajt, 15 dkg füstölt tarja, comb, esetleg szalonna, só, kakukkfű vagy oregano.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A túrót áttörjük, a tejföllel, vajjal, egy kevés sajttal simára keverjük. Hozzáadjuk a füstölthúst, és kockára vágott sajtot, fűszerezzük, végül összekeverjük a tésztával és a maradék vajjal kikent mély tűzálló tálba öntjük. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és megsütjük.
Egyszerű saláta: 1-2 csomag vitamin mix salátakeverék, vagy 1 db fekete retek, 20 dkg lila káposzta, 20 dkg fehér káposzta, 1-2 sz. sárgarépa, 1-2 sz. újhagyma, 1 cs. joghurtos-vagy tzatziki öntetpor, 1 nagy pohár joghurt, 20-25 dkg csirkemellsonka.
A csirkemellsonkát apró kockára vágjuk, majd vajon megsütjük. Az újhagymát karikára vágva a végén hozzákeverjük, majd pár percig még együtt pirítjuk. A joghurtba elkeverjük az öntetport. Tálaláskor a friss zöldség keveréket megöntözzük vele, tetejére pirított csirkemellsonkát teszünk.
Sajtleves: 1 l húsleves alaplé /én mindig elteszek a vasárnapi húslevesből a fagyasztóba, de ha nincs leveskockából is jó/, kakukkfű, tárkony, oregánó, szerecsendió, bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, tömlős sajt 3 db /lehet különböző/ A húsleves alaplét beízesítjük a fűszerekkel, belenyomjuk a sajtokat, amikor felolvadt, akkor rakjuk bele a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha nagyon "flancolok" a leves tetejére Baker roll-t teszek és erre pedig reszelt sajtot, ha nem, pirítok kenyeret hozzá.
Sült kacsaszárnytő, vagy csirkecomb, sárgarépás burgonyapüré, almás párolt káposzta: 1 kg kacsaszárnytő, vagy csirkecomb, só, bors, majoránna, 50 dkg burgonya, 20 dkg sárgarépa, 1 kg fejes káposzta, 3 db alma, 2 db vöröshagyma, 1 tk. cukor, ecet (ízlés szerint), 2 dl fehér bor.
A húsokat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, tepsibe tesszük, majd fólia alatt puhára pároljuk. Ekkor levesszük róla a fóliát és pirosra sütjük.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk és a karikára vágott sárgarépával együtt, enyhén sós vízben, puhára főzzük.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, vagy legyaluljuk. Vöröshagymát dinsztelünk, megszórjuk cukorral, kicsit karamellízáljuk. Öntünk rá egy kis ecetet, a fehérbort, beletesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor 3 db almát kockára vágunk a káposztához keverjük, majd addig sütjük, amíg meg nem puhul. A sárgarépás burgonyát leszűrjük, teszünk hozzá egy ek. vajat, borsot, szerecsendiót és robotgéppel, vagy botmixerrel pürésítjük.
Buggyantott tojás: 1 l víz, 2 ek. ecet (vagy citromlé),fejenként 12 db tojás.
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkába, vagy csészébe ütjük és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.
Almás pirított máj: 2 db nagyobb fej vöröshagymát karikára vágva félig megpirítunk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott májat és 2-3 db gerezdekre vágott almát. Majorannával, kevés borssal fűszerezzük és addig sütjük, gyakran kevergetve, amíg az alma meg nem puhul. Végén sózzuk, majd rizzsel tálaljuk.
Mini pizza: 50 dkg liszt, kb. 3,5 dl víz, 1 kk. cukor, 1 tk. só, 6 ek. olaj, 1 cs. szárított élesztő (7 g-os), 1 tk. oregáno.
A liszthez keverjük a száraz anyagokat, majd langyos vizzel összegyúrjuk. Ezután duplájára kelesztjük. Miután megkelt vékonyra nyújtjuk, 10-12 darabra vágjuk, kissé oválisra, vagy kerekre húzkodjuk, majd tetszés szerinti feltéttel megsütjük.
