20. HÉT
Karalábéfőzelék: 1 kg karalábé, 4 dkg liszt, 1 dl tejföl vagy tej, petrezselyemzöld, só, bors, édesítő.
A karalábét kis kockákra vágjuk, vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Tejfölből vagy tejből habarást készítünk és besűrítjük vele. Friss petrezselyemmel megszórjuk, ha kell édesítjük.
Májpuffancs: 20 dkg sertés máj, 3 ek. zsömlemorzsa, 3 ek. liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 3 tojás, só, bors, petrezselyemzöld, bazsalikom, majoránna.
A májat, a vöröshagymával együtt, ledaráljuk és a tojások sárgájával kikeverjük. Beletesszük a fűszereket, a liszttel elkevert zsemlemorzsát, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojások csipetnyi sóval keményre vert habját is. Kanállal forró olajba szaggatjuk. Főzelékek mellé, de burgonyával, rizzsel vagy, mint most is, bármilyen salátával finom.
Tojáskrém: lásd 2011. 2. hét receptjei között!
Paradicsom leves: 1 l 100 %-os paradicsomlé, 1 dl olaj, 2 ek. liszt, só, bors, friss bazsalikom és zellerzöld, 1 kis fej vöröshagyma.
Az olajból és lisztből rántást készítünk, felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal, zellerzölddel és egy fej vöröshagymával összefőzzük. Levesbetétnek, főzhetünk bele galuskát, vagy kész, napközis élményt idéző betűtésztát, esetleg rizst.
Bolognai spagetti: 40 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 2 ek. olaj, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, 2 dl vörösbor, friss oreganó, bazsalikom, só, bors.
A hagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra. A forró olajon először a hagymát, majd a fokhagymát dinszteljük meg, majd tegyük bele az apróra vágott sárgarépát. Pár perc elteltével adjuk hozzá a darált húst és süssük fehéredésig, gyakran kevergetve. Ezután öntsük bele a paradicsom konzervet, vörösbort adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszert, sót és borsot. Spagettivel tálaljuk.
Zöldséges rizs: 1 cs. rizs, 2 cs. víz, 1 cs. zöldségkeverék, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 2 g. fokhagyma, petrezselyem, kevés olaj.
Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a rizst és a zöldségeket. Kevés ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Fűszerezzük és puhára főzzük. Apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Rántott májjal tálaljuk.
Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.
Párolt brokkoli: A friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek. Fokhagymás-joghurtos öntettel tálaljuk.
Tökfőzelék: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!
Tavaszi saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk és tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.
Tejfölös- sertés szív-, nyelv: 2 db sertésnyelv, 3 db sertés szív, 2 fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, friss, vagy szárított kakukkfű, borsfű, majoránna, 1 db babérlevél, 1 kis pohár tejföl, 1 ek. liszt, kevés mustár, citromlé.
A szívet és a nyelvet alaposan megmossuk, majd sóval, babérral, vöröshagymával ízesített vízben puhára főzzük. A nyelven, hogyha marad fehér lepedék, azt alaposan lekaparjuk, vagy levágjuk, leöblítjük, vékony csíkokra szeljük. A hagymát apróra vágjuk megdinszteljük, majd hozzáadjuk a belsőséget. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd addig főzzük, amíg kevés levet enged. Ekkor megszórjuk őrölt paprikával és még pár percig főzzük. A tejfölben simára keverjük a lisztet, teszünk hozzá mustárt, pici citromlevet, majd besűrítjük vele a pörköltet.
Petrezselymes zsömlegombóc: 2 db zsömle, 1 dl olaj, kb. kb. 4 ek. liszt, 2 db tojás.
Az apró kockákra vágott zsemlét olajban halványra pirítjuk, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel és 1-2 percig együtt pirítjuk. A tojásokat elkeverjük egy kanál vízzel, sózzuk, belekeverjük a lisztet, a petrezselymes pirított zsemlekockát és evőkanállal, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha feljött a víz tetejére szűrőkanállal kiszedjük, leöblítjük, majd kevés olajba forgatjuk.
Virslis zöldségragu: lásd. 2011. 8. hét receptjei között, azzal a különbséggel, hogy nem csirkemellet teszünk bele!
Gyümölcsleves: 1 db körte, 2 db alma, szegfűszeg, fahéj, pici só, 1 ek. liszt, édesítőszer, citromhéj, 1 nagy doboz tetszőleges ízű gyümölcsösjoghurt.
A körtét és az almát megmossuk, héjastól kockára vágjuk és fűszeres, citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük. A lisztet simára keverjük egy kevés vízzel, majd a joghurttal és besűrítjük vele a levest.
Kakaós és diós csiga: 50 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 ek. cukor, fél mk. só, 2 db tojás, 5 dkg vaj. Kakaóshoz: 5 dkg vaj, 14 dkg kakaópor, 2 ek. cukor. Dióshoz: 5 dkg vaj, 14 dkg dió, 2 ek. cukor.
1 dl langyos tejben elkeverünk egy kiskanál cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A maradék 3 dl tejbe belekeverjük a 2 ek. cukrot és a tojások sárgáját. Ez után mindkét csészényi masszát a liszthez keverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd tésztává dagasztjuk. Kelni hagyjuk. Ha kétszeresére nő, még egyszer átgyúrjuk, kétfelé vesszük. Vékonyra kinyújtjuk. A vajat felolvasztjuk, összekeverjük a kakaó porral és cukorral, majd a tésztára kenjük úgy, hogy az egyik szélét kihagyjuk. Szorosan felcsavarjuk, kb. 2 cm-es darabokra vagdossuk. A diós tölteléket is ugyanígy elkészítjük, megkenjük vele a tésztát. Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben megsütjük.
Saláta: 1 cs. saláta keverék, 2 ek. majonéz, 1 db alma, 1 kis pohár tejföl, só, bors, kevés édesítőszer, 4 db főtt tojás.
Az almát meghámozzuk, finomra reszeljük és összekeverjük a majonézzel, tejföllel. Sózzuk, borsozzuk, kevés édesítőszert adunk hozzá és a salátához keverjük. A tojásokat negyedelve mellé kínáljuk.
Karfiol leves: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Grillezett hús: 1 kg csont nélküli tarja, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 2 dl ketchup, 1 dl ecet, 1 dl méz, 2 ek. szójaszósz, 1 mk. őrölt gyömbér, só, bors.
A tarját felszeleteljükk, vékonyra klopfoljuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, az olajba szórjuk és a többi ízesítővel együtt jól elkeverjük. 10 percig pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek, majd megkenjük vele a húst és grillezőn, vagy olajjal vékonyan megkent teflon serpenyőben megsütjük.
Ananászos csirkecsoda: 2 db csirkemell, 20 dkg császárszalonna, 1 piros színű húsos paprika, 1 doboz ananász konzerv (vagy friss ananász), só, bors, őrölt paprika, 1 kisebb ág rozmaring, 2 ek. olaj.
A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lefejtjük, húsát a paprikával és a szalonnával együtt kockára vágjuk. Az ananászt lecsöpögtetjük, ha frisset használunk, szintén felkockázzuk. Az így előkészített hozzávalókat nyársra húzzuk, sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk. A rozmaringot lecsipkedjük, az olajba szórjuk, majd ezzel az olajjal megkenjük a nyársakat. Grillrácsra fektetjük és faszénparázs fölött megsütjük.
További grillhúsok, zöldségek, pácok: Bogrács, grill, vendégvárás fejezetben!
21. HÉT
Sajtleves: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Húsos palacsinta: 20 dkg liszt, csipetnyi só, 2 db tojás, kb. 6 dl tej, 2 ek. olaj (kb. 18-20 db palacsinta lesz).
A hozzávalókat simára keverjük, majd a szokásos módon palacsintákat sütünk belőle.
Ragu: 40 dkg sertéshús, 1 db vöröshagyma, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk. őrölt paprika, 1 kis doboz tejföl, pici mustár, 1 tk. liszt, olaj.
A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, kevés ideig pirítjuk, majd megszórjuk őrölt paprikával. Sózzuk, borsozzuk, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi és puhára főzzük. A pörköltet egy kevés lével együtt leturmixoljuk, a maradék léhez pedig hozzákeverjük a liszttel, mustárral elkevert tejfölt. A palacsintákat megkenjük a húsos raguval, két szélét behajtjuk, feltekerjük, sorba tepsibe tesszük. Addig folytatjuk, amíg a ragu el nem fogy. Ekkor leöntjük a tejfölös szafttal és sütőben megsütjük.
Babfőzelék: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!
Tésztasaláta: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 20 dkg gépsonka, 1 doboz kukorica, 1 cs. durum fusilli, só, bors, 3 ek. majonéz, 1 kis doboz tejföl, petrezselyem, snidling, vagy újhagyma.
A zöldségeket megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, a gépsonkát apró kockára vágjuk, majd a kifőzött tésztával, kukoricával, majonézzel, tejföllel összekeverjük. Friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Rakott kel: 1 kg darált sertéshús, 2 fej vöröshagyma, 1 csésze rizs, 1 fej kelkáposzta, só, bors, őrölt paprika, majoránna, 1 db paradicsom, 1 db paprika, vagy 1 ek. lecsó.
Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre dinszteljük, majd rárakjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk, majd felöntötjük egy kevés vízzel. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és rövid lével puhára főzzük (vagyis pörköltet készítünk). Közben a 2 dl rizst olajon megfuttatjuk, dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük, sózzuk, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzük. Közben a kelkáposztának kivágjuk a torzsáját, egészben forró, sós vízbe előfőzzük, így könnyebben leválnak a levelek. Miután kissé kihűlt, a vastag ereit eltávolítjuk. Az elkészült pörköltet összekeverjük a rizzsel. Egy tűzálló tálat kivajazunk, majd a hozzávalókat rétegezve belerakjuk (káposztalevél, erre rizses hús, tejföl és ezt ismételjük, amíg van a hozzávalókból, de a tetejére káposzta és tejföl kerüljön. Készre sütjük.
Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy fél, kis fej reszelt vöröshagymát, a citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, a tejfölt is hozzákeverjük és jól összeturmixoljuk. Pirítósra kenve ehetjük. Aki dúsítani szeretné, tehet hozzá 1 db keményre főtt tojást. Hasábra vágott, ropogós, friss zöldségekkel tálaljuk.
Lebbencs leves: 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 db burgonya, 10 dkg szalonna, 8 dkg lebbencstészta, 1 kk. őrölt paprika, 1 kk. őrölt köménymag.
Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, a tepertőt kiszedjük. A zsírjára rátesszük a lebbencstésztát, megpirítjuk, majd a finomra vágott vöröshagymát is beletesszük. Kicsit átforgatjuk, félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, és felengedjük vízzel. Visszatesszük a tűzre, adunk hozzá sót, őrölt köményt, beletesszük a tepertőt és a krumlikockákat. Készre fűzzük.
Káposztás kocka: lásd. 2011. 17. hét receptjei között!
Sóban sült csirkecomb: kisebb tepsi, 1 kg só, 6 db egész csirkecomb, bors, esetleg csirke fűszersó
A tepsiben elterítjük a sót erre fektetjük a megmosott, fűszerezett combokat /sózni nem kell!!!) kb. 35 percig sütjük az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is ugyanennyi ideig. Szép ropogós-piros lesz.
Petrezselymes, párolt sárgarépa: fél kg sárgarépát hasábokra vágunk, sózzuk, borsozzuk, megpároljuk, majd vajban megfuttatott, apróra vágott petrezselyembe forgatjuk.
Kapormártás halrudacskával, vagy halpogácsával: 1,5 dl olajon 4 ek. liszttel rántást készítünk, majd ebbe tesszük az apróra vágott friss kaprot /lehet szárított is/ még egy kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük vízzel és csomómentesre keverjük, sózzuk és 2 dl tejföllel sűrítjük. Pici édesítővel és citomlével ízesítjük.
Halpogácsa: 2 doboz, aprított, naturlében eltett tonhal, 3 db zsemle, 3 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld, esetleg friss majoránna, 3 ek. morzsa+ beleforgatni a pogácsákat.
A tonhalakat jól összedolgozzuk az előzőleg tejben áztatott zsemlével, tojással, sóval, borssal, friss majoránnával, petrezselyemzölddel, ha túlságosan laza 3 ek. zsemlemorzsát is teszünk bele. Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.
Tonhal paprikás, petrezselymes, fokhagymás pennével: 1 cs. cápaharcsa-filé, 1 fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, babérlevél, aprított kapor, 1 ek. liszt, 1 kis doboz tejföl, pennetészta, 1-2 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, esetleg 1 kis zsályalevél, 1 ek. vaj.
A tonhalat felengedés után kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd pár perc alatt, a fűszerekkel, kaporral együtt, pörköltnek megfőzzük. 2 dl vízzel elkeverünk 1 ek. lisztet, hozzáadjuk a tejfölt és besűrítjük vele a pörköltet. A tésztát kifőzzük. Vajon megfuttatjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, zsályát és a zúzott fokhagymát. A tésztát leszűrjük, leöblítjük, majd a fokhagymás, petrezselymes vajjal átforgatjuk. Ez egy négytagú családnak elég, de ha többen vagyunk, szoktam beletenni gombát is.
Bajor virslisaláta: 8 db füstölt virsli, 2 fej apró lilahagyma. Vinaigrette-mártáshoz: 2 ek. ecet, só, 1 tk. mustár, 4 ek. olaj, bors, apróra vágott snidling.
A virslit és a hagymát karikára vágjuk és egy lapos tálra tesszük. A mártáshoz az ecetet sóval és a mustárral habverővel addig keverjük, amíg a só feloldódik benne. Ezután az olajat is belekeverjük. A mártást ráöntjük a salátára, meghíntjük frissen őrölt borssal és a vágott snidlinggel. Magos pirítóssal tálaljuk.
Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.
Párizsi szelet: 1 kg karaj, só, 1-2 gerezd fokhagyma, liszt, tojás, olaj.A húst felszeleteljük, kissé kiklopfoljuk, majd zúzott fokhagymával bedörzsöljük. A szeleteket először lisztbe, majd tojásba, újra lisztbe forgatjuk, forró olajban kisütjük.