21. HÉT
Édeskáposzta főzelék, füstölt oldalassal, vagy virslivel: lásd. 2012. 13. hét receptjei között, azzal a különbséggel, hogy új káposztából készül.
Tócsi: 4 db közepes burgonya, 1 dl tej, só, bors és annyi liszt, hogy nokedli sűrűségű masszát kapjunk, tejföl, 1 gerezd zúzott fokhagyma, snidling, aki akar tehet bele 1-2 tojást, de teljesen felesleges ("ilyen tojásárak mellett"), mert így is összeáll a massza.
Először a burgonyát apró lyukú reszelőn lereszeljük, vagy aprító gépen ledaráljuk. Sózzuk, borsozzuk (én nem szoktam mással ízesíteni, mert a hozzáadott tejfölbe keverek zúzott fokhagymát, snidlinget), kevés ideig állni hagyjuk. Amikor levet enged, hozzáadjuk a lisztet és kanállal forró olajba, kissé ellapítva megsütjük. Ízesített tejföllel kínáljuk.
Sonkás rakott tészta: 30 dkg metélt tészta, 20 dkg főtt füstölt sonka, 1 nagy pohár tejföl, 1 db tojás 15-20 dkg reszelt sajt lehet vegyesen füstölt és nem füstölt, 1-2 gerezd fokhagyma, vaj.
A sonkát ledaráljuk, vagy apró kockákra vágjuk és pár percig forró olajon pirítjuk. Hozzáadjuk az apró darabokra vágott fokhagymát. Ha kész, keverjük hozzá a tejfölt, a tojást és egy rész reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk és a sós vízben kifőzött tésztával összekeverjük. Vajjal kikent tűzálló edénybe öntjük, tetejére szórjuk a megmaradt sajtot, majd forró sütőben megsütjük. Ha elkészült borítsuk ki a formából és szeleteljük fel.
Nagyon mutatós, ha spenótos, vagy színes tésztával készítjük, majd a masszát nem keverjük bele, hanem rétegezve egy kerek tortaformában megsütjük.
Párolt zöldség virslivel: 1 cs. Franciasaláta zöldségkeverék, 1 doboz kukorica konzerv, 1 kis fej vöröshagyma, 1 pár füstölt virsli, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, 1 ek. vaj.
Vajon megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a felkarikázott virslit és a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, majd tálaláskor apróra vágott fűszernövényekkel ízesítjük.
Paprikás burgonya: lásd. 2012. 1. hét receptjei között!
Halkrém: 1 doboz olajos hal, 1 ek. majonéz, nagyon kevés apróra vágott lilahagyma, bors.
A halat lecsöpögtetjük, villával összetörjük, hozzáadjuk a vöröshagymát, borsozzuk, majd a majonézzel simára keverjük. Pirítóssal tálaljuk.
Lencsefőzelék: 40 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, kevés mustár, babérlevél, kevés ecet, 1-2 szál sütni való kolbász.
A lencsét megmossuk, pár órára beáztatjuk, majd feltesszük főni. A vízbe teszünk babérlevelet, 1 egész vöröshagymát, apróra vágott fokhagymát. Ha megpuhult, rántást készítünk, majd simára keverjük a tejföllel és a mustárrral. Hozzáadjuk a lencséhez. Folytonos keverés mellett besűrítjük. Kevés ecettel ízesítjük, sült kolbásszal tálaljuk.
Töltött gombafejek: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!
Sopszka saláta: 20 dkg uborka, 1-2 db paradicsom, 2 db lilahagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj (ha van, akkor olíva), 2 ek. borecet, petrezselyem, só, bors.
A paradicsomot és az uborkát felkockázzuk, a negyedekre vágott hagymát vékonyan felszeleteljük és összekeverjük az apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel. Meglocsoljuk az olajból, borecetből, sóból, borsból kikevert öntettel, majd az egészet lehűtjük.
Póréhagyma krémleves: 1 szál póré hagyma,4 gerezd fokhagyma, 1 csomó friss petrezselyem, 2 db sárgarépa, 2 dl tej, 3 dl főzőtejszín, 2 db erőleves kocka, bors, őrölt szerecsendió, kakukkfű, 5 dkg margarin, kevés olaj.
A póréhagymát és a sárgarépát vékonyan felcsíkozzuk, majd a margarinon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a szintén vékony szeletekre vágott fokhagymát is és a többi fűszert. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz. Ezután öntsük fel vízzel, dobjuk bele a húsleves kockát és forraljuk össze. Ha minden megpuhult öntsük bele a tejszínt és egy botmixerrel, pürésítsük. Pirított fenyőmaggal, tökmaggal, levesgyönggyel, de egyszerűen pirított magoskenyérrel, vagy zsemlekockákkal is tálalhatjuk.
Resztelt csirkemáj (lehet sertésmájból is): 1 kg csirkemáj, vagy sertésmáj, 4 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 ek. őrölt paprika, 1 tk. majoránna, só, bors, 2 db zöldpaprika, 1-2 db paradicsom, vagy 2-3 kanál lecsó.
A májat vágjuk kisebb darabokra. Forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a félbevágott és fél karikára vágott hagymát, a kis darabokra felvágott paprikát, majd pároljuk néhány percig, míg a hagyma puha nem lesz. Adjuk hozzá a májat, fűszerezzük és erős lángon pirítsuk meg. Amikor a máj kezd pirulni szórjuk meg a paprikával, tegyük hozzá a kis darabokra vágott paradicsomot, jól keverjük össze, majd öntsük fel egy pohárnyi vízzel. sózzuk, majd pár perc forralás után tálaljuk. Burgonya köret illik hozzá.
Húskrém: 20 dkg csirkemell sonka, 2 ek. vaj, 1 tk. mustár, só, bors, petrezselyem, újhagyma.
A csirkemellet az újhagymával együtt ledaráljuk, majd a többi hozzávalóval habosra keverjük. Magos kenyérrel, pirított zsemlével tálaljuk.
Egyszerű csirkebecsinált leves (zöldség nélkül): 2 cs. csirkeaprólék, 2 db nagyobb citrom, 3 fej vöröshagyma, 4 nagy doboz tejföl, só, őrölt paprika, 2-3 db babérlevél, 1 púpozott evőkanál liszt.
A hagymát apróra vágjuk és egy kis olajon megdinszteljük. A tűzről levéve hozzáadjuk a paprikát, a sót, majd a csirkeaprólékot. Összeforgatjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet és félig megfőzzük. Ezután beletesszük a citrom reszelt héját, a leszűrt levét és tovább főzzük. Ha minden megpuhult, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Levesbetétnek, apró tésztát külön kifőzünk és azzal tálaljuk.
Pulykatokány a' la Sztroganov módra: 40 dkg pulykamell filé, vagy pulykacomb, esetleg pulykaérme, 20 dkg apró szemü hagyma (legjobb a gyöngyhagyma), 30 dkg apró gomba, 20 dkg csemege uborka, 1-2 ek. olaj, 1,5 dl tej, 1 ek. mustár, 1 nagy pohár tejföl, 1 tk. étkezési keményítő, vagy pici liszt, só, bors, petrezselyemzöld.
A megtisztított pulykahúst vékony csíkokra metéljük. A megtisztított hagymát és a gombát hosszában félbevágjuk. A lecsöpögtetett uborkákat vékonyan felszeleteljük vagy apró kockákra vágjuk. Forró olajon a hús megpirítjuk, majd kivesszük. A visszamaradt zsiradékban a gombát 3-4 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a húst és együtt tovább sütjük. Tejjel és 1 dl vízzel felöntjük, majd belekeverjük a mustárt és az étkezési keményítővel elkevert liszttet. Beleszórjuk az uborkát, sózzuk, borsozzuk, majd rizzsel tálaljuk. Tetejét apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Hagymás szűzpecsenye: 60 dkg sertés szűzpecsenye, vagy karaj, 4 fej vöröshagyma, 25 dkg húsos szalonna, só, köménymag, 6 dkg cukor, só, bors, 1 ek. balzsam ecet, 1 dl fehérbor, étolaj. Pác: kevés méz, szójaszósz, narancslé, pici só.
A szalonnát kockára vágjuk, megpirítjuk, majd a pörcöket kiszedjük, félre tesszük. A szűzpecsenyét, érmékre szeleteljük, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és a szalonna zsírjában, kevés olaj hozzáadásával, mindkét oldalát ropogósra sütjük, majd ezt is kiszedjük és félre tesszük. A zsírban karamellizáljuk a cukrot a köménnyel együtt és a karikára vágott hagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk a balzsamecetet és a bort. Megkóstoljuk, ha kell sózzuk borsozzuk. Ne főzzük agyon, csak ropogósra pároljuk! Az elkészült párolt vöröshagymára rátesszük a megsütött érméket, leöntjük a páccal, lefedjük és a köret elkészüléséig melegen tartjuk. Tálaláskor a sült érmékre halmozzuk a párolt vöröshagymát, megszórjuk szalonnapörccel, majd rozmaringos burgonyával tálaljuk.
I. Rozmaringos burgonya: 1 kg burgonya, 1-2 ár rozmaring, vagy száított, 2 ek. margarin.
A burgonyát sós vízben enyhén roppanósra főzzük. A felolvasztott margarinba megfuttatjuk az apróra vágott rozmaringot, majd a leszűrt burgonyára öntjük és lazán átkeverjük vele.
II. változat: a burgonyát kockára vágjuk, sütőben pirosra sütjük, majd a rozmaringos margarinba beleforgatjuk.
22. HÉT
Pünkösd hétfő, gyönyörű az idő, aki teheti menjen a szabadba főzni. Ötletek: Bogrács, grill vendégvárás fejezet!
Mángold főzelék: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Lebbencs leves:15 dkg lebbencstészta, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, hagyma, petrezselyem, só őrölt paprika.
A szalonnát kockára vágjuk és megpirítjuk, a pörcöt kiszedjük és a visszamaradt zsiradékon a lebbencstésztát és az apróra vágott vöröshagymát kicsit elősütjük, majd megszórjuk a paprikával. Felöntjük vízzel, majd a szintén kockára vágott burgonyát beletesszük és puhára főzzük. Ha kész a szalonnát is belekeverjük.
Káposztás kocka: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!
Csirkehúsos saláta: 1 db csirkemell, mozzarella (lében), fél fej saláta, fél fej új káposzta, 2 szál sárgarépa, 1 cs. retek, 1 nagy doboz joghurt, kapros öntet-por, gyros fűszerkeverék, olaj.
A csirkemellet felkockázzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, megöntözzük olajjal, majd összekeverjük és fél órát állni hagyjuk. Addig elkészítjük a salátát: a káposztát, retket, sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a salátát falatnyi darabokra tépkedjük, a joghurtot összekeverjük a kapros alappal. A mozzarellát leszűrjük, kockára vágjuk. A hús ezután kisütjük. Tálaláskor egy marék salátát teszünk a tányérra, meglocsoljuk az öntettel, rátesszük a húst és a mozzarellát, majd pirítóssal, vagy anélkül fogyasztjuk.
Petrezselymes "bébi"répa: fél kg fiatal, friss répa, 2 ek. vaj, 1 csokor petrezselyem, só, bors, pici cukor
A répát enyhén sós, cukros vizben pár perc alatt előfőzzük. Ezalatt a vajat felolvasztjuk, majd a petrezselymet megfuttatjuk benne. A leszűrt répát beleforgatjuk, borsozzuk. Köretként tálaljuk.
Natúr szelet: személyenként 1-2 szelet hús (lehet csirkemell, sertéskaraj, vagy tarja), só, bors esetleg grill fűszerkeverék, olaj.
A húst vékonyan leszeljük, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olajon mindegyik felét kicsit megkapatjuk. Aláöntünk egy kevés vízet, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Roston sült hal: 1 kg apró hal (keszeg, kárász, a pecázó férjtől), vagy tonhal, só, bors, fűszersó, liszt, olaj.
A halakat megtisztítjuk, fejét levágjuk és sűrűn beírdaljuk. Fűszerezzük, lisztbe beleforgatjuk, majd forró vaslapon vagy teflon serpenyőben, kevés olajban, ropogósra sütjük.
Bableves: lásd. 2011. 14. hét receptjei között!
Lángos: lásd. 2011. 14. hét receptjei között!
Cukkinitekercs: 1-2 db vastagabb cukkini, 1 db sárga és 1 db piros kaliforniai paprika, 1 db paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg májas, kevés reszelt sajt.
A cukkíniket megmossuk, zöldséghámozóval vékony szeleteket vágunk belőle hosszába. A májasba belereszeljük a vöröshagymát, összekeverjük, majd megkenjük vele a cukkini szeleteket. Rászórjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, feltekerjük, tűzálló tálba tesszük és előmelegített sütőben megsütjük. Tetejére sajtot reszelünk. Ha vékony cukkinit használunk, mint a képen is kereszbe teszünk egy-egy csíkot.
Ez az étel sütés nélkül is fogyasztható!
Paradicsomos káposztafőzelék: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Hortobágyi gombás palacsinta: (kb 10-12 darabhoz) fél liter tej, 25 dkg durum, vagy teljes kiőrlésű liszt, 2 db tojás, 2 kanál olaj, pici só. Töltelék: 60-70 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, pici őrölt paprika, 1 tk. liszt, 3 dl tejföl.
Fenti hozzávalókból szokásos módon palacsintát sütünk. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és pörköltnek elkészítjük. Ha kész, leszűrjük, levét tejföllel és pici liszttel besűrítjük. A palacsintákat megkenjük a tejfölös szafttal, elosztunk rajta 1-2 ek. gombát, két szélét felhajtva felcsavarjuk, majd sorba tűzálló tálba tesszük. Tetejére kenjük a maradék tejfölt és forró sütőben megsütjük.
Sertéscsülök pékné módra: 1,5-2 kg csülök, só, bors, 4 ek. olaj, 4 nagyobb vöröshagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1-2 dl fehérbor, 1 kg burgonya, petrezselyem. A csülköket gondosan megmossuk (ha szőr maradt volna rajtuk, azt leperzseljük, lekapargatjuk), mélyebb lábasba tesszük, aláöntjük a bort és egy kevés vizet, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön csaknem puhára pároljuk. Ekkor áttesszük az egészet egy tepsibe vagy tűzálló tálba, mellédobjuk a megtisztított, cikkekre vágott burgonyát, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél, kétszer-háromszor megforgatva a burgonyát, a csülköket pedig pecsenyelével öntözgetve, pirosra-ropogósra sütjük. Amikor a burgonya félig megpuhult-pirult, hozzáadjuk a megtisztított negyedelt hagymát is. A sütőből kivéve meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és máris tálaljuk.
Kefires saláta: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Tavaszi raguleves: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Turbózott rántotthús: 1 kg karaj, vagy tarja, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tej, fél kg gomba, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem, só, bors.
A húst felszeleteljük, majd a fokhagymával ízesített tejbe fél órára beletesszük. Közben az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, rátesszük a tisztított, szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, amíg a leve el nem párolódik. Megszórjuk petrezselyemmel, majd kihűtjük. A húst kivesszük a tejből, leitatjuk róla a nedvességet, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, mindegyik szeletre teszünk egy kanál gombapépet, felcsavarjuk és a szokásos módon bepanírozzuk és kisütjük. Hasább burgonyával és fokhagymás-tárkonyos mártással tálaljuk.
Fokhagymás-tárkonyos joghurtmártás: 2 dl joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kis csokor friss tárkony, pici só, bors.
A tárkonyt apróra vágjuk, majd a többi hozzávalóval együtt belekeverjük a joghurtba.