30. HÉT
Finomfőzelék: 450 g mirelit zöldségkeverék (amibe zöldborsó, kukorica sárgarépa és krumpli kockák vannak), 4 ek. liszt, kb. 6-7 dl tej, só, bors, petrezselyem, 1kk cukor, vagy édesítőszer, 5 dkg vaj.
A vajat felolvasztjuk, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, cukorral megszórjuk és saját levében, fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, felöntjük a liszttel elkevert tejjel és gyakran kevergetve készre főzzük. Főtt tojással tálaljuk, de illik hozzá a hal és a fasírozott is.
Virsli saláta: 4 pár virsli, 1 dl majonéz, 1 pohár tejföl, só, bors, 1 kk. citromlé, 1 ek. fehérbor.
A lilahagymát karikára vágjuk, besózzuk, kevés ideig állni hagyjuk. A hozzávalókból tartármártást keverünk, hozzáadjuk a hagymát és a megfőzött virsliket belekarikázzuk.
Csőben sült bolognai tészta: 40 dkg darált hús (vagy löncs), 2 sz. szalonna, 1 nagy doboz paradicsompüré, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. cukor, bazsalikom, oregánó, só, bors, 450 g bármilyen tészta, (én csőtésztából készítettem), 1 kis doboz tejföl, 15 dkg sajt.
A hagymát apróra vágjuk és egy kevés olajon megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a darált húst és megpirítjuk. Felöntjük egy kevés vizzel elkevert paradicsompürével, ízesítjük a fűszerekkel, majd puhára pároljuk. Spagettivel tálaljuk.
Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.
A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük.
Saláta leves: 1-2 nagy fej saláta, 2-3 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 1 ek. liszt, só, bors, esetleg tárkony, 1 kis pohár tejföl, kb. 2 l víz.
A salátát alaposan megmossuk, darabokra tépkedjük. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, beletesszük a zúzott fokhagymát, kicsit megfuttatjuk és felöntjük a víz felével. Simára keverjük, hozzáadjuk a salátát majd addig főzzük, amíg egy kicsit megfonnyad. Sózzuk, borsozzuk, ha van tárkonyunk tehetünk bele. A víz másik felében elkeverjük a tejfölt ezután a leveshez vegyítjük. Összeforraljuk és csíkokra vágott szalonnás sült tojással tálaljuk.
Zöldborsós rizs: olajon megdinsztelünk 1 kis fej vöröshagymát, hozzáadunk kb. 2 maréknyi zöldborsót, 1 csokor finomra vágott petrezselymet és a rizst. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 1 ujjnyira ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk.
Karalábéfőzelék: 3 db zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A karalábét jól megmossuk, zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével. Panírozott halrudacska, főtt tojás, sült virsli illik hozzá.
Májpuffancs: 20 dkg sertés máj, 3 ek. zsömlemorzsa, 3 ek. liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 3 tojás, só, bors, petrezselyemzöld, bazsalikom, majoránna.
A májat, a vöröshagymával együtt, ledaráljuk és a tojások sárgájával kikeverjük. Beletesszük a fűszereket, a liszttel elkevert zsemlemorzsát, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojások csipetnyi sóval keményre vert habját is. Kanállal forró olajba szaggatjuk. Főzelékek mellé, de burgonyával, rizzsel vagy, mint most is, bármilyen salátával finom.
Tonhal saláta: 1-2 doboz natúr lében eltett tonhal, vagy olajos, mint a képen füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A tonhalat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt a borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, majd összekeverjük a salátával. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.
Fűszeres hekk: 1 csomag apró hekk, 1 cs. halfűszerkeverék, só, liszt, kevés víz, olaj, bármilyen zöldség.
A halat kiolvasztjuk, megtisztítjuk, sózzuk. Ropogós bunda készítése: a lisztbe elkeverjük a fűszerkeveréket, a halat beleforgatjuk, majd vízbe mártjuk és újra a fűszeres lisztbe forgatjuk, kicsit "rátapicskoljuk", forró olajban kisütjük. A zöldséget megpároljuk, vajban megfuttatot petrezselyemmel összeforgatjuk, frissen őrőlt borssal fűszerezzük, majd párolt zöldséggel, vagy burgonya salátával tálaljuk.
Burgonya saláta: fél kg burgonyát héjában megfőzünk, megtisztítjuk, majd hűlni hagyjuk. 1-2 fej lila-hagymát karikára vágunk, besózunk, állni hagyjuk. Elkészítjük az ecetes saláta levet, majd a karikára vágott burgonyát és hagymát belekeverjük.
Gulyásleves: 1 db pulykanyak, 3 db burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, köménymag, zellerlevél, 1-2 gerezd fokhagyma
Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, a fokhagymát belenyomjuk, majd hozzáadjuk az kis darabokra vágott pulykanyakat. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, majd kevés vizet aláöntve majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, zöldségeket, zeller és petrezselyemzöldet. Kb. 3 liter vizzel felöntjük és készre főzzük.
Hagymás lepény: 50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, pici cukor, só, 1 cs. szárított élesztő, 5 fej vöröshagyma, 450 g tejföl, esetleg kockára vágott szalonna.
A lisztbe elkeverem a sót, cukrot élesztőt és a langyos vízzel megdagasztom, kelesztem. Közben a hagymát karikára vágom kevés olajon barnára sütöm, sózom. A megkelt cipót kér részre osztom, agáztepsibe kinyújtom, megkenem a tejföl felével és a hagyma felét ráterítem. Ha nagyon "turbózni akarom, szalonna kockákat is szórok rá" Forró sütőben megsütöm.
Mozzarella paradicsommal: 1 cs. lében elbett mozzarella, 2 db paradicsom, só, bors, bazsalikom, majoránna
A mozzarellát leszűrjük és a paradicsommal együtt vékony karikára vágjuk. Egy tálon elrendezzük, megszórjuk a frissz fűszernövényekkel, sóval, borssal. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Egyszerű burgonya leves: 40 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, 2 ek. tejföl, só, bors, tárkony, citromlé.
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, amikor felforrt, beletesszük a kis kockára vágott burgonyát. Puhára főzzük. Hozzáadjuk a tárkonyt és citromlével ízesítjük, majd a tejföllel behabarjuk.
Hússal töltött cukkini tekercs: (a cukkinis palacsintához) kb. 1 kg cukkini, 1 kisebb vöröshagyma, 20 dkg liszt, 3 db tojás, 2 dl tej, 3 dl víz, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyem. Raguhoz: kb. 70 dkg sertés comb/lapocka, 1 db vöröshagyma, só, bors, 1-1 db paprika, paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, borsikafű, vagy majoránna (lehet friss és szárított is), 3 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt.
A raguhoz a vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a darabolt paprikát, paradicsomot és a kockára vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát és puhára pároljuk. Ha kész 2-3 ek. tejföllel elkeverjük és aprítógépben kissé darabosra turmixoljuk. Közben a hozzávalókból elkészítjük a palacsintát. A cukkinit lereszeljük, picit megsózzuk, állni hagyjuk 10-15 percig, majd a palacsinta tésztához keverjük. A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk és azt is hozzáadjuk a masszához. Őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemmel és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd olajozott palacsintasütőben kb. 10-12 db palacsintát sütünk belőle. Ha híg, egy kis lisztet, ha sűrűnek találjuk, tejjel hígítjuk. Mindegyik palacsintába teszünk 1-2 ek. ragut, két szélét behajtjuk, feltekerjük, tűzálló tálba tesszük. A maradék tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot, majd rásimítjuk a tekercsek tetejére, előmelegített sütőben megsütjük.
Ha marad még palacsinta tésztánk, kis lepényeknek kisütjük, vacsorára zúzott fokhagymával ízesített tejföllel megesszük.
31. HÉT
Mazsolás narancsleves, habgaluskával: 0,5 l 100 %-os narancslé, 2 dl tejszín, 2 db tojás, cukor, vagy édesítőszer, fahéj, szegfűszeg, vagy mézeskalács fűszerkeverék, fél csomag mazsola.
A narancslevet elkeverjük a tojások sárgájával, a tejszínnel és a fűszerekkel együtt, állandó keveréssel összeforraljuk. A tojások fehérjéből, kevés porcukorral (vagy anélkül) kemény habot verünk, evőkanállal forrásban lévő vízbe szaggatjuk, majd szűrővel kiszedjük és a narancslevessel tálaljuk. Tetejét reszelt-, vagy kandírozott narancshéjjal, díszítjük, rumba/vízbe áztatott mazsolával megszórjuk.
Mákos lasagna: (20x30 sütőtálhoz)15-20 dkg száraz lasagna tészta,
25 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 2 dkg vaj. A krémhez: 1 liter tej, 6 db tojás, 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 ek. liszt.
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral a liszttel a vaníliás cukorral és 3 dl tejjel. A maradék tejet felforraljuk és hozzá keverjük a tojásos masszát, majd állandó keveréssel krémmé főzzük.A tojásfehérjét habbá verjük és a meleg krémhez keverjük, vigyázva hogy ne törjük össze.A mákot a cukorral összekeverjük.Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk és a krémet rétegezzük a tésztával úgy,hogy alulra krém kerüljön, rá a tészta, majd a cukros mák és krémmel fejezzük be. Ügyeljünk arra, hogy a tálat ne tegyük teljesen tele, mert kifut a tészta. Legjobb, ha egy másik, nagyobb tepsibe is beletesszük, így sütjük!
Sóskamártás: 450 g mirelit sóska, 2 dl tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, só, édesítőszer.
A sóskakrémet fagyosan, 4-5 dl vízbe tesszük és felengedésig főzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sózzuk, ha savanyú lenne, édesítővel ízesítjük. Tükortojással, vagy ha kész, beleütünk személyenként 1 vagy 2 tojást, pár percig lassú tűzön főzzük, majd lezárjuk és pár percig még hagyjuk. Aki nem szeretné így, az külön is elkészítheti az alább leírt készítési móddal!
Buggyantott tojás: 1 l víz, 2 ek. ecet (vagy citromlé),fejenként 12 db tojás.
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkába, vagy csészébe ütjük és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.
Rántott leves:3 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, 1 púpos mokkáskanál egész köménymag, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, só, fokhagyma
Az olajat felforrósítjuk, majd beleszórjuk a köménymagot és megpirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet és barna rántást készítünk belőle. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, nyomunk bele egy 1-2 gerezd fokhagymát és kb. másfél liter vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük. (Ne hagyjuk ott, mert könnyen kifut) Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Rakott cukkíni: kb. 40 dkg cukkíni, 25 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 2 db Tv paprika, 2 db paradicsom, 2 dl víz, 10-15 dkg reszelt sajt, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, bulgur vagy rizs.
A vastagabb karikára vágott cukkinit besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Közben a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott paprikát és a paradicsomot, majd ha kissé megpuhultak, a darált húst, zúzott fokhagymát és a fűszereket is hozzákeverjük és pár percig pirítjuk. A cukkíniről ezután leöntjük a levét. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, majd rétegezve, cukkini, főtt bulgur, vagy rizs, hús lerakjuk, amíg a hozzávalók tartanak. Tetejére tejfölt simítunk, megszórjuk reszelt sajttal, majd forró sütőben megsütjük.
Paradicsomos krinolin saláta: fél szál póréhagyma, 1 ek. olaj, 1 tk. ételízesítő, 3 ek. borecet, 1 tk. mustár, fél kg apró paradicsom, 1 kis szál uborka, fél fej saláta, 20 dkg krinolin, 1 cs. snidling, kevés petrezselyemzöld, bazsalikom, só, bors
A hagymát vékony karikára vágjuk és üvegesre pároljuk, majd 2 dl vízzel felöntve felforraljuk. Beletesszük az ételízesítőt, félrehúzzuk, végül belekeverjük az ecetet és a mustárt. Kihűtjük. A paradicsomokat daraboljuk, az uborkát félbevágjuk, majd szeleteljük. A krinolint a héj lehúzása után vékonyan felkarikázzuk. A metélőhagymát, petrezselymet, bazsalikomot apróra vágjuk és a kihűlt öntetbe szórjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A saláta hozzávalóit összekeverjük, közvetlenül tálalás előtt a salátát is belevegyítjük. Pirítóssal, vagy rozskenyérrel tálaljuk.
Zöldséges penne, húsgombócokkal: fél cs. penne tészta (durum), 2 sz. sárgarépa, fél sz. póré hagyma, 2 ek. olaj, 50 dkg sütni való kolbász, zöldséglé, 2 dl tejszín, fél cs. petrezselyem.
A tésztát kifőzzük. A sárgarépát nagyobb hasábokra vágjuk, a pórét vastagon felszeleteljük. A kolbász tölteléket kinyomjuk, kis gombócokat formálunk belőle, majd az olajon kevergetve megsütjük, kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon a zöldségeket megpirítjuk, felöntjük a zöldséglével és a tejszínnel. Sóval, borssal ízesítjük és puhára pároljuk. A húsgombócokat a tésztával együtt a hagymás-répás mártásba vegyítjük és összemelegítjük. Felaprított petrezselyemmel megszórjuk.
Karibi saláta: 3 dkg napraforgómag, 1 kicsi sárgadinnye, 15 dkg koktél paradicsom, 1 kisebb uborka, fél fej saláta, 2 ek. olaj, 4 ek. balzsamecet, 2 ek. méz, só, őrölt fehér bors.
A sárgadinnyét megtisztítjuk, magját kikaparjuk, majd egyik felét a paradicsommal együtt vékonyan felszeleteljük. Az uborkát legyaluljuk, a salátát apróra tépkedjük. Az előkészített hozzávalókat összekeverjük. A dinnye másik felét botmixerrel pépesítjük és az olajjal, balzsamecettel és a mézzel összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A salátát adagoljuk, kevés dinnyemártással meglocsoljuk és a pirított napraforgóval megszórjuk.
Burgonya főzelék (nem tejfölös): fél kg burgonya, majoránna, babérlevél, ecet, só, 3 ek. liszt, 1 kk. őrölt paprika 1,5 dl olaj.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd a fűszerekkel együtt puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Az olajból és a lisztből rántás készítünk, megszórjuk paprikával, felengedjük egy kevés vízzel, majd besűrítjük vele a burgonyát. Ecettel ízlés szerint savanyítjuk, sült kolbásszal tálaljuk.
Karalábé krémleves: 2 db zsenge karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 db közepes burgonya, 1 ek. vaj, 1 l húsleves alaplé, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, só, bors, 1 kis csokor kapor aprítva.
A megtisztított hagymát, karalábét, burgonyát felkockázzuk. A karalábé kockák kb. negyed részét sós vízben puhára főzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük szét, majd félretesszük. A hagymát a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a burgonyát és a maradék karalábét. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 5 percig pároljuk. Ezt követően felöntjük levessel és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor a lisztet elkeverjük a tejszínnel és besűrítjük vele a levest. Botmixerrel turmixoljuk, ha túl sűrű lenne vízzel hígítjuk, vágott kaporral megszórjuk és a félretett karalábét belekeverjük.
Vadászkáposzta: 1 kg fejes káposzta, 3 dkg húsos, füstölt szalonna, 10 dkg virsli, 1 dl kefir, só, bors, babérlevél.
A káposztát vékonyan felcsíkozzuk, besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Az apró kockára vágott szalonnát megpirítjuk, rátesszük a kinyomkodott káposztát, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, majd saját levében puhára pároljuk. Ha majdnem puha, beletesszük a karikára vágott virslit, majd az egészet összekeverjük a kefirrel.
Vagdalthús: 1 doboz löncshús, 3 db tejben áztatott zsömle, 3 db tojás, 5 dkg szalonna, apróra vágott petrezselyemzöld, vöröshagyma, só, bors, majoranna vagy bazsalikom. A szalonnát és az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet. Kicsit sütjük, majd hozzákeverjük az előzőleg összeállított löncs, zsömle, tojásos masszához. Fűszerezzük és a masszát kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt őzgerinc formába simítjuk, sütőben megsütjük.
Velőscsont leves: 1,5 kg velőscsont, 0,70 dkg sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 1 db kis karalábé, kevés zellergumó, 1 db vöröshagyma, paprika, paradicsom, 1 kis csokor petrezselyemzöld (csomóra kötve) só, szemesbors.
A velőscsont mindkét végét sóba mártjuk, hogy a velő ne jőjjön ki, majd feltesszük főni, ha felforrt habját leszedjük, bezöldségeljük, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot és készre főzzük. Egy kicsit várunk, majd leszűrjük. Cérnametélttel és külön a zöldségekkel, csonttal tálaljuk.
Vadas: 60-70 dkg marhahús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyem gyökér, 5 szál nagyobb sárgarépa, 3 dl olaj, 3 ek. liszt, só, bors, babérlevél, 1 ek. mustár, 2 kicsi citrom leve, 1 ek. cukor, 2 dl tejföl.
A hagymát aprítjuk, majd kb. 1 dl olajban, kicsit megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott zöldséget, majd kb 15 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet, citromlevet adunk hozzá, majd a szeletekre vágott húst. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő alatt puhára pároljuk. 2 dl olajba teszünk 1 ek. cukrot, barnára pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet majd világos barna rántást készítünk. A húst kiszedjük, félre tesszük, majd a zöldségeket a lével együtt leturmixoljuk és a pépet a rántáshoz keverjük. Adunk hozzá 2 dl tejfölt, simára keverjük, visszatesszük a húst és még pár percig együtt forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.