Nem mindegy, hogy kerti grillezésre, bográcsozásra, vagy ünnepi alkalomra hívunk vendégeket. Ebben a fejezetben gyűjtöm össze a különböző alkalmakra készült ételeinket. Lesznek hagyományos, de egy kicsit talán extrának tartott ételek is, de mi mindet kipróbáltuk, még a néha meglepő kombinációkat is.
BOGRÁCSBAN KÉSZÜLT ÉTELEK
Már itt, a neten is, többször közzétettem, mert barátaink körében mindig nagy sikert arat ez a pörkölt. Sógorom hallotta egy Hollandiában dolgozó ismerősétől, aztán megismertette velem, azóta többször főztük. Az elején "magyarosítottam" egy kis pirospaprikával, de rájöttem teljesen felesleges bele, mert a barna sörtől is szép színe lesz.
Barnasörös-aszalt szilvás marhapörkölt: 2 kg marhahús, vagy vadhús, 2-3 nagyobb vöröshagyma, só, 2 ek. zsír (vagy olaj), 2 cs. aszalt szilva, 2-3 sz. kenyér, mustár, 2 üveg barna sör (fontos!) Fűszerezése: borsikafű, kakukkfű, de aki ezeket nem szereti, majoránnát, vagy vadfűszer keveréket is tehet bele. Én az utóbbi időben már vadfűszer keverékkel készítem, vagy, mint most is, friss csokorba kötött borsikát és kakukkfüvet teszek bele.
A hagymát aprítjuk és a zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, sózzuk és addig sütjük, amíg levet enged. Fedőt teszünk rá és saját levében, majdnem puhára főzzük. Ekkor beletesszük a fűszereket és az aszalt szilvát, felöntjük a sörrel és tovább főzzük. Amikor a hús megpuhult, a kenyérszeleteknek körbe levágjuk a héját, megkenjük mustárral az egyik felét, rátesszük a pörkölt tetejére. Addig főzzük tovább, amíg a kenyér teljesen el nem fő, így besűríti a pörköltet. Főtt burgonyával, vagy friss kenyérrel tálaljuk.
Vörösboros marhapörkölt: 60 dkg lapocka, 20 dkg marhalábszár, zsír, vöröshagyma, fokhagyma, őrölt paprika, 3 dl vörösbor, zöldpaprika, paradicsom, kakukkfű, majoránna, babérlevél, só, bors, őrölt kömény
A vöröshagymát és a marhahúst kockára vágjuk. A hagymát zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a húst és tovább pirítjuk. Sózzuk és amikor levet enged beletesszük a fűszereket. Hozzáadjuk a paradicsomot, zöldpaprikát, majd a végén megszórjuk őrölt paprikával és felöntjük a vörösborral. Ha minden megpuhult, főtt burgonyával, vagy friss kenyérrel tálaljuk.
Vörösboros őzpörkölt: 3 dl vörösbor, 7,5 dl víz, vad-fűszerkeverék, 1-1 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér, 1-1 kis darab zeller és karalábé, 80 dkg őzcomb, 6-8 dkg füstölt szalonna, 2-3 ek. olaj, 1 nagyobb vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, paradicsom, paprika vagy 2 ek. lecsó.
A bort a vízzel, a fűszerekkel, sóval összekeverjük. A megtisztított, fölszeletelt zöldséget hozzáadjuk, fölforraljuk, majd a húst is beletesszük. Amint újra forr, félretesszük és hagyjuk kihűlni (legjobb ha 1-2 napig áll a hűtőben). Ezt követően leszűrjük, de a levét megőrizzük. A húst 2x2 cm-es kockákra vágjuk, a pácoláshoz használt zöldséget fűszerestül ledaráljuk vagy turmixoljuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és a bográcsba téve, nagy láng fölött az olajban üvegesre sütjük, majd a megtisztított, finomra aprított hagymával tovább pirítjuk. A zöldségpürét, paprikát, paradicsomot hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk a pácléből ráöntünk egy keveset. Néhány perc forralás után hozzáadjuk a húst és a páclével öntözgetve puhára pároljuk. Végül még egy kevés vörösborral ízesítjük.
Aratógulyás: 1 kg füstölt sertéscsülök, 1 kg marhalábszár, 25 dkg nagy szemű szárazbab (előző este beáztatva), 4-5 db burgonya, zöldpaprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, só, olaj, őrölt paprika. A finomra vágott hagymát olajon megpirítjuk, megszórjuk őrölt paprikával és felengedjük füstölt lével, vagy vízzel. Beletesszük a kockára vágott csülköt, a húst és a babot. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a többi nyersanyagot is, majd készre főzzük. Friss kenyérrel tálaljuk.
Slambuc: 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 db közepes vöröshagyma, 30 dkg lebbencs vagy csuszatészta, 1 tk. őrölt paprika, 2 szál füstölt kolbász, 50-60 dkg burgonya, 1-1 paprika és paradicsom 1 kis csokor zellerzöld, 2 l füstölt lé.
A húsos szalonnát kis kockákra vágjuk és a bográcsban kisütjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, a tésztával együtt a szalonnazsíron megpirítjuk, őrölt paprikával megszórjuk a füstölt lével fölöntjük. A kolbász héját lehúzzuk, felkarikázzuk. A megtisztított burgonyát kockákra, a paprikát és a paradicsomot cikkekre vágjuk, a zellerzöldet felaprítjuk. Mindezeket a levesbe öntjük és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Ha kell utánasózzuk.
GRILLEN vagy SÜTŐBEN KÉSZÜLT ÉTELEK
Egy tipp: ha a faszénre friss fűszereket szórunk, illatosabb lesz amit sütünk.
I. Mustáros pác (legjobb a marhahúshoz): mustár (legjobb Dijoni csípõs), olívaolaj, zúzott fokhagyma, mustármag megpirítva, köménymag, Provanszi fűszerkeverék, rozmaring, szárított őrölt paprika.
A fűszereket mozsárban összetörjük és annyit adunk az olajjal elkevert mustárhoz, hogy egy krémes pácot kapjunk. Ezzel kenjük be a hús mindkét oldalát és jól záró dobozban hűtőbe tesszük érlelni.
II. Pác, bármilyen húshoz: 1 dl szójaszósz, 1 tk. olaj, 2 tk. méz, hagyma, fokhagyma, őrölt gyömbér, fehérbor, mustár, Pirosarany, vagy házi készítésű darált paprika.
Pácolt húsok...
- Kockára vágott sertéscomb, szalonna, karikára vágott hagyma, só, frissen őrölt bors, őrölt paprika, olaj.
- Tarja szelet, 4 borsos mustáros (Lucullus) fűszersó, olaj.
- Csirkemell1: tökmagolaj, só, frissen őrölt bors, zúzott fokhagyma.
- Csirkemell2: szójaszósz, méz, fokhagyma, fehér bor, só, frissen őrölt bors, kevés reszelt gyömbér.
Mustáros tarja szelet, vele sült burgonyával és hagymával: tálkában összekeverünk olajt, mustárt, sót, borsot, megkenjük vele a tarja szeleteket, majd rétegezve, szeletelt vöröshagymával egymásra tesszük, folpackba csomagoljuk és egy éjszakát hűtőben pácoljuk. tárcsán, vagy Hot-planban vastagabb szelet burgonyával együtt megsütjük.
Zöldségek pácolása:
- Cukkini: olaj, só, bors, zúzott fokhagyma
- Édeskömény: olaj, só, bors, citromlé, friss kakukkfű
- Sárgarépa: olaj, só, bors, friss narancslé, friss rozmaring
- Petrezselyemgyökér: olaj, só, bors, fehérborecet, friss zsálya
- Tarlórépa: olaj, só, bors, vörösborecet, babérlevél
- Cékla: olaj, só, bors, balzsamecet, friss majoránna
- Újhagyma, vagy póréhagyma: olaj, fehérborecet, narancslé,
kakukkfű, fehérbors
A zöldségeket bepácoljuk, grilltálcára rakjuk és megsütjük. Ha nincs friss fűszerünk, használhatunk szárítottat is.
Ketchupos-mézes csirkeszárny: 1,5 kg csirkeszárny, 4 ek. olaj, 3 ek. sötét szójaszósz, 4 ek. ketchup, 2 ek. méz, frissen őrölt bors, 2-3 gerezd fokhagyma.
A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, végeit levágjuk, majd sós vízben félpuhára főzzük. Közben a hozzávalókból elkészítjük a pácot és a lecsöpögtetett csirkeszárnyakat beleforgatjuk. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután grillen, tárcsán, de sütőben is süthető.
Rablóhús: 1 kg tetszés szerinti hús, cukkini, gomba, vöröshagyma, szalonna, gyros, vagy grill fűszerkeverék.
A húst, a szalonnát és a cukkinit kockára vágjuk, a gombát vastagabb szeletre (ha kicsi egészben hagyjuk) a vöröshagymát félbe, majd cikkekre szedjük. A húsra olajat, grillfűszert, borsot és kevés sót teszünk összekeverjük, majd felváltva nyársra fűzzük és megsütjük.
Fóliában sült gyümölcsnyárs: 1-1 nagyobb alma, körte és banán, fél citrom leve, 2 kiwi, 1 friss vagy 30 dkg konzerv ananász, 4 sárgabarack, 10 dkg cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 2 dkg vaj.
Az összes gyümölcsöt meghámozzuk. Az almát, körtét, banánt citromlével meglocsoljuk, majd 2 centis kockára , illetve cikkekre vágjuk, majd felváltva nyársra húzzuk. A cukrot a fahéjjal összekeverjük, majd egyenletesen a nyársakra szórjuk. Egyenként fóliába csomagoljuk és faszénparázs fölött megsütjük.
Zöldség nyárs: 2 cső zsenge kukorica, 2 karcsú cukkini, 16 db koktél-paradicsom, 4 db paradicsompaprika, 8 kis fej vöröshagyma, gomba
A kukoricát, cukkinit vastagabb karikára szeljük, a paradicsompaprikát elfelezzük, kicsumázzuk, a vöröshagymát félbe vágjuk. A zöldségféléket váltogatva nyársra húzzuk, szójával meglocsoljuk, legalább 1 órát állni hagyjuk. Ezután parázs fölött, gyakran forgatva, megsütjük.
Barbecue csirkecomb, vagy csirkeszárny: 6 db csirkecomb, babérlevél, egész bors, húsleves zöldségek. Pác: 3,5 dl ketchup, 4 ek. méz, oregano, bazsalikom, kakukkfű, frissen őrölt bors, só
A csirkecombokat lebőrözzük, majd kettévágjuk. A zöldségekkel, babérlevéllel ízesített vízben félig megfőzzük. A mártáshoz valókat összekeverjük, a félig megpuhult húst beleforgatjuk és faszénen megsütjük.
Barbecue oldalas: 2 kg oldalas egészben, só, egész bors, babérlevél, 1 húsleves kocka, 6-7 gerezd fokhagyma. Pác: 8 dl ketchup, 6 ek. méz, frissen őrölt bors, rozmaring, oregano, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. Worcester-szósz.
Az oldalast megmossuk, lábosba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Megsózzuk, az egész borsot és a megtisztított fokhagymagerezdeket is a vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg meg nem puhul. Főzőlében hagyjuk kihűlni. A ketchupot a mézzel, a felaprított rozmaringgal, oreganoval és fokhagymával, borssal, Worcester-szósszal összekeverjük, majd a lecsöpögtetett oldalast a mártásba forgatjuk, úgy, hogy mindenhol jól beborítsa. Grillrácsa fektetjük és addig pirítjuk, időnként megforgatva, amíg a méztől egészen sötétbarna nem lesz.
Mézes-mustáros oldalas: 1 kg oldalas. Pác: 2 ek. méz, 2 ek. mustár (legjobb a dijoni), 2 ek. olaj, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tk. bors, 1 tk. szerecsendió, 1 tk. őrölt kömény, só, 1 közepes vöröshagyma.Az oldalast megmossuk, a csontok mentén feldaraboljuk, majd leitatjuk róla a nedvességet. A páchoz valókat összekeverjük, a húsdarabokat beleforgatjuk, és 1 éjszakát a hűtőben pácoljuk.
Másnap a húsdarabokat olajozott fóliába csomagoljuk, karikára vágott hagymát teszünk hozzá és parázs fölött megsütjük.
Készülhet sütőben is!
A hús darabokat olajozott tűzálló tálba tesszük, a vöröshagymát közé darabjuk, kevés vizet vagy bort öntünk alá és sütőben fóliával lefedve pároljuk kb. 1 órát. Ezután a fóliát levesszük szaftjával locsolgatva pirosra sütjük. Steak burgonyával, vagy héjában sült burgonyával tálaljuk.
Ropogós csirkeszárny és comb: 1,5 kg csirkeszárny, só, Worcester-mártás, 8 dkg vaj, 1 ek. méz, Tabasco-szósz.
A csirkeszárnyakat megmossuk, majd a vizet leitatjuk róluk, megsózzuk és bekenjük Worcester-mártással. A vajat kissé megmelegítjük és mézzel, valamint Tabasco-szósszal simára keverjük. A csirkeszárnyakat ezzel a mártással bekenjük, grilltálcára fektetjük és többször megforgatva megsütjük.
Májjal töltött sertéskaraj: 0,5 kg sertéskaraj, 15 dkg sertésmáj, 5 dl olaj, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. Piros Arany, 1 gerezd fokhagyma, só.
Az ujjnyi vastag hússzeletek oldalát egy éles késsel felszúrjuk, úgy, hogy a szeletek tölthetőek legyenek. A vágatba egy vékony szelet májat csúsztatunk, majd megsózzuk és megkenjük olajjal. A szeleteket faszén felett sütjük. 5 dl olajba keverjük a paradicsompürét, Piros Aranyat és a zúzott fokhagymát. Sütés közben ezzel az ízesített olajjal addig kenegetjük, amíg a töltött karaj szép pirosra sül.
Csípős csirkemellfalatok roston: 2 db csirkemell, 1 csípős piros színű paprika, 1 ek. apróra vágott zsályalevél, olaj, só, bors. Mártáshoz: 2 dl ketchup, 1 kk. Tabasco-szósz, arasznyi póréhagyma fölkarikázva.
A csirkemelleket lebőrözzük, kicsontozzuk. Az így kapott darabokat keresztbe bemetsszük, kihajtjuk és óvatosan nagyobb szeletekké verjük. A csípős paprikát karikára vágjuk, az olajjal és a felaprított zsályalevéllel összekeverjük. A filéket beleforgatjuk és lefedve, hűtőszekrényben legalább egy éjszakán át pácoljuk. Ezután a nedvességet leitatjuk róla. Megsózzuk, borsozzuk és a felforrósított roston mindkét oldalát pirosra sütjük. Közben a mártáshoz valókat összekeverjük és a húst ezzel kínáljuk.
Ananászos csirkecsoda: 2 db csirkemell, 20 dkg császárszalonna, 1 piros színű húsos paprika, 1 doboz ananász konzerv (vagy friss ananász), só, bors, őrölt paprika, 1 kisebb ág rozmaring, 2 ek. olaj.
A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lefejtjük, húsát a paprikával és a szalonnával együtt kockára vágjuk. Az ananászt lecsöpögtetjük, ha frisset használunk, szintén felkockázzuk. Az így előkészített hozzávalókat nyársra húzzuk, sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk. A rozmaringot lecsipkedjük, az olajba szórjuk, majd ezzel az olajjal megkenjük a nyársakat. Grillrácsra fektetjük és faszénparázs fölött megsütjük. (Sütőben is készíthetjük) Köretnek: 4 db banánt meghámozunk, egy-egy vékony szelet bacon szalonnát csavarunk köréjük és a nyársak mellé fektetve 4-5 perc alatt megsütjük.
Pácolt sertésfalatok: 50 dkg sertéscomb, 12 db gyöngyhagyma, vagy apró hagyma, 12 db koktél paradicsom, só, bors. A pácoláshoz: 1 dl almabor (lehet sima fehérbor is), 2 ek. olaj, 2 ek. szójaszósz, 1 csokor kapor, 1 ág friss, vagy szárított rozmaring, 1 gerezd fokhagyma.
A sertés combot 2-3 cm-es kockákra vágjuk. A páchoz a bort az olajjal, szójaszósszal, a fűszerekkel és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a húst beleforgatjuk. 3-4 órát, de legjobb egy egész éjszakát a hűtőben érlelni. A hagymát megtisztítjuk, majd néhány perc alatt félpuhára főzzük. A húst ezután a hagymával és a paradicsommal együtt felváltva nyársra húzzuk, enyhén megsózzuk, borsozzuk és faszénparázs felett megsütjük. Fűszeres tejfölt kínálunk hozzá, amibe mustárt, finomra vágott kaprot, petrezselymet, sót, borsot keverünk.
Grillezett szűzpecsenye: 2 db szűzpecsenye, 1 fej vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 2 dl ketchup, 1 dl ecet, 1 dl méz, 2 ek. szójaszósz, 1 mk. őrölt gyömbér, só, bors.
Mindkét szűzpecsenyét hosszában kettéhasítjuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, az olajba szórjuk és a többi ízesítővel együtt jól elkeverjük. 10 percig pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek, majd megkenjük vele a húst és a faszénparázs felett megsütjük.
Tárkonyos csirkenyárs: 50 dkg csirkemellfilé, 1 nagyobb, piros húsú paprika, 1 kisebb cukkini, só, bors. A pácoláshoz: 1-2 ág friss tárkony (vagy szárított), 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 1 ek. citromlé, 1 ek. szójaszósz.
A húst kb. 2 centis kockákra vágjuk. A páchoz valókat összekeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a húst beleforgatjuk. Egy éjszakán át a hűtőszekrényben tartjuk. Másnap a paprikát is felkockázzuk, a cukkinit pedig 3 mm vastagon fölszeljük, majd felváltva nyársra húzzuk. Enyhén megsózzuk, borsozzuk, majd megsütjük. Burgonya-salátával tálaljuk.
Pácolt-sült csirkecomb: 8 db alsó comb, 2 ek. méz, 2 ek. citromlé, 4 ek. olaj, 1 ek. őrölt paprika, 2 ek. mustár, 1 ek. friss, reszelt gyömbér, só, bors.
A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk. A mézet a citromlével, az olajjal, a mustárral és friss reszelt gyömbérrel kikeverjük, sózzuk, borsozzuk, és a combokra kenjük. 2 órát állni hagyjuk.
A húst hőálló tálba tesszük és a sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük, közben a maradék páccal gyakran kenegetjük.
Folyt.köv....
ÜNNEPI SÜLTEK
Tarjás batyu, baconbe tekert csirkemájjal töltött felső comb, aszalt szilvás, sütőtökkel töltött csirkecomb, diós, aszalt szilvás tarja
Barnamártás (pecsenyékhez, vadhúsból készült sültekhez: miután a húst kiszedjük, a tepsibe öntünk egy kis vizet, hogy a rápirult részeket leáztassuk. Egy lábasba vizet öntünk, és beletesszük zöldségeket és almát. Kevés kakukkfűvel, babérlevéllel, borssal ízesítjük. Ezután megsózzuk és a tepsiből kiáztatott részeket is hozzáöntjük. Innen számítva 4-6 órán keresztül, lassú tűzön főzzük. Ekkor cukrot karamellizálunk. Szűrő segítségével a karamellhez hozzáadjuk az alaplevet, majd sűrítjük a liszttel, közben kevergetjük. Végül beleteszünk egy kis paradicsompürét és vörösbort. Miután kiforraltuk a mártást szűrön átszűrjük, még egyszer átforraljuk. Egészen sűrű anyagot kapunk. Érdemes nagyobb anyagot készíteni és kis dobozokba lefagyasztani, mert nagyon hosszadalmas a készítése. Én kicsit felgyorsítottam az alábbi elkészítési móddal.
Gyors barna mártás: A tepsiben sült pecsenye mellé (pl. kacsasült, vagy sertés) adok 1 sz. petrezselyemgyökeret, 2 sz. sárgarépát és 1-2 almát. Amikor megsült, a pecsenyét kiszedem, öntök hozzá egy kis vizet és a gázon (nem a sütőben) összeforralom. Átöntöm egy lábosba és addig főzöm nagy lángon, amíg be nem sűrűsödik. Közben cukrot karamellizálok, hozzáöntöm a vörösbort, majd a sűrű pecsenyeléhez vegyítem. Sűrűsödésig főzöm.
Diós, aszalt szilvás tarja: főzőtejszín, darált dió, aszalt szilva, tarja, só, bors, tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj.
A tarját szeleteljük, vékonyra kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A darált diót összekeverjük a tejszínnel, majd minden szeletet megkenünk vele. Egy sor aszalt szilvát teszünk rá, felgöngyöljük, bepanírozzuk és kisütjük. Másik elkészítési módja: felcsavarjuk és panírozás nélkül tepsiben megsütjük, időnként a kisült szaftjával locsolgatjuk. Ha megsült, vastagabb karikára, vagy keresztbe félbevágva tálaljuk.
Sültes tál II.: rántott szelet, töltött tarja tekercs, kolbásszal töltött karaj, diós- aszalt szilvás tarja, baconbe tekert csirke felső comb, baconbe tekert szűzpecsenye...
Töltött tarja tekercs: 1 kg tarja, 5 db zsömle, 20 dkg csirkemáj, 10 dkg gomba, 3-4 db tojás, só, bors, majoránna, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyem, 1 nagyobb fej vöröshagyma.
A vöröshagymát apróra vágjuk, megdinszteljük, beletesszük az apróra vágott petrezselymet, gombát és félig megsütjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott májat, sózzuk, borsozzuk, majoránnával és zúzott fokhagymával ízesítjük, fehéredésig pirítjuk, félretesszük. A zsömléket tejbe áztatjuk, kicsavarjuk, majd a ragut hozzákeverjük. Beleütjük a tojásokat, kicsit még utána sózunk, borsozunk és jól összedolgozzuk. A tarját szeleteljük, vékonyra klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és egy púpozott ek. tölteléket elosztunk rajta. Felcsavarjuk, (esetleg fogpiszkálóval meg is tűzhetjük, de nem szükséges, csak a tekercs vége alulra kerüljön) tepsibe tesszük, tetejét megkenjük zúzott fokhagymával ízesített, olajjal, majd pirosra sütjük. Nem szükséges letakarni, csak néha locsolgatni, forgatni.
Kolbásszal töltött karaj: kb. másfél kiló karaj, 1 sz. sütnivaló kolbász, vagy füstölt (én beteszem a fagyasztóba, hogy könnyebben tudjam belenyomni a lyukba)
A karajt középen felszúrjuk. Aki szereti a fokhagymás ízt, itt-ott beleszurkálhat pár gerezd fokhagymát. Kb. 1 dl olajba elkeverünk frissen őrölt borsot, sót, 1 gerezd zúzott fokhagymát majd jól bekenjük a karajt kívülről. Ha pihentetjük, akkor jobban átjárják a fűszerek. Nem szükséges, de ha betekerjük bacon szalonnával, akkor nem lesz olyan száraz a külseje. Tepsibe tesszük, öntünk alá egy kis vizet, ha maradt az olajból azt is hozzáöntjük, letakarjuk fóliával és addig pároljuk, amíg meg nem puhul. Ekkor levesszük a fóliát és gyakran locsolgatva kicsit lepirítjuk, de túlsütni nem szabad, mert kiszárad!
Fűszeres fasírtrudak: 50 dkg darált sertéshús, 25 dkg bacon szalonna, 2 db tojás, 2 db zsemle, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej közepes méretű vöröshagyma, 1 ek. olaj, 15 dkg gomba, 10 dkg kaliforniai paprika, 1-1 mk. bors, majoránna, kakukkfű, őrölt paprika, 1 teáskanál Piros Arany só, csipet szerecsendió.
A zsemléket vízbe (tejbe) áztatjuk, jó kicsavarjuk. A vöröshagymát apróra, a gombát szeletekre, a paprikát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A felhevített olajon a vöröshagymát megdinszteljük, rádobjuk a gombát és a paprikát. Fedő nélkül zsírjára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A darált húst, a kicsavart zsemléket, a tojásokat, a párolt hagymát, gombát, paprikát, a fűszerekkel, zúzott fokhagymával és sóval alaposan eldolgozzuk. Ha nagyon lágy lenne, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá, majd a masszából kisebb rudakat formázunk, mindegyiket egy szelet bacon szalonnába göngyöljük. A fasírtokat sütőtálba vagy tepsibe rakjukl és forró sütőben kb. 30-40 perc alatt pirosra sütjük.
Brokkolival, sajttal töltött karaj:brokkoli, sajt, sertés karaj, só, bors, liszt, tojás, morzsa, olaj. A brokkolit sós vízben megfőzzük, villával kicsit összetörjük. A karaj szeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, megkenjük az összetört brokkolival, megszórjuk reszelt sajttal, felgöngyöljük, bepanírozzuk és kisütjük. Keresztbe félbevágva tálaljuk.
Csirkemell mandulás bundában: csirkemell, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa, mandula, olaj.
A csirkemellet vékonyra szeljük, sózzuk, borsozzuk. A zsemlemorzsába szeletelt mandulaforgácsot keverünk, majd bepanírozzuk és kisütjük a húst.
Sajttal töltött csirkemell tekercs: 1-2 db csirkemell, 20 dkg sajt, 12 sz. bacon szalonna, só, bors, liszt, tojás.
A csirkemellet vékonyra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd a először a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a reszelt sajttal egyik oldalát megszórjuk. Felcsavarjuk, bacon szalonnába betekerjük, tepsiben megsütjük. Ugyanezt pulykamellből, de kicsontozott csirke felső combból is elkészíthetjük!
Baconbe tekert szűzpecsenye: 60 dkg szűzpecsenye, ahány darab hús karika, annyi szelet baconszalonna, só, bors, olaj, 1 ek. vaj, 2 dl fehér bor.
A húst lehártyázzuk és felszeleteljük kb. 2 cm vastagra. Sózzuk, borsozzuk, majd baconbe tekerjük és fogpiszkálóval rögzítjük. Kissé lenyomkodjuk, olaj és vaj keverékében, először bort öntve alá puhára pároljuk, majd mindkét oldalát megpirítjuk.
Gombás, csirkemájjal töltött szűzpecsenye, mandulás bundában: 2-3 db szűzpecsenye, 50 dkg gomba, 50 dkg csirkemáj, só, bors, 1 db vöröshagyma, majoránna, liszt, tojás, zsemlemorzsa, mandulaforgács, olaj.
A szűzpecsenyét kb. 10 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, félretesszük. A vöröshagymát aprítjuk, megdinszteljük. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott, megmosott gombát és ha a levét elfőtte, beletesszük a májat, fűszerezzük és zsírjára sütjük, a végén pedig megsózzuk A szűzpecsenye darabokat felszúrjuk, majd a gombás raguval megtöltjük. A zsemlemorzsába elkeverjük a mandula forgácsot, majd a húsokat a szokásos módon bepanírozzuk.
Krémsajtos-göngyölt pulykamell: 4 nagyobb szelet pulykamell filé, 20 dkg sajt, 20 dkg krémsajt, 2 szál újhagyma, 10 dkg füstölt sonka, 1 cs szeletelt bacon, só, bors, szárnyas fűszerkeverék.
A pulykamell szeleteket kiklopfoljuk ,sózzuk, megszórjuk szárnyas fűszerrel. A sajtot lereszeljük, a hagymát karikákra, a sonkát apró kockára vágjuk. A krémsajtot összekeverjük a sonkával, hagymával, reszelt sajttal. Ízesítjük sóval, borssal. A tölteléket a hússzeletek egyik oldalára halmozzuk, felgöngyöljük. Minden tekercset mérettől függően 2-3 szelet baconbe burkolunk. Tepsibe vagy jénaiba tesszük, fóliával lefedjük, majd puhára pároljuk. Ezután a fóliát levéve pirosra sütjük.
Sajtos karaj szelet: 1 kg karaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, petrezselyemzöld, szerecsendió, só, bors.
A hús szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval, apróra vágott fokhagymával és annyi tejet öntünk rá hogy ellepje. Lefedjük és egy éjszakát így pihentetjük. Másnap a tejből kivéve, egy hőálló tálba tesszük, szerecsendióval megszórjuk a hús szeleteket. Apróra vágott petrezselyemmel ízesített tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, majd sütőben megsütjük. Zöldséges rizzsel tálaljuk.
Zöldséges töltött dagadó: 1 kg sertés dagadó, 2 sz. szalonna, 1-2 fej vöröshagyma, 20 dkg zöldségkeverék, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 zsömle, 3 tojás, só, bors, fokhagyma (esetleg ételízesítő).
A zsömléket tejben áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A szalonnát és a vöröshagymát kockára vágva együtt megsütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és a zöldségkeveréket (de tehetünk a töltelékbe még csirkemájat, gombát is) Párolás után hozzáöntjük a zsömlékhez, beleütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, majd jól összedolgozzuk. A felszúrt dagadóba töltjük, ha marad a töltelékből a hús mellé tesszük. Először fólia alatt puhítjuk, majd levesszük és pirosra sütjük.
Ha csak kisebb dagadón van és nem tudjuk felszúrni, készütsünk tekercset belőle. Hosszabb oldalánál felvágjuk, szétterítjük, rásimítjuk a tölteléket és felcsavarjuk. Összekötjük és így sütjük meg.
Zöldséges töltött dagadó tekercs: 1 kg sertés dagadó, 2 sz. szalonna, 10 dkg mexikói zöldségkeverék, 1-2 fej vöröshagyma, 5-6 szem gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 zsömle, 3 tojás, só, bors, fokhagyma (esetleg ételízesítő).
A zsömléket tejben áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A szalonnát és a vöröshagymát kockára vágva együtt megsütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a zöldségeket és a szeletelt gombát. Párolás után hozzáöntjük a zsömlékhez, beleütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, majd jól összedolgozzuk. A felszúrt dagadóba töltjük, ha marad a töltelékből, a hús mellé tesszük. Először fólia alatt puhítjuk, majd levesszük és pirosra sütjük. Rizzsel, vagy burgonyával tálaljuk.
Baconbe tekert, csirkemájjal töltött felső comb: 8 db csirke felső comb, 1 cs. bacon szalonna, kevés sült csirke fűszerkeverék, vagy só.
A combokról leveszem a bőrét (aki szereti rajt hagyhatja) és kicsontozom. A csont helyére teszek 1 db csirkemájat, majd belegöngyölöm a szalonnába és lerakom egy tepsibe. A többi combot is elkészítem és megsütöm.
Baconba tekert, aszalt szilvás csirkemáj: a csirkemájra 1 szem aszalt szilvát teszünk, úgy göngyöljük be és megsütjük, vagy a vastagabb májba, zsebet vágunk, beledugjuk az aszalt szilvát és így göngyöljük be.
Tarjás batyu: 1,5 kg sertéstarja, 50 dkg lángolt kolbász, 50 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors mustár.
A tarjából 10 szeletet vágunk, vékonyra kiverjük, megkenjük mustárral, sózzuk, borsozzuk, félretesszük. Az apróra vágott vöröshagymához, hozzáadjuk a bőrétől megfosztott, szétnyomkodott kolbászt, belenyomjuk a fokhagymát, majd az így elkészített raguból kis halmokat rakunk mindegyik hússzelet egyik felére, ráhajtjuk a másikat, összetűzzük, bő olajban kisütjük. Lehet úgy is, hogy bepanírozva sütjük ki, de sütőben egymás mellé rakva is megsül.
Cordon bleu: 8 szelet karaj, vagy pulyka- vagy csirkemell (az eredetihez borjúcomb kell), 8 szelet gépsonka, 8 szelet sajt, só, bors: A panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
A húst vékonyra kiklopfoljuk. Mindegyik szeletre teszünk egy gépsonkát és sajtot. Felcsavarjuk, bepanírozzuk és forró olajban megsütjük.
Kurucpecsenye: 12 szelet tarja (csont nélkül kb. 1 kg, 12 szelet gépsonka, 2 ek. mustár, 10 dkg liszt, édes őrölt paprika, só, bors.
A tarja szeleteket kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és vékonyan bekenjük mustárral. Mindegyikre ráteszünk egy vékony szelet sonkát, félbehajtjuk (vagy feltekerjük), fogvájóval rögzítjük. A lisztet összekeverjük az őrölt paprikával, beleforgatjuk a húsokat és bő forró olajban pirosra sütjük (diétásabb változat, mivel a tarja elég zsíros, hogy sütőben sütjük).
Húsgolyócskák: 40 dkg sertés lapocka, 1 db tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 db zsemle, 2 tk. őrölt paprika, zsemlemorzsa, só, bors, olaj.
A húst ledaráljuk a vöröshagymát apróra vágjuk és egy kevés olajon megpároljuk. A zsemléket beáztatjuk vízbe, vagy tejbe. Ha megpuhult kinyomkodjuk és hozzáadjuk a húst, tojást, hagymát. Fűszerezzük. Jól összedolgozzuk, ha lágy zsemlemorzsát adunk hozzá. Dió nagyságúra formázzuk, forró olajban pirosra sütjük.
„Strucc tojás”: fél kg hús, 3 szelet fehér, vagy zsúr kenyér (héja nélkül), 1 db tojás,3-4 gerezd fokhagyma, 1 db közepes vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, főtt tojások, zsemlemorzsa, olaj.
A kenyeret langyos vízben megáztatjuk, utána kicsavarjuk és a darált húshoz adjuk. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, sót, borsot, kevés őrölt paprikát, a zúzott fokhagymát és jól összedolgozzuk. Ezután minden keményre főtt tojást bevonunk a fasírt masszával, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban, fedővel lefedve, mérsékelt tűzön addig sütjük, míg az aljuk szépen megpirul, akkor alányúlva, (nem beleszúrva) megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább, amíg a másik fele is szépen megpirul. Amikor kihűltek átlósan keresztbe vágjuk, vagy karikára szeleteljük. Párolt zöldségágyon, vagy salátával tálaljuk.
Én úgy szoktam készíteni, hogy a zsemlemorzsa után megolajozom a kezem, újra formázom a gombócot, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, előmelegített sütőben megsütöm. Mutatósabb és kisebb golyókat kapunk, ha fürjtojással készítjük.
Én úgy szoktam készíteni, hogy a zsemlemorzsa után megolajozom a kezem, újra formázom a gombócot, sütőpapirral bélelt tepsibe teszem, előmelegített sütőben megsütöm. Mutatósabb és kisebb golyókat kapunk, ha fürjtojással készítjük.
Folyt.köv...