Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

8. HÉT

tarhonyas_lecso.jpg  Lecsó tarhonyával: 15 dkg füstölt húsos szalonna, 2-3 szál virsli, 3 db vöröshagyma, 1-2 üveg eltett lecsó, lehet fagyasztott is, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, tarhonya.
A füstölt szalonnát és a vöröshagymát felkockázzuk, együtt megsütjük. Beleöntjük a lecsót, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük.  A virslit felkarikázzuk és félidőben a lecsóhoz adjuk. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk.
 Miközben a lecsó fő, 5 ek. olajban aranybarnára pirítjuk a tarhonyát, felöntjük dupla mennyiségű forróvízzel. Sózzuk, majd fedő alatt készre főzzük. Lecsóval tálaljuk. 

100_6944.jpg  Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk és tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.

100_5328.jpg                                           Töltött paprika: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/18/receptek-34-het

Sütőben sült bundáskenyér: kenyér, tojás, só.
A tojást sóval felverjük és a kenyérszeleteken beleforgatjuk. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd a kenyérszeleteket belefektetjük és sütőben megsütjük. Ha van egy kis reszelt sajt, megszórhatjuk vele!

gnocchi.jpg Gnocchi, magyarosan: 1 kg lisztes burgonya, kb. 10 dkg liszt, 1 db tojás, 2 ek. búzadara, só, bors. 
Ragu: 2 nagy fej vöröshagyma, 10-15 dkg húsos szalonna.
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk. Krumplinyomón áttörjük és szétterítjük egy gyúródeszkán és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, hozzáadunk egy kevés lisztet, egy tojást, sót, borsot és összedolgozzuk.
Folyamatosan adagoljuk hozzá a többi lisztet és két evőkanálnyi búzadarát is. Addig gyúrjuk és tesszük hozzá a lisztet, amíg összeáll. Vizet forralunk egy kis sóval. A tésztát daraboljuk, majd egy-egy darabból hosszú rudat sodrunk, majd kb 2 cm-es darabokra vágjuk. Egyenként bordát nyomunk mindegyik darabba (de nem lényeges), majd tálcára gyűjtjük. Forró, sós vízbe dobva azonnal megkeverjük és addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére. 
A szalonnát és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, pirosra sütjük, majd a kifőzött tésztát beleforgatjuk. Ha túl vizes lenne, tűzálló tálba öntjük és sütőben kicsit összepirítjuk. 
Nem csak önálló étel, hanem szaftos hús mellé köretként is tálalhatjuk, de egyszerűen bármilyen szósszal, gombás raguval fogyasztható!

100_6146.jpg                                      Zöldborsó főzelék: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/3/receptek-12-het

Sült csirkecomb: 4 db egész csirkecomb, só, bors, majoránna, sütőzacskó.
A csirkecombokat megtisztítjuk, mossuk, majd kicsit bevagdossuk, sóval, borssal, majoránnával bedörzsöljük. Sütőzacskóba tesszük, majd megsütjük.

paprikaba_toltott_korozott.jpg Paprikába töltött kőrözött: személyenként egy-egy paprika, 25 dkg túró, 1 kis pohár kefir, só, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, őrölt paprika, egy csokor snidling.
A paprikát kicsumázzuk, ereit kivágjuk, majd a többi hozávalót simára keverjük, hozzáadjuk az apróra vágott snidlinget beletöltjük a paprikába és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal fogyasztjuk.

gombaleves.jpg Gombaleves: 1 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 40 dkg gomba, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, só, őrölt paprika, 2 ek. liszt.
Az olajon megpirítjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, rátesszük a felkarikázott zöldségeket. Beletesszük a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk és együtt puhára pároljuk. Liszttel, pirospaprikával megszórjuk, majd felengedjük 3 l vízzel  és összeforraljuk. Apróra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk. Levesbetétnek csipetkét vagy vajas galuskát adunk hozzá.

Rakott kel: lásd. http://konyhabirodalom.hupont.hu/32/receptek-1112-het

Káposztás gulyás virslivel: fél kg savanyú káposzta, 2 pár virsli, 1 pici fej vöröshagyma, 1 tk. olaj, só, bors, köménymag, babérlevél, őrölt paprika.
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk a paprikával és elkeverjük a káposztával. Fűszerekkel ízesítve majdnem puhára pároljuk. Beletesszük a karikára vágott virslit, kevés vizet öntünk alá, majd készre főzzük. Magában, tejföllel, de sült burgonyával is tálalhatjuk.

1147_1_490x325.png Bruschetta: 4 sz. bagett, 2-3 db paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, bazsalikom, só, bors.
A kenyereket megpirítjuk. A paradicsomot megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk, a fokhagymát egészen apróra vágjuk. Összekeverjük az olajjal meg az apróra vágott bazsalikommal, tetszés szerint sózzuk és borsozzuk, majd a pirítósokra halmozva tálaljuk.

Tojásos muffin: személyenként 2 db tojás, gépsonka, bármilyen párolt zöldség, de legjobb a cukkini, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, snidling, reszelt sajt.
A muffin sütőt kibéleljük a gépsonkával beletesszük a párolt zöldségeket, majd a tojásokat felverjük sóval, borssal, adunk hozzá zúzott fokhagymát és apróra vágott snidlinget, majd a zöldséges gépsonkára kanalazzuk. Tetejére reszelt sajtot szórunk, sütőben megsütjük. Pirított magos kenyérrel, vagy friss salátával tálaljuk. 

Tárkonyos burgonya leves: 6 db közepes burgonya, 1 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 sz. szárazkolbász, friss tárkony, fél citrom leve, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, só, bors, 3-4 ek. olaj, 1 dl fehérbor (elhagyható).
A felhevített olajon megdinszteljük az aprított vöröshagymát, sárgarépát és gyökeret. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a felkockázott burgonyát. Az egészet felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, majd addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük, végül hozzáadjuk a bort és az aprított petrezselymet, tárkonyt.

Mézes- gyömbéres csirkemell: 4 egész csirkemell, 2,5 dl narancslé, 1 dl méz, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 tk. frissen reszelt gyömbér, 1 tk. reszelt narancshéj, 1 tk. szezámmag, só, bors, olaj.
A csirkén, szezámmagon és az olajokon kívül mindent jól összekevrünk, egy tálban, majd félre tesszük, amíg megtisztítjuk és nagyjából egyforma, kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk a csirkét, hogy hamarabb átsüljön. Ha ezzel megvagyunk, jó alaposan bedörgöljuk a húst a páccal, majd 20-25 percre betesszük a hűtőbe. Miután ez letelt, egy serpenyőben felforrósítunk egy kis olajat, majd megpirítjuk benne a hús mindkét oldalát. Amikor már szépen megpirult, a pácos tálkában maradt szószt is hozzáöntjük, egy-két percig pirítjuk, majd a húst kiszedjük egy tányérba. A serpenyőben maradt pácos olajhoz hozzáadjuk a szezámmagokat, pár pillanat alatt megpirítjuk. Tálaláskor a szezámmagos olajjal meglocsoljuk a csirkét. 

baconbe_tekert_sajttal_toltott_csirkecomb.jpg Baconbe tekert, sajttal töltött csirkecomb:  8 db csirke felső comb, 1 cs. bacon szalonna, kevés sült csirke fűszerkeverék, vagy só, bors, 15-20 dkg reszelt sajt.
A combokról levesszük a bőrét és kicsontozzuk. Sózzuk, borsozzuk, vagy fűszerkeverékkel beszórjuk. A csont helyére teszünk egy kis reszelt sajtot, majd belegöngyöljük a szalonnába és lerakjuk egy tepsibe. A többi combot is elkészítjük és sütőben megsütjük.

sult_cekla.jpg                      Sült zöldségek: édeskömény- olaj, só, bors, citromlé, kakukkfű, sárgarépa- friss narancslé, só, bors, olaj, rozmaring, petrezselyemgyökér- fehér borecet, só, bors, olaj, zsálya, cékla- balzsamecet, só, bors, olaj,  majoranna. 
Minden zöldségfélét előfőzünk, hasábokra vágunk, a hozzávalókkal összekeverjük, sorba rakjuk egy tepsibe és megsütjük.. Köretnek is nagyon finom. Én, friss fűszernövényeket használok, de lehet szárított is.

cukkinis_tojas.jpg Cukkinis rántotta: a cukkinit hasábokra vágjuk. Kevés olajon megdinsztelünk 1 fej karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a cukkinit és kissé megpirítjuk. Zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel ízesítjük. Ezután a  felvert tojásokat ráöntjük és készre sütjük.

finomfozelek.jpg Finomfőzelék: 20 dkg zöldborsó, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zsenge karalábé, 1 doboz konzerv kukorica, vagy 50 dkg. zöldségkeverék, só, bors,  petrezselyem, pici cukor, 4 ek. liszt, vaj, tej.
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikára, a karalábét pedig kis kockára vágjuk. Kevés vajat felolvasztunk beletesszük a felaprított petrezselyem felét, majd rátesszük a megmosott, összevágott zöldségeket, sózzuk. Kevés vizet öntünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, hozzáöntjük leve nélkül a kukoricát, megszórjuk liszttel, felöntjük tejjel és habverővel csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, tejet adunk hozzá. Néhány perc alatt összeforraljuk. Pici cukorral édesítjük és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemmel. Panírozott halrudacskával tálaljuk.

