38. HÉT
Sárgaborsó főzelék: fél kg sárgaborsó, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, babérlevél, 2 ek. liszt, olaj.
A sárgaborsót előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük. A vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a sárgaborsót és feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet és a fokhagymát. Ha megpuhult, lisztből és az olajból világos színű rántást készítünk, majd levesszük a tűzről, hozzáadunk egy pici pirospaprikát, felengedjük kevés hideg vízzel és egy pici forró borsólével simára keverjük, majd állandó keverés mellett a borsóhoz öntjük. Sült kolbásszal tálaljuk.
Öröksaláta: az évszaknak éppen megfelelő főtt zöldségek, újhagyma, retek, fejes saláta, nyers, kovászos vagy ecetes uborka, zöldpaprika, paradicsom, cékla stb.
Mindez vékony szeletekre, illetve kockára vágva, egy nagyobb tálban kis citrommal, sóval, borssal, esetleg édesítőszerrel ízesítve, joghurttal elkeverve, sült hamburger hússal tálaljuk.
Cukkinikrémleves I.: 2 cukkini, 1 fej vöröshagyma, burgonya, fokhagyma, só, bors, friss bazsalikom, zöldségleves alaplé, vagy kocka.
A felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, tovább dinszteljük sózzuk, borsozzuk és felöntjük a leves alappal. Turmixoljuk, majd hozzáadjuk a reszelt cukkinit és készre főzzük. Apróra vágott friss bazsalikommal ízesítjük.
Cukkini krémleves II.: 0,5 kg cukkini, 1 kis fej vöröshagyma, 2 kiskanál olaj, 2 zöldségleves kocka, 2 dl 12 %-os tejföl, só, bors, oreganó, reszelt sajt.
A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük, majd a felszeletelt cukkinit hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, felengedjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockát és addi főzzük, ameddig a cukkini meg nem puhul. Ekkor összeturmixoljuk a tejföllel. A tányéron reszelt sajtot adunk hozzá.
Paprikás burgonya: kb. 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-2 sz. lecsókolbász, vagy virsli, de lehet szafaládé is, kevés olaj, só, 2-3 gerezd fokhagyma, kakukkfű, majoránna, 1 tk. őrölt paprika.
A hagymát apró kockára vágjuk, megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikkára vágott kolbászt és kicsit megpirítjuk. Rátesszük a tisztított, kockára, vagy karikára vágott burgonyát, sózzuk, fűszerezzük, őrölt paprikával megszórjuk, majd annyi vízzel felengedjük, hogy éppen ellepje és puhára főzzük.
Zöldborsós omlett: 20 dkg zöldborsó, személyenként 2-3 tojás, 1 dl tej, só, petrezselyem, olaj, kevés reszelt sajt.
A zöldborsót megpároljuk, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A tojásokból, tej hozzáadásával rántottát sütünk úgy, hogy egészben maradjon. Amikor megsült ráterítjük a zöldborsót, megszórjuk reszelt sajttal, majd összehajtva tányérra tesszük és szeleteljük.
Tejfölös gomba: 1 kg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, őrölt paprika, 1tk. házi piros arany (elhagyható), vagy TV paprika, paradicsom, 2 dl tejföl, 1 tk. étkezési keményítő.
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a szeletelt paprikát, paradicsomot, és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, kakukkfűvel és pirospaprikával ízesítjük, felengedjük vízzel és beleteszünk 1 kis babérlevelet. Ha megpuhult, 2 dl tejfölben elkevert étkezési keményítővel sűrítjük. Fokhagymás, petrezselymes durum tésztával tálaljuk.
Sonkás zöldbab: 50 dkg zöldbab, 20 dkg gépsonka, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors, zöldfűszerek.
Az ujjnyi darabokra vágott zöldbabot sós vízben megfőzzük. Közben az apró darabokra vágott gépsonkát megpirítjuk. Hozzáadjuk a megfőtt zöldbabot, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel és a zöldfűszerekkel megszórjuk.
Csurgatott tojásleves: fél ek. köménymag, 2 púpozott ek. liszt, 1,5 dl olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 db babérlevél, 1 ek. ecet, 3 db tojás.
A forró olajba tesszük a köményt, kicsit pirítjuk, megszórjuk liszttel és világos rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az őrölt paprikát és felengedjük kb. 2 liter vízzel. Sózzuk, beletesszük a vöröshagymát és a babérlevelet, majd addig főzzük, amíg a hagyma meg nem puhul. Ekkor kivesszük belőle és egy evőkanál ecettel ízesítjük. A tojásokat felverjük és folytonos keverés mellett a levesbe csurgatjuk. Ha dúsítani szeretnénk, személyenként egy-egy tojást bele is üthetünk.
Bácskai rizseshús: 50 dkg hús, 5 db paprika, 4 db paradicsom (esetleg lecsó), só, bors, fokhagyma, 1 tk. őrölt paprika, 1-2 fej vöröshagyma, olaj, 25 dkg rizs, kb. 5 dl víz.
A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott húst, kicsit lepirítjuk, belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel és félpuhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a lecsót, vagy a szeletelt paprikát, paradicsomot. A rizst kevés olajon megpirítjuk, hozzákeverjük a pörkölthöz, felöntjük annyi forró vízzel, hogy bőven ellepje, felforraljuk és áttesszük egy tűzálló tálba. Lefedjük és forró sütőben az egészet puhára pároljuk. Félidőben egyszer megkeverjük. Akinek van kuktája készítheti abban is.
Edina saláta:10 dkg karfiol, 10 dkg zöldbab, 10 dkg burgonya, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 db uborka, 10 dkg gépsonka, vagy virsli, 1 dl kefir, 1 tk. étolaj, kevés vöröshagyma, só, bors, ecet, mustár.
A megtisztított, apró darabokra vágott karfiolt, zöldbabot, burgonyát és a répákat sós vízben majdnem puhára főzzük. Közben a kefirt elkeverjük sóval, ecettel, mustárral és borssal. Tegyük bele a karikára vágott paradicsomot, uborkát, vöröshagymát és paprikát, az apró kockára vágott gépsonkát, majd keverjük hozzá a megfőtt zöldségeket. Hűtőszekrénybe több óráig érleljük.
Kapormártás halpogácsával: 1,5 dl olajon 4 ek. liszttel rántást készítünk, majd ebbe tesszük az apróra vágott friss kaprot /lehet szárított is/ még egy kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük vízzel és csomómentesre keverjük, sózzuk és 2 dl tejföllel sűrítjük. Pici édesítővel és citomlével ízesítjük.
Halpogácsa: 2 doboz, aprított, naturlében eltett tonhal, 3 db zsemle, 3 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld, esetleg friss majoránna, 3 ek. morzsa+ beleforgatni a pogácsákat.
A tonhalakat jól összedolgozzuk az előzőleg tejben áztatott zsemlével, tojással, sóval, borssal, friss majoránnával, petrezselyemzölddel, ha túlságosan laza 3 ek. zsemlemorzsát is teszünk bele. Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.
Kolbászos vörös káposzta: 50 dkg vörös káposzta, 50 dkg füstölt kolbász, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, ecet, édesítőszer, só, bors.
A káposztát tisztítás után vagy legyaluljuk, vagy vékony csíkokra vágjuk. Ezután kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd rátesszük a káposztát. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt saját levében 10-15 percig pároljuk. Felöntjük kb. 1 dl vizzel, belekarikázzuk a kolbászt és puhára pároljuk. Kevés ecettel, édesítővel ízesítjük, hagymás törtburgonyával tálaljuk.
Töltött tojás melegen: személyenként 2-3 db tojás, 1 db zsömle, só, bors, kevés petrezselyem, snidling, bazsalikom, vagy kevés Zöldfűszeres Ízvarázs, 10 dkg sajt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kk. mustár, olaj.
A tojásokat forró vízben keményre főzzük, a vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. A tejfölt és a reszelt sajtot összekeverjük, ízlés szerint megsózzuk. A kihűlt keménytojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük, egy tálba megtörjük. Ízesítjük sóval, borssal, mustárral és az apróra vágott zöldfűszerekkel. Hozzáadjuk vöröshagymát, a tejbe áztatott, kicsavart zsömlét, majd az így elkészített keveréket a fél tojások mélyedéseibe töltjük. Kiolajozott sütőtálban egymás mellé helyezzük, majd leöntjük a sajtos-tejfölös öntettel. Sütőben kb. 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Forrón tálaljuk párolt rizs körettel, de önmagában is fogyasztható!
Karfiolkrémleves: 1 szál póréhagyma, 1 fej karfiol, 2 szál sárgarépa 2 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 2 zöldségleves kocka, só, bors, kevés szerecsendió, 5 dkg vaj, 1 dl főzőtejszín.
A megtisztított póréhagyma fehér részét vékony karikára vágom, majd a vajon megpirítom. A rózsáira szedett karfiolt, a karikára vágott zöldségeket a póréhagymára dobom és felengedem kb. 1,5 l hideg vízzel. Sóval, frissen őrölt borssal, szerecsendióval, az apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítem. Ezután puhára főzöm, a fele karfiolrózsát félreteszem a többit leturmixolom. Tejszínnel dúsítom. Krutonnal, vagy pirított zsemlekockákkal és a karfiorózsákkal tálalom.
Alföldi tokány: 60 dkg tarja, vagy lapocka, 20 dkg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 db paprika, 1 db paradicsom, só, bors, majoránna.
Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, rátesszük a csíkokra vágott húst, sózzuk, borsozzuk, majoránnával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Gyakaran kevergetve puhára főzzük. Amikor már a hús majdnem puha, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, paprikát és a zöldbabot, majd a végén tejföllel behabarjuk. Nokedlival, vagy tésztával tálaljuk.
Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük.
39. HÉT
Mángold főzelék: fél kiló mángold, vagy spenót (lehet fagyasztott spenótpüré is), kb 4 dl tej, 4 dl víz, 4 ek. liszt, 1,5 dl olaj, só, kevés őrölt bors, szerecsendió, fokhagyma, 1-2 db szikkadt zsemle.
A mángold levelét alaposan átmossuk, majd a tejjel együtt leturmixoljuk. A zsemléket kockára vágjuk és szárazon megpirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, majd hozzáöntjük a tejes mángoldot és kb. 20 percig főzzük. A lisztből és olajból készített rántással besűrítjük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, ha kell még egy kis zúzott fokhagymát is adunk hozzá, majd addig keverjük, amíg krémesre besűrűsödik.
Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy fél, kis fej reszelt vöröshagymát, a citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, a tejfölt is hozzákeverjük és jól összeturmixoljuk. Pirítósra kenve ehetjük. Aki dúsítani szeretné, tehet hozzá 1 db keményre főtt tojást.
Bableves: fél kg szárazbab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, fél zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, maradék sonka- vagy szalonnabőr, só, 1 db tojás, 2 ek. liszt, őröltpaprika.
A babot előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük és hideg vízbe feltesszük főni. Hozzá adjuk a hasábokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát, a zellergumót, sonka- vagy szalonnabőrkét (természetesen sonkával és kolbásszal is dúsíthatjuk) és megsózzuk. Közben kevés olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd beletesszük az összezúzott fokhagymát, aprított petrezselyemzöldet és őröltpaprikát. Hideg vízzel csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk. A tojásokat felverjük, megsózzuk, és annyi liszttel keverjük el, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. A tésztából kiskanállal galuskákat szaggatunk.
Töltött lángos: fél kg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 tk. só, pici cukor, 1 kis pohár kefir, 2,5-3 dl víz, 1 l olaj a sütéshez.
A lisztbe elkeverjük az élesztőt, sót, cukrot, kefirt és annyi langyos vizzel dagasztjuk meg, hogy jól formálható legyen. Ha duplájára kelt, kis darabokat szaggatunk, kerekre formáljuk és tetszőlegesen megtöltjük. Ez lehet, virsi, sajt, káposzta stb. Én 2 db krémsajthoz kevertem egy kis zúzott fokhagymát, aprított snidlinget, kb. 5 dkg reszelt sajtot, frissen őrölt borsot, belekarikáztam 1 pár füstölt virslit, majd egy-egy evőkanálnyit tettem a lángos egyik felére, ráhajtottam a másik felét, jól lenyomkodtam és forró olajban megsütöttem.
Cukkinis, lila hagymás rántotta: a cukkinit hasábokra vágjuk. Kevés olajon megdinsztelünk 1 fej karikára vágott lila hagymát, hozzáadjuk a cukkinit és kissé megpirítjuk. Zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel ízesítjük. Ezután a felvert tojásokat ráöntjük és készre sütjük.
Meggymártás: 50-60 dkg meggy (friss vagy fagyasztott) fél citrom, szegfűszeg, fahéj, 3 dl joghurt (legutóbb véletlenül epreset vettem, hát... nem rontotta el sokkal finomabb lett), 3 ek. étkezési keményítő, pici só, édesítő.
A meggyet feltesszük az ízesítőkkel együtt főni. Ha megpuhult, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és behabarjuk vele a mártásnak valót.
Nudli: 1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 tojás, só, zsemlemorzsa, 2 ek. vaj, szilvalekvár.
A burgonyát főzzük puhára, hámozzuk meg és krumplinyomón törjük át. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre kihűlni, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és gyúrjuk simává. (A liszt mennyisége attól is függ, hogy a krumpli mennyire lisztes illetve vizes.) A tésztából egy-egy darabot tépünk, lisztezett deszkán hosszú, vékonyra sodorjuk, majd kb. 5 cm-es darabokra vágjuk. Forró vízben kifőzzük, majd pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Ha már unom a nudlisodrást, pár darab szilvásgombócot, vagy szilvalekváros gombócot is készítek. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
...vagy aki nem kedveli az édeset készíthet hozzá...
Pirított dara: 6 evőkanál darát szárazon megpirítunk. Amikor világos barna lesz, pici sót teszünk bele és 1 evőkanál margarinnal átkeverjük, vagy 2 dl vízzel felöntjük (néha a gyümölcs ízesített főzőlevével engedem fel) és fedő alatt még puhítjuk. Ekkor már lezárjuk a gázt.
Párolt csirkecomb: a csirkecombokat megmosom, sózom, borsozom és sütőzacskóba teszem. Teszek bele még egy felszeletelt almát, és 1-2 fej vöröshagymát karikára vágva. Lezárom, picit összerázom és tepsibe teszem. /A zacskót megszurkálom, hogy kijöjjön a gőz./ Amikor megpuhult szétvágom a zacskót és még pirítom.
Frankfurti saláta: 4 pár virsli, 4 db burgonya, 1 kis fej kínaikel, vagy jégsaláta, 2 db lilahagyma, 2 dl tejföl, mustár, majonéz, só, bors, édesítő.
A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt kockára, a főtt virslit karikára, a lilahagymát és a kínaikelt/jégsalátát szeletekre vágjuk. A hozzávalókból tartármártást készítünk és a zöldségekhez keverjük. 1-2 órát hűtőben érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Chilis bab, gerslivel: 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darálthús, vagy füstölt kolbász, sonka, 1 konzerv hámozott paradicsom, 2 doboz bab (lehet paradicsomos chilis), 1 doboz kukorica, ketchup, Piros Arany, chilis bab fűszerkeverék, só, bors, oreganó, olaj.
A hagymát karikára vágjuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fűszerkeveréket és az oregánót. Hozzáadjuk a paradicsomot, egy jó adag ketchupot és négy evőkanál Piros Aranyat, vagy házi darált paprikát. Ha kell, adjunk hozzá egy kevés vizet, és főzzük össze. Ezután beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott, leszűrt gerslit és ha megpuhult, a babkonzervet és a kukoricát is. Pár karika füstölt kolbász sem rontja el...Összeforraljuk és melegen tálaljuk.
Székelykáposzta: 1 kg lapocka, vagy comb, 50-60 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, őrölt paprika, só, bors, babérlevél, kevés lecsó, vagy zöldpaprika, paradicsom.A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük és rátesszük a kockára vágott húst (ízesíthetjük egy ek. lecsóval, vagy zöldpaprikával, paradicsommal) és addig sütjük, amíg levet enged. Ekkor megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük egy kevés vízzel, lefedjük és közepes tűzön tovább pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, enyhén sózzuk, borsozzuk hozzáadjuk a savanyú káposztát. Beletesszük a babérlevelet és készre főzzük. Liszttel elkevert tejföllel besűrítjük.
Folyt.köv...