Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

46. HÉT

100_6953.jpg Gombakrémleves: 1 kg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, petrezselyemzöld, 2 dl tejszín  
1 ek. margarinon 1 fej vöröshagymát megdinsztelek. Hozzáadok fél kg felszeletelt gombát. Petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítem, egy kicsit pirítom, majd felöntöm 2 l vízzel. Közben a gomba másik felét is felszeletelem, megpirítom. A gombalevest összeturmixolom, 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel sűrítem, majd a pirított gombát is belekeverve tálalom.

rizseshus.jpg Ludaskása: 60 dkg liba-aprólék, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 15 dkg gomba, 1 kis fej zeller, 1 nagyobb fej vöröshagyma, petrezselyem- zellerzöld, só, bors, 50 dkg rizs.
A jól megtisztított aprólékot, kb. másfél liter hideg vízzel feltesszük főni. Hozáadjuk a megtisztított, kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, gombát, egészben a meghámozott vöröshagymát, beleteszünk még egy-egy csokor petrezselymet, és zellerzöldet, néhány szem feketeborsot, sót, s lassú tűzön puhára főzzük. Amikor a húsleves már kész, félretesszük, zsírját leszedjük.
A rizst folyóvíz alatt, szűrőben megmossuk és a levesről leszedett zsír egy részében üvegesre pirítjuk. Felöntjük a forró húslevessel úgy, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Ha felforrt, takarékra vesszük a lángot és fedő alatt pároljuk. Közben a húst kicsontozzuk, a belsőségekkel együtt kockára vágjuk. Amikor már félig megpuhult a rizs, akkor óvatosan  hozzákeverjük a zöldséget és a húst, majd készre pároljuk. A főtt petrezselymet apróra vágjuk, végén hozzákeverjük.

kinaikel_fozelek.jpg Kínai kel főzelék kolbásszal: 1 fél fej kínai kel, vagy 1 fej kelkáposzta, 4 db burgonya, őrölt kömény, só, bors, majoránna, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl 12 %-os tejföl (elhagyható), 1 dl olaj, 2 ek. liszt.
A burgonyát megmossuk, kockára vágjuk és feltesszük, főni. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, a fűszerekkel és zúzott fokhagymával. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra szelt kínai kelt. Ha már minden megpuhult, az olajból és lisztből rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, majd besűrítjük vele a főzeléket. A végén karikára vágott kolbászt főzünk bele. Aki szereti, 2-3 kanál tejföllel is ízesítheti.

Hagymás- zöldbabos rántotta: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

Burgonyafelfújt vagdalthússal: 60 dkg lisztes főzőburgonya, 1 csokor petrezselyem, 4 db tojás, 8 dkg reszelt sajt, 6 dkg puha vaj, só, bors, őrölt  szerecsendió, 30 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A burgonyát héjastól puhára főzzük, megtisztítjuk, majd burgonyanyomón áttörjük. Hozzáadjuk az aprított petrezselymet, a tojások sárgáját, sajtot és a petrezselymet. Fűszerezzük. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, majd óvatosan a burgonyához keverjük. A setéscombot ledaráljuk, majd a szokásos módon pörköltet főzünk. A burgonyás massza egyik felét sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, ráterítjük a darálthúsból készített pörköltet, befedjük a másik rész burgonyával és előmelegített sütőbe megsütjük.

parolt_petrezselymes_repa.jpg    Párolt, petrezselymes sárgarépa: fél kg sárgarépa, vaj, petrezselyem.
A répát enyhén cukros, sós vízben félpuhára főzzük. Közben a vajat felolvasztjuk és az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk benne és a leszűrt répát megforgatjuk benne. Grillezett mozzarellával tálaljuk.  

Kapormártás: 1,5 dl olajon 4 ek. liszttel rántást készítünk, majd ebbe tesszük az apróra vágott friss kaprot /lehet szárított is/ még egy kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük vízzel és csomómentesre keverjük, sózzuk és 2 dl tejföllel sűrítjük. Pici édesítővel és citomlével ízesítjük.

Hússaláta: sárgarépa, ecetes uborka, alma, főtt hús (lehet krinolin is), kefir, mustár, só, citromlé, szerecsendió
A megtisztított, apróra vágott sárgarépát sós vízben megfőzzük. Az almát, uborkát, főtt húst szintén kicsire daraboljuk. A kihűlt répát és a többi hozzávalót összekeverjük az előzőleg ízesített kefirrel. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

100_5956.jpg Brokkolikrémleves: 2-3 kis fej brokkoli, 1,5 l csirke alaplé (lehet kockából is),  2 dl tejszín, 2 dl tej, só, bors, rozmaring.
A brokkolit kevés vízben, vagy párolóedényben megpároljuk. Egy turmixba beleöntjük a csirkelevest, hozzáadjuk a brokkolit (pár rózsát félreteszünk), tejszínt, sót, borsot, rozmaringot és leturmixoljuk. Brokkolirózsával, pirított magos kenyérrel, vagy pirított zsömlekockával tálaljuk. 

100_5330.jpg Almával- hagymával sült csirkemáj: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

100_6944.jpg    Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek (lehet piros, jégcsap, vagy fekete) 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk, tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.

majpastetom.jpg   Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjük a zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen tálaljuk.

100_5181.jpgTejszínes-gombás tészta: 0,5 kg gomba, 2 dl főzőtejszín, petrezselyemzöld, fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 tk. liszt, snidling, só, bors, durum tészta (spagetti, penne, fusilli)                    A tésztát kifőzzük. Vajon megpároljuk a gombát, ha elfőtte a levét, nyomunk bele fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk liszttel, majd felengedjük a tejszínnel. Csomómentesre keverjük. Kicsit még főzzük, majd beletesszük a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha sűrű tejjel higíthatjuk.

Töltött karalábé: 6 db zsenge karalábé, 0,5 kg darálthús (lehet löncshús is), 1 db zsemle, 2 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, apróra vágott vöröshagyma, kevés reszelt sajt, tejföl.
A karalábékat tisztítás után egészben puhára főzzük. A zsemlét beáztatjuk és a tojásokkal, vöröshagymával, fokhagymával együtt a darálthúshoz adjuk. Jól eldolgozzuk, majd fűszerezzük. A karalábét kivájjuk, a kivájt részt apróra vagdossuk és a húshoz adjuk, elkeverjük, majd a karalábéba töltjük. Tetejére reszelt sajttal elkevert tejfölt teszünk és megsütjük.

zsomlefank.jpg  Zsömlefánk: személyenként egy-egy darab zsömle 3 felé vágva, tej, tojás, 1 cs. vaniliás cukor, édesítőszer, olaj, porcukor.
A zsömle szeleteket először a cukorral ízesített tejbe forgatjuk, majd felvert tojásba és forró olajban kisütjük, porcukorral megszórjuk. 

100_6038.jpg   Zöldborsó leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

100_6705.jpg   Eszterházy rostélyos: lásd. 2012. 8. hét receptjei között!

47. HÉT

zoldbab_fozelek-virsli.jpg  Zöldbab főzelék: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!

100_5324.jpg Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 doboz kefir, petrezselyem, snidling,  kapor, újhagyma, fokhagyma.
A túrót kikeverjük a kefirrel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük.

Körte leves: 4 db körte, 1 citrom, szegfűszeg, fahéj, édesítőszer, vagy 3-4 ek. cukor, 2 dl joghurt, 1 dl tej, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt.
A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kiszedjük, húsát kockára vágjuk, majd kb. 1 l fűszerezett, citromlével, citromhéjjal ízesített, sózott, édesített vízben feltesszük főni. Ha a körte még roppanós, de puha, joghurtos habarással besűrítjük.

Kanálfánk: 50 dkg liszt, 1/2 ek. szódabikarbóna, 1 tojás, 1 ek. cukor, vagy édesítőszer, 1 tk. só, kb. 5 dl tej, olaj.A hozzávalókból sima, kissé kemény galuskaszerű tésztát keverünk, majd fél órát állni hagyjuk. Ezután kanállal forró olajba szaggatjuk. Közepes hőmérsékleten sütjük, hogy a belseje is átsüljön.

Sonkatekercs: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!

Vajas kelbimbó: 2 sz. szalonna, 2 dkg vaj, fél kg kelbimbó, petrezselyemzöld.
A kelbimbót megfőzzük. A szalonnát kockára vágjuk és vajon megpirítjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd a főtt kelbimbót beleforgatjuk.

petrezselyem_lev..jpg Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával,  petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.

Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.

rakott_kaposzta.jpg Rakott káposzta: 70 dkg savanyú káposzta, 50 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, kb. 30 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kk. szárított bazsalikom, őrölt paprika, kevés ecet, cukor, olaj.
A rizst, szokott módon megfőzzük /én vöröshagymát, borsot, fokhagymát és szárított bazsalikomot is teszek hozzá/. Vöröshagymát dinsztelünk, rá egy kis pirospaprika, pici ecet, cukor és ebbe tesszük a savanyú káposztát, mintha dinsztelt káposztát készítenénk. A darált húst megfőzzük pörköltnek /néha gyorsított, olcsóbb változatban löncsből is készítem/. Ha minden megpuhult, rétegezem: először káposzta, aztán rá a rizs, majd a darálthús és kezdem előlről, tetejére káposzta kerül és rásimítva a tejföl. Sütőben megsütöm.

bundas_kenyer_gazdagon.jpg  Tepsiben sült bundás kenyér, gazdagon: lásd. 2012. 18. hét receptjei között!
 
Spetót: lásd. 28 napos diéta receptjei között!

Májfasirt: 30 dkg sertésmáj, (vagy csirkemáj) 3 tojás, 3 nagy szem burgonya, só, törött bors. Ledaráljuk a májat, hozzáreszeljük a meghámozott nyers burgonyát, beleütjük a tojásokat, jól összedolgozzuk, sóval,  törött borssal ízesítjük, majd evőkanállal szaggatjuk a forró zsírba vagy olajba, és hirtelen tűznél kisütjük (olyan lesz, mint a tócsi).

100_6900.jpg Karfiol leves: 1 db kafiol, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, őrölt paprika, só, bors. 1 mk. liszt, kevés olaj.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az előzőleg kockára vágott sárgarépa és petrezselyemgyökeret. Sózzuk, borsozzuk és amikor már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a karfiolt is. Rántást készítünk, kevés őrölt paprikával elkeverjük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveshez és készre főzzük.  Tetejét apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk. Aki dúsítani akarja, tejfölt is tehet bele.

Cukkinis- paradicsomos spagetti: 1-2 db kisebb cukkini, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, durum spagetti, 10 dkg sajt, olaj.
A cukkinikat megmossuk, hasábokra vágjuk, olajon kissé (roppanósra) megsütjük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát  és apróra vágott, friss bazsalikomot adunk hozzá, majd ráöntjük a paradicsomot és még egy kis ideig eggyütt pároljuk. Spagettivel tálaljuk, tetejére reszelt sajtot szórunk. 

100_6379.jpg Székelykáposzta: Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros, Székely kívánságára, a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre (Wikipédia).
Hozzávalók: 1 kg lapocka, vagy comb, 50-60 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, őrölt paprika, só, bors, babérlevél, kevés lecsó, vagy zöldpaprika, paradicsom.
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük és rátesszük a kockára vágott húst (ízesíthetjük egy ek. lecsóval, vagy zöldpaprikával, paradicsommal) és addig sütjük, amíg levet enged. Ekkor megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük egy kevés vízzel, lefedjük és közepes tűzön tovább pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, enyhén sózzuk, borsozzuk hozzáadjuk a savanyú káposztát. Beletesszük a babérlevelet és készre főzzük. Liszttel elkevert tejföllel besűrítjük.
 
turoval_toltott_zsomle.jpg Túróval töltött zsömle: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!
 
Csirkeaprólék leves: lásd. 2011. 1 hét receptjei között (húsleves, csak aprólékból).
 
lecsoval_toltott_csirke.jpg Tojásos lecsóval töltött  csirkecomb: 6 db egész csirkecomb, 15 dkg füsölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, fél kg paprika, 2 db paradicsom, vagy eltett lecsó, 3 db tojás, só, bors, friss- vagy szárított zöldfűszerek.
A csirkecombokat megtisztítjuk. A szalonnát és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, megsütjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát és a darabolt paradicsomot. Ha kissé megsült, felvert tojást adunk hozzá ezzel is kicsit összesütjük, fűszerezzük, majd kanállal a csirkecombok bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük, majd pirosra sütjük. Rizzsel, vagy vele sült, karikára vágott burgonyával tálaljuk.
 
Rizi-bizi: 1 csésze rizs, kb. 2 csésze víz, 20 dkg zöldborsó, kb. 1 dl olaj, petrezselyem, só, bors, 1 kis fej vöröshagyma.
A rizst, a zöldborsóval és az apróra vágott vöröshagymával együtt, olajon kissé megpirítjuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majd apritott petrezselyemmel elkeverjük, fedő alatt puhára pároljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 233
Tegnapi: 637
Heti: 870
Havi: 9 592
Össz.: 2 620 586

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 46-47. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »