44. HÉT
Lencsefőzelék: 30 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 2 db babér levél, 1 ek. őrölt paprika, só, 3 ek. mustár, 2 dl tejföl, 3 ek. liszt, pici ecet, cukor, olaj.
A lencsét átválogatjuk, alaposan átmossuk. A hagymát apróra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük. Rászórjuk a paprikát és felöntjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a lencsét. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet, mustárt és a cukrot. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk. A tűzről levéve tejföllel és hideg vízzel csomómentesre keverjük. Besűrítjük vele a főzeléket. Ízlés szerint cukorral, ecettel még ízesíthetünk rajta.
Surimi saláta: 1-2 cs. surimi, 2-3 db burgonya, 1 doboz kukorica, majonéz, joghurt, só, bors, pici mustár, snidling, 1 kis fej lilahagyma.
A surimit kb. fél centisre vágjuk, a burgonyát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és megfőzzük. A majonézt elkeverjük a joghurttal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt, apróra vágott snidlinget és a szintén apróra vágott lila hagymát. Miután a burgonya lehűlt, az összes hozzávalót óvatosan összekeverjük, majd tálalásig pár órára hűtőbe tesszük. Pirítóssal tálaljuk.
Padlizsánkrém: 2 db nagyobb padlizsán, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, majonéz.
A padlizsánokat faszénparázson megsütjük, hideg vízbe tesszük, héját lehúzzuk, majd a húst sóval, borssal, vöröshagymával, majonézzel pürésítjük. Pirítóssal tálaljuk.
Padlizsánkrém, kicsit másképp:
Egy szép nyári napon kint a szabadban faszénparázson szoktam megsütni a padlizsánokat, hiszen egy kis füst jó ízt ad neki, de most egy darabért nem üzemeltük be a grillezőt, ezért kitaláltam, hogy a kandallóban a leégett tűz parazsán, alufóliába becsavarva, sütöm meg. Kb. 10 perc alatt megpuhult.
Az eredeti recepthez majonézt szoktam keverni, de mindig idegenkedtem a nyers tojássárgától és olajtól, ami kell hozzá, ezért mivel csak magunknak készítettem, kísérletezni kezdtem és az eredmény nagyon jó lett.
Így készült: 2 db duci padlizsán, 1 kicsi vöröshagyma, 1-2 ek. mustár, bors, só, 2 ek. tejföl, 2 ek. vaj (majd enélkül is kipróbálom, fő a kalóriamentesség!) A hozzávalókat turmixba tettem és pépesre kevertem.
Cukkinikrémleves I.: 2 cukkini, 1 fej vöröshagyma, burgonya, fokhagyma, só, bors, friss bazsalikom, zöldségleves alaplé, vagy kocka.
A felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, tovább dinszteljük sózzuk, borsozzuk és felöntjük a leves alappal. Turmixoljuk, majd hozzáadjuk a reszelt cukkinit és készre főzzük. Apróra vágott friss bazsalikommal ízesítjük.
Cukkini krémleves II.: 0,5 kg cukkini, 1 kis fej vöröshagyma, 2 kiskanál olaj, 2 zöldségleves kocka, 2 dl 12 %-os tejföl, só, bors, oreganó, reszelt sajt.
A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük, majd a felszeletelt cukkinit hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, felengedjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockát és addi főzzük, ameddig a cukkini meg nem puhul. Ekkor összeturmixoljuk a tejföllel. A tányéron reszelt sajtot adunk hozzá.
Sült milánói makaróni: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Dödölle: 1 kg burgonya, só, 4-5 fej vöröshagyma, 1-2 ek. zsír, rétesliszt.
A megtisztított burgonyát annyi sós vízben teszszük fel főni, amennyi épp ellepi. Mikor puha, krumplinyomón átnyomjuk, mégpedig a levével együtt. A tűzön hagyjuk, s miközben csendesen forr, annyi réteslisztet keverünk bele, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. Amikor már szép sima, egynemű a massza, zsíros kanállal az előzőleg apró kockára vágott vöröshagymás zsírba szaggatjuk és gyakran keverve, forgatva, ropogósra sütjük. Tejföllel tálaljuk.
Finomfőzélék: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!
Halpogácsa: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!
Párizsi saláta: 30 dkg párizsi, 3 db főtt savanyú uborka, 5 db főtt tojás, majonéz, só, bors, 2 dl tejföl, ek. mustár, pici citromlé.
A majonézt, tejfölt, citromlevet, mustárt összekeverjük, borsozzuk és sózzuk, majd beleforgatjuk a felkockázott főtt tojást, uborkát és a párizsit.
Zellerkrémleves: 1 db közepes sárgarépa, 1 db nagyobb zeller, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 2 dl húsleves alap, (kockából is jó), só, petrezselyem, olaj.
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, majd olajon egy picit megpirítjuk. Felöntjük 1 dl vízzel és puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a húsleves alapot, sózzuk, majd az egészet összeturmixoljuk. Tetejére apróra vágott petrezselymet szórunk és pirított zsemlekockával tálaljuk. Aki nem szereti a zellert, ugyanígy készítheti karalábéból is.
Sonkás-burgonyás rakott palacsinta: (előző este a palacsintákat kisüthetjük), 35 dkg burgonya, 2 db tojás, 25 dkg liszt, 2 dl tej, 3 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is), 20 dkg csirkemellsonka, olaj.
A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és összetörjük. A tojásokat egy csipet sóval, a liszttel, a tejjel és kevés vízzel palacsintatésztává keverjük. Amikor elkészült, belekeverjük a főtt burgonyát is. Ha nagyon besűrítené a tésztát, pici vízet tehetünk még bele, de ne túl sokat, mert ennek a tésztának sűrűbbnek kell lennie a szokásosnál. Vékonyan kiolajozott palacsintasütőben egyesével hagyományos palacsintákat sütünk. A csirkemell sonkát kockára vágjuk, megpirítjuk. Vékonyan kiolajozunk egy hőálló tálat, amire rétegezzük a palacsintákat, mint egy tortát. Megkenünk minden réteget pici tejföllel. A rétegek közét megszórjuk kevés sajttal, sonkával, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Waldolrf saláta: lásd. lásd. 2011. 15. hét receptjei között!
Hajdú káposzta: 40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg főzőkolbász, 10 dkg húsos szalonna, só, bors, 1 kk. őröltpaprika.
A szalonnát kis kockákra vágva kiolvasztjuk, beletesszük a kinyomkodott hordós káposztát. Picit sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával elkeverjük. Ez után belerakjuk a karikákra vágott kolbászt. Lefedjük és gyakran kevergetve, puhára pároljuk. Végül a fedőt levéve, kicsit lepirítjuk. Héjában sült burgonyával tálaljuk, de friss kenyérrel is jó.
Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk.
Savanyú toros leves: 1 db sertés nyelv, 1 db sertés szív, 1 fej vöröshagyma. 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis karalábé, 1 db burgonya, 2 db babérlevél, só, bors, 1 kis pohár tejföl, 1 ek. étkezési keményítő, vagy liszt, pici ecet vagy citromlé.
A nyelvet és a szivet először hideg vízbe feltesszük főni. Amikor a nyelv kifehéredik kivesszük, kicsit leöblítjük és a nyelvet megtisztítjuk, majd a szívvel együtt apró kockára vágjuk és tiszta vízbe újra feltesszük főni. Belerakjuk a babérlevelet, tisztított, aprított zöldségeket, fűszerezzük és puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük az étkezési keményítővel, vagy a lisztel, majd behabarjuk vele a levest. Izlés szerint citromlével, vagy kevés ecettel besavanyítjuk.
Krémsajtos-göngyölt pulykamell: 4 nagyobb szelet pulykamell filé, 20 dkg sajt, 20 dkg krémsajt, 2 szál újhagyma, 10 dkg füstölt sonka, 1 cs szeletelt bacon, só, bors, szárnyas fűszerkeverék.
A pulykamell szeleteket kiklopfoljuk ,sózzuk, megszórjuk szárnyas fűszerrel. A sajtot lereszeljük, a hagymát karikákra, a sonkát apró kockára vágjuk. A krémsajtot összekeverjük a sonkával, hagymával, reszelt sajttal. Ízesítjük sóval, borssal. A tölteléket a hússzeletek egyik oldalára halmozzuk, felgöngyöljük. Minden tekercset mérettől függően 2-3 szelet baconba burkolunk. Tepsibe vagy jénaiba tesszük, fóliával lefedjük, majd puhára pároljuk. Ezután a fóliát levéve pirosra sütjük.
Sajtos karaj szelet: 1 kg karaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, petrezselyemzöld, szerecsendió, só, bors.
A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval, apróra vágott fokhagymával és annyi tejet öntünk rá hogy ellepje. Lefedjük és egy éjszakát így pihentetjük. Másnap a tejből kivéve, egy hőálló tálba tesszük, szerecsendióval megszórjuk, apróra vágott petrezselyemmel ízesített tejföllel megkenjük, reszelt sajttal befedjük, majd sütőben megsütjük. Zöldséges rizsel tálajuk.
45. HÉT
Magyaros gombaleves: 1 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 40 dkg gomba, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, só, őrölt paprika, 2 ek. liszt.
Az olajon megpirítjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, rátesszük a felkarikázott zöldségeket. Beletesszük a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk és együtt puhára pároljuk. Liszttel, pirospaprikával megszórjuk, majd felengedjük 3 l vízzel és összeforraljuk. Apróra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk. Levesbetétnek csipetkét vagy vajas galuskát adunk hozzá.
Karalábés kocka: 3-4 db zsenge karalábé, 1 ek. cukor, 1,5 dl olaj, só, bors, 1 cs. durum kockatészta.
A karalábékat megtisztítjuk, apróra lereszeljük, sózzuk és állni hagyjuk. Az olajban karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk kinyomkodás nélkül a reszelt karalábét. Borsozzuk, majd világos barnára pirítjuk. Közben a tésztát kifőzzük, leszűrjük, kicsit leöblítjük, majd a pirított karalábéhoz keverjük.
Zöldbab főzelék, tojáspörkölt: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Frankfurti saláta: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Egyszerű burgonya leves: 40 dkb burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, 2 ek. tejföl, só, bors, tárkony, citromlé.
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, amikor felforrt, beletesszük a kis kockára vágott burgonyát. Puhára főzzük. Hozzáadjuk a tárkonyt és citromlével ízesítjük, majd a tejföllel behabarjuk.
Tócsi: 1/2 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors.
A burgonyát lereszeljük a reszelő nagyobb lyukán. Hozzákeverjük a tejfölt, apróra vágott vöröshagymát, sót, borsot. Kevés ideig állni hagyjuk, majd amikor levet enged annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz. Forró olajba, evőkanálnyi mennyiséget rakunk, kicsit ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.
Tzatziki: 1 nagy pohár joghurt, fél uborka, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, só, 1 kk. citromlé, kapor. Az uborkát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval együtt a joghurthoz keverjük.
Sült zöldbab: 1 tk. vajon megpirítunk 2 szelet, kockára vágott szalonnát. A pörcöt kiszedjük, félre tesszük. A visszamaradt zsiradékban megdinsztelünk 1 fej apróra vágott vöröshagymát, majd a ceruzababot is hozzáadva, sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal, apróra vágott petrezselyemmel és zúzott fokhagymával ízesítve, puhára pároljuk. Ha kész, a szalonnapörcöt is hozzákeverjük. Tejfölös tojással, sajtmártással, reszelt sajttal, vagy akár önmagában is fogyaszthatjuk.
Tejfölös tojás: 5 db főtt tojás, 5 dkg vaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 sz. póréhagyma, só, bors, 1 tk. mustár, 2 dl tejföl.
A vöröshagymát apróra vágjuk és a vajban megdinszteljük. Hozzáadjuk a tisztított, karikára vágott póréhagymát, sózzuk, borsozzuk és üvegesre sütjük. A tejfölt elkeverjük 1 dl vízzel, a mustárral, majd ráöntjük a hagymára. Negyedelt főtt tojást lazán beleforgatjuk és kissé összeforraljuk.
Rakott karfiol: 1 kisebb karfiol, 30 dkg darálthús (vagy löncs), 3 dl tejföl, 1 db tojás, 2 fej vöröshagyma, 1 csésze rizs, paprika, paradicsom (vagy lecsó), só, bors, őrölt paprika, zsemlemorzs, kevés vaj.
A karfiolt rózsáira szedjük, enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A darálthúsból pörköltet készítünk. A rizst megpároljuk. Egy kisebb tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával majd a hozzávalókat rétegesen belerakjuk, addig amíg a hozzávalókból tart (karfiol, rizs, pörkölt) a tetejére tojással elkevert tejfölt öntünk, majdd megszórjuk zsemlemorzsával és előmelegített sütőben megsütjük.
Töltött paprika: 8 db paprika, fél kg darált hús, 2 fej vöröshagyma, 2 tojás, 10 dkg rizs, 1 kg paradicsom /télen paradicsomlé, vagy püré/, zeller levél, só, bors, cukor, olaj, 2-3 ek. liszt.
A rizst és tölteni való paprikákat félig megfőzzük. Ha kihűlt a rizs, hozzáadjuk a darált húst, sót, borsot, tojást. Jól összedolgozzuk és a paprikákba töltjük. Lábosba olajat forrósítunk és 2-3 ek. liszttel világos rántást készítünk, felengedjük kb. 1 liter paradicsomlével, cukorral, borssal, kevés zeller-zölddel és apróra vágott vöröshagymával ízesítjük. A megtöltött paprikákat is beletesszük és megfőzzük.
Karalábé leves: 2 db zsenge karalábé, 1 sz. nagyobb sárgarépa, 1 sz. petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, só, bors, pirospaprika, liszt, kevés olaj.
A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. Kevés olajon a hagymával együtt megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Amikor már megpuhultak, megszórjuk egy kevés pirospaprikával és liszttel. Elkeverjük és felöntjük vízzel. Lassú tüzön főzzük. A végén beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Aki szereti tejföllel is behabarhatja.
Fűszeres hekk, párolt zöldséggel: 1 csomag apró hekk, 1 cs. halfűszerkeverék, só, liszt, kevés víz, olaj, bármilyen zöldség.
A halat kiolvasztjuk, megtisztítjuk, sózzuk. Ropogós bunda készítése: a lisztbe elkeverjük a fűszerkeveréket, a halat beleforgatjuk, majd vízbe mártjuk és újra a fűszeres lisztbe forgatjuk, kicsit "rátapicskoljuk", forró olajban kisütjük. A zöldséget megpároljuk, vajban megfuttatot petrezselyemmel összeforgatjuk, frissen őrőlt borssal fűszerezzük, majd tálaljuk a halat.
Olajos káposzta: fél kg savanyúkáposzta, 1-1,5 dl olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tk. őrölt paprika.
A savanyúkáposztát összekeverjük az olajjal, zúzott fokhagymával, őrölt paprikával. Hűtőszekrénybe érleljük. Héjában sült burgonyával tálaljuk.
Halkrém: 1 doboz olajos hal, 2 ek. majonéz, 1 kk. mustár, só, bors, 1 pici fej vöröshagyma.
Az olajos halat leszűrjük, villával összetörjük és a többi hozzávalóval összekeverjük és egy kevés vöröshagymát reszelünk bele. Pirítóssal tálaljuk.
Savanyú káposztás raguleves: 1 db nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20-30 dkg lapocka, vagy csirkezúza, 20 dkg savanyú káposzta, 2-3 db babér levél, 2 közepes burgonya, 20 dkg zöldbab, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, só, bors, őrölt paprika, kevés olaj.
A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kockára vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk, majd fölengedjük vízzel és félpuhára főzzük. Ekkor beletesszük a savanyú káposztát, babérlevelet, darabolt zöldbabot, kockára vágott burgonyát és a karikára szelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret+apróra vágott zöldjét. Ha minden megpuhult kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
Tejszínes, ananászos csirkemell: 1 kg csirkemell (vagy pulyka) 1 friss ananász (vagy 2 doboz konzerv) só, bors, szerecsendió, kevés fahéj, (jó hozzá a vok fűszerkeverék is) tejszín.
A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és pirosra sütjük. Kevés vízzel felengedjük és a darabolt ananászt hozzáadjuk, puhulásig főzzük. Szerecsendiót és fahéjat teszünk bele. Ha kész 1 kávéskanál étkezési keményítővel elkevert tejszínnel besűrítjük. Párolt rizst adunk hozzá, amelyben elkeverünk 1 doboz, leszűrt kukorica konzervet.