Én egy 450 g-os tejfölbe bolonyai szószport kevertem, ezzel kentem meg a tésztát, majd karikára szelt vöröshagymát összesütöttem apróra vágott kolbásszal, kevertem hozzá mexikói zöldségkeveréket, majd a pizzákon elosztottam, reszelt sajttal megszórtam, majd előmelegített sütőben megsütöttem.
Gombakrémleves:1 kg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, vagy liszt, petrezselyem, 2 dl tejszín, vagy tejföl. A margarinon megdinszteljük a vöröshagymát. Hozzáadunk fél kg felszeletelt gombát. Apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük. Egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük 2 l vízzel. Közben a gomba másik felét is felszeleteljük, megpiríjuk. A gombalevest összeturmixoljuk, 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel sűrítjük, majd a pirított gombát is belekeverve tálaljuk
Mozzarella paradicsommal: 1 cs. lében elbett mozzarella, 2 db paradicsom, só, bors, bazsalikom, majoránna
A mozzarellát leszűrjük és a paradicsommal együtt vékony karikára vágjuk. Egy tálon elrendezzük, megszórjuk a frissz fűszernövényekkel, sóval, borssal. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Csirke becsinált leves: 1 csirkeaprólék, májával együtt (40-50 dkg) 25-30 dkg vegyes zöldség, 1 kicsi karalábé, 1/2 zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 ek. olaj, 1 tk. citromlé, 1 kk. őrölt paprika, só, bors.
A csirkepicilékot megmossuk, kis darabokra vágjuk. A megtisztított zöldségeket keskeny hasábokra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk a és felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. A lángról félrehúzva belekeverjük az aprólékot és fehéredéséig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig tovább pirítjuk. Ráöntünk kb. egy liter vizet, sózzuk, borsozzuk és felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel és a citromlével, végül behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk és megszórjuk nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel.
Zöldbabfőzelék /kicsit másképp/: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 2 db burgonya, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, kapor, só, pirospaprika, fél paradicsom, 4-5 karika paprika, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő.
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, paprikát. Miután kissé sütjük, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük kb 1,5 l vízzel. Beletesszük a babérlevelet, a kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Sózzuk, zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük. Ha megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a főzeléket besűrítjük vele. Virslivel, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.
Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprítot vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.
Lecsó tarhonyával: 50 dkg lecsókolbáősz, vagy 3 pár virsli, 3 db vöröshagyma, fél kg paradicsom, 1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors 25 dkg gersli.
A hagymát félbevágjuk, felszeleteljük és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, a megmosott, darabolt paprikát, paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Miközben a lecsó fő, a gerslit is elkészítjük és a lecsóval tálaljuk.
Fűszeres fasírtrudak: 50 dkg darált sertéshús, 25 dkg bacon szalonna, 2 db tojás, 2 db zsemle, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej közepes méretű vöröshagyma, 1 ek. olaj, 15 dkg gomba, 10 dkg kaliforniai paprika, 1-1 mk. bors, majoránna, kakukkfű, őrölt paprika, 1 teáskanál Piros Arany só, csipet szerecsendió.
A zsemléket vízbe (tejbe) áztatjuk, jó kicsavarjuk. A vöröshagymát apróra, a gombát szeletekre, a paprikát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A felhevített olajon a vöröshagymát megdinszteljük, rádobjuk a gombát és a paprikát. Fedő nélkül zsírjára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A darált húst, a kicsavart zsemléket, a tojásokat, a párolt hagymát, gombát, paprikát, a fűszerekkel, zúzott fokhagymával és sóval alaposan eldolgozzuk. Ha nagyon lágy lenne, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá, majd a masszából kisebb rudakat formázunk, mindegyiket egy szelet bacon szalonnába göngyöljük. A fasírtokat sütőtálba vagy tepsibe rakjukl és forró sütőben kb. 30-40 perc alatt pirosra sütjük. Petrezselymes újburgonyával tálaljuk.
Petrezselymes új burgonya: 1 kg új burgonya, 1 cs. petrezselyem, 1 ek. margarin.
A burgonyát megtisztítjuk, majd negyedeljük, megfőzzük. Ha puha leszűrjük. Közben a margarint felolvasztjuk és az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk benne, a burgonyát pedig beleforgatjuk.
Káposzta saláta: A megmosott káposztát vékonyan legyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk. Ecetet összekeverünk vízzel, teszünk bele édesítőt és frissen őrölt borsot. A káposztát kinyomkodva belerakjuk. Tehetünk bele, még vékonyra szelt paprikát és hagymát is.
Zöldfűszeres túrókrém: 1 cs túró, 1 kefir, uborka reszelve, kapor, snidling, petrezselyem apróra vágva, póréhagyma, fokhagyma, só. A hozzávalókat összekeverjük. Pirítóskenyérrel táljuk.
Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 3 ek. liszt, egy kisebb vöröshagyma, só, bors, édesítő, friss bazsalikom, zeller levél.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, zeller levelét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük. Apróra szaggatott nokedlival tálaljuk. vágott, friss bazsalikommal megszórjuk.
Virslis tojásos nokedli: 30 dkg liszt, 2-2,5 dl víz, 1 tojás + 6 db, 2 pár virsli.
A nokedlihoz valókat összekeverjük, forró vízbe szaggatjuk, leszűrjük. A virsliket felkarikázzuk, kevés olajon megpirítjuk, majd a nokedlivel összekeverjük. A tojásokat felverjük és ráöntjük, majd készre sütjük. Én tepsibe szoktam készíteni, mert úgy nem ragad le.
Diós-almás zellersaláta: közepes zeller, 1 db alma,darált dió, petrezselyemzöld, só, bors, 2 evőkanál olívaolaj, 2 ek. citromlé.
A zellert és almát megtisztítjuk (nem fontos hámozni), megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. Egy tálba összekeverjük az apróra vágott petrezselymet és a darált diót. Ráöntjük az olívaolajat, amit összekevertünk citromlével és ízlés szerint sóval, borssal. Hozzáadjuk az almát és zellert. Jól összekeverjük és tálalásig hideg helyen tartjuk. Aki szereti, majonézzel is dúsíthatja és pirított bagettel fogyaszthatjuk.
Burgonya főzelék: fél kg új burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, majoránna, babérlevél, só, 1 kk. őrölt paprika, 2 dl tejföl, olaj.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, majd felengedjük vízzel. beletesszük a tisztított, kockára vágott burgonyát, fűszereket, sózzuk és puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük 2-3 ek. liszttel, majd besűrítjük vele a főzeléket. Ecettel ízlés szerint savanyíthatjuk, sült kolbásszal tálaljuk.
Kijevi csirke- vagy pulykamell: 20 dkg sajt, 80 dkg pulykamell, 10 dkg vaj, 3-4 gerezd fokhagyma, esetleg snidling, petrezselyem, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj.
A pulykamellből vastagabb szeleteket vágunk, középen felszúrjuk, sózzuk, félretesszük. A sajtot kikeverjük a puha margarinnal és a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Tehetünk bele apróra vágott snidlinget, vagy petrezselymet is. Ez után mindegyik szelet hús nyílásába töltjük, hústűvel összetűzzük, majd a szokásos módon bepanírozzuk és forró olajban kisütjük. A szeleteket megtölthetjük más ízű fűszervajjal is (lásd. Fűszervajak, mártások fejezetben!). Kukoricás rizzsel, vagy burgonyapürével tálaljuk.
Kukoricás rizs: 1 szál póréhagymát, vagy újhagymát olajon üvegesre párolunk, hozzáöntünk 1 csésze rizst és tovább pirítjuk pár percig. Felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb 2 ujjnyira ellepje, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük és fedő alatt addig pároljuk, amíg a vizet be nem szívja. Ekkor átkeverjük, a fedőt vissza tesszük, lezárjuk a gázt alatta és ruhával letakarva még gőzében pároljuk. Miután elkészült 1 doboz leszűrt kukoricával elkeverjük.