Avókádó krém: 1 jó érett avokádó, 1 kevés citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 sz. újhagyma, 1 kanál natúr joghurt, só, bors.
Az avokádót megtisztítjuk, majd a többi hozzávalóval együtt pépesítjük. Pirítóssal és paradicsommal tálaljuk.

Karfiol lengyelesen: fej (körülbelül 1 kg) karfiol, 1 nagy pohár (350 gr) 12%-os tejfö, 10-15 dkg trappista sajt, 2-3 ek. zsemlemorzsa, vaj, só, bors
A karfiolt rózsáira szedjük, majd átmossuk. Sós vízben félpuhára főzzük. Közben zsemlemorzsát pirítunk egy serpenyőben és egy jénait  kivajazzunk. A pirított morzsával kiszórjuk a jénai alját, majd beletesszük a puhára főtt karfiolt. Megszórjuk vékonyan a tetejét is pirított morzsával. Végül reszelt sajttal kikevert tejfölt simítunk a tetejére és megsütjük.

Francia saláta (light): 1 cs. fagyasztott, francia saláta alap, 2 db alma, 4 db ecetes uborka, 3 db burgonya. Light majonézhez: 4-5 db tojás, 1 db alma, 1 nagy doboz joghurt (375 gr), 1 tk. citromlé, 1 ek. mustár, 1 ek. olaj, édesítőszer, só, bors.
A tojásokat keményre főzzük, sárgáját kiszedjük (a fehérjét, kockára vágva a salátához keverjük) a joghurttal, reszelt almával és az ízesítőkkel simára dolgozzuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, ha kihűlt kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A fagyasztott zöldséget megpároljuk. Az uborkát és az almát is felkockázzuk. A zöldséget, a burgonyát, uborkát, almát egy nagyobb tálba tesszük, ráöntjük a mártást, elkeverjük. Néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

100_6594.jpg Hideg gyümölcs leves (főzés nélkül): vegyes gyümölcs (alma, körte, banán, cseresznye befőtt, narancs, ananász konzerv), 1 nagy doboz gyümölcsös joghurt, 3-4 dl víz, szegfűszeg, fahéj.
A joghurtot elkeverjük a vízzel,  és a befőttek leszűrt levével, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel. A friss gyümölcsöket apróra vágjuk és a cseresznyével, ananásszal együtt a joghurtba keverjük. Jól lehűtve tálaljuk.

kaposztas_palacsinta.jpg  Káposztás palacsinta: 0,5 kg káposzta, 25 dkg liszt, 2 db tojás, 4 dl tej (vagy ásványvíz), fél dl olaj, só, bors.
A palacsinta hozzávalóit simára keverjük. A káposztát lereszeljük, picit megsózzuk, állni hagyjuk 10-15 percig. Kevés olajon aranysárgára pirítjuk a cukrot, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a kinyomkodott káposztát, sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk.
I. változat: a palacsintákat kisütjük, a káposztából 2-3 evőkanálnyit teszünk egy-egy palacsintába, majd a palacsinta két szélét felhajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki, feltekerjük és sorban beletesszük egy kivajazott tepsibe, tejföllel megkenjük a tetejét és forró sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
II. változat: a kész palacsinta tésztába belekeverjük a káposztát és a szokásos módon kisütjük. Tejföllel, de fahéjas porcukorral is finom.
Ha marad a töltelékből, lefagyaszthatjuk, vagy káposztás kockának elhasználjuk.

kinaikel_fozelek.jpg  Kínai kel főzelék kolbásszal: 1 fél fej kínai kel, vagy 1 fej kelkáposzta, 4 db burgonya, őrölt kömény, só, bors, majoránna, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl 12 %-os tejföl (elhagyható), 1,5 dl olaj, 2 ek. liszt.
A burgonyát megmossuk, kockára vágjuk és feltesszük, főni. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, a fűszerekkel és zúzott fokhagymával. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra szelt kínai kelt. Ha már minden megpuhult, az olajból és lisztből rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, majd besűrítjük vele a főzeléket. A végén karikára vágott kolbászt főzünk bele. Aki szereti, 2-3 kanál tejföllel is ízesítheti.

Sajtsaláta: 15 dkg ementáli sajtot valamint egy kis fej lilahagymát vágjunk apró kockára és keverjük fél adag, azaz kb. 25 dkg tartármártáshoz. 1 db fehér vajretket is reszeljünk bele, majd hűtőszekrényben pár órát érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

100_6505.jpg Paprikás burgonya: 1 kg burgonya, 20-30 dkg főző-, lecsókolbász, vagy virsli, só, 2-4 gerezd fokhagyma, só, majoránna.
A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. Picit együtt pirítjuk, sózzuk, megszórjuk őrölt paprikával, zúzott fokhagymával, majoránnával ízesítjük,  felöntjük kevés vízzel, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és készre főzzük.

Fokhagymás, paradicsomos szósz: 2 doboz hámozott paradicsom, vagy 5 db friss (forró vizbe mártjuk, héját lehúzzuk), 1 dl olaj, 3-4 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, 1 cs. durum tollhegy tészta (penne), 10-15 dkg sajt.
A paradicsomot pépesre főzzük és zúzott fokhagymával, apróra vágott bazsalikommal ízesítjük. Kifőzött tésztával tálaljuk, reszelt sajttal megszórjuk.

csilisbab11.jpg Chilisbab, gerslivel: 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darált hús, vagy füstölt kolbász, sonka, 1 konzerv hámozott paradicsom, 2 doboz bab (lehet paradicsomos csilis), 1 doboz kukorica, ketchup, Piros Arany, chilis bab fűszerkeverék, só, bors, oreganó, olaj.
A hagymát karikára vágjuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fűszerkeveréket és az oregánót. Hozzáadjuk a paradicsomot, egy jó adag ketchupot és négy evőkanál Piros Aranyat, vagy házi darált paprikát. Ha kell, adjunk hozzá egy kevés vizet, és főzzük össze. Ezután beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott, leszűrt gerslit és ha megpuhult, a babkonzervet és a kukoricát is. Összeforraljuk és melegen tálaljuk.
 

Csirkemájas rakott brokkoli: 50 dkg brokkoli, 15 dkg sajt, 30 dkg csirkemáj, só, bors, majoránna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg sajt.
A brokkoli sós vízben, rózsáira szedve megfőzzük, felét kivajazott jénaiba terítjük. A vöröshagymát félfőre vágjuk megdinszteljük, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott csirkemájat, fűszerezzük, enyhén megsózzuk, készre sütjük. Ha kész, ráterítjük a brokkolira, befedjük a maradékkal, a
tejszínt ráöntjük, reszelt sajttal megszórjuk és megsütjük. Ha marad még alapanyagunk tovább rétegezzük.

hagymakremleves.jpg Hagymakrémleves: 5 db vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés liszt, húsleveskocka, reszelt sajt.
A vöröshagymát aprítom és az olajon megdinsztelem. Hozzáadom a fokhagymát is, még egy kicsit sütöm, majd megszórom liszttel és átkeverem. Felengedem a hús-alaplével, fűszerezem és botmixerrel simára keverem. A póréhagymát karikára vágom, megsütöm, a leveshez keverem, pirított kenyérkockával, vagy olvasztott sajtos bagettel tálalom.

Kolbászos sertésragu: 50 dkg sertéscomb, vagy lapocka, 30 dkg gomba, 1 db piros Kaliforniai paprika, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 ek. liszt, 2 ek. paradicsompüré, 2 dl tejszín, 30 dkg kolbász, só, bors, babérlevél, petrezselyem, olaj.
A gombákat félbevágjuk, a paprikákat feldaraboljuk, a hagymát felaprítjuk. A húst forró olajon kisebb adagokban erősen megpirítjuk, majd kivesszük. A visszamaradt zsiradékban a hagymát, a paprikát és a gombát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Sóval, borssal, babérral ízesítjük. Belekeverjük a paradicsompürét, meghintjük liszttel, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt  kb. 1 órát pároljuk.
Ha megfőtt, belekeverjük a tejszínt, majd összemelegítjük a felkarikázott főzőkolbásszal. Krumpligombóccal vagy nagyobbra szaggatott nokedlivel tálaljuk.

burgonyagomboc.jpg Burgonya gombóc: 1 kg burgonya, 2 db tojás, só, szerecsendió, 1 tk. zsír.
A burgonyát héjában megfőzzük. Ha megpuhult, lehúzzuk a héját és még melegen áttörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojásokat, a zsírt, megsózzuk ízlés szerint és annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyit felvesz. Gombócokat formálunk és forrásban levő, enyhén sós vízben kifőzzük.

kefires_salata.jpg  Kefires saláta /tetszés szerint, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem. /Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit./

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 182
Tegnapi: 637
Heti: 819
Havi: 9 541
Össz.: 2 620 535

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 8-9. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »