Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

 

31. HÉT

100_6176.jpg Burgonyafőzelék: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-1 db paprika, paradicsom, só, őrölt paprika, babérlevél, 2 dl tejföl, 2 ek étkezési keményítő.
A kockára vágott hagymát megdinszteljük, beletesszük a darabolt paprikát, paradicsomot, megszórjuk őrölt paprikával, majd felöntjük kb. 1 l vízzel. A karikára vágott  burgonyát, babérlevelet beletesszük, sózzuk és puhára főzzük. Étkezési keményítővel elkevert tejföllel behabarjuk. Tetszés szerint ízesítjük. Szafaládéval, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.

tojasporkolt.jpg        Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprított vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.

1147_1_490x325.png Bruschetta: 4 sz. bagett, 2-3 db paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, bazsalikom, só, bors.
A kenyereket megpirítjuk. A paradicsomot megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk, a fokhagymát egészen apróra vágjuk. Összekeverjük az olajjal meg az apróra vágott bazsalikommal, tetszés szerint sózzuk és borsozzuk, majd a pirítósokra halmozva tálaljuk.

soskalevesburgonyagomboc.jpg Sóskaleves, burgonyagombóccal: 1 kis pohár tejföl, másfél liter húsalaplé (kockából is jó), 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, fél kg friss sóska.
A sóskát vastagabb szárától megtisztítjuk, apróra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd világos rántást készítünk. Beletesszük a sóskát és megfonnyasztjuk. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk. Egy kevés levet a tejföllel simára keverünk, azután a leveshez adjuk. Amikor újra felforr, belefőzzük a kis burgonyagombócokat. Sóval, borssal, kevés cukorral, vagy édesítővel ízesítjük.

burgonyagomboc.jpg Burgonyagombóc: 20 dkg főtt burgonya, kb. 10 dkg lisz, 1 db tojás, só, bors.
A megfőtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a tojást, sót, borsot és annyi lisztet, hogy jól formázható legyen. Jól összedolgozzuk, vizes kézzel kis gombócokat formálunk, majd a forró levesben/vízben kifőzzük.

kapros-turos_lepeny.jpg  Kapros-túrós lepény: 2 db tojássárgája, 4 ek. porcukor, 7 dkg vaj, 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kk. kristálycukor, 4 dl tej, csipet só. Töltelék: 1 cs. kapor, 6 ek. kristálycukor, vagy édesítőszer, 2 dl tejföl, 4 ek. búzadara, 2 db tojás, fél kg túró.
A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, beleszórjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen kb. 15 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, a tejes élesztőt beleöntjük. Ide kerül az olvasztott vaj, a porcukor, a tojássárgája meg a csipetnyi só is. Dagasztani kezdjük úgy, hogy közben apránként a többi tejet is belegyúrjuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük.   Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük a tojássárgájával, a búzadarával, a tejföllel és a cukorral összekeverjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kaprot finomra vágjuk, a túrókrémhez keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot is. Ha a tészta megkelt, egy kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, a túrós masszát elsimítjuk a tetején, végül előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 alatt megsütjük.

camamberes_salata.jpg Saláta, grillezett camembert (2 főre): 1 cs. saláta keverék, 1 db zöldfűszeres camembert, 1 pár füstölt virsli, 1 nagy pohár joghurt, 1 cs. fokhagymás-joghurtos öntet por.
A camembert elfelezzük, egyik részét kb. 1x1 cm-es kockára vágjuk, a másik felét egészben hagyjuk. Serpenyőbe kevés olajat cseppentünk, majd a kockákat kissé megsütjük, ráöntjük a salátára. A virsliket felkarikázzuk, szintén megsütjük és a camembert kockával együtt a salátához keverjük. Az öntet port elkeverjük a joghurttal, tálaláskor megöntözzük vele a salátát, majd a mindkét oldalán megpirított maradék sajttal tálaljuk.

Kapros leves: 4 dkg liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cs. kapor, 2 dl 12 %-os tejföl, 1 db citrom,  3 ek. olaj, só, bors.
Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, belereszeljük a vöröshagymát és beletesszük az apróra vágott kapor felét. Kissé megpirítjuk, majd felengedjük kb. 1 l  vízzel. Simára keverjük és felforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük. 10-15 perc után hozzáadjuk a tejfölt és a citromlevet. 2-3 percig főzzük, végül meghintjük a maradék vágott kaporral és pirított zsemlekockával tálaljuk.

toltott_burgonya.jpg Töltött burgonya: 1 kg burgonya, 1 kis pohár tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 db tojássárgája, 3 dkg margarin, 10 dkg pulykamellsonka (felvágott), só, bors, bazsalikom.
A burgonyát hámozva sós vízben megfőzzük. Ha kész belsejét kivájjuk. Amit kivájtunk, összetörjük a tejföllel, tojássárgájával, sajttal, margarinnal. Belekeverjük az apró kockára vágott pulykamellsonkát és bazsalikomot. Sóval, borssal fűszerezzük, majd visszatöltjük a burgonyákba. Tepsibe rakjuk és megsütjük.

Túróval töltött paradicsom: 4 db nagyobb paradicsom, 10 dkg túró, 1 ek. mustár (elhagyható), csipet só, 1 kisebb vöröshagyma, 1 ek. majonéz, 1 db piros húsú paprika, .
A megmosott paradicsomok tetejét levágjuk, kikaparjuk a belsejét. A túrót összekeverjük a mustárral, majonézzel, sóval. Belereszeljük a vöröshagymát, majd a paradicsom belsejével és az apróra vágott parikával is elkeverjük. Tetejét rárakva, jól behűtjük. Önmagában, vagy pirított magos kenyérrel tálaljuk.

zoldbab_fozelek-virsli.jpg Zöldbabfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, fél paradicsom, 4-5 karika paprika, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő.
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, paprikát. Miután kissé sütjük, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük kb 1,5 l vízzel. Beletesszük a babérlevelet és a feldarabolt zöldbabot. Sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük. Ha megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a főzeléket besűrítjük vele. Vagdalt hússal, virslivel, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.

sonkas-tejszines_karfiol.jpg Karfiolfelfújt sonkával : 1 nagy fej karfiol, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg combsonka (lehet gépsonka is), 2 ek. vaj, 1 ek. liszt,  2,5 dl tejszín, vagy tej, 1 kis pohár tejföl, vagy joghurt, petrezselyem, vagy snidling, 2 ek. olaj, só, bors, őrölt szerecsendió, sajt.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, majd sós vízben roppanósra főzzük. Közben a combsonkát és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon megsütjük. A vajat felolvasztjuk, hozzátesszük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd tejszínnel, vagy tejjel felengedjük. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet, vagy snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és a tejföllel elkeverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk egy réteg karfiolt rakunk bele, tetejét megöntözzük a mártással, rászórjuk a hagymás sonkát, majd újra karfiolt a végén pedig a maradék mártással megöntözzük. Reszelt sajttal megszórjuk, sütőben megsütjük.

gombas_galuska.jpg  Gombás galuska: 40 dkg liszt, 25 dkg gomba, 1 tojás, 3 dl víz, 0,5 dl olaj,   1 csokor petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tk. só, 1 mk. őröltbors, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl.
Mély tálban a tojást habosra keverjük a vízzel. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Ezután hozzáadjuk a lisztet is és nokedli tésztát keverünk belőle. Félretesszük. A gombát megmossuk, leszárítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a megtisztított vöröshagymát, hozzáadjuk a gombaszeleteket és puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.  Bő, sós vízbe szaggatjuk a galuskát és megfőzzük. Leszűrjük és a pirított gombával összeforgatjuk. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, aki szereti, tejföllel fogyaszthatja. A gombás ragut összekeverhetjük hasábburgonyával is.

natur_szeletsopszkasalata.jpg Sopszka saláta: 20 dkg uborka, 1-2 db paradicsom, 2 db lilahagyma, 1-2 gerezd fokhagyma,  4 ek. olaj (ha van, akkor olíva), 2 ek. borecet,  petrezselyem, só, bors.
A paradicsomot és az uborkát felkockázzuk, a negyedekre vágott hagymát vékonyan felszeleteljük és összekeverjük az apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel. Meglocsoljuk az olajból, borecetből, sóból, borsból kikevert öntettel, majd az egészet lehűtjük. Bármilyen párolt hússal, roston sült csirkemellel, natúrszelettel, virslivel tálalhatjuk. (Én a csirkemellet vékonyra szeletelem, sózom, borsozom, egy kis olajjal meglocsolom, majd szendvics sütőben megsütöm.)

sorben_sult_csulok.jpg Sörben sült csülök: szeletelt csülök, jó tenyérnyi darabok. Pác: fél doboz sör, 2 ek. méz, 2 ek. mustár, só, bors, 5 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1 ek. Lucullus Ranchero-pác, 1 kis fej vöröshagyma. A pác hozzávalóit összekeverjük, a vöröshagymát belevágjuk, majd beleforgatjuk a csülök darabokat. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, másnap tepsibe tesszük, a maradék sört és a páclevet aláöntjük, fóliával letakarjuk, puhulásig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát róla és többször meglocsolva, forgatva, pirosra sütjük.

100_5358.jpg Frankfurti saláta: 4 pár virsli, 4 db burgonya, 1 kis fej kelkáposzta belső része (külső, erősebb leveleit később főzeléknek, párolva köretnek felhasználhatjuk, vagy télen készíthetjük kínaikelből), 2 db lilahagyma, 2 dl tejföl, mustár, majonéz, só, bors, édesítő.
A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt kockára, a főtt virslit karikára, a lilahagymát és a kínaikelt szeletekre vágjuk. A hozzávalókból tartármártást készítünk és a zöldségekhez keverjük. 1-2 órát hűtőben érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

100_6031.jpg Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.

100_6037.jpg Mézes-, mustáros pulyka-, vagy csirkemelltekercs: 1 kg pulykamell, vagy 2 db csirkemell, 2 db közepes cukkini, mexikói zöldség keverék, só, bors, kakukkfű, kevés méz, mustár.
A csirkemellet vékonyan felszeleteljük, kissé kiverjük, sózzuk és mézzel elkevert mustárral, melybe beletesszük a borsot, kakukkfüvet, megkenjük. A cukkiniből zöldség hámozóval, hosszában vékony szeleteket vágunk, besózzuk. Mindegyik hússzeletre ráteszünk egy cukkini csíkot, felgöngyöljük és fogvájóval megtűzzük. (Aki nem fogyózik, így göngyölje: bacon szalonna, pulyka- vagy csirkemell, cukkini). Egy serpenyőben kevés vajat és olajat forrósítunk, majd a terkercseket megsütjük, ha kész félretesszük.  A mexikói zöldségkeveréket a visszamaradt zsiradékon megpároljuk, petrezselyemmel megszórjuk, majd ha kész, visszatesszük a tekercseket  és összemelegítjük. Rizzsel tálaljuk.

Halkrém: 1 doboz natur lében eltett tonhal, 3 ek. margarin, 1 db kockasajt, só, bors, mustár, citromlé.
A halat lecsöpögtetjük, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Pirított kenyérrel tálaljuk.

32. HÉT

tokfozelekcsirkepori.jpg Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, pirospaprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő,  2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk,  beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.

Csirkepörkölt: 1 kg csirkehús, 2 fej vöröshagyma, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 2 ek. őrölt paprika, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj.
A hagymát üvegesre pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a felaprított paprikát és a hámozott, felkockázott paradicsomot (lecsós alap). Ha megpárolódott, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük az őrölt paprikát, majd beletesszük az összedarabolt csirkét. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük. Ha elfő a víz, akkor utána öntünk egy keveset, hogy le ne égjen, de ne is legyen túl bő szaftja.

karfiol_leves.jpg  Karfiol leves: 1 db kafiol, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, őrölt paprika, só, bors. 1 mk. liszt, kevés olaj.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az előzőleg karikára vágott sárgarépa és petrezselyemgyökeret. Sózzuk, borsozzuk és amikor már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a karfiolt is. Rántást készítünk, kevés őrölt paprikával elkeverjük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveshez és készre főzzük.  Tetejét apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk. Aki dúsítani akarja, tejfölt is tehet bele.

Zöldséges rizs: 1 cs. rizs, 2 cs. víz, 1 cs. zöldségkeverék, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 2 g. fokhagyma, petrezselyem, kevés olaj.
Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a rizst és a zöldségeket. Kevés ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Fűszerezzük és puhára főzzük. Apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

Töltött padlizsán: 80 dkg padlizsán, 20 dkg paradicsom, 1 kis fej lilahagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek. étolaj, 4 dkg reszelt sajt, só, bors.
A padlizsánt kettévágjuk, belsejét bevagdossuk, és besózzuk. Egy órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és sütőben félig megsütjük. Ha kihűlt, a belsejét kikaparjuk, felkockázzuk. Közben a felszeletelt hagymát olajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, kicsit hűlni hagyjuk. Miután kihűlt hozzákeverjük a padlizsán kockákat, visszatöltjük, tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, majd megsütjük. Önmagában, de rizzsel is nagyon jó.

Májas röszti: 30 dkg csirkemáj, 30 dkg burgonya, 3 db tojás, só, bors, olaj a sütéshez.
A májat ledaráljuk, vagy elkaparjuk. Hozzáreszeljük a meghámozott, nyers burgonyát (közepes reszelőn), összedolgozzuk a tojásokkal, sóval, borssal. Evőkanállal forró olajba szaggatjuk és kisütjük. Tetszőleges salátával fogyasztjuk.

Avokádó krémmel töltött paradicsom: kb. 40 dkg avokádó, 50 dkg paradicsom (közepes méretű), 1 fej lila hagyma, 1 db citrom, só, bors.
Az avokádó húsát villával összetörjük, hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, sóval, borssal, pár csepp citromlével ízesítjük. A paradicsomokat kettévágjuk, kanállal kikaparjuk a magokat és a helyükre betöltjük az avokádó krémet. Ecetes fejes saláta ágyon tálaljuk, pirítós kenyeret kínálunk mellé.

Húsleves: hideg vízben felteszünk főni 30 dkg marhahúst, amikor felforrt, a habot leszűrjük és beleteszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé, 1 tv paprika, 1 paradicsom, nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítjük, készre főzzük. Kevés pihentetés után leszűrjük, a levest cérnametélttel, zöldségekkel tálaljuk, a húshoz szeletelés után zsemlemártást kínálunk.

100_5281.jpg Zsemlemártás: 4-5 db zsemlét kockára vágva megpirítunk. Tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, nyomunk bele 1-2 gerezd fokhagymát, majd a húslevesből rászűrünk annyi levet, hogy mártás sűrűségű legyen. Elkeverjük és összeforraljuk. A levesben főtt hússal, csontos hússal tálaljuk.

tojasos_lecso.jpg  Tojásos lecsó: 1 kg paprika, 3-4 db paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2-3 gerezd fokhagyma, 4-5 db tojás, 1 dl olaj.
A paprikát, paradicsomot megmossuk és a vöröshagymával együtt felkarikázzuk. A vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot addig sütjük, amíg levet enged, majd ekkor beletesszük a paprikát is. Sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, ha megpuhult, kevés sóval elkevert, felvert tojással leöntjük és készre sütjük. 

100_5318.jpg Tonhalas, zöldséges tészta:       1 doboz naturlében eltett aprított tonhal, 450 g mexikói zöldségkeverék, fél csomag durum tészta /penne, fusilli/.  Kevés olajon megdinsztelünk egy kevés vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk.  Zöldség nélküli változat: margarinon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk 1 ek. liszttel átkeverjük, felengedjük tejjel, beletesszük a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük és a tésztával összekeverjük.

cukkini_kremleves.jpg Cukkinikrémleves: 2 cukkini, 1 fej vöröshagyma, burgonya, fokhagyma, só, bors, friss bazsalikom, zöldségleves alaplé, vagy kocka.
A felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, tovább dinszteljük sózzuk, borsozzuk és felöntjük a leves alappal. Turmixoljuk, majd hozzáadjuk a reszelt cukkinit és készre főzzük. Apróra vágott friss bazsalikommal ízesítjük.

zuzanyars_sortesztaban.jpg Zúzanyárs, sörtésztában: 1 kg zúza, 30 dkg liszt, 2 dl sör, 2 dl tej, só, bors, 5 db tojás, olaj.
A zúzát húslevesben vagy zöldségalaplében puhára megfőzzük. Összekeverjük a lisztet a sörrel meg a tejjel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojások fehérjét kemény habbá verve keverjük a masszához. Egyenként bambuszpálcára szúrjuk a zúzákat, megmártjuk a sörtésztában, és bő, forró olajban kisütjük. A zúzák közé tehetünk cukkini karikákat is. Köretnek párolt rizst, de bármilyen salátát is adhatunk hozzá.

100_6536.jpg Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.

Párolt brokkoli: A friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek. Fokhagymás sajtmártással tálaljuk.

tavaszi_raguleves.jpg Tárkonyos (tavaszi) raguleves: 1 kg csirkeaprólék, 1 karalábé, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó (lehet mirelit is), 10 dkg gomba,  1 sz. tárkony (lehet szárított is), bors, só, tejszín vagy tejföl, 1 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, vagy 1 ek.liszt. pici citromlé.
A csirkeaprólékot feltesszük főni, miután felforrt, a habját leszedjük. Közben a zöldségeket karikára, a karalábét kockára, a gombát szeletekre vágjuk és az apróra vágott vöröshagymával, a zöldborsóval együtt megpároljuk, majd a csirkeléhez keverjük. Sózzuk, borsozzuk, tárkony levelet teszünk bele és készre főzzük. A tejszínt, vagy a tejfölt elkeverjük egy  csapott ek. étkezési keményítővel, vagy 1 tk. liszttel, egy kis levessel, majd a többi leveshez adva összeforraljuk. Citromlével enyhén besavanyítjuk, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
 
hagymas_szuz.jpg Hagymás szűzpecsenye: 60 dkg szűzpecsenye, 4 db közepes fej lilahagyma, 2 ek. olaj, 2 ek. mustár, 1 dl balzsamecet, só, frissen őrölt bors, 1 ek. méz.
A szűzpecsenyét kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, öklünkkel kicsit szétlapítjuk. Az olajban elkeverjük a mustárt, borsot, 1 fej apróra vágott hagymát és az érmék mindkét oldalát megkenjük a páccal. Tálba tesszük letakarjuk és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap egy serpenyőben olajat hevítünk, majd az érmék mindkét oldalát pirosra sütjük, de ne szárítsuk ki. Ekkor a húst kivesszük, a visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a maradék, felszeletelt lilahagymát. Ha megpuhult, felöntjük balzsamecettel, hozzáadjuk a mézet, sót, borsot. Pár perc alatt összefőzzük. Visszatesszük a húst, de már csak összemelegítjük a hagymával. Karikára vágott, párolt, petrezselymes sárgarépával tálaljuk. Aki nem szereti, burgonyát, vagy rizst is adhat hozzá.
 
pupusas.jpg Pupusas (6 db-hoz): 30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 50 ml olaj, 120 ml víz.
A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk. Hagyjuk pihenni addig, amíg a tölteléket elkészítjük.
Töltelék(de lehet bármi, amit kitalálunk): 1 kis fej vöröshagymát összepirítunk apróra vágott szalonnával. Hozzáadunk felkockázott gépsonkát és összesütjük. Beleöntünk egy kis doboz kukoricát, pici só, bors, fokhagyma, bármilyen fűszer, amit szeretünk, 2-3 ek. tejföl és reszelt sajt.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kicsit kinyújtjuk, teszünk bele 1 púpos evőkanálnyit a töltelékből, majd a széleit és a két végét összecsípjük, kicsit lelapítjuk és egy teflon serpenyőben (olaj nem kell hozzá) pár perc alatt megsütjük, előbb az egyik, aztán a másik oldalát.
Tölteléknek tehetünk még bele: hagymás csirkemájat, párolt zöldséget. De én tavasszal kipróbálom a medvehagymába tekert halsteaket is. Tölthető bármivel, amit szeretünk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 91
Tegnapi: 637
Heti: 728
Havi: 9 450
Össz.: 2 620 444

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 31-32. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »