10. HÉT
Finomfőzelék: 450 g mirelit zöldségkeverék (amibe zöldborsó, kukorica sárgarépa és krumpli kockák vannak), 4 ek. liszt, kb. 6-7 dl tej, só, bors, petrezselyem, 1kk cukor, vagy édesítőszer, 5 dkg vaj.
A vajat felolvasztjuk, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, cukorral megszórjuk és saját levében, fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, felöntjük a liszttel elkevert tejjel és gyakran kevergetve készre főzzük. Főtt tojással tálaljuk, de illik hozzá a hal és a fasírozott is.
Csőbensült karfiol: 1 kg karfiolt sós vízben megfőzünk és rózsáira szedünk. Kikent és morzsával meghintett tűzálló tálba rakjuk. Leöntjük: 5 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, 2 dkg reszelt sajt keverékével. Ha a keverék sűrű lenne, még tejföllel higítjuk. Sütőben átsütjük, reszelt sajttal megszórjuk.
Sajtleves: 1 l húsleves alaplé /én mindig elteszek a vasárnapi húslevesből a fagyasztóba, de ha nincs leveskockából is jó/, kakukkfű, tárkony, oregánó, szerecsendió, bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, tömlős sajt 3 db /lehet különböző/ A húsleves alaplét beízesítjük a fűszerekkel, belenyomjuk a sajtokat, amikor felolvadt, akkor rakjuk bele a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha nagyon "flancolok" a leves tetejére Baker roll-t teszek és erre pedig reszelt sajtot, ha nem, pirítok kenyeret hozzá.
Krémes-tejszínes zöldségek tésztával: 1 db kisebb padlizsán, 1 db közepes cukkíni, 1 db édeskömény, kevés olaj, 1-2 fej lilahagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 cs. szarvacska tészta, 2 dl főzőtejszín, petrezselyemzöld.
A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, uborkagyalun felszeljük a cukkinit, keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a csíkokra vágott édesköményt és a lilahagymát, egészben a fokhagymát, olajat, sót, borsot és az egészet összeforgatjuk. Sütőpapirral bélelt tepsibe terítjük, megsütjük. Közben kifőzzük a tésztát. A megsült zöldségeket serpenyőbe tesszük, felöntjük a tejszínnel, majd a leszűrt tésztával és az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
Hagymás, zöldbabos rántotta: 2 fej vöröshagyma, kb. 20 dkg zöldbab, 1 sz. szalonna, 1 ek. margarin, petrezselyem, só, bazsalikom, tojás
Szalonnát és a vöröshagymát kockára vágjuk, a margarinon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kb. 1 cm-es darabokra vágott zöldbabot, sózzuk, petrezselyemmel és bazsalikommal megszórjuk, puhára pároljuk. Ha kész felvert tojást öntünk rá és készre sütjük.
Burgonyafelfújt vagdalthússal: 60 dkg lisztes főzőburgonya, 1 csokor petrezselyem, 4 db tojás, 8 dkg reszelt sajt, 6 dkg puha vaj, só, bors, őrölt szerecsendió, 30 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A burgonyát héjastól puhára főzzük, megtisztítjuk, majd burgonyanyomón áttörjük. Hozzáadjuk az aprított petrezselymet, a tojások sárgáját, sajtot és a petrezselymet. Fűszerezzük. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, majd óvatosan a burgonyához keverjük. A setéscombot ledaráljuk, majd a szokásos módon pörköltet főzünk. A burgonyás massza egyik felét sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, ráterítjük a darálthúsból készített pörköltet, befedjük a másik rész burgonyával és előmelegített sütőbe megsütjük.
Párolt, petrezselymes sárgarépa: 1 cs. fagyasztott bébirépa, vaj, petrezselyem.
A répát enyhén cukros, sós vízben félpuhára főzzük. Közben a vajat felolvasztjuk és az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk benne és a leszűrt répát megforgatjuk benne. Grillezett mozzarellával tálaljuk.
Babfőzelék: 40 dkg bab, 1 dl olaj, 1-2 ek. liszt, babérlevél, fokhagyma, só, őröltpaprika, 2 dl tejföl, 3 fej vöröshagyma. A beáztatott babot hideg vízbe feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha puhára főtt, olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, amelyben 1 fej, finomra vágott, vöröshagymát, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát is pirítunk, majd belekeverjük a pirospaprikát. A rántást hideg vízzel simára keverjük, és a főzeléket besűrítjük. Hozzákeverjük a tejfölt, ecettel ízesítjük, és összelforraljuk. 2 fej vöröshagymát és a szafaládét karikára vágva megpirítunk, majd a babfőzelékhez tálaljuk.
Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.
A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük.
Brokkolikrémleves: 2-3 kis fej brokkoli, 1,5 l csirke alaplé (lehet kockából is), 2 dl tejszín, 2 dl tej, só, bors, rozmaring.
A brokkolit kevés vízben, vagy párolóedényben megpároljuk. Egy turmixba beleöntjük a csirkelevest, hozzáadjuk a brokkolit (pár rózsát félreteszünk), tejszínt, sót, borsot, rozmaringot és leturmixoljuk. Brokkolirózsával, pirított magos kenyérrel, vagy pirított zsömlekockával tálaljuk.
Almával- hagymával sült csirkemáj:2 db nagyobb fej vöröshagymát karikára vágva félig megpirítunk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott májat és 2-3 db gerezdekre vágott almát. Majorannával, kevés borssal fűszerezzük és addig sütjük, gyakran kevergetve, amíg az alma meg nem puhul. Végén sózzuk, majd rizzsel tálaljuk.
Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek (lehet piros, jégcsap, vagy fekete) 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk, tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.
Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjük a zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen tálaljuk.
Zöldborsós, tejszínes csirkemell: 1 nagyobb csirkemell, 20-25 dkg zöldborsó, 2 dl tejszín, só, bors, petrezselyem, fél szál póréhagyma.
A csirkemellet kicsontozzuk, vékony csíkokra szeljük. Sózzuk, borsozzuk, kevés olajjal megöntözzük, majd elősütjük. Hozzáadjuk a zöldborsót, apróra vágott petrezselymet és a vékony karikára vágott póréhagymát. Pár percig együtt pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel és készre főzzük. Ha kell még egy kevés sót, frissen őrölt borsot tehetünk hozzá. Spagettivel, tálaljuk.
Cukkinis rántotta: egy kisebb zsenge cukkinit megmosunk és hasábokra vágunk. Olajon megpároljuk és ha puha, petrezselyemmel, snidlinggel, zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal /én mindig azt használok, mert jobb az íze/ ízesítjük és ráöntjük a felvert tojást. Lazán átkeverjük és készre sütjük. Egy tipp: ha megsül az alapanyag, lehúzom a tűzről, a zöldséget egy oldalra halmozom, a tojásokat a serpenyőbe ütöm bele, majd ott verem fel és a végén a zöldségeket is hozzákeverem. Vissza a tűzre, majd készre sütöm. Így, egy edénnyel kevesebbet kell mosogatni.
Zsömlefánk: személyenként egy-egy darab zsömle 3 felé vágva, tej, tojás, 1 cs. vaniliás cukor, édesítőszer, olaj, porcukor.
A zsömle szeleteket először a cukorral ízesített tejbe forgatjuk, majd felvert tojásba és forró olajban kisütjük, porcukorral megszórjuk.
Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.
Tepsis hús, vele sült burgonyával: 1 kg burgonya, 70 dkg tarja, só, bors, pár szelet szalonna, kész üveges lecsó, 1 nagy fej vöröshagyma.
A burgonyát meghámozzuk, kb. fél centis karikákra vágjuk és egy tepsibe terítjük. Rátesszük a karikára vágott hagymát, sózzuk és összekeverjük. A húst szeleteljük, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a burgonyára tesszük. Mindegyik szeletre teszünk egy vékony szalonnát, majd a lecsóval befedjük és előmelegített sütőben megsütjük. Félidőben átforgatjuk a húsokat, hogy mindegyik fele pirosra süljön. Nem fontos lefedni, mert akkor nagyon sok levet enged, így viszont minden víz elfő belőle és pirosra sül.
11. HÉT
Zöldbabfőzelék /kicsit másképp/: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 2 db burgonya, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, kapor, só, pirospaprika, fél paradicsom, 4-5 karika paprika, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő.
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, paprikát. Miután kissé sütjük, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük kb 1,5 l vízzel. Beletesszük a babérlevelet, a kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Sózzuk, zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük. Ha megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a főzeléket besűrítjük vele. Virslivel, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.
Paprikába töltött kőrözött: személyenként egy-egy db TV-paprika (aki nem akarja beletölteni mellé is eheti, vagy elhagyható), 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.
Tejfölös gomba: 1 kg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 1 tk. étkezési keményítő.
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és pirospaprikával megszórjuk, felengedjük vízzel és beleteszünk 1 kis babérlevelet. Ha puha 2 dl tejfölben elkeverünk egy kis kanál étkezési keményítőt és besűrítjük vele a gomba pörit. Fokhagymás, petrezselymes durum tésztával tálaljuk, vagy nokedlivel tálaljuk.
Sonkatekercs: 10 szelet sonka, 20 dkg natúr krémsajt, snidling, 2 ek. tejföl, 1 db piros húsú paprika. A krémsajtot kikeverjük a tejföllel, ízesítjük sóval és az apróra vágott snidlinggel. A kaliforniai paprikát kis kockákra vágjuk és ezt is belekeverjük a sajtkrémbe. A sonkákon elosztjuk a krémet, feltekerjük és vajas kelbimbóval, esetleg sajtmártással, vagy fokhagymás mártással leöntve tálaljuk.
Vajas kelbimbó: 2 sz. szalonna, 2 dkg vaj, fél kg kelbimbó, petrezselyemzöld.
A kelbimbót megfőzzük. A szalonnát kockára vágjuk és vajon megpirítjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd a főtt kelbimbót beleforgatjuk.
Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával, petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.
Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Rakott káposzta: 70 dkg savanyú káposzta, 50 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, kb. 30 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kk. szárított bazsalikom, őrölt paprika, kevés ecet, cukor, olaj.
A rizst, szokott módon megfőzzük /én vöröshagymát, borsot, fokhagymát és szárított bazsalikomot is teszek hozzá/. Vöröshagymát dinsztelünk, rá egy kis pirospaprika, pici ecet, cukor és ebbe tesszük a savanyú káposztát, mintha dinsztelt káposztát készítenénk. A darált húst megfőzzük pörköltnek /néha gyorsított, olcsóbb változatban löncsből is készítem/. Ha minden megpuhult, rétegezem: először káposzta, aztán rá a rizs, majd a darálthús és kezdem előlről, tetejére káposzta kerül és rásimítva a tejföl. Sütőben megsütöm.
Padlizsánkrém: én általában nyáron megsütöm az egész téli adagot és margarinos dobozokba fagyasztóba teszem. Felhasználás előtt 1 nappal előveszem, miután kiengedett a levét leszűrve használom. A padlizsánt megmosom, egészben faszénen jó puhára sütöm /ettől lesz egy kicsit füstös íze/. Hidegvízbe szedem, lehúzom a bőrét, a húsát szűrőbe teszem, megsózom /ettől kifolyik a kesernyés leve/ és 10 percig állni hagyom. Egy adaghoz valót kiveszek /a többi megy a fagyasztóba/ 2 db tojás sárgáját, mustárt, olajat, kevés tejfölt, édesítőt, borsot, vöröshagymát teszek hozzá, vagy kész majonézt. Az egészet botmixer segítségével pépesítem. Hűtőben érlelem, majd piritóskenyérrel, paprikával, paradicsommal tálalom.
Húsgombócos paradicsom mártás: 30 dkg darált hús (vagy löncshús), 7 dkg rizs, 1 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, bors. Mártáshoz: 2,5 dl üveges sűrített paradicsom, 4 csapott ek. lisz, 5 ek. olaj, só, bors, friss bazsalikom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, édesítőszer.
A rizst előfőzzük, majd a darált hússal, tojással, fűszerekkel összekeverjük, gombócokat formálunk, majd zellerlevéllel, bazsalikommal, egészben hagyott vöröshagymával ízesített vízben megfőzzük. Kiszedjük a gombócokat, félretesszük.
Közben az olajból és lisztből elkészítjük a rántást, hozzáadjuk a paradicsom pürét, felöntjük a gombóc főzéshez használt vízzel, simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, beletesszük a gombócokat is és még egyszer összeforraljuk. Ha kell vízzel hígítjuk, édesítővel édesítjük.
Gombaleves: fél kg gomba, 3 sz. sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, vaj, vagy olaj, só, bors, tárkony, 1 tk. liszt.
A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk, a gombát szeleteljük. Kevés vajon, vagy olajon a hagymát és a zöldségeket megdinszteljük, megszórjuk liszttel, fűszerezzük, majd felengedjük kb. 3 l vízzel. Ha minden megpuhult, apróra vágott petrezselymet keverünk bele.
Cukkinis- paradicsomos spagetti: 1-2 db kisebb cukkini, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, durum spagetti, 10 dkg sajt, olaj.
A cukkinikat megmossuk, hasábokra vágjuk, olajon kissé (roppanósra) megsütjük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát és apróra vágott, friss bazsalikomot adunk hozzá, majd ráöntjük a paradicsomot és még egy kis ideig eggyütt pároljuk. Spagettivel tálaljuk, tetejére reszelt sajtot szórunk.
Ropogós császárhús római tálban sütve, fűszeres burgonyával és párolt káposztával: 2 kg császárhús, 1 fej fokhagyma, só, bors, 2 fej vöröshagyma, 2 db alma, worchester szósz (elhagyható), 1 dl fehér bor.
Köret: személyenként 2 db nagyobb burgonya, zöldfűszeres-, vagy sima vaj.
Párolt káposzta: 1 kg savanyú káposzta, 1 dl ecet, 1 ek. cukor, 1 kk. őrölt paprika, 1 fej vöröshagyma, 1 dl fehér bor.
A Római tálat tetejével együtt fél órára hideg vízbe áztatjuk. Addig a húst alaposan megmossuk, bőrét bevagdossuk, majd megfordítjuk és a húst is bevágjuk. Sózzuk, borsozzuk, worchester szósszal (elhagyható) bekenjük. Fokhagyma gerezdekkel megtűzdeljük. A vöröshagymát és az almát felszeleteljük, a lecsöpögtetett tál aljába terítjük. Héjában hagyott, megmosott fokhagyma gerezdeket is rátesszük. Ráfektetjük a húst, bőrös felével lefelé, majd tetejét rátéve (hideg sűtőbe rakva), kb. 2 órát sütjük. Ekkor levesszük a tetőt, megfordítjuk a húst és pirosra sütjük.
Amíg sül, a burgonyát megmossuk, a hibákat kivágjuk belőle, de héját rajta hagyva félig ketté vágjuk, minden vágatba zöldfűszeres vajat, vagy sima vajat teszünk, fóliába csomagoljuk és megsütjük.
Párolt káposzta: kevés olajon megdinszteljük a karikára vágott hagymát, megszórjuk egy kis cukorral, majd pár percig pirítjuk. Ekkor rászórjuk a paprikát, hozzáöntjük a bort, az ecetet és belekeverjük a savanyú káposztát is. Fedő alatt, gyakran kevergetve puhára pároljuk.
(Olyan édes-savanyúnak kell lennie.)
Túróval töltött zsemle: 6 db zsemle, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3,5 dl tej, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 2 cs. vaníliáscukor, 0,50 dkg tóró, 1 db citrom, mazsola.
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk és összekeverjük a túróval, 1 cs. vaníliáscukorral, tojással, tejföllel, cukorral és a citrom reszelt héjával, mazsolával. A tejet felmelegítjük a másik vaníliáscukorral, meglocsoljuk a zsemléket. Kivajazott tepsibe tesszük, megtöltjük a túrós töltelékkel, rátesszük a tetejüket, meglocsoljuk tejjel, majd vaj-darabokat teszünk rá és előmelegített sütőben megsütjük.
Töltött csirkecomb: 6 db csirkecomb, 4 zsemle, 3 tojás, petrezselyemzöld, hagyma, gomba (elhagyható), majoránna, só, őrölt bors, 1 ek. olaj.
A csirkecombot megtisztítjuk, bőrét elválasztjuk a hústól. A zsemléket vízben megáztatjuk, kinyomkodjuk. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, gombát a petrezselyemzöldet és egy kicsit pároljuk, majd hozzáöntjük a zsemlékhez. Fűszerezzük és belekeverjük a tojásokat. Jól összedolgozzuk és csirke bőre alá töltjük, sütjük. Lehet gazdagítani, a tölteléket, zöldség keverékkel, vagy csirkemájjal is. Rizi-bizivel, vagy zöldséges rizssel tálaljuk.
Cézár-saláta csirkemellel: csirkemell, paradicsom, uborka, saláta, sajt, pirított kenyérkocka. A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk. A salátát apró darabokra tépkedjük, összekeverjük kockára vágott paradicsommal, sajttal, uborkával és a kenyér kockákkal. Fokhagymás, vagy kapros öntettel tálaljuk, tetejére rátesszük a pirított csirkemell csíkokat.