Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

46. HÉT

tejfolos_gombocos_kaposzta.jpg Tejfölös savanyúkáposzta főzelék, húsgombóccal: 60 deka sanyúkáposzta, 6 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 db vöröshagyma, 1 tk. őröltparika, só, 1 db babérlevél,  1 kis doboz tejföl. Húsgombóchoz: 50 dkg aprított pulykahús (fagyasztott), 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 tojás.
A töltelékhez a húst a rizzsel, hagymával és a fűszerekkel és a tojással összedolgozom. Gombócokat formázunk és félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, a savanyú káposztát, ha szükséges, kicsit kimossuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk az őröltpaprikával, beletesszük a káposzta felét, a babérlevelet, borsot és összekeverjük. Ezután retesszük a húsgombócokat és befedjük a maradék káposztával. Az egészet felöntjük kb. fél liter vízzel, amiben kevés sót elkeverünk. Lefedjük és puhára főzzük. Kivesszük a húsgombócokat, és a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk a káposztát. Visszatesszük a gombócokat és 10 perc alatt összeforraljuk. 

Pikáns csirkemájsaláta: 50 dkg hagyma (lila-, sonka-, póré- vegyesen), só, színesbors, 2 db citrom leve, 50 dkg csirkemáj, 4 db zsályalevél, 2 db alma, 5 ek. olaj, fél fej jégsaláta, 1 csokor petrezselyem.
A hagymaféléket meghámozzuk, felkarikázzuk, fél kk. sóval, 3 ek. ciromlével összekeverjük, fél órát pihentetjük. A  zsályát 3 ek. felforrósított olajban picit pirítjuk, majd rátesszük a tisztított, darabolt májat és megsütjük. Kiszedjük az olajból és félretesszük. A salátát megmossuk, leszárítjuk és apró darabokra tépkedjük. Az almákat felaprózzuk, megöntözzük citromlével, leszűrjük. A májjal, valamint a leszűrt hagymával együtt a salátához keverjük és tálra halmozzuk. A máj sütőlevét összeforraljuk a maradék 2 ek. olajjal és a hagyma-alma levével együtt, melegen a saláta tetejére locsoljuk. 

kukorica_kremleves.jpg Kukoricaleves: fél liter tej, 50 dkg mélyhűtött kukorica, 1 nagy pohár tejföl, 1 csokor aprított kapor, 2 ek. liszt, 2 ek. margarin, só, bors, pirított zsemlekocka
A margarinon megfuttatjuk a lisztet, beletesszük a kaprot, összekeverjük, majd felöntjük tejjel. Sózzuk, borsozzuk és ha felforrt hozzáadjuk a kukoricát. Ha megpuhult egy kevés levet leszűrünk, csomómentesre keverjük benne a tejfölt, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez. Pirított zsemlekockával tálaljuk. 

Egyszerű tésztasaláta: 1 cs. pennetészta, 1 nagy doboz tejföl, 1-1 db különböző színű kaliforniai paprika, 1 uborka, 25-30 dkg csirkemell sonka, fél zacskó csirke-fűszerkeverék, fél zacskó görög fűszerkeverék.
A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A tejfölbe elkeverjük a görög fűszerkeveréket és a kis kockára vágott uborkát és paprikákat. A csirkemell sonkát is felkockázzuk, összekeverjük olajjal és a csirke-fűszerkeverékkel, majd megsütjük. A tésztát összekeverjük a zöldséges tejföllel, sült csirkemell sonkával és hidegen tálaljuk.  

tzatziki.jpg Tzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet. Pár órára hűtőbe tesszük.

tojaskrem.jpg Tojáskrém: 2 db keményre főtt tojás, 2 ek. margarin, pici új hagyma, só, bors, pici mustár. A hozzávalókat pépesre aprítjuk. Pirítóssal tálaljuk. 

Szerdán Márton nap, aki teheti készítsen libát... Lehet egy egyszerű ludas kása, vagy libasült, vagy aki tud venni füstölt libacombot készítsen sóletet.

rizseshus.jpg Ludaskása: 60 dkg liba-aprólék, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 15 dkg gomba, 1 kis fej zeller, 1 nagyobb fej vöröshagyma, petrezselyem- zellerzöld, só, bors, 50 dkg rizs.
A jól megtisztított aprólékot, kb. másfél liter hideg vízzel feltesszük főni. Hozáadjuk a megtisztított, kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, gombát, egészben a meghámozott vöröshagymát, beleteszünk még egy-egy csokor petrezselymet, és zellerzöldet, néhány szem feketeborsot, sót, s lassú tűzön puhára főzzük. Amikor a húsleves már kész, félretesszük, zsírját leszedjük.
A rizst folyóvíz alatt, szűrőben megmossuk és a levesről leszedett zsír egy részében üvegesre pirítjuk. Felöntjük a forró húslevessel úgy, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Ha felforrt, takarékra vesszük a lángot és fedő alatt pároljuk. Közben a húst kicsontozzuk, a belsőségekkel együtt kockára vágjuk. Amikor már félig megpuhult a rizs, akkor óvatosan  hozzákeverjük a zöldséget és a húst, majd készre pároljuk. A főtt petrezselymet apróra vágjuk, végén hozzákeverjük.

