46. HÉT
Gombakrémleves: 1 kg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, petrezselyemzöld, 2 dl tejszín
1 ek. margarinon 1 fej vöröshagymát megdinsztelek. Hozzáadok fél kg felszeletelt gombát. Petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítem, egy kicsit pirítom, majd felöntöm 2 l vízzel. Közben a gomba másik felét is felszeletelem, megpirítom. A gombalevest összeturmixolom, 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel sűrítem, majd a pirított gombát is belekeverve tálalom.
Ludaskása: 60 dkg liba-aprólék, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 15 dkg gomba, 1 kis fej zeller, 1 nagyobb fej vöröshagyma, petrezselyem- zellerzöld, só, bors, 50 dkg rizs.
A jól megtisztított aprólékot, kb. másfél liter hideg vízzel feltesszük főni. Hozáadjuk a megtisztított, kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, gombát, egészben a meghámozott vöröshagymát, beleteszünk még egy-egy csokor petrezselymet, és zellerzöldet, néhány szem feketeborsot, sót, s lassú tűzön puhára főzzük. Amikor a húsleves már kész, félretesszük, zsírját leszedjük.
A rizst folyóvíz alatt, szűrőben megmossuk és a levesről leszedett zsír egy részében üvegesre pirítjuk. Felöntjük a forró húslevessel úgy, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Ha felforrt, takarékra vesszük a lángot és fedő alatt pároljuk. Közben a húst kicsontozzuk, a belsőségekkel együtt kockára vágjuk. Amikor már félig megpuhult a rizs, akkor óvatosan hozzákeverjük a zöldséget és a húst, majd készre pároljuk. A főtt petrezselymet apróra vágjuk, végén hozzákeverjük.
Kínai kel főzelék kolbásszal: 1 fél fej kínai kel, vagy 1 fej kelkáposzta, 4 db burgonya, őrölt kömény, só, bors, majoránna, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl 12 %-os tejföl (elhagyható), 1 dl olaj, 2 ek. liszt.
A burgonyát megmossuk, kockára vágjuk és feltesszük, főni. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, a fűszerekkel és zúzott fokhagymával. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra szelt kínai kelt. Ha már minden megpuhult, az olajból és lisztből rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, majd besűrítjük vele a főzeléket. A végén karikára vágott kolbászt főzünk bele. Aki szereti, 2-3 kanál tejföllel is ízesítheti.
Hagymás- zöldbabos rántotta: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Burgonyafelfújt vagdalthússal: 60 dkg lisztes főzőburgonya, 1 csokor petrezselyem, 4 db tojás, 8 dkg reszelt sajt, 6 dkg puha vaj, só, bors, őrölt szerecsendió, 30 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A burgonyát héjastól puhára főzzük, megtisztítjuk, majd burgonyanyomón áttörjük. Hozzáadjuk az aprított petrezselymet, a tojások sárgáját, sajtot és a petrezselymet. Fűszerezzük. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, majd óvatosan a burgonyához keverjük. A setéscombot ledaráljuk, majd a szokásos módon pörköltet főzünk. A burgonyás massza egyik felét sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, ráterítjük a darálthúsból készített pörköltet, befedjük a másik rész burgonyával és előmelegített sütőbe megsütjük.
Párolt, petrezselymes sárgarépa: fél kg sárgarépa, vaj, petrezselyem.
A répát enyhén cukros, sós vízben félpuhára főzzük. Közben a vajat felolvasztjuk és az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk benne és a leszűrt répát megforgatjuk benne. Grillezett mozzarellával tálaljuk.
Kapormártás: 1,5 dl olajon 4 ek. liszttel rántást készítünk, majd ebbe tesszük az apróra vágott friss kaprot /lehet szárított is/ még egy kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük vízzel és csomómentesre keverjük, sózzuk és 2 dl tejföllel sűrítjük. Pici édesítővel és citomlével ízesítjük.
Hússaláta: sárgarépa, ecetes uborka, alma, főtt hús (lehet krinolin is), kefir, mustár, só, citromlé, szerecsendió
A megtisztított, apróra vágott sárgarépát sós vízben megfőzzük. Az almát, uborkát, főtt húst szintén kicsire daraboljuk. A kihűlt répát és a többi hozzávalót összekeverjük az előzőleg ízesített kefirrel. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.
Brokkolikrémleves: 2-3 kis fej brokkoli, 1,5 l csirke alaplé (lehet kockából is), 2 dl tejszín, 2 dl tej, só, bors, rozmaring.
A brokkolit kevés vízben, vagy párolóedényben megpároljuk. Egy turmixba beleöntjük a csirkelevest, hozzáadjuk a brokkolit (pár rózsát félreteszünk), tejszínt, sót, borsot, rozmaringot és leturmixoljuk. Brokkolirózsával, pirított magos kenyérrel, vagy pirított zsömlekockával tálaljuk.
Almával- hagymával sült csirkemáj: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek (lehet piros, jégcsap, vagy fekete) 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk, tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.
Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjük a zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen tálaljuk.
Tejszínes-gombás tészta: 0,5 kg gomba, 2 dl főzőtejszín, petrezselyemzöld, fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 tk. liszt, snidling, só, bors, durum tészta (spagetti, penne, fusilli) A tésztát kifőzzük. Vajon megpároljuk a gombát, ha elfőtte a levét, nyomunk bele fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk liszttel, majd felengedjük a tejszínnel. Csomómentesre keverjük. Kicsit még főzzük, majd beletesszük a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha sűrű tejjel higíthatjuk.
Töltött karalábé: 6 db zsenge karalábé, 0,5 kg darálthús (lehet löncshús is), 1 db zsemle, 2 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, apróra vágott vöröshagyma, kevés reszelt sajt, tejföl.
A karalábékat tisztítás után egészben puhára főzzük. A zsemlét beáztatjuk és a tojásokkal, vöröshagymával, fokhagymával együtt a darálthúshoz adjuk. Jól eldolgozzuk, majd fűszerezzük. A karalábét kivájjuk, a kivájt részt apróra vagdossuk és a húshoz adjuk, elkeverjük, majd a karalábéba töltjük. Tetejére reszelt sajttal elkevert tejfölt teszünk és megsütjük.
Zsömlefánk: személyenként egy-egy darab zsömle 3 felé vágva, tej, tojás, 1 cs. vaniliás cukor, édesítőszer, olaj, porcukor.
A zsömle szeleteket először a cukorral ízesített tejbe forgatjuk, majd felvert tojásba és forró olajban kisütjük, porcukorral megszórjuk.
Zöldborsó leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
47. HÉT
Zöldbab főzelék: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!
Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 doboz kefir, petrezselyem, snidling, kapor, újhagyma, fokhagyma.
A túrót kikeverjük a kefirrel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük.
Körte leves: 4 db körte, 1 citrom, szegfűszeg, fahéj, édesítőszer, vagy 3-4 ek. cukor, 2 dl joghurt, 1 dl tej, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt.
A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kiszedjük, húsát kockára vágjuk, majd kb. 1 l fűszerezett, citromlével, citromhéjjal ízesített, sózott, édesített vízben feltesszük főni. Ha a körte még roppanós, de puha, joghurtos habarással besűrítjük.
Kanálfánk: 50 dkg liszt, 1/2 ek. szódabikarbóna, 1 tojás, 1 ek. cukor, vagy édesítőszer, 1 tk. só, kb. 5 dl tej, olaj.A hozzávalókból sima, kissé kemény galuskaszerű tésztát keverünk, majd fél órát állni hagyjuk. Ezután kanállal forró olajba szaggatjuk. Közepes hőmérsékleten sütjük, hogy a belseje is átsüljön.
Sonkatekercs: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!
Vajas kelbimbó: 2 sz. szalonna, 2 dkg vaj, fél kg kelbimbó, petrezselyemzöld.
A kelbimbót megfőzzük. A szalonnát kockára vágjuk és vajon megpirítjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd a főtt kelbimbót beleforgatjuk.
Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával, petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.
Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Rakott káposzta: 70 dkg savanyú káposzta, 50 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, kb. 30 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kk. szárított bazsalikom, őrölt paprika, kevés ecet, cukor, olaj.
A rizst, szokott módon megfőzzük /én vöröshagymát, borsot, fokhagymát és szárított bazsalikomot is teszek hozzá/. Vöröshagymát dinsztelünk, rá egy kis pirospaprika, pici ecet, cukor és ebbe tesszük a savanyú káposztát, mintha dinsztelt káposztát készítenénk. A darált húst megfőzzük pörköltnek /néha gyorsított, olcsóbb változatban löncsből is készítem/. Ha minden megpuhult, rétegezem: először káposzta, aztán rá a rizs, majd a darálthús és kezdem előlről, tetejére káposzta kerül és rásimítva a tejföl. Sütőben megsütöm.
Májfasirt: 30 dkg sertésmáj, (vagy csirkemáj) 3 tojás, 3 nagy szem burgonya, só, törött bors. Ledaráljuk a májat, hozzáreszeljük a meghámozott nyers burgonyát, beleütjük a tojásokat, jól összedolgozzuk, sóval, törött borssal ízesítjük, majd evőkanállal szaggatjuk a forró zsírba vagy olajba, és hirtelen tűznél kisütjük (olyan lesz, mint a tócsi).
Cukkinis- paradicsomos spagetti: 1-2 db kisebb cukkini, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, durum spagetti, 10 dkg sajt, olaj.
A cukkinikat megmossuk, hasábokra vágjuk, olajon kissé (roppanósra) megsütjük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát és apróra vágott, friss bazsalikomot adunk hozzá, majd ráöntjük a paradicsomot és még egy kis ideig eggyütt pároljuk. Spagettivel tálaljuk, tetejére reszelt sajtot szórunk.