17. HÉT
Tejfölös savanyúkáposzta főzelék, húsgombóccal: 60 deka sanyúkáposzta, 6 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 db vöröshagyma, 1 tk. őröltparika, só, 1 db babérlevél, 1 kis doboz tejföl. Húsgombóchoz: 50 dkg aprított pulykahús (fagyasztott), 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 tojás.
A töltelékhez a húst a rizzsel, hagymával és a fűszerekkel és a tojással összedolgozom. Gombócokat formázunk és félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, a savanyú káposztát, ha szükséges, kicsit kimossuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk az őröltpaprikával, beletesszük a káposzta felét, a babérlevelet, borsot és összekeverjük. Ezután retesszük a húsgombócokat és befedjük a maradék káposztával. Az egészet felöntjük kb. fél liter vízzel, amiben kevés sót elkeverünk. Lefedjük és puhára főzzük. Kivesszük a húsgombócokat, és a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk a káposztát. Visszatesszük a gombócokat és 10 perc alatt összeforraljuk.
Pikáns csirkemájsaláta: 50 dkg hagyma (lila-, sonka-, póré- vegyesen), só, színesbors, 2 db citrom leve, 50 dkg csirkemáj, 4 db zsályalevél, 2 db alma, 5 ek. olaj, fél fej jégsaláta, 1 csokor petrezselyem.
A hagymaféléket meghámozzuk, felkarikázzuk, fél kk. sóval, 3 ek. ciromlével összekeverjük, fél órát pihentetjük. A zsályát 3 ek. felforrósított olajban picit pirítjuk, majd rátesszük a tisztított, darabolt májat és megsütjük. Kiszedjük az olajból és félretesszük. A salátát megmossuk, leszárítjuk és apró darabokra tépkedjük. Az almákat felaprózzuk, megöntözzük citromlével, leszűrjük. A májjal, valamint a leszűrt hagymával együtt a salátához keverjük és tálra halmozzuk. A máj sütőlevét összeforraljuk a maradék 2 ek. olajjal és a hagyma-alma levével együtt, melegen a saláta tetejére locsoljuk.
Kukoricaleves: fél liter tej, 50 dkg mélyhűtött kukorica, 1 nagy pohár tejföl, 1 csokor aprított kapor, 2 ek. liszt, 2 ek. margarin, só, bors, pirított zsemlekocka
A margarinon megfuttatjuk a lisztet, beletesszük a kaprot, összekeverjük, majd felöntjük tejjel. Sózzuk, borsozzuk és ha felforrt hozzáadjuk a kukoricát. Ha megpuhult egy kevés levet leszűrünk, csomómentesre keverjük benne a tejfölt, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Egyszerű tésztasaláta: 1 cs. pennetészta, 1 nagy doboz tejföl, 1-1 db különböző színű kaliforniai paprika, 1 uborka, 25-30 dkg csirkemell sonka, fél zacskó csirke-fűszerkeverék, fél zacskó görög fűszerkeverék.
A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A tejfölbe elkeverjük a görög fűszerkeveréket és a kis kockára vágott uborkát és paprikákat. A csirkemell sonkát is felkockázzuk, összekeverjük olajjal és a csirke-fűszerkeverékkel, majd megsütjük. A tésztát összekeverjük a zöldséges tejföllel, sült csirkemell sonkával és hidegen tálaljuk.
Tzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet. Pár órára hűtőbe tesszük.
Tojáskrém: 2 db keményre főtt tojás, 2 ek. margarin, pici új hagyma, só, bors, pici mustár. A hozzávalókat pépesre aprítjuk. Pirítóssal tálaljuk.
Töltött burgonya: 1 kg nagyobb szemű burgonya, 20 dkg szalonna, 4-5 szál vastagabb újhagyma, snidling, 1 ek. liszt, 1 ek. margarin, 2 dl tej, 5 dkg sajt.
A burgonyákat héjastól megfőzzük, meghámozzuk, kicsit hűlni hagyjuk. Mindegyiket félbevágjuk, belsejüket kicsit kikaparjuk, kivajazott tepsibe rakjuk. A szalonnát kockára vágjuk és a karikára vágott hagymával együtt megsütjük, majd a kikapart burgonyával összekeverjük, mindegyik burgonya mélyedésbe teszünk egy egy púpos kanállal. A margarint felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, picit pirítjuk, felöntjük tejjel, majd a reszelt sajttal csomómentesre keverjük. A tepsiben lévő burgonyákat bevonjuk vele, snidlinggel megszórjuk, majd sütőben pirosra sütjük.
Virslis káposztasaláta: 1 doboz konzerv bab, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg savanyú káposzta, 2 pár füstölt virsli, 2 szál sárgarépa, 2-3 szál újhagyma, 6 ek. olívaolaj, só, bors.
A savanyú káposztát tálba tesszük. A virsliket kifőzzük, hagyjuk kihűlni, kissé rézsutosan felkarikázzuk. A szintén karikára vágott sárgarépát is megfőzzük, azt is hagyjuk kihűlni, majd a babbal és a karikára vágott hagymával együtt a káposztához keverjük. Az olívaolajat elkeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd a salátával.
Tavaszi retek-karalábéfőzelék: 2 nagy csokor retek, 3 zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A retket és a karalábét jól megmossuk. A karalábé zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott retket és karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldség levessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével. Fokhagymás hús, csirkefasírt, tükörtojás, halrudacska, vagy sült virsli illik hozzá.
Joghurtos citromleves: 4 dl joghurt, 3 dl tej, 1 citrom leve, fél citrom reszelt héja, édesítőszer, csipet só, jégkockák.
A citrom levét kicsavarjuk és a reszelt citromhéjjal együtt összekeverjük a joghurttal, az édesítőszerrel és a sóval, majd habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet és alaposan elkeverjük. Jól lehűtve tállaljuk, de a levesbe jégkockákat is tehetünk. Friss mentával díszítjük.
Darázsfészek: 50 dkg liszt, 3 db tojás sárgája, 1 cs. szárított élesztő, 12,5 dkg margarin (olvasztva), 3,5 dl tej, 1 cs. vaníliáscukor, 3 ek. porcukor, vagy édesítőszer. Töltelék lehet: (kakaó, dió vagy fahéj) 10 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 1 cs. vaníliáscukor.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vagy kenyérsütő géppel megdagasztjuk, kb. 1 órát kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. Hozzávalókat összekeverjük és annyifelé osztjuk, ahány féle tésztát szeretnénk. A krémbe vagy kakaót, vagy diót, vagy fahéjat keverünk. A tésztát kb. ujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük a krémmel, szorosan feltekerjük. 3 ujjnyi vastagságú szeleteket vágunk belőle és kivajazott tepsibe egymás mellé pakoljuk. Én szeretem, ha összekel a tészta, de aki nem, az nagyobb távolságokat is hagyhat a csigák között. A tepsiben még fél órát kelesztjük.
Almás tejbedara: 6 dl tej, 4 ek. búzadara, édesítőszer, 2 db alma, pici fahéj.
A tejet felforraljuk majd apránként, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a darát. Pár percig kevergetjük, majd fedővel letakarjuk és lezárjuk alatt a tüzet. Amíg gőzében még egy kicsit fő, addig 2 db almát meghámozunk, lereszelünk, majd fahéjjal és édesítőszerrel összekeverjük. A darát tányérba simítjuk, tetejére tesszük a reszelt almát és jó ízűen megesszük.
Paprikás burgonya: kb. 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-2 sz. lecsókolbász, vagy virsli, de lehet szafaládé is, kevés olaj, só, 2-3 gerezd fokhagyma, kakukkfű, majoránna, 1 tk. őrölt paprika.
A hagymát apró kockára vágjuk, megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikkára vágott kolbászt és kicsit megpirítjuk. Rátesszük a tisztított, kockára, vagy karikára vágott burgonyát, sózzuk, fűszerezzük, őrölt paprikával megszórjuk, majd annyi vízzel felengedjük, hogy éppen ellepje és puhára főzzük.
Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.
Párolt brokkoli, fokhagymás sajtmártással: a friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Fokhagymás sajtmártás: 2 ek. vajat felolvaszunk, belekeverünk 1 ek. lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és 2-3 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadunk és addig keverjük, amíg el nem olvad.
Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.
Sárgarépával töltött csirkecomb: 50 dkg sárgarépa, 2 db főtt tojás, 6 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, citromlé, petrezselyem, 2 db egész tojás.
A sárgarépát lereszeljük, vagy aprítógépbe ledaráljuk. Összedolgozzuk a finomra vágott kemény tojásokkal+a két nyers tojással és a petrezselyemmel. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, citromlével és reszelt vöröshagymával ízesítjük. Ezután a csirkecomb bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük és zsiradék nélkül előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A megmaradt töltelékhez adunk 2-3 ek. lisztet, majd forró olajban kisütjük. Hagymás burgonyával tálaljuk.
18. HÉT
Tejfölös zöldborsó főzelék: 2-3 szem új burgonya, fél kg friss zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, só, 1 kk. őrölt paprika, 1 kis doboz tejföl, 4-5 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, friss petrezselyem.
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Őrölt paprikával megszórjuk, sózzuk, majd felengedjük kb. 1 l vízzel. A burgonyát karikára vágjuk és a zöldborsóval együtt a pörkölt alapba beletesszük. Amikor minden megpuhult, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprított vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.
Tarka tonhalas tésztasaláta: 30 dkg (durum) penne, vagy orsó tészta, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. almaecet, 1 kk. cukor, vagy édesítőszer, só, bors, 1 tk. mustár, 2 ek. olaj, 1 doboz olajos tonhal, 1 cs. mexicói zöldségkeverék, 2 sz. újhagyma, 2 dl natúr joghurt.
A tésztát bő, enyhén sós vízben kifőzzük. Az ecetet elkeverjük a cukorral (édesítőszerrel), mustárral, sóval, borssal. Kézi habverővel hozzákeverjük az olajat és a zúzott fokhagymát, majd összekeverjük a tésztával és állni hagyjuk. A tonhalat lecsöpögtetjük, villával széttörjük. A zöldségeket megpároljuk, hűlni hagyjuk. A megtisztított hagymát, vékony karikára vágjuk. A joghurtot a tésztához keverjük, beleforgatjuk a zöldségeket, újhagymát és a tonhalat. 20-30 percig állni hagyjuk.
Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával, petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.
Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Chilisbab, gerslivel: 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darálthús, vagy füstölt kolbász, sonka, 1 konzerv hámozott paradicsom, 2 doboz bab (lehet paradicsomos csilis), 1 doboz kukorica, ketchup, Piros Arany, chilis bab fűszerkeverék, só, bors, oreganó, olaj.
A hagymát karikára vágjuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fűszerkeveréket és az oregánót. Hozzáadjuk a paradicsomot, egy jó adag ketchupot és négy evőkanál Piros Aranyat, vagy házi darált paprikát. Ha kell, adjunk hozzá egy kevés vizet, és főzzük össze. Ezután beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott, leszűrt gerslit és ha megpuhult, a babkonzervet és a kukoricát is. Összeforraljuk és melegen tálaljuk.
Sonkatekercs: 10 szelet sonka, 20 dkg natúr krémsajt, snidling, 2 ek. tejföl, 1 db piros húsú paprika. A krémsajtot kikeverem a tejföllel, ízesítem sóval és az apróra vágott snidlinggel. A kaliforniai paprikát kis kockákra vágom és ezt is belekeverem a sajtkrémbe. A sonkákon eloszlatom a krémet, feltekerem és sajtmártással (1. hét receptjei között) tálalom.
I. Zöldséges tészta: 1 cs. mirelit vegyes zöldség, 1 fej hagyma, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, 1 ek. liszt, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, száraz tészta.
Mialatt a tészta fő, elkészítjük a ragut. A zöldségeket vajon megpároljuk, megszórjuk egy ek. liszttel, 2 dl tejjel, vagy tejszínnel simára keverjük, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.
II. Ragu: a zöldségeket megpároljuk. 2 fej vöröshagymát és 2-3 pár virslit felkarikázunk. A vöröshagymát megsütjük, hozzáadjuk a virslit és kicsit lepirítjuk, majd a zöldségeket is hozzáadva összesütjük. Apróra vágott zöldfűszerekkel ízesítjük.
Zöldbabfőzelék /kicsit másképp/: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 2 db burgonya, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, kapor, só, pirospaprika, fél paradicsom, 4-5 karika paprika, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő.
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, paprikát. Miután kissé sütjük, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük kb 1,5 l vízzel. Beletesszük a babérlevelet, a kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Sózzuk, zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük. Ha megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a főzeléket besűrítjük vele. Virslivel, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.
Padlizsánkrém: 2 db duci padlizsán, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, 2 ek. mustár, 2 ek. tejtöl, 1-2 ek. puha vaj.
A padlizsánokat, mivel kell nekik egy kis füst, fóliába csavarjuk és a kandalló parazsában megsütjük (bocsánat, ezt a gázzal fűtők nem tehetik meg, de a gázrózsára, ha elosztót teszünk azon is megsüthetjük télen, nyáron pedig grillen) Hideg vízbe tesszük és a héját lehúzzuk, majd a turmixba tesszük, minden hozzávalóval együtt és pépesre keverjük. Az eredeti recept majonézzel készül, de ez a diétás változat semmivel sem rosszabb!
Kapros hal: 1 kg tonhal, vagy hekk filé, 1 csokor friss kapor, vagy szárított, 2 citrom leve, vagy citromlé, kb. 5 fej vöröshagyma (nem kell megijedni, nem lesz sok), só, bors, olaj.
A vöröshagymát félbe vágom, felszeletelem, olajon megsütöm, a citrom levét rászűröm és megszórom az apróra vágott kaporral. Sózom, borsozom és félreteszem. A halat felengedés után apróbb darabra vágom, forró olajon pirosra sütöm, majd a hagymával összekeverve még egy kicsit pirítom.
Párolt rizs: 1 csésze rizs, 2 csésze víz, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, bazsalikom, vagy majoránna, olaj.
Kevés olajon megpirítom a rizst, forrásban lévő vizzel felengedem, beleteszem a félbevágott vöröshagymát, egész fokhagymát, sózom, borsozom, szárított bazsalikommal ízesítem és készre főzöm. A vöröshagymát és a fokhagymát ha kész, ki lehet venni belőle.
Sonkás-tejszínes rakott karfiol: 1 nagy fej karfiol, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg combsonka (lehet gépsonka is), 2 ek. vaj, 1 ek. liszt, 2,5 dl tejszín, vagy tej, 1 kis pohár tejföl, vagy joghurt, petrezselyem, vagy snidling, 2 ek. olaj, só, bors, őrölt szerecsendió, sajt.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, majd sós vízben roppanósra főzzük. Közben a combsonkát és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon megsütjük. A vajat felolvasztjuk, hozzátesszük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd tejszínnel, vagy tejjel felengedjük. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet, vagy snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és a tejföllel elkeverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk egy réteg karfiolt rakunk bele, tetejét megöntözzük a mártással, rászórjuk a hagymás sonkát, majd újra karfiolt a végén pedig a maradék mártással megöntözzük. Reszelt sajttal megszórjuk, sütőben megsütjük.
Sárgaborsó krémleves: 30 dkg sárgaborsó, só, 1 db vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 5 dl sonkalé, 5 dl víz, 2 dl tejszín. Tálaláshoz: pirított sonka, vagy bacon.
A vöröshagymát aprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott sárgaborsót és a fokhagymát. Sózzuk, felöntjük a sonkalével és a vízzel. Beletesszük a babérlevelet, majd puhára főzzük. Ha kész, vegyük ki a babérlevelet, botmixerrel pürésítsük. Óvatosan keverve adjuk hozzá a tejszínt is. Tálaláskor vékony csíkokra vágott, pirított sonkát, vagy bacont tegyünk a tetejére.
Töki pompos: 50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, pici cukor, só, 1 cs. szárított élesztő, 5 fej vöröshagyma, 450 g tejföl, kockára vágott szalonna.
A lisztbe elkeverjük a sót, cukrot élesztőt és a langyos vízzel megdagasztjuk, duplájára kelesztjük. Közben a hagymát karikára vágjuk kevés olajon barnára pirítjuk, sózzuk. A megkelt cipót két részre osztjuk, a gáztepsibe kinyújtjuk és megkenjük a tejföl felével. A hagyma felét ráterítjük, megszórjuk a kis kockára vágott szalonnával, majd forró sütőben megsütjük.
Egyszerűgörög saláta (1 főre): 10 dkg paradicsom, 5 dkg lilahagyma (aki nem szereti hagymásan, az tehet bele kicsit kevesebbet is), 5 dkg uborka, 5 dkg mozzarella, (az eredetihez fetasajt, és fekete, vagy zöld olívabogyót használnak, de én nem szeretem, viszont aki kedveli tegyen bele), 1 tk. olíva olaj, só, bors, oreganó, fokhagyma, 1 citrom leve. Esetleg saláta a díszítéshez.
A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A paradicsomot, a lilahagymát karikára, az uborkát és a mozzarellát kis kockákra aprítjuk. Az olívaolajat kikeverjük az oregánóval, kevés sóval, borssal, zúzott fokhagymát adunk hozzá, végül a citrom levét is beletesszük. Salátalevelekkel kibélelünk egy tálat (nem szükséges), ráhalmozzuk a zöldségeket, tetejére szórjuk a sajtot, majd az egészet leöntjük az öntettel. Kisütött hamburgerhússal tálaljuk.
Gulyásleves: fél kg sertéscomb, vagy marhalábszár, 3 db burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 db vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, köménymag, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 db barérlevél.
Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, a fokhagymát belenyomjuk, majd hozzáadjuk az kis darabokra vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt paprikával, köménnyel, majd kevés vizet aláöntve majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, zöldségeket, babérlevelet. Kb. 3 liter vízzel felöntjük és készre főzzük. Egy db tojáshoz teszünk egy csipet szódabikarbónát, sót és amennyi lisztet felvesz, annyival nem túl kemény tésztát gyúrunk, majd a forró levesbe szaggatjuk.