1375918_757218667681612_2021867297959473407_n.jpg Fűszeres libacomb: személyenként egy-egy libacomb, só, bors, majoránna, 2 fej vöröshagyma, 1 ek. méz, 2 db narancs leve, 2 dl vörösbor, 4 vastagabb szál sárgarépa, 3 db alma.
A libacombot megtisztítjuk, bőrét bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, majd egy serpenyőben pár percig, amíg a zsírja kisül, elősütjük, félretesszük. A sárgarépát tisztítjuk, hasábokra vágjuk, az almát pedig vastag cikkekre. Tűzálló tál aljára terítjük a zöldségeket, összeforgatjuk a félfőre vágott hagymával. A narancsok levét elkeverjük a mézzel és a vörösborral, majd a zöldségekre öntjük. Rátesszük a libacombot, lefedjük alufóliával, majd puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát és pirosra sütjük. Aki szereti mártást is készíthet a zöldség egy részéből...

Mártás hozzá: a zöldség egy részét a pecsenyelével együtt összeturmixoljuk, vörösborral felöntjük és összeforraljuk. A zöldséges pecsenyéhez tálaljuk.
 
dinsztelt_kap.almas.jpg Almás párolt káposzta: kevés olajon megdinszteljük a karikára vágott hagymát, megszórjuk egy kis cukorral, majd pár percig pirítjuk. Ekkor rászórjuk a paprikát, hozzáöntjük a bort, az ecetet és belekeverjük a savanyú káposztát is. Fedő alatt, gyakran kevergetve puhára pároljuk.
(Olyan édes-savanyúnak kell lennie.)
 
vagy
 
100_6760.jpg  Aszalt szilvás párolt káposzta:  1 kisebb fej lila káposzta, 1 fej vöröshagyma, olaj, pici cukor, só, ecet.
A káposztát vékonyra gyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk. A vöröshagymát karikára vágjuk és az olajban megdinszteljük, megszórjuk cukorral és még egy kevés ideig pirítjuk, majd ráöntjük az ecetet és egy kevés vizet. A káposztát kicsavarjuk, rátesszük a hagymára és fedő alattpuhára pároljuk. Félidőben hozzáadjuk az ,aszalt szilvát is. Sült húsokkal, kacsával, libával nagyon finom.

toltott_burgonya.jpg Töltött burgonya: 1 kg nagyobb szemű burgonya, 20 dkg szalonna, 4-5 szál vastagabb újhagyma, snidling, 1 ek. liszt, 1 ek. margarin, 2 dl tej, 5 dkg sajt.
A burgonyákat héjastól megfőzzük, meghámozzuk, kicsit hűlni hagyjuk. Mindegyiket félbevágjuk, belsejüket kicsit kikaparjuk, kivajazott tepsibe rakjuk. A szalonnát kockára vágjuk és a karikára vágott hagymával együtt megsütjük, majd a kikapart burgonyával összekeverjük, mindegyik burgonya mélyedésbe teszünk egy egy púpos kanállal. A margarint felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, picit pirítjuk, felöntjük tejjel, majd a reszelt sajttal csomómentesre keverjük. A tepsiben lévő burgonyákat bevonjuk vele, snidlinggel megszórjuk, majd sütőben pirosra sütjük.  

Retek-karalábéfőzelék: 2 nagy csokor retek, 3 zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A retket és a karalábét jól megmossuk. A karalábé zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott retket és karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldség levessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele  a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével.  Fokhagymás hús, csirkefasírt, sült virsli illi hozzá.

Joghurtos citromleves: 4 dl joghurt, 3 dl tej, 1 citrom leve, fél citrom reszelt héja, édesítőszer, csipet só, jégkockák.
A citrom levét kicsavarjuk és a reszelt citromhéjjal együtt összekeverjük a joghurttal, az édesítőszerrel és a sóval, majd habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet és alaposan elkeverjük. Jól lehűtve tállaljuk, de a levesbe jégkockákat is tehetünk. Friss mentával díszítjük.

kakaos-dios_csiga.jpg   Darázsfészek: 50 dkg liszt, 3 db tojás sárgája, 1 cs. szárított élesztő, 12,5 dkg margarin (olvasztva), 3,5 dl tej, 1 cs. vaníliáscukor, 3 ek. porcukor, vagy édesítőszer. Töltelék lehet: (kakaó, dió vagy fahéj) 10 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 1 cs. vaníliáscukor.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vagy kenyérsütő géppel megdagasztjuk, kb. 1 órát kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. Hozzávalókat összekeverjük és annyifelé osztjuk, ahány féle tésztát szeretnénk. A krémbe vagy kakaót, vagy diót, vagy fahéjat keverünk.    A tésztát kb. ujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük a krémmel, szorosan feltekerjük. 3 ujjnyi vastagságú szeleteket vágunk belőle és kivajazott tepsibe egymás mellé pakoljuk. Én szeretem, ha összekel a tészta, de aki nem, az nagyobb távolságokat is hagyhat a csigák között. A tepsiben még fél órát kelesztjük.

tejbedara_fahejas_almaval.jpg Almás tejbedara: 6 dl tej, 4 ek. búzadara, édesítőszer, 2 db alma, pici fahéj.
A tejet felforraljuk majd apránként, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a darát. Pár percig kevergetjük, majd fedővel letakarjuk és lezárjuk alatt a tüzet. Amíg gőzében még egy kicsit fő, addig 2 db almát meghámozunk, lereszelünk, majd fahéjjal és édesítőszerrel összekeverjük. A darát tányérba simítjuk, tetejére tesszük a  reszelt almát és jó ízűen megesszük.

100_6505.jpg Paprikás burgonya: kb. 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-2 sz. lecsókolbász, vagy virsli, de lehet szafaládé is, kevés olaj, só, 2-3 gerezd fokhagyma, kakukkfű, majoránna, 1 tk. őrölt paprika.
A hagymát apró kockára vágjuk, megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikkára vágott kolbászt és kicsit megpirítjuk. Rátesszük a tisztított, kockára, vagy karikára vágott burgonyát, sózzuk, fűszerezzük, őrölt paprikával megszórjuk, majd annyi vízzel felengedjük, hogy éppen ellepje és puhára főzzük.

100_6031.jpg Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk.
Az alább közölt recept töltelékéből megmaradt kb. 2 ek. mennyiség, ahhoz tettem 4 ek. búzadarát, egy csipet szódabikarbónát, majd a levesbe szaggattam, betétként.

sargarepaval_toltott_csirkecomb.jpg Sárgarépával töltött csirkecomb: 50 dkg sárgarépa, 2 db főtt tojás, 6 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, citromlé, petrezselyem, 2 db egész tojás.
A sárgarépát lereszeljük, vagy aprítógépbe ledaráljuk. Összedolgozzuk a finomra vágott kemény tojásokkal+a két nyers tojással és a petrezselyemmel. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, citromlével és reszelt vöröshagymával ízesítjük. Ezután a csirkecomb bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük és zsiradék nélkül előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A megmaradt töltelékhez adunk 2-3 ek. lisztet, majd forró olajban kisütjük. Hagymás burgonyával tálaljuk. 

47. HÉT

tejfolos_cukorborso.jpg  Tejfölös zöldborsó főzelék: 2-3 szem új burgonya, fél kg friss zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, só, 1 kk. őrölt paprika, 1 kis doboz tejföl, 4-5 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, friss petrezselyem.
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Őrölt paprikával megszórjuk, sózzuk, majd felengedjük kb. 1 l vízzel. A burgonyát karikára vágjuk és a zöldborsóval együtt a pörkölt alapba beletesszük. Amikor minden megpuhult, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. 

Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprítot vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.

Tarka tonhalas tésztasaláta: 30 dkg (durum) penne, vagy orsó tészta, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. almaecet, 1 kk. cukor, vagy édesítőszer, só, bors, 1 tk. mustár, 2 ek. olaj, 1 doboz olajos tonhal, 1 cs. mexicói zöldségkeverék, 2 sz. újhagyma, 2 dl natúr joghurt.
A tésztát bő, enyhén sós vízben kifőzzük. Az ecetet elkeverjük a cukorral (édesítőszerrel), mustárral, sóval, borssal. Kézi habverővel hozzákeverjük az olajat és a zúzott fokhagymát, majd összekeverjük a tésztával és állni hagyjuk. A tonhalat lecsöpögtetjük, villával széttörjük. A zöldségeket megpároljuk, hűlni hagyjuk. A megtisztított hagymát, vékony karikára vágjuk. A joghurtot a tésztához keverjük, beleforgatjuk a zöldségeket, újhagymát és a tonhalat. 20-30 percig állni hagyjuk.

petrezselyem_lev..jpg Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával,  petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.

Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.

csilisbab11.jpg Chilis bab, gerslivel: 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darálthús, vagy füstölt kolbász, sonka, 1 konzerv hámozott paradicsom, 2 doboz bab (lehet paradicsomos chilis), 1 doboz kukorica, ketchup, Piros Arany, chilis bab fűszerkeverék, só, bors, oreganó, olaj.
A hagymát karikára vágjuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fűszerkeveréket és az oregánót. Hozzáadjuk a paradicsomot, egy jó adag ketchupot és négy evőkanál Piros Aranyat, vagy házi darált paprikát. Ha kell, adjunk hozzá egy kevés vizet, és főzzük össze. Ezután beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott, leszűrt gerslit és ha megpuhult, a babkonzervet és a kukoricát is. Pár karika füstölt kolbász sem rontja el...Összeforraljuk és melegen tálaljuk.

Tormás sonkatekercs: 16 (vékony) szelet gépsonka. Töltelékhez: 10 dkg vaj, 2 tubus sajtkrém, 2 tk. mustár, 2-3 ek. tormás majonéz, pici só, bors. A töltelékhez valókat habosra keverjük és a sonkaszeletekbe göngyöljük, pár órára hűtőbe tesszük. Pirított kenyérrel, de akár francia salátával is tálalhatjuk.

zoldseges_teszta.jpg  Zöldséges tészta: 450 g mexikói zöldségkeverék, fél csomag durum tészta /penne, fusilli/, 1 pár virsli, 2 szál újhagyma, só, bors, zöldfűszerek, olaj.
Az olajon megdinszteljük az újhagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk. Amikor megfőtt, megszórjuk apróra vágott zöldfűszerrel, majd hozzákeverjük a leszűrt, leöblített tésztát. Joghurttal, vagy sajtmártással tálaljuk. 

Sajtmártás: 2 ek. vajat felolvasztok, belekeverek 1 evőkanál lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedem. Sózom, borsozom és szerecsendióval ízesítem. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadok és addig keverem, amíg el nem olvad. 

zoldbab_fozelek-virsli.jpg Zöldbabfőzelék /kicsit másképp/: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 2 db burgonya, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, kapor, só, pirospaprika, fél paradicsom, 4-5 karika paprika, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő.
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, paprikát. Miután kissé sütjük, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük kb 1,5 l vízzel. Beletesszük a babérlevelet, a kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Sózzuk, zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük. Ha megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a főzeléket besűrítjük vele.

100_6026.jpg Padlizsánkrém: a padlizsánt megmossuk, egészben faszénen, jó puhára sütjük (ettől lesz egy kicsit füstös íze. Lehet gázsütőben is készíteni, de az ízre nem az igazi), ha nem kint faszénparázson, akkor gázelosztón (sajnos akkor a lakás egy kicsit füstös lesz, de az eredményért megéri). Télen én fóliába csomagolom és a kandallónk parazsán sütöm meg pár perc alatt. Hideg vízbe szedjük, lehúzzuk a héját, a húsát szűrőbe tesszük, megsózzuk (ettől kifolyik a kesernyés leve) és 10 percig állni hagyjuk. Aprítógépbe tesszük (nemesacél penge, nem barnítja meg!), 2 db tojás sárgáját, mustárt, olajat, kevés tejfölt, édesítőt, frissen őrölt borsot, vöröshagymát teszünk hozzá, (nyáron, inkább kész majonézt, amit beízesítek, még egy kis borssal, mustárral). Az egészet pépesítjük, hűtőben érleljük, majd piritóskenyérrel, paprikával, paradicsommal tálaljuk.

100_2790.jpg  Kapros hal: 1 kg cápaharcsa filé, vagy tonhalfilé, 1 csokor friss kapor, vagy szárított, 2 citrom leve, vagy citromlé,  kb. 5 fej vöröshagyma (nem kell megijedni, nem lesz sok), só, bors, olaj.
A vöröshagymát félbe vágom, felszeletelem, olajon megsütöm, a citrom levét rászűröm és megszórom az apróra vágott kaporral. Sózom, borsozom és félreteszem. A halat felengedés után apróbb darabra vágom, forró olajon pirosra sütöm, majd a hagymával összekeverve még egy kicsit pirítom.

Párolt rizs: 1 csésze rizs, 2 csésze víz, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, bazsalikom, vagy majoránna, olaj.
Kevés olajon megpirítom a rizst, forrásban lévő vizzel felengedem, beleteszem a félbevágott vöröshagymát, egész fokhagymát, sózom, borsozom, szárított bazsalikommal ízesítem és készre főzöm. A vöröshagymát és a fokhagymát ha kész, ki lehet venni belőle.

cukkinis_tojas.jpg Cukkinis rántotta: a cukkinit hasábokra vágjuk. Kevés olajon megdinsztelünk 1 fej karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a cukkinit és kissé megpirítjuk. Zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel ízesítjük. Ezután a  felvert tojásokat ráöntjük és készre sütjük.

100_6025.jpg Bableves: fél kg szárazbab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, fél zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, maradék sonka- vagy szalonnabőr, só, 1 db tojás, 2 ek. liszt, őröltpaprika.
A babot előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük és hideg vízbe feltesszük főni. Hozzá adjuk a hasábokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát, a zellergumót, sonka- vagy szalonnabőrkét (természetesen sonkával és kolbásszal is dúsíthatjuk) és megsózzuk. Közben kevés olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd beletesszük az összezúzott fokhagymát, aprított petrezselyemzöldet és őröltpaprikát. Hideg vízzel csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk.  A tojásokat felverjük, megsózzuk, és annyi liszttel keverjük el, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. A tésztából  kiskanállal galuskákat szaggatunk.

100_3270.jpg   Hagymás lepény: 50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, pici cukor, só, 1 cs. szárított élesztő, 5 fej vöröshagyma, 450 g tejföl, esetleg kockára vágott szalonna.
A lisztbe elkeverjük a sót, cukrot élesztőt és langyos vízzel megdagasztjuk, kelesztjük. Közben a hagymát karikára vágjuk kevés olajon barnára pirítjuk, sózzuk. A megkelt cipót két részre osztjuk, gáz tepsi méretűre nyújtjuk, megkenjük a tejföl felével és a hagyma felét elosztjuk rajta. Aki szeretné, kockára vágott szalonnával is megszórhatja. Előmelegített sütőben megsütjük.

hagymas_sultmaj_kellel.jpg Vajban sült csirkemáj, pirított kel: 50 dkg csirkemáj, 2 ek. vaj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, fél kínai kel, só, bors, köménymag, majoránna, 4 gerezd fokhagyma, egy kis snidling (elhagyható).
A vöröshagymát félfőre vágjuk és 1 ek. vajban elősütjük. Hozzáadjuk a tisztított, darabolt májat, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, zúzott fokhagymával ízesítjük majd készre sütjük, majd kissé megsózzuk. Másik serpenyőben felolvasztjuk a maradék 1 ek. vajat, rádobjuk a felcsíkozott kelt, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, majd belenyomunk 2 gerezd zúzott fokhagymát és pár perc alatt lepirítjuk. Tányérra tesszük és a sült májjal tálaljuk, snidlinggel megszórjuk. 
Persze, akinek ez kevés.. hagymás törtburgonyát, hasáb burgonyát is ehet mellé!

soskalevesburgonyagomboc.jpg Sóskaleves, burgonyagombóccal: 1 kis pohár tejföl, másfél liter húsalaplé (kockából is jó), 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, fél kg friss sóska. Gombóchoz: 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg liszt, 2 tojás, bors.
A sóskát vastagabb szárától megtisztítjuk, apróra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd világos rántást készítünk. Beletesszük a sóskát és megfonnyasztjuk. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk. Egy kevés levet a tejföllel simára keverünk, azután a leveshez adjuk. Amikor újra felforr, belefőzzük a kis burgonyagombócokat. Sóval, borssal, kevés cukorral, vagy édesítővel ízesítjük.

burgonyagomboc.jpg Burgonyagombóc: 1 kg burgonya, 2 db tojás, só, szerecsendió, 1 tk. zsír.
A burgonyát héjában megfőzzük. Ha megpuhult, lehúzzuk a héját és még melegen áttörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojásokat, a zsírt, megsózzuk ízlés szerint és annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyit felvesz. Gombócokat formálunk és forrásban  levő, enyhén sós vízben kifőzzük. Levesbetétnek kisebb, köretnek nagyobb gombócokat készítünk.

apro_pecsenyerizs.jpg  Aprópecsenye: 0,50 dkg sertéscomb/tarja/lapocka, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma.
A vöröshagymát karikára vágva megsütjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük és majdnem puhára pároljuk. Ekkor beletesszük a karikára vágott paprikát, paradicsomot és zsírjára pirítjuk. Rízzsel, pírított burgonyával vagy bulgurral tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 132
Tegnapi: 342
Heti: 474
Havi: 898
Össz.: 2 728 309

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 46-47